Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Detectivi din spatele tastaturii

Creat de fiulploii, 08 Septembrie 2015, 16:13:11

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 5 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Tamerlan

Citat din: fiulploii din  11 Martie 2016, 15:19:56
  Poate face cineva niste lumina in zona ?  :-D

Mai vedeti odata filmul "Lo Sfidante".  :wink:
"Mintea este un vis in care mii de oameni vorbesc in acelasi timp, si niciunul nu intelege ce spun ceilalti"
Important nu este să spui: "Iată ce au făcut ei din mine!", ci mai degrabă: "Iată ce am făcut eu din ce au făcut ei din mine!" (Jean Paul Sartre)

Grifon

D-lor @Xanadron si @fiulploii...mărturisesc că "galopați" mult prea iute pentru mine...mai ales că eu, mai șovăielnic, nu mi-aș "mâna căluțul" decât poate, in buiestru...

Precum ziceam mai devreme colegului @SLEAH19, s-ar putea sa avem un impas de premise - fiecare cu sistemul sau axiologic, asadar fiecare isi poarta deducțiile prin prisma propriilor convingeri. Nimic rău in asta - ba chiar abordarea diversificată poate ajuta la tot felul de salturi eratice /eristice /euristice - doar că...hm...comunicarea si sincronizarea ideilor va fi dificilã, iar posibilii alți doritori de "investigație" s-ar simți oarecum excluși.

Personal, eu voi păstra firul cercetării mai laic - deși va trebui să dau și eu nițel "pinteni" in zone de mistică, subconștient, simboluri și hermeneuticà. Pentru inceput, țin să specific o părere proprie (la care e posibil să nu subscrieți): Cred că IPC avansase in cercetarea paradigmei "gând inaintea materiei / gând genereaza materia" - paradigmă cãruia mă alătur și eu - dar nu cred ca avansase atat de mult in INTERIORIZAREA acesteia, incat sa depãsească stadiul  cercetării "fantasmelor"...până la manipularea lor efectivă sau eficientă.  Mai exact nu-l creditez cu rangul de mag...poate cel mult cu rangul de "ucenic vrăjitor"....și știți ce riscuri majore ii pot pândi pe acești ucenici....

Evident, n-am de unde ști exact la ce stadiu ajunsese....dar inclin a crede ca era la etapa "jocurilor" cu simboluri (astro / numero / taroto etc) - lucru care-i oferea, periodic, sansa unor predictii mai degraba intuitive....decat efectiv "inainte vazatoare cu duhul". Si spunand asta, ma bazez pe cateva lucruri elementare...precum faptul ca nu si-a putut prezice decesul...si nici macar sa-i gasească pe "ghidușii" de-i șterpeliseră anterior computerul....

fiulploii

Citat din: Grifon din  11 Martie 2016, 16:56:36
... Si spunand asta, ma bazez pe cateva lucruri elementare...precum faptul ca nu si-a putut prezice decesul...si nici macar sa-i gasească pe "ghidușii" de-i șterpeliseră anterior computerul....

   Dupa părerea mea aici greșești fiindca atribui însușiri zis normale unui oarecare geniu . Adica in mod obișnuit si normal fiecare vrea sa fenteze moartea, sa trăiască cat mai mult iar daca îți poti prevedea moartea faci tot ce e posibil sa o eludezi sau măcar sa îți pui treburile in ordine ...pământească .
   Vreau sa spun ca nu este obligatoriu ca sa nu fi putut sa-si vadă sau prezică decesul fizic . Si tot așa teoretic e la fel de valabil ca sa-si fi grăbit ieșirea prin "Forțarea" întâlnirii dintre creierul personal si un minuscul obiect rudimentar si penetrant .
   Sună foarte nerațional si sfidător la adresa bunului simt dar eu zic ca aici nu avem voie sa folosim bunul simt comun.

Grifon

Să fi acceptat moartea ca pe o oportunitate ? Sau cumva, ca pe o necesitate ? Parca suna puțin a "Miorița"...dar nu exclud. Mă tem insă că ii conferim lui IPC, totuși, un piedestal cam mare....Avea si el trãiri, intenții lumești, proiecte...Tocmai il titularizau la catedra...se pare ca intenționa o casatorie cu cea ce-i era logodnicã...aștepta publicarea unei carți noi....mai avea altele "pe drum"...ba chiar si anumite oferte politice ( ca sa nu lasam chiar de tot deoparte scenariul monarhist / CDR-ist....și să antagonizăm alți colegi).

