Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Hermeneutică & Cinema

Creat de Grifon, 26 Mai 2017, 15:39:19

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Grifon

#90
Eu mă refeream la cei doi Saturn (într-adevăr, prezentați în ipostaze inversate)
Sunt "ochii" feței din partea inferioară (unul se vede mai bine în noul atașament, inelul e inconfundabilă marcă).
Simultan, relevante sunt cele două mâini - la fel "oglindite"- (Left Hand Path / Right Hand Path).
Nu întâmplător sunt puse lângă cei doi Saturn, si nu întâmplător au expresii faciale diferite.
Mai mult, consider că întreaga reprezentare e masca șamanică din harta Black Lodge (nu doar din rațiuni de similaritate grafică....dar ce altă noimă putea avea masca totemică pe harta din peșteră ?).

Întregul puzzle e complicat (adică ingenios alcătuit). Saturn nu apare pe harta mistică (cel puțin nu explicit), dar apare pe peretele " boss"-ului de la Great Northern.
Care, precum știm, spre final se...pocăiește, și-și schimbă radical valorile.
Lasă Left Hand, trece pe Right Hand ?


abyss

Da, si mie mi se pare că aceasta este masca shamanica din harta BL. Si dupa cum ne-ati arătat ea detine cheia de decriptare. Left-hand,  right-hand,  levogire si dextrogire.
Cine s-Ar fi gândit că un film bizar ar putea conține asa o lucrare complexa?

Grifon

#92
Complex e puțin spus. Mai sunt o grămadă de încifrări cărora nu le-am găsit încă tâlcul.
De pildă, inserțiile abia perceptibile de la faza cu avionul - Seria 3, episod 7. Oare ce, de ce..
Nici n-ar fi fost observabilă, de nu şi-ar fi bătut unii capul să sacadeze frame-urile si să dea pe negativ.

https://youtu.be/be8okTuhuWI

Tare, nu ?

fiulploii

De ce ai luat valorile 1,2,4,8,16,32 ?

Grifon

#94
Nu sunt luate de mine - am ataşat strădania unui pasionat de pe Net.
Eu am încă dilema dacă să iau în considerare "albele" sau " negrele" (amândouă variantele sunt plauzibile).
Morse nu cred că e - am încercat.
Mă mai frământ cu el în timpul liber - cum mă frământ şi cu acea cutie neagră din sezoanele vechi - ce cred că e un indiciu important pentru Black Lodge (ataşament).

Totuşi...altă întrebare mă sâcăie. Codul de pe avion e aproape imposibil de remarcat cu ochiul liber. Nu cumva producătorii l-au "evidențiat" voit ?

fiulploii

Eu as merge pe trei variante : albele, negrele si împreuna . Adica daca ai alb pe poziția 2 si 3 , de exemplu , atunci ar putea fi 123 . Ca sa nu mai zic ca ar putea fi in cod binar , daca tot vb de loja Alba si loja neagră .

Părerea mea e ca exista prea multă informație pusa intenționat iar asta ascunde fie ignoranță dar dă bine la imagine, fie un mesaj adresat cuiva , ceea ce ma îndoiesc , e o cale care nu e rentabila si nici sigura dupa părerea mea. Așadar, toate opțiunile sunt disponibile plus înca una :))

De văzut cine a dat banii pt serial ...

Grifon

Cu banii...chiar e o chestiune interesantă.
Lynch e faimos ptr.conflictele mari avute cu vechii producători, așa că seria asta a făcut-o cu banii unei rețele mai puțin cunoscute - Showtime
Întreaga serie e, pur si simp!u, anti-comercială. De pildă, undeva e o secvență unde un oarecare mătură o podea mai bine de 5 minute ! (m-a luat si pe mine damblaua, am derulat înainte...).
Mesaj...sigur are. Tot ce-a făcut Lynch la viața lui are mesaj. Dar nu e vreo "taină" de dat numai unora, sau vreo comunicare ...din interes.
În opinia mea, mesajul/mesajele se adresează ...tuturor (adica, hm...tuturor celor în stare să descifreze).
E greu de acceptat că și-a bătut capu' (nu doar cu codul ăsta, ci si cu altele) doar așa...de "fițe" (mai ales că, repet, restul realizării e literalmente anti-comercială).

kenjiro

Citat din: Grifon din  10 Noiembrie 2017, 21:11:24
Cu banii...chiar e o chestiune interesantă.
Lynch e faimos ptr.conflictele mari avute cu vechii producători, așa că seria asta a făcut-o cu banii unei rețele mai puțin cunoscute - Showtime

EXCLUSIVE: From Sand Lake to Twin Peaks - How one woman's grisly unsolved murder in 1908 inspired the 90s cult TV drama that is making a comeback in a Showtime reboot


Link:
http://www.dailymail.co.uk/news/article-4336146/The-real-life-murder-Sand-Lake-NY-inspired-Twin-Peaks.html

