Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Detectivi din spatele tastaturii

Creat de fiulploii, 08 Septembrie 2015, 16:13:11

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

fiulploii

@StarDust ,
   Norton-ul meu nu a detectat nimic pe saitul acela  :roll:

StarDust

Nici Bitdefender-ul meu, dar se pare ca e ceva acolo... na, ca s-au incurcat si mai tare itele cazului acum  :lol:
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

Tamerlan

#272
Citat din: SLEAH19 din  03 Aprilie 2016, 09:54:20
[. . .] am stat să-l citesc şi prin asta răspund fofârloaiei de fată mare a lui tamerlan care ...-au religie pe forum,parcă era interzisă ....nu am făcut reclamă vreunui cult ci am recomandat să asculţi un minut mărturisirile unui securist rău care a trecut la cei buni, că unde să-i asculţi, vine vreunul să se destăinuie în direct la tv .. nu, poate la vreo spovednie mai spun ei dar acolo nu se publică că e secret de serviciu.

Citat din: SLEAH19 din  03 Aprilie 2016, 09:54:20
[. . .] ..îţi dai seama tamerlane, că dacă protopărinţii nu ar fi accesat fructele nu ar mai fi existat nici Marele Manipulator nici securitate bună, nici securitate rea, normal că la scara Universului, Creatorul a creat şi crează civilizaţii dar, doar pe Terra răul are putere.

V-ați adresat de două ori persoanei mele (am dedus că pe un ton iritat), am recitit de vreo trei ori mesajul scris, am recitit și din urmă... dar nu am reușit să identific sursa nemulțumirii dvs. Probabil sunt prea prost. Se prea poate. Deci ce îmi reproșați de fapt?  :? :-o
Că nu mă exaziez în fața spovedaniei unui neo-protestant (nu zic sectar... că după aia cine știe ce se mai iscă p-acilișea  :-P )? Că știu că în cazul DSS (ca în cazul TUTUROR instituțiilor României socialiste) se ducea o luptă surdă între două grupări, luptă care s-a dus și înainte de statul socialist și după acesta și de care majoritatea habar n-are? Că nu pun botul la manipulările celor care au MONOPOLIZAT subiectul Culianu în mass-media post-decembristă? Acestă doamnă (Isabela Vasiliu-Scraba), pe care am descoperit-o acum datorită colegului @fiulploii, căruia îi mulțumesc încă o dată; chiar mi s-a părut că a încercat o abordare științifică, venind cu documente, mărturii și o cercetare asiduă în domeniu. Însă problema ei provine fie din necunoașterea informațiilor esențiale care fac lumină (și care explică de fapt ce spune ea), fie din ascunderea lor (datorată unui minim instinct de conservare, pe care îl au cei care au înțeles cum stă de fapt treaba). Uneori, dumneaei dă impresia că ar vrea să spună, dar nu poate sau se abține cu greu. Este ceva absolut firesc. Acest lucru nu poate fi înțeles prea lesne de "detectivii din spatele tastaturii" care sunt de felul lor cam naivi (în sensul frumos al cuvântului) și au așa un soi de entuziasm copilăresc în demersurile lor.

Citat din: SLEAH19 din  03 Aprilie 2016, 09:54:20
Dumnezeu nu va mântui pe nimeni cu forţa!
Mi-a plăcut asta și sunt 100% de acord. (Nu cred că mai contează... dar e adevărat.)
Important nu este să spui: "Iată ce au făcut ei din mine!", ci mai degrabă: "Iată ce am făcut eu din ce au făcut ei din mine!" (Jean Paul Sartre)

Grifon

Se impun câteva considerații referitoare la persoana căruia i s-a făcut portretul-robot, oferit spre studiu prin amabilitatea colegului @fiulploii:

Precum s-a mai scris, schița a fost realizată pe baza unei singure descrieri -secretara lui Culianu, Gwendolyn Barnes. Femeia l-a zărit accidental in cursul dimineții (deduc intervalul 10-11, când profesorul intrase deja la curs,), așteptând liftul. I s-a părut antipatic (citat din ea : "bad vibrations"), așa că a evitat să impartă ascensorul cu el. L-a revăzut la etajul 3, cercetând numele inscripționate pe uși, și n-a putut evita dialogul cu el - ăla intrebând "cum il poate găsi pe IPC". Nu știm ce i-a zis (probabil că tre' s-aștepte), dar a reținut - și ulterior a comunicat Poliției - că insul "vorbea o engleza greoaie, cu accent "românesc".