De aceea nu prea pot primi ipoteza unei "acceptări senine" a morții. Oricum, d-le @fiulploii, acum inteleg mai bine la ce te refereai cand sugerai că "si sinuciderea" ar putea fi luatâ in calcul...intr-o asemenea accepțiune ar fi avut sens. Cu toate astea...ipoteza mi se pare improbabilă. Chiar dacă, să zicem, isi prevedea decesul si il primea ca pe ceva dezirabil....putea lăsa o referire...un mesaj...eventual o nuvela cu "cod" - si aici sper să nu argumentezi cu destinul, intr-adevăr, tragic, al mai multor personaje din povestirile "Pergamentului Diafan"...

Grifon

Iată câteva (alte) argumente ptr. care nu prea cred in extinderea abilităților premonitorii ale lui IPC :

-faimoasa lui povestioară "Intervenția Zorabilor in Jormania" (ce alimentează ideea vizionarismului), prezintă o gamă amplă de neconcordanțe cu realitatea factuală : Ceaușescu n-a fost victima unui atentat comis de un apropiat "strecurat"; Nicu nu i-a succedat niciodată la putere; nu au existat lupte de partizani in munți după '89; nu a venit niciun "salvator" din diaspora...ș.a.m.d.
-aparența de precogniție o dă mai degrabă continuarea "Jormania Liberă", unde apar elemente reale: mitingul la CC, megafoanele, diversioniștii, etc.; problema e că această completare / revizuire a fost scrisă DUPĂ '89 - posibil in primele luni din '90, cand deja stiam toți cum a fost.

Ca urmare, presupun că el a imaginat prima schiță, bazat pe zvonurile care circulau masiv in diaspora, intre '85-'89, când se luau in calcule multiple variante de inlăturare a lui Ceaușescu. A construit o poveste, in care s-a jucat, in stil propriu, cu niște anagrame - mai puțin din scopul "cifrării", cât a unui exercitiu ironic / ludic, chiar suficient de străveziu. Aceste anagrame, precum si folosirea anumitor cifre, sunt interesante, pot indica un grad crescut de intuiție...dar eu nu le-aș introduce intr-un fundal hermeneutic prea adânc, neatestând dobândirea capacităților...hm...extra-matriciale.

Ne putem juca și noi cu "tălmăcirea" codurilor "jormane", iar asta ar putea fi distractiv. Din păcate, ar avea mai puțină utilitate in rezolvarea enigmei asasinatului...și am devia de la subiect. De vor fi colegi care să vrea asta, revenim. Dacă nu, mai degrabă să socotim alte elemente.

Tamerlan

Citat din: Grifon din  13 Martie 2016, 11:32:12

-aparența de precogniție o dă mai degrabă continuarea "Jormania Liberă", unde apar elemente reale: mitingul la CC, megafoanele, diversioniștii, etc.; problema e că această completare / revizuire a fost scrisă DUPĂ '89 - posibil in primele luni din '90, cand deja stiam toți cum a fost.

"Jormania Libera" a fost publicata in 1990. Deci dupa producerea acelor evenimente. :-)
Important nu este să spui: "Iată ce au făcut ei din mine!", ci mai degrabă: "Iată ce am făcut eu din ce au făcut ei din mine!" (Jean Paul Sartre)

Tamerlan

#81
"Abilitatile premonitorii" ale lui Culianu se pot vedea si citindu-i articolele din Lumea Libera, scrise de-a lungul anului 1990.
Apologia "pietei libere", a "capitalismului", a "economiei de piata" sunt atat de gretoase (citite astazi), incat imi pare de-a dreptul pueril sa-l banuim pe IPC ca a "vazut" viitorul.
Ca a "vazut" cate ceva din "planurile" celor care au aplicat in urmatoarele decenii implementarea acestor "valori" in societatile est-europene... ei bine!... asta e o cu totul alta poveste. :-) Ca a fost sedus de aceste planuri... ;-)... asta e iarasi o alta poveste.

