Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Detectivi din spatele tastaturii

Creat de fiulploii, 08 Septembrie 2015, 16:13:11

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Tamerlan

Citat din: Grifon din  09 Martie 2016, 09:20:56
         S-a remarcat bine că nu eu am inițiat acest subiect - nici nu mi-aș fi permis, ca debutant. L-am găsit, pur si simplu, ba chiar m-a mirat că a "murit" in doar 3 postări - de aceea am avut neinspirata idee sa-l continui, prin optica proprie. Dacă și asta e "manevră"/"diversiune" sau altceva....atunci chiar că-mi pare rău.
Eu personal imi cer scuze, "daca te-am luat cam tare", dar subiectul este unul sensibil (de asta te si miri "ca a murit in doar 3 postari"), iar modul in care ai inceput sa pui problema parea foarte "diversionist".  8-) Mai spunea cineva pe aici... ca o sa te obisnuiesti cu discutiile Rufon si poate o sa intelegi, de ce suntem atat de sceptici si de ce suflam si in iaurt.  :evil: Pana una alta, te incurajez sa continui ceea ce ai inceput. Si asta, fara nici cea mai mica unda de ironie.
Habar n-am daca esti un membru vechi care si-a facut un cont nou sau daca urmaresti ceva anume cu acest subiect. Poate ca nu. Poate esti de buna credinta si chiar ai avut ideea sa continui acest subiect, din pura curiozitate intelectuala. De asta si te incurajez sa continui.

Citat din: Grifon din  09 Martie 2016, 09:20:56
         Poate voi mai posta, nefiind eu genul care să "fug" de ceva - insă, deocamdată, mă văd silit a recunoaște că mi-ați "șterpelit" (cu bunăvoințã, sunt sigur) cam tot cheful. De mi-l voi regăsi, voi reveni. Dacă nu, oricum nu pierde nimeni, nimic.
Cheful vine "mancand". ;-)  :roll:
Important nu este să spui: "Iată ce au făcut ei din mine!", ci mai degrabă: "Iată ce am făcut eu din ce au făcut ei din mine!" (Jean Paul Sartre)

Xanadron

#61
Offtopic @ Grifon: noi asa-zisii "veterani" din zona RUFOn putem parea la prima vedere... ciudatzei, dar (cu mici exceptii) cred ca nu sintem dusmanosi si-n plus avem circumstantze atenuante cind mai disecam  printre rinduri  - uite-asa, din placere teoretic-detectivista ca si-a ta – nu doar ideile, ci si profilurile unor "debutanti", fiindca:

-   In deceniul asta de ping-pong informational "alternativ" ne-am confruntat cu destule multi-clone avind idei putzine, da' fixe. Nu zic ca erau neaparat psihopati strecurati de servicii/puteri oculte, da-n orice caz obsedati de prozelitisme diverse erau - de la adepti ai teoriilor aberante gen Pamintu' Plat la pro / anti-patriarhalisti ferventi ori "Razboinici ai Luminii" cu solutii de rezolvare a indracirilor Calator-Astrale etc.

-   Culmea e (sau nu?) ca UNII actionau totusi "ca la carte" – de manualul manipularilor forumistice zic, vezi ca-i postat de mai mult ori p-acilea, asa ca nu mai dezvolt manevrele lor evidente, desi decelabile doar de catre observatorii avizati. Printre care indraznesc sa cred ca ma numar, fie si doar prin prisma ex-statutului de co-moderator in alte zone – anglofone, dar si mai "fierbinti" ca RUFOn.
-   UNII astia erau si tipii cu exces de glagorie = cultura, exprimare logica si fluenta etc., spre deosebire de grupul numeros al obsedo-dezlinatzilor care doar perorau in pustiu (pustiul orgoliului propriu zic io) si nu incercau ca... ailalti sa deturneze / divagheze / denigreze / provoace / incite replici util-informative etc.

-   Alta categorie (suprapusa frecvent cu UNII-putzinii si sporadic cu ALTII-multzii – Ooo, unde te evaporasi oare, mareatza Amun-Ra?) si care ne-a declansat sonerii... deloc paranoice zic eu, a fost cea a postacilor focusati p-un singur topic – de obicei creat de ei, dar nu intotdeauna. Dintre care cel putin trei (parerea mea doar, evident) au fost 100% "shills" profesionisti/e infiltrati/e cu schepsis p-aici de-a lungul anilor (ultimii 5-6... cred, ca la-nceputurile RUFOn nu-i "detectez" neam.)

