Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

A 8-a minune a lumii

Creat de avramescub, 08 Mai 2006, 23:20:25

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

darkness

care-i treaba cu cipul asta?! ne lamureste si pe noi cineva?

eu raman la dendera

pri3st3ss

iata,asa cum ti-am promis...
gasisem undeva un site unde iti arata reconstructia templului si unde te jucai cu hieroglife,scriindu-ti numele,dar am pierdut adresa
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

darkness

sarutmana,sa fii iubita si dorita de toti! :wink:
zodiacul acesta pictat e -presupun- restaurat de vreun pictor,nu?

pri3st3ss

da,a fost restaurat de un pictor


www.new7wonders.com  - aici puteti adauga un vot pt minunea voastra!
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

calinahanna

Eu zic ca a opta minune e Capela Sixtina.. E pictata...DUMNEZEIESC. Cred ca mie mi-ar trebui o viata sa fac asta...

pri3st3ss

#50
Sapte noi minuni ale lumii

Ansamblul arhitectonic Acropole din Atena, Statuia lui Iisus Hristos din Rio de Janeiro, Turnul Eiffel din Paris, templul Taj Mahal din India, Statuia Libertatii din New York, Piramidele din Gizeh, Catedrala Sfanta Sofia din Istanbul, Coloseumul din Roma, orasul pierdut Petra din Iordania, Palatul Kremlinului din Moscova sau Opera din Sydney sunt inscrise pe lista finalistelor celor sapte noi minuni ale lumii.

Bernard Weber, un fost asistent al regizorului italian Federico Fellini, a initiat, in 2000, ideea alegerii unor noi minuni ale lumii, in ciuda protestelor autoritatilor de la Cairo, piramidele egiptene fiind singura minune a antichitatii care inca mai exista.

La inceputul competitiei au fost inscrise 77  de obiective dintre care au fost alese doar 21, de un comitet de experti prezidat de fostul secretar general al UNESCO, Federico Mayor.

Peste 24 de milioane de persoane si-au exprimat optiunea pe site-ul creat special pentru acest eveniment.

sursa:www.evz.ro

iata cele 21 de minuni ramase in concurs;castigatorul va fi aflat pe 7 iulie 2007


1. Acropolis, Athens, Greece
2. Alhambra, Granada, Spain
3. Angkor, Cambodia
4. Chichen Itza, Yucatan, Mexico
5. Christ Redeemer, Rio de Janeiro, Brazil
6. Colosseum, Rome, Italy
7. Easter Island Statues, Chile
8. Eiffel Tower, Paris, France
9. Great Wall, China
10. Hagia Sophia, Istanbul, Turkey
11. Kyomizu Temple, Kyoto, Japan
12. Kremlin/St.Basil, Moscow, Russia
13. Machu Picchu, Peru
14. Neuschwanstein Castle, Füssen, Germany
15. Petra, Jordan
16. Pyramids of Giza, Egypt
17. Statue of Liberty, New York, USA
18.Stonehenge, Amesbury, United Kingdom
19. Sydney Opera House, Australia
20. Taj Mahal, Agra, India
21. Timbuktu, Mali

care sunt cele mai reprezentative noi minuni ale lumii pentru voi?

votati aici:   http://www.new7wonders.com/index.php

Your vote counts! Help make history

Your vote counts! Help make history..
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

darkness

 Machu Picchu, Peru
Pyramids of Giza, Egypt
Taj Mahal, Agra, India- construit din dragoste pentru dragoste....minunat...

astea sunt cele mai reprezentative pt mine..
aaah,era sa uit...si PIZZA...no comment la asta.. :-D

pri3st3ss

pizza nu e pe lista lor din pacate :lol:

darkness,voteaza pe acel site!
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

insurgentul

eu cred ca a 8 minune a lumii este ceia ce a ajuns sa fie utilizat pe scara mondiala si acest lucru este....computerul.....un instrument ce ne uneste pe toti din cele mai indepartate colturi a lumii.

Dreamy

pri3st3ss, buna idee ai avut cu votul!!

Am o propunere, hai sa postam pana la terminarea timpului de vot, 7 iulie 2007, cateva cuvinte despre fiecare "minune" ramasa in concurs!!!
Asa ar putea fiecare sa-si faca o idee despre minunea care o voteaza!!

Incep eu cu Petra - Orasul antic din Iordania.

