Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Anubis si Cultura Cucuteni

Creat de Urban, 20 Septembrie 2013, 21:37:16

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mm

#60
  Dupa cum am anuntat deja, avand prea multe dovezi scrise si nu numai, am separat cele doua subiecte principale ale disputei noastre si in aceasta postare subiectul este -in principal- problema daca aurul stramosilor nostri a ajuns pe la faraonii Egiptului. AdarM a afirmat ca nu, eu (bazandu-ma pe o informatie din memorie) am sustinut ca da si la fel au sustinut si alti colegi, de fapt unul singur a sustinut ca nu.

  Inainte de aceasta adaug urmatorul citat, referitor la problema din postarea dinainte:
" Aşa, de exemplu, el [Parvan] susţine ca Dacii n'au bătut nici moneda de aur,nici de bronz.  Profesorul, ungur Cserni Béla, dupa ce spune ca Dacii au exploatat cu mult succes minele de aur de la Roşia/ Montana (Alburnusmaior) şi comuna învecinată Corna, ambele lângă Abrud, aduce ca dovadă două monede de aur din timpul domniei regelui dac Sarmiz, care — afirma el au fost bătute în monetaria de la Sarmiseglietiiza, ori probabil în cea de la Tamis, oraş, care ar fi fost aşezat pe locul Albei Iulii de azi, situat mai aproape de regiunea minieră delà Abrud.*

* Dr. Cserni Bela:
Alsdfeher värmegye törtenelme a römai korban (Istoria judetului Alba In epoca romanä).
[ Din : ION RUSU ABRUDEANU, un autor ce nu mai trebuie prezentat.] "

  Profesorul ungur (deci neroman) a folosit bogata colectie de la liceul din Aiud (oras unde am lucrat si eu patru ani) si documentatia f. buna, pe care acesti locuitori harnici si organizati le-au adunat acolo (meteoriti, piesa de aluminiu antic, carti rare, etc.). Neputandu-l invinui de partinic roman, patriot roman, putem sa punem cea mai mare baza pe afirmatia domniei sale, subliniata de mine in citat.

   Acelasi lucru il spune un alt profesor (ungur) in citatul:
"  Dr. Szabo Iozsef, fost profesor de mineralogie la Universitatea din Budapesta şi membru al Academiei ungare de ştiinţe, afirma ca minele de aur de la  Alburnus maior (Roşia Montana, de lângă Abrud) au fost exploatate cu 150 de ani înainte de ocuparea Daciei de Romani. "
  Nu-l banuim nici pe el ca ne-ar tine partea si-l credem. Ia uite domnule, pai si asta spune ca dacii isi rupeau spinarea ca mineri!! Ţţţ!

   Am gasit o confirmare exceptionala (or mai fi si altele dar in benzile desenate si in basmele românilor inca nu am apucat sa caut), oferita de directorul (fost director, un numar bun de ani) Muzeului de Istorie din Alba Iulia. Taman pe unde "curgea" aurul romAn spre Roma (mergea si român), de la portul Partoş, la confluenta Ampoiului cu Muresul (cu plutele, zicea profu meu de istorie). Pe d-l H. Ciugudean l-am cunoscut personal si am folosit o lucrare a domniei sale, existenta in biblioteca muzeului, pentru documentare. Daca nici asta nu-i specialist, atunci ma las de meserie. Sursa:
http://www.asymetria.org/modules.php?name=News&file=article&sid=231