Ar mai fi insa multe de spus, da' nu (mai) am timp de scris spy-psy-analize semantico-sterile pe net, ca-n vremile cind credeam ca prostu' c-ar fi utile cuiva.
(L.E.: ex. aleatoriu, gasibil pe topicul rudaniano-carpatic - detectarea semantica a falsei postace Andreea-63 parca, ce s-a dovedit/confirmat prin IP c-a fost de fapt chiar il professore Rudan., precum dedusesem fara vreo marja de eroare.)

Repet insa, intuitzia-mi spune ca-n cazul tau e vorba doar de coincidentze si esti intr-adevar pasionat/a de "jocurile mintii", chiar daca ai putea bifa niste puncte de mai sus (inclusiv exprimarea logica si fluenta etc. – ghinionu' tau, ar zice @fiulploii, @Tamerlan sau @horia2008...  :-D) 
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

horia2008

#62
"colegule" Grifon, decat sa fi asa usor şifonabil, daca nu cumva esti vreun client al lui alx, care-i grifon batran cu miros fin, poate mai bine ai asculta de ăi batrani de pe-aici (nu de mine,care abia mai chibitzez off topic pe aici) care ti-au mai spus una-alta, cum ar fi colegii (fara ghilimele!) SLEAH19, fiulploii, Ganditorul sau Xanadron (cu scuzele de rigoare pt. cei omisi); te-ai aruncat in valtoare fara sa te fi acomodat temeinic in prealabil cu forumul, tonul si userii, sa afli cu cine stai de vorba; de exemplu un disclaimer ca al maestrului Xanadron  :wink: te poate scoate uneori; daca vrei..., daca nu - nu.


Grifon

D-le @Xanadron, explicațiile d-tale m-au convins de temeinicia (teoretică) a anumitor suspiciuni. Ca urmare, câteva precizări din partea mea ar fi necesare:
- nu doar că sunt, in premieră, pe RUFOn, dar e o premieră și că intru pe vreun forum (aici, nota bene, reiese că am apreciat natura/calitatea discuțiilor);  am descoperit RUFOn-ul in cursul unei cercetări personale despre proiectul lui Eminescu - Societatea "Matei Basarab";  dintr-una-n alta, am ajuns la subiectul de aici, "bisericile valahe", unde, de altminteri, am si avut primele postări (sistate, ulterior, din lipsa de interes a posibililor interlocutori).

Ca urmare, zic așa: păstrați-vă bănuielile, până vă edificați. Unica mea pretenție rămâne cea a unei minime politeți (la care puteți fi siguri că răspund similar).

Si acum, in sfârșit, să revin la IPC (cu mai puțin chef, dar, dacă am inceput ceva, să merg si până la un oarecare sfârșit). Bizareriile din partea martorilor m-a condus puțin, și pe mine, la ideea unei substituiri de persoanã. Ipoteza fiind totuși cam....rocambolescă...o voi păstra, deocamdată, doar cu titlu de inventar. Ceea ce e sigur, insă, e că descoperirea crimei a tulburat strașnic psihicul pașnicilor teologi, până la gradul in care declarațiile lor (cel puțin primele) nu prea aveau noimă. Un asemenea climat de confuzie / panică era ideal pentru "evaporarea" asasinului ( fie el amator sau expert).

Treaba cu fața "neatinsă" mă intrigă insă la maximum. E drept, un glonte de calibru mic putea rămâne in craniu, dar ce ne facem cu raportul legiștilor (?) care zic de "ieșire prin nară"....Tot drept e și că "imbătrânirea" subită putea fi consecința rigor mortis...dar, din cate știu eu, asemenea ințepenire survine abia după câteva ceasuri....cel puțin o oră....iar IPC a fost scos totuși mai iute.

Aici e limpede că e strecurat (cel puțin) un neadevăr. Ori mint (sau, mă rog, se inșeală) martorii, ori legiștii. Ori relatările media ulterioare incurca toate ițele....

P.S. - Intuiești bine, d-le @Xanadron, ca sunt de bună credință, asa cum intuiești, la fel de bine, cà uneori pari paternalist. Compensezi totuși printr-un savuros stil livresc, ce face deliciul colegilor -inclusiv al meu.

Xanadron

#64
Citat din: Grifon din  10 Martie 2016, 09:31:41
[...]
P.S. - Intuiești bine, d-le @Xanadron, ca sunt de bună credință, asa cum intuiești, la fel de bine, cà uneori pari paternalist. Compensezi totuși printr-un savuros stil livresc, ce face deliciul colegilor -inclusiv al meu.
Pai da, la a paispea tineretze :lol: n-am cum sa par altfel decit paternalist.
Serios acu', simpatia... inclusiv forumistica (care de multe ori e un meta-produs al compatimirii) e-n general aratata emitentilor de tampenii dragutze. As fi ipocrit sa zic ca mi-ar displacea sa fiu - si nu doar sa PAR - simpatic "lumii", da' nici nu ma omor dupa Likes sau alte reflexii d-astea superficiale, asa ca nu renunt la analizele abisal-plicticoase, indiferent de bosumflarile oricui.

