Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Altar votiv cu inscriptie interesanta

Creat de maura, 07 Iunie 2014, 23:10:03

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

maura

   Buna seara,

   Desi am citit mai demult informatia, postez  acum (la sugestia unui coleg ) in speranta ca aceasta poate fi verificata de colegi din zona Alba Iulia (eu voi ajunge doar prin august cred). Informatia apare  intr-o lucrare  scurta de promovare a zonei Sebes, de factura oarecum istorica  "Calatorind prin Terra Sebus. Intre istorie si legenda " (vezi linkul) . Desi lucrarea este interesanta, sunt multe aspecte care nu pot fi verificate , bibliografie poate insuficienta .....cu toate acestea nu pot ignora mentionarea  prezentei  unui altar votiv la Muzeul de arheologie din Alba Iulia cu o inscriptie mai mult decat interesanta . Pe foarte scurt : 2 legionari romani care pazeau podul (peste Mures probabil) au salvat o acvila de munte care era atacata de 3 "dragoni" ..... Locul descoperirii altarului votiv se afla la cca 8 km de zona unde s-au gasit anii trecuti fosile de diferiti dinozauri (trebuie sa revad  informatia asta pt ca nu mai retin daca au fost si fosile de pterodactili  ....)  Sper ca acest altar votiv sa fie expus si nu "pus la pastrare" in subsol si sa fie nevoie de un "permis  special" pentru a-l vedea ....

   Detaliile si textul in latina se afla la pagina in care este poza cu Rapa Rosie .

Eu pledez pentru citirea intregii lucrari (in ciuda unei singure critici gasite pe net aduse pe un blog ) pt ca este interesanta chiar daca e scrisa de un medic (pasionat de istoria locului ) si nu de un istoric.

    Zile faine sa aveti  !

PS Linkul cu cele 6 parti ale lucrarii (daca nu se poate descarca sau citi pe site atunci trebuie sa va logati si sa uploadati un text, apoi reluati descarcarea )

http://www.scribd.com/search-documents?query=Terra+Sebus+1

"Cine caută adevărul îşi asumă riscul de a-l găsi."

maura

 Am fost la Muzeul de Istorie din Alba Iulia .
Initial am cautat eu inscriptia dar negasind-o  am vorbit cu un arheolog, angajat al muzeului,  care este specializat in cercetarea epocii antice . Acesta mi-a spus ca nu exista in muzeu asa o inscriptie si  crede ca nici colegi de-ai lui nu au  descoperit asa ceva . L-am rugat sa-mi dea adresa de mail pt a-i putea trimite lucrarea in speranta ca imi poate spune parerea lui despre informatia citita. Astept cu interes opinia lui. Intre timp voi incerca sa gasesc o modalitate de a vorbi direct cu autorul lucrarii, as vrea sa stiu daca a vazut cu ochii lui inscriptia....

"Cine caută adevărul îşi asumă riscul de a-l găsi."

fiulploii

Poate e la muzeul din Sebes . :roll:

maura

@fiulploii     Nu e  :-D ....

   pentru ca.....
am obtinut ieri un raspuns final (redat mai jos) de la cel cu care am vorbit ( arheolog ) despre inscriptie. Se pare ca s-a interesat pana la urma ( desi lucrarea nu se incadreaza in standardele stiintifice  m-a surprins  ca am primit raspuns... ).
"Inscriptia respectiva se afla la Muzeul National de Istorie a Transilvaniei. Textul inscriptiei este real, dar asta nu inseamna ca cei doi soldati legionari de la Apulum au salvat o aquila. Vulturul era animalul preferat al lui Jupiter, iar legionarii au vrut sa-l impresioneze pe zeu spunand ca i-au salvat aquila. Textul cartii nu are legatura nu stiinta."

  Nu imi mai bat capul acum cu activitati de investigatie asa ca  mai bine plec maine vreo 2 zile pe munte si poate  vad acvile in zbor ..live ...




"Cine caută adevărul îşi asumă riscul de a-l găsi."

fiulploii

 Cine e arheologul respectiv sa-l propun pentru o medalie NWO. O merita cu prisosinta  :lol:

1. Acvilele nu erau la vremea respectiva pasari rare , ele pot fi intalnite si azi in zona, mai rar ce e drept.
2. Daca esti credincios ortodox atunci functie de diverse ridici o troita in semn de multumire sau pretuire sau ca sa iti mearga bine. pe care pui o placa pentru posteritate. Si mai ales nu iti permiti sa iti minti zeul fiindca altfel vei fi pedepsit sub diverse forme.
    Idem pe vremea aceea cu cei ce plateau - ca si azi - sa faca un altar votiv sau sa lasa o inscriptie prin care aduc multumiri sau dovedesc credinta lor.
   Nu isi permiteau sa minta zeul adorat .
3. evident ca textul cartii respective nu are legatura cu stiinta respectivul autor nefiind ''om de stiinta''  :lol: :lol:

  Tipul are o gandire tipic clasica , in care daca un artefact nu se incadreaza in canoane atunci e trecut automat in categoria ''ob iect de cult'' iar in domeniul asta putem linistiti sa aberam in orice directie vrem.

  Parerea mea.

maura

   Explicatia lui era de asteptat avand in vedere ca sunt putini istorici si arheologi open mind , categoria "arheologie interzisa" fiind evitata de cei mai multi.
"Cine caută adevărul îşi asumă riscul de a-l găsi."

maura

  Am aflat in vara  asta ca toate inscriptiile descoperite pe teritoriul tarii sunt mentionate in lucrarea "Inscriptiile Daciei Romane" (3 volume - 6 carti ). Am gasit doar vol I pe scribd dar nu e mentionata inscriptia cautata. Sper sa gasesc la Biblioteca municipala celelalte volume dar e posibil sa nu aiba asa lucrari in zona asta.

O seara frumoasa ! :star:
   
"Cine caută adevărul îşi asumă riscul de a-l găsi."