Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

A 8-a minune a lumii

Creat de avramescub, 08 Mai 2006, 23:20:25

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Arckadii

impresionanta cantitatea si calitatea informatiilor pri3st3ss. Felicitari.
Arckadii

pri3st3ss

Acropolis, Athens, Greece

Dealul Acropole, supranumit si "Stanca Sacra" a Atenei, este poate cel mai important loc din toata capitala Greciei. Pe rand loc de cult, zona residentiala sau amadoua, cladirile ridicate aici, adevarate minuni arhitectonice, reflecta exact trecerea timpului peste Grecia. Termenul "acropole" inseamna de fapt orasul de sus sau orasul superior, foarte multe orase din spatiul vechii Grecii fiind construite in jurul unui deal, pentru ca locuitorii sa se poata refugia pe inaltimile acestuia in cazul unei invazii. De aceea pe Acropole sunt construite si monumentele religioase importante, fiind considerat cel mai sigur loc din intregul oras.
Cu doar 150 de ani in urma pe Acropole inca mai existau locuinte. Cei care l-au citit pe Aristofan isi aduc aminte cu siguranta cum in Lysistrata femeile s-au inchis in cetate in semn de protest fata de plecarea barbatilor in razboiul cu Sparta. Pentru a-i convinge sa renunte i-au lipsit de tot.
Prima data Acropole a fost locuit in perioada neolitica. In perioada arhaica (650-480 I.C.) s-a instaurat in acest loc cultul zeitei Atena, dupa cum arata numeroasele insemnari de pe cladiri sau bazoreliefuri decorative.
In timpul perioadei clasice au fost ridicate cele 3 temple importante: Parthenon, Erechtheion si Templul lui Nike. De asemenea, Propylaea, intrarea monumentala in zona sacra, a fost construita in aceeasi perioada.   

Monumentele de pe Acropole reflecta succesiunea istoriei pe aceste meleaguri. Printre acestea, cele mai importante sunt:

Parthenonb ( fig 1  si 4)
Este cel mai important si mai cunoscut monument al civilizatiei vechi grecesti, fiind deseori considerat simbolul Greciei. Este dedicat zeitei Athena Parthenos, patroana orasului Atena. Constructia sa a durat 9 ani, iar decoratiile exterioare au fost finalizate 6 ani mai tarziu, in 432 B.C. Monumentala constructie a fost initiata de Perikles, supervizata de Pheidias, faimosul sculptor atenian, in timp ce Iktinos si Kallikrates au fost arhitectii cladirii.
Este construit in stil doric, cu 8 coloane pe fiecare din fetele mici si 17 pe cele doua mari.    
De-a lungul epocilor, Parthenon-ul si-a pastrat caracterul de lacas religios, fiind transformat pe rand in biserica bizantina, latina si apoi in moschee musulmana.   


Erechtheion ( fig 2 )
Templul Erechtheion este un templu construit in stil ionic. Partea sa principala este impartita in doua sectiuni, dedicate venerarii celor 2 zeitati principale din Attica: Athena si Poseidon-Erechtheus.
In partea de sud se gasesc sculpturile faimoaselor Cariatide.

Templul lui Nike ( fig 3 )
Construit tot in stil ionic, templul este dedicat zeitei Atena Nike. Pe una din cele 4 fete ale sale (fata estica) se regaseste un bazorelief descriind o conferinta a zeilor, in timp ce pe celelalte 3 sunt scene din diverse batalii.


ms,ark; sper ca textul si imaginile sa va convinga si sa faceti o alegere corecta!
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

pri3st3ss

Alhambra, Granada, Spain

Alhambra, în apropierea Granadei. Alhambra a fost palat, citadelã ºi frotãreaþã, rezidenþã a sultanilor Nazaríes ºi a înalþilor funcþionari, servitori de curte ºi soldaþi de elitã (secolele XIII- XIV). În prezent, este un monument în care se disting patru zone: Palatele, zona militarã sau Alcazaba, cetatea Medina ºi propietatea agrarã a lui Generalife, toate înconjurate de pãduri, grãdini ºi livezi.

