Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

A 8-a minune a lumii

Creat de avramescub, 08 Mai 2006, 23:20:25

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

pri3st3ss

#30
Fu Xi Shi a tr?it în urma cu peste 5000 de ani, fiind primul print consemnat de scrierile antice. Legenda spune ca intr-o zi frumoasa Hua Xu Shi, mama lui, se afla pe un teren mlastinos. Fiind atrasa de o urma uriasa de picior, aceasta si-a pus din curiozitate picioarele in aceasta urma, dupa care a ramas insarcinata si l-a nascut pe Fu Xi Shi.
Printul avea o sora mai mica, pe nume Nu Wa . in scrierile antice se spune ca amandoi aveau corp de dragon si cap de om. Acesta ar dovedi ca Fu Xi Shi a fost probabil seful unui trib care avea dragonul ca totem.
in timpul domniei lui capacitatile de productie s-au imbunatatit rapid. Multe inventii importante au legatura cu el. Se spune ca Fu Xi Shi a inventat Bagua(cele opt trigrame). Cu acestea oamenii au putut sa inregistreze fapte, renuntandastfel la utilizarea nodurilor pe o sfoara.
Vazand ca sforile si-au pierdut valoarea, Fu Xi Shi a realizat plase pescaresti cu acestea si i-a inv?atat pe oameni pescuitul si vanatul.  Popula?ia ?i-a luat r?mas bun de la modul de via?? barbar de a mânca carne crud?.


http://www.tao-magic.ro/pages/8trigrame.php

Patrunderea sensurilor trigramelor este importanta pentru a ajunge la o intelegere a modurilor in care schimbarile au loc in natura si in fiecare dintre noi. Cele opt trigrame sunt unitati fundamentale care stau la baza celor 64 de hexagrame din Yijing (Cartea schimbarilor). Fiecare trigrama exprima moduri diferite in care energia se misca si se transforma. Ele au fost folosite nu numai in Feng Shui, ci si in alte discipline din cultura chineza, cum ar fi: filosofia, astrologia, medicina traditionala, numerologia, artele martiale, matematica.
Ba Gua (in alta transcriere fonetica Pa Kua) trebuie intelese deci ca fiind simboluri care reprezinta fazele de tranzitie ale tuturor situatiilor din univers ( fig 1 ). Ele sunt reprezentate printr-un octogon in jurul caruia sunt aranjate cele opt trigrame, urmand o ordine specifica. Cele opt trigrame iau nastere din interactiunea dinamica dintre yin si yang, reprezentate printr-o linie intrerupta, respectiv o linie continua. Opt este numarul maxim de combinatii de linii yin si yang luate cate trei. trigramele sunt construite de la baza. Linia de jos reprezinta pamantul, cea din mijloc omul, iar cea de sus cerul. Fiecarui simbol i-a fost asociat un gen, precum si o serie intreaga de fenomene din natura: anotimpuri, puncte cardinale, cele cinci faze si culorile corespondente, parti ale corpului omenesc, boli si numere.( cele folosite in Fengshui fig 2).

Qian - cerul - reprezinta tatal, sotul, presedintele sau regele, directia nord-vest, metalul si culorile asociate acestuia (auriu, argintiu, alb), capul si plamanii, precum si numarul 6. Qian este format doar din linii yang si este o forta yang pura.

Zhen - tunetul - este asociat fiului cel mare, estului, lemnului si culorii verde, picioarelor si numarului 3.

Kan - apa - reprezinta fiul mijlociu sau un barbat adult, nordul, apa si culorile negru si albastru, urechile, sangele si rinichii si numarul 1.

Gen - muntele - este asociat urmatoarelor: mezinului, nord-estului, pamantului si culorilor maro si galben, mainilor si picioarelor si numarului 8.

Kun - pamantul - reprezinta mama, sotia, bunica sau o femeie varstnica, sud-vestul, pamantulsi culorile aferente, abodmenul si stomacul, numarul 2. Kun, fiind format in intregime din linii, yin, este o forta yin pura.

Xun - vantul - este asociat fiicei celei mai mari, sud-estului, lemnului si culorii verde, coapselor si partii inferioare a spatelui, numarului 4.

Li - focul - reprezinta fiica mijlocie sau o femeie de varsta mijlocie, sudul, focul si culorile rosu, portocaliu, roz, violet, ochii si inima, numarul 9.

Dui - mlastina - este in relatie cu mezina sau o fata tanara, vestul, metalul si culorile aferente, gura si pieptul, numarul 7.