Cum am mai dedus si-n altă postare, e greu de crezut că femeia știa cum sună un accent românesc. Argumentul unora că "știa de la Culianu" e firav. Poliglot, scriind și vorbind in vreo 6 limbi, după ani de zile petrecuți in Italia, Olanda, iar la final SUA (intre '72-'91), mi-e greu să cred că profesorul păstrase vreo urmă din "dulșele grai al Ieșilor".

Pot conchide insà că personajul incriminat vorbea cu un accent străin, posibil european, calificabil ptr.  yanchei in larga categorie "latino" (asta putând insemna : românesc, italian, sau hispanic - apropo de ultimul telefon dat din biroul lui Culianu, in Columbia).

abyss

În general românii sunt catalogați ca având accent rusesc atunci când folosesc limba engleza. Interesant... deci nicidecum Latino.

Grifon

Dacă e adevărat ce spui d-ta, @abiss, atunci orice alte speculații ce le-aș putea face privind zona de proveniența latină a insului ar fi fără fundament. Nu știam că există o asemenea percepție "rusească" a străinilor față de limba noastră, ba chiar sunt surprins - m-aș fi gândit că sonoritatea latină este evidentă.

Revenind la personaj, altceva, concret, nu s-a mai putut remarca - insă pot face următoarele deducții, cu marjă acceptabilă de validitate:
1) nu era nici student, nici profesor, nici angajat pe acolo (așadar, dacă el e asasinul, ipoteza axată pe un cursant al lui Culianu pică fără drept de apel);
2) nu era nici vreun apropiat al lui Culianu, care să mai fi fost văzut cândva de cei din jurul profesorului (sigur Poliția / FBI a cercetat asta);
3) nu era un inocent, căci altfel, mai devreme sau mai târziu, ar fi venit singur să se justifice (mai ales că portretul robot a circulat o vreme si in presa locala din Chicago);
4) deși a apărut din "neant", dispărând apoi tot așa, rămâne sigur că a avut in acea zi "o treabă" cu IPC (explicit anunțată secretarei);
5) chipul său nu figura in baza de date a instituțiilor americane (putem fi convinși că anchetatorii i-au "rulat" mutra prin computere). Acest ultim fapt poate fi pus in conexiune și cu faptul că setul de amprente recoltat din toaletă n-a fost reperabil in aceleași baze de date.

Așadar, deocamdată, rețin următorul lanț logic: accent străin > neinregistrat facial in SUA > neamprentat / neamprentabil acolo > deci, șanse mari ca personajul să fi venit din afara Americii (sau să fi fost stabilit clandestin acolo). Pe această convingere mă bazez 75-80%.

Ganditorul

#276
Foarte bine punctat - dar hai sa ducem rationamentul pana la capat.
1) Un oarecare ce vine "la punct fix" si executa fara nici o problema tehnica sau de constiinta o crima inseamna o mare desfasurare de forte pt ca :
- e un asasin versat ce poate fi angajat cu sume mari si numai in anumite conditii (contact, furnizare date tinta, plata).
- e usor sa tragi un glontz in cap unui profesor daca asta ti-e meseria - e mai greu sa scapi neobservat, fara sa lasi urme, intr-un spatiu inchis si privat, cum e campusul universitar, unde lumea se cunoaste cel putin din vedere.
Deci nu execuitia mi se pare laborioasa si la un nivel prea inalt pentru un banal profesor de universitate ci ...retragerea faptasului din zona, neobservat, nevazut, neauzit.
- Si aici putem avea o prima banuiala de complicitate a secretarei - care nu a auzit focul de arma dintr-o sala apropiata locului ei de munca (ma gandesc ca WC-ul nu era la 100 m de biroul profesorului (profesorilor), loc placat cu faianta/gresie - ce provoaca ecou, foc de arma tras intr-un spatiu inchis, fara galagie (daca ar fi fost studenti pe hol acestia ar fi remarcat prezenta ucigasului).