Alhambra din Granada este unul dintre cele mai importante monumente de arhitecturã islamicã. Acesta, împreunã cu Marea Moschee din Cordoba sunt cele mai prestigioase dovezi ale prezenþei musulmane în Spania din secolul VIII pânã în secolul XV. Cuvântul Alhambra provine de la Al Hamra (الحمراء), " roºu " în arabã, datoritã culorii stâncilor pe care este construit palatul.
Alhambra este un ansamblu de clãdiri într-o fortãreaþã care dominã câmpia ºi oraºul Granada, situat în faþa un cartier popular ºi pitoresc, Albaicin. De acolo se vãd vârfurile înzãpezite din Sierra Nevada. Printre aceste clãdiri se aflã un palat maur care glorificã acest complex, precum ºi palatul baroc al lui Karl V. ºi o bisericã ridicatã pe amplasamentul un foste moschee.

Numele sãu vine din arabã, unde Qalat al Hamra care înseamnã literalmente "castelul roºu". Alhambra origineazã în intrarea în 1238 în Granada a primului suveran nasrid, Muhammed ben Nazar. Fiul sãu Muhammed al II-lea o va fortifica. Stilul nasrid atinge apogeul în secolul XIV, în timpul regilor Youssouf I ºi Muhammed al V-lea care ridicã cele mai prestigioase pãrþi ale edificiului, între 1333 ºi 1354. În ciuda dorinþei Regilor Catolici de a ºterge urmele Islamului din teritoriile recucerite de cãtre creºtini dupã cãderea Granadei în 1492, palatul maur era atât de frumos încât nu a putut fi distrus ºi a rãmas în folosinþã ca palat regal al acestora.Planul de construcþie al palatului este confuz. El se organizeazã în mai multe sãli dreptunghiulare, parþial integrate în incintã, legate între le prin vestibule ºi dispuse în jurul celor douã bijuterii, curtea mirþilor (patio de los arrayanes) ºi curtea leilor (patio de los leones). Se poate vorbi mai degrabã de o artã a decoraþiunii decât de una arhitectonicã. Exteriorul este sobru, în timp ce decorul interior este fascinant, bazat pe trei componente ale artei arabe clasice: caligrafia, decorarea floralã stilizatã, ºi motive geometrice.

Alhambra, fortareata din Granada, a fost construita in timpul sultanului Nasrid Ibn al-Ahmar. O citadela puternic fortificata, are 23 de turnuri si patru porti. In interior se gaseau locuinte, moschei, garnizoane, bai, o turnatorie si magnifice palate - complexul Comares si complexul Lion Court. Acestea sunt adevaratele bijuterii ale unei structuri impunatoare. Arhitectura este, fara indoiala, cel mai reusit exemplu de arta islamica aflata in afara spatiului musulman. Perfectiunea, detaliile mozaicului, complexitatea nu au fost egalate nicaieri. Toate aceste comori au rezistat trecerii secolelor ca o marturie a calitatii executiei si materialelor folosite atunci, parca mai bune decat cele moderne.Daruirea celor care au incercat sa pastreze aceste marturii istorice in buna stare a avut un rol esential. Dar Alhambra inseamna cu mult mai mult decat arhitectura si istorie, este inainte de toate o senzatie speciala si coplesitoare. Din momentul in care incepi sa urci micul deal care duce spre fortareata, atmosfera te invadeaza cu sentimente si impresii inedite si stranii.
Chiar daca Alhambra ar fi fost pasiunea vietii, daca stii toata istoria locului si ai rasfoit toate albumele de fotografii existente, nu este suficient, frumusetea fizica a locului reusind sa uluiasca pe oricine. De la construirea sa Alhambra a trait cu adevarat momente memorabile, iar amintirea acestora a ramas. Dupa ce a fost transformata in fortareata in secolul XI, Alhambra a fost reconstruita, s-au adaugat ziduri si turnuri, fiind completata si in 1238. Cel care s-a ocupat de aceasta adevarata opera arhitectonica, Nasrid Ibn al-Ahmar, a incercat sa aduca intre zidurile cetatii cat mai mult verdeata. Apa venea printr-un ingenios sistem de irigatie din Darro, Alhambra fiind plina de fantani si mici bazine. Intrarea principala este Poarta Granadas, acoperita de trei arcade construite in 1536 de regele Carlos V. Dupa ce treci de poarta ajungi chiar la Fortareata, al carei turn de observare impresioneaza prin dimensiuni. Din acest turn erau odinioara anuntati locuitorii inceputul lucrarilor agricole. In interior se gaseste Plaza de Armas, iar in apropiere Palatele Nastrid, alcatuite din trei structuri distincte. Prima este Mexuar, unde erau luate deciziile administrative si juridice. In interiorul acestei cladiri se gaseste un altar special, numit Mihrab, orientat spre Mecca. Intre Mexuar si Serrallo se gasestea curtea Camerei Aurii.
Palatul Serrallo, care a fost resedinta sultanilor, construit pentru a fi pe placul lui Yusuf I, se deschide spre Patio de Myrtles, unde totul este centrat in jurul unui bazin de mari dimensiuni. Peretii de aici sunt impodobiti cu versuri arabe. Tacerea este coplesitoare.