P.S. : Cand spun ca "a vazut" aceste planuri, asta nu inseamna ca le-a vazut pe cai oculte, utilizand "magia". NU! Le-a vazut, pentru ca "i-au fost aratate". IPC a uitat insa un lucru esential... ATUNCI CAND DANSEZI CU DIAVOLUL, NU EL ESTE CEL CARE SE SCHIMBA. ;-)
Important nu este să spui: "Iată ce au făcut ei din mine!", ci mai degrabă: "Iată ce am făcut eu din ce au făcut ei din mine!" (Jean Paul Sartre)

Grifon

Tocmai asta ziceam si eu, d-le @Tamerlan - așadar rămâne farmecul lucrării, rămâne dorința sa de dezvăluire a culiselor,  dar scade ideea unor abilități "magice".
Doar pentru a fi printre primii care expunea mizeria decembristâ, nu cred că-l omora cineva. In 91, deja și in România incepeau sa iasa la iveală primele adevăruri - e drept, ignorate de majoritatea populației.

In alta ordine de idei, accesând investigația jurnalistică a Ilenei Petre (ziarul "Ziua",prin 1995), care - zice ea - ar fi cerut si primit raportul Poliției Chicago (deci nu al FBI) am aflat că asasinul era stângaci. Asta explică intr-o bună măsură - dacă o fi adevărat - bizareriile de dinamică pe care le-am dezbatut inainte (poziția trăgătorului, unghiurile nefirești, etc). Ziarista zice c-a obținut de la americani si portretul robot făcut de secretara Gwen Barnes - dar, ori cei de la "Ziua" nu l-au publicat, ori eu nu am știut cum sa dau de el pe Net.

Xanadron

#83
Subscriu si eu la ideea voastra ca IPC n-a fost nicidecum vreun "ocultist omnipotent", fiindca alfel ar fi contracarat de ex. episodul in care 3 pseudo-samanoaice incuscrite cu elementalii l-au imbolnavit serios (si nu doar pe el) la o conferinta din '86 de la Paris, pe tema "Magie in Renastere". Un prim avertisment sa stea in banca lui a fost totusi si asta, zic io - desi nu tocmai simplutz, fiindca presupun c-a fost "transmis" in numele altcuiva. :evil:
(n.b.: Normal ca respectivele nu erau nu balabuste/baragladine... d-ale noastre, care-ti zic contra-cost ca de la 12 la 3 noaptea se deschid cerurile, ca sa-ti de-a sperantze care nu le mai ai :-D - uf, cind oare m-oi mai vindeca de scris inutilitati stufoase-n limbi "straine" unora?!...)

Back ontopic (dar cu acceleratia redusa deocamdata), IPC cred ca avea certe inclinatii spre premonitie/divinatie (v. marturiile fostilor studenti apud Ted Anton s.a.), dar era inca prea tinar sa le fi putut cizela si utiliza eficient. Cind ziceam ca "el centra si tot el dadea cu capul" nu sugeram insa c-ar fi fost un lup singuratic, fiind mai mult ca sigur cooptat in unele grupuscule oculte - poate chiar din perioada italiana sau olandeza.
Chestie aproape inevitabila din momentu-n care iesi "in lumina rampei" - fie si doar stiintifice -, ajutat evident de recomandari solide si nu intotdeauna dezinteresate-n domeniul lui, din simplul motiv ca-s emise de alti analisti capabili ai "nevazutelor", doar ca mai experimentati ca practicieni (zic si eu sa n-adorm) si implicit deja cooptati in cercul restrins al modelatorilor Istoriei ca Mit.

"Hobby" incitant, dar destul de periculos, mai ales pentru cineva care se-ncapatineaza sa-l practice intr-o maniera originala ca IPC - nu stiu daca numai apropo de metode, da' sigur vizavi de targeturi. Teorie/ipoteza la fel de non-substantiabila ca altele, cu exceptia eventualitatii cunoasterii (imposibile) a discutiilor lui cu "omul de legatura spre Virfu' Coarnelor" (ca avea sigur unul) sau macar a convorbirilor cu ex-regele - sau, in fine, cu sforarii ex-casei regale la Chicago.
Intilnire pe care mi-o pot imagina cu macar 51% sanse de veridicitate, dar astept intai alte pareri inainte de dialogurile imaginare.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Tamerlan