Petra, localizat la 162 de mile sud de capitala iordaniana Aman, este construit pe o terasa din apropierea Vaii lui Moise. A fost capitala regatului arab al nabatenilor, fiind loc de intalnire al caravanelor.

Petra este faimos pentru tunelurile de apa si structurile sapate in roca. A fost descoperit de catre exploratorul elvetian Johann Ludwig Burchhardt in 1812.

Acest oras roz – rosiatic pe care nu-l vei uita niciodata a fost sapat in piatra acum mai bine de 2000 de ani.

Gazda a mai multor filmari precum Indiana Jones, Petra este, cu siguranta, unul din locurile pe care trebuie sa le vezi intr-o viata de om.

darkness

PIZZA!! e cea mai buna!

pizza tine de foame,te indeamna la o bere rece si la iubire!! :roll:


   opera din Sydney este remarcabilã ºi din alt punct de vedere: este complet unicã. Nu se încadreazã în nici o categorie stilisticã sau cronologicã. Nici una din celelalte clãdiri ale lui Utzon – biserici, clãdiri guvernamentale, case – nu seamãnã cât de puþin cu aceasta, iar acei arhitecþi contemporani care se strãduiesc sã imite stilul acestei clãdiri întotdeauna proiecteazã construcþii care dau impresia de diletantism comparate cu Opera din Sydney. Este cu siguranþã o clãdire modernã, dar modernismul expresionist al acesteia nu cadra deloc cu stilul internaþional rectiliniar al epocii. Desigur, localizarea aduce ºi ea un enorm ajutor, aºezarea ei la capãtul unui promotoriu, înconjuratã de apã din trei pãrþi, fiind exploatatã la maximum de Utzon.Sydney Opera House, Australia

este una dintre cele mai distincte ºi celebre clãdiri ale secolului XX. Este simbolul unui oraº, Sydney, al unei þãri ºi al unui continent, Australia, mii de turiºti total neinteresaþi de operã vizitând-o sãptãmânal doar pentru a o admira.

costuri
7 milioane $ — costul estimat iniþial pentru proiect
102 milioane $ — costul final al construcþiei
3.000 — numãrul de evenimente care de desfãºoarã anual aici
1.000 — numãrul total al încãperilor
625 km — lungimea totalã cablurilor electrice folosite
1 milion — numãrul plãcilor de granit alb cu care e placat acoperiºul
6.200 m2 — suprafaþa totalã a sticlei folosite la pereþii clãdirii
200.000 — numãrul anual de vizitatori
15 tone — greutatea unei secþiuni a acoperiºului

darkness

Taj Mahal, Agra, India Monument al dragostei trainice

Constructia Taj Mahal-ului a demarat in 1631 si a durat 22 de ani. Se spune ca 20 de mii de oameni ar fi fost trimisi sa munceasca aici. Materialele erau aduse din intreaga Indie si din alte zone ale Asiei cu ajutorul unei "flote" ce numara 1000 de elefanti. Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa, Taj Mahal-ul a devenit "simbolul dragostei eterne". Cladirea "rasare" din peisajul roscat, asezata fiind pe o terasa de marmura alba care pune in evidenta uriasul dom si cele patru minarete. Ansamblul inchide in interior o gradina deosebit de frumoasa cu fantani arteziene iar aleea principala, care porneste de la intrarea impozanta, este strajuita de arbori ornamentali.
Monument al dragostei trainice, Taj Mahalul are multe locuri ce se ascund ochilor vizitatorilor grabiti. Baza rectangulata a cladirii este ea insasi un simbol. Poarta principala se aseamana unui val, pe care femeile Indiei il poarta in noaptea nuntii. Binecunoscutele imagini ale Taj-ului nu corespund intru totul legendei, poeziei si romantismului despre care Rabindranath Tagore obisnuia sa spuna ca este "o lacrima pe obrazul timpului". Culorile ansamblului se schimba de la ora la ora si de la anotimp la anotimp asa incat Taj Mahalul si mormantul pe care il gazduieste nu sunt niciodata la fel.

