Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Legături posibile sau nu ...

Creat de fiulploii, 08 Aprilie 2016, 18:09:59

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

fiulploii

  Hai sa mai deschid un subiect de cercetare  :lol:

Cazul unu. Exista vreo legătura intre numele "Alba" din România si numele "Alba" din UK ?
                https://en.m.wikipedia.org/wiki/Alba
           
               Pe scurt, Alba , Albion, Albany ar însemna fie zori de zi si sinonime , fie 'alb' in engleză ,White, ceea ce imi pare lucru curios .
               Voi ce părere aveți? si nu conteaza ca simpatizați cu franciscanii, op.us.de.ii sau alte sereleuri cu acronime speciale sau pur si simplu sunteți "lăncieri liberi" sau "ronini" adecă " freelance"
              Am specificat asta ca sa nu pară ca ma leg de colegul @ronin .

LE. Am uitat sa specific ceva necesar in vremurile astea "decât"  :lol: le trăim : imi folosește mie personal si/sau altora pasionați de posibile legături Pre-românești . Poate vreau sa scriu o carte si imi trebuie material documentar.
    Poate, am zis !  :lol:

Grifon

De ce cauți neapărat similitudini numai cu Alba UK ? Poate mai relevant ar fi cu Alba Longa, orașul intemeiat de Aeneas...ăia de fapt au fost strămoșii Romei, "the wolf brothers" n-au făcut decât să pornească pașii unui viitor imperiu.

Și poate mai sunt si alte locuri numite Alba..cu diverse metamorfoze lingvistice. Să nu pățești cum am pățit eu, mai demult - căutând după o părere preconcepută, "construisem" un model vast, si coerent - atat de coerent incât mi se părea o adevăratà revelație. Ulterior, verificând alte paradigme, am priceput că..hm...nu neapărat mă inșelam - dar lucrurile erau mult mai complexe si mai extinse decât mi le imaginam inițial.

Ideea ar fi că...atunci când cauți cu tot dinadinsul să-ți intregești o anumità paradigmà, riști să treci cu vederea altele, poate mai valoroase. Dacă mă luminezi puțin, am să incerc să te sprijin cu tot ce pot. Dialogul cu d-ta incepe să-mi facă din ce in ce mai mare plăcere...deci..teme-te ! Haahaahahah !

fiulploii

#2
  Sa nu grăbim lucrurile , drumul cel mai scurt nu e întotdeauna linia dreapta !
  Așa cum restul colegilor poate au dedus , sunt provizoriu - ceea ce e provizoriu e permanent, zice o zicală de marketing  :lol: - rezident in UK deci sunt aproape de situație .
   Si cum am mai spus ,poate, Cohors Primae Aelia Dacorum a avut o contribuție destul de interesantă si importantă prin zona .
http://roman-britain.co.uk/military/coh1dac.htm
   Am si fost la unul din locurile respective .
   Pentru amănunte se poate caută pe gogu si se va afla ca au fost copii cu numele Decebal , de exemplu  :-D

Grifon

Bine. Atunci ia in calcul că anagrama pentru Alba ne dà un perfect Baal ( esență identificabilă si in DeceBAL...dar si in HaniBAL, totodată).  Vezi de-ți ies niște coincidențe din anagramarea sau compunerea denumirilor din zona in care te afli (nu doar orașe, ci și râuri, dealuri...in sfârșit, tot ce poartă un nume pe acolo).

Dacă din jocul âsta iți ies combinații cât mai perfecte - adicà fàră să forțezi "o variantà plăcută" - intr-o proporție de 60% coincidente cu denumiri din Ardeal....atunci poți considera ca nu sunt coincidențe. Dacă nu...atunci poate e doar rodul unor simple potriveli conjuncturale...

Aseneth

Avand in vedere ca vechiul nume al Angliei, folosit inca azi, este Albion, nu vad de ce nu ar fi o legatura.
Punctul comun este Alba din Alba Longa.
Parerea mea, dupa ce m-am gandit mult timp la aceasta chestiune (cativa ani)

Grifon

Păi asta am specificat și eu, chiar in primul răspuns. Alba Longa era "baștina" lupilor Romulus & Remus, iar Alba-Iulia (Apulum) poate fi citită A-Lupum. In latină, a(d) lupum inseamnă "la lup".

