Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Spargerea Moralei - experimente, conditii, rezultate

Creat de fiulploii, 02 Ianuarie 2014, 22:01:33

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Arhanghelul

#15
Citat din: fiulploii din  03 Ianuarie 2014, 13:33:08
:lol: :lol:  Interesant mod de a ocoli / adormi constiinta moralitatii bazandu-ne pe justitia aceluiasi Sistem . Nu are sens sa discutam despre Justitia sistemului fiindca exemple de greseli grave ale ei au fost si sunt tot timpul.
  Eram curios @Arhanghelul ce ai fi facut la varianta doi  :wink: insa nu trebuie sa raspunzi nimanui. Era doar asa , caz ipotetic. Si sunt convins ca ai inteles perfect .
..............................................................................

Nu raspund ... doar vin cu elemente noi in acest caz ...

" instanţa de judecată a emis un mandat de executare a pedepsei închisorii pentru o perioadă de 2 ani, reţinându-se că, la data de 05 iulie 2012, având calitatea de acar, nu a asigurat sabotul fix de deraiere în poziţia aşezat pe şină, astfel încât convoiul să întâlnească în parcurs sabotul în poziţie regulementară, poziţie de natură să producă deraierea controlată a convoiului şi să nu permită intrarea acestuia în pasajul de cale ferată ce intersectează DN 72."

http://adevarul.ro/locale/targoviste/video-trei-angajati-cfr-condamnati-inchisoare-accidentul-feroviar-produs-caragiale-murit-doi-oameni-alti-doi-fost-grav-raniti-1_530b6a07c7b855ff56a0045d/index.html

Q.E.D.

Resurse:
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,4518.msg87144.html#msg87144

P.S. Sicronicitate ... saptamana trecuta am avut treaba pe la ... Republica (F.A.U.R.) ... si-am ramas uimit sa vad ca mai exista o gara (Titan Sud) functionala ...  in care asteptau  navetisti ... am facut cateva poze pentru niste prieteni care au forumuri si bloguri in domeniul feroviar ... printre poze am bagat si la un sabot de deraiere ( GPS: 44.434214, 26.186221 sau 44°26'03.2"N 26°11'10.4"E )... ce era pus pe o linie cu abatere ... scosa din uz ( cale) ...
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

ela_rebela

Citat din: Arhanghelul din  03 Ianuarie 2014, 14:36:05
in momentul in care arunci un om in fata trenului se cheama .... ii orice sistem de gandire pamantean sau religios c-ai ... omorat/sacrificat ... sa salvezi ce? ... 5 oameni care poate s-ar putea feri din fata lui ...

[/url]

Lasand la o parte sistemele religioase si discutand srict in termeni de moral si imoral (desi, cel putin ce e prefigurat in religia crestina - si aici vorbesc ca o fundamentalista crestina care se raporteaza strict la "era Iisus" si deloc la ce a fost inaintea lui, iudaic, sau nu mai mult decat a facut-o el - cam tot ce se cere dinauntrul ei se suprapune in mare masura cu ceea ce se considera a fi moral, deci ne-am situa tot pe acolo), de ce nimeni nu se gandeste la - de fapt - cea mai morala situatie din contextul asta cu aruncatul altuia de pe pod?
Daca tot sunteti doi pe pod si crezi ca cineva aruncat in fata trenului ii salveaza pe cei 5, de ce nu te arunci tu? Ia iubeste-i tu pe toti 6 (5 de jos + 1 de pe pod) si salveaza-i pe toti si aruncandu-te tu. Da'  sari tu!  Ca ce chestie iti arogi tu posibilitatea de a-i face aluia de langa tine vant de pe pod ca sa ii salvezi pe ceilalti? Adica cine te crezi tu?  Mai sa fie... si dupa aceea cred ca te vrei si erou cumva, dupa treaba asta.

PS: e un "tu" impersonal, Arhanghelul, nu ma adresam tie direct, doar am citat ca sa arat la ce fac referire.  :-D

Tyanu

Eu cred ca omul se naste "rebel". In ce sens ? Copiii fac doar ceea ce vor ei pana cand vin parintii si le "explice" de ce nu e bine sa faci anumite lucruri. Incepand de la lucruri elementare, (oare cati ii lasa pe copiii lor sa cada de pe un scaun pentru a vedea ei insisi ce se intampla ? ) pana la chestiuni asa zis morale ( nu e frumos sa faci asta, e rusine, etc).

Oare cati dintre moralisti ar fi dispusi sa aiba inelul fermecat al lui Platon (parca). Se spune ca era un cioban de o bunatate rar intalnita. Intr-o zi a gasit un inel ce il facea invizibil. In scurt timp omul nostru s-a transformat in ceea ce specia umana este de fapt. Folosindu-se de inel l-a omorat pe rege si a devenit conducatorul regatului. Sunt sigur ca stiati povestea insa am zis totusi sa o reproduc.