#84
Acum haideti s-o zicem pe-aia dreapta.  :-o Vad nimeni nu prea are curajul s-o spuna, vrajiti fiind de cantecul de sirena pe care mass-media ni l-a cantat timp de 25 de ani. Daca intrebați care este părerea lor de spre Culianu, pe cei care se cred că ei sunt oarecum "mai atenți" la mersul lumii, considerându-se "mai puțin manipulați decât ceilalți"... veți avea surpriza să constatați că au o părere de la nemaipomenit în sus, despre "această personalitate marcantă a culturii românești". Tot ce s-a scris despre Culianu în toată această perioadă nu a făcut altceva decât să-i confere o aură de "veritabil discipol al lui Eliade", de erudit excepțional care a descoperit "apa caldă" fiind ucis mișelește de cei răi, care nu doreau ca el să ne spună și nouă ce descoperise.  :roll:

Cei care-i  citesc articolele... nu pot rămâne decât uimiți de sărăcia lor intelectuală, mascată însă de un ego "mare cât China" și de o erudiție excepțională, dar aridă. Nu mai vorbesc de prostiile și aberațiile debitate în ele (intenționat sau nu! - vom vedea asta mai târziu, dacă va fi cineva dispus să meargă mai departe cu analiza acestei șarade ;-) ). Ca să dau doar câteva exemple, amintesc doar "Viitorul României în unsprezece puncte", "Economia de piață" sau "Cea mai proastă inteligență".

Mascate de o erudiție de excepție (este adevărat!), articolele sale vituperează împotriva a ORICE este autentic românesc, este legat de români (de originea lor, de istoria lor, de credințele lor, de valorile lor, de cultura lor, etc.), argumentația fiind pur și simplu sterilă, sub o formă frumoasă și amăgitoare, dar total lipsită de fond. El însuși recunoaște, că poate face acest lucru extrem de ușor (datorită erudiției, inteligenței și talentului de a manipula semnele, sensurile și cuvintele), dând exemplu un articol pe care l-a scris despre poezia unui confrate, articol în care practic nu a spus absolut nimic, dar sub o formă excepțională:

Citat<<Acum vreo douăzeci de ani, S.A., care avusese neşansa de a fi numit conferenţiar de Limbă şi Literatură Română la Secţia de Limbi Romanice a Universităţii din A., post pe care trebuie să-l apere cu dinţii până în ziua când va fi răpus de extenuare sau de otrava strecurată în cafea de vreun lector de portugheză braziliană înverşunat să-i ia postul, profitase de o sporadică şi incongruă generozitate a guvernului pentru a organiza o Asociaţie a profesorilor de limbă română în străinătate. Cum la acea vreme predam româna într-o ţară fără tradiţie, deci doritoare de a cultiva limbi şi mai puţin importante decât a ei înseşi, am acceptat să scriu un articol despre poetul H.S. pentru unul dintre primele numere ale revistei Asociaţiei.
Pe scurt, singurul lucru care m-a frapat în poezia lui S. a fost imaturitatea. Pe lângă banalităţi atroce, conţine şi bucăţi al căror început, mijloc sau (rareori) sfârşit e decent sau chiar memorabil. Din păcate, aceste părţi nu se află niciodată într-un singur poem. După câteva nopţi de insomnie, mi-am amintit că semiotica a fost inventată pentru a scoate lumea din încurcături ca aceea în care mă aflam. Folosind noţiunile ultraabstracte inventate de un coleg pe care-l detestam, am reuşit să scriu un articol pe care nimeni n-avea să-l citească, iar dacă avea, şansa de a pricepe ceva din el era aproape zero. Din păcate, nu ţinusem seama de spiritul penetrant al lui S. însuşi, care exploră mai întâi abisurile interpretării, pentru a-mi dezvălui mai apoi un suflet chinuit şi diform.>>(O șansă unică - Revista Lumea Liberă, 6 octombrie 1990
- (n.n. sublinierea îmi aparține).

Deci ceea ce caracterizează ÎN PRIMUL RÂND scrierile jurnalistice ale lui Culianu, este ANTIROMÂNISMUL. Nu altceva.

Cu toate acestea, nu-l consider pe Culianu un escroc sau un trisor. Era chiar bun în ceea ce făcea. Însă erudiția de excepție, cunoștințele enorme în domeniul  religiei și spiritualității, multitudinea de limbi străine vorbite în mod fluent... erau toate eclipsate de carențe fundamentale la nivel de caracter. (Poate vom avea ocazia să dăm și câteva exemple în acest sens). Cu toate acestea, vastele sale cunoștințe (încă din tinerețe!) i-au permis să observe relativ rapid "direcția din care bate vântul istoriei". Acest lucru i-a permis să pedaleze "pe ceea ce se cere" , nu pe ceea ce este obiectiv vorbind, temeinic justificat științific. El însuși recunoaște că "jonglarea cu semne și simboluri" este o acțiune demiurgică, creatoare de de realități. (nu are nici o relevanță cum ANUME este un popor, atâta vreme cât poți folosi o enormă erudiție în a-i găsi toate viciile posibile și imposibile). Mai multe eu nu zic în această direcție, pentru că îmi este cu desăvârșire interzis (este vorba mai mult de o cenzură autoimpusă de minumul instinct de conservare pe care orice individ îl are), dar cei care se vor informa și vor studia problema, vor putea să se prindă relativ ușor (probabil!?).

Deci, înainte de toate trebuie să-l vedem pe Culianu exact așa cum era el. Nu cum l-a zugrăvit mass-media în acești 25 de ani. Nu cum sperăm noi să fi fost. Să-i dăm cezarului, ce-i al Cezarului... dar fără excesele induse de presa omorâtoare de Adevăr.
Important nu este să spui: "Iată ce au făcut ei din mine!", ci mai degrabă: "Iată ce am făcut eu din ce au făcut ei din mine!" (Jean Paul Sartre)

Grifon

#85
Mergând pe linia urmărită de d-ta, @Xanadron, pot, intr-o oarecare măsură, accepta ipoteza unui anturaj "neconvențional" al victimei. IPC a avut, incă din adolescență, o fascinație față de aspecte...să zic...transcendente...pe care le amesteca, din orgoliu, cu ambiții /aspirații de putere. Incă din studenția ieşeană tindea să organizeze - sau mai degrabă să tuteleze - grupuscule cu tentă elitistă. E cunoscută minora sa incercare cu "Grupul Atlantida", precum şi pseudonimul sub care se alinta, ceva mai târziu - "fratele Elis".

Acestea, primesc, sunt indicii ce ar justifica - măcar in teorie - accpțiunea unui "ucenic vrăjitor". Dacă mai "zidim" la asta si contactele târzii cu diverse personaje / personalități din exil ( nu doar regalişti, ba şi apropiați ai fostului mareşal  Antonescu), am putea-o chiar "sălta" pe un palier mijlociu de credibilitate.

Rămân insă sceptic (defectu' meu, clar !) că IPC reprezenta o "forță" , intr-atât incât să fie "curtat" de "regizorii lumii". La urma urmei, pionieratul lui in magie e perceput ca "inovativ" mai mult pe meleagurile noastre. Să nu uităm că, in timp ce el abordeaza doar secvențial practici ca "Arta Memoriei", in Anglia, venerabila expertă in ocultism Frances A. Yates scosese deja, cu ani inainte, un tratat omonim de largi dimensiuni şi profunzimi (din care Culianu s-a şi inspirat...citând sursa, fireşte).

Tamerlan

Citat din: Grifon din  14 Martie 2016, 16:38:07
Rămân insă sceptic (defectu' meu, clar !) că IPC reprezenta o "forță" , intr-atât incât să fie "curtat" de "regizorii lumii".

Cred că problema se pune fundamental altfel! IPC nu "a fost curtat" de "regizorii lumii" datorită "forței sale" (erudiției, cunoștințelor, inteligenței sale), ci, în principal, datorită ANTIROMÂNISMULUI pe care l-a adoptat de la bun început, deoarece a intuit de timpuriu "cum bate vântul istoriei". "Forța" (erudiția, cunoștințele, etc.) de care dădea dovadă venea(u) doar să augmenteze ingredientul principal, care-l făcea apetisant pentru acești regizori. Mă refer aici la antiromânism/antiortodoxie. E dificil de înțeles acest lucru, pentru cei care s-au format și informat din surse mainstream.
Important nu este să spui: "Iată ce au făcut ei din mine!", ci mai degrabă: "Iată ce am făcut eu din ce au făcut ei din mine!" (Jean Paul Sartre)

Ganditorul

Cred ca depinde in ce "cheie" il citesti pe IPC. Nu neg "antiromanismul" afisat dar intreb, asa cum ma intreb de fiecare data cand citesc Eliade & Co : Ceea ce este afisat evident este pentru noi, cititorii, sau pentru sponsori/cenzori ?
Sa traim in cu convingerea ca acesti titani ai culturii romanesti s-au manifestat intr-o lume cu adevarar libera, unde puteau spune exact ce doreau - iar sponsorii sareau imediat cu banul sa le publice lucrarile, sau traiau intr-o lume normala, in care opera unui scriitor trebuie citita intr-un anumit registru, intr-o anumita cheie - in care isi gasesc partea dedicata atat sponsorul cat si cenzorul politico-economic dar si citititorul caruia ii este adresata lucrarea etalata pe diverse niveluri de cunoastere.
- Am recitit acum cateva articole ale lui IPC  ... si mi se par chiar cuminti si de un bun simtz acid, uneori burlesc - fata de balacareala, limbajul de mahala si multitudinea de acuze anti seucuristo-teroristo-ceausisto-comunisto-kgb-iste aparute in ziarele vremii (deja pe la sfarsitul lui 1990 presa abunda de acuze, dovezi, documente, comentarii si anchete pe aceste teme - cu tiraje de sute de mii de ex/zi. Ziarul la care scria IPC era nesemnificativ - prin comparatie - si in nici un caz nu putea genera un motiv de crima pt "impactul" asupra maselor. )

- Balanta puterii la alegeri nu a putut fi schimbata de Ion Ratiu - om politic cunoscut in diaspora - sau de Corneliu Coposu... Cum sa putem accepta ca IPC a fost pedepsit pentru ca putea schimba balanta puterii ? Cum sa acceptam ca IPC a fost pedepsit in strainatate, cu resursele aflate atunci la dispozitia "puterii", cand aici in tara, cu toate resursele avute de "putere" ziaristii de investigatii au dezvaluit timp de ani de zile subiecte incendiare despre jocurile puterii, prima disparitie cu "probleme" a unui mare jurnalist fiind abia prin 2003 (Dumitru Tinu ) ?
- Ceva nu e "bine aranjat in pagina" in aceasta logica a analizei problemei disparitiei lui IPC = iar "ipotezele" aruncate oficial pe piata au sfoara ... nu atza alba. Parerea mea.

P.S. - daca "gelozia profesionala", mentionata chiar de IPC intr-unul din articole, nu este cauza crimei atunci nu cred ca putem sa ne oprim la variantele oficiale servite de "oamenii informati", ci trebuie cautat mult mai sus.

Xanadron

Clar ca n-avem vreo sansa de-a afla cine anume, eventual cu CNP, :-D l-a executat ritualic pe IPC - ramin deci la parerea asta, desi nu la ritualurile KGB-iste sugerate de Pacepa ma refer -, dar discutia ramine interesanta pe linia aflarii motivatiilor crimei, fie si doar ca orientare in anumite labirinturi semi-cetzoase si pentru noi astia mai curiosii decit the average Joe-six-pack staring at TV.

Repet - cu riscul sa fiu agasant - ca destule variante-s plauzibile, da' nu chiar toate. In plus, cazul Culianu e departe de viziuni "alb/negru", fiind vorba (zic si io) de un melanj GRI de factori care a condus spre finalul sau... plumbuit. N-as apropia totusi cazul lui cu cel al lui D.Tinu - ziarist de forma (deloc erudit, ba chiar mediocru-banal), statutul lui fiind unul de "acoperit" in divizia triliterata anti-KGB inca de pe vremea "odiosului". DT era asadar chiar un instrument regional cu autonomie limitata si-n plus aparent patriot, contrar lui IPC - da' oare patriotii se combina cu Taher&Co ca sa devalizeze... diverse?

In fine si mai scurt, ca nu-i cazul sa-ncalecam si alte... cazuri: dac-am lua de buna versiunea cu "mina lunga a patriotilor DZ-007", si unu' ca [la fel de eruditul/inteligentul] H.R. Patapievici ar fi trebuit sa dispara demult. Si-a ajuns totusi pe cai mari la ICR, conform subtilei teorii la fel de globalist-targetate a "modelarilor sociale progresive" SI prin manipulare culturala - opusa metodelor violente iacobine si/sau marxiste.
(P.S. daca ne-o citi SI el: :lol: ii iert multe de cind s-a sucit un pic, inclusiv apropo de Eminescu - pe care nu-l mai considera vad insignifiant de cind a cazut de pe cal, ci doar "imposibil de tradus" si implicit non-omologabil la adevarata lui valoare in "catedrala" culturii vestice... aia cu garguii la virf, evident.)

Si mai scurt: inclin sa subscriu in continuare la premizele subliniate si de @Ganditorul (axate pe circuitul sponsori/cenzori), pe care o sa-ncerc sa le dezvolt un pic.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Tamerlan

#89
Citat din: Ganditorul din  15 Martie 2016, 06:00:15
Cred ca depinde in ce "cheie" il citesti pe IPC. Nu neg "antiromanismul" afisat dar intreb, asa cum ma intreb de fiecare data cand citesc Eliade & Co : Ceea ce este afisat evident este pentru noi, cititorii, sau pentru sponsori/cenzori ?
Sa traim in cu convingerea ca acesti titani ai culturii romanesti s-au manifestat intr-o lume cu adevarar libera, unde puteau spune exact ce doreau - iar sponsorii sareau imediat cu banul sa le publice lucrarile, sau traiau intr-o lume normala, in care opera unui scriitor trebuie citita intr-un anumit registru, intr-o anumita cheie - in care isi gasesc partea dedicata atat sponsorul cat si cenzorul politico-economic dar si citititorul caruia ii este adresata lucrarea etalata pe diverse niveluri de cunoastere.

Asa este! Depinde "în ce cheie îl citești" pe Culianu. De asta am și spus undeva mai sus:
CitatNu mai vorbesc de prostiile și aberațiile debitate în ele (intenționat sau nu! (subl. n.)- vom vedea asta mai târziu, dacă va fi cineva dispus să meargă mai departe cu analiza acestei șarade ;-) ).


Citat din: Ganditorul din  15 Martie 2016, 06:00:15
- Balanta puterii la alegeri nu a putut fi schimbata de Ion Ratiu - om politic cunoscut in diaspora - sau de Corneliu Coposu... Cum sa putem accepta ca IPC a fost pedepsit pentru ca putea schimba balanta puterii ? Cum sa acceptam ca IPC a fost pedepsit in strainatate, cu resursele aflate atunci la dispozitia "puterii", cand aici in tara, cu toate resursele avute de "putere" ziaristii de investigatii au dezvaluit timp de ani de zile subiecte incendiare despre jocurile puterii, prima disparitie cu "probleme" a unui mare jurnalist fiind abia prin 2003 (Dumitru Tinu ) ?
Bineînțeles! Dar nu cred că a spus cineva că a fost "pedepsit pentru ca putea schimba balanta puterii" în România anilor 1990. Sau mai bine zis, nu cred că este cineva atât de naiv să creadă asta. Majoritatea celor care s-au exprimat pe-aici au intuit o legătură între Culianu și "mai-marii lumii", dar nicidecum nu l-au bănuit cu puterea de a putea face acest lucru. (oricum, dacă analizăm un pic din punct de vedere logic... asta ar însemna ca noul grup care a preluat puterea în 1989-1990 să fi fost unul patriotic!  :lol: ).

În altă ordine de idei, NU EXISTĂ ziariști de investigație onești, care să dispună de averi de milioane de euro. Ziariștii de investigație onești sunt cei care apar meteoric și sunt mai apoi "liniștiți" (FOARTE RAPID!) prin diverse metode, unele mai contondente, altele mai blânduțe, în funcție de individ). A-l credita pe Dumitru Tinu cu acest epitet este în opinia mea cel puțin hilar. Ziariștii de investigație (și atât!) de succes, NU SUNT ONEȘTI. Le lipsește buna credință. De asta și sunt recompensați corespunzător, atât cu notorietate, cât și în plan material. Presa (mass-media) este un instrument deținut de anumite interese, iar succesul este semnul distinctiv al apartenenței la "Sistem" sau la interesele acestuia (indiferent de ceea ce poate crede publicul în debilitatea sa, la un moment dat, despre un jurnalist sau altul).

Important nu este să spui: "Iată ce au făcut ei din mine!", ci mai degrabă: "Iată ce am făcut eu din ce au făcut ei din mine!" (Jean Paul Sartre)