Curtea Leilor este pentru cei mai multi punctul culminant al vizitei la Alhambra. Aici se gasesc 142 de coloane din marmura impodobite cu frunze de palmier sculptate, iar fantana este la randul ei decorata cu migala cu versuri. Sala Regilor este una dintre cele mai misterioase datorita efectului pe care il au umbrele, lumina slaba si arcadele, dand impresia unei geometrii coplesitoare. Camera personala a sultanului are si un balcon impresionant, care ofera o priveliste superba.
Pe drumul spre gradinile incarcate de vegetatie si plante luxuriante, un simbol al credintei islamice ca paradisul inseamna prospetime si verdeata, se ajunge la resedinta de vara a lui Nasrid.

Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

mirela

Razboiul paranormal sau de ce nu terorismul parapsihologic va fi a 8 a minune a lumii.Imaginati-va n tip sters pe care nu dai doi bani vine la tine si-ti planteaza un gind ucigas sau sinucigas in minte.Si asa iei o bomba in brate te duci intr-un loc aglomerat si o detonezi.Greu de prins un asa tip pentru ca lucreaza ca o umbra si mai greu de prins pe cei din spatele lui.

sxn_b

Eu cred ca a 8a minune a lumii este Internetul. Dar pe acel site de ce sunt numai cladiri?  :? N-am vazut in acea lista decat constructii.

pri3st3ss

pentru ca acestea au ramas in lista..sunt cele 21 de finaliste,din care pe 7 iulie va ramane una singura..probabil au fost si altele...
si, in principal, sunt cladiri  protejate de unesco si alte  organizatii non/guvernamentale...



Citat din: pri3st3ss din  03 Februarie 2007, 21:22:21
Sapte noi minuni ale lumii

Ansamblul arhitectonic Acropole din Atena, Statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro, Turnul Eiffel din Paris, templul Taj Mahal din India, Statuia Libertatii din New York, Piramidele din Gizeh, Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul, Coloseumul din Roma, orasul pierdut Petra din Iordania, Palatul Kremlinului din Moscova sau Opera din Sydney sunt inscrise pe lista finalistelor celor sapte noi minuni ale lumii.

Bernard Weber, un fost asistent al regizorului italian Federico Fellini, a initiat, in 2000, ideea alegerii unor noi minuni ale lumii, in ciuda protestelor autoritatilor de la Cairo, piramidele egiptene fiind singura minune a antichitatii care inca mai exista.

La inceputul competitiei au fost inscrise 77  de obiective dintre care au fost alese doar 21, de un comitet de experti prezidat de fostul secretar general al UNESCO, Federico Mayor.

Peste 24 de milioane de persoane si-au exprimat optiunea pe site-ul creat special pentru acest eveniment.

sursa:www.evz.ro

iata cele 21 de minuni ramase in concurs;castigatorul va fi aflat pe 7 iulie 2007


1. Acropolis, Athens, Greece
2. Alhambra, Granada, Spain
3. Angkor, Cambodia
4. Chichen Itza, Yucatan, Mexico
5. Christ Redeemer, Rio de Janeiro, Brazil
6. Colosseum, Rome, Italy
7. Easter Island Statues, Chile
8. Eiffel Tower, Paris, France
9. Great Wall, China
10. Hagia Sophia, Istanbul, Turkey
11. Kyomizu Temple, Kyoto, Japan
12. Kremlin/St.Basil, Moscow, Russia
13. Machu Picchu, Peru
14. Neuschwanstein Castle, Füssen, Germany
15. Petra, Jordan
16. Pyramids of Giza, Egypt
17. Statue of Liberty, New York, USA
18.Stonehenge, Amesbury, United Kingdom
19. Sydney Opera House, Australia
20. Taj Mahal, Agra, India
21. Timbuktu, Mali