Ca o bijuterie straluceste Taj-ul in lumina lunii, captata de nenumaratele pietre pretioase incrustate in marmura. La rasarit intreg ansamblu pare roz, iara seara alb-galbui. Schimbarea culorilor se spune ca este simbolul starii de spirit a femeilor. Imparatul intentiona sa construiasca pe celalalt mal al raului o replica a monumentului din marmura neagra si un pod. Din pacate pentru el si pentru posteritate, care ar fi avut ocazia sa vada un monument unic, totul s-a rezumat la un plan grandios. Imparatul s-a stins din viata fara sa-si vada visul implinit dar a reusit sa implineasca primele doua dorinte ale sotiei sale.( doar vine sf valentin )

pri3st3ss

Machu Picchu, Peru  ( primele doua poze )

Situat la mare înãlþime în Munþii Anzi, în Peru, oraºul Machu Picchu se ridicã pe o muchie, deasupra vãii Urubamba, unde pare efectiv sã stea atârnat peste margine. Machu Picchu înseamnã "pisc viteaz" ºi a fost construit în anii 1400, ca refugiu religios ºi regal.Machu Picchu se crede a fi fost construit tot de Pachacuti.

Cea mai importantã descoperire fãcutã la Machu Picchu este Intihuatana, o coloanã de piatrã care se ridicã dintr-un bloc de stâncã de mãrimea unui pian cu coadã. Intihuatana înseamnã "pentru a lega soarele" ºi era un reper folosit în timpul ritualurilor derulate la solstiþiul de iarnã. În cadrul ceremoniei, un preot "lega" soarele de piatrã, pentru a-l împiedica sã disparã complet. Aceastã Intihuatana este un obiect foarte rar, pentru cã alte asemenea instrumente astronomice au fost distruse de exploratorii spanioli.Este un unicat arhitectural impresionant si abia fotografiile facute din avion i-au pus in evidenta toate insusirile. De fapt, ceea ce ii frapeaza cel mai mult pe cercetatorii istoriei amerindienilor este incredibila coincidenta dintre opera mitica a lui Dedal ("inginerul" care a construit Labirintul de incarcerare a Minotaurului, sau, in alta varianta, palatul-labirint al regelui cretan Minos din Knossos). Labirintul Machu Pichu reflecta la randu-i simbolul vietii pline de meandre si in care drumul nu duce niciodata inapoi, ci mereu inainte, spre moarte. Inspirat din spiralele scoicilor (asa cum afirma poetul grec Theodorides), Labirintul - fie el amerindian, grec sau egiptean (cel al reginei Hawara din Krokodilopolis, de exemplu) - are deci conotatia luptei cu timpul, el este adevaratul prizonier. Si inca o enigma: retelele de drumuri facute de cei care nu au cunoscut roata! 16.000 de km de drumuri pavate (a doua, ca lungime, dupa reteaua romana de 90 de mii de km), inclusiv poduri suspendate in zonele mlastinoase si nisipoase! De ce acest efort de taiere de "autostrazi" in coastele anzilor, daca incasii nu au avut vehicule, necunoscand roata? Nu lipseau borne indicatoare din 7 in 7 km si locuri de odihna din 20 in 20 de km. Ideea utilizarii drept piste de aterizare-decolare a fost avansata de foarte multi cercetatori, dar nu exista dovezi credibile... nu inca.. (Vom mai gasi astfel de ipoteze si de situatii "bizare" si in alte articole ale site-ului). Nici un drum special amenajat nu ducea catre Machu Pichu. Aceasta enclava (probabil a preotilor, putand adaposti doar 500 de persoane) exista parca in afara timpului si spatiului, ascunzand mistere ince de nepatruns.