Intelegerea trigramelor si a relatiilor pe care le au cu elementele expuse mai sus este necesara pentru momentul in care vom ajunge sa studiem principiile Scolii celor opt case, in cadrul careia se spune ca fiecare locuinta este guvernata de o trigrama (si deci de energiile asociate acesteia).
Teoria trigramica ordoneaza aceste energii fundamentale in trei mari clase de modele:
a) Modelul Cerului Anterior (al lui Fu-Xi) este modelul generativ al trigramelor si al definirii relatiei lor de complementaritate energetica, acesta fiind un model conceptual atemporal si aspatial, care defineste starea de echilibru absolut. ( fig 3)
b) Modelul Cerului Posterior (al lui Wen), care mai este denumit si Matricea Radacina, el reprezentand o aranjare succesiva spatialtemporala a trigramelor, ce reprezinta tocmai structura arhetipala a manifestarii. Aceasta aranjare o intalnim in toate manualele de Feng-Shui sub denumirea de Patratul Magic, in care starile energetice fundamentale semnificate de cele opt trigrame (stele) se aranjeaza in jurul unui centru ocupat de o stare energetica complexa de tip echilibru yinyang. ( fig 4 )
Exista de asemenea alte opt posibile rearanjari spatial-temporale ale trigramelor, generandu-se astfel toate cele noua matrici energetice, care constituie "Teoria celor noua stele variabile". In traditia chineza cifra 9 este unitatea ciclica corelativ analogica ce defineste spatiul, timpul, materia si constiinta.
Similar Teoriei celor cinci elemente, si in aceasta teorie orice sistem poate fi structurat spatial si temporal cu ajutorul acestor elemente energetice simbolice care semnifica:
1. Apa: cariera, sanatatea, vitalitatea, regenerarea, conservarea, acumularea, linistea, sistemul renal, Nordul.
2. Pamantul: casnicia, empatia, loialitatea, sustinerea, receptivitatea, devotiunea, sacri ficiul, maternitatea, sistemul digestive, Sud- Vestul.
3. Tunetul: initiativa, increderea, optimismul, educatia, impulsul, inceputul, stimularea, activarea, aparitia, expansiunea, sistemul hepatic, Estul.
4. Vantul: relatiile, bunastarea, adaptabilitatea, calatoriile, progresul, dezvoltarea, ordonarea, comunicarea, diversitatea, prosperitatea, Sud-Estul.
5. Centrul: tranzitia, integrarea si dezintegrarea, sursa si finalitatea, amestecul si separarea.
6. Cerul: responsabilitatea, conducatorul, autoritatea, discernamantul, reflectarea, autoperfectionarea, autocontrolul, Nord-Vestul.
7. Lacul: recreerea, romantismul, fructele actiunii (banii, copiii, distractia), implinirea viselor, elocventa, armonia, placerea, viitorul, sistemul respirator, Vestul.
8. Muntele: competitivitatea, oportunitatea, decizia, trezirea, motivatia, obstacolul ce trebuie depasit, directia actiunii, Nord-Estul.
9. Focul: faima, reputatia, reprezentativitatea sociala, mijloacele de actiune, afectivitatea, aparenta, implinirea, expresia, bucuria, sistemul circulator, Sudul.

Orice sistem poate fi definit astfel spatial si temporal intr-o tipologie trigramica, aceasta generand continutul semnificativ, dar si caracterul formal sintactic al sistemului. Oricarei persoane i se poate face o evaluare psihosomatica, determinata de bioritmurile sale energetice specifice (native si tranzitive), evaluare care se face si spatiului de existenta a persoanei (teren, constructie, camera, obiecte), putandu-se realiza astfel compatibilizarea celor doua sisteme in functie de anumite criterii dorite.

Legenda spune ca, acum vreo 5000 de ani, imparatul Fu Xi, mergand pe malul Flu-viului Galben (Hoang Ho}, a avut o inspiratie de natura divina, provocata de forma in S a spinarii unui dragon. Ea l-a condus spre ideea cercului Taij si Yin-Yang-ului. In continuare, din asocierea celor doua elemente - sau forme de baza, Yang, reprezentat insa printr-o linie continua si Yin, simbolizat de o linie intrerupta, a alcatuit asa-zise trigrame {Bagua), pe care le-a aranjat in cerc. Nume-rotarea acestora are si ea numeroase intelesuri ezoterice in cabalistica chineza. Prima trigrama reprezinta Cerul, a doua Lacul, a treia Focul si asa mai departe, trecand prin Vant, Fluviu, Munte, Pamant. Din aranjamentul clasic al Bagua se observa ca suma numerelor de ordine a oricaror doua trigrame diametral opuse este mereu 9; sau, altfel spus, suma este mereu trei semne Yang si trei semne Yin. Bagua reprezinta cel mai mare mister al stiintei ezoterice chineze si se aplica la magie, in cabalistica, in alchimie si in general la toate invataturile sacre orientale. Probabil insa ca trigramele sunt si mai vechi, fiind folosite de catre ghicitori, care considerau linia continua drept reprezentarea lui Yang si pe cea franta a lui Yin. Ghicitorul scutura o gramajoara de betisoare sau oase, unele mai lungi si altele mai scurte, le arunca (ca pe zaruri) si desenele astfel produse erau interpretate, fiind considerate un rezultat al inspiratiei divine, o reprezentare a viitorului, a destinului. Complexitatea combinatiilor posibile a dus la aparitia unei carti vestite, Yi Jing (Cartea Transformarilor), care contine studiul, analiza, interpretarea si comentariul tuturor celor 64 de simboluri(hexagrame)cu ajutorul carora se poate cunoaste soarta si viitorul - interpretat ca o corespondenta intre Marele Drum al omului si Calea-vointa a zeilor. Yi Jing dateaza din cele mai vechi timpuri si a fost revizuita in vremea lui Kong Zi, fiind una din cele 5 carti sfinte ale confucianistilor. Ea contine atatea invataminte ca insusi Kong Zi declara spre sfarsitul vietii ca i-ar mai trebui vreo 50 de ani pentru a-i putea patrunde toate intelesurile. Cartea se refera la toata realitatea lumii si a devenit cu vremea o adevarata biblie a intelepciunii chineze. Se pot mentiona trei idei fundamentale din Yi Jing:


