Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Chi, qi, vrill, prana, kundalini, fluviul vietii, etc.

Creat de fiulploii, 18 Iunie 2014, 11:58:21

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

fiulploii

  O intrebare inseamna ceva, doua pe aceeasi tema deja e prea mult  :lol:

In vremea upanisadelor , parintii si invatatorii obisnuiau a incuraja copiii sa puna intrebari , dar nu le dadeau imediat raspunsurile. Ei ii sfatuiau pe cei tineri sa cerceteze ei insisi si sa descopere prin ei insisi raspunsurile.

Citat din: abyss din  18 Iunie 2014, 10:03:52
Cred ca ar fi interesant si oportun de a se explica ce este aceasta energie qi si cum e ea prezenta peste tot , si totodata care este relatia dintre aceasta energie si simbolul miscarii respective.

Fiindca nu.s novice in domeniu va invit sa va exprimati parerile cat mai sincer. In fond cum poti vorbi de o energie , de captarea ei, condensarea ei si apoi canalizarea in diferite scopuri daca nu stii ce este...si din acest motiv poti fi acuzat ca e doar gimnastica si un joc al imaginatiei combinat cu cateva coduri morale.

Prin urmare, ce este qi? ce fel de energie este? electrica, magnetica, spirituala...etc? Si de ce ar fi asa. Ar fi important de vazut opiniile fiecaruia. A mea am sa o prezint mai tarziu.

Citat din: abyss din  28 Mai 2014, 20:48:41
Intreb si eu precum o facea candva @Tayka: "Energie? ce fel de energie?"  :rainbow:

  Eu propun sa discutam pe aici pe cat posibil despre aceasta energie ce poate fi simtita insa nu poate fi catalogata deocamdata.

  In conceptia mea actuala - asta insemnand ca sunt supus schimbarilor functie de alte informatii ce-mi vor apare in cale - avem un singur tip de energie prezenta inca de la formarea ...Matrixului, universului, realitatii. La fel ca si omul , aceasta energie transcede mai multe spatii dimensionale ceva analog fotonului analizat in fizica care este atat particula cat si anti-particula sa.  :-D Exemplul nu e concludent insa poate fi folosit ca material didactic  :lol:

  Functie de ceea ce folosesti din acea energie sau functie de metoda de ''extragere-prelucrare '' omul i-a pus diferite nume , ceva in genul definirii tipurilor de energie eoliana, energie solara, energie mecanica, energie chimica, etc.
  Si aici s-au dezvoltat diverse ''scoli'' de extragere-folosire a unei caracteristici anume din aceasta Energie universala si fiecare isi sustine cu fermitatea adevarul drumului descoperit de ea.

  Asa cum avem dispozitive care ''capteaza'' diverse tipuri aparente de energii  si le transforma unele in altele - mecanica in electrica sau invers, de exemplu - asa pot fi facute dispozitive care sa ''extraga '' componenta ''nefizica'' si sa o transforme in energie electrica, de exemplu.
  Stiintele ''nefizice'' care se ocupa cu asa ceva sunt blamate, vanate si sterse din arhive sau din mass-media , atunci cand apar. Stersaturile nu sunt perfecte astfel incat au mai ramas ceva urme sau cei interesati in asa ceva inca nu au ajuns sa stapaneasca aceasta linie temporala. - na , ca deja incep sa o dau in sefeuri  :lol: .

  Se pare ca indiferent ce facem, in aceasta lume bipolara - sa fie asta o dovada clara ca suntem bidimensionali, asa cum vorbeam pe la Iesirea din Matrix? - avem deci doua cai de accesare a energiei: cea materiala, mecanicista adica cu ajutorul tehnicii si cea prin forte proprii .

  Ca sa pun in discutie si inceputurile , de unde a venit energia , sa-i zicem primordiala ? cine a emis-o si cum? cine si cum o intretine? as putea zice ca ma intriga existenta personajului numit Demiurg in destule surse , separat de Divin.
  Iar daca tot am ajuns aici cred ca este necesar de specificat si ''haina'' mistica sau religioasa pe care au aruncat-o unii si peste acest aspect al vietii.
   Cum ar fi putut fi? Poate ca inca de la inceputuri a fost o ''specializare''  pe meserii iar cunostiintele se transmit atata timp cat va exista omul prin ritualuri bine implantate in cap aka ADN. Evident ca ele isi vor pierde intelesul insa statistic se poate demonstra ca la un moment dat poate sa apara unul sau mai multi factori care sa determine descifrarea corecta.