Miturile originii
Incaºii aveau trei mituri ale originii. În unul din ele Ticei Viracocha din Colina de las Ventanas în Pacaritambo ºi-a trimis ci patru fii ºi cele patru fiice sã ridice un sat. Pe drum s-a nãscut Sinchi Roca (fiul lui Manco ºi Ocllo), ºi acesta i-a îndrumat spre Valea Cuzco unde ºi-au fondat noul oraº. Manco a devenit liderul lor fiind cunoscut ca Manco Capac.
În alt mit, zeul Soare Inti le-a poruncit lui Manco Capac ºi [[Mama Ocllo] sã se ridice din adâncurile Lacului Tititaca ºi sã gãseascã oraºul Cuzco. Ei cu mers prin peºteri subterane pânã au gãsit Cuzco fondând aici Hurin Cuzco, prima dinastie a Regatului din Cuzco.În cel de al treilea mit al originilor un zeu incaº al soarelui i-a spus soþiei lui cã era singur. Aceasta i-a propus sã creeze o civilizaþie care sã îl venereze ºi sã îi þinã companie. Zeul a primit acest sfat ca o idee înþeleaptã ºi l-a pus în aplicare, aºa s-au nãscut incaºii din Lacul Cazco ºi au populat Anzii ºi ºi-au venerat zeul.
Miturile au fost transmise pe cale oralã încã din vremurile cãnd incaºii nu foloseau scrisul. Probabil cã a existat un Manco Capac ce a devenit ºef al tribului sãu. Dovezile arheologice indicã faptul cã Inca era un trib relativ neimportant pânã la Sinchi Roca, numit ºi Cinchi Roca, cel ce este prima figurã importantã în mitologia incaºã, existenþa lui istoricã fiind foarte probabilã.
Machu Picchu este ºi acum un important centru spiritual, unde vin mulþi credincioºi ºi ºamani peruani. Aceºtia susþin cã oraºul este plin de energii profunde, care devin mai puternice în timpul solstiþiului de varã ºi atunci când este lunã plinã. Puþini vizitatori pleacã de aici fãrã sã perceapã sentimentul de mister ºi forþã degajat de acest loc uimitor.


Timbuktu, Mali ( pozitiile 3 si 4 )

Tombouctou, câteodatã cunoscut ca Timbuktu sau Timbuctu este un oraº în Mali. În istorie, a fost un punct important de comerþ care conecta Africa negroidã cu Africa de nord musulmanã.
În ziua de astãzi, oraºul este unul din cele ºapte oraºe sfinte musulmane ºi are o populaþie de 20.500 de locuitori 


( tare interesanta moscheia,nu? cu un beduin....)
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

pri3st3ss

Stonehenge, Amesbury, United Kingdom ( primele 2 poze)

Anul constructiei:
Stonehenge este probabil cel mai important monument preistoric din Anglia. Nu se stie cu exactitate cand a fost construit si de catre cine. Nu este o singura constructie, ci a fost facut in mai multe etape. O teorie destul de cunoscuta a avansat ipoteza ca ar fi construit de druizi, o populatie existenta in Anglia inainte de cucerirea romana. Tehnicile arheologice moderne au demonstrat insa ca Stonehenge a fost construit cu cel putin 1.000 de ani inainte de druizi, in 2.950 IC, ajungand la forma pe care o cunoastem azi in anul 1.600 IC.
   
Locatie:
Ruinele megalitice cunoscute sub denumirea de Stonehenge se afla in campia Salisbury la 3 km vest de orasul Amesbury, Wiltshire, in sudul Angliei.
   
Istorie:
Nu se cunoaste inca nimic cu certitudine despre cine si de ce a construit Stonehenge. Se considera insa ca cel mai probabil constructia a fost inceputa in Neoliticul Mijlociu si continuata de populatia din Epoca Bronzului. John Aubrey a fost cel care a emis ipoteza gresita ca druizii ar fi cei care au construit monumentul. El a luat in considerare scrieri romane care vorbeau despre un lacas religios celtic care a inflorit in jurul perioadei primei cuceriri romane a druizilor (55 IC). Se crede insa numai ca druizii doar foloseau Stonehenge intr-o ceremonie anuala in timpul solstitiului.
Ceea ce este ciudat despre Stonehenge, este faptul ca este departe de a fi unic in Anglia, dar este cel mai bine pastrat si elaborat astfel de monument. Sunt cunoscute peste 100 de cercuri din pietre pe teritoriul Insulelor Britanice si in nordul Frantei. Unele dintre ele erau mici, de numai 3 metri in diametru. Cel mai mare este cel de la Avebury care se intinde pe o suprafata de aproximativ 4.000 de metri patrati. Unele dintre pietrele de la Avebury cantaresc 60 de tone. Cum or fi mutat constructorii blocurile imense de pietre pe distante atat de lungi nu se stie exact. Se crede ca le-au tras pe sanii din lemne. Cele mai multe astfel de cercuri din piatra sunt mai mici decat Avebury si mult mai simple decat Stonehenge.   