Sunt unii care afirma ca e imoral sa omori animale pentru a-ti satisface poftele, intr-o lume in care tehnologia iti permite sa traiesti sanatos fara carne. Au dreptate ? Se insala ? Cine decide asta ? Majoritatea, bineinteles. Aceeasi majoritate care in trecut credea in alte forme de moralitate.

Societatea e cea care traseaza linii. Problema ce se pune e de ce le urmam ? Pentru ca asa fac cei mai multi ? Pentru ca noi consideram aceste linii ca fiind corecte ? Si de unde stim noi ca daca nu urmam acele linii trasate vom merge pe calea cea buna? In ultimul timp e la moda sa fi antisistem, sa nu te conformezi regulilor. Insa cati fac cu adevarat asta ? Multi spun, ca tot e ziua de paste :D ca nu cred in aceasta sarbatoare insa, voit sau nu, o celebreaza.

La fel se intampla si cu legile. Alegem o gasca de oameni care fac anumite legi cu care suntem sau nu de acord. Insa le respectam. Tacuti, resemnati... Credem ca noi stim mai bine decat altii ce e bine si ce e rau insa toti mergem in aceeasi directie. Nimeni nu incearca sa schimbe ceva. Adevaratii oameni antisistem sunt in puscarii. Multi isi merita soarta in atimp ce altii doar au fost impotriva sistemului, a regulilor impuse de catre ceilalti.

Cat despre partea spirituala... poate ca ideile ce se vehiculeaza de cativa ani sunt spuse de mii de ani insa nimeni nu le-a pus in practica. Sau poate ca cei ce au reusit cu adevarat sa realizeze complexitatea sistemului numit Matrix si-au dat seama ca e in zadar sa incerce macar a discuta despre acest subiect cu ceilalti roboti, pardon, oameni.

De ce chiar acum se inoculeaza ideile ca trebuie sa evadam din aceasta realitate ? Poate ca trebuie sa o facem cum vrem noi. Stiu ca suntem conditionati de multe aspecte, insa e posibil doar sa credem asta pentru ca asa se doreste.
Unii vorbesc pentru că au ceva de spus, alții doar pentru a spune ceva ...

http://conspiratiisimistere.wordpress.com/

ela_rebela

Citat din: Tyanu din  20 Aprilie 2014, 15:39:15

Societatea e cea care traseaza linii. Problema ce se pune e de ce le urmam ? Pentru ca asa fac cei mai multi ? Pentru ca noi consideram aceste linii ca fiind corecte ? Si de unde stim noi ca daca nu urmam acele linii trasate vom merge pe calea cea buna? In ultimul timp e la moda sa fi antisistem, sa nu te conformezi regulilor. Insa cati fac cu adevarat asta ? Multi spun, ca tot e ziua de paste :D ca nu cred in aceasta sarbatoare insa, voit sau nu, o celebreaza. 

Permite-mi, Tyanu sa intervin putin: pentru unii a fi rebel e o optiune, pt altii, poate fi o nevoie. Cel mai bine cred ca e sa te gandesti inainte sa te razvratesti impotriva a ceva si nu sa te razvratesti oricand, oricum ca si cum ar fi o lupta perpetua eu-sistem indiferent ce are "sistemul" de zis. Sunt unele "legi" trasate care sunt si utile. E bine sa pui in balanta si sa te gandesti inainte sa-ti conduci "rascoala" ce s-ar intampla daca prin rascoala ta ai obtine ce vrei. Daca legea spune ca violul sau crima se pedepsesc , inchipuie-ti ce s-ar intampla daca te-ai razvrati impotriva acestei legi, cat s-ar inmulti numarul de violuri si crime? Ti-ar placea sa traiesti intr-o lume d-asta? Mie nu. Si deja consider suficienta constiinta mea si probabil si a multora ca sa nu faca raul/imoralul (adica nu legea e cea care ii motiveaza) dar pana cand constiinta umana nu se trezeste in fiecare din oameni, e nevoie de ceva sa-i opreasca de la a face raul pe multi dintre ei.

