Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma

Creat de radhoo, 08 Iulie 2013, 18:42:28

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

radhoo

Salut,

De cand nu am mai postat aici, multe s-au schimbat. In bine, proiectul a mers inainte. A ajuns