Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Detectivi din spatele tastaturii

Creat de fiulploii, 08 Septembrie 2015, 16:13:11

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

tractorbeam

Citat din: Grifon din  05 Martie 2016, 12:17:33
... Ca sa nu mai pomenesc ca un profesionist putea alege alt mod de lichidare, mai puțin "imprastiat"'- putea ascunde crima sub aparenta unui "infarct"...cel mai convenabil.....
Citat

NU cred ca s-a dorit vreodata camuflarea uciderii profesorului, dimpotriva asasinatul a fost menit de la inceput sa fie un manifest de tipul "uite ce a patit tipu' asta, vedeti sa nu patiti si voi la fel daca nu tineti gura inchisa" Cred ca s-a ales un simbol, nu cred ca ar mai fi continuat si cu Tudoran sau altii, au incercat, folosind un mijloc extrem sa inspaimante o comunitate, sa o reduca la tacere sau sa o faca mai putin vocala. Cui bono/cui malo --> cui prodest scelus is fecit!
 

kandaon

Citat din: Grifon din  04 Martie 2016, 10:59:21
Felicitări colegilor @Ganditorul si @Kandaon ptr.abordarea realista si pragmatica a micii noastre investigații. Inainte de altceva, propun sa cugetam putin la maniera comiterii crimei.

Din păcate, nu putem accesa nici macar raportul oficial Politie/ FBI, daramite lucrurile tainuite. Suntem nevoiți a ne baza pe relatări media (asa cum sunt...incomplete si contradictorii).

Se spune ca asasinul statea in closetul alãturat si s-a intins PESTE peretele despărțitor, trãgând (firește) de SUS. De asemenea, se spicuiește din raportul legiștilor că "glontele a pãtruns prin ceafă, ieșind prin nara stangã".
Hm ! Avem ceva ILOGIC aici. Un traiect ceafa-nări e oblic-ascendent (nările fiind, la oricine, pe un plan orizontal superioare cefei). Era IMPOSIBIL ca un glonte tras "de sus" sa provoace asemenea efect - chiar si daca IPC statea cumva aplecat. Prin urmare, ori e falsă aserțiunea cu "tras peste", ori e falsă citarea legiștilor ( personal, ii cred pe legisti).

Mai mult, din ideea surmontării paravanului despãrțitor, s-ar părea că ușa era inchisă (altfel n-avea sens ca asasinul să faca o inutilă echilibristică). Cu toate astea, se spune ca primii martori ajunși la fața locului au văzut "puțin sânge și un braț inert al profesorului. Păi, cum sa vada ceva pânã nu se spărgea ușa, inchisă pe dinăuntru ? Rezultă că ușa era deschisă -iar asta ne poate conduce la alte deducții...simultan cu mirarea trăsnăilor contradictorii din colportãrile media.

Cred ca usa era din aia incompleta, nu ajungea pana jos, era o deschizatura intre marginea ei si podea. Era WC-ul universitatii, nu ceva privat. De asta au vazut o mana si un pic de sange

Apoi cred ca cea mai obisnuita pozitie a unui om care sta pe "tron" in baie si isi face nevoile e mai degraba una usor aplecata (inclusiv capul poate fi tinut mai aplecat), mai spre pozitia ganditorului de la Hamangia, si nu una cu spinarea dreapta si teapana si capu sus.
Asadar face sens impuscatura in ceafa si glontul care a nimerit o iesire prin nara.

Asasinul a actionat foarte profi, raman la opinia asta. Faptul ca a ales sa intr intr-o cabina alaturata si sa-l impuste de acolo, peste peretele despartitor a fost pentru a se asigura ca nu vor fi nici macar martori neprevazuti in caz de ceva, si el va avea timp sa paraseasca zona fara sa fie banuit. Culianu a ramas in cabina (banuiesc ca avea si un sistem de inchidere pe dinauntru totusi, si usa era astfel blocata), pana a fost descoperit mai tarziu, deci a rezolvat cat de cat si problema cu cadavrul, avand timp sa dispara.

Nu mai spun de faptul ca l-a urmarit pe Culianu pana acolo si a ales foarte bine locul si momentul. Si bineinteles faptul ca nu a fost descoperit nici pana astazi.

Referitor la motive, iarasi mi se pare destul de neplauzibil sa fi fost ceva legat de regimul de atunci de la noi, fie faza cu anti-FSN fie cea cu pro-monarhie.
Culianu, cu tot respectul (si cum s-a mai zis), nu era la data aia atat de cunoscut si influent in tara (la nivelul opiniei publice) incat sa fi facut vreo mare diferenta. Sa nu uitam ca atunci mai erau Coposu, Ratiu, Campeanu s.a. mai cunoscuti si promovati si care nu au reusit nici ei sa faca mare lucru la data aia.

Putem specula ca IPC ar fi fost contactat (de tabara pro-monarhista, sa mergem si pe ideea colegului SLEAH) datorita cunostintelor lui in domeniul manipularii maselor, pentru a crea un astfel de program sau plan care sa duca la schimbari la nivelul psihicului social in Romania.
Si ca ailalti au aflat si ca sa fie siguri ca nu iese nimic l-au ucis.

Varianta cu fosti militari din armata romana care si-au deschis o firma de transport in SUA si l-au asasinat pentru ca s-au certat la o intrunire a romanilor din Chicago imi pare si mai putin plauzibila. La fel orice zice Pacepa, parerea mea e ca orice zice ala trebuie vazut cel mult ca dezinformare, nu informare, daca mai e bagat in seama totusi.

Ar mai fi si varianta cu ceva organizatii oculte, pe care FBI cred ca a mers din principiu cel mai putin, daca a luat-o cat de cat serios in seama (poate doar daca ii trimiteau pe Mulder si Scully din dosarele X s-ar fi apucat mai serios de pista aia).

Nu e exclus nici ca IPC sa fi fost executat de o astfel de organizatie cu radacini in Romania, pentru ca aflase sau stia (inclusiv de la Eliade sau prin intermediul si al studiilor lui Eliade) prea multe despre niste chestii si nu prea putea sau stia sa-si tina gura. Si aici nu ma refer la chestiuni politice sau economice si organizatii gen Secu ci la lucruri mult mai adanci si sofisticate. Lucruri ce tin de sufletul uman, spiritualitate (inclusiv asazisele fenomene parapsihologice), modele de functionare ale inconstientului, de la cel al unui om la cel al unor popoare sau mase si mai mari, ciclurile macro-istorice, resorturile ascunse ce guverneaza istoria si societatile umane.

Exista si in fictiune (la Asimov de ex) dar chiar si in realitate tentative (chiar stiinte) care sa prezica cumva astfel de lucruri (psiho-istoria) pe baza analizei fenomenelor istorice, sociale si a unor algoritmi matematici. Dar astea imi par ceva rudimentar si prea simplist pentru a produce rezultate viabile.
Culianu posibil ajunsese sa stie mai multe, lucruri mult mai sofisticate, detaliate, complete si ascunse (inclusiv cum sa declansezi sau influentezi astfel de resorturi) si nu prea putea sa-si tina gura despre astea.

Si exista in legende si povesti niste organizatii stravechi (una la noi, una in Orient, in India/Tibet, posibil sa mai fie si altele, sigur or fi si unele mai noi care incearca sa ajunga la nivele de cunoastere similare) care ar cunoaste mult mai intim astfel de lucruri si care poate au considerat ca nu e cazul sa stie si altii una alta.

Pentru ca, in mod paradoxal, cred ca anticii (unii mai dezghetati) stiau mai bine si mai multe despre psihicul si sufletul omenesc (ca si despre legi ale naturii si chiar ale istoriei) decat stiinta oficiala de azi.





Grifon

Rețin opinia colegului @Tractorbeam, conform căreia s-a dorit un "exemplu", si de aceea crima n-a fost ascunsa sub alte aparerențe. De asemenea, bineinteles ca sunt de acord cu intrebarea-principiu "Qui prodest"-- demers obligatoriu la inceputul oricărui tip de anchetă.

Tocmai aici rezidă insă problema. Intrebarea "cui folosește ?" si-au pus-o, inca din debut, si investigatorii americani - așa ajungând la lista de ipoteze pe care le dezbatem si noi. Au cercetat fiecare din aceste piste, pana la stadiul in care le-au catalogat ca nerealiste sau improbabile. Eu nu-i subestimez pe americani, nici pe FBI, nici pe cei din Poliția Metropolitana Chicago. La urma urmei, in "Orașul Gangsterilor", poliția si FBI Ilinois au un nivel de expertiza evoluat, nu sunt niște amatori. Colegul @Ganditorul a punctat bine, realizând că asumarea eșecului anchetei n-a fost ușor de inghitit de institutiile americane. Și l-au asumat cinstit, necăutând să plaseze A.N.-ul in cârca altora, nici fabricând vreo variantã care sã le dreagã imaginea.

