Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Lumini pe cerul Bihorului, noaptea de 30 spre 31 mai 2014

Creat de AlanusRex, 31 Mai 2014, 12:37:10

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

AlanusRex

Buna ziua,

locuiesc nu departe de Oradea. Iesind asta noapte la o tigara in gradina, casc ochii catre cer - asa cum am naravul. Ma uit de obicei dupa stele, verzi sau de orice alta culoare. Erau nori, plafonul lor fiind de cel mult 3000 metri. Nu ploua, insa sta sa ploua, asadar erau nori si mai josi. O lumina imi atrage deodata atentia: ca steaua Venus, doar ca portocaliu - culoare de jaratec. Si mai important, sub plafonul de nori. Venea dinspre Vest, incet, mergând lin catre Est. In spatele ei, inca vreo 10-20, foarte dispersate unele, altele in oarecare formatie. Stau si ma gândesc: gata, s-au tras rachetele intercontinentale. Dar iata ca unele "lumini", la fel de stralucitoare ca si prima, cotesc spre Nord, la fel de incet. Multe dispar in covorul de nori. Dupa care mai apar in grupuri, in punctul de asfintit, mergând tot asa, spre Est. In total sa fi fost vreo 30 de stele portocalii, intre orele 00:00 si 00:40. Stau sa trag cu urechea: nici un zgomot caracteristic de avion, doar un slab, foarte slab bâzâit care aducea cu asa ceva. Teza rachetei pica, deci: alea nu zboara la vedere, si nu cotesc, merg drept la tinta. Avioane de lupta nu cred sa fi fost, desi m-am gândit ca acea culoare portocalie poate proveni de la poscombustie - dar la viteza pe care o aveau (mai slaba decât cea a unui avion de calatori, plus ca nu aveau luminile carateristice pe "fuzelaj"... daca aveau asa ceva), si-ar fi epuizat de mult kerozenul si-ar fi picat in ograda. Ar mai fi o explicatie, ma gândii si la aia: lampioane chinezesti, caci aici in zona, isi mai trage câte-un bogatan vreo nunta, si baga focuri de artificii si prostii din astea pe banii lui - insa nu pocnea nimic care sa aminteasca de astfel de fericit eveniment in viata unui om (cu stare). Atasez doua filmulete (nu ma lasa sa le atasez acum, nu ma lasa, desi fisierele sunt mici ca dimensiune - voi posta asadar un link catre ele), facute cu un SonyDSC2000, noaptea, pe timp noros, cu zoom 3x - practic, tot ceea ce pot scoate cu un asemenea aparat de vârf.
Amintesc ideea: lumini stralucitoare precum Luceafarul, deplasându-se incet dinspre Vest spre Est, unele cotind spre Nord. Fara zgomot, fara capde dragon, fara coada de cometa, doar lumini. Ca niste picaturi de foc, ca sa zic asa. Poate-a auzit careva ceva.
Altfel, in data de 30 Mai, tot anul asta, a picat un meteorit nu departe de Oradea - nu in zona in care locuiesc eu, totusi. Coincidenta. Dar satenii s-au speriat. Eu insa m-am minunat si mi-am rasucit gâtul multe minute la punctele alea deosebit de luminoase. As fi fericit sa aflu ca armatei române i-au sosit in sfârsit avioanele de lupta first-generation mult asteptate... desi ma-ndoiesc ca ar fi vorba de F-16 sau chiar de MiG-uri. Iar ungurii, daca ataca, nu utilizeaza stele portocalii.
Cu respect baietilor "care stie". Inca nu sun la turnul de control Oradea, sa nu ma ia aia de nebun. In fine. Se vede ceva in filmulete, nu insa suficient de bine pentru a fi dat "la gazeta". Precizez, daca mai este nevoie, faptul ca nu beau, asadar imaginea se misca pentru ca se misca nitel aparatul. Iar alea din imagine nu sunt stele, covorul de nori fiind foarte jos nevazându-se asadar nici un astru. Doar niste lumini portocalii stralucitoare, ca lampioanele chinezesti, care intrau tacute in nori.

AlanusRex

Filmarile cu pricina, asa cum le-am putut realiza date fiind conditiile.

AlanusRex

Teoria lanternelor chinezesti pe timp de furtuna ? Cu asa lumina (ca si Venus), sigur erau legate la stâlp. Ma gândesc ca poate de aceea isi schimbau unele directia, de frica taxei pe care tre' s-o plateasca utilizatorii de stâlp. Asa, si tipul care a facut poze in Baciu a vazut o lanterna, doar ca fara lumina aprinsa. Cam simplista explicatia, de vreme ce nu mai deunazi se vorbea despre halucinatii individuale sau de grup, de baloane meteo, de ciori, de Marte si venus observabile in orice conditii chiar de catre orbi, de focurile Sf. Elmo, de licurici (inclusiv pe creier), de gaze de mlastina (indiferent de altitudinea de observatie), de o groaza de alte cauze (chiar si spirite de dinozauri in cautarea propriilor oase).