Complicitatea secretarei ar fi posibila in urmatorul dialog cu ucigasul :
-Unde-i Culianu ?
- Singur la baie.
-Ai grija sa nu vina nimeni peste noi ...

Dupa care, desi aude focul de arma - eveniment clar inedit pentru o universitate - a lasat destul timp pentru ca faptasul sa se retraga si sa iasa din compus pentru ca apoi sa dea alarma (direct sau indirect).

Retragerea ucigasului dupa o executie in WC este destul de riscanta - alarma se putea da  dupa 1 min de alta persoana care venea sa foloseasca acel spatiu de utilitate publica sau dupa o  ora, cand ucigasul deja iesise din zona. Ucigasului fie nu i-a pasat de aceste aspecte fie avea "spatele asigurat" si stia ca alarma se va da dupa iesirea lui din campus. Problema nu era daca putea cineva sa-l prinda/opreasca ci faptul ca  era vazut in timpul "executarii contractului" putandu=se face legatura cu "linia de comanda".

2) Al doilea element care duce spre o anumita complicitate a secretarei este descriere prea subtire a ucigasului: fara elemente de imbracaminte, fara subiectul cautarii lui IPC (aratati-mi o secretara care indica unde e seful pana nu afla "scopul si durata vizitei", sau o secretara care indica locul oricui intreaba unde e "seful" - mai ales intr-un campus universitar unde curiozitatea secretarei e proverbiala, mai ales ca secretara stia probabil de spargerea casei lui IPC si de amenintarile la adresa acestuia), fara trasaturi distincte ale fetei... dar cu accent latin.

Stiam faza cu "engleza vorbita de romani e perceputa ca avand accent rusesc" si asa ar fi trebuit sa arate declaratia secretarei daca nu era "comandata" - dar iata ca avem pista "solida" kgb-ista oferita de P.ace.pa avand la baza un ucigas cu accent latin (ceea ce e anacronic - kgb-ist cu accent latin). Sau altfel spus declaratia secretarei i-a infipt pe anchetatori pe urmele securitatii latino-romanesti departandu-i de pista reala . Se vede insa o necorelare/neintelegere a celor care puteau devia de la directie o ancheta - secretara, ca unic martor, ii trimite pe anchetatori dupa "latini"...P.ace.pa, ca unic specialist in problema romanesasca, dupa rusi.
- Nu e imposibil sa fi fost securito=kgb-ist dar mi se pare aberant sa folosesti un kiler scolit sa vb engleza fara accent rusesc (de obicei folosit in cazuri mai complicate unde trebuie sa treci fara sa creezi dubii de 2-3 filtre de securitate pana sa ajungi la tinta) pentru un profesor care nu avea nici garda de corp ce trebuia "adormita", nici filtre de securitate severe pana la biroul sau alte elemente de siguranta care implica utilizarea unui kiler fara accent "rusesc" etc etc etc.

3) Mai observ si o a treia deviatie a anchetei care nu face legatura intre spargerea casei lui IPC si crima - nu am vazut nici o urma de comparatie  a amprentelor/urmelor lasate la spargere si cele de la locul crimei. Ceea ce mie,cel putin, imi arata ca acest caz avea o "umbrela" mare de genul : "Mircea fa-te ca lucrezi". Ceea ce anchetatorii chiar au facut plasand cazul de la politia locala la FBI si de acolo in "sertarul uitarii".

Grifon

Câteva amendamente la extensia raționamentului tău, colegule @Gânditorul:
- secretara nu a auzit impuscatura, intrucat avea căști pe urechi la moment; colegele ei din birou au auzit, făcând-o ulterior si pe ea atentă;
- dialogul secretarei cu intrusul a avut loc cu cca. 1h30min inaintea crimei (deci nu-l putea orienta spre baie); curioasa a fost, sigur a intrebat "de ce-l căutați?", dar ăla a răspuns evaziv - ceva de genul "treabă personală" - căci de aia secretara a conchis că "părea un cunoscut al lui IPC";
- cât despre spargere, aceasta a avut loc cu peste un an inainte (finalul lui '89); chiar dacă legăm evenimentele, nu inseamna că aceeași persoană trebuia să facă ambele "treburi" - mai degrabă nu.