Descriere:
Stonehenge nu este o simpla constructie, ci a fost facuta in mai multe etape. Este o structura din pamant, lemn si pietre care a fost revizuita si remodelata pe parcursul unei perioade a 1400 de ani. Rapoartele arheologice au stabilit 3 faze principale de constructie, I, II si III si alte 6 faze intermediare pentru faza III.
Prima etapa a constructiei dateaza din 2950 - 2900 IC si era formata din 3 cercuri cu un diametru de 100 m: un povarnis la exterior, un sant si un mal. Dupa mal au fost sapate 56 de gauri (aseazate in cerc) in care s-au infipt stalpi de lemn.
In a doua etapa a constructiei, intre 2900 - 2400 IC, s-au ridicat niste structuri de lemn in centrul monumentului si la intrarea din nord-est asa cum o arata gaurile in care au fost stalpii, gauri ale caror urme s-au pastrat pana azi. De asemenea, s-au scos stalpii de lemn din prima etapa a constructiei si mare parte din gauri au fost umplute partial cu pamant si cenusa.
In faza a treia de constructie, monumentul s-a imbogatit cu o complicata constructie din pietre de diverse tipuri (gresie, piatra vanata, etc) care a fost ulterior demolata. In centrul ansamblului s-a construit din blocuri de gresie 2 noi aranjamente: unul in forma de cerc, numit "Cercul Sarsen" si un altul in forma de potcoava format din 5 trilitioni (ansamblu alcatuit din doua blocuri de piatra verticale si unul transversal).
Cercul Sarsen are un diametru de 33 m si este format din 30 de blocuri imense de gresie asezate vertical (numai 17 mai sunt azi in picioare). Pietrele sunt dispuse aproximativ la o distanta de 1 -1,5 m unul fata de altul, au o inaltime de 4 m, latime de 2 m si 1 m grosime. Desupra acestor blocuri de piatra au fost asezate ca niste praguri (buiandrugi) alte blocuri curbate (in forma de arc de cerc). Aceste pietre au o lungime de 3,2 m. Cersul Sarsen este cea mai remarcabila caracteristica a Stonehenge-ului datorita preciziei lucrarii in piatra si ingeniozitatii. Se crede ca blocurile de gresie au fost aduse de la Marlborought Downs aflat la 30 de km de Stonehenge.
5 Trilitioni au fost asezati in forma de potcoava in interiorul Cercului Sarsen cu deschiderea catre nord-est (spre intrarea principala a monumentului). Acesti trilitioni sunt asezati simetric, in mod crescator, in mijloc fiind cel mai inalt. Doar 3 din cei 5 trilitioni mai sunt acum in picioare. In a treia faza a celei de a treia etape de constructie au fost construite din diverse tipuri de pietre alte 2 cercuri in interiorul "potcoavei" si in exteriorul ei care insa au fost pe rand daramati.
In ultima faza a celei de a treia etape au mai fost sapate 2 cercuri de gropi care inconjurau Cercul Sarsen care nu au mai fost insa umplute cu pietre. In interiorul constructiei si catre iesire, mai sunt si alte formatiuni de pietre inconjurate de maluri de pamant.
Pietrele pe care noi le vedem astazi reprezinta "ruinele Stonehenge". Multe dintre pietrele originale au cazut sau au fost folosite de oameni la diverse constructii si reparatii.


Chichen Itza, Yucatan, Mexico ( figura 3 si 4 )

Chichen-Itza este supranumita 'Taramul fagaduintei', fiind unul dintre cele mai importante dovezi ale civilizatiei Maya-Toltec.
Situl este compus din mai multe cladiri: Piramida Kukulcan ('El Castillo'-Castelul), Piata celor 1000 de coloane,Templul Curtii Ovale, Tempul Jaguarului, Tempul Razboiul-Templul Chichen Itza propriu zis, Observatorul, Osuarul, Platforma Venus, Plaforma Uliului si Jaguarului, Drumul catre Locul de Sacrificii, Platforma Craniilor, Templul Barbatului Barbos.

Piramida Kukulcan sau Quetzalcoatl sau El Casillo

Quetzalcoatl este un alt nume dat de tolteci zeului Kukulkan.Piramida are 365 de trepte, 18 terase si 52 de panouri. In zilele echinochiilor de primavara si toamna, 21 martie si 21 septembrie, se poate observa fenomenul luminos " miscarea sarpelui", creat de umbrele lasate de trepte. Vizualizati acest efect accesand linkul: Piramida KukulcanPiramida era o reprezentare, in primul rand a "Muntelui Sarpelui", locul unde, conform credintei Maya, a avut loc prima Creatie. Mari matematicieni ( au introdus cifra 0 in sistemul matematic) mari astronomi si mari arhitecti, mayasii au impletit toate cunostintele lor stiintifice si sistemul lor social in marea constructie a Piramidei.In fapt, piramida este un calendarsolar cu 365 de zile, numarate in cele 365 de trepte.Incinta era perfect "sonorizata", astfel ca sunetele scoase in varful piramidei, chiar in soapta, pot fi auzite de jos.