asta nu inseamna totusi ca  nu puteti spune care sunt pentru voi cele mai reprezentative noi minuni ale lumii...
darkness a zis pizza...
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

pri3st3ss

Angkor, Cambodia

Angkor Wat este unul dintre cele mai frumoase monumente istorice ale lumii. Situat la 192 mile nord-vest de Phnom Penh, capitala Cabodgiei, templul si-a pastrat traditiile si obiceiurile aproape neschimbate. Totusi, in ultimii 50 de ani, tulburarile interne din statul cambodgian au avut efecte negative asupra oamenilor si asupra structurii fizice a monumentului

Istoria Angkor Wat-ului incepe odata cu Regatul lui Funan, intemeiat de un indian brahman in preajma anului 200 d.Ch, care era populat de comercianti indieni. Timp de 400 de ani aceasta regiune a prosperat datorita comertului. Fiind situat pe ruta de pelerinaj dintre China si India, regatul si oamenii lui au adoptat religiile hindusa dar si pe cea budista. Influenta indiana si chineza se simte inca in Cambodgia, iar templul Angkor Wat seamana destul de mult cu templele budiste si hinduse din India de Nord si Nepal.

La sfarsitul anului 600 d.Ch. regatul isi pierde din putere si influenta, in favoarea regatului Chenla. Capitala acestui nou regat se va stabili la Sambor, 40 de mile sud-est de Ankgor Wat. In aceasta perioada, frumoasele sculpturi si incizii in piatra erau foarte populare. Pe la 750 d.Ch. regatul isi facuse reputatia de mare razboinic si astfel s-a putut extinde. Comertul cu India s-a intrerupt si Imperiul Indonezian a ajuns la apogeu.

50 de ani mai tarziu s-a intemeiat regatul cambodgian (Kambuja) si sub conducerea regelui Jayavarman I a preluat controlul asupra regiunii. S-au construit mai multe capitale langa Angkor si au avut loc numeroase schimbari sociale. In 889 d.Ch. un nepot de-al lui Jayavarman devine rege si reuseste sa aduca pacea si unitatea in regatul khmer. In 944 Jayavarman V construieste mai multe temple budiste langa Angkor si-si muta curtea la Yasodharapura. Cultura prospera, la fel si imperiul khmer. In anul 1000, Suryavarman, un tanar venit din provincia Malayan, ajunge pe tronul Cambodgiei (pentru o perioada de 50 de ani).

El este cel care pune bazele orasului Angkor. In 1051, Udayadiavarman II ii succede la tron: va continua construirea orasului si va restaura mai multe temple. Angkor va deveni atat un centru religios cat si centrul unui vast sistem de irigatii. Orasul va continua sa se extinda vreme de 200 de ani. Numeroasele temple se intind pe o suprafata de 40 de mile in jurul localitatii Siem Reap. Temple asemanatoare cu cele de la Angkor au fost gasite si in Tailanda, Laos, Vietnam si China. Se presupune ca si cel mai faimos templu de la Angkor Wat, dedicat zeului hindus Vishnu, a fost construit in aceasta perioada.

Angkor Wat este cea mai mare implinire a arhitecturii khmere si este astazi cel mai reprezentativ templu de acest fel. Are o structura piramidala si ocupa o suprafata de 1500 x 1300 m si este inconjurat de un sant lat de 180 m. De-a lungul potecii, ce duce la enorma poarta de intrare, sunt balustrade ce creeaza senzatia de serpi uriasi. Se crede ca ei erau simboluri ale fertilitatii. Templul este alcatuit dintr-un complex dominat de terase si cateva cladiri mici dispuse in serii de cate trei, dincolo de care se inalta cinci turnuri. Zidurile sunt decorate cu sculpturi si reliefuri reprezentand personaje din mitologia hindusa, in principal cu scene dedicate lui Vishnu.

La inceputul anului 1200 Imperiul Khmer de la Angkor si-a inceput declinul. Cand Jayavarman VII a murit, imperiul Thai a devenit o putere in regiune si si-a mutat capitala la Ayudhya, langa Angkor, amenintand imperiul cambodgian. In 1389 ei vor ataca orasul si-l vor cuceri. Angkor va fi abandonat in sec. 15. "Orasul pierdut al imperiului cambodgian" a fost pustiit si capitala s-a mutat din nou, catre regiunile din est unde este si astazi, Phnom Penh.