Tocmai de aceea, cred eu, raspunsul trebuie căutat in intrebările pe care FBI NU si le-a pus, si ca urmare, in ipoteze pe care ei NU le-au formulat. Asa o sa ajungem si la opera/activitățile profesorului Culianu - despre care si eu cred ca sunt legate de mobilul crimei.

Grifon

Buna ideea cu usa decupată jos, d-le @Kandaon...da, asta ar lamuri marturiile, fara a exclude ca IPC se incuiase inauntru.
Totusi, raman la ideea ca "trasul de sus" e improbabil. Inainte de a demonta aceasta varianta, am tot sucit un profil uman (șablon) in toate unghiurile (grafic). Chiar si relativ aplecat (ba chiar aplecat de-a binelea), capul lui IPC nu putea fi astfel perforat...glontele ar fi iesit sub alt unghi. Oricine va trasa linii, va observa ca un traiect ceafa-nări e f. puțin probabil sa provina dintr-un punct ascendent.
Adevarat, putea interveni un capriciu al hazardului...o distorsiune din oasele craniene...nu neg. Totusi, pana la accepta asemenea bizarerii, eu voi pastra ideea ca fost impuscat din spate.

Oricum, asta nu e de importanta vitala. Eu analizam doar pentru a sublinia simplitatea uciderii...
Si, sa nu uitam ca nu s-a folosit surdina - un expert ar fi utilizat-o, sunt sigur, mai ales ca in cladire era aglomerație, iar intr-o toaleta ecoul se amplifica, e alta rezonantâ. Si un amator ar fi ales amortizor...dar de unde sa-l ia ? Accesul la asemenea dispozitive e f.restricționat, de obicei il poseda doar guvernamentalii sau crima organizata ( ultimii il procura pe sub mână, cu șpăgi mărișoare).

Propun sa nu subestimam posibilii amatori. Deseori, un amator inteligent poate echivala, prin gandire, experiența sau cutumele unui profesionist.

Tamerlan

Da, domnule Grifon. A fost un amator. :D Eventual... ori un student picat la examen, ori un "codrenist" (din aia care-si reglau conturile cu "simistii" folosind pistoalele... "nu numai la Chicago"... :D ). Este atat de clar... incat nu mai e nimic de dezbatut. ;-)
Important nu este să spui: "Iată ce au făcut ei din mine!", ci mai degrabă: "Iată ce am făcut eu din ce au făcut ei din mine!" (Jean Paul Sartre)

Grifon

D-le @Tamerlan, incãntat că v-am incântat !

Acum, dupã ce am râs cu poftă, să ne amintim de faimosul Theodore Kaczynski (alias "UNABOMBER", după acronimul FBI, ptr. UNIVESITIES and airports bomber). A plasat peste 20 bombe, multe in UNIVERSITĂȚI diferite, timp de cca. 20 ani (1978-1995), lasand in urma morți si răniți. Căutat masiv si intens de FBI...a, si desigur...inutil. Nu-l gaseau in veci, cu tone de forte/resurse/cheltuite, cu toata presiunea publica. In final l-au prins "in dulcele stil clasic"...adica l-au turnat rudele, care abia alea au facut conexiuni...

(ptr. interesați, pe langa Wikipedia, recomand cartea lui O.Hurduzeu - "Unabomber, Profetul ucigaș").

Hazos, nu ? Era cat se poate de amator...dar cu un IQ cat se poate de mare. Si atunci era plin de zvonuri in SUA....conspiratii...Guv-Ops...etc.  Eu nu zic c-am rezolvat cazul, dar macar imi storc mintea pt. alte idei.

Dar e bine sa mai si râdem....ne mai destindem si noi, ca lunea...

horia2008

Citat din: Grifon din  07 Martie 2016, 12:59:12
D-le @Tamerlan, incãntat că v-am incântat !
eu nu cred ca l-ai incantat prea tare... :)
da' na... perseverenta e cheia succesului, depinde ce urmarim...