  Parerea mea, evident.

abyss

Pana la D3miurg am convingerea ca acum 20-30.000 de ani a mai existat o civilizatie care afectata de inundatii si masive disparitii ale uscatului prin ridicarea nivelului oceanului planetar cu pana la 100 de metri in unele locuri , a incercat sa lase o parte din cunostintele sale supravietuitorilor, precum si unul si poate cel mai important principiu din univers, acela in baza caruia torul exista ca forma si manifestare.
  Au cultivat prin intermediul religiilor, sistemelor filozofice ori de oranduire sociala existenta acestui principiu precum si cateva scheme tehnice ale aplicarii practice ale acestuia. Schemele practice fiin ele insele o descriere vizuala geometrica au putut fi cu usurinta transformate in simboluri sacre care au putut traversa mileniile de intuneric... caci unde poti gasi un loc mai bun, mai intunecos si mai strajnic pazit care sa dainuie mai ceva decat piatra gravata decat mintea omului?

Ganditorul

#2
Subscriu la ipoteza de mai sus cu mentiunea ca ceea ce a lasat acea civilizatie urmasilor, noi, urmasii lor, nu am reusit sa descifram stiintific/practic si si am insailat diverse religii in jurul unor concepte si ramasite de civilizatie pe care le-am interpretat cu orizontul de cunoastere ingust al unor supravietuitori ai unui dezastru planetar.
Ca exemplu de interpretare eronata - pentru noi, cei de azi, piatra si obiectele de piatra nu pot fi lucruri functionale. Piatra este, pentru noi,  de cele mai multe ori ceva decorativ, artistic, aproape niciodata ceva functional si trainic. Pentru noi ceea ce  nu are metal nu poate fi o "masina". Pentru noi "energia" nu poate fi intalnita/transferata/folosita decat cu ajutorul metalelor. Nici macar fiintele (umane sau non-umane) nu sunt dotate cu energie (pe dogma stiintifica arhicunoscuta = ce nu se poate masura nu exista... chiar daca putem vedea efectele ).
Asa ca discutia despre Qi ramane pur filozofica - Qi nu se poate masura deci, stiintific, nu exista.

Ramane un paradox ce ar trebui explicat sau macar luat in calcul : cat de nebuni ar fi trebuit sa fie indivizii din acea civilizatie pierduta incat sa munceasca ca disperatii, utilizant resurse materiale si umane imense, dedicandu-si intreg efortul social pentru a desavarsi imense structuri (inutile) de piatra pe tot cuprinsul Terrei ? Sau nu erau chiar asa de ...inutile, ci doar noi nu le patrundem sensul practic si energiile subtile ce le guverneaza existenta ? (...si ne intoarcem iar la Ed L, Tesla, Reich si altii care au iesit din "tipar" si care au intraznit sa gandeasca realitatea un pic altfel  :rainbow:)

Xanadron

#3
Si uite cum tot la teoria unificarii campurilor ne-mpotmolim...
Singura care-ar putea explica stadiul "hranirii din lumina" atins de unii initiati (nu doar asiatici) ori preocuparile comune ale lui Justin Capra cu Henri Coanda pe felia propulsiei antigravifice, niciodata dezvaluite insa detaliat de genialul autodidact.

Ideea "fixa" a lui H. Coanda de a obtine dispozitive antigravitationale pornind de la proprietatile de SPIN ale electronului -  lasind deoparte aerodinele bazate pe efectul omonim, construite de HC si pt. nazisti in perioada ocuparii Frantei - ma face oricum sa ma gindesc din nou la implicarea lui Walter Gerlach (premiu Nobel in 1944 pentru descoperirea spinului electronului impreuna cu Stern in 1922) si-n proiectul cu atitea denumiri (Die Glocke-Der Laternenträger (Prometheus)-Kronos (Saturn)), ulterior proiectului Thor, care - mirare mare si nu prea - implica si utilizarea unui capacitor Tesla.

Pe de alta parte, obsesia "vibratorie" a d-lui Capra are si ea o acoperire din pdv practic in metodele tibetane de ascensiune miraculoasa a stincilor spre virf de munti, prin metoda... cintarii din trimbitze.  :-o  Pe anumite frecventze, evident.
http://davidpratt.info/gravity2.htm

Io zic deci ca tot de la limpezirea notiunii ETER trebuie pornit - uite deci o rememorare a temei "eter" abordata aici, unde-i descris un posibil "motor fluenic": 
http://www.atomic-model-fluenic.com/Romana/1%20model%20atomic.htm
Scurt extras:
Filozoful grec Aristotel (335 i.e.n.), referindu-se la ordinea naturii, reia sistemul celor patru elemente suprapuse - focul, aerul, apa, si pamantul - pentru sfera sublunara -, la care adauga un al cincilea, "chintesenta", eterul, pentru regiunile superioare. Sub aceasta influenta probabil, notiunea de eter a servit si ca mijlocitor al interactiunilor gravitationale.

In 1801, la 100 de ani de la disputa lui Newton si Huygens privind natura corpusculara, respectiv ondulatorie a luminii, fizicianul englez Thomas Young si fizicianul francez Augustin Fresnel se vad nevoiti sa revina la teoria ondulatorie a luminii, elaborata de Huygens prin analogie cu teoria undelor sonore. Cum undele sonore au ca mediu modulat aerul, de natura materiala, Huygens presupune ca undele luminoase care se propaga si in vid moduleaza eterul cosmic, tot de natura materiala, existent pretutindeni si patrunzand in toate corpurile.

Fresnel adanceste mult cercetarile privind proprietatile eterului si in acest sens a imaginat si efectuat experimentari care au atras si alti fizicieni la studierea acestui fluid. Faraday a introdus pentru prima data in fizica ideea dupa care campul electric si campul magnetic sunt entitati materiale si ca energia acestor campuri consta in proprietatea de a se "deforma" a eterului electromagnetic.

Referindu-se la campul magnetic, la campul electric si la eterul purtator al luminii cu contrazisele-i proprietati, - rigiditate infinita si elasticitate infinita - Maxwell arata ca de fapt un eter unic, dar inca invaluit in mister, era suficient in toate cele trei cazuri.
Maxwell si-a adus contributia in acest sens, stabilind celebrele-i ecuatii electromagnetice , care i-au dezvaluit mai intai teoretic existenta undelor electromagnetice, pe care fizicianul german H. Hertz le-a pus in evidenta experimental.

Tot prin calcule, s-a ajuns la concluzia ca viteza de propagare in vid a undelor electromagnetice este egala cu viteza luminii, iar determinarile ulterioare au relevat natura electromagnetica a luminii. Este realizata astfel sinteza la care se referise Maxwell, a unui eter unic, sediu al fenomenelor electrice magnetice si luminoase. Eterul ramane deci in scena, dar de asta data in umbra electromagnetismului, ca un fenomen catalizator.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

kandaon

E destul de cert cred eu, ca pe langa universul material, vizibil si palpabil exista si unul eteric (astral, energetic, electric, ce nume i se mai dau).

Si astea doua se intrepatrund si formeaza de cele mai multe ori un tot unitar. Omul insasi are un corp fizic, material dar are si un corp energetic vizibil doar in fotografiile Kirlian ori la encefalografii sau electrocardiograme, care masoara tocmai activitatea electrica a creierului, inimii etc.

Iar tocmai universul asta eteric/astral/energetic pare ca e inca departe de a fi descifrat sau inteles, chiar si la niveluri elementare uneori. Ori unii care stiu mai multe prefera sa mentina tacerea sau un fel de cenzura. Poate in religii, traditii mistice etc, pe langa problema sufletului sa se fi adresat mai mult si problema asta a corpurilor energetice si a energiilor nevazute ale universului si cum pot fi ele manipulate (ca tot se discuta pe alt topic de secta aia chinezeasca).

Tesla probabil a fost cel care a deschis (sau a incercat cel mai mult sa deschida) portile in domeniu asta, dpdv stiintific, dar a fost marginalizat fie din interes fie pentru ca vorbea de lucruri prea avansate sau prea diferite de ceea ce se credea (si in general se crede inca) in epoca.
Asa cum se produce energie (de un anumit tip) din manipularea unor elemente fizice sau materiale la fel cred ca se poate lua direct energie din universul astral/eteric ori se poate obtine materie din energie.
Probabil OZN-urile (sau chiar unele concepte de aparate de zbor pamantene de care mentiona maestrul Xanadron) au ca sursa de energie (poate si ca material de constructie pentru ele, si desigur principii de functionare) ceva din universul eteric si mai putin materiale din universul fizic asa cum il stim noi. Numai spun de lucruri gen universuri paralele, multiversuri si calatorii intre astea.
Iar omenirea per ansamblu e inca foarte departe (cel putin la ce cunosc eu despre lumea de azi, cu posibilitatile mele limitate, deci e clar ca ma pot insela) de a intelege exact cum sta treaba cu energiile astea "neconventionale" si universul eteric.

oarecare

Citat din: Ganditorul din  19 Iunie 2014, 10:21:21
Pentru noi "energia" nu poate fi intalnita/transferata/folosita decat cu ajutorul metalelor. Nici macar fiintele (umane sau non-umane) nu sunt dotate cu energie (pe dogma stiintifica arhicunoscuta = ce nu se poate masura nu exista... chiar daca putem vedea efectele ).
Asa ca discutia despre Qi ramane pur filozofica - Qi nu se poate masura deci, stiintific, nu exista.

Pornind de la stiinta moderna, despre care un omulet pe nume Kwame Anthony Appiah spunea intr-o prezentare TED ca este doar o noua cale de a ierarhiza autoritatea intelectuala, nu ai cum sa descrii foarte multe lucruri ce tin de natura umana.

Adevarul este ca Qi se poate masura. Exista masinarii care pot masura Qi si exista metode "manuale" de a masura. Faptul ca nu ai auzit despre acestea, nu inseamna ca nu exista. Exista o intreaga teorie care explica unitatile Qi, dinamica acestora si care se foloseste in mai multe domenii - pornind de la dezvoltarea de noi tehnologii pana la obtinerea de abilitati speciale.

Aseneth

Citat din: fiulploii din  18 Iunie 2014, 11:58:21

Chi sau qi, scris ki de vechii egipteni, era spiritul, adica energia degajata de gandire. La babilonieni era pamantul, cu speculatia ca se puteau referi la chakra pamantului, muladhra. Vrill si kundalini sunt energii ale lichidelor seminale, in diverse ipostaze, Fluviul vietii este sangele din corpul uman.
  Deci, care din aceste energii face subiectul topicului? Sau doresti sa demonstram ca de fapt e una si aceeasi energie?

abyss

Poate gaseste cineva imaginea cu intreg universul, universul magnetic. Nu o mai gasesc...

fiulploii

#8
Citat din: Aseneth din  20 Iunie 2014, 19:48:14
Chi sau qi, scris ki de vechii egipteni, era spiritul, adica energia degajata de gandire.
Poate Ka. Egiptenii nu stiu sa fi avut Ki.  :-D dar poate ca ai vrut sa ma verifici ?
Citat
La babilonieni era pamantul, cu speculatia ca se puteau referi la chakra pamantului, muladhra.
Unii , si sunt destul de multi, zic ca babilonienii nu sunt totuna cu sumerienii.
  Sumerienii o aveau pe zeita Ki - zeita pamantului consoarta Cerului-Anu . daca o asemeni cu o forta atunci trebuie sa faci aceeasi analogie si referitor la Geea  :lol:
  Imi permit sa duc mai departe speculatia cu referirea la chakra Terrei spunand ca se refera eventual la o locatie si nu la o energie de ciacra fie ea si seminala ...a Pamantului privit ca entitate feminina  :lol:
Citat
Vrill si kundalini sunt energii ale lichidelor seminale, in diverse ipostaze,
Cred ca esti putin blocata pe analogii seminale dar e foarte posibil sa ma insel eu . Si aici sunt mai multe pareri .
Citat
Fluviul vietii este sangele din corpul uman.
Aici clar nu este asa- tot parerea mea si asta.
Citat
  Deci, care din aceste energii face subiectul topicului? Sau doresti sa demonstram ca de fapt e una si aceeasi energie?
Deci, tu ce crezi ?...mai ales daca citesti mai mult decat titlul ...

P.S. am fost deplasat cumva cu aceasta postare? Nu mai mult decat tine , onorabila colega .
       Si asta tot parerea mea, evident  :lol:

Aseneth

Citat din: fiulploii din  21 Iunie 2014, 01:47:43
  Poate Ka. Egiptenii nu stiu sa fi avut Ki.  :-D dar poate ca ai vrut sa ma verifici ?   Unii , si sunt destul de multi, zic ca babilonienii nu sunt totuna cu sumerienii.
  Sumerienii o aveau pe zeita Ki - zeita pamantului consoarta Cerului-Anu . daca o asemeni cu o forta atunci trebuie sa faci aceeasi analogie si referitor la Geea  :lol:
  Imi permit sa duc mai departe speculatia cu referirea la chakra Terrei spunand ca se refera eventual la o locatie si nu la o energie de ciacra fie ea si seminala ...a Pamantului privit ca entitate feminina  :lol:Cred ca esti putin blocata pe analogii seminale dar e foarte posibil sa ma insel eu . Si aici sunt mai multe pareri .  Aici clar nu este asa- tot parerea mea si asta.    Deci, tu ce crezi ?...mai ales daca citesti mai mult decat titlul ...

