Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Shambhalla - destinații interzise?

Creat de abyss, 15 Septembrie 2016, 18:46:29

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Rayden

stimabile @ Godak,

sunt un pic uimit, scuza-mi exprimarea pe acest topic, dar, nu crezi ca ar trebui sa tii o minte deschisa in ... investigatiile domniei tale?
prea imi pare ca iei ca absolute DOAR indiciile pe care le consideri dumneata, sau unele directii de investigatie (fie ele si doar din fata PC-ului)...adicatelea, ce te face sa excluzi din start ca blajinii sunt o pista falsa?!?!
acu', eu nefiind un mare specialist precum domnia dumitale, fii bun si explica - daca vrei - care si cum ii treaba..

Godak

Citatv-aș propune să ne axăm puțin pe Vasile Lovinescu & Co (prin "Co" înțelegând si extensii precum Daniel Ruzo). Propun asta ptr.că Lovinescu are și hermeneutica aia interesantă a Tradiției, si a basmelor, dar si repere geografice, care m-au nedumerit de-a binelea. Și cred că încape în același "Co" si Sadoveanu, cu "preluncile" sau "Țara de dincolo de negură".

Blajinii sunt importanți pentru subiect datorită ideii (repet gresite) că ar fi populat un regat subteran. "Preluncile" sunt direct legate de ideea mai modernă )și mai nefirească) de portal. Atât de nefirească încât orice boltă e pe munte a devenit "poartă de trecere".
Când zici Lovinescu&Co., și-l treci pe Ruzo la (&Co) cred că glumești, colega @Grifon. Doar și prin prisma gradelor de inițiere deținute, Ruzo e de regiune superioară. Dar facă-se voia ta!

@Rayden
Citatsunt un pic uimit, scuza-mi exprimarea pe acest topic, dar, nu crezi ca ar trebui sa tii o minte deschisa in ... investigatiile domniei tale?
prea imi pare ca iei ca absolute DOAR indiciile pe care le consideri dumneata, sau unele directii de investigatie (fie ele si doar din fata PC-ului)...adicatelea, ce te face sa excluzi din start ca blajinii sunt o pista falsa?!?!

Dragă @Rayden, mintea trebuie să fie totdeauna deschisă. Treaba e că pe mine m-au interesat blajinii ăștia. Și am pierdut mult timp cu ideile unora cum că blajini = Shambala românilor = populație subterană. Și, după un efort de documentare considerabil, am realizat că nu există temei. Acum, tu nu trebuie să mă crezi. Poți să-ți pierzi la rândul tău timpul (ajungând foarte probabil la aceeași concluzie), poți să nu-ți pierzi timpul deloc, ignorând subiectul, sau poți câștiga informații pe calea scurtă. Anume cartea Academia Română - Institutul de Lingvistică "Iorgu iordan" - Cele mai vechi cărți populare în literatura română III - Călătoria lui Zosim la Blajini, Ed. Minerva, București, 1999. Studiul introductiv e cuprinzător și lămuritor în toate privințele.

Cu alte cuvinte: cred că ar trebui mai degrabă să-mi mulțumești (nu neapărat în nume personal), nu să mă cerți, că-ți câștig timp, timp dintr-o viață pe care nu ți-o mai dă nimeni înapoi, garantat.  În uimirea din quote, pleci de la o premiză eronată - anume "startul la rece". Am peste treizeci de ani de experiență în subiectele astea. Cred că știu cu ce se mănâncă mai toate ... Însă regret tendința mea de a strica unora plăcerea de a vedea filmul povestindu-le cum se termină.

Grifon

Citat din: Godak din  23 Aprilie 2017, 22:57:45

Când zici Lovinescu&Co., și-l treci pe Ruzo la (&Co) cred că glumești, colega @Grifon. Doar și prin prisma gradelor de inițiere deținute, Ruzo e de regiune superioară. Dar facă-se voia ta!