Tamerlan

#37
Rolul palavragelilor abil intretinute - in general - este similar cu rolul mass-mediei in societate: sa deschida orice pista cu exceptia celor/celei care conteaza, sa ofere orice informatie cu exceptia celei/celor relevante, sa mentina publicul ocupat cu un puzzle din care lipsesc piesele esentiale. Asa si acest topic!

Despre cazul in speta.... se poate spune exact ce spunea Alexandre Dumas (tatal) in romanul "Mohicanii Parisului" din 1864: "Cherchez la femme!" - expresie care a devenit un lait-motiv al majoritatii intrigilor detectivistice. Orice "afacere" din asta are mai multe sanse sa fie inteleasa atunci cand ai gasit "femeia". ;-) Si cand ai gasit-o... sa stii ce sa faci cu ea! :D (Ma refer la informatia respectiva... :D )
Important nu este să spui: "Iată ce au făcut ei din mine!", ci mai degrabă: "Iată ce am făcut eu din ce au făcut ei din mine!" (Jean Paul Sartre)

Grifon

Râdem, glumim, d-le @Tamerlan, dar aș aprecia dacă nu m-ați califica drept "palavragiu". Faptul ca eu am trecut in revista toate variantele oficiale, precum si faptul ca ma axez pe detalii concrete, nu inseamna ca "bat câmpii" sau "abat atenții". Nu trebuie sa fiți de acord cu mine, bineinteles, dar m-as fi asteptat la ceva mai multe argumente....

Ca să nu aglomerăm pagina cu alte "zâmbete"...reciproce, vă sugerez să mă ignorați. Iar dacã voi vedea ca si ceilalți interlocutori ma banuie de....diverse, vă voi face plăcerea de mă retrage definitiv din această investigație. Găsesc a fi păgubos sã răspund la astfel de interpelări, in loc sa-mi văd de ipotezele / variantele mele.

Acestea fiind spuse, vă doresc numai bine.

horia2008

Radem, glumim, dar nu parasim incinta.... :fullmoon:



Ganditorul

Din lipsa de activitate pe forum e bine ca ne punem "neuronul singuratec" la treaba pe o situatie care a ramas la nivelul anchetei FBI ("nu stim cine  a facut crima dar ...improvizam solutii"), mai ales ca e vb de un mare roman.

Varianta focului tras peste peretele despartitor pare acum mai clara daca luam in calcul posibila pozitie a victimei - sezand, aplecat insprea fata . Un proiectil tras de sus in jos poate strapunge corpul pe directia indicata de medicii legisti.

In afara de varianta studentului picat la examen cred ca trebuie sa adaugam si o varianta proprie capitalismului - crima facuta de un alt profesor ce s-a vazut fara locul de munca dorit, loc de munca si cercetare castigat de IPC. Uneori in lumea introvertita a oamenilor de stiinta pierderea locului de munca poate lua dimensiunea unei "catastrofe" cu urmari tragice pe linia gelorziei profesionale (si in acest caz pot aparea amenintari verbale/telefonice urmate de "gestul final". (poate de aici apare si "impresia de familiaritate" pe care secretara o atribuie celui care l-a cautat pe IPC ).

Grifon

Revenind iar la detaliile poziției/impușcăturii/ușii, dupã ce am luat in considerație opinia d-lui @Kandaon (ușa decupatã jos), am refacut estimările / măsurătorile. Da, in pofida a ce credeam inițial, e posibil sa se fi tras de sus, dar cu urmatoarele amendamente:
-IPC ar fi trebuit sa stea foarte aplecat, aproape cu bărbia in piept;
-asasinul să fi tras și mai bizar (cumva cu brațul lateral, așa incât traiectoria glontelui sa fie oblică;

De remarcat ca legistul ce a intocmit raportul ( Robert T. Stein) a fost si el fascinat de aceste amanunte, apreciind mirat că "așa ceva...nu e ușor". Intr-adevăr, să tragi un unic foc, fară a ochi colinear, dintr-o echilibristica inconfortabilă, nu-i la indemâna oricui. O asemenea coordonare mână-ochi, care sa permita precizie din lateralitate...ori arată un super-țintaș...ori un "noroc chior".