Incercand sa fac o mica paralela cu religia - ca mi se pare interesant contextul care se ofera: inchipuie-ti oare ce era in vremea lui Moise , in societatea sau mai bine spus, in triburile alea ale lor de a fost nevoie sa vina Moise sa le dea porunci: sa NU ucizi, sa NU minti, sa NU furi, sa NU poftesti la femeia altuia...samd, amenintandu-i cu moartea de Sus pana la al nu stiu catelea neam. Iti dai seama ce barbarie era acolo?Ce crime, ce violuri? Vad in Moise eroul care a reusit sa ii adune si sa ii organizeze social, in spatiul exterior, care a reusit sa ii faca sa se stapaneasca (prin metodele de atunci, fireste si adaptate constiintei lor atavice - vezi controlul prin frica, vezi legea Talionului) si sa NU mai faca raul (ca la asta am rezuma totul, pana la urma).  Daca iei oamenilor si acum legile prin care se asigura aceasta elementara ordine si securitate, te intorci inapoi de unde ai plecat. Inca mai sunt oameni care sunt capabili sa dea in cap dar n-o fac de frica legii sau reusesc sa se abtina de la unele chestii pe motiv ca "ma ia politia ca esti minora" (deci  e clar ca functioneaza legea asta si dezirabil e cat mai multi sa se supuna ei).  Nu-i productiv si nici inteligent sa te razvratesti impotriva a asa ceva.  (divagand un pic - ma simt norocoasa sa traiesc in europa, vedeam in state analize a unor orase unde pe langa alte caracteristici, era luata in vizor si criminalitatea, cate crime la suta de mii de locuitori... m-am crucit, ma gandeam eu europeanca cuminte asa si obisnuita cu linistea, cum e posibil ca in veacurile astea sa mai analizam asa ceva, sa mai punem astfel de probleme - dar nu sunt ei de vina, ei doar fac ce au fost invatati sa faca de mici - prin vizual, prin audio, presa si toate mediile prin care se mai manifesta cultura americana, n-ai de ce sa te mai miri ca nu stiu ce elev impusca toata clasa).

Again, te supui cui consideri ca se justifica. Eu, personal, ma razvratesc impotriva a orice ma face sa fiu sclav sau incearca sa ma dezumanizeze... si-asa hedonisti cum suntem din fire, sustin razvratirea chiar si impotriva propriei placeri daca e nevoie, daca tinzi sa devii sclavul ei si daca incet incet te dezbraca de valori, iti indoaie coloana vertebrala si te impinge sa faci rau altora pentru a ti-o procura. Si cred ca cele mai multe acte imorale care se fac, se fac din cauza acestei firi hedoniste pe care o avem...si din cauza normelor sociale care par sa o fi luat razna, care par sa iti sustina manifestarea instinctelor primare (pe motiv ca e ok, ca deja e perfect normal, ca nu trebuie sa te simti vinovat, chiar se inventeaza si noi termeni cu o conotatie intens pozitiva ca acela de "open minded" - cum sa zic, semana cumva cu conditionarile pavloviene - reusesti sa faci un thresome (scuzati-mi exemplul) , aaa esti open minded (esti rasplatit cu apreciere (ca si cum e f bine ce ai facut), pe care nu stiu cine a considerat-o cand a inventat-o ca fiind pozitiva dar care face societatea din ce in ce mai lasciva si dezumanizata... si imorala! Dar macar te simti mandru ca esti open-minded).
Nu se mai solicita cultivarea unor valori umane care-ti influenteaza intens si  morala pana la urma, ci e sprijinit libertinajul (care e diferit de libertate, mai bine spus, e doar o libertate prost inteleasa) si orice actiune care iti produce placere. Dar, totul e normal, nu va panicati...
  [Am o carte pe care o citesc acum si care presimt ca o sa se refere la asa ceva  :| ]

Ptiu, ce m-am lungit... asa scriu eu cu patima cand ma inflamez.  :-D


Tyanu

Exemplele date de tine, ela_rebela sunt cele date de cei mai multi dintre cei credinciosi. Stii bine ca nu la astfel de legi ma refeream, insa nu are rost sa intru in subiect. Paralela facuta cu Moise cred ca e irelevanta... sistemul propus de el este destul de pamantean si de primitiv, nu are nimic de a face cu vreo divinitate. Nu te gandi ca in Egipt sau in vechiul Babilon nu existau astfel de legi.

Conditionarea. Asta e cuvantul de baza cand aducem in discutie religiile, oricare ar fi ele. Toate religiile te conditioneaza.  Primesti ceva doar daca faci, sa nu faci ceva. In termeni moderni acest lucru e depasit. Trebuia ca acest aspect sa evolueze. Atunci s-a gasit metoda aceasta, a evadarii. Omul modern vrea sa evadeze... din tot, din slujba ce o are, din orase, din sistem, chiar din Matrix. In acelas timp provocarile de a ramane in sistem par tot mai atractive pentru multi.