Ceva mai ontopic, reactia ta pozitiva era de asteptat, dar... si mai ontopic, labirintul IPC-detectivistic il miros muuult mai ramificat decit pare. Ba chiar decit A-pare-n atitea ipoteze emise digital sau pe hirtie.
Cind oi avea si timp sa explic asta, o sa aflati si de ce. Doar cei foarte rabdatori, clar.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

SLEAH19

Citat din: Xanadron din  08 Martie 2016, 15:47:43
Hehe, parca-parca asteptam shoparlitza apropo de reactivarea "ciolovektorilor" pe forum, ghidusule SLEAH19

  Ciolovektor vine de la Putin iar Cioloşvektor de la Donald Tusk .

Tremenul de ciolovek maestre Xanadron, l-am emis cu năduf prima dată când discutam despre avionul malaezyian doborât cu raketa  deasupra Ukrainei şi parte din colegi susţineau avant de se prononcer  că ruşii nu au nici o vină, ci e o provocare combinată vest+ukrainieni.

Cand olandejii au dat publicităţii rezultatele anchetei, pe aici nu a mai avut ecou !

http://www.mediafax.ro/externe/raport-in-cazul-prabusirii-mh17-procurorii-olandezi-au-identificat-suspecti-avionul-a-fost-doborat-cu-o-racheta-ruseasca-filmul-complet-al-evenimentelor-14834511

Cilovek nu înseamnă în cheia mea agent de influenţă cu treabă pe forum ci simpatizanţi care susţin necondiţionat supremaţia pe toată linia ruşilor dar şi nevinovăţia şi legitimitatea acţiunilor lor.

În altă ordine de idei:
Eu am câteodată senzaţia (şi sunt convins,mai sunt mulţi alţii) că atunci cînd gândesc cu voce tare pe forum există entităţi care se inspiră :

- când încă mai fumegau resturile clubului Colectiv am emis nişte ipoteze/speculaţii/elucubraţii  care au fost reproduse aproape identic o lună mai tîrziu de un ofiţer sts prins în flagrant care dorea să abată cumva atenţia de la fapta lui cu grozăviile alea- sigur era un cititor de-al forumului.

- am aflat întâmplător dintr-o discuţie privată de cazul Bodnariu/Norvegia/Barnevernet, la acea dată,cam  două săptămâni după răpirea copiilor, pe net referitor la caz, exista doar blogul fratelui lui Bodnariu pe care acesta scria pentru cei din ţară cum evoluează  cazul.
După câteva zile după ce am scris pe forum, cazul a explodat la un post tv de ştiri apoi cu acţiuni în ţară şi în lume, ocazie cu care am aflat unde a avut succes nazismul, cum la o populaţie de 5 milioane cât are Norvegia există un organism care nu are nevoie de nici o hotărâre judecătorească să rapească copii şi astfel 52000 de copii sunt luaţi astăzi  din familiile lor iar statistic în rândul acestor copii rata bolilor mintale, dizabilităţilor şi sinuciderilor este cu 8 pâna la 18% mai mare, dar în rest Norvegia este o ţară civilizată şi tolerantă .. dacă îţi laşi la poartă cultura, credinţa şi obiceiurile.

- acum ceva vreme după ce am postat niste investigaţii de amator, personale,  pe un topic am fost contactat pe privat de un user care a insistat să-i dau detalii despre anumite subiecte descrise de mine. Am contactat şi eu pe privat administraţia forumului, am explicat situaţia  şi am solicitat ca în măsura în care regulamentele, politica şi tehnica forumului o permit să mă informeze din ce zonă a ţării se loghează acel user. Menţionez că acum acel user are statut de vizitator , probabil că după un algoritm datorită inactivităţii a primit acest statut- nu a postat nici un mesaj, nu a dat nici un like , singura activitate a fost probabil corespondenţa privată cu mine.

Mai on topic-  Deci în cazul Culianu , nu un rus a tras.
Câteva zile înainte de revoluţie s-au consemnat zeci de maşini Lada cu 3/4 turişi bărbaţi care treceau graniţa şi se îndreptau în viteză spre Banat. Militaru, Stănculescu. Măgureanu, Iliescu etc, erau cârţiţe kaghebiste de mulţi ani, ei au preluat puterea şi securitatea din ţară şi prin fandare logică dacă Culianu a fost ucis la ordinul puterii de atunci din România ucigaşul era un securist aservit şi inspirat de kgb .