Așadar, rămâne solidă varianta profesionistului. Cu toate astea, nu elimin nici amatorul. Poate a tras, chiar si nesigur, iar vazand ca efectul a fost letal, a incheiat afacerea. Nu avem de unde ști că, in caz de rateu sau insuficiență, n-ar mai fi tras si un al doilea foc.

Nemaiavând ce adăuga in acest context strict tehnic....dacă nu mai sunt si alte opinii in cadrul legist / balistic, aș zice să ne mutăm puțin la martorii ulteriori. Multe ciudățenii și aici...

PS - Poate n-am fost clar. Iau in calcul ca suspectul sa fie un student - dar pe cu totul alte considerente decât picarea unui examen. Dar asta....cand vom dezbate specialitatea lui IPC.

Ganditorul

Pozitia de tragere nu e chiar atat de complicat de explicat  > tragatorul urcat pe bazinul din cabina alaturata a intins tot bratul peste paravan (avand paravanul sub axila pentru ai oferi stabilitatea necesara) apropiind arma pana aproape de ceafa victimei aflate in pozitia sezand - si a tras. O aplecare a capului victimei din motive oarecare a generat unghiul de patrundere.
Inexplicabila este insa atitudinea anchetatorilor care nu au luat amprente de pe cabinele invecinate -cel mai probabil cabina din dreapta fiind locul de tragere ideal, pt ca ofera o pozitie a tragatorului cu fata spre usa si cat mai in spate spre perete, pt un dreptaci) la nivelul de sus al peretelui despartitor (materialele folosite in general la astfel de constructii fiind lucioase - tocmai datorita specificului folosintei care trebuie sa permita o buna igienizare )

Grifon

Amprente s-au luat, cu siguranță, dar nu au fost relevante. De aia nici nu m-am grabit sa cred in "cocoțare"...ar fi trebuit sa fie f. puține amprente in susul peretelui...si apoi se avea o pista solida.
Se spune ca ucigașul nu purta mãnuși ( ? - de unde stiu ei ? poate si le-a pus in toaleta, apoi le-a bagat in buzunar, caci ar fi fost dubios sa le pastreze pe mâini, in luna mai).

Oricum, chiar de se gaseau amprente...nu puteau face nimic cu ele daca nu erau in baza de date. Mai puteau doar amprenta unii suspecti, pentru comparatie...si cam atat. La fel de bine, asasinul putea sterge aria cu mâneca hainei - asta cam oricine stie sa faca.

Interesant mai degraba ca nu s-a gasit tubul cartușului. De ce sa-l fi luat făptașul ? Poate doar tot din grija amprentei...caci oricum raportul balistic repera ulterior tipul / calibrul armei.
Conchid prin urmatoarea parere - nu puteau amprenta toata universitatea. Si chiar daca, prin abusrd, o făceau, nu ar fi gasit ceva f. clar - ori din pricina multitudinii de amprente din toaleta (cel putin un palier intreg o folosea), ori pentru ca cele relevante au fost șterse.

Ganditorul

#44
Nu vb prin prisma anchetei de atunci ci prin scurgerea timpului ... mai devreme sau mai tarziu acele amprente trebuiau  sa apara in baza de date cu "bing"-ul aferent unei semnalari de implicare intre-o infractiune ( banuiesc ca in sua, ca si in Romania, cazierul e ceva strict necesar. iar la cazier te amprenteaza pt comparare cu baza de date : "fapte cu autor necunoscut" ). Au trecut deja 15 ani... iar faptuitorul  ala trebuia sa traiasca cumva in sua .
Fie a fost un profesionist care si-a sters bine urmele (baia e un loc public unde intra multa lume ...dar se si face curat zilnic, deci ai o suma de amprente "actualizate", fie faptuitorul e o actuala "personalitate" si are o "protectie" prin ...uitarea cazului.
Nu cred ca anchetatorii nu au mers pe pista strangerii amprentelor de la fata locului - chiar daca locul e o baie universitara (e vb totusi de o crima intr-un campus universitar, nu de furtul unui portofel ).
Cat despre "culegerea tubului" dupa tragere ... la o arma cu butoi rotativ de calibru mic - cum se intrevede din ancheta - nici nu era nevoie sa se culeaga tubul de pe jos - el ramane in magazia butoi.