Problema e că anagramele nu sunt o metodă garantată, dacă nu sunt coroborate și cu alte conexiuni...ne-literare. De aceea am recomandat studierea unui număr cât mai mare de asemenea combinații....rebusistice. Dacă proporția și exactitatea coincidențelor depășește un simplu nivel probabilistic, merită căutate și ale paralele / relații. Dacă nu, e posibil să nu existe legăturâ - sau cel puțin nu una atât de profundă incât să se insiste asupra ei.

După ce m-am distrat ani buni cu rebusistica (ocazional și cu criptogafia) am ajuns - cam târziu, ce-i drept - la constatare de bun simț. Fiind doar 26 litere in alfabetul latin (22 chiar, dacă eliminăm unele derivate), e foarte firesc ca din acest total limitat să iasă o sumedenie de coincidențe - date fiind tonele de cuvinte, denumiri, nume proprii, etc., exprimate in grafia latină.

Să așteptăm insă concluziile preliminare ale colegului @fiulploii.

Aseneth

Nu cred ca e vorba de coincidente. Sunt prea multe. O fi mostenirea latina comuna, or fi celtii care si-au lasat multe cuvinte in Ardeal, sau o fi altceva, dar in mod sigur exista explicatii mai bune decat "e o coincidewnta"
Totul e sa nu fortam lucrurile, sa gasim explicatii doar de dragul lor, ca asa pot veni si arabii sa spuna ca de fapt au fost orasele stramosilor lor, denumite Albak (la fel).

Grifon

Întrucât inițiatorul subiectului (distinsul @fiulploii) pare ocupat cu alte griji, in așteptarea revenirii sale voi incerca eu să identific "legături posibile..sau nu" intre onomasticile scoțiene și cele din Ardeal / Dacia.

Conform principiului "de cauți cu tot dinadinsul, sigur găsești !", am reperat câteva coincidențe. Astfel, in afară de Alba, vechii Scoții i se mai spunea de către romani și Caledonia - termen din care putem reformula Dacia -Leon, sau dacian-eol (zeul vântului, Gebeleizis). Apoi, putem risca un Scotio = Cotiso (rege dac, unul din succesorii lui Burebista). M-ții Grampiani conțin Parâng, ca și Margini, iar dacă ne incăpățânăm scoatem un Abrud din Dunbar sau un Severin din Inverness.

Mutându-ne la nume umane, mai recoltăm ceva "ancore". Duncan poate fi un-dac, Munro poate fi "romun", Connor "noroc", Argyle "argilă" (apropo de sabia tipic scoțiană claymore - Rome/clay, dacă tot vorbim de lut), iar Malcom "om calm", chiar "molcom" (dacă tot vorbim de Ardeal..haahaha).

Astea ar putea fi un îndemn la aprofundarea cercetării, insã vestea proastă e că restul (mare !) al numelor / toponimelor scoțiene nu prea bate cu ale noastre, decât dacă forțăm rău de tot grația imaginației. Greu astfel de ajuns la pragul procentual ce l-am indicat ca dezirabil pentru a socoti asemănările revelatorii.

Oricum, m-a frapat insă o altă coincidență.Saga "Highlander"(lung metraje + serial) are doi protagoniști : Duncan și Connor, ambii din clanul MacLeod (un dac caledon si unul cu "noroc" ce ia si "coronna" - rămânând ultimul cu Premiul... Anagrama perfectă a lui Connor MacLeod redă "CORONNA LEO MDC" (pre lătinie : Incoronarea Leului - 1600). Cunosc un leu care s-a incoronat in acel an, refăcând Dacia...si pare-mi-se că tot la Alba (Iulia)...după care insă i s-a tăiat capul...deh, ca la highlanderi...

Iar ca să fie treaba si mai hazoasă, Sergiu Nicolaescu face un film in care niște viteji salveaza si aduc in țară drapelul marelui voievod...si cum ii da prin minte să-l numească ? "Nemuritorii"...păi, cum altfel ?

Ei, acu'...ce facem ? Primim explicația "mentalului colectiv universal", din care subconștientul individual preia idei indiferent de înșiruirea literelor...sau dăm din umeri, mirându-ne de asemenea "brodeli"/"broderii" fărà noimă ?

Voi mai căuta noimă...si sigur voi reveni pe subiect..nu de alta, dar cum privesc eu așa harta Scoției...mi se pare tot mai mult că seamănă cu un lup răsucit....