AlanusRex

A propos (cum ziceam mai sus), am citit multe explicatii care fac trimitere simpla (simplista chiar) la lampioanele chinezesti. Pe vremuri, observatorilor de fenomene luminoase pe cer li se spunea ca au avut halucinatii in grup, ori ca era vorba de planeta Marte ori Venus. Recunosc ca aceste doua astre se pot observa si prin nori densi, chiar si de catre orbi. Dar am vazut adevaratele lampioane chinezesti, care nu-si modifica directia nici nu lumineaza asa, lumina lor fiind mai difuza. In plus nu bâzâie, si sunt puternic afectate de orice adiere. Carevasazica, batând vântul puternic asta noapte, nici vorba sa fi fost lampioane. Iar la ce lumina raspândeau (ca si Venus), daca intr-adevar erau lampioane, atunci erau legate la priza.

Nu ca as astepta explicatii. Dealtfel la cum merge lumea, de ce ne-ar mai mira astfel de fenomene.

alx

Citat din: AlanusRex din  31 Mai 2014, 14:30:56
Filmarile cu pricina, asa cum le-am putut realiza date fiind conditiile.
Bine ai venit pe RUFOn.
Ca sa intru direct in subiect,ar fi interesant de vazut filmarile originale,necompresate.Crezi ca ai putea pune fisierele pe un site gen transfer.ro si sa-mi dai linkurile? Chiar pe privat...daca nu vrei sa le pui pt public...?
   Multumesc.
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."


StarDust

Poti furniza si o poza pe timp de zi facuta cam cu aceeasi orientare a ap. foto in care ai filmat si cu camera? Ar fi deosebit de utila pentru stabilirea traiectoriilor obiectelor. Daca consideri necesar, (din varii motive) trimite-o pe PM. Eventual, incearca tu sa faci niste marcaje pe o poza pentru a marca inceputul si finalul evenimentului (daca ai timp si chef binenteles).
Multumesc anticipat!
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

StarDust

In primul rand, schimbarea culorii se poate datora fenomenului de refractie a luminii prin atmosfera, efect accentuat si mai mult in cazul surselor de lumina punctiforme, sau observate de la distante mari si spre linia orizontului. Efectul se accentueaza coborand spre linia orizontului.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

alx

Citat din: Guest din  01 Iunie 2014, 21:32:50
Si eu m-am intrebat pe alt topic, dar nu am primit un raspuns clar.
Citat din: StarDust din  01 Iunie 2014, 21:38:44
In primul rand, schimbarea culorii se poate datora fenomenului de refractie a luminii prin atmosfera, efect accentuat si mai mult in cazul surselor de lumina punctiforme, sau observate de la distante mari si spre linia orizontului. Efectul se accentueaza coborand spre linia orizontului.
Acest fenomen se mai numeste si scintilatie...
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

AlanusRex

Sunt zone intunecate pentru ca era bezna de orbete. Nori densi la 1000-2000 m cel mult deasupra, deci nici o stea. Din ochii/ochelarii mei nu aveau cum sa iasa flacari zburatoare, si nici un stâlp nu lumina in afara de unul, la vreo 50 metri dupa gardul din tabla, gard dealtfel inalt de vreo 2 metri si in afara vizorului. Si erau pomisori in ograda, unde mai sunt si-acum. Stiu ce-am vazut si ce s-a inaltat in nori, nu-i nici o iluzie optica, si am toate mintile. Inca n-am auzit de baloane chinezesti care sa vireze sau sa dea lumina de lampa halogena, iar daca n-ar fi fost vânt n-ar fi virat. Licurici nu sunt in zona, si dealtfel erau lilieci. Radastele nu scapara foc din coarne. Iar alea de foc veneau ridicându-se subit de la orizont, si disparând in nori: unele mai rapid, altele mai târziu. Insa toate aveau viteza identica, dupa câte mi-am dat seama. Iar F-16 si mai ales MiG-21 din dotare fac zgomote "ca de tunet", cum ar zice Enoh sau Isaiia. Deci, de slava Domnului ori a statului nu putea fi vorba.
Ramâne dracii, ingerii ori fapturile de gen iele. Sau poate daca nu credem in astea, credem in "extraterestri" ? :)

PS: Marturisesc, sunt din specia "aragaz cu patru ochiuri" - altfel n-as fi vazut draciile alea. Cu aparatul n-am putut surprinde culoarea si intensitatea lor, si nici nu aveam cum pe asa vreme, chiar si cu un alt aparat.