Curios că în această speţă eu insist să fiu ciolovek iar alţii printre care şi colegul Gânditorul(taxat şi el cândva) susţin că era imposibil să se joace cineva fără acordul/ştirea serviciilor americane cu pistolul prin ograda lor.
Eu însă ca ciolovek de okazie insist să spun că dacă ruşii au avut ceva deosebit faţă de americani acesta a fost kgb-ul, doar menţionez că după războiul rece americanii au constatat că au construit contraarme la nişte arme ruseşti care existau doar în poveşti, poveşti spuse de kaghebişti bătrâni la o vodkă şi tradiţia s-a păstrat, un serviciu bun te scuteşte de multe cheltuieli, de asta s-au convins mai zilele trecute şi serviciile secrete germane care după ce au analizat cu atenţie detaliile au declarat frank că Evenimentele de la Koln cu musulmani agresivi din noaptea de revelion au fost puse la cale de serviciile secrete ruseşti. 

Datorită declaraţiei personale a lui Culianu care se referea la faptul că ameninţările cu moartea veneau de la grupări create de securitatea română consider că varianta asasinării lui de către securitate trebuie menţinută/analizată.


Dacă altul a fost filmul morţii sale sau dacă nu a fost asasinat  ci a părăsit  scena şi a intrat în vreun alt program atunci trebuie săpat în continuare.   

Consider că, colegul Grifon este un câştig pentru forum şi-l voi citi. Dezbaterea este de departe mult mai utilă decât confruntrea.

Şi @Grifon  dacă tot ai scăpat-o pe aia cu Eminescu devine obligatoriu completarea topicului cu ce ştii şi nu s-a spus , personal aş dori (că nu se găsesc) nişte date despre locul şi timpul vieţii sale în care Eminescu a avut acces la informaţii,  mai ales cosmologice -  înaintea ca acestea să fie descoperite oficial
Ar trebui să analizăm printre altele  poezia lui Eminescu - ,, Demonism,,.

Şi nu în ultimul rând , moartea lui Eminescu poate fi următorul caz la Detectivi din spatele tastaturii !
O lume normală este aceea în care diavolul este în iad, nu mai există religii iar Iisus este la Guvernare!

Cercetează totul şi reţine doar ce e de trebuinţă !

Grifon

Colegule @SLEAH, ma bucura clarificarile facute de tine, si imi mentin parerea buna pe care mi-am facut-o lecturând mai vechile tale investigații. Sã știi că m-am gandit si eu ca Eminescu ar putea fi un caz 2....mai ales ca un bunic de-al lui IPC, boier ieșean, s-a aflat in relații...destul de discrete...cu Titu Maiorescu. Dar, pana acolo...să vedem dacă iese ceva din frământările noastre de pe aici.

Daca insiști, menținem si ipoteza Secu-KGB...deși, iți spun sincer, eu nu cred mai deloc in ea. Aici cred ca avem un dezacord la premise - de aia, oricat de bune ne-ar fi raționamentele, concluziile oricum vor fi, inevitabil, diferite.

Aș dori acum sa epuizez chestiunea martorilor (cel puțin a celor enumerați in cartea lui T. Anton). A mai ramas secretara Gwen(dolyn) Barnes, despre care ni se spune că era f. atașată de Culianu - flori, drăgălășenii, etc.  Ei bine, aceasta simpatică damă se pare că, la momentul crimei, era prinsă-n treabă, cu căști pe urechi, așa incât nici n-a auzit impușcătura - abia colegele din birou au facut-o atenta, opinând toate, apoi, că pocnetul vine de la o țeavă de eșapament. Confuzia e oarecum rezonabilă, caci un calibru 25 nu duduie prea infiorător - insâ pe mine ma surprinde atunci altceva - de unde habar n-avea ce-i in jur, la venirea poliției descrie un portret robot, al presupusului asasin...cum ca, zice-se...i s-a părut ei "că-l vede"! Păi...na ! Chiar de-o fi fost si ea de bună credință, ce valoare putea avea descrierea ei ? De aia nici n-au ajuns nicăieri cu portretul ăla....personal cred că mai tare i-a incurcat pe polițiști....

Un adevăr destul de consistent, care-l desprind eu din spusele acestor martori, e că, de fapt, nimeni n-a văzut nimic concret - doar au impletit, post factum,, niște aparențe subiective. Poate mă inșel, nu zic nu, dar eu nu prea voi mai lua in calcul aceste poziții ( cu excepția ipotezei că, poate -sa nu eliminam total - cadavrul scos din cabină nu era al lui IPC).

Alți martori citați ulterior prin relatări eu nu mai știu. Dacă vreun coleg a mai citit pe undeva ceva in plus, intervenția sa ar fi binevenită, in vederea completarii fiecarui amanunt.