   - Transformarea continua - totul este in perpetua schimbare, inclusiv omul, care face parte din Univers, indiferent de ce ar vrea el;

   - Totul nu este decat aparenta - ceea ce credem noi ca este realitate este de fapt numai o parere; este o prostie sa-ti bazezi existenta pe aceasta ipoteza. Realitatea este in afara puterii obisnuite de intelegere; numai "iluminarea" permite sa o cuprinzi;

   - Posibilitatea de a-ti alege soarta - idee neasteptata dupa cele spuse mai sus, care dau impresia ca omul este supus unor forte care-l depasesc. Yi Jing pretinde ca totusi omul poate alege daca sa urmeze sau nu Calea, Dao.



asta pe langa teoremele ordinii universale,cele 12 legi ale transformarii, stabilireacaracterului Yng -Yang,esenta si polarizarea QI-ului ( nu IQ - coeficient de inteligenta; Orice fiinta vie, orice om are in el bioenergie Qi prin insusi faptul ca traieste. Toata lumea are o zestre de Qi de la nastere, dar putini oameni reusesc sa o dezvolte sau sa o stapâneasca cu vointa. Qi se numeste Prana la yoghini, Pneuma la greci, Suflet sau Duh la români etc. Cuvântul Qi are doua sensuri: este vorba atât de Energia Universala (viata naturii, miscarea apei si a vântului etc.), cit si de Energia Vitala specifica omului. Qi-ul din om are doua aspecte: unul cosmic, nematerial, si altul pamântesc, material. Adevaratul Qi este o combinatie a aceea ce se obtine din pamint, din apa, din hrana si din aer. Qi-ul este, la daoisti, si un ansamblu de curenti invizibili numiti vinele Dragonului, care strabat toata suprafata pamantului. De aici provine si orientarea Secventei Taiji fata de punctele cardinale;Qi-ul se manifesta sub doua forme de energie (Jin): una vizibila (numita Wei Qi), pentru ca se manifesta sub forma de caldura, magnetism si alte forme, si alta invizibila, care circula in corp de-a lungul unor canale numite meridiane sau se acumuleaza mai mult sau mai putin in anumite puncte (de acupunctura) in functie de orele zilei sau de functionare unor organe (aceasta forma se numeste Jin Qi). Prin Taijiquan se cauta obtinerea controlului asupra Jin Qi, astfel ca energia sa fie mai intii sesizata, apoi urmarita si, in fine, condusa pentru a realiza efecte atit interne (de sanatate sau altele) cit si externe (eficacitatea miscarilor). Astfel Taijiquan se aseamana cu Hatha Yoga indiana, caci ambele cauta in interiorul omului poarta spre cunoasterea de sine, care in fond nu este altceva decât controlul Qi-ului.)

explicatiile sunt in special pt lory :-D
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

ryn

pri3st3ss frumoasa expunere. Multumesc din suflet.

pri3st3ss

cu placere,ryn...

lory,viata o are fiecare si absolut fiecare e stapan pe ea,putand alege drumul bun sau cel rau...viata e un miracol si trebuie tratata ca atare si fiecare are datoria de a trai...lory...TU TRAIESTI? de fapt aceasta intrebare e adrsata tuturor...
OAMENI BUNI, TRAITI CU ADEVARAT?

pentru mine a 8a minune - daca ar fi sa renunt la vin - ar fi omul..dar e discutabil...oamenii sunt minunati,numai ca nu vad multe lucruri...
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

ryn

iar cei ce nu renunta la vin au de castigat in a aprecia altceva

Skywalker

#34
Sa ravenim la a 8-a minune a lumii. Si va rog sa fiti cat mai ontopici, ca sa nu fiu nevoit sa sterg posturi, ca deja am sters cateva.