Oare chiar vrem acest lucru sau asta se vrea de la noi ? Eu cred ca asta e intrebarea de la care trebuie pornit.
Unii vorbesc pentru că au ceva de spus, alții doar pentru a spune ceva ...

http://conspiratiisimistere.wordpress.com/

ela_rebela

"sistemul propus de el este destul de pamantean si de primitiv" - pai asa erau oamenii, nu puteai sa le vorbesti despre cat de frumos e bine sa fii moral si fiinta superioara pana nu ii potoleai din apucaturile alea. Asta am si zis, ca metoda era dupa constiinta lor, atavica. Plus ca nici nu l-am invocat pe Dumnezeu ca sa imi zici de divinitate, nici macar nu cred ca au fost "dictate" acele legi ci cred ca au fost concepute de insusi Moise in asa fel incat sa rezolve problemele poporului lui, in functie de lucrurile cu care se confrunta zilnic ("de a fost nevoie sa vina Moise sa le dea porunci" el adica).
Exemplele pe care le-am dat au fost arbitrare si am cautat sa priveasca in primul rand moralitatea (ca doar la topicul asta suntem).

"Toate religiile te conditioneaza." - poate ca si tie ti-a fost conditionata o astfel de gandire de catre altii. Ia lasa ce cred altii si citeste tu singur si descopera tu singur cine, unde si daca te conditioneaza cu ceva. Ti-ai pus vreodata intrebarea daca exegeza generata din sanul bisericii (aia pe care o stiu toti) este cea corecta sau daca mai exista si alte variante dar se pastreaza asta cu anumite scopuri? Nu vroiam sa schimb subiectul spre religie, chiar nu mi-a fost asta intentia, dar eu mi-am facut o alta exegeza in care nimic nu iti e conditionat de nimic ci totul e, dimpotriva, neconditionat. Cica mintea e ca o parasuta, functioneaza si te ajuta doar daca o deschizi.   :-D  (hey, n-o lua personal, cred doar ca oamenii trebuie sa-si deblocheze mintile de dopurile ideatice ale altora)

"Primesti ceva doar daca faci, sa nu faci ceva. In termeni moderni acest lucru e depasit. Trebuia ca acest aspect sa evolueze."  - de ce crezi ca e depasit? si cu ce a evoluat? lucrurile doar s-au transformat, au capatat alte nume. Oamenii se inchina altor "zei", au alti idoli. Si in zilele noastre ne confruntam cu aceeasi problema: nu primesti bani sa-ti faci existenta cum vrei decat daca muncesti... cu cat mai mult cu atat primesti mai mult. Si asta e doar un exemplu... nu-i deloc depasit conceptul. Cel putin nu in viziunea mea.

"Oare chiar vrem acest lucru sau asta se vrea de la noi ?" - cred ca depinde f mult de prioritatile pe care ti le faci, de ce decizi ca e mai important pt tine. Stiu oameni care sunt si vor ramane creaturi urbane orice ar fi si vor ramane la viata de orase si vor munci sa-si faca banii necesari cerintelor unui oras, chiar daca asta presupune sa ignore sistemul sau sa deal with it. Pt ca e mai important pt ei sa se simta bine si sa se distreze decat ce vrea sistemul de la ei. Par niste victime, dar poti sa faci ceva cand mirajul sistemului i-a prins oferindu-i atatea placeri si chestii de consum si ei singuri zic "eu vreau aici, n-am nevoie de liniste, de natura"? :)

Xanadron

Citat din: ela_rebela din  20 Aprilie 2014, 22:18:39
(1) [...] nici macar nu cred ca au fost "dictate" acele legi ci cred ca au fost concepute de insusi Moise in asa fel incat sa rezolve problemele poporului lui, in functie de lucrurile cu care se confrunta zilnic ("de a fost nevoie sa vina Moise sa le dea porunci" el adica).

(2) "Toate religiile te conditioneaza." - poate ca si tie ti-a fost conditionata o astfel de gandire de catre altii. Ia lasa ce cred altii si citeste tu singur si descopera tu singur cine, unde si daca te conditioneaza cu ceva.

(3) Si in zilele noastre ne confruntam cu aceeasi problema: nu primesti bani sa-ti faci existenta cum vrei decat daca muncesti... cu cat mai mult cu atat primesti mai mult. Si asta e doar un exemplu... nu-i deloc depasit conceptul. Cel putin nu in viziunea mea.

(4) [...] Par niste victime, dar poti sa faci ceva cand mirajul sistemului i-a prins oferindu-i atatea placeri si chestii de consum si ei singuri zic "eu vreau aici, n-am nevoie de liniste, de natura"? :)

1. Chiar crezi ca Moise a inventat totul de capu' lui si n-a fost "pre-programat" De-Mai-Sus?

2. Negarea negatiei sau metoda reducerii la absurd se pot aplica oricarei teorii.

3. Chiar crezi si-n minciuna asta gogonata - "primesti mai mult doar daca muncesti mai mult"? :lol:

4. Daca vrei, poti. :-D

P.S. Clar ca oricine-i liber sa creada orice, inclusiv noua noastra colega (btw, bun venit pe RUFOn!)
Ba-i chiar util din pdv. statistic sa aflam (nu doar noi forumistii "fara ochi albastri" :lol:) cam ce idei are noua generatie.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

ela_rebela

Hai s-o iau la fel de sistematic:

1. Da. E ce cred eu.  (in general daca te bagi cu mine in discutii pe teme d-astea  :-D ai sa observi ca rebeliunea mea se manifesta cel mai proeminent aici. Am niste pareri de ma excomunica astia... arunca anatema dupa mine :)))) ). Da, cred ca Moise le-a facut ca un conducator bun ce era si intelept si deprins cu tehnici diverse de prin Egipt de la eruditii de acolo in sanul carora a crescut el si de unde a invatat atatea tertipuri si lucruri si uite asa si-a facut tabiltele. Nu cred ca au cazut din cer la propriu. O fi fost si vreun foc ... focu` inspiratiei.