Xanadron

#67
Uff, greu la deal cu (xana)dronele mele mici si-n continua criza de timp, frate SLEAH19... Zic asta apropo de "re-demonizarea" ruskilor pe topicul pravalirii Tupolevului polonez, inclusiv prin preluarea pseudo-stirii aleia pervers-abjecte de-a dreptul, la care ce-i drept am replicat doar "depresiv" (ca ursnacii si-ar fi explodat singuri avionul in Egipt... OK, unii ar fi tentati sa faca o paralela cu 9/11, da-s total diferite si premizele, si dovezile):

"Nu chiar fara vreo legatura cu convingerile colegului SLEAH19 comentam mai demult declaratia cinica a unui fost sef CIA:
"We'll know our disinformation programs are complete when everything the public believes is false"
William Casey, CIA Director (1981)
adica: "O sa stim ca programele noastre de dezinformare-s complete atunci cind tot ce va crede publicul este fals."
Si ma-ntristeaza de fapt ca-n fiecare zi mi se confirma c-aveam motive serioase sa spun: "Eu cel putin cred - si cu oroare recunosc de fapt - ca targetul asta e demult atins."  :oops:


...desi as fi avut date sa te contrazica pe 2-3 monitoare (nu pe tine mai exact, ci raportul comisiei olandeze - zic asta si fiindca nu-s deloc neofit in domeniul securitatii aeriene - a 15-a mea meserie probabil, in care am fost solid instruit si-am lucrat efectiv.) Schepsisu' nu sta deci numai in rapoartele BUK-balistice... din ambele directii (acuzatori-acuzati, ultimii fiind oricum mai credibili dupa testele fabricantilor BUK, da' nerasucite tendentios ca-n linkul ala), ci si-n alte 1001 detalii nespuse... desi clar cunoscute "la virf" si de ursi, si de amerloci.
   Urso-'merigani care cind danseaza, cind cinta, cind se-njura alternativ ori simultan – da' p-aceeasi muzichie ca si-n '89 la noi, m-oi crede sau nu. Fiindca niciodata nu se iau la trinta, ba chiar se aghezmuiesc impreuna periodic – nu cu vodca+whisky cum s-ar crede, ci cu alte elixiruri distilate-n betia Puterii (iae sefii lor hiper-capatzinosi :-) si cu Loosh-ul "recoltat" chiar acu' din zona noastra.)
(n.b. Afirmatie care-s convins ca-l face [si] pe colegul @Grifon sa se tavaleasca de ris, :lol: dar pe IA / AI nu tocmai.)

Cred insa ca, decit sa intru in analize kilometrice si punctual/punctiforme, ar fi mai eficient sa circumscriu p-un registru mai generalist temei d-aici si daravela smolensko-ukrainiana – p-un topic care de fapt, repet, nu poate avea vreo consecintza practica la 25 ani post-factum.
   Mai ales ca nici nu conteaza daca minutza care-a apasat pe tragaci in buda din Chicago a fost uzbeka, moldoveana ori texana. Fiindca, pentru mine cel putin, decelarea "lantzului de comanda" e singura actiune utila - si nu doar ca "joc gratuit al mintii" tip Agatha Christie focusat pe cazul IPC, ci (printre multe altele) si ca ghid personal de fentare a intrarii-n bataia... anumitor pusti.

Asaa deci... incep c-o intrebare scurta, ca sa stiu cit s-o lungesc la urmatoarea postare: ati citit poate unicul roman SF scris de I.P. Culianu, "Hesperus"? Ca cam :-D de-acolo (1980-82) ar trebui inceputa – parerea mea – descalcirea itzelor, chiar daca si alte repere mai vechi au relevantza lor, incepind pina si cu:
-   Linia lui genealogica – bunicul realmente savant de renume-n matematici si astronomie, dar si mason/junimist fervent
-   Inclinatia lui initiala (...doar a lui oare?) spre cariera militaroasa
-   Apartenentza "rebelului" IPC la PCR (OK, o sa ziceti ca altfel n-ar fi primit pasaport in '72, da-i mai insidios-relevanta dupa JE si mangleala asta)
-   Etc. x 1001
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Ganditorul