Venerabile (ca să fiu în asentimentul gradualității ) domn @Godak, nu am specificat suficient si de acolo a apărut neînțelegerea ( + vechiul d-tale...dinamism - să nu-i mai zic "pripă").
Prin "&Co" nu înțelegeam aceeași afiliere inițiatică, sau același nivel , ci sugeram un total al celor ce s-au preocupat (pe la noi) de tatonarea unor mistere greu sondabile.
Concret (căci n-am postat doar ca să ne contrazicem) avem o similitudine intre optica lovinesceană si cea a peruanului. Filonul inițiatic din care s-au hrănit putea diferi (ca spațiu / timp), însă râmâne faptul că ambii susțin existența unor indicii megalitice în Bucegi.
Lecturându-le ideile, poate m-aș fi tăvălit de râs - dacă n-aș fi știut că erau totuși oameni serioși. Păi zi d-ta (care te mândrești cu cercetarea de teren), zărit-ai pe vreunul din megaliții amintiți ce ziceau venerabilii în cauză ? (Nu enumăr, știi d-ta de ce zic, și am si menționat ceva la debutul topicului).

Întrebarea de fond - era subiectivismul observatorului înzestrat cu abilități...ptr. suprasensibil, sau era subiectivismul banal al celor prea prinși în entuziasmul / deformațiile propriilor lor pasiuni ?
(nu te grăbi să-mi răspunzi la asta, cum mai faci periodic d-ta, căci părerea ce mi-o vei da aici va cântări greu în altă părere - a mea, despre domnia ta).

Godak

#63
CitatÎntrebarea de fond - era subiectivismul observatorului înzestrat cu abilități...ptr. suprasensibil, sau era subiectivismul banal al celor prea prinși în entuziasmul / deformațiile propriilor lor pasiuni ?
Răspunsul este mai complex.
1. "era subiectivismul observatorului înzestrat cu abilități...ptr. suprasensibil". Era mai degrabă subiectivismul observatorului cu înclinații pentru suprasensibil. Despe Ruzo nu am detalii, însă Lovinescu sigur nu avea nici o "abilitate", o știu de la nepotul lui. Este posibil ca unora abordarea unor subiecte să le "trezească ceva,, - prea puțini însă; în orice caz metoda este inutilă pentru cei mai mulți. 
2.
Citatera subiectivismul banal al celor prea prinși în entuziasmul / deformațiile propriilor lor pasiuni
. Inevitabil există și o doză de subiectivism banal. Suntem oameni cu toții, iar ăia care cred că nu sunt pot face un traseu la doctorul psihiatru... Un exemplu: Zidurile uriașilor din Vrancea și Dep. Râmnicului. Sunt naturale, orice geolog îți poate confirma că sunt formațiuni tipice, fără nimic special )deși își au și ele, istoriile lor, câteodată chiar mai interesante decât aberațiile urieșești).

3. Însă mai este ceva ce tu nu cuprinzi și la care Ruzo face referire explicită în cărțile sale - un anumit tip de intuiție provenită din experiență (nu banala intuiție speculativă). Un anume ceva care te face să înțelegi rapid unele aspecte, cumva scurt-circuitând logica analitică propriu-zisă. Desigur, metoda poate avea erorile sale, iar la Lovinescu se observă din plin.

Citatexistența unor indicii megalitice în Bucegi
Aici e o întreagă discuție, care excede masiv spațiul și subiectul topicului. Nu cred că a existat o civilizație globală care "sculpta munții,, la propriu. Însă cred că de-a lungul timpului, o serie de populații au beneficiat de creativitatea naturii și în unele cazuri i-au adus "îmbunătățiri,,. Un exemplu: Buha de la Băile Săcelu, sculptură megalitică relaționată cu vestigii de înhumație dacice și romane. Însă obiectivele avute în vedere reprezintă un nr. redus din marea colecție a jocurilor naturii (pareindolia). Cale spre un drum secundar: în unele cazuri "creativitatea" naturii este extremă (și poate aici e ceva mai mult!), deși partizanii "Culturii Masma" o neagă cu atâta gratuită înverșunare. Am găsit în Vrancea un bloc de stâncă care prezenta "un chip" nou în funcție de unghiul de abordare. Și erau multe "chipuri" în acea formațiune 100% naturală... 

Grifon

Un răspuns cu adevărat serios, domnule @Godak - exact genul de răspunsuri ce mi-l doresc pe forum (si cum mi-ar fi plăcut să-mi dai și-n alte ocazii, în loc de...)