2. Sunt pro cercetat de unu' singur... tu acolo cu carticica in mana, cu creionul sa-ti notezi ce simti, cu formatul de opinii de unul singur si renuntatul la uitatul in gura formatorilor de opinie sau a celor care merg cu turma. Daca dupa ce ai studiat singur ajungi la o concluzie, hai s-o dezbatem (daca am studiat si eu). Iar relativ la subiectul pt care am tras de maneca, pot sa zic ca am studiat. Singura. Nu mai suntem nealfabetizati sa ne citeasca la biserica si sa ni se reproduca totul prin imagini/picturi... si tot ea sa ne si "invete" cum trebuie sa intelegem lucrurile de acolo.

Cum ziceam si mai sus, nu-mi place sclavagismul, nu-mi plac manipularile si nici nu o sa fiu instrumentul de manipulare a maselor (cat depinde de  mine, fac, am o functie prin care pot sa servesc drept instrument de manipulare a oamenilor si nu numai ca n-o fac, ba chiar indemn la fix inversul decat ceea ce mi s-a bagat in cap ani de zile sub frumoasa aparenta a binelui).

3.  Umm, nu stiu cum e in cazul tau... dar in cazul jobului meu, cu cat muncesc mai mult, cu atat am mai mult. Si oamenii care ma ajuta primesc in plus daca stau peste program.

4. Pemite-mi sa te intreb: ce?  Cand pe om il fascineaza orasul si consumul? Se simte motivat sa faca bani si sa-i consume pe alte lucruri care-i fac placere. Stii ce greu e sa smulgi un om din placerile in care se scalda? Ale naibii placeri! Zici ca sunt sensul vietii unora.   :|

Mmm, da, sunt noua.  :-D   Mama, mama, ce va stiti toti pe aici... imediat sesizati ca a venit cineva nou.   :lol:

socrate

Citat din: ela_rebela din  21 Aprilie 2014, 17:00:50
Hai s-o iau la fel de sistematic:

1. Da. E ce cred eu.  (in general daca te bagi cu mine in discutii pe teme d-astea  :-D ai sa observi ca rebeliunea mea se manifesta cel mai proeminent aici. Am niste pareri de ma excomunica astia... arunca anatema dupa mine :)))) ).

Da, cred ca Moise le-a facut ca un conducator bun ce era si intelept si deprins cu tehnici diverse de prin Egipt de la eruditii de acolo in sanul carora a crescut el si de unde a invatat atatea tertipuri si lucruri si uite asa si-a facut tabiltele. Nu cred ca au cazut din cer la propriu. O fi fost si vreun foc ... focu` inspiratiei.
  :|

Mmm, da, sunt noua.  :-D   Mama, mama, ce va stiti toti pe aici... imediat sesizati ca a venit cineva nou.   :lol:

...da,bine ai venit!, ela_rebela,era necesara o mica "rebeliune" pe forum...vreau sa spun, o nanta mai  "tonica",data fiind si terminarea "supliciului hristosesc" si trecerea la "rebeliunea" normala a vietii cre(s)tine,cauza in sine, a efectului,"supliciu".
Am inteles.....
Citat. Da, cred ca Moise le-a facut ca un conducator bun ce era si intelept
de ce?....
CitatIncercand sa fac o mica paralela cu religia - ca mi se pare interesant contextul care se ofera: inchipuie-ti oare ce era in vremea lui Moise , in societatea sau mai bine spus, in triburile alea ale lor de a fost nevoie sa vina Moise sa le dea porunci: sa NU ucizi, sa NU minti, sa NU furi, sa NU poftesti la femeia altuia...samd, amenintandu-i cu moartea de Sus pana la al nu stiu catelea neam. Iti dai seama ce barbarie era acolo?Ce crime, ce violuri? Vad in Moise eroul care a reusit sa ii adune si sa ii organizeze social,

asa .....eu am inteles ideea......un pic ma cam incurca o fraza, a ta.....spui tu...
Citatfac o mica paralela cu religia
.....si eu de asemenea......daca nu te superi...