Grifon

Ar mai fi câteva conexiuni interesante, ce leagă Scoția de România (Dacia):
-strămoșii actualei Scoții au fost picții - triburi ale căror nume originar nu se cunoaște (cuvântul pictes fiind un termen latin ce insemna "pictații", căci așa luptau ăia, tatuați);
-n-au fost niciodată cuceriți de romani, atacând frecvent Britannia (ei fiind și motivul înălțării "zidului lui Hadrian");  în raidurile contra castrelor purtau des blănuri și capete de lup;
- lupul era de altfel și principalul totem (alături de șarpe și bour), precum atestă și piatra gravată ținută la mare cinste in muzeul din Inverness (vezi in atașament);
-s-au creștinat sub patronajul Sf. Andrei / Andrew, ca și dacii (deci nu cu Sf. Patrick precum vecinii irlandezi); despre Sf. Andrei se știe că era "patronul lupilor" sau "îmblânzitorul de lupi", iar ulterior creștinării scoțienii au fondat in cinstea sa orașul St.Andrews - cel mai vechi centru universitar și ecleziastic al lor, important chiar și-n ziua de azi;
-mai mult, crucea răstignirii Sf.Andrei (X) a fost aleasă a fi drapelul național al Scoției (asta nu-i o speculație de-a mea, e oficial);
-foarte interesante și pietrele de la Aberlemno (termen destul de...lemnos..); pe ele sunt gravați dragoni / șerpi, precum și războinici acoperiți cu capete de lup (vezi celelalte atașamente); pe astea le-am putea folosi ca reper și-n subiectul "ley-lines", că veni vorba...)

P.S. - La gama asta de lupi (inclusiv Apulum / A-lupum) nu-l putem uita pe Traian, ce se mai semna și Ulpius (Lupius) - așa incât capitala Daciei lui a ajuns Sarmisegetusa...Lupia.

P.P.S - Iau o pauză ptr.a te intreba, vrednice @fiulploii : ne mai zici și dumneata ceva, pe subiectul ce avuseși inspirația să-l deschizi ? Cum zicea cineva recent d-lui @abyss, "dacă vrei cu adevărat, poți". Nu de alta, dar scriind pe aici, mă cam incearcă un sentiment de singurătate..

Tamerlan

Poate mă luminează și pe mine cineva, care-i treaba cu apetitul acesta pentru anagrame?!  :roll:

Pe bune, pe bune! Zău dacă pot pricepe... ce are Ulpius cu Lupius sau altele asemenea... Pe ce se bazează credința (opinia) că transferurile lingvistice dintr-o limbă în alta sau dintr-o zonă în alta s-a făcut prin amestecarea literelor aceluiași cuvânt???  :? Zău dacă pricep...
Important nu este să spui: "Iată ce au făcut ei din mine!", ci mai degrabă: "Iată ce am făcut eu din ce au făcut ei din mine!" (Jean Paul Sartre)

Grifon

Don @Tamerlan, nu fuseși atent la penultima-mi postare - unde am bâiguit ceva despre mentalul colectiv și posibilitatea subconștientului de a citi in absolut orice ordine semnele.
Dacă vrei detalii suplimentare, scrie o epistolă lui Moshe Idel (cum i-a scris cândva și Culianu). Dacă mai trăiește, bătrânul kabbalist ți-ar putea lămuri de ce e importantà temurah.
In sfârșit, dacă nici așa nu te luminezi, poftim o explicație mai simplă : decât agramat, mai bine anagramat..hahahahaa !

Aseneth

Citat din: Tamerlan din  20 Aprilie 2016, 08:53:33
Poate mă luminează și pe mine cineva, care-i treaba cu apetitul acesta pentru anagrame?!  :roll:

Pe bune, pe bune! Zău dacă pot pricepe... ce are Ulpius cu Lupius sau altele asemenea... Pe ce se bazează credința (opinia) că transferurile lingvistice dintr-o limbă în alta sau dintr-o zonă în alta s-a făcut prin amestecarea literelor aceluiași cuvânt???  :? Zău dacă pricep...

Ulpius si Lupius este o coincidenta ca sunt anagrame. Sau poate nu. Unul vine din germana, celalalt din latina. Amandoua inseamna acelasi lucru.

Tamerlan

Citat din: Grifon din  20 Aprilie 2016, 09:05:54
Don @Tamerlan, nu fuseși atent la penultima-mi postare - unde am bâiguit ceva despre mentalul colectiv și posibilitatea subconștientului de a citi in absolut orice ordine semnele.
Dacă vrei detalii suplimentare, scrie o epistolă lui Moshe Idel (cum i-a scris cândva și Culianu). Dacă mai trăiește, bătrânul kabbalist ți-ar putea lămuri de ce e importantà temurah.
In sfârșit, dacă nici așa nu te luminezi, poftim o explicație mai simplă : decât agramat, mai bine anagramat..hahahahaa !