Abia așa ìncepem să adulmecăm...Shamballa (sau cum vrem să-i zicem, dacă nu te împaci cu termenul asiatic).
Adevăr spui - Lovinescu se cam lăsa dus de val (dar oricum era mai cu picioarele rămase pe pământ, față de "discipolul" A.Botez - ale cărui exaltări îl cam apropie de schizofrenie). El zice însă numai de cavitatea si "capul" de la Omu - si nici nu zice că le-a văzut el. În schimb peruanul ("al 33-lea Pre Numele Său) vede o puzderie de antropo/zoomorfisme, cam pe tot platoul...

Mi-e să nu fi preluat din ideile lui Pierre Carnac....știi d-ta, fostul nostru compatriot Doru Todericiu. Că nemțeanul nostru i-a băgat tot soiul de idei ìn cap și lui Robert Charoux...

Godak

#65
Todericiu (n. Piatra Neamț, ca să înțeleagă lumea) l-a însoțit pe Ruzo în Bucegi. Ulterior, a emigrat suspect de ușor în Franța (cu misiune?), unde-l găsim în compania lui Robert Charroux - de aici unele inserții despre România ale francezului, inclusiv celebra copertă cu Sfinxul din Bucegi. Este exclus însă ca Ruzo să se fi luat după Todericiu: teroiile peruanului îl preced cu mult...

(din memorie) Un alt mister ar fi însă legătura lui Toderciu (Pierre Carnac) cu afacerea Rennes de Chateau, unde un anume ... Corbu afirmă că s-ar fi descoperit Tezaurul de la Pietroasele (mă rog, ceva care arată identic). Ar fi putut fi un can-can sau o invenție livrească dacă acel Corbu nu ar fi murit într-un suspect accident rutier - a dat o mașină peste el. Ulterior, s-a stabilit că era și agent al serviciilor secrete israeliene. Eu nu degeaba spun că există enigme reale, nu trebuie inventat nimic de dragul enigmaticului... 
http://www.rhedesium.com/blog/the-treasure-of-pietroasa-revisited

Grifon

Citat din: Godak din  24 Aprilie 2017, 00:56:29
Eu nu degeaba spun că există enigme reale, nu trebuie inventat nimic de dragul enigmaticului... 

Și nici prin cap nu-mi trece să te combat, dle @Godak. Așa e.

Știu că Ruzo își avea deja fondate teoriile, anterior întâlnirii cu Todericiu. Prin posibila influență a românului înțelegeam întărirea / suplimentarea convingerilor, nu inducerea unora noi.
În orice analiză există o tentație - greu de combătut. Avem tendința de a reține imediat ceea ce ne confirmă tezele, si de a respinge iute pe cele care ni le șubrezesc (este exact tipul secundar de subiectivism despre care tocmai vorbirăm).
Ei, dacă omul ăla, Ruzo (de bună credință, presupun, cât de mason era el) a bătut atâta cale până în Bucegi, sigur (subconștient cel puțin) n-a venit să se "dezumfle". Așa că, cu ce spera el, cu ce i-a zis și Todericiu...sigur a plecat mai "consolidat".

Aici e o mică dilemă. Dacă Todericiu era, vb.dumitale, "cu misiune"...s-ar naște o discuție buclucașă, dar care pe mine nu mă interesează. M-ar fi interesat mai mult să nu fie aceste dubii conexe.

Dar, să explic ce treabă are tevatura asta cu Shamballa (în viziunea mea): dacă observațiile (implicit alegațiile)  lui Ruzo ar fi veridice, am putea avea un prim indiciu de camuflare în sensibil al unor mesaje din extra-sensibil - ergo, posibile jaloane spre ...

Căci altfel ne rămân doar basmele...și sper că n-ai pretenția de-a le cerceta si pe alea în....teren

Godak

#67
Păi Ruzo a și făcut un film în România, cu sprijinul autorităților de la noi. Așa că ... nu numai drumul era la decont. L-am găsit în Arhivele Sahia, dar după ce mi-au cerut pt. reproducere digitală 50Euro pe minut, ... eu nu dau suma asta nci mort. Secvențe există și pe youtube, însă bucățele.
Treaba cu Ruzo e simplă în România. Nici dracu nu știe ce afirmă el concret. S-a pornit de la reinterpretarea unei traduceri de câteva pagini  (prin anii 80, oare cât de bună?) făcută pe genunchi, după "Historia". Mai există cele 2 extrase din franceză (format broșură) pe care foarte puțini le au în format samizdat, și care n-au interesat pe nimeni. Câteva citate prin presa vremii (înainte de 89) și cam atât. Din echipa care l-a însoțit în Bucegi, majoritatea (dacă nu toți) sunt morți - morți de bătrânețe. Există 2 cărți în spaniolă, doar una e pe Amazon Kindle - o am, dar nu știu s-o traduc. Cealaltă, mult mai importantă - Historia - e într-un format ciuntit pe Scribd (incompletă). Așa că eu nu mă avânt să fiu categoric pe latura  Ruzo, deoarece nu dețin date-cheie.