#68
Mai clar de atat nu se putea spune ... :evil:
- Adicalea urso-meriganii, ca reprezentanti majori ai celor care detin "linia de comanda", au doar libertatea de a se faulta reciproc pentru a creea piete de desfacere a armamentului in "teatrele de operatiuni" - atat si nimic mai mult. "Ancheta" olandezilor, daca n-ar fi pt ceva atat de tragic, ar starni rasul prin amatorism si "dovezile suspiciunilor rezonabile" folosite pentru concluzie. Cert este ca evenimentul a deschis larg portile pentru piata de desfacere a armamentului de care au profitat nu doar puterile aparent aflate in conflict, desenand pentru a suta oara o alta impartire a sferelor de influenta bazate doar pe "principiul" fortei si amenintarii cu forta - eliminand, pentru alti multi ani, orice incercare de colaborare umana pe principiul vietii, stiintei, intelegerii intre popoare si natzii.
- Pe linia IPC situatia e similara iar dialogul (scurt) urso-merigan ar putea fi sintetizat astfel :
"unul, dintr-o forta neacceptata pe linia de comanda, e gata sa ajunga sa dezvaluie cum merg treburile in spatele cortinei. Il bubuim noi si dam vina pe voi, sau il bubuiti voi si dati vina pe noi ? (variantele de executie implicand servi din pozitii colaterale, evident )
- Si ne intoarcem astfel la cea mai apetisanta intrebare a "dosarului" : ce a insemnat cu adevarat IPC pe linia cercetarii sale impletita cu "inclinatia lui spre cariera militaroasa" ? A fost cu adevarat o piesa importanta in "jocuriile puterii" dintr-o directie neacceptata de "linia de comanda mondiala"? Si daca DA, cat din ceea ce a stiut si a facut IPC ne-a salvat de la caderea in prapastie ?

Grifon

Recunosc, rușinat, că n-am citit lucrarea indicată de d-ta, @Xanadron. Aș fi ajuns și eu să mă leg de "Jocul de Smarald" sau de nuvelistica din "Pergamentul Diafan"...dar altfel, mă văd in imposibilitatea de a te seconda ( cel putin pana ma voi familiariza cu conținutul romanului).

E drept că IPC a vrut la liceul militar, dar la el, totuși....fizicul nu ținea pasul cu spiritul. Pana la urma, insă, cam toți băieții cocheteaza, pana la o anume vârstă, cu mirajul unei uniforme...

In PCR nici eu nu cred c-a intrat doar formal. Pe alocuri, și-n opera sa răzbat nuanțe de "stânga"...plus vehemența cu care a combatut extrema dreaptă. Se știa potent intelectual, așa că nu exclud sã-și fi dorit o ascensiune in sistemul comunist autohton....cel puțin până la un "punct de rupere".

In alta ordine de idei, remarc nerabdarea veteranilor de a trece la "adâncimi". Și eu am tentația asta,  dar cred că e bine să stăpânim cât de cât concretul asasinării....dacă vrem totuși niște corelații solide la avântarea in insolit.

Xanadron

Pe scurt: subscriu - fara argumente deocamdata - la banuiala... retorica @Ganditorului ("A fost cu adevarat o piesa importanta in "jocuriile puterii" dintr-o directie neacceptata de "linia de comanda mondiala"?)

... iar mai pe lung :-D incerc intai un mini-sinopsis al SF-ului "Hesperus" pt. @Grifon si/sau altii - doar vag confirmind ...tot deocamdata prezumtia pomenita - si recompus din diverse surse www, pe care le puteti gasi si singuri, da' n-are rost zic eu ca-s deajuns astea:

Hesperus, unicul roman SF scris de I.P. Culianu, cu o ,,Prefaţă" din 1982 de Mircea Eliade, este o distopie care, sub forma unei ficţiuni SF, reia o temă dragă autorului: lumea ca fantasmagorie, ca produs al minţii omeneşti. Mai exact, este afirmată ideea conform căreia inteligenţa umană, prin intermediul unei obscure arte a transformării, este capabilă de a crea noi lumi, după cum o recunoaşte Dennis Horton, unul dintre personajele romanului:

,,Trebuie să vă revelez un mister: nu există altă realitate decît inteligenţa umană. Lumea a venit la fiinţă datorită acesteia, nu invers... Fiecare dintre voi are putinţa de a cunoaşte fericirea, trăind veşnic înlăuntrul visului său cel mai intim. Această nouă posibilitate eu o numesc libertate adevărată... Au fost numeroase inteligenţe capabile de a se închide în propriul lor vis. Poate că, de fapt, lumea însăşi nu e decît visul unei astfel de inteligenţe. Oricum ar fi, ea mai are o altă funcţie, dintru începuturi: aceea de a-i adăposti pe cei zbuciumaţi, pe cei alungaţi din propriile lor vise de către forţe întunecate. [n.b.: Matrix someone? :wink: ] Lumea este locul de adunare a celor care nu pot să-şi suporte visul..."