Grifon

#98
Lăsând puțin deoparte aceste încifrări (asupra cărora sigur voi reveni), cred că merită niște mirări și simbolul Black Lodge = bufniță, ce apare recurent în toată această poveste (atașament 1).
Similitudinea cu runa Odal / Othala nu a trecut neobservată, fiind luată în calcul de mulți (atașament 2). S-ar părea că printr-o ușoară modificare (inversare ?) echipa TP a creat un simbol nou - numai bun de pus creierii unora ca mine la prăjit...
Sensul vechii rune (din setul Elder Futhark) e moștenire - poate si in extenso, tradiție.
De ce să fi ales acest tâlc (cumva similar si cu înțelesul termenului evreiesc qabbalah ?).
Nu m-am lămurit încă, dar....tot gândind la bufnițe, mi-am amintit de mica șotie a dlui @Xanadron din cursul anului trecut ( 1 aprilie, țineți sper minte - daca nu, atașament 3).
Păi bine-bine, farsă-farsă, dar parcă ne-ai rămas puțin dator cu unele lămuriri, herr @Xanadron !
Dând deoparte celelalte..."glume", ce fu în mintea dumitale când pictași ditamai...BUFNIȚA ?! (ca să nu mai zic si de negurosul Saturn...)

Xanadron

Greu răspuns la întrebarea dumitale aparent ușoară, stimabile @Grifon... Ceva mai pe scurt decît aș vrea (sau ar trebui?) aveam în minte poezeaua Toamna a lui Rilke:

Cad frunzele şi cad ca de departe, parcă
s-ar veşteji în ceruri grădini îndepărtate;
cu gesturi de negare cad mereu.

Şi cade-n nopţi adânci pământul greu
de lângă stele în singurătate.

Noi toţi cădem. Mâna de acolo cade.
Şi altele, şi toate, rând pe rând.

Dar este Unul care ţine-n mână
căderea asta nesfârşit de blând.


...Adevăr amețitor de vast condensat / rezumat genial în doar cîteva versuri, mixat însă-n oareșce proporții și cu *aiureli* gnosticoide-n capu meu - fiindcă Unul ăla e evident Una :wink: (bufnița = Sophia), deși mâinile-s... gheare.
În care-l ține (din scurt) și pe Sarsailă, :evil: și Routerul său selenar :moon:  - elemente atît de necesare amîndouă întru derularea testări/upgradăriii noastre-n ambalaj carnal - controlate însă de Sophia fără intenția de-a le distruge.

Un pic mai multă simbolistică-i atinsă totuși și-n detalii mai puțin vizibile  - v. dextro/levo-bulele contrarii  tip Big-Bang-Ankh :star: din cerul... verde-kaki :-D :-) (doar la beserică ni se spune că vom ajunge într-un loc cu verdeață, nu?! :lol:)

În fine, cînd oi avea timp v-oi mai povesti - ce-a văzut hartistu, asta neînsemnînd totuși că voi-privitorii nu puteți *vedea* altceva.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Grifon

Eh, ar fi cam deplasat să găsim idei pe care dumneata nu le-ai pus (desi am fi în stare...hihi!)
Constat totodată niște "adâncimi" lirice pe care nu ți le bănuiam, dle @Xanadron - si-mi fac mea culpa.
Cât despre alegerea simbolurilor, gândesc ca nu e doar o coincidență - explicabilă prin fundalul gnostic din care te-ai inspirat. E vădit că si tandemul Lynch & Frost a bântuit prin "zonă" - mai ales că întregul "repertoriu" e înțesat cu inversuri (ca în gnozele dualiste).
Conchid că ..."încurcate sunt căile sub/inconștientului"(atât cel individual, cât, desigur, si cel colectiv).

Și, ca fapt amuzant, zodia în care vom trece peste cca.o săptămână (a dumitale, adică) este numită,  în sistemul amerindian..."The Owl" (păstrându-și fericitul dispozitor - Jupiter).
Asta așa....că tot ziseră glumeții TP că hărțile Black Lodge sunt ale băștinașilor.

Grifon

#101
Câteva considerații asupra misterioasei cutii negre din finalul sezonului 2.
Care e noima ca realizatorii să fi pus acel puzzle astronomic + astrologic pe cutie ?
În film, ea e doar una din cele 4 cutii, îmbinate una într-alta în sistem "Matrioșca" - mai precis a doua.
Prima se deschide fortuit, fiind scăpată pe podea. A treia e spartă pur și simplu cu un făcăleț (haha!), iar ultima e sfărâmată cu un glonte - doar aceasta, a doua, fiind deschisă prin exploatarea puzzle-ului.
Păi ? Hm ? Eh ?
Dincolo că n-are nicio legătură (aparent) cu indiciile Black / White Lodge, e lipsit de sens si ca, din 4 cutii succesive, doar asta (care nici nu-i ultima) să necesite un cod elaborat !
Mi-am bătut capul cu ea, profitănd si de anumite cunoștințe ce le am, si pot zice următoarele:
- corelația între zodii și fazele lunare este, categoric, un indiciu temporal.
- zodiile (si / sau circuitul lunar) sunt, la fel de categoric, cifrate (cel puțin o dată inversate); când Packard începe să apese combinațiile, primele 2 sunt pe orientarea cutiei cu Berbecul sus, în timp ce ultima (corectă) se face pe orientarea cu Balanța sus (mi-au trebuit 3 revizionări să remarc ascunsa inversiune, si să nu-mi spuneți că e o întâmplare de montaj !)
- pozițiile "cardinale" au sens, cel puțin cele 3 care au deschis cutia; dacă Luna Plină e în Balanță, acest lucru se poate întâmpla numai în perioada 21 martie - 20 aprilie (zodia Berbec si începutul anului solar);  idem, Luna Nouă în Berbec nu se poate întâmpla decât în aceeasi zodie - căci arata conjuncția cu Soarele. Iar Prim Pătrar în Rac apare logic în acelasi interval (o săptămână după Luna Nouă si una înainte de Luna Plină).
- deci combinația de deschidere e logic așezată - mai puțin replica lui Packard, care zice ca încearcă ptr. "the day the gift arrived" (un non-sens, căci nu pot fi 3 faze diferite ale lunii în aceeasi zi).