Citatposibile jaloane spre ...
Din câte am înțeles din lectura spaniolă, există cel puțin 2 tipuri de jaloane: "capetele de câine" - ca paznic al pragului și "ușa falsă" - ca mijloc de protecție și inducere în eroare a profanatorilor. Însă ideea cu Masma și Sala Tezaurului nu-i aparține lui Ruzo - a luat-o de la Pedro Astete, alt mason, mai înrăit, mai versat în esoterism și se pare, chiar mai vizionar. Cartea sa, "Los signos..." se poate comanda prin Amazon din America de Sud. Nu am reușit (încă?) să o procur.

Mai e ceva. Contrar părerii preconcepute și cred păguboase a unor colegi de pe Rufon, nu lipsa informației e problema, ci abundența ei. Lipsă e de altceva: de persoane cu reale calități analitice care să prelucreze un volum imens de informație. Consider însă o naivitate în a crede că se poate face așa ceva pe un Forum. Din enșpe mii de motive...

Ganditorul

Interesante discutii dar le cam amestecam, mai ales in evolutia in timp a evenimentelor.
1. Nemtii si englezii prin Tibet nu cred ca inseamna mare lucru. Intrarea in tainele metafizicii nu se face atat de usor ca intrarea pe usa unui bar. Faptul ca au ajuns acolo nu inseamna ca in 4-6 ani cat a durat  razboiul au ajuns prea departe. Fara a mai socoti ca intai a aparut societatea VRIL si abia apoi, multi ani dupa, excursiile tematice prin Tibet. Ca au cautat niste raspunsuri, niste confirmari e una. Ca au gasit acolo "esenta" ...putin probabil
2.Drumul spre Shamballa si semne prin muntii nostrii. Depinde ce cautam. daca vrem megaliti, statui si semne clare ... ma indoiesc ca avem despre ce discuta. Intrebarea care trebuie sa ti-o pui cand pleci la drum este : Ce semne ar putea ramane dupa o civilizatie care a fost acum 2000-3000 de ani ?
Lemn, fier ?? niciodata. Piatra care isi pastreaza forma dupa atata timp ? Greu de crezut, nu suntem in desertul Saharei in fata piramidelor ci intr-o zona cu vegetatie viguroasa si sistem meteo divers care distruge aproape tot si dupa 500 de ani.
Si atunci poti gasi doar anomalii magnetice (astea sunt destule...), iluzii optice si fenomenul de "pierdere in timp si spatiu" (unde te simti confuz si pierzi pozitia locatiei in care esti) - locuri de genul asta sunt destule, in toti muntii nostrii /, ramasite de civilizatie cu canale de aductie a apei sapate in piatra, cu blocuri de piatra ce mai poarta urma prelucrarii umane, vagi semne de prelucrare a pietrei in creierul muntilor sau in pesteri, cu zone care par fundatii de casa, cu pereti care mai au inca 1 m si camere, culuoare bine definite (doar ca sunt monobloc, de parca s-ar fi cunoscut "topirea pietrei") - din astea gasim destule.