In mod miraculos, Angkor a fost foarte putin afectat de cei 30 de ani de sangeros razboi civil. Khmerii Rosii - organizatie de extrema stanga - au dus o lupta de gherila impotriva guvernului printului Sihanouk. In 1975, multi calugari budisti care traiau la Angkor, impreuna cu populatia budista din zona, au fost masacrati ca rezultat al "reorganizarii sociale". Dar templul nu a fost afectat in mod structural. Astazi, arheologi din toata lumea sunt implicati in procesul de restaurare. In mare parte, istoria "Orasului pierdut" este inca un mister.


Angkor inseamna oras sau capitala in limba khmera. Cambodgia de azi este urmasa Imperiului Khmer, care a atins maxima inflorire intre secolele al IX-lea si al XIV-lea, fiind pentru 600 de ani centrul de iradiere spirituala si economica a lumii sud asiatice. Puternicul imperiu ingloba o suprafata egala cu Vietnamul, Cambodgia, Laosul, Myanmar si Thailanda de azi.

Templele Angkorului au fost ridicate din piatra sau din caramida si exista si in prezent; palatele regale din lemn nu s-au pastrat insa. Majoritatea materialelor de constructie erau aduse printr-o foarte ingenioasa reþea de canale, care servea totodata si pentru irigarea fertilelor campuri de orez.  in anul 1200 intre zidurile cetatii traiau aproximativ 1.000.000 de khmeri, cifra enorma la acea data daca ar fi sa comparam cu orase precum Londra si Paris, a caror populatie nu depasea 50.000 de locuitori.
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

pri3st3ss

Christ Redeemer, Rio de Janeiro, Brazil

Originalul din Rio de Janeiro poartã denumirea de "Cristo Redentor" (Hristos Mântuitorul). Cu soclu cu tot, monumentul, amplasat pe vârful Corcovado, la 710 metri deasupra mãrii, are 38 de metri înãlþime. Proiectatã de inginerul Heitor da Silva Costa în 1921, statuia a fost realizatã de artistul francez Paul Landowski între 1926 ºi 1931. Numai sculptarea mâinilor ºi a feþei a necesitat doi ani de muncã. La bazã existã o capelã ce poate primi circa 150 de credincioºi. Terasa ce înconjoarã monumentul este un loc foarte cãutat de turiºti oferind o superbã priveliºte asupra plajei Copacabana.
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

Dreamy

Neuschwanstein Castle, Füssen, Germany


Incercand sa imite arhitectura medievala, constructorii din secolul XIX au construit cu migala complicate si impresionante turnuri si arcade, creand astfel un ansamblu arhitectural unic si impresionant, cu o ampla deschidere spre Raul Pollat.

Intruchipare a unui vis Neuschwanstein si-a inceput povestea in 1869, cand excentricul Ludovic al II-lea al Bavariei concepe aceasta constructie.
Cu doi ani in urma, Ludwic vizitase faimosul castel gotic de la Wartburg care se afla agatat de o stanca deasupra vaii Wartburg, in Turingia.
Urmand exemplul tatalui sau, Ludwig l-a angajat pe Christian Jank, un scenograf de la Teatrul Regal, sa proiecteze exteriorul.
Planul curtii castelului Neuschwanstein se bazeaza pe decorul reprezentand curtea unui castel din Antwerp, din actul II al unei productii cu "Lohengrin".
Ideea pentru Sala Cantaretilor provine din Tannhauser – poet german despre care legenda spune ca a gasit drumul spre lumea subpamanteana a dragostei si a placerii.
Sala tronului este pictata cu scene din "Sfantul Graal", din povestea lui Persifal.
Dar alaturi de legende si decoruri romantice, castelul se dovedeste o viziune moderna a acelor vremuri.
Detaliile practice ale acestuia depasesc secolul XIX: bucatarie moderna, incalzire centrala, lift.
In urma unui complot, Ludwig a fost declarat nebun si inchis in micul castel Berg, unde, doua zile mai tarziu, trupul sau si al celui care il supraveghea au fost gasite in apele lacului Starnberg. "Regele nu era nebun, era doar un excentric traind intr-o lume a visului", a spus verisoara sa, Elisabeta de Austria afland de moartea regelui.
Dorinta lui Ludwig ca palatele sale, pe care le considera locuri sfinte, sa fie distruse dupa moartea sa petnru a le pastra puritatea nu a fost indeplinita.
Mult mai tarziu, in secolul XX, acest castel impresionant si unicat din punct de vedere stilistic in Europa avea sa serveasca drept model pentru castelul Frumoasei din Padurea Adormita, aflat in Disneyland.
Castelul este astazi unul dintre cele mai populare si vesnic aglomerate obiective turistice din Germania.