Eee... păi vezi, de ce am întrebat?!...  :wink:

Anagramele au treabă cu preocupările ezoterice caracteristice unei anumite etnii, nu cu transferurile lingvistice dintr-o limbă în alta.

P.S.: Ulpius si Lupius sunt o nefericită coincidență. Ar fi trebuit să dau ca exemplu: Alba-Baal sau "Connor MacLeod" -->"CORONNA LEO MDC".
Important nu este să spui: "Iată ce au făcut ei din mine!", ci mai degrabă: "Iată ce am făcut eu din ce au făcut ei din mine!" (Jean Paul Sartre)

Grifon

Kabbala e un mijloc, nu un scop. Faptul că evreii au perfecționat tehnica nu inseamnă că este vreun apanaj exclusiv de-al lor.
Transferurile lingvistice pot fi fãcute inconștient (de profani) sau conștient (de inițiați).
Ca fapt divers, zilnic, în orice vorbim sau scriem, se exprimă și subconștientul. Ni se pare doar că alegem unele cuvinte doar pe baza unei inspirații de moment - acea inspirație e un factor constant și insesizabil. Cei ce sesizează (și controlează) fenomenul ajung experți in programarea neuro-lingvistică și-n inserții subliminale, iar cei ce nu...ajung eventual victime.

Uite, un exemplu util (ce nu fac eu ptr. d-ta !). Nick-ul ales: Tamerlan (varianta europeană ptr. Timur Lenk). Vezi cum ies cu ușurință la iveală cuvintele Marte / armate / martelan (ciocănar)? Ce-i drept, Tamerlan a ciocănit rău toată Asia, terciuindu-l și pe Bayazid...mergea in fruntea armatelor sale ca un zeu al războiului...destul de elocvent aș zice.

Mai puțin elocvent e de ce ți l-ai ales domnia-ta totem...dar asta nu-i treaba mea...

Tamerlan

#14
Nu am negat aceste lucruri. Dar haide să vedem de unde a pornit acest topic: de la o întrebare simplă, privint etimologia toponimului Alba (sau asemănarea sa cu toponimul românesc Alba).

Prezența cohortelor romane compuse exclusiv din soldați daci, pe teritoriul Angliei este DE NECONTESTAT. Aceștia și-au lăsat amprenta atât de adânc, nu numai prin metodele absolut originale de cosntrucție a zidurilor (murus dacicus), dar și prin înființarea de localități în apropierea liniei imaginare descrise de zidul lui Hadrian. Acestea sunt facts. Nu opinions. Nu dau detalii, dar cei care doresc pot cerceta internetul sau arhiva revistei Formula As, unde se pot găsi niște reportaje de la fața locului absolut încântătoare, atât prin ineditul informațiilor prezentate, cât și prin stilul în care sunt redactate. Nu insist.

Deci pornind de aici (nu de la cai verzi pe pereți), haideți să vedem cum procedează coloniștii sau grupurile mari de oameni omogene din punct de vedere etnic, strămutate la un moment dat peste mări și țări. Cel mai apropiat moment din punct de vedere istoric este colonizarea Americii. Aici vedem cum primii coloniști și-au denumit așezările în primul rând: New Amsterdam, New York, New Orleans, New... Deci... Noul Amsterdam, Noul Orleans... etc. Logic și firesc. Fiecare încearcă să-și aducă mai aproape lucrurile familiare, iar toponimele sunt astfel de lucruri familiare. Niște coloniști plecați într-un teritoriul nou, din Brașovul de azi ne putem imagina că-și vor denumi localitățile Noul Brașov, Brașovel, Brașovia, Brașovița, Brașoava, etc... În nici un caz nu-mi imaginez că-și vor denumi apele, localitățile, munții, dealurile de pe-acolo: SOVARB sau VARBOȘ sau Sora VB. Asta ar face DOAR dacă respectivii coloniști provenind din Brașov ar fi din etnia aia și trebuie să transmită ceva peste secole alor lor, fără să se prindă goymii cei proști.  :lol:

In fine... nu mă mai implic în chestiunea de față... Mi-am exprimat doar o opinie.  :roll:
Important nu este să spui: "Iată ce au făcut ei din mine!", ci mai degrabă: "Iată ce am făcut eu din ce au făcut ei din mine!" (Jean Paul Sartre)