Prin deschiderea cutiei s-au dat indicii primare ptr.decriptare. Cred că aș fi reușit să dau de capătul șaradei, dacă nu m-aș fi împotmolit cu raționamentele de ciudatul simbol care nu e o zodie(spre deosebire de celelalte). Ori, daca totusi e (cum ar fi firesc) nu-mi pot da seama care e (sau din ce sistem e luata glifa), pentru că, trebuie sa recunosc - n-am mai întâlnit-o niciodată (în nicio știință esoterică).

Ca urmare, întreb : a mai întâlnit poate cineva simbolul cercului cu 4 alte mici cerculețe deasupra ?

abyss

Imi inspira ceva sumerian , porti stelare sau căi stelare...
  Simbolul pare a fi o urmă de animal, o laba de...urs. Ursa mare? Piciorul lui Shem(la egipteni)?

Ganditorul

E o "laba de leu" stilizata = daca vrei neaparat sa te gandesti numai la semne zodiacale iata si zodia : LEU.

Dar eu cred ca in tot ce discutati la subiectul asta e vorba mai mult de intrebari decat de raspunsuri. Adica regizorul/scenaristul nu e vre-un guru care da lectii la toata lumea punand in scena si pe ecran niste semne si simboluri bine stabilite, cu o conotatie si inteles tainic stiut numai de initiati - din care "marele initiat" e chiar el, cel care face filmul.
Cred ca mai degraba e o insiruire de simboluri/semne/conotatii pe care un om foarte instruit si cu o vasta experienta (cum e de obicei un regizor/scenograf/scenarist ) le pune in fata publicului intr-o opera de "culturalizare in masa" (pt ca filmul este pana la urma o actiune de culturalizare in masa) pentru a crea o atmosfera suplimentara actiunii care trebuie sa ajunga si sa atraga cele 3 paliere de cunoastere ale publicului/multimii : sub-mediu, mediu si elevat. Cu mici exceptii, simbolistica din cinema este mai degraba o intrebare : Voi ce-ati inteles din asta pt ca eu ca regizor am inteles doar atat (si aici avem o multitudine de interpretari cinematografice unde simboluri/semne/conotatii din zone si culturi diferite apar unite de naratiunea cinematografica intr-o noua forma de interpretare sau "teorie").
Dar nu cred ca e vorba, la fiecare film sau serial, de un "guru" venit din cele mai secrete organizatii mondiale, detinator al celor mai teribile secrete ale vietii si universului, venit pe platourile de filmare sa execute personal recuzita filmului ... in care simbolurile trebuie sa aibe o anumita forma, un anumit unghi, o anumita "chichitza" stiuta numai de el, ce nu poate fi data la executie asa... oricui de pe platourile de filmare.
Cum am spus exista si exceptii dar Tuin Pixul nu e o asemenea exceptie. E un film frumos, care a facut valuri la vremea lui (face si acum ) dar cam atat... cel mai bine se potriveste zicala : un nebun arunca o piatra in lac si 10 intelepti se chinuie sa o gaseasca (sa-i gaseasca sensul)
Imi doresc sa nu fi jignit pe nimeni cu parerea asta prea abrupta - dar e parerea mea.

Grifon

#104
Nicio supărare, dle @Gânditorul. Una din plăcerile forumului constă în diversitatea opiniilor.

Revenind la simbol, greu de apus ce-ar putea fi - și nu cred c-ar trebui să ne ghidăm (doar) după aparențe.
E cu siguranță un simbol care, prin asociere cu poziția aferentă a Lunii, oferă un reper concret temporal.
O vreme am crezut că ar putea fi Jupiter (gigantul cu patru sateliți) - mai ales că ar fi și în logica simbolismului de fundal. Totuși...nu prea se leagă cu restul din puzzle - mai ales că zodia patronată de Jupiter (Săgetătorul) există deja pe cerc.
Mai păstrez totuși ipoteza în rezervă, pe ideea sugerării unei conjuncții Lună-Jupiter, cănd astrul selenar este în prima fază crescătoare (înainte de Primul Pătrar).
Mă roade însă bănuiala că simbolul în cauză semnifică altceva...dar voi lua în calcule si ipoteza că ar fi o stilizare a zodiei Leului,