pri3st3ss

Colosseum, Rome, Italy

Denumit si Amphiteatrum Flavium , dupa numele familiei imparatului Vespasian, sub a carei domnie incepuse constructia in 72 d.c. In anul 79 d.c. nu atinsese mai mult de trei sferturi din inaltimea stabilita a amfiteatrului.
Insa doar un an mai tarziu cladirea era terminata si inaugurata de catre Titus, fiul si urmasul la tron a lui Vespasian. Atunci romanii au putut participa la primele jocuri care aveau loc in noua cladire. Festivitatile de inaugurare au durat o suta de zile.
Pentru inceput au fost luptele intre fiare, apoi a venit randul oamenilor sa lupte cu animalele, urmati de gladiatorii care se infruntau intre ei pe viata si pe moarte. Luptele gladiatorilor si animalelor erau oferite de Imparat si de cetatenii avuti.
In secolul unsprezece primeste numele de Colosseum, care probabil se trage de la statuia colosala in bronz a lui Nero, inspirata de Colosul din Rodi. De forma eliptica, Colosseumul are axa mare de 188 m , axa mica de 156 m si inaltimea de peste 52 m, in plus are doua etaje de subsol.
Arena centrala (86x54 m) este inconjurata de 80 de randuri de gradene de marmura si granit, in care puteau lua loc circa 80.000 de spectatori. Zidul exterior si culoarele principale erau din blocuri de piatra, legate intre ele cu carlige de fier. Interiorul era realizat o parte din piatra si o parte din beton, totul fiind acoperit cu caramizi.
Lemnul a fost folosit in cantitati mici, exceptand arena, care avea podeaua din lemn. Trapele si chepengurile amenjate in dusumea permiteau comunicarea cu instalatiile de la subsol, unde se gaseau canalele de drenaj, custile animalelor, depozitele de arme etc.
Cele optzeci de arcade imprejurul amfiteatrului erau intrarile pentru public, insa doua dintre ele, situate la extremitatile axei mici, erau interzise cetatenilor de rand, acestea conducand la doua sectoare speciale: unul in care stateau imparatul si oamenii sai si celalalt in care aveau acces ambasadorii si oaspetii de nivel inalt.
In preajma arenei stateau senatorii, comandantii militari si alti functionari de status inalt. Mai sus erau asezati patricieni si tribuni, apoi plebea, iar dupa acestia, in randurile cele mai indepartate stateau femeile.
La constructia Colosseumului au fost folosite zecile de mii de sclavi prizonieri de razboi. Scopul era de a oferi cetatenilor Romei un nou centru pentru recreere.

Easter Island Statues, Chile - nu va mai prezint, pentru ca deja este topic ; mai multe informatii gasiti aici :   http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,320.0.html


Eiffel Tower, Paris, France

turnul Eiffel este o construcþie faimoasã pe schelet de oþel din Paris. Acesta este simbolul Franþei cel mai rãspândit la nivel mondial. Numit dupã arhiectul sãu, Gustave Eiffel, este una dintre principalele destinaþii turistice, cu mai mult de 5,5 milioane de vizitatori anual. Turnul ºi-a primit cel de-al 200.000.000 invitat pe 28 noiembrie 2002.

Structura a fost construitã în 1887-1889 ca sã serveascã drept arc de intrare la Expoziþia Universalã (1889), un târg mondial ce sãrbãtorea centenarului Revoluþiei franceze. A fost inaugurat pe 31 martie 1889 ºi deschis pe 6 mai. 300 de muncitori au unit 18.038 de piese de oþel, folosind douã milioane jumãtate de nituri. Luând în considerare standardele de siguranþã în acel moment, este remarcabil faptul cã un singur muncitor a murit în construcþia turnului, în timpul instalãrii lifturilor. Lifturile originale funcþionau cu ajutorul unui sistem hidraulic, lifturile actuale sunt electrice.