Dincolo de acest aspect, să-l numim teoretic, în care este vorba despre ,,o forţă capabilă să transforme în acţiune ideea relativităţii şi a simultaneităţii lumilor", Hesperus este şi un roman de aventuri, plin de intrigi, trădări, asasinate (denunţate fiind astfel acele utopii în slujba cărora nici o crimă nu este odioasă).
Sub forma unei distopii stiintifico-fantastice, cartea dezvolta narativ teme si obsesii constante ale lui Ioan Petru Culianu: spre exemplu – arta transformarii, memoria universala, jocurile mintii sau problema libertatii.
Prin intermediul proiectului spatial Hesperus, ale carui obiective includ – intre altele – salvarea continentului Hyperboreea si realizarea nemuririi, are loc o ,,calatorie filozofica" intr-o lume paralela. Cu o actiune situata intr-un viitor hipertehnologizat, romanul – posibila replica la Brave New World al lui Aldous Huxley – propune insa si o fina meditatie ironica asupra mecanismelor gindirii si a sistemelor de putere.

Hyperboreea este deci un tinut paradiziac din viitor, in care se incearca eliminarea dorintelor, temerilor si mortii. Proiectul se dovedeste insa utopic si, dintr-un posibil paradis, continentul devine pentru multi dintre locuitorii sai un adevarat infern. Pentru a evita dezastrul, este lansat proiectul spatial Hesperus, care are ca scop salvarea Hyperboreei si obtinerea nemuririi.
În discursul său final, Horton, şi el unul din cei vinovaţi de catastrofa de pe pământ, le promite hiperboreenilor nu Libertatea fără efort a celor de pe Hesperus ci Libertatea. Nu este vorba de reîntoarcere la condiţia dinainte de catastrofă, ci de şansa de a se împărtăşi toti din descoperire lui Horton: Arta Transformării.

"Aş putea-o compara cu un joc, prin care orice individ uman care stăpâneşte toate capacităţile creierului său poate sfida legile universului fizic. Mai mult, poate compune o infinitate de universuri care ascultă de alte legi. Nici unul nu este mai ,,real" decât altul. Nu, acest privilegiu nu-l are nici măcar lumea în care trăţi voi şi căreia îi conferiţi un caracter absolut, ineluctabil. Într-o singură clipă puteţi fi pulverizaţi cu toţii în lumi diferite, fără a mai avea contact unii cu alţii."


Doar o scurta remarca mai fac: dupa mine cel putin si lasind deoparte enorma incarcatura ideatica a lucrarilor lui de specialitate, Culianu a scris mai putina literatura, dar una mai profunda-n sensuri "pentru cei cu +6 simturi" decit a lui Mircea Eliade... si chiar a lui Umberto Eco, ca de Dan Brown nici nu merita sa pomenesc.

D-aia nici nu inclin macar sa cred c-ar fi putut face parte doar din tagma "instrumentelor" colportoare de mesaje cifrate... de altii (gen pictorii frescelor cu schepsis din Bank of America ori Denver Airport.)
Mai clar: el centra si tot el dadea cu capu' :lol: - pina a trebuit musai sa fie faultat.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Xanadron

#71
P.S. Merita bagat totusi si-un scurt extras din roman, in incercarea (cam optimista, stiu :lol:) de a-l convinge [si] pe fratele SLEAH ca IPC cunostea prea bine realitatea KazaCIOKLULUI dansat/cintat alternativ de ursu-n lantzul cowboy-lor si viceversa.
Nu doar in marasmul APARENT real al Rezbelului Rece de-atunci (anii '80), ci si fictional-premonitoriu "cifrat" dupa 6 milenii in actiunea SF-ului, ca altfel n-ar fi folosit IPC... nu una, ci doua perechi de "funcţionari ai securităţii" si "Profeţi ai epocii petrolului" ca personaje cu onomastica ruso-americana (McKellog / Vasiliev,   Lobett / Vinogradov.)

Nici restu' de "spiluri" nu cred ca trebuie de fapt explicitate, dar le mentionez pe scurt ca nu-s f. decelabile intr-un fragment:
- Hyperboreea Subterana
- Uschirea Breakaway-silor
- dez-umanizarea prin manevre transumaniste a viitorilor "nemuritori improductivi şi cretini"
- etc.

HESPERUS
"Oamenii străvezii, fără vârstă, care se adunaseră în jurul mesei rotunde, împliniseră, în marea lor majoritate, vârsta venerabilă de 6000 de ani, ba chiar o depăşiseră. Acest lucru care mai demult, în epoca petrolului, ar fi părut o enormitate, era un fapt atât de firesc, încât nimănui nu-i trecea prin minte că ar fi putut fi altfel. Vârsta îi simplificase pe unii, pe alţii începuse să-i apese. În ambele cazuri, nu ea figura totuşi ca factor responsabil, ci situaţia provizorie a Hyperboreei, nesiguranţa, aşteptarea chinuitoare a zilei când vor putea părăsi subteranele ca să iasă din nou la suprafaţa Pământului.