  H. Ciugudean dixit:
"  Cercetarile mele s-au concentrat pe Valea Ampoiului timp de peste 20 de ani. In 1985, intr-o movila funerara din Ampoita, am descoperit doi cercei din aur nativ de 24 de karate (de fapt o pepita ciocanita, de o puritate deosebita). Am inceput sa caut analogii in literatura de specialitate. In cele din urma, am dat peste comunicarea lui Wilhelm Dšrpfeld, care a descoperit in nordul Greciei, in Ithaca, cercei identici. De pe coasta Adriaticii, arh. Margareta Primas a venit cu o comunicare la fel de socanta: intr-o movila de piatra din Velika Gruda, ea a gasit cinci cercei identici cu cei din Ampoita! Asadar, in prima jumatate a mileniului al III-lea i.Hr. (2700-2600 i.Hr.) exista o ruta care lega civilizatia egeeana de civilizatia epocii bronzului din inima Transilvaniei. Motivul? Aurul tracic!
.....................
- Sunt unele opinii, poate prea exaltate, conform carora si aurul despre care se vorbeste in Biblie (Facerea, cap. 2/11) ar proveni tot din Muntii Apuseni...
- Nu pot comenta aceste afirmatii, in schimb, exista indicii serioase ca aurul prezent in aria civilizatiei miceniene, in Grecia si Anatolia, aurul Troiei si poate o parte din aurul faraonilor egipteni provine din Muntii Apuseni. S-a constatat ca este vorba de un aur care contine o ridicata cantitate de argint - caracteristica pe care o gasim numai la aurul din Transilvania. Doar aici exista o proportie de 18-20% de argint in compozitia naturala a aurului. "


  Am subliniat partile care mi s-au parut interesante. Ciugudean inca mai traieste, tzie-l Dumnezeu!, asa ca poate fi contactat de persoanele interesate. Nici nu mai am ce adauga, totul este mai clar ca lumina zilei. Nu pot eu, un amator amarat de nespecialist sa mai adaug vreun cuvant, as fi nepoliticos!
  Imi cer scuze ca nu mi s-a confirmat ca si aurul Tutankhamon e de pe la noi, inca mai e vreme, eu ma multumesc cu informatia scapata din gura aurita a unui specialist adevarat, necurechist, ca: poate o parte din aurul faraonilor egipteni, e de pe la noi (poate chiar din judetul meu - Alba). Remarc doar ce tinuta stiintifica are specialistul asta: el stie sigur (ca doara toti au furat si inca mai fura de la noi aur, petrol, gaze, shesturi, etc.) dar, cu noblete stiintifica, nu se repede sa faca pe atotstiutorul ci spune, poate. Elegant, desi stie precis, nu vrea sa-i jigneasca pe faraoni (asta-i!, neamul meu este nobil). Nici vorba de inversunare impotriva faraonilor, grecilor si a altora ca ne-au furat aurul de la Ampoita. Apropo, stiu locul unde a sapat si de unde a scos cerceii, am fost pe urmele uriasilor de acolo. Pe acolo trecea si drumul dacilor, dar ma abat de la subiect.

  Parca vad ca o sa mi se reproseze o serie de lucruri, precum ca 2500 i.e.n. nu e cu dacii si nici cu Tutankhamun. Corect! Insa dacii au avut si ei niste stramosi ca n-au crescut din iarba iar problema pe care o discutam noi -ca niste amatori- e una de principiu, dupa cum reiese din discutiile precedente: a ajuns aurul "nostru", al stramosilor nostri, pe la faraoni sau nu. Se pare ca da, asta-i important, nu cum a ajuns - pe drum, pe mare, prin aer (garuda), cu zmeul zburator, etc., ci ca a ajuns. In mod sigur mai la sud decat Constantinopolul. A ajuns si mi-ar placea ca niste specialisti romani sa mearga pe acolo cu spectrograful si sa verifice piesele de aur ale faraonilor dar poate cer prea mult.

  Deoarece se incadreaza la subiectele rasfoite pe aici, iata o stire ce-i poate interesa pe giuvaergii:
http://jurnalul.ro/editie-de-colectie/povestea-aurului/ultimul-cautator-autorizat-520123.html
"După şase ani în care a bătut pe la uşile mai multor instituţii, Ioan Cătălina din Stănija, Buceş, a devenit singurul român care a obţinut permis pentru recoltarea aurului aluvionar.
După spusele lui Ioan Cătălina, aurul scos are 22 de karate."