Repet insa: veneau dinspre orizont. Am facut destula fizica ca sa stiu ce-i aia urcare/coborâre, plus ca sunt casatorit cu perspectiva, ca pictor (pe lânga sotie). Asadar nici o scintilatie, poate de F-117 sau Aurora - insa astea alte dracii, nu zboara cu postcombustia la vedere si sub 2000 metri fara sa ia acoperisul.
Iar culoarea nu se schimba deloc: se "stingeau" urcând, sau dupa ce urcau in nori. Simplu.

Oi intreba in zona, le-or fi vazut si altii. Cu grija, totusi, caci este un renumit spital de nebuni nu departe de unde stau. Iar armata, sau humvee-uri ca ale armatei, am inteles, au mai aparut prin Bihor dupa doua "explozii de meteorit", in 2013 si acum, pe 30 Mai (e drept, in alte zone).

AlanusRex

In atasament. Locuiesc in Beius, iar pe strada mea este si acel cimitir evreiesc prezent in captura. Stelele cu pricina, daca le pot numi stele dat fiind faptul ca nu se vedea niciuna datorita norilor extrem de josi, aveau culoarea prezenta in captura, doar ca erau cu mult mai stralucitoare. Imaginati-va: ar lansa careva artificii, din alea care pocnesc odata ajunse sus, departe, având drept rezultat o coroana si o bubuitura strasnica (poate vizualizati "imaginea"). Aici erau doar luminile alea, fara zgomot (am zis ca se auzea ca un bâzâit de avion de calatori, doar ca acela putea trece - si cu siguranta trecea - in acel moment cu mult deasupra covorului de nori, asa cum au obiceiul sa faca cele din aviatia civila), si mergând majoritatea drept inainte (spre pozitia mea, adica), doar câteva (patru, cinci, sase, ma rog, eram absorbit de spectacol) luând-o spre Nord (la nord, avem defileul Crisului Repede). Linia intrerupta din imagine reprezinta punctul aproximativ dupa care acele lumini dispareau in nori, ori se stingea ceva la ele.
Nu zic, or fi fost lampioane, dar nu-mi vine a crede, caci am vazut cu sutele si nu zboara paralel cu solul, d-apoi sa mai faca manevre - iar daca or fi fost parale pentru ele, nu era timpul adecvat, fiind vreme foarte mohorâta.

Altfel numai sotia mea a vazut asta, pe lânga mine - desi dormea bustean am reusit s-o trezesc. Vorbesc de caminul nostru, caci printre vecini sau oraseni n-am intrebat. Dealtfel, fiind weekened, ori erau in discotecile si barurile din oras, la acea ora (aprox. intre doispe si unu noaptea) - ori n-aveau ce cauta afara. Iar daca totusi merg afara, majoritatea au case mai inaltute (asta atunci când nu-s palate) sau au covor de vita de vie deasupra capului. O fi vazut careva de la vreun bloc, mai stii. Dar in partea orasului (ma rog, oraselului, ca faci repede turul urbei pe jos) in care stau eu nu este atâta poluare luminoasa, de ajung sa vad chiar Calea Lactee, pe cer senin.

Acum, sa dau sfara-n orasel, nu-i treaba mea nicidecum. Si-asa au alte griji. Vorba celuia: am iesit, am observat, (am trezit,) am filmat.

Deja viitorul ne rezerva un guvern stralucit. De ce sa nu fie asta un semn, ca ala vazut de Constantin, intru remedierea lucrurilor ? Poate veneau rachetele la Deveselu, daca tot venira lansatoarele. Ori sa fi fost investitori pierduti cu ocazia mineriadelor ? Nu vom sti niciodata. Daca se mai reproduce bug-ul, filmez de pe-un teren viran ce se afla-n spatele casei, unde nu-s copacei si se vede orasul si orizontul. Asa, eram prea grabit sa surprind momentul, pân' sa ma trezesc sa merg in acel punct, mai erau doar una-doua stelute ce o luau usurel catre Nord.

Ganditorul

CitatAltfel, in data de 30 Mai, tot anul asta, a picat un meteorit nu departe de Oradea - nu in zona in care locuiesc eu, totusi. Coincidenta. Dar satenii s-au speriat.

- Ai idee unde a cazut meteoritul ala pe ...30 mai 2014 ?
Multam frumos.