Şedinţa era prezidată de cei doi funcţionari ai securităţii, McKellog şi Vasiliev. Lor le revenea sarcina delicată de a transmite adunării reprezentanţilor Hyperboreei ordinul irevocabil al computerului, dându-le în acelaşi timp impresia că hotărârea a fost luată democratic, prin victoria majorităţii. Or, o decizie era greu de atins într-o problemă atât de gravă ca abandonarea subteranelor. O evaluare greşită ar fi pus în pericol existenţa întregii rase umane, care îndurase cu stoicism neajunsurile existenţei multimilenare în măruntaiele planetei.

- Hyperboreeni, să recapitulăm faptele, rosti sec Vasiliev, individ uscat şi rigid prea impopular pentru a duce la capăt o astfel de misiune, dar în acelaşi timp cunoscut pentru intransigenţa uimitoare cu care îndeplinea, fără să-i pese, ordinele cele mai ciudate. Intervenţia lui sugera că, indiferent de rezultatul deliberării democratice, computerul ajunsese deja la o decizie care urma să fie respectată cu sfinţenie.

- Horton şi clica lui s-au instalat pe Pământ şi au început construirea unui proiect nebunesc. Din surse sigure, ştim că acest proiect se numeşte Hesperus, ca şi expediţia interplanetară dinaintea sfâr... catastrofei. El urmăreşte constituirea unei civilizaţii perfecte, care nu va cunoaşte nici suferinţa, nici dorinţa, nici moartea.
Toţi cei prezenţi ştiu că e vorba de realizarea visurilor schizofrenice ale epocii petrolului şi ale profeţilor ei, Lobett şi Vinogradov, aceşti doi blestemaţi iluzionişti drogaţi. Hesperienii vor semăna cu oamenii tot atât de puţin pe cât semănăm noi cu un archaeopterix. Vor fi nişte carcase devitalizate de oameni, incapabile de vreun efort de concentrare.
Existenţa acestor nemuritori improductivi şi cretini n-ar fi o pagubă deosebită, dacă am putea stabili cu ei o convieţuire paşnică. Dar avem toate motivele să credem că Horton doreşte exterminarea de pe Pământ a ultimelor rămăşiţe de viaţă umană."
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

fiulploii

#72
  Deocamdata as adauga o ipoteza fantastica  :evil: : subiectul poate ca a trebuit sa fie anihilat din cauza ca deviase . De aici se despart mai multe piste, unele zic ca deviase de la calea dreapta si luminoasa si intrase in zona ...malefica  :lol: - na, ca am zis cuvantul desi tot eu sustin ca nu exista forte malefice  :wink:
   Alte piste zic ca deviase de la drumul stramt al iluziei adica ridicase cortina si asa cum stim, Veghetorii sau Supraveghetorii - inclin sa cred ca vorbim aici de un sistem automat de supraveghere- l-au eliminat, cu sau fara prezenta organica umana .
  Ma opresc aici ca restul devine prea socant, fantastic si imaginar pentru simtul comun pe care ne bazam toti ca sa vietzuim.

Parerea mea..

L.E. ramane de vazut pt cine e calea dreapta si luminoasa  :wink:

Xanadron

#73
Logic ce spui tu fiualploii, insa... de la Culianu citire ca sa fiu ontopic:
"Logica umană ne poate duce până la presimţirea misterului, niciodată până la explicarea lui."

...pe de alta parte, tot el sustinea ca:
"Nici una dintre variantele de interpretare ale unui text nu este falsă sau periferică. Deşi eronată, ea îşi construieşte propria sa realitate prin însuşi faptul că este definită ca reală. Oricând o variantă hermeneutică se poate întrupa într-un spaţiu istorico-simbolic sau altul."

...si, ca sa ma buimacesc pina si pe mine-ma, :-D mai arunca niste nade pe tema ,,integrarii morfodinamice a obiectelor ideale":
"Exprimarea, proferarea şi actualizarea tuturor interpretărilor posibile ale unui sistem sfârşesc prin a-l transforma într-un subiect ideal. Interacţiunea mai multor obiecte ideale creează Istoria."
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

fiulploii

#74
  Frumoase ziceri  :lol: si alambicate intentionat.
  Din ce am observat pe alte teme, cei care merg pe un drum nebatatorit, sa-i zicem cheat game rules  le presara intentionat in urma lor cu elemente , cum sa le zic, decorativ-inselatoare . Poate sunt doar elemente pt propria ajutorare in caz ca uita sau i se sterge amintirea acelui drum , poate sunt elemente de marcare a drumului corect, habar nu am .
  Poate face cineva niste lumina in zona ?  :-D