Observatorul

Cladirea circulara El Caracol este un momument care ilustreaza preocuparea Mayasilor pentru astronomie si arhitectura. Multa vreme a fost considerat o exceptie, o eroare, din cauza formei rotunde care nu se inscria in traditia arhitectonica a maiasilor.
Mai tarziu, s-a constat ca El Caracol-Observatorul a fost dedicat studierii miscarii stelelor si planetelor si este unul dintre cele mai frumoase realizari ale culturii Maya in Yucatan. Observaorul, compus din turn inalt asezat pe doua platforme dreptunghiulare , a fost construit in doua perioade diferite, turnul fiind mai recent decat platformele. In interiorul turnului sunt numeroase ferestre micute care au fost folosite pentru a studia miscarea stelelor, se mai afla de asemenea o scara interioara foarte ciudata in forma de carcasa de melc care duce la partea cea mai inalta a turnului. Turnul are in jur de 13 metri inaltime, iar Observatorul in total 22,5 metri inaltime. Langa intrarea in turnul de observare sunt sclupturi ale Zeului Ploii Chaac Unii cercetatori considera ca aceasta cladire a fost dedicata, in princpal, Zeului Chaac

Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

pri3st3ss

Piramidele Egiptului au fascinat si captivat imaginatia oamenilor înca din zorii istoriei. În secolul al V-lea î.Hr., celebrul Herodot descria calatoria sa în tara Marelui Hapi (Nilul), remarcând piramidele. Mai târziu, alti calatori greci si romani le-au admirat si chiar au avut ambitia nesabuita, dar atât de omeneasca, sa le escaladeze. Apoi, descrierile europene ale piramidelor se opresc abrupt pentru... mai mult de un mileniu, dupa declinul si caderea Imperiului Roman, în secolele al IV-lea – al V-lea d.Hr. Timpul si nisipul desertului între timp acoperise sau îngropase multe dintre ele.
cele 3 piramide sunt ale :
- .. faraonului Menkaura
-...faraonului Khafra
-...faraonului Kheops ( cea mai cunoscuta )


Pyramids of Giza, Egypt

Cea mai impunatoare piramidã din Egipt a fost construitã undeva între anii 2700-2500 I.C. din ordinul faraonului Keops, la Gizeh, localitate situatã în apropiere de Cairo. Ea a fost consideratã prima minune a lumii. A fost ridicatã pe o suprafaþã de 54.000 mp, înãlþimea monumentului fiind de aproximativ 140 m ceea ce echivaleazã cu douã catedrale Notre-Dame de Paris suprapuse. Bucaþile de piatrã au fost aduse din munþii care se afla la est de Nil.
"Marea Piramida" a fost cea mai înaltã construcþie din lume mai mult de 43 de secole, pînã în secolul al IX-lea în 1889, cînd a fost construit Turnul Eiffel.
De-a lungul secolelor, Marea Piramidã a stimulat imaginaþia oamenilor. S-au facut speculaþii cum cã ar fi fost construitã ca observator astronomic sau cã este o simplã construcþie geometricã a unei civilizaþii demult dispãrute sau cã ar fi o construcþie realizatã de civilizaþii extraterestre. Cei mai mulþi arheologi acceptã însã teoria cã piramidele din Egipt nu au fost decît unele dintre cele mai mari morminte ale faraonilor.