Aici este de fapt diferenta intre civilizatia antica locala si cea importata. De aici apare curentul care sustine ca am fost "civilizati" de romani. In toti muntii exista urmele unei civilizatii care s-a imbinat perfect cu natura, unde interventia omului nu este evidenta ca in civilizatia romana (cu apeducte si constructii maiestoase) ci bine camuflata in imbinarea cu natura.
Poti trece pe langa o aductie subterana de apa (ca la Fetele Albe - dar si in alte parti) , poti trece usor pe langa o masa de piatra (desi natura n-ar fi putut pune niciodata o lespede de 2/2m pe alte 3 pietre pe post de picioare de masa la 1500 m atitudine. Sunt multe, multe semne in munti, daca sti sa le cauti si sa le vezi - si de aceia pare si mai apetisanta invitatia "hai la drum" la Cetatuia, Arges (pe care am ocolit-o pana acum datorita mizeriei si tiganiei de la inceputul traseului).
Sus pe platoul Bucegi nu cred ca poti vedea prea multe in "simplu plan". Insa daca legi Babele de alte 2 structuri de piatra asemanatoare existente prin tara gandul te duce la acele enigmatice "baterii de pamant" ...prezente intr-un brevet de inventie a telefonului de campanie, brevet exitent si facut de un german pe la inceputul WW1 (si, evident, cu legaturi spre teoria orgonului).
Personal cred ca in urma cu peste 2000 de ani vorbim de o civilizatie a pietrei, nu a metalului, si cam asta trebuie sa cautam - cu riscul de a accepta ca aia de atunci, anticii, stiau cumva sa "topeasca piatra" si sa o foloseasca in constructii monobloc ce acum par ...naturale.
(Shamballa), Muntele Alb, Muntele Ascuns din povestirile cinamareze... le-am vazut o singura data deasupra unui palc de copaci dupa un drum istovitor pe munte. Dupa ce am trecut de copaci ...zero, nimic. Iluzie, oboseala, nu stiu nici acum desi au trecut peste 10 ani de atunci si am refacut traseul de cateva ori.
D'aia revin si spun : nemtii si englezii in Tibet au fost turisti in cautarea unor raspunsri, nu oameni ce au ajuns initiati, venind apoi sa-i invete pe altii "cum se construieste roata".

Godak

O, colega @Ganditorul, nici nu știi cum niște dudui de pe la noi, care ajung cu trenul în Lhasa și stau o săptămână, se întorc afirmând că au primit n inițieri acolo ...   :-D
Însă toate se leagă... Iată cum:
Vasile Lovinescu era discipolul lui Rene Guenon, cel care a scris "Regele Lumii" - cu trimitere directă la subiectul Shamballa. Lovinescu a scris în "Dacia Hiperboreană" despre fantomatica peșteră de pe Omu, deși... La sfatul lui Guenon, Lovinescu abandonează publicarea în România a unei lucrări aparținând lui Bo Yin Ra, pe care Guenon îl asocia cu contra-inițierea..
Daniel Ruzo era discipolul lui Bo Yin Ra, în gruparea căruia a primit  diferite inițieri. Ruzo vine și în România, în Bucegi. Însă și mai tare, Ruzo era prieten apropiat cu Hans Schindler Bellamy, adept al lui Hoerbinger, cel cu teoriile astro-nazi si cel catre ar fi studiat Tiahuanaco pt. Ahnenherbe dacă nu începea războiul.
Pierre Carnac (nom de plume al lui Doru Todericiu) l-a însoțit pe Ruzo în România, a pus Sfinxul pe coperta cărții lui Charroux și aproape sigur a alimentat povestea cu Rennes de Chateau - Pietroasa.
Și, în final, cea mai tare coincidență: azi e ... Paștele Blajinilor.

Această mică demonstrație de virtuozitate asociativă a fost construită doar pentru a arăta pericolele forțării unui "fir călăuzitor" acolo unde este atât de subțire, încât pare a fi o rază de eter.

Grifon

#70
Să le luăm pe rând, dle @Gânditorul, căci sunt aspecte unde îți dau dreptate, si altele unde nu.

Zici că mai întăi a fost grupul "Vril", abia apoi vizite în Tibet. Fals. E invers. Mai întâi au fost mulți ocultiști acolo, ba unii au și stat ceva vreme (ca si în India, Nepal, etc). Păi numai teosofii câte sejururi prelungite au avut, în toată a doua jumătate a sec.XIX ..(nu-i mai enumăr, o pleiadă intreagă). Doar am arătat cà "Vril" a fost o "derivată" Golden Dawn, nu vreun pionierat absolut.

Zici apoi că occidentalii au fost in Tibet fără inițiere / pregătire prealabilă. Nu te grăbi. Chiar de unii au fost acolo aiurea, alții au fost cu temei serios. Au emis unele ipoteze hazardate, adevărat, dar ce pretenții putem avea, acum cca.2 secole ? Si fără ei, n-am fi avut reperele discuției de azi.

