Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Ce forma are universul?

Creat de jean, 05 Mai 2011, 13:19:20

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

jean

Un articol despre care ar fi forma universului a aparut pe scientia.ro
http://www.scientia.ro/univers/47-astronomie/2007-care-este-forma-universului.html
Concluzie, citat din articol:
CitatÎncã o datã, teoria actualã, bazatã pe mãsurãtorile efectuate asupra radiaþiei cosmice de fond de cãtre sonda spaþialã WMAP aratã cã Universul este plat.
Si comentariul meu la acest articol
CitatDe, eu stiu? Nu prea cred. Plat inseamna doua dimensiuni. Deci traim intr-un univers bidimensional? Parca in jurul nostru sunt trei dimensiuni, sau nu percepem noi corect. Sau poate acest tip de univers ,,plat", are tot trei dimensiuni dar a treia dimensiune este mult mai mica, aproape inexistenta fata de celelalte doua?...Pai atunci cum a aratat Big Bangul intr-un asemenea univers?...Greu de imaginat o explozie numai in doua dimensiuni.
Eu zic ca nu este bine sa ne grabim cu concluziile cand se spune ca noi cunoastem doar aprox. 5% din acest univers.
Pai daca universul este plat si universurile sunt paralele, inseamna ca universul este o carte. Universurile paralele fiind filele cartii. :lol:
Voi ce credeti despre aceasta teorie?...Binenteles, nu cea cu cartea, cea din articol.
Sa aveti o zi buna.
Adevarul este dincolo de noi

AndreiASM

Tot timpul mi-am imaginat Universul ca fiind ca o sfera; o sfera nu are margine, limita perceptibila, cu toate ca are o suprafata finita; la fel imi imaginez Universul ca fiind "suprafata" 3-dimensionala a unei sfere multidimensionale. De asemenea, prin "plat" probabil ei se refera la "neted", deoarece contravine bunului simt sa spui ca Universul nostru mare, 3D e de fapt 2D.

tractorbeam

Dom'le, daca zice WMAP-ul apoi asa tre' sa fie!
Adica tre sa fie mai mult lat si lung decat inalt?  :?
Chiar daca e plat inaltimea sa se cifreaza la multe milioane de ani lumina fata de sa zicem multe miliarde de ani lumina (latimea si lungimea).  :wink:

dorel6

Plat nu are cum sa fie.
Poate un univers care seamana cu o sfera turtita.

Exact cum zice si jean universul este ca o carte,pana la urma o foaie este lata si lunga,dar in inaltime foarte mica.
Există două metode de a cuceri și înrobi o națiune. Una este prin sabie. A doua este prin îndatorare.

Xanadron

In umila mea opinie, pina n-avem macar o idee clara daca Universul e finit sau infinit discutiile despre forma lui sint o mare pierdere de timp. :-P

In plus, datele (si mai ales imaginile) prezentate pina si de NAZA :-D se bat cap in cap cit cuprinde - chiar pe situl dedicat rezultatelor misiunii sondei Wilkinson.
Ca sa nu mai vorbim de aproximarile de traducere de pe situl "Scientia" - in orice caz, in imaginea asta vi se pare c-ar fi vorba de un Univers "plat"?! :roll:


Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

jean

  Pana nu avem noi date pe care sa le putem verifica, eu zic sa ne bazam pe cea ce stim, cunoastem, destul de bine.
Stim sigur ca universul are cel putin trei dimensiuni daca, nu punem si timpul care nu prea stim sigur ce este.
Materia este stucturata in univers pe diverse planuri, dimensiuni. Acest univers este aminat de un fel de energie necunoscuta. Cum spune si articolul:
Citat4. WMAP a furnizat datele pe baza cãrora se considerã cã Universul este constituit în proporþie de 72,1% din energie neagrã
Si mai avem si o proporþie de 22,3% din materie neagrã. Asta ce-o mai fi?
Vrajeli, noi oamenii am inventat toate astea pentru a explica anumite efecte care la percepem si nu pot fi explicate.
Sa fim seriosi, nu realizati cat de mici suntem in acest sistem. Dincolo de orbita lui Marte suntem inexistenti, un punct de lumina, si vrem sa intelegem universul. Probabil ca se prapadesc de ras anumite entitati extraterestre cand au aflat de planurile noastre de a cuceri sistemul solar si mai departe cu nave cu combustibil chimic, nave cu nituri si suruburi. Sau ca vrem sa luam legatura cu ei prin unde radio, vezi programul SETI.
Ce forma are universul? Probabil ati citit ca, cei de la NASA au indreptat telescopul spatial pt. mai mult timp catre o zona ce parea goala din spatiu. Ce au obtinut? O poza cu un numar infinit de galaxii. Galaxii care se afla la distante inimaginabile fata de noi. Cautati pe net sigur veti gasi. Ce spune asta? Spune ca, pentu noi si cunostintele noastre actuale universul este infinit. Iar baza noastra de date, informatii, acumulate de-a lungul generatiilor este insuficienta pentu a dezlega acest mister. Din acesasta cauza putem lansa o infinitate de teorii, dintre care unele ar parea posibie si mai greu de combatut. Dar cum am mai spus, cred ca: ,,Adevarul este dincolo de noi""
Adevarul este dincolo de noi