Arckadii

Frumos raspunsul tau, pri3st3ss.
Ce parere aveti insa despre Internet?
Poate fi oare considerat o minune?
Ganditi-va doar ca avem acces la o gama larga de informatii in continua expansiune.
Putem discuta liber chiar daca suntem la mii de Km distanta...:)

pri3st3ss

internetul este intr-adevar o minune tehnologica, dar poate fi si in defavoarea unora din noi care prefera sa ia mot-a-mot ceea ce scrie acolo si sa nu mai treaca informatiile prin propriul filtru, sa nu judece logic,sau sa faca legaturi intre informatii...
intr-adevar, e bine ca putem vorbi liber cand suntem la distanta,dar asta poate crea si minciuna....depine si de oameni...

cred ca, la fel cum o moneda are doua fete, asa si minunile au o parte buna si una mai putin buna....de altfel ca mai toate lucrurile din jur ( depinde si ce parte a paharului o pretuiesti si vezi - partea goala sau cea plina )...si multe tin si de persoana, de caracter, tarie,vointa,vise etc. si mai ales educatie..

concluzia!? peste tot si toate, omul este adevarata minune..omul si ceea ce poate face el bun
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

sxn_b

Dupa parerea mea, a 8a minune este Burj Al Arab.  :-D

pri3st3ss

daca am considera  Sfinxul un monument  creat de om, de ce nu e numit si el o minune? :?
Ii invat si ei se indeparteaza,
Ascult si ei se se apropie....
Puterea mea, este tacerea mea.

Elvin

#39
   acest top mi se pare nedrept. Trebuia sa se cheme 'cele 7 minuni arhitectonice". De ce numai constructiile astea fizice sa fie minuni ? constructiile spirituale unde se incadreaza ? Iata niste minuni, cu adevarat:
     - Dumnezeu luand trup omenesc. Desi Solomon ['ecleziastul"]a scris odata ca 'nimic nu e nou sub soare', si in parte e adevarat, dar de atunci si pana astazi s-a intamplat un lucru nou, singurul : aparitia lui Hristos si religia Lui
     - o lacrima a unui suflet smerit, care-si inalta catre Creator rugaciunea sa.
     - apostolul Pavel predicand, cu timp si fara timp
     - stradania inteleptilor din orice colt al globului de a renunta la atasamente
     - eforturile ascetilor din multe zone religioase de a isi suspenda procesele fizice pentru a face loc celor spirituale
     - cantarea liturgica numita 'Heruvic', in varianta pentru cor omofonic [a lui Musicescu ?]. Atat textul, cat si muzica, au fost in stare sa scoata 2 lacrimi stinghere dintr-un suflet mizerabil si egoist precum al meu. Cum erau adancit in contemplatie, timp de cateva secunde am avut impresia ca aud ingerii cantand in paralel cu pamantenii... "Toata grija cea lumeasca, ACUM, sa o lepadam". Cred ca la o astfel de experienta se referea Eliade prin 'ruptura de nivel". Va spun ca daca ar fi 4000 de oameni intr-o piata si ar auzi in mod clar dintr-o data ingerii cantand acea varianta a heruvicului, ar cadea toti la pamant plangand in hohote
     - si mai sunt, dar le las la alegerea voastra
  Minunile spiritului sunt infinit superioare celor arhitecturale. Si sfinxul se va eroda pana in final, pe cand Spiritul va ramane

PunjabHaker

a 8 minune a lumii eu cred ca o sa fie cipul Q. 100% va schimba in totalitate lumea

sxn_b

Citata 8 minune a lumii eu cred ca o sa fie cipul Q.
N-am mai auzit de cipul Q, poti sa ne spui mai multe?

darkness

nici eu nu am auzit de acel cip...

1. LACRIMA LUI OVIDIU,vechime 25 de ani...licoarea zeilor,nectarul cel mai pretios... :roll:pe care il savurez acum... :-D
sorry priestess :-P :lol:

2. piramidele mayase...am auzit ca tablitele lui toth ar fi inca acolo... :roll:


darkness

am uitat de templul lui hathor...cel din dendera...
minunat construit,lucrarile au inceput acum 5000 d ani si au continuat romanii, care au mai adaugat cate ceva...de ex baile romana...se spune ca hathor facea minuni asupra bolnavilor care veneau sa i se inchine..la fel ca o icoana din vremea noastra... :-D

astro1996

Citat din: PunjabHaker din  03 Decembrie 2006, 04:02:41
a 8 minune a lumii eu cred ca o sa fie cipul Q. 100% va schimba in totalitate lumea