Cu indiciile carpatine, sunt de acord. Ți-am și scris, pe subiectul "cinamarez", că :
Citat din: Grifon din  24 Octombrie 2016, 13:19:48
Există, cu siguranță, ceva ciudat in Bucegi. Se poate să fie si pesteri mari, necunoscute (masivul e calcaros,e specific să fie "ciuruit" de ape subterane). Dacă insă priin zonă mai sunt vestigii ale unei culturi predacice (subliniez : dacă), acestea nu-s nici pe departe niste hi-tech- uri, ci..hm...ceva ce n-am pricepe (sau chiar sesiza) nici dacă stăm cu...guru pe ele.

...deci, da, nu mă aștept la statui, indicatoare, etc. De aceea am avut și îndoieli despre Ruzo...si prietenii săi. Însă semne pot exista, independent de intemperii naturale milenare. Căci "Shambala" nu e vreun regat strâvechi, care să fi fost înecat de timp, ci (cred eu) o realitate trans-senzorială perpetuă, ale cărei repere, prin legități necunoscute, obligatoriu își găsesc densificări în materie (planurile nu pot exista independent unele de altele, căci și cele grosiere sunt componente ale Creației) E ca relația între gânduri și creier (imaterial / material). Activitatea mentală modifică aspectul circumvoluțiunilor....

Ia aserțiunile din postările anterioare ca o încercare de obiectivizare a studiului. Ruzo și Lovinescu sunt repere serioase de cercetare, și vom fi câștigați chiar și dacă le eliminăm (măcar știm o treabă, nu ne mai amăgim singuri cu teze hazardate).

Godak

Cele două semne - indicatoare (whatever) - capul de câine și poarta falsă, par a fi trans-civilizaționale. Chiar cred că ar trebui tratate cu seriozitate, indiferent de legaătura lor cu Ruzo&Co. Vorbeam într-o postare anterioar despre un tip special de intuiție- în cazul celor 2, cred că intuiția lui Ruzo a funcționat bine... În attach, exemplu de poartă falsă.


Grifon

Nu tratez cu indiferență posibilele jaloane menționate, dle @Godak.
Doar că, să stabilim o treabă : "poarta falsă / cap câine" sunt deja detalii artificiale, inteligibile. Adicătelea, făcute de o mână (fie de om, fie de alte entități - ca să nu-i dezamăgim pe adepții paleoastronauticii). Atunci, cum râmâne cu material / imaterial ?
Iată ce cred eu (părere): semne precum spui sunt lăsate de civilizații umane (știute sau neștiute) nu pentru a marca Shamballa, ci locuri prielnice sesizării (propice chiar unui tranzit).

Ce fel de locuri pot fi acelea ? Nu știu. Poate noduri de curenți telurici, poate alte anomalii care modifică, oarecum, legile fizicii matriciale...bănuiesc.

Grifon

Dar să luăm "capul de câine"...
În (aproape) toate miturile / legendele /basmele, câinelui i se atribuie o funcțiune psihopompă (asistarea tranzitului spre "tărâmul de dincolo" - nu vreo "pompă" de desfundat psihic...hahaha !).
Cerberul (la greci), Xlotl (la precolumbieni), Anubis (Egipt), ș.a. - toate reprezentările se referă la paznicii lumii post-mortem. Acesta e un fapt solid, îl putem ține ca premisă.

Acum, Ruzo...ce zice că a remarcat pe Sfinxul nostru un "cap de câine"....păcat că numai el pare să fi avut o așa acuitate. De altfel, genul acesta de convingeri abundă în opera peruanului - chiar și privitor la munții lui de acasă (Anzi).
Cum n-am putut accesa vreo poză cu "cap de câine pe Sfinx" (dincolo că n-am remarcat așa ceva nici cu proprii mei ochi, deși mi-am chinuit observațiile aproape de limita ridicolă a subiectivismului), am cercetat alte foto disponibile pe Net - alea cu Marcahuasi + diverse.
Hmmm...ehh...offf.. - asta e tot ce-am putut conchide..

Însă, deși privind pozele lui Ruzo devin tot mai sceptic, simbolismul "capului de câine" nu e deloc lipsit de importanță. Dincolo de ce am menționat deja, iată și o mostră de iconografie care e destul de interesantă (sugerând un "voiaj psi"):

Xanadron

Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/