Cautatorul

Subiectul imi aduce aminte de o poanta:

"De ce crocodilul e mai mult verde decat lung?
Raspuns: Pentru ca lung e doar pe lungime, verde e si pe lungime si pe latime..."

Din teoria relativitatii eu stiu ca daca o nava ar circula cu o viteza foarte apropiata de cea a luminii atunci aceasta ar avea o masa din ce in ce mai mare, si pe directia miscarii si-ar micsora din punctul de vedere al unui observator terestru de exemplu.  Cu cat viteza se apropie de cea a luminii nava ar aparea din ce in ce mai subtire pe directia miscarii, adica ar parea ca devine bidimensionala. Cei din nava nu si-ar da seama ca devin bidimensionali sau plati, dar celor de pe pamant asa li s-ar parea.  Poate la asta s-a referit  chestia cu universul plat.

Eu sunt convins ca universul are o forma astfel incat daca am merge foarte mult intr-o directie am ajunge din nou in acelasi punct. Problema este ca universul fiind in expansiune e posibil ca sa nu putem ajunge niciodata in punctul de plecare intrucat chiar daca am merge cu viteza luminii distanta ar creste mai repede decat putem noi calatori.


Xanadron

#7
Subscriu cumva la ambele voastre conceptii, jean si Cautatorul - chiar daca ating felii diverse din tema formei Universului.
Care poate fi mai imbirligata :-D si decit coada crocodilului Latzi-Lungila pomenit mai sus (bun bancul, apropo :lol: - si la fel de negru ca materia aia botezata asa ca sa ne mascheze cumva ignorantza funciara in destule domenii).

Acelasi gen de discutie (interesanta la modul abstract, dar la fel de... inutila ca asta despre forma Universului dupa mine - desi poate dezmorti oarecum neuronii) se purta nu demult pe tema "culorii dominante a Universului" :star: - o notiune mai greu de inteles si implicit explicata in cele mai diverse moduri de savantii ramasi si-n opinia mea niste copii entuziasti, dar inca necopti. :-P

Citeva exemple de interpretari pentru cei cu rabdarea necesara parcurgerii atitor teorii - unele, ce-i drept, interesante din pdv pur pur speculativ.
Cei mai multi astrofizicieni inclina oricum sa creada ca un gen de... bej :roll: ar fi culoarea dominanta a Universului (adica un gen de medie ponderata a tuturor lungimilor de unda vizibile emise de everybadea).

http://www.pha.jhu.edu/~kgb/cosspec/

http://en.wikipedia.org/wiki/Cosmic_latte

http://www.wired.com/science/discoveries/news/2002/03/50930Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Dreadg

Daca universul ar fi finit si totul a inceput cu big bang-ul, eu sunt de parere ca universul ar avea forma unei 'gogosi' usor aplatizate.
De ce?
Orice exploxie are o unda,universul nostru este unda big bang-ului, asta ar explica si distantierea galaxiilor.
 
"Atheism is an attitude, a frame of mind that looks at the world objectively, fearlessly, always trying to understand all things as a part of nature." Carl Sagan

elena78


arckadii

#10

Ne-am obisnuit cu forme tridimensionale cunoscute: sfera, cub, con...etc. si inclinam sa credem ca Universul nu poate avea decat aceasta forma.
Ei bine, avand in vedere multitudinea de posibilitati, cred ca putem discuta de un Univers n-dimensional conditionabil.
Din punctul meu de vedere Universul nu are o forma bine stabilita si in nici un caz constanta. Este adaptabil , in expansiune (desi impropriu spus, ci mai mult intr-un perpetuua auto-creare si modificare). Se hraneste cu el insusi, se distruge si se creeaza in el insusi.

Ark

LE: un link interesant si cred eu la subiect:  http://en.wikipedia.org/wiki/De_Broglie%E2%80%93Bohm_theory

fiulploii


fiulploii

https://in-the-sky.org/ngc3d.php
Pt astronomii amatori in cautare de obiecte celeste.

Iar aici, o harta detaliata a universului vizibil
https://youtu.be/ujbujsx0rJg