...
CitatLasand la o parte sistemele religioase si discutand srict in termeni de moral si imoral (desi, cel putin ce e prefigurat in religia crestina - si aici vorbesc ca o fundamentalista crestina care se raporteaza strict la "era Iisus" si deloc la ce a fost inaintea lui,

deci.... ca o fundamentalista crestina.... spui tu ca urasti sclavagismul etc...altfel spus... Moise sa le dea porunci: sa NU ucizi, sa NU minti, sa NU furi, sa NU poftesti la femeia altuia......pai,ce a spus Moise si ce a spus "criti'nel"(de fapt nu el, ci tat'su prin el) ....e paralel....daca nu... antagonic....unu cu pedeapsa, celalat cu iertarea :| :- ...zic si io...apropo,de vorba ta....
CitatDaca dupa ce ai studiat singur ajungi la o concluzie,
hai s-o dezbatem (daca am studiat si eu)

PS....da,asa....fara sa starnim "valuri pe forum"...tu esti mai nouta..sa inteleg...deci ia seama...acest forum nu este de hala de pupatori da moaste sfinte(cre(s)tine....nu,deoarece, sa constatat ca "moastele" au spirite....da... nu toti  stiu....da aia uni pupa "moastele"....  :| :-D


ela_rebela

Aoleo!! stai, socrate,  ca m-ai luat tare si m-am speriat. =)))

De ce le-a facut sau de ce cred ca era un conducator bun si intelept?

Vezi tu, el a trait cumva ca la curtea regala, a avut parte de cele mai alese invataturi si-a iesit din miezul lor de acolo un bun cunoscator al multor chestii.  Vedea tot ce facea faraonul, cum isi conducea regatul, oamenii, e lesne de inteles ca Moise venit printre evrei nu era un oarecare.  Cred doar, dupa poruncile pe care le-a adus si a fost nevoie sa le implementeze, ca poporul lui era un popor barbar. Nu te duci sa-i poruncesti "sa nu ucizi" daca el e cuminte si nu ucide. Nu te duci sa ii poruncesti "sa nu furi" daca el stie clar care ii e bucata si n-o depaseste. Doesnt make sense! Cel putin nu in capul meu. Deci Moise vazand asta si haosul ala intrinsec al poporului, mi-l si imaginez cum isi zicea in barba "ma, tre sa fac ceva cu astia ca nu se mai poate! se omoara intre ei!". E si s-o dus omu` pe munte si-o venit cu miraculoasele tablite. Da' pe care el le-a elaborat (conform cu ce vedea el, de la nivelul lui superior, ca se intampla cu poporul lui - ce-a fost nevoie, aia a asternut) si le-a scris (cum? sigur a invatat de la egipteni cum sa scrie in piatra, daca nici de-acolo...). Bun, doar ca vezi tu , pe oamenii aia atat de obisnuiti sa-si indeplineasca la discretie primele impulsuri e greu sa ii stapanesti cu chestii intelepte, serafice, superioare (iti imaginezi ridicolul situatiei, nu? ). Noah, pe astia trebuie sa ii faci constienti ca exista o forta puternic decat ei, ceva mai rau decat ei, care se poate razbuna nu pe unul  ci pe toti, trebuia sa ii faci sa le fie frica. Na si odata cu tablitele magice  (care pam pam au aparut din seninul  miraculosului cer pt evrei)  a adus Moise cu el si frica ... "bagati-va mintile in cap, ca mai sus de voi e Dumnezeu, ui' ce mi-a dat aici si e manios si va omoara pana la al nu stiu catelea neam...".Era nevoie sa creeze o astfel de imagine.  Cred ca l-a dus capul si-a facut treaba bine ca s-au speriat evreii si-au zis "ascultam ca sa nu murim".