Turnul are 300 m înãlþime, excluzând antena din vârf, ce mai adaugã 20 de metri, ºi o greutate de peste 10.000 de tone. Când a fost construit, era cea mai mare clãdire din lume. Întreþinerea turnului include 50 de tone de vopsea maro închis, la fiecare 7 ani. Depinzând de temperatura aerului, Turnul Eiffel îºi schimbã înãlþimea cu câþiva centimetri datoritã contracþiei ºi dilatãrii aliajului de metale.
Cel puþin la începuturile sale, publicul a întâmpinat cu multã reticenþã aceastã construcþie, considerând-o inesteticã. Astãzi însã este considerat drept simbolul oraºului ºi una dintre cele mai frapante piese de artã arhitecturalã din lume. Unul dintre cliºeurile hollywoodiene este priveliºtea de la o fereastrã parizianã, care întodeauna include Turnul Eiffel.
La început, Eiffel a primit permisiunea de a lãsa monumetul în viaþã timp de 20 de ani, dar þinând cont cã oferea o serie de beneficii în domeniul comunicaþiilor, s-a renunþat la dãrâmarea sa.
Turnul are 3 nivele: accesul publicului la primul ºi al doilea nivel se poate face atât pe scãri, cât ºi cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul.

surse: http://ro.wikipedia.org/wiki/Turnul_Eiffel . si alte  site-uri
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

pri3st3ss

Great Wall, China

Cel care a poruncit sã fie construit Marele Zid Chinezesc a fost împãratul Qin, în timpul dinastiei Qin. El dorea sã îºi apere þara împotriva nãvãlirii triburilor nomade. Construirea Zidului a continuat pe parcursul mai multor dinastii chineze. Partea Zidului care a supravieþuit pânã astãzi fãcea parte din Drumul Mãtãsii ºi a fost construitã în perioada Dinastiei Ming. Se întinde pe o porþiune de aproximativ 6.350 km.
De-a lungul secolelor, armate întregi au cantonat de-a lungul Zidului, pentru a da semnalul asupra unei eventuale invazii ºi a oferi prima linie de apãrare a þãrii. Contrar anumitor convingeri, Zidul nu a fost construit atât pentru a împiedica triburile nomade ºi pe manciurieni sã pãtrundã în China, cât pentru a-i împiedica sã fure diverse obiecte ºi apoi sã fugã din China.
Dupã fondarea Dinastiei Qing, zidul nu a mai avut nici o utilitate funcþionalã, cãci þara era condusã chiar de cãtre cei pe care Zidul ar fi trebuit sã îi þinã la distanþã. Ca urmare, Zidul a devenit o sursã de materiale de construcþie pentru oraºele ºi satele învecinate, ceea ce a dus la deteriorarea ºi distrugerea sa.

"In ciuda povestilor insistente ca ar putea fi vazut de pe Luna, Marele Zid Chinezesc este aproape invizibil incepand cu 180 de mile in sus!"-Astronautul Jay Apt

Marele Zid Chinezesc are o latime de doar 6 metri. Nu este o tinta mare de vazut de pe Luna – o medie de 384,400 km distanta.

