Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Satelitul RUFON

Creat de fiulploii, 03 Ianuarie 2014, 19:02:05

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

fiulploii

Citat din: jean din  14 Iunie 2017, 12:39:30
Nu financiar, asa in general

Așa in general, pot sa zic ca ar fi analog cu urcatul pe Everest. Mulțumit ?

jean

Nu sunt de acord sa facem ceva doar asa de dragul artei, trebuie sa urmaresti ceva cand pornesti o actiune, sa ai un plan viabil si capacitatea de a duce actiunea la bun sfarsit intr-un timp optim.
Inca o problema, aerodina lui Coanda nu functioneaza de cat intr-un mediu in care exista un fluid, ex: aer. In spatiul cosmic nu poate avea loc efectul Coanda.
Adevarul este dincolo de noi

fiulploii

Citat din: Xanadron din  07 Ianuarie 2014, 14:12:44
Citeva remarci pe scurt deocamdata:
1. Nu cred c-ar fi prea... originala ideea lansarii (pt. 20.000 UK pounds) unui cubuletz botezat "satelit" doar ca numele RUFOn sa se-nvirta un pic printre debris-urile spatiale, alaturi de cubuletzele multor altora - si ei facind traista unui intreprinzator care profita de foamea rusilor "a-toate-lansatori" in ultima vreme.
Mi-ar parea (poate numai mie) doar o inscriere-ntr-un trend / "moda".

2. Din pacate, nici ideea cu balonu' satelizatoriu :-D nu (mai) e originala de multisor - si nici altele apropiate, gen iPhonu'-n spatiu (tot atirnat d-un balon).

3. Atacarea "gradata" a unor proiecte mai simple/ieftine pt. inceput ar fi preferabila, zic eu, dar uite ca evenimente gen  RedBull Flugtag nu se mai tin in Romania din 2010 (din cauza unui accident stupid.)

4. Ar ramine valabila doar "hipnotizarea" :-D unui sponsor valabil pt. proiecte mai ambitioase (desi ramin la opinia ca numai escrocii gen A.R.C.A. au succes in initiative d-astea).

5. Sa nu uit - pina si-un OZN "pe bune" :ufo: ar fi fezabil, zic eu (v. premise teoretice pe topicul dedicat eterului :star:), darr, lasind deoparte sumele relativ mari necesare, ramine insurmontabila problema psihologica a neverosimilitatii unei asemenea propuneri, care ar declansa hohote de ris interminabile :lol: oricarui eventual sponsor.

6. Hai sa bag totusi si-o idee concreta-n final (si posibil profitabila) - ca RUFOn sa dezvolte un sistem propriu de lansare a unor mici sateliti, dar unul reutilizabil si mai controlabil decit baloanele.
Detalii, doar daca ideea ar interesa macar vag pe cineva.

  In contextul de mai sus am avansat propunerea cu lansatorul gen aerodină lenticulara deși mai simplu de realizat imi pare Discul Schriever .

@jean, ai si nu ai dreptate dupa părerea mea. Cum stabilesti ca un proiect e viabil? Bineînțeles ca analizezi si rasanalizezi opțiunile si variantele teoretice si practice si te stabilesti la o cale de urmat. Insa, pe măsura avansării proiectului o sa fi nevoit sa faci modificări , inevitabil  :lol: Si in majoritatea cazurilor constați la sfârșit ca deși tu ai vrut sa faci calul lui Făt-Frumos , a ieșit măgarul lui Buridan  :lol:  Nu ar fi rau nici așa fiindca măgarul are niste avantaje față de cal - aici sper sa nu va gândiți la prostii gen " un cal trăgea la drișcă .."  :lol:
    Una peste alta, eu personal iti Multumesc pentru intenția de participare in condițiile expuse de tine.
In continuare, astept sugestii si idei de cum ar putea sa fie viabil un asemenea proiect si nu de ce nu merge un asemenea proiect . Valabil pt toți cititorii acestui topic.
     Daca dețineam toate cunoștiintele necesare, know-how-ul afacerii , nu cred ca il expuneam sub forma asta . Un proiect comun nu inseamna in opinia mea ca unul sa vina cu ideea si ceilalți sa o sfârtece fără a pune nimic in loc  :lol:
 
@prodcom, astept critici dure din partea ta dar constructive. De exemplu, cred ca oricine știe ca aerodină Coandă nu funcționează decât intr-un fluid sau daca porți fluidul cu tine iar dincolo de atmosfera s-ar putea folosi efectul MHD dar ar trebui sa existe ceva mai simplu si elegant decât sa-ti porți "benzina" in rucsac, nu?

  Cum am zis, opțiunile sunt deschise si da, @ Guest, nu ma astept sa sara toți in sus cu participarea fiindca un grup uman nu poate fi pornit precum un laser, adica dai comanda sau arunci ideea si sare lumea excitată sa dea lumina coerentă  :lol:

  Părerea mea...

