Am vizionat montajul - cu mai multă atenție în a doua jumătate - și cred că-ți pot oferi un răspuns (desi s-ar putea ca mai tare să te nedumeresc).
Cei ce au făcut documentarul "pipăie" binișor înspre esențe, dar rămân si ei captivi, ca mulți alții, în paradigme materialiste.
Da, Saturn a jucat rolul primordial în Creație, la fel ca Venus în faze ulterioare, s.a.m.d. Doar că...nu în sensul stiinței actuale, ci într-o accepțiune metafizică, spirituală chiar (dacă-mi îngădui termenul). Nu a fost vorba de o conjuncție (în sensul actual de "aliniere"), ci de o contopire, o simbioză primordială. Ptr.sacerdoții străvechi Saturn desemna o stare, o fază inițială a Creației (primul stadiu al densificării "emanațiilor divine"). Din Saturn s-au disjuns apoi celelalte "zeități" - în sens de stadii consecutive ale evoluției (într-un proces similar cu dezvoltarea succesivă a sefiroților Kabbalei, ce desemnează aceleași lucruri).
La debut toate "planetele" coexistau în omogenitatea lui Saturn - exact cum spune mitologia, că își "înghițise" copiii, gelos pe sigura lor succesiune. Astăzi, planeta omonimă e doar o reminescență densificată a realității imateriale ce-a generat-o, iar orbita sa, tocmai de aceea, le "cuprinde" pe celelalte, mai mici.
E o cosmogonie f.greu comprehensibilă...nici eu nu mă pot lăuda că am înțeles-o integral. E descrisă în lucrări din școala teo/antroposofică, însă am remarcat că domnia ta nu prea "guști"asemenea lucrări...
Încearcă totuși (dacă n-ai citit deja, poate) cartea "Istoria Secretă a Lumii", de Jonathan Black. Treci peste titlul pompos (ales din rațiuni comerciale), precum si peste faptul ca numele e, sunt convins, doar un pseudonim. Omu' explică mai...laic cum au decurs stadiile, si merită aprofundat cam în 60% din aserțiuni.
(nu știu dacă e disponibilă PDF/Scribd, eu o posed fizic, în varianta Ed.Nemira.)