O arhitectura misterioasã
Piramidele egiptene sînt cele mai vechi dintre "Cele 7 Minuni ale Lumii" ºi singurele care au supravieþuit timpului. Deºi pe platoul de la Gizeh sînt 10 piramide, cea a lui Keops (al doilea rege din a patra dinastie) este cea mai mare dintre ele ºi se crede cã numai ea a fost inclusã între "Minunile Lumii". Este cunoscutã ca "Marea Piramidã" ºi a fost construitã din 2.300.000 de blocuri de piatrã, fiecare bloc cîntãrind în medie 2,5 tone. Este înaltã de 137 de metri (a pierdut 9 metri din înãlþime în timp) ºi are laturi de 230 de metri. Unghiul de înclinare al laturilor este de 51 de grade ºi 51 de minute. Fiecare colþ este îndreptat cu precizie cãtre fiecare dintre cele 4 puncte cardinale (nord, vest, sud ºi est). Pe latura dinspre nord se aflã intrarea. In piramidã au fost descoperite o serie de coridoare, galerii ºi gãuri de aerisire. Camera mortuarã a faraonului se aflã chiar în mijloc, în "inima" piramidei ºi este accesibilã numai din "Marea Galerie" în care se ajunge pe un culoar ascendent. Pereþii acestei camere sînt construiþi din granit roºu, iar pietrele au fost îmbinate atît de bine, încît nu intrã printre ele nici mãcar o carte de joc. In piramidã a mai fost construitã ºi o Camerã Mortuarã a Reginei. Regretabil este faptul cã atît comoara cît ºi mumia lui Keops nu au fost gãsite. Se crede cã au cãzut pradã jefuitorilor de morminte.

Primele contacte cu piramida
Una dintre cele mai vechi istorii ale piramidei a fost scrisã de cãtre istoricul Herodot din Halicanassus. Acesta a vizitat Egiptul în jurul anului 450 i.e.n. ºi a inclus ceea ce este acum prima descriere a piramidei de la Giseh într-o carte. Herodot a fost informat de cãtre ghizii sãi egipteni cã a fost nevoie de munca a 100.000 de sclavi, timp de 20 de ani pentru a construi piramida. De asemenea, pietrele ar fi fost ridicate cu ajutorul unor utilaje imense. Scopul colosalei construcþii, spune Herodot, ar fi fost ridicarea unui mormînt pentru Faraonul Khufu, Cheops, în greacã. Mãreþia acestuia ar putea avea justificare în faptul cã marii faraoni, consideraþi adevãraþi zei pe pãmînt, erau îngropaþi împreunã cu impresionabile cantitãþi de aur ºi comori. In Egiptul Antic, hoþii de comori erau o problemã astfel cã, arhitecþii egipteni au devenit treptat adepþii unor construcþii imense prevãzute cu pasaje secrete, din blocuri grele de granit, care adãposteau adevãrate camere secrete. Cu toate aceste mãsuri de prevedere, se pare cã hoþii au reuºit sã spargã ºi sã jefuiascã majoritatea mormintelor de faraoni, gãsite goale, milenii mai tîrziu. In anul 820 e.n. are loc prima intrare în piramidã. Califul arab Abdullah Al Manum decide sã caute comoara cu care a fost îngropat faraonul ºi adunã muncitori pentru a gãsi uºa secretã. Ei sint cei care au descoperit ceea ce azi se numeºte Camera Reginei, Camera Regelui ºi Marea Galerie. In Camera Regelui gãsesc un sarcofag gol ºi atît. Arabii, furioºi cã nu au gãsit nici o comoarã deºi se munciserã atît, au încercat sã demoleze piramida, sã-i dezasambleze blocurile de piatrã, dar dupã 30 de picioare de piatrã îndepãrtatã au cedat acestei misiuni imposibile. Nici astãzi nu se ºtie ce se va fi întîmplat cu comoara regelui. Chiar dacã ar fi fost pradatã de hoþi, cum au intrat ei în piramidã ca apoi sã ºi iasã? Unii au sugerat cã de fapt piramida nu a fost creatã pentru destinaþia unui mormînt ci a unui observator astronomic. O altã teorie ar putea fi aceea cã faraonul ºi arhitecþii sãi au gîndit totul atît de bine, încît i-au lãsat în urmã ºi pe hoþii antichitãþii ºi pe marii cãutãtori de comori de azi, iar faraonul se odihneºte ºi acum înãuntru, alãturi de aurul sãu sacru.