Oricum, eu unul am o mare dilemă. Dacă evit concluzia comodă că acest intrus este și făptașul, rămân cu intrebări care dublează enigma : cine naiba mai era și misterioasul ăsta, și ce voia ?. Dacă merg pe ideea că el a tras, rămân cu intrebări si mai curioase : FBI are portretul, are amprente...de ce nu l-a reperat nimeni până acum ? In prezent nu mai există refuzuri ale Bucureștiului la solicitări FBI...așa că, dacă ăla era de la noi si a revenit in România, ar fi trebuit identificat...

abyss

   Mă gândesc ca secretara. ...dupa bănuiți și voi era mai mult ca sigur băgată prin vreun serviciu triliterat ... cel puțin așa ar fi fost normal.   

Ganditorul

Fara o schema a locului faptei nu facem nimic...
Adica ala, "strainul", a stat 1 ora si 30 min in campus fara sa fie vazut de nimeni care sa confirme portertul secretarei ...care nu era singura in birou (si aici declaratia secretarei e cam "sucita" - ce i-a raspuns strainului, a indicat locul unde era IPC in acel moment sau nu ) ? Motivatia "cu castile in urechi" nu cadreaza "catedrei de religie" (poate asculta psalmii) ci e mai mult o ...evitare a secretarei de a auzi impuscatura (in cazul in care era complice stiind urmarea vizitei strainului)
Iar IPC in tot acest timp a fost ... unde ? N-a apucat sa-si vada secretara sau era in birou la "discutii de lamurire" cu strainul care apoi, sub amenintarea pistolului (pistol in fata unui profesor echivaleaza cu o bomba daca nu e ... Inndiana Jones) l-a dus la baie ?
Nici pozitia victimei nu e clara - a fost surprins de impuscatura cand isi facea necesitatile fiziologice sau era imbracat complet si executia in WC este una "cu fata la perete" intr-un loc mai putin expus (nu stiu de unde iti iei datele ...dar poate gasesti mai multe amanunte tehnice).
Ramane intrebarea: cum de a fost asa sigur ucigasul ca nu va fi surprins de cineva? Dar apare si ipoteza : Strainul din secretariat e faptasul sau cineva care venise sa-l avertizeze pe IPC de un pericol in derulare ?  In varianta 2 "strainul din secretariat" nu are nici un motiv sa iasa la suprafata si nici n-o sa gasim amprentele lui undeva.

Nu stiu ce sa spun dar, ca anchetator al unui caz mediatizat atat de puternic, cu implicatii kgb pe teritoriul SUA, as fi fost mai carcotash si mai atent la amanunte. Iar remarca lui @abyss trebuie luata aproape ca certitudine ...

Xanadron

#280
Citat din: Grifon din  31 Martie 2016, 19:31:57
Pe cuvântul meu...forumul ăsta bate la scor "Curtea Miracolelor" !! Un'te-ntorci...numai aluzii, grupuri lângă grupuri...ici un pseudo-Legio Patria Nostra....dincolo un God Save The King!...mai la dreapta un Coja -Daiboja....mai la stânga un dram de "Brigăzile Roșii"....in sus dai peste o țâră de sionism...in jos mai un sucub / incub....când sã te plictisești apar niște cuantice de-l băgau in fibrilații și pe Einstein...dacă treaba se ingusteaza oricând evadăm in a 4 dimensiune....truc in fentă, ascuns intr-un șiretlic...sub cuvertura unei grandioase sincerități....facțiunea X preia tonul...dizidența Y păstrează cheile....Vaticanul pãlește de invidie...Nobilimea Neagră se albește in Lumină ...dacă nu e covârșită de frecvența Culorii Verzi.....

Oooooohhh ! Cu siguranță, aici e de mine !  Haaaahahahhahaha !  Haaahahahahaha ! (să nu-l uităm totuși, in turbioanele astea intelectuale..pe bietul Ioan Petru Culianu).

Morala fabulei : sigur voi mai posta.
Destule postari au mai curs de-atunci, putine certitudini totusi - printre care zic eu ca "o țâră de sionism" e una cam understated , din moment ce stim sigur ca IPC facea parte din [macar un] grupuscul sionist de-a binelea, incluzind 4 premiati Nobel (Eliot, Bellow, Coetzee si Hayek, dar nu si Eliade din pacate, afurisit pe toate caile posibile din anii '70 de catre "personalitati" dubioase gen E. Wi.esel, admirate-n schimb de IPC.)
https://en.wikipedia.org/wiki/Committee_on_Social_Thought

Pista unei eventuale retorsiuni pt. anti-crestinismul lui IPC poate capata asadar o greutate sporita... cu citeva tone (simplist zis anti-crestinism, ca-s in joc dezvaluirile a 1001 ramificatii vinculoide :lol: in joc, pe linia unei continuitati Giordano Brun-iene pe care i-o recunosc pina si detractorii).
Revenind deci la o parere mai veche:
Citat din: Xanadron din  20 Martie 2016, 14:59:20
....Da' de un asasin iezuit ce-ati zice?! (trec cam abrupt la subiect, fiindca aspectele colateral-offtopice au fost din nou clerificate - scuze, clarificate.) :lol:
Sau, in fine, de un executant sforarit de prin catacombele SSS-ului clar iezuit al Vaticanului. Pomenesc varianta asta macar din pdv statistic posibil, chiar daca n-am subscris vreodata la parerile @Ronin-iene prin care 99% din misculatiile globale oculte ar fi lejer explicate "aruncind microbii" pe admiinistratorii Intelligence-ului 'controlorilor in sutane'.

p.s. Mai mult ca sigur ca unii (inclusiv fratele SLEAH19) n-ar subscrie la ipoteza asta, dar ca banatean informat l-as sfatui sa rememoreze traiectoria unui admin de frunte al besericutzei greco-catolice de pe vremea Odiosului (activ in TM mai ales).
Hai, inca un pic de concentrare... :-D are si-un ginere ex-de frunce cu studii pe la vaticaneji... dar si filajo-antrenamente p-acolo ca-cadet s.ie.
...Ei, incepe sa sune vreun clopoztzel balanganit de minutza lunga a Vaticanului :evil: pina si-n deal-valea noastra mioritica?  8-)
...putem arunca microbii pe MM-ul vaticanezo-babiloniano-finantist, :evil: cheste care nu exclude ipoteza unui asasin s.ecuroid cu sau fara accent latino-rusesc (chestie la care nu subscriu, "L"-ul moale slavo-tataro-khazar fiindu-ne strain - evident cu mici exceptii gen Ilici Ilievici sau Base.)

P.S. Nu-s de acord nici ca "D-zeu n-o sa mantuiasca pe nimeni cu fortza", da-i prea offtopic doxo-blasfemo-carcoteala asta - si cu bataie prea lunga ca s-o dezvolt aici.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Grifon

D-le @Gânditorul, s-au adunat deja multe postări, si unele au fost uitate ori nu li s-a acordat suficientă atenție.
- IPC, cum am mai specificat, se afla in sala 202, tinând cursul Nag Hammadi; a ieșit la 12.00 - deci, asumând că si la ei un curs are cca. 2h, inseamna ca intrat pe la 10;
-necunoscutul a venit după intrarea sa la curs, nu știu exact când (poate 10.30 -11, pe acolo);
-secretara nu asculta psalmi, nici vreun rock'n'roll; muncea, transcriind părți dintr-o lucrare dictată la reportofon de profesorul de puritanism J.Brauer;  erau 3 secretare pe etaj, in acelasi birou, fiecare din ele deservind mai mulți conferențiari;
-Culianu a plecat pe scări de la bufet, mai târziu (pe la 13 fără câteva minute); urca gràbit scările (câte 2-3 trepte), ceea ce ar putea fi indiciul unei presante nevoi fiziologice;
- nu s-a dus totuși direct la baie, ci a trecut mai intâi pe la biroul secretarei, intrebând dacă are corespondență;  poate aia i-a zis de necunoscut...bănuiesc că da;

De unde iau datele ? Păi, tot din diverse link-uri, unele deja menționate de colegi. Diferența e că eu acord mai multă atenție link-urilor cu amănunte concrete din acea zi, si mai puțină celor ce prezintă opiniile / convingerile subiective ale unor filosofi / eseiști (oameni ce se pricep la multe - mai puțin la criminalistică).