  Cred ca-l vinde... daca o fi stiind ce sa faca cu el...
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

AdarM

#61
Citat din: mm din  20 Octombrie 2013, 02:15:07
  stramosii mei au fost  harnici, pasnici si cuminti
Adica niste fraieri, in contextul epocii... :-D
Nemtii se mandresc cu faptul ca-s urmasi ai unor triburi razboinice, scandinavii isi fac un titlu de glorie ca se trag din vikingi, toata Asia si-l disputa ca stramos pe Gingis Han, cel mai mare criminal din istorie, numai tu tii mortis sa faci niste porumbei ai pacii din daco-geti.
Uite ce-i, ca sa tragem linie:
- Daca tu te simti mai bine traind intr-un basm si nu intr-o realitate istorica, ai toata libertatea din partea mea, dar nu-mi cere sa ma mint singur de dragul imparatiei tale albe sau orice alta culoare iti vine-n cap.
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

mm

  Ca de obicei esti in afara subiectului. Chiar esti plictisitor...
  Imi revine mie sarcina de-a sublinia ca te-ai dovedit mincinos sustinand cele doua teze negativiste (inexistenta mineritului preroman in Dacia si negarea categorica a prezentei aurului stramosilor nostri -partial- in aurul faraonilor), pentru ca vad ca ai lasitatea sa nu recunosti singur ca esti un curechist in problemele astea. 
  Nu stii nici macar sa pierzi.

  Daca vrei sa sustii ceva interesant in legatura cu stramosii (pe ai tai ni i-ai prezentat deja ca fiind: puturosi, criminali si jefuitori) deschide un topic separat (despre incultura) pentru ca pe acesta e vorba de cultura.
 
  Da, m-ai prins ca-mi plac basmele, nu si ale tale.
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

AdarM

#63
Pai ce sa faci si tu?
Daca istorie cunosti cat a uitat Gogu de la cazane, recurgi la mistificari, ruperi din context, citarea unor Neica-Nimeni si tot asa... :-D
Repet: analiza kosonilor si a bratarilor dacice indica un titlu de puritate intre 20 si 22kt (intr-o postare anterioara am dat in mod eronat 17 kt, insa nu mai pot corecta), indeobste recunoscut ca fiind aur aluvionar, mai ales dat fiind procentul de staniu din aliaj.
Nimeni, nicaieri, fie ca e arheolog sau istoric, n-a putut oferi dovada certa a vreunei mine aurifere dacice, iar cei care se lanseaza in supozitii o fac in baza deductiilor pretins logice, numai nu este obligatoriu ca dacii sa fi avut aceeasi logica cu ei.
Aurul faraonilor are tot atata in comun cu aurul dacic, cat am eu cu sanscrita si tu cu istoria, insa astea sunt chestii indeajuns de evidente ca sa le mai adaug.
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

Rayden

@AdarM,

esti sigur 100% ca aurul de pe meleagurile noastre nu a ajuns pe alte meleaguri, in speta, in Egiptul antic?

insira dovezile tale, alea irefutabile, daca le ai...ca de questii logice cum le crezi matale...sunt satul, asa as putea sa zic si eu ca sunt ...Imparatul Universului  :mrgreen:

AdarM

Citat din: Rayden din  22 Octombrie 2013, 16:58:29
@AdarM,

esti sigur 100% ca aurul de pe meleagurile noastre nu a ajuns pe alte meleaguri, in speta, in Egiptul antic?

insira dovezile tale, alea irefutabile, daca le ai...ca de questii logice cum le crezi matale...sunt satul, asa as putea sa zic si eu ca sunt ...Imparatul Universului  :mrgreen:
Cel care emite o astfel de ipoteza are datoria sa aduca argumente in favoarea ei, nu eu.
Am spus, intr-o postare anterioara, ca egiptenii isi aduceau aurul din Sudan - Nubia, in antichitate - tara pe care au stapanit-o si, la randul ei, a dat cativa faraoni.
Sudanul are si el aur, zacamintele se exploateaza inca, e aproape, Nilul a constituit dintotdeauna o ruta de comert.
Toate acestea sunt dovezi in sprijinul a ceea ce sustin, contrabalansate doar de ipoteze fantasmagorice, lipsite de de o minima sustinere, cu exceptia catorva nume avide de publicitate si senzational.
Uite, doar ca un punct asupra caruia ma opresc:
- Poti, tu sau oricare altul, sa oferi o trimitere catre un studiu istoric care sa mentioneze vreuna dintre "imparatiile albe, verzi sau rosii" ale lui mm?...
Pe chestii d-astea discutam?!!!
Pe articole din Formula As, Libertatea si Cancan?!!! :-o
Ce dracu, dom'le, aveam impresia ca exista o oarecare seriozitate.
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

fiulploii

Citat din: AdarM din  22 Octombrie 2013, 16:40:31

Nimeni, nicaieri, fie ca e arheolog sau istoric, n-a putut oferi dovada certa a vreunei mine aurifere dacice, iar cei care se lanseaza in supozitii o fac in baza deductiilor pretins logice, numai nu este obligatoriu ca dacii sa fi avut aceeasi logica cu ei.

Datarea aproximativa a deschiderii unei mine aurifere- in cazul de aici - se face dupa mizeriile umane lasate/pierdute de catre cei care exploatau mina.
   Daca in stratul care acopera podeaua unei galerii de mina gasesti dupa toate normele stratigrafice pornind de la suprafata catre adancime cioburi si alte cele romane iar mai apoi dai de cioburi si alte cele dacice, tu ce parere ai? Cine a deschis mina aia primul?

   Sa nu amestecam ''imparatiile '' din basme aici fiindca ele vin din preistoria preistoriei - he, he, sper ca nu te deranjeaza prea tare sonorizarea - si nu fac obiectul acestui topic.
   Nu a zis nimeni ca aurul dacic ajungea la faraoni ci ca aurul din spatiul locuit de oamenii/civilizatia care mai tarziu au fost consemnati sub numele de daci/geti a ajuns si pe la faraonii Egiptului de Sus sau ala unificatu' la vremea respectiva.

  Seriozitate nu inseamna dupa mine neluarea in calcul a dovezilor de genul celor prezentate pe aici si ridicarea amenintatoare a ciomagului etichetarii gen '' neica-nimeni'' sau ''studii serioase''  :lol:
   Din nou spun ca poate nu ai cetitu : Troia a fost doar un basm in care a crezut un neica-nimeni si tot ala o si descoperit-o. Restul este deja din nou legenda. O alta legenda.

AdarM

#67
Citat din: fiulploii din  19 Octombrie 2013, 20:36:05
Nici nu stii cat de aproape de adevar esti  :evil: Cine a distrus la Sarmi? Cine a mutat pietre, a turnat betoane si a schimbat istoria la Sarmi? Si nu iti fa iluzii ca a exacerbat dacismul. Dimpotriva, a sters si distrus urme. Si poate nu o sa stim pe cine slujea .
Intai sa lamurim asta:
- Dumneata ai fost vreodata la Sarmizegetusa?
Eu am fost si le sunt recunoscator celor care au muncit acolo, celor care imi dau astazi prilejul sa-mi fac macar o idee despre ce a insemnat si cum arata capitala regatului dac.
Cucerita de romani in 102, astia au fost primii care au inceput s-o modifice, ridicand un castru in interior si distrugand tot ce se afla pe platoul sacru, modificand linia zidurilor. In evul mediu, de aici s-a carat piatra si coloane pentru constructie, iar incepand cu secolul XVIII, a devenit tinta cautatorilor de comori (daca nu chiar mai devreme). Abia spre sfarsitul secolului XIX se incep cercetari, initial  de catre amatori iar de prin 1880 (cred) s-a implicat numaistiuce societate arheologica ungara.
Acum dumneata intelegi cam ce a gasit Teodorescu si Daicoviciu aici? Un talmes-balmes care trebuia identificat, clasificat, reconstituit...
Citat din: fiulploii din  22 Octombrie 2013, 18:00:18
   Din nou spun ca poate nu ai cetitu : Troia a fost doar un basm in care a crezut un neica-nimeni si tot ala o si descoperit-o. Restul este deja din nou legenda. O alta legenda.
...dupa care s-o lamurim si p-asta:
- Schliemann este exceptia, nicidecum regula in arheologie sau istorie, iar daca e sa ma iau dupa cunostintele etalate in arie, colegul nostru mm nu dovedeste aplicatiune catre niciuna, asadar comparatia o gasesc absolut deplasata.
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

fiulploii

Iar nu raspunzi la ce trebuie daca esti depasit de situatie  :lol:
  Cunosc problema cu Sarmisegetusa mai din interior as putea spune dar nu vad legatura cu subiectul de fatza si de aceea nu discutam asta.
Eu te intrebasem ceva iar tu te eschivezi.
Deci?

AdarM

#69
Citat din: fiulploii din  22 Octombrie 2013, 19:00:52
Iar nu raspunzi la ce trebuie daca esti depasit de situatie  :lol:
  Cunosc problema cu Sarmisegetusa mai din interior as putea spune dar nu vad legatura cu subiectul de fatza si de aceea nu discutam asta.
Eu te intrebasem ceva iar tu te eschivezi.
Deci?
Nu ma eschivez de la nimic, insa unele intrebari le consider lipsite de relevanta in context.
...plus ca nu suntem la seminar, unul intreaba iar celalalt e obligat sa raspunda.
Si fie vorba intre noi: pana si acel "gunoi" trebuie interpretat de specialisti - nu vad picior dintre ei pe forum!
O alta fata a problemei consta in faptul ca cele mai multe referiri la tema sunt culese din tabloide, voit senzationale, iesite din tiparele rationalului, in vreme ce publicatiile de specialitate nu mentioneaza nicaieri asemenea petarde de presa cu pretentii de fantastice descoperiri.
Nu mai departe decat "cerceii" lui Ciugudean din "Formula As" (vezi postul lui mm), care sunt de fapt inele si nici pe departe identice cu nu mai stiu ce piese grecesti, ci prezinta "similitudini" stilistice, la fel cum ar face-o doua vase de lut. Faptul ca seamana, nu inseamna c-ar proveni din zona sau c-ar demonstra existenta unei cai de comert, ci doar ca forma se raspandise intr-un anumit areal.
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

fiulploii

Citat din: AdarM din  22 Octombrie 2013, 19:25:10
Nu ma eschivez de la nimic, insa unele intrebari le consider lipsite de relevanta in context.
...plus ca nu suntem la seminar, unul intreaba iar celalalt e obligat sa raspunda.
Si fie vorba intre noi: pana si acel "gunoi" trebuie interpretat de specialisti - nu vad picior dintre ei pe forum!
O alta fata a problemei consta in faptul ca cele mai multe referiri la tema sunt culese din tabloide, voit senzationale, iesite din tiparele rationalului, in vreme ce publicatiile de specialitate nu mentioneaza nicaieri asemenea petarde de presa cu pretentii de fantastice descoperiri.
Nu mai departe decat "cerceii" lui Ciugudean din "Formula As" (vezi postul lui mm), care sunt de fapt inele si nici pe departe identice cu nu mai stiu ce piese grecesti, ci prezinta "similitudini" stilistice, la fel cum ar face-o doua vase de lut. Faptul ca seamana, nu inseamna c-ar proveni din zona sau c-ar demonstra existenta unei cai de comert, ci doar ca forma se raspandise intr-un anumit areal.
Eu cred ca tu ai inceput sa bagi lumea in seminar si tot tie nu iti convine ?
   Si mai zic ca folosesti doua sisteme de masura pentru acelasi tip de argumente  :lol:

  Dupa cum bine ai zis, toata discutia asta este lipsita de relevanta in context si ar fi mai bine sa revenim la subiect si nu la ce fel de om e unul sau altul.
  Vorba ceea : tu cu ale tale , eu cu ale mele, ne-om intalni poate pe alte subiecte .
   

Rayden

colegu' AdarM,

cred ca te supara informatiile scoase pe tapet de colegii forumisti, te supara profesorii / cercetatorii - adicatelea sunt si acestia niste specialisti, no offence man - care au studiat chestiunile astea cu pasiune si dorinta de scoatere la lumina a adevarului...si hai sa fim seriosi, traim intro lume in care sunt fel si fel de conspiratii care mai de care: guvernamentale, militaresti, societati secrete, corporationiste, etc, de la free green energy, pana la extraterestrii si istoria veche rau a civilizatiei umane...Vaticanul doseste in biblioteca carti nenumarate, tie ti se par ca basmele si miturile popoarelor sunt cai verzi pe pereti...si sa nu ma iei cu exceptia cu Troia, ca nu tine!!! btw - excellent point fiulploii!!!
intro lume plina de conspiratii, nu crezi ca invingatori scriu istoria dupa cum doreste..pixul lor? si apoi, istoricii astia care o freaca prin birouri, multi dintre ei ajunsi fara o pasiune reala, clar ca putori din cale afara prefer sa creada fara sa mai cerceteze...studieze...etc..

sunt totusi uimit de cat de convins esti tu, ca aurul nostrum nu avea cum sa ajunga in Egipt de exemplu..

AdarM

Citat din: Rayden din  22 Octombrie 2013, 20:48:06
sunt totusi uimit de cat de convins esti tu, ca aurul nostrum nu avea cum sa ajunga in Egipt de exemplu..
Simplu: la vremea lui Tutankamon, nu exista o ruta de comert care sa duca din Apuseni in Egipt. Singura posibilitate ar fi fost daca zacamantul aurifer s-ar fi situat in apropierea tarmului Marii Negre, dar asa?...
Greseala pe care o faceti e aceea ca interpretati conditiile timpului dupa criterii moderne, insa cu 3300 de ani in urma o asemenea calatorie ar fi durat ani de zile, poate trei, poate cinci, poate mai mult, ar fi necesitat o logistica imposibil de asigurat, mijloace de transport, respectiv animale de povara, traversarea unor tinuturi cu populatie ostila, cursuri de apa lipside de vaduri sau poduri si multe, multe altele. Schimburile, in epoca, se faceau intre comunitati vecine si singura ocazie in care bunuri materiale (de orice tip!) erau transportate pe asemenea distante era cu prilejul marilor migratii sau a expeditiilor militare - nu e cazul.
Marcus Tullius Cicero: Traim vremuri grele, copiii nu-si mai asculta parintii si orice prost crede ca poate sa scrie o carte.

Increde-te in cei care cauta Adevarul, dar indoieste-te de cei care spun ca l-au gasit.

fiulploii

Citat din: AdarM din  22 Octombrie 2013, 21:00:26
Simplu: la vremea lui Tutankamon, nu exista o ruta de comert care sa duca din Apuseni in Egipt. Singura posibilitate ar fi fost daca zacamantul aurifer s-ar fi situat in apropierea tarmului Marii Negre, dar asa?...
Greseala pe care o faceti e aceea ca interpretati conditiile timpului dupa criterii moderne, insa cu 3300 de ani in urma...

  Aici aplicam logica omului de azi care , dupa cum ziceai- nu e musai sa fi fost si logica omului de atunci. :lol:
  Cine a zis ca erau rute comerciale batatorite ? Cine a zis ca nu se facea transhumanta pana la Mediterana? oamenii aveau rabdare , nu se grabea nimeni precum azi si erau - se pare- comunitati care se ocupau cu asemenea schimburi . Sau triburi - cum le place unora sa spuna. Un  trib care baleia teritoriul de la Carpati la Mediterana . Asa cum erau altele care baleiau teritoriul Carpati-Caucaz  .
  Este o posibilitate cu o probabilitate mare . Pe ce se bazeaza probabilitatea asta nu cred ca se poate discuta in 5-6 postari.
 

horia2008

Citat din: AdarM din  22 Octombrie 2013, 21:00:26
Simplu: la vremea lui Tutankamon, nu exista o ruta de comert care sa duca din Apuseni in Egipt. Singura posibilitate ar fi fost daca zacamantul aurifer s-ar fi situat in apropierea tarmului Marii Negre, dar asa?...
Greseala pe care o faceti e aceea ca interpretati conditiile timpului dupa criterii moderne, insa cu 3300 de ani in urma o asemenea calatorie ar fi durat ani de zile, poate trei, poate cinci, poate mai mult, ar fi necesitat o logistica imposibil de asigurat, mijloace de transport, respectiv animale de povara, traversarea unor tinuturi cu populatie ostila, cursuri de apa lipside de vaduri sau poduri si multe, multe altele. Schimburile, in epoca, se faceau intre comunitati vecine si singura ocazie in care bunuri materiale (de orice tip!) erau transportate pe asemenea distante era cu prilejul marilor migratii sau a expeditiilor militare - nu e cazul.
Urmaresc si eu subiectul, dar nu sunt foarte cunoscator in detalii incat sa ma bag in discutie, dar fac si eu o intrebare. Desigur parerile, opiniile si argumentele sunt impartite si sustinute cu patima chiar. Colegul mm constat ca e foarte convins de ceea ce sustine
@AdarM tu chiar crezi si esti convins de ce sustii aici?
Cu stima,
Horia