Numãrul de aur
Unul din marile secrete ale piramidei este acela cã aceasta respectã prin construcþie proporþiile misteriosului numãr de aur. Astãzi se ºtie despre construcþia piramidelor, templelor ºi mormintelor din Egipt cã sînt aºezate astfel încît acestea dau o proiecþie fidelã a unor constelaþii ºi chiar a Cãii Lactee. Unii oameni de ºtiinþã precum Roky McCollumn sau Robert Bauval au descoperit cã aliniamentul celor trei piramide de la Ghizeh formeazã o spiralã de aur (ce pastreazã proportia exactã a numãrului de aur f = 1,218..) care se suprapune exact peste harta astronomicã a braului lui Orion iar sfinxul se aflã pe axa de simetrie a dreptunghiului de aur în care se înscrie spirala.
Robert Bouval a fost primul care a arãtat cã structurile de la Ghizeh reflectã ordinea stelelor din constelaþia Orion. Egiptenii credeau cã Osiris îºi avea reºedinþa în aceastã constelaþie sugerîndu-se deci importanþa acesteia în religia lor. Totodatã axul culuarului de acces la mormîntul din piramidã este centrat pe steaua polarã cu o precizie impresionantã: 4 minute faþã de unghiul fãcut în raport cu una din stelele Dragonului ºi care prezintã exact nordul geografic. Cele 4 unghiuri ale bazei pãtrate se aflã indreptate pe cele 4 puncte cardinale cu o perfectã exactitate sau înmulþind înãlþimea piramidei cu 1 miliard rezultã exact distanþa de la Pãmînt la Soare, adicã 150 milioane de kilometri.

Cele trei mari piramide seamana nu numai la infatisarea exterioara, dar si prin structura interna, cel putin in ceea ce priveste culoarul descendent si camera subterana. In piramida lui Kheops ea are o destinatie necunoscuta, in cea a lui Khefren serveste drept capela mortuara, la fel ca si in piramida lui Snefru (intemeietorul dinastiei a V-a 2723-2563 i.C.), construita in jurul anului 2600 i.C. Dar cea mai complicata arhitectura interioara, prin dispunerea complexa a spatiului este tocmai Piramida lui Kheops.
Schema interiorului, aceeasi pentru cateva din cele mai importante piramide, ridica indoieli serioase in ceea ce priveste parerea generala, dupa care ele ar fi monumente funerare inaltate deasupra unui mic cavou si avand scopul de a proteja ramasitele pamantesti ale faraonului, pentru ca spiritul (corpul astral) - Ka - sa nu paraseasca trupul. Pare bizara, astfel, lipsa de inventivitate in gasirea unei solutii de inchidere a incaperilor mortuare, care se multumesc sa copieze modelul celei mai vechi piramide, a lui Snefru; si cel mai curios este ca nu au zidit macar culoarul catre camera mortuara.
amplasarea intrarilor, pare de altfel dictata de considerente rituale, mai mult decat de ratiuni de securitate. Inca de la prima piramida - de tip mastaba - construita in jurul anului 2700 i.C. de Imhotep pentru faraonul Zoser, culoarele de acces si cele de iesire erau orientate spre Steaua Polara
Ipoteza conform careia piramidele ar fi fost "observatoare astronomice perfectionate, cu temperatura constanta, create in camera mortuara", nu sunt foarte reusite, locul neoferind lucruri cu adevarat interesante.Mai corecta pare totusi ideea piramide=monumente funerare extrem de fastuoase. Mai ales ca, dupa vechile credinte egiptene (ipotetic), in lumea de dincolo muritorul ar fi putut lua cu el tot confortul posibil: servitorii (sub forma unor statuete care, insuflandu-li-se viata, puteau sa-l serveasca pe raposat), obiecte uzuale si de fast, sau alimente de cea mai buna calitate.
Conform estimarilor, construirea piramidelor ar fi costat foarte mult, dar numai in mormantul din Valea Regilor a faraonului, nu foarte important, Tutankhamon, s-a descoperit o imensa cantitate de obiecte pretioase: numai valoarea sicriului interior, facut in intregime din aur. Daca acest rege, in timpul domniei caruia: decazuse credinta in zei, existau numeroase conflicte interne, si alte catastrofe, valoarea tezaurului era atat de mare, dar la ceilalti faraoni, mai bogati si mai puternici?

Un argument contra ipotezei mai sus numite este acela ca in nici o piramida nu s-au gasit ramasitele pamantesti ale faraonului, nici chiar atunci cand se sconta pe prezenta lor.
Astfel, in Marea Piramida a disparut capacul sarcofagului, si nu sarcofagul in sine care este din granit rosu. Sau poate nu a fost niciodata asezat la locul sau.

Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.