O parte din ce te-am lămurit aici era deja in articolul din Washington Post, oferit de colegul @fiulploii in răspunsul nr. 258 (de vineri).

D-le @Xanadron, binevenità trimiterea la Comitetul Gândirii Sociale - cel puțin pentru clarificarea a ce insemna nucleul in care se invârtea IPC. Să știi că n-am uitat de o posibilă filieră iezuită, ba chiar recomand "plimbarea lanternei" și asupra nucleului militant "Comunita Antagonista Padana" de la Universitatea "Sacro Cuore" - care cam șoptește Opus Dei...

Xanadron

Intrebare simpla, desi cu raspuns cam complicat: de ce oare M. Eliade n-a fost si el "gâdilat in ceafa" ca IPC?! Poate fiindca s-a limitat la studiul "morfologic" al religiilor (cum sustinea "neofitul" HR-Pata hulit de tanti aia savanta I.V.Scraba?) si nu a facut imprudentze de genul astora sustinute de... ofticos-invidiosul :-D S.Andronescu?
"Ajuns în Italia, începe să facă cercetări în vrăjitorie, demonologie, satanism, gnosticism, cartomancie; se interesează de anamorfoze, de Iahveh şi iudaism, de Cabală şi de aletheia (,,dedesuptul formelor"); dar nu studiază imparţial, ca orice cercetător ştiinţific; devine adeptul acestor pseudodiscipline şi un contestatar acerb al creştinismului."

Ca sa nu mai disecam prea teoretizant diferentzele majore de opinii ale lui IPC vs Eliade pe tema structurii Timpului ori a tipurilor de extaz conducind la diverse Inaltari (extazuri cu radacini iudaice vs babiloniene dupa Eliade.)
OK, "luxat" a fost clar si Eliade cum ziceam, mai ales pe tema ex-simpatiilor lui legionare - ca sa nu ia un binemeritat premiu Nobel - dar cam atit, ca spre sfirsitul vietii "anatema sioni.sta" pare sa i se fi ridicat.

P.S. Afilierea lui IPC la ocultissima miscare Gladio (banuita si de un anume signor Abrile) nu poate fi nici ea trecuta cu vederea pe linie Brigate Rosse, asa ca ... v-am lamurit bustean si de data asta. :lol:
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Grifon

Corect...si de ce nu i-a spulberat nimeni creierii lui Umberto Eco când diseca toate "frățiile" și "ocultismele"  in "Pendulul lui Foulcault" ? Doar era si prieten cu IPC...corespondau...se citeau reciproc...ba și romanele lor ficționale seamănă ?

Apropo, mă amuz remarcând că noi, ce ne batem capu' cu enigma asta, semânăm cu personajele "Pendulului"...care mai sceptic...care mai kabbalist...unu'mai tânăr...altu' mai in vârstă...Pornirăm și noi de la ceva mai scurt...și "trecutărăm" prin toate masoneriile, prioratele / arieratele, iezuitele, solomonitele....mai tre' doar să ne intâlnim cu concurența...hahahahahaaaa !

Aseneth

Vad ca iese cu scantei, asa ca va voi dezvalui eu enigma dispartiei prea timpurii a lui Culianu.
Dumnealui era membru al unui forum, s-a azvarlit prea tare intr-o discutie fierbinte si si-a luat-o.
Fara nicio masonerie sau secu/ritate/larizare/ndare/noaste, ci doar a suparat pe cineva penca iscodit trebile prea tare si vreia musai musai sa aibe dreptate, asa ca a devenit un Detectiv impuscat din spatele tastaturii ( fara internet pe atunci).
Gata, enigma rezolvata.
Si sa  nu credeti ca glumesc.
E ceva probat de mine : daca ancheta unui caz treneaza prea mult, felul in care ajunge sa fie condusa ancheta este aproape identic cu felul in care s-au desfasurat lucrurile in cazul neelucidat.