P.S. am fost deplasat cumva cu aceasta postare? Nu mai mult decat tine , onorabila colega .
       Si asta tot parerea mea, evident  :lol:
Ka= suflet
Ki=  spirit

Nu ai fost deplasat, daca eu am fost, e posibil, la urma urmei, vorbim de energie, care se deplaseaza, ca daca ar fi statica, n-ar mai fi energie, ar fi materie.

fiulploii

#10
Citat din: Aseneth din  21 Iunie 2014, 14:04:22
Ka= suflet
Ki=  spirit

Nu ai fost deplasat, daca eu am fost, e posibil, la urma urmei, vorbim de energie, care se deplaseaza, ca daca ar fi statica, n-ar mai fi energie, ar fi materie.

  Bine, tu cum traduci textul de mai jos ?
The "ka" is a very complex part of the symbolism in ancient Egyptian mythology and represents several things: the ka is a symbol of the reception of the life powers from each man from the gods, it is the source of these powers, and it is the spiritual double that resides with every man.

The ka as a spiritual double was born with every man and lived on after he died as long as it had a place to live. The ka lived within the body of the individual and therefore needed that body after death. This is why the Egyptians mummified their dead. If the body decomposed, their spiritual double would die and the deceased would lose their chance for eternal life. An Egyptian euphemism for death was "going to one's ka". After death the ka became supreme. Kings thus claimed to have multiple kas. Rameses II announced that he had over 20.

The ka was more than that though. When the ka acted, all was well, both spiritually and materially. Sin was called "an abomination of the ka". The ka could also be seen as the conscience or guide of each individual, urging kindness, quietude, honor and compassion. In images and statues of the ka, they are depicted as their owner in an idealized state of youth, vigor and beauty. The ka is the origin and giver of all the Egyptians saw as desirable, especially eternal life.

Kas resided in the gods as well. Egyptians often placated the kas of the deities in order to receive favors. The divine kas also served as guardians. Osiris was often called the ka of the pyramids.

The god Khnemu who was said to create each man out of clay on his potter's wheel also molded the ka at the same time.


http://www.egyptianmyths.net/ka.htm

Si acesta ?

The word ba is usually translated as "soul" or "spirit". However, ba is probably better translated as "spiritual manifestation."

The ba is one of the specific components of the human being as understood in Egyptian thought. In the New Kingdom, the ba was a spiritual aspect of the human being which survived - or came into being - at death. It was endowed with the person's individuality and personality. The ba occasionally revisited the tomb of the deceased, for the dead body was its rightful home.

The ba hovering over its mummy
Animals were sometimes thought to be the bau (plural of ba) of deities. At Heliopolis, the bennu bird was called the "ba of Re." At Memphis the Apis bull was worshipped as the ba of Ptah or Osiris. At times, Osiris himself was called the "ba of Re".

The ba could also represent anonymous gods or powers. As such, they are occasionally represented in various mythological contexts. They are shown greeting the sun or traveling with it in its barque. In some illustrations of the Book of the Dead, ba birds are shown towing the barque of the sun during its nightly journey through the underworld. These ba birds may represent deities, whether or not they are shown with the curved beards of gods.


  Te rog sa dai un link ceva catre KI egiptean . Marturisesc cu vinovatie ca nu am reusit sa gasesc .

  P.S. exista si energie potentiala totusi  :lol:

abyss

Macar m-am lamurit de unde vine expresia....ba-bau.


Aseneth

Citat din: fiulploii din  21 Iunie 2014, 14:41:59

In Ancient Egypt, this primal pattern was called the Mer-Ka-Ba. It was actually three words, not one. Mer meant a kind of light that rotated within itself. Ka meant spirit, in this case referring to the human spirit. And Ba meant the human body — though it also could mean the concept of Reality that spirit holds. And so the entire word in ancient Egypt referred to a rotating light that would take the spirit and the body from one world into another.

Nu gasesc link pentru ki, daca gasesc dictionarul enciclopedic, ii fac un scan si iti arat.

Dar, per total, ai dreptate.