Hagia Sophia, Istanbul, Turkey

Hagia Sophia (din greacã Αγια Σοφια, Aghia Sophia, "Sfânta Înþelepciune") a fost catedrala Patriarhiei de Constantinopol, apoi moschee, astãzi muzeu în Istanbul, Turcia.
Prima bisericã (basilica) de pe acest loc a fost construitã de Constantin cel Mare, în 325 dar a ars într-un incendiu în anul 404. Reconstruitã de Theodosiu al II-lea în 415, biserica a fost din nou arsã, în timpul Rãscoalei Nika din 532. Clãdirea ºi-a primit forma finalã în 537 sub împãratul Iustinian I. Era foarte importantã pentru Ortodoxismul timpuriu ºi pentru Imperiul Bizantin, fiind primul exemplu de arhitecturã bizantinã. Interiorul sãu decorat cu mozaice, coloanele de marmurã ºi acoperiºul sunt de o mare importanþã artisticã. Templul însuºi era atât de bine decorat artistic încât se crede cã Iustinian ar fi zis Νενίκηκά σε Σολομών (Solomon, te-am depãºit!). Hagia Sophia este o reproducþie a Catedralei ,,Sf. Sofia" de la Constantinopol. Proiectul bisericii aparþine lui Mihail Balasz. Piatra de temelie a fost pusã în noiembrie 1987 de cãtre Patriarhul Ecumenic Dimitrios I. La acest eveniment a participat ºi actualul patriarh al Constantinopolului, Bartolomeu I, care a sfinþit-o în octombrie 1998. La slujba de sfinþire au participat ºi Mitropolitul Poloniei, Sawa, precum ºi membrii Sinodului Episcopal Polonez.
Patriarhul Ecumenic a donat pictura realizatã între 1998 ºi 1999 în stil bizantin de profesorul Konstantinos Xenopoulos împreunã cu ucenicii lui: Konstantinos Tzitzilis ºi Leonidas i Maria Tsauparoglou.
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

pri3st3ss

Kyomizu Temple, Kyoto, Japan   清水寺
templul a fost fondat in anul 790 si a fost dedicat lui Kannonminsa cladirile  mai noi dateaza din 1633; templul este denumit dupa cascada(Kiyoi mizu (清い水)  - apa pura ) care face parte din complex; aici mai putem gasi altare pentru Okuninushino-Mikoto, un zeu al dragostei, o pereche de "pietre ale iubirii"; se spune ca,daca parcurgi cei 18 metri  care despart cele doua pietre, cu ochii inchisi, vei gasi dragostea adevarat in aceasta viata, iar tu si sufletul tau pereche veti ramane ca sot-sotie in toate incarnarile.. ( mm,ce romantic  :roll: )



Kremlin/St.Basil, Moscow, Russia
catedrala a fost  construita intre 1555-1561 in moscova, pentru a comemora capturarea lui Khanate; in 1588, tarul Fedor Ivanovich a poruncit construirea unei capele in partea estica a catedralei, deasupra mormantului lui Basil, un sfant rus ortodox









Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

Arckadii

superb Pri3stess. multumesc mult pentru informatii.
excelente informatii. felicitari!
Ark

pri3st3ss

Statue of Liberty, New York, USA

In 17 iunie 1885, Statuia Libertatii ajunge in portul orasului New York.
Statuia libertatii a fost oferita Statelor Unite de catre Franta, la sfarsitul secolului al XIX-lea, fiind plasata pe raul Hudson, in portul orasului New York. Statuia este un simbol de bun venit pentru toata lumea: americani care se intorc in tara, vizitatori si imigranti. Sculptorul care a faurit statuia este Frederic Auguste Bartholdi. Gustave Eiffel (cel care a realizat Turnul Eiffel) a creat armatura Statuii Libertatii.
Statuia din cupru, reprezentand Zeita Libertatii, a reprezentat un cadou pentru Statele Unite din partea Frantei, ca simbol al prieteniei dintre cele doua natiuni. Piedestalul statuii a fost construit de Statele Unite. Statuia Libertatii este considerata un simbol care personifica Statele Unite, asemenea Unchiului Sam. Intr-o acceptiune mai generala, Statuia Libertatii este un simbol al libertatii in general si este simbolul preferat al luptatorilor pentru libertate. Si britanicii au o statuie similara, Britannia, care a existat inaintea Statuii Libertatii. Britannia intruchipeaza valorile democratice britanice si a fost cunoscuta mai ales atunci cand ascensiunea Imperiului Britanic era la apogeu.

acum,ca am prezentat toate finalistele pentru titlui de noua minune a lumii, tot ce trebuie sa faceti voi e sa intrati aici : http://www.new7wonders.com/index.php

Your vote counts! Help make history

in plus, nimeni nu si-a manifestat inca supararea sau bucuria...
stiu ca nu am prezentat o lista intreaga cu toate nominalizarile, nici nu am gasit-o, dar sunt curioasa daca romania a avut  vreo candidata
:|

Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

adrianh

A opta minune pentru mine,este Acropolis sau Macyu Picyu!nu stiu daca am scris corect
Viata e o piesa de teatru,ce trebuie jucata la maxim!Asa ca nu ezitati sa profitati de ea!