jean

Am zis sa nu mai pierd timpul pe aici, dar nu m-am putut abtine, ce sa fac.
Ai spus mai sus urmatoarele:
Citatastept sugestii si idei de cum ar putea sa fie viabil un asemenea proiect si nu de ce nu merge un asemenea proiect . Valabil pt toți cititorii acestui topic.
Un asemenea proiect se compune din doua parti:
1-partea de propulsie care duce satelitul pe o orbita joasa;
2-satelitul.
-partea de propulsie, sunt doua variante in opinia mea. una foarte scumpa sa se ridice satelitul cu o racheta singura care poate ajunge pe orbita. Problema este ca asemenea racheta este destul de mare, nu are toata lumea, si costurile de lansare sunt foarte mari, Poate va imprieteniti cu cei de la ROSA pe care tot i-ati criticat pe aici. Sau poate aveti pile pe la rusi, Space X, NASA, etc.
A doua varianta mai eftina in opinia mea ar fi cea cu baloane. O platforma sau un sistem de prindere a rachetei care sa se ridice pana in stratosfera cu niste baloane si astea stratosferice. Nu luati baloanele copiilor, alea nu sunt bune.
De la vreo 30 si ceva de Km inaltime sau mai mult, racheta sa se desprinda de platforma, sa porneasca motorul si sa accelereze pana iese din atmosfera. , Pana la 100 si ceva de KM, cred. Motorul sa o propulseze inca vreo 70Km. Aceasta solutie are urmatorul avantaj: este nevoie de o racheta mult mai mica iar la acea inaltime si atractia gravitationala este mult mai scazuta. Ajunsa pe orbita ar trebui sa elibereze acel satelit daca totul merge bine.
Eu stiu?.....Romanii au mai pierdut un cubulet prin spatiu extraatmosferic.
-satelitul, cu cat este mai mic cu atat mai bine. Ce trebuie sa contina acesta in componenta sa este alta discutie ca o lungim prea mult. Dar ar fi cateva de amintit: sursa de alimentare cu energie, Un procesor care sa se ocupe de gestionarea informatiilor. Baietii care se joaca cu placutele de programare (ARDUINO) ar avea un cuvant de spus aici. Vezi pe la RoboFun. Un sistem de senzori de orientare si masurare, sistem de telemetrie. Un emitator- receptor de semnale digitale, etc.
Revin cu intrebarea, de ce sa facem toate astea? Cine inta in joc sa ne fie cu noroc? Cine plateste? Incalcam o anumita legislatie sau nu? Cine............

Nota:
Am constatat ca multi nu stiu cum functoneaza aerodina lenticulara.
Descrire functionare.
Este ceva ca un castron cu gura in jos iar in centrul lui se afla o gaura in forma de palnie. In acea gaura se afla un motor care (suge) aerul din partea superioara cu forta si din aceasta cauza presiunea aerului este mai mica pe partea superioara. In acelasi timp acel aer care a fost (supt) este ejectat cu presiune in partea inferioara, aceasta ducand la o suprapresiune care impinge castonul in sus in zona cu presiune scazuta. Atat timp cat motorul functioneaza si presiunea care se afla sub aparat este mai mare ca atractia graviatationala + forta de frecare, aparatul va urca. Nu-mi cereti sa spun si cum se deplaseaza lateral, va imaginati voi.
Deci, daca nu este aer care sa fie (supt), aerodina nu va functiona (spatiul extraatmosferic). Din aceasta cauza nu poate fi folosita pentru lansat sateliti.
Gata ca m-am lungit prea mult.
Adevarul este dincolo de noi

kandaon

Un satelit e greu de pus pe orbita, la fel si constructia unei aerodine Coanda dar imi place ca unii oameni macar se gandesc.

Eu unul daca as avea bani as merge mai degraba pe constructia unei drone de mare inaltime, din materiale ultrausoare, cu motor (motoare) electric si acoperita cu panouri solare, care sa poata sta in aer un timp indelungat (noaptea zboara pe baterii si ziua se reincarca de la soare).
Pui ceva camere foto sau /si video bune pe ea (eventual conectate tot la bateriile alea solare) si filmezi spatiu sau asa, poate poate trece vreun OZN  :-D
Ma gandesc ca ai avea oricum o vizibilitate superioara daca urca la 15.000 m sa zicem (nu stiu daca ar putea, eventual ii pui si un balon cu heliu deasupra, sa ajute la urcare dar sa se mentina la o altitudine potrivita, din pacate nu sunt specialist in aviatie si poate o mai iau pe campii).
Probabil insa ca nu s-ar primi aprobare pentru asa ceva, sa nu incurci traficul aerian sau mai stiu eu ce.

Eventual sa mai ai si un telescop bun la sol, tot asa, poate cuplat cu un soft care sa inregistreze ori sa marcheze imagini doar cand apar fenomene neobisnuite.
Care fenomene au mai fost inregistrate pe Luna de ex., mai e acum discutia cu nu stiu ce stea unde se inregistreaza ceva ciudat, observat tot asa, cu niste telescoape.

fiulploii

Surpriza este că: eu mă refeream la un satelit in jurul Lunii  :-D
Fac pariu că nu mai are nimeni de comentat serios pe aici...

jean

Citat din: fiulploii din  17 Iunie 2017, 16:25:34
Surpriza este că: eu mă refeream la un satelit in jurul Lunii  :-D
Fac pariu că nu mai are nimeni de comentat serios pe aici...
Imi vine sa zic: ma ne lesi, faci teste pe noi? Sau vrei sa mai cresti audienta?
Adevarul este dincolo de noi

fiulploii

Citat din: jean din  18 Iunie 2017, 21:15:29
Imi vine sa zic: ma ne lesi, faci teste pe noi? Sau vrei sa mai cresti audienta?

Bine că numai îți vine că dacă era pe bune mă îngrijoram .
Atașat un exemplu de test .

Unde e telefonul ?  :lol:

prodcomb

Citat din: fiulploii din  19 Iunie 2017, 11:09:03
Bine că numai îți vine că dacă era pe bune mă îngrijoram .
Atașat un exemplu de test .

Unde e telefonul ?  :lol:

În dreapta piciorului din dreapta.  8-)
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit