Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Mandela Effect

Creat de emy, 10 August 2016, 17:57:00

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Aliosa

Citat din: Aseneth din  11 August 2016, 19:08:26
Nu mai continui. Exemplele pe care le-am gasit pe net nu sunt deloc suficiente pentru a sustine acest efect.
Efectul exista indiferent ca este real (trecutul e schimbat pe bune) sau fals (foarte multi au alte amintiri(posibil eronate)diferite legate de trecut) .
Si variantele ar fi : hive mind (teorie destul de veche) sau constientul nu este afectat de modificarile realitati .
Parerea mea :P

emy

Cum zice si Aliosa mai sus, povestea copilariei, cu replica (mi-a ramas intiparita pe creier :) ): Oglinda, oglinjoara (mirror, mirror) cine e cea mai frumoasa din tara? , acum devine Oglinda Magica (Magic Mirror). Chiar cineva poata sa spuna ca nu a auzit replica asta in copilarie?

Aici in US sunt foarte multe exemple de magazine / produse / firme cu un nume nou (diferit de cum il stiai), care apar ca asa au fost de la inceput, numai ca multi isi aduc aminte alt nume/sigla decat cel care este acum.

Aseneth

Inca o data iti spun ca filmele nu sunt relevante. Sa imi spui ca un film s-a schimbat direct pe banda nu cred ca are legatura cu universuri paralele. Aici e vorba de memorie "selectiva".
E si normal ca actorul care l-a jucat pe Darth sa faca un rezumat si sa spuna "Luke, I am your father" in loc de "No, I am your father". Daca zicea ultima replica, pe cea din film, No-ul ala nu era relevant, pentru ca publicul trebuie ca stie CUI i-a zis ca e tata.
In rest, imi aduc aminte totul exact asa cum e si acum.

Ganditorul

 - Subscriu la evenimentul "Qirk Duglas". Cand "a murit" am cautat sa cobor de pe net toate filmele lui - asa cum fac de fiecare data cand dispare un mare actor. Ma bucur sa aflu ca in aceasta "linie temporala" inca mai traieste.
- Subscriu si la faza cu piciorul de argint al robotului din Star Wars. Pana la aceasta postare eu nici nu-mi pusesem problema ca ar avea un picior argintat pt ca din primele vizionari si pana azi il tineam minte ca fiind total aurit (si am vazut aceste filme de zeci de ori...).
- Nu stiu cand a aparut "fenomenul Mandela" ca obiect de studiu dar stiu sigur ca am avut discutii pe aceasta tema  ca posibile modificari/calatorii in timp. Nu cred ca e cineva pe aici caruia sa nu-i placa o carte, doua, trei... pe care sa le reciteasca de cateva ori de-a lungul vietii. Si nu cred ca e cineva pe aici care sa nu se fi mirat ca in cartea preferata apareau pasaje noi, care schimbau uneori radical perspectiva actiunii din carte. Initial am dat vina pe editura, pe traducere - pana cand si in editiile vechi au aparut modificari. Sa fie doar un "joc al memoriei" care a "sarit" unele pasaje interpretand initial actiunea cartii altfel sau sa fie o "bucla temporala" in care lucrurile se modifica subtil in functie de repere pe care acum inca nu le percepem ?

Grifon

D-le @abyss, mulțumesc pentru promptitudinea oferirii dovezii, și imi cer scuze că m-am indoit de temeinicia spuselor dumitale - ar fi trebuit sã știu că d-ta nu te grăbești a face afirmații nefondate.
Am fost insă uimit - imi amintesc f. bine când s-a dat știrea morții lui Douglas senior, undeva in jurul anului 2000, și chiar am regretat atunci - imi plăcuse de el mai mult decât de alți "cowboy".

Ieri, după postarea in care mi-am arătat indoiala, fiind cu alți doi amici la o bere, i-am intrebat și pe ei, iar răspunsul a fost, normal "ce-ai mă ? ăla e mort demult".

Foarte bizar..o fi trecut iar pisica grăbită...știți, când se reseta "matrix"-ul...haahaaha !

Xanadron

Da, posibil ca CERN-ul sa fi bulibasit cumva liniile temporale, da' la fel de credibile-s si alte ipoteze din categoria celor  imaginate de citiva maestri ai SF-ului (ex.: Poul Anderson – "The Time Patrol" sau Ray Bradbury – "A Sound of Thunder" – macar asta merita [re]citita.)

N-ar fi deci exclus ca vreun Bombonel sa fi calcat p-un fluture in Jurassic la vanatoare de saurieni si d-aici sa rezulte unele mici (deocamdata)  inadvertentze-n memoria Iluziei noastre matriciale.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

emy

Citat din: Aseneth din  12 August 2016, 07:29:30
Inca o data iti spun ca filmele nu sunt relevante. Sa imi spui ca un film s-a schimbat direct pe banda nu cred ca are legatura cu universuri paralele. Aici e vorba de memorie "selectiva".
E si normal ca actorul care l-a jucat pe Darth sa faca un rezumat si sa spuna "Luke, I am your father" in loc de "No, I am your father". Daca zicea ultima replica, pe cea din film, No-ul ala nu era relevant, pentru ca publicul trebuie ca stie CUI i-a zis ca e tata.
In rest, imi aduc aminte totul exact asa cum e si acum.

Poate nu ne aducem minte replica, cu toate ca cei care au vazut filmul de cateva ori isi aduc aminte cu siguranta "Luke, I'm your father".
Daca la replica putem spune ca poate am uitat, cu piciorul ala de argint cum e? Chiar acum, mi-am scos blu-ray-urile (am trilogia Star Wars cu episoadele 4,5,6) si am pus din nou cel cu episodul 5. Astea le-am cumparat de vreo 2 ani si le-am vazut cand le-am luat in format blu-ray (mai mult de curiozitate sa vad calitatea blu-ray) si cu siguranta nici acum 2 ani nu zicea replica cu "NU", iar robotul ala, de cand a aparut prima data mi-a sarit piciorul ala de argint in ochi. De ce nu l-am sesizat pana acum? Pentru ca nu era asa, era complet aurit.

Am vazut destui pe Youtube care incerca sa dovedeasca ca este doar un HOAX, din pacate nici unul nu a reusit sa imi dovedeasca nimic, chiar m-au facut sa caut mai multe informatii despre asta.

Faptul ca o replica e posibil sa o fi uitat, numele filmelor schimbate, sigle masini, sigle firme / produse schimbate, astea nu le uiti asa usor, mai ales daca esti pasionat de o marca/produs.

Fiecare crede ce vrea si poate cum zic unii...."poate chiar noi astia cu alta memorie suntem din alt timp/dimensiune, sau ce altceva o fi"
Daca era numai un lucru ziceam, e posibil sa uit, dar eu personal am deja vreo 10 care mi-le amintesc diferit fata de cum sunt acum.

Grifon

In cazul dumitale, d-le @emy, intr-adevăr, s-au adunat cam multe pentru a le pune exclusiv pe seama explicațiilor ce-au mai fost date. Nu trebuie insă neglijate fenomenele de ordin psihologic. Cum am scris și ieri, "memoria selectivă" e ceva comun tuturor oamenilor. Unul din criteriile selectivitàții este starea de spirit a persoanei, la momentul unor percepții.

Pot da aici un ex. personal. Cunoșteam o tipă, cu care m-am revăzut după ceva ani, și i-am zis "ce bine iți stătea atunci, cu rochia aia verde". Ea, uimită: "n-am avut nicicând vreo rochie verde". Eu (căpos și f.mândru de memoria mea): "cum nu ? aia cu o singură bretea,etc,etc". Ea (amuzată) "da, aveam una cum spui, dar era f.albastră...nici nu agreez verdele, așa că nu am haine verzi".

Deci, se intampla si la persoane pe care le ai bine in memorie - doar că mintea face niște asocieri ciudate, apoi "evidența" e viciată. Poate avea legătură si cu percepțiile periferice (auditive, vizuale), pe care subconstientul le "preferă" in dauna celor de prim-plan, așa că le impune prioritar.

Este, totuși, un subiect pasionant, si te felicit că l-ai inițiat.

abyss

Nu cred ca Cern are vreo legătură directă cu fenomenul. Spun și de ce. Schimbarea de realitate s-a petrecut ultima oară prin 2008 . Așa țin minte din motive extrem de solide. Și nu doar s-a schimbat realitatea ci s-a si dat înapoi cu câțiva ani d.d.p.v.  temporal. Aveam amintiri clare lla aacel mmoment . Deocamdată nu doresc să intru în alte detalii. Chiar și uitasem de treaba asta.

Despre Qirk Duglas îmi amintesc extrem de clar ...ce naiba... au dat la televizor știrea.  Au dat apoi fragmente din filmele lui ... țin minte ca am lăcrimat. Am crescut cu filmele lui și îl consideram un zeu. Deci clar ca murise. Știu ca i-am zis și mamei mele sa se uite la televizor și fusese și ea afectata. Apoi mi-a povestit ca pe vremea când era ea gravida se uita la filmele cu Duglas și se ruga în gând sa aibe un băiat care sa semene cu el. În fine nu știu ce era în mintea ei... Ei bine așa ceva nu se uită,  nu?

Apoi mă trezesc ca îmi amintesc de tot felul de chestii si le caut cum ar fi de exemplu niște haine pe care le apreciam mult . Și le caut.... o data cautam o geaca de piele superba cu care am făcut furori ....și țin minte și pe unde. Și mă trezesc ca scotocesc după ea și nu este! Și faza e ca nu doar eu îmi amintescde ea.... am întrebat și prietenii mai ales după ce am scotocit după ea cu soția.

Și multe altele. Dar , dincolo de orice, eu acord credit fenomenului doar 50%. Asta ca sa pot funcționa normal. Altfel devine obsedanta treaba în chestiune. Fiindcă timpul s-a dat înapoi cu aprox 8 ani și apoi schimbat cursul. La vremea respectiva am fost foarte afectat. Și cum sa nu fii? Când știi ca va muri cineva drag în locul altcuiva la fel de apropiat? Fiindcă într un fel am văzut și care vor fi schimbările din viata mea. Și nu am putut face nimic. Am trecut ca un martir prin câteva evenimente horror.  Chiar și tatălui meu i-am spus: vino cu mine acum fiindcă dacă ramai aici vei muri, nu îți pot spune mai multe. Și nu a venit ....și a murit. Deci. .... rămân la a acorda 50% ccredit fenomenului. E mai bine, fiindcă cei 8 ani vechi se terminau cu niște explozii nucleare din care una fix în bucurești și 2 în apropiere.


Grifon

Se ridică intrebarea de ce in 2008 ! Sau, poate atunci s-a schimbat o anume realitate - cea rezervată de "program" dumitale, d-le @abyss. La alții, poate sunt alte perioade de "reset", așa că ar fi greu de stabilit o "bornă" general valabilă a efectului.
Oricum, cu subiectul ãsta mi-am găsit bătaie de cap...haahaha !

abyss

Sunt de acord cu dumneavoastră domnule @@Grifon, cu siguranță a fost vorba doar de ceva personal.
   

Ganditorul

#26
Cam (prea) sinistra varianta cu "Qirk Duglas" disparut si bum-bum la Bucuresti. Prefer varianta de acum cu "Qirk Duglas" atingand suta de ani si cer albastru deasupra Bucurestiului. Dar daca textul lui @Abyss nu e o gluma sau altceva... atunci vb de lucruri fantastice. De la o carte cu 3 randuri in plus/minus sau o sigla modificata, sau o tipa care nu-si mai aduce aminte de intalnirea cu tine (subscriu si la asta, multam d-le Grifon pt ca mi-ai adus aminte de o astfel de patzanie unde eram profund ranit ca tipa uitase atat de radical o intalnire) si pana la o modificare cu bum-bum e distanta enorma. Nici nu vreau sa ma gandesc la posibilitatea reala a unor astfel de modificari... :fullmoon:

P.S. Am folosit expresia "lucruri fantastice" ca ceva imens, de neconceput, care ma uluiesc, ma depasesc .

Grifon

Experiența d-lui @abyss e maximală, așa ceva m-ar infiora și pe mine. Dacă nu aș fi văzut in alte postări seriozitatea sa, aș fi crezut acum că glumește...dar așa, chiar e fascinantă (fie că e vorba doar de o experiență lăuntrică, un soi de percepție alternativă, etc.

D-le @abyss, te-aș ruga chiar să detaliezi puțin - desigur, dacă nu e vb. de lucruri prea personale sau de amintiri care activează suferințe. Aș fi curios, in special, de momentul in care d-ta ai simțit, efectiv, "resetul"-la "decuparea" celor 8 ani.

In rest, la mine rămâne mirarea cu Kirk Douglas. Azi am mai intrebat vreo trei cunoscuți (se vede că m-a cam marcat treaba !), iar din ãștia, doi știau la fel ca mine, că a murit, in timp ce al treilea știa că trăiește (adică, mai exact, nu-și amintea să fi auzit vreodată că a murit).
Dat fiind că terțul era mai tânăr (27 ani), aș fi tentat să speculez asupra momentului in care s-a strecurat "inadvertența" - dar mă mai abțin, căci e incă prematur.

Cert e că am treabă: cred că vreo săptămânã o să-mi intreb toți cunoscuții ce-mi vor ieși in cale "mă, ce știi de Kirk Douglas ?"

abyss

 "ce știi de Kirk Douglas ?"
Asta e un titlu de best seller...

La reset am simtit ....bum - bum - bum exploziile , nu mari ci mici si mai multe. Am apucat sa zic "astia pana la urma au facut-o" sau cam asa ceva. Apoi o smucitura si ...nimic. Apoi din neant am inceput sa vad ceva precum niste dungi gri si albe orizontale , de parca priveam peretele enorm al unui vartej . Si aveam sentimentul ca imi contemplam viata traita cu oarcare regret fiindca reusisem foarte bine, dar nu fara destule lupte. Parca imi contemplam amintirile mergand cu observatia catre trecut. Apoi am devenit constient ca nu aram singur. Desi nu puteam lua privirea de la zidul miscator ii simteam in jur . Apoi cineva mi s-a adresat fix in momentul in care spaima si regretul ma cuprindeau. Si a spus multe dar in mare am retinut ca a trebuit sa se intervina fiindca oamenii distrusesera lumea si vor schimba linia temporala (sau cam asa ceva) cu alta in care lucrurile vor evolua incet spre bine desi viata mea nu va mai fi aceeasi plina de succes ci cu multe probleme. Si le-a enumerat pe cele importante sau doar pe acelea le-am retinut. Apoi a mai pomenit alte inversarii de persoane implicate in anumite evenimente din viata mea. Cu multa compasiune mi-a explicat ca raul si suferinta pe care le voi indura nu le merit ci se datoreaza bascularii realitatii pe un alt drum si ca in fata binelui umanitatii orice suferinta sau chin al oricui merita in mod neprecupetit. Dupa care m-am pomenit in alt loc decat cel al resetului. Eram acasa, filmul realitatii se lipise perfect... Dar aveam amintirea lucrurilor petrecute , al unor ani , oboseala acelor evenimente , imaginea locurilor straine vizitate etc. Cu regula de "50%" mi-am vazut de ale mele pe cat am putut. Dar cele descrise s-au intamplat, cu toate ca am incercat cat am putut sa evit. Cam asta a fost treaba. Alte detalii nu mai am.

Aliosa

@Abyss , o intrebare ,
Citat din: Grifon din  12 August 2016, 11:51:56
Se ridică intrebarea de ce in 2008 ! Sau, poate atunci s-a schimbat o anume realitate - cea rezervată de "program" dumitale, d-le @abyss. La alții, poate sunt alte perioade de "reset", așa că ar fi greu de stabilit o "bornă" general valabilă a efectului.
Oricum, cu subiectul ãsta mi-am găsit bătaie de cap...haahaha !
Citat din: abyss din  12 August 2016, 11:41:44
Nu cred ca Cern are vreo legătură directă cu fenomenul. Spun și de ce. Schimbarea de realitate s-a petrecut ultima oară prin 2008 . Așa țin minte din motive extrem de solide. Și nu doar s-a schimbat realitatea ci s-a si dat înapoi cu câțiva ani d.d.p.v.  temporal. Aveam amintiri clare lla aacel mmoment . Deocamdată nu doresc să intru în alte detalii. Chiar și uitasem de treaba asta.
In 2008 :
Citat
Scientists threw the switch on the Large Hadron Collider (LHC) - the biggest and most complex experiment ever devised to lay bare the secrets of nature - on September 10.
After 14 years, £4.4 billion and the efforts of 10,000 researchers, the LHC was launcheed to attempt to recreate the conditions that existed fractions of a second after the Big Bang.
During the day the first particles did circulate in the tunnel, as the machine limbered up to smash beams of subatomic particles called hadrons in about 30 days.
But less than two weeks later the experiment was shut down after a meltdown caused by a faulty connection between two magnets.
The fire brigade was called to the LHC after the fault, which sent the temperature of crucial components soaring by 100degC (180degF) in a section of the 17-mile underground circuit on the Swiss-French border. Helium also leaked into the machine.
Repairs are expected to cost £14million and take until Spring.
Parerea mea e ca un electromagnet pe care-l testezi la valori din ce in ce mai mari are legatura cu perceptia realitati, nu de alta dar creierul functioneaza pe baza acestui camp natural pe care ni-l ofera Terra .