Acuma, sigur ca iertarea e o chestie sublima, e minunata... doar ca niste constiinte atavice obisnuite pana mai ieri sa-ti dea in cap sa te omoare, n-o s=o priceapa. Nu stiu daca ti-ai dat seama, dar Iisus de multe ori a zis "cine are urechi de auzit , sa auda". De ce oare? In niciun caz nu putea el sa vina sa le vorbeasca de iertare si iubire salbaticilor alora, se adresa celor ceva mai avansati dpdv al constiintei, care au trecut cu brio de "etapa Moise".  Du-te la doi salbatici care se bat in strada si incearca sa-i desaprti spunandu-le ca ce frumos e sa iti ierti aproapele. Ca iti da si una in cap (asta stiu sa faca, nu ai zis ce trebuie, cui trebuie). Si-atunci, vorba aia, Moise n-a riscat :)))) dar si-a dat seama ca singura forma de dreptate imediat superioara lor la care puteau accede cu intelegerea era ca daca totusi iti da un pumn, poti maxim sa ii dai si tu tot un pumn. Si ca daca iti scoate un dinte, poti sa ii scoti maxim un dinte si tu. Si ca daca iti scoate un ochi, nu poti sa il omori pt asta, poti sa ii scoti si tu cel mult un ochi. Iaca talionul. Evident noua acum ni se pare barbar si asa ceva, daca ne sparge cineva un dinte, putini sunt cei care vor sa-si faca o astfel de dreptate si sar si ei sa-i scoata un dinte.( Pt oameni de felul asta a ramas vechea Lege pe care Iisus n-a vrut sa o strice.) Dar pt constiinta de atunci asta era maximul ce puteai scoate de la ei, si pe undeva era fairplay jucat. Si uite ca a mers. S-au conformat evreii... Adica, cum sa zic, i-a luat asa cu baby steps si pana la urma i-a cizelat. I-a organizat social, le-a dat niste legi, le-a facut dreptate dupa capul lor asa, si-a reusit sa ii domoleasca. Ma, io il vad un erou pt treaba asta. Mi se pare ca tre sa fii si un fin psiholog, sa intuiesti obstacolele, sa stii cum sa iti pui probleme si sa faci salbaticii aia sa te asculte, sa incepi sa scoti oameni din ei. Practic vad ca Moise a avut misiunea asta de a-i organiza social si de a le da o minima constiinta a individului si o elementara notiune de dreptate. A trece de lectia lui Moise presupune a fi capabil sa te stapanesti si sa reusesti sa NU mai faci raul (ca la asta ziceam ca se rezuma totul pana la urma).

Odata trecuta lectia asta, incepeai sa iti deschizi urechile si pt ce avea sa spuna si Iisus mai tarziu. El deja nu mai are misiunea sa te organizeze social (a facut Moise treaba asta, a lasat el Legea). El vine si iti spune "stii, nu e suficient doar sa nu mai faci raul" (evident doar cine a ajuns la stadiul asta putea sa il priceapa si sa deschida ochii sa vada ce mai e mai departe daca doar asta n-ajunge?), "nu e suficient sa fii bun in mod pasiv, trebuie sa fii bun in mod activ: iubeste!". Si de fapt, la asta se rezuma era lui Iisus. A si zis Iisus "Nu am venit sa stric Legea (veche, a lui Moise, inca e valabila pt cine are nevoie de ea, pentru cei care inca pastreaza tiparul ala de constiinta), ci sa o implinesc (adica sa o fac sa fie completa). Nu puteti sa fiti cu adevarat oameni (umani) daca nu stiti sa fiti buni in mod activ, sa iubiti, sa iertati etc". Vezi, Iisus lucreaza la deja alt nivel cu oamenii. Daca Moise lucra cu partea lor vazuta, cu viata lor exterioara, Iisus lucreaza cu partea lor nevazuta, vrea sa miste ceva in viata interioara a omului, nu in cea exterioara. Te invata cum sa folosesti ce ai in exterior, ca sa imbunatatesti ce ai in interior. (ca tot vorbim de morala)

Evident ca nu se pupa vechiul cu noul. Si cand am zis ca sunt fundamentalista crestina si ca ma raportez strict la "era Iisus" - inteleg prin asta ca nu iau in seama decat ce are el de zis. Nu ma intereseaza cine si ce a zis DUPA Iisus (respectiv asa numitii "Parinti ai Bisericii" care au inventat o tararaie de chestii si obiceiuri si datini si blabla) cum nu ma intereseaza (pe mine personal, pe altii s-ar putea sa ii vizeze in mod acut si personal) nici Moise care a fost INAINTE de Iisus. Moise nu mi se adreseaza mie, n-am tipul ala de constiinta, nu simt sa dau in cap sau sa ma razbun dar vibrez la auzul indemnului "iubeste!".  Deci nu cred ca un crestin care constientizeaza ce inseamna sa fii crestin, ar putea sa impace vreodata in el vechiul cu noul. Ori esti acolo ori esti acolo. Si nu inteleg cum biserica reuseste sa ii faca sa creada ca ele doua se impaca.  Cum nu inteleg de ce mai foloseste frica cu aceia dintre oameni in care vad licarul unor constiinte superioare. Adica daca ok, sunt la faza la care am inteles ca nu e productiv sa fac raul si reusesc sa ma stapanesc si incerc sa trec la o etapa superioara, la ce mai e buna frica?  Astia ori ne cred prea prosti si reusesc sa inoculeze si in capul oamenilor ideea asta, ca sunt prosti si ca trebuie sa asculte de popa... ori ne cred prea inteligenti si de frica sa nu ne razvratim inca foloseste frica.  La mine nu mai merge... sadly! :(


Sper ca am reusit sa raspund din mers tuturor punctelor indicate de tine. N-am putut sa o fac altfel decat arogandu-mi dreptul sa scriu pe larg si intr-un mod mai omogen, nu asa fragmentar. De data asta am gasit ca era nevoie astfel . :D
Oricum, te felicit daca ai avut rabdare pana la final! Dar pt mine e o viziune importanta asupra lucrurilor si vroiam sa pasez cat mai clar ce am in cap ca sa poti sa iti faci niste idei macar in mare despre ce e acolo...si as putea inca sa mai scriu mult pe tema asta =))) as putea sa scriu o carte intreaga  in care sa-mi expun toate viziunile si intepretarile. =))) pt mine au atata sens vazute asa!


horia2008

Citat din: socrate din  21 Aprilie 2014, 22:14:24vietii cre(s)tine, moaste sfinte(cre(s)tine...., "criti'nel"(de fapt nu el, ci tat'su prin el)
Auzi socrate, daca ai pretentia la dezbateri civilizate, incearca sa-ti si respecti preopinentii prin expunerea teoriilor tale intr-un limbaj mai elevat de care sunt sigur ca esti in stare, si nu prin subtilitati de-astea gen cre(s)tin, "criti'nel"; poti sa fi cat de radical vrei tu dar nu cu astfel de exprimari; ce vrei sa dovedesti, ca esti mai bun si le stii tu pe toate si sa lamuresti plebea? ok, dar incearca cu frumosul, chiar daca, dupa tine, nu se merita; asta nu-i forum fundamentalist crestin (si cu atat mai putine eu de ex.), dar nici anti-crestin sa-ti suporte exprimarile elevate la adresa a orice nu-ti convine
Asa ca ar fi bine sa te conformezi cu ce ti-a spus alx



Xanadron

#26
Mai intru p-aici doar ca sa repet un sfat amical pt. noii veniti (n.b.: era si greu sa ne dam seama ca ela_rebela e noua p-aici dupa doar 3 postari... :-D): e preferabil deci sa rasfoiti atent forumul inainte de-a posta... orice.

Zic asta nu doar din cauza probabilitatii enorme de-a relua opinii identice deja exprimate (n-ar fi oricum vreo hiba asta - doar se zice ca spiritele apropiate ajung la solutii similare, fie si pe cai diferite), ci mai ales fiindca unele subiecte au fost deja disecate pina la a mia "foaie de ceapa". 8-)
Chestie valabila de ex. si cu tema "Moise" - despre care am ajuns cindva sa ne intrebam pina si de ce oare-i figurat... cu coarne :evil: (nu doar de Michelangelo).
Si, evident, sa [ne] si raspundem mai mult sau mai putin veridic. Proces in urma caruia am atins insa - cam fara sa vrem poate - :lol: detalii ocultate de mare profunzime (nu zic eu asta, ci altii).

Nu mai intru deci in teritoriul truismelor emise acum (cu orizont atit de general-banal incit se pierde-n ceatza), motivat totusi mai ales de sugestia justificata a moderatorilor de-a nu (mai) ataca domenii conexe Religiei - tarla de discutii cu potential maxim in a genera "flames". :star:
Voi puteti pe de alta parte sa bagati carbuni cit vreti in continuare. :-D
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

fiulploii

 :lol:  Tipic ....despicarea firului in sasesprezece cu accente metafizice , filozofice si emotionale.
  Cu vreo 2-3 exceptii se inoata cu scrasnete din dinti in acelasi Matrix ..evadarea e aproape insa atat de departe in atare conditii ..

Parerea mea ..criptica? deloc ...

Xanadron

Citat din: fiulploii din  03 Ianuarie 2014, 01:47:23
[...] Parerea mea e ca obedienta asta se invata iar prin repetare de-a lungul generatiilor se transmite urmasilor asa cum bine spunea si @Xanadron pe alt topic despre alta informatiei inoculata softului initial .
 
  Cat despre jump to the next level la gramada sau in grup, ma cam indoiesc ca s-ar realiza fara vreun ajutor extern - vezi fantastica si ipotetica varianta din Sfarsitul Copilariei , pomenita cam des pe aici in ultimul timp  :roll:
  Fac pariu insa , tot ipotetic si fantastic ca acel ajutor extern nu va veni la modul cum e inoculat de mii de ani . Mitul ( si nu Ziua ) Reintoarcerii lor are un scop anume iar fenomenul Isus ( indiferent de cum se scrie ) este doar ultimul dintr-o serie destul de lunga pentru reinitializarea Asteptarii pline de speranta Dreptatii finale. Toata lumea pare a uita de faptul ca ar fi doar 144.000 de locuri in nava  :lol:
  Sa nu alunecam insa pe tema altui subiect , pe cat posibil.

In loc de raspuns, un articol-completare f. bine legat (parerea mea subiectiva, normal), pornind de la ideile genialului Chomsky - si care putea fi la fel de bine postat pe defunctul topic "Ucideti Sistemul!": 8-)

http://antiiluzii.blogspot.com/2015/01/anarhismul-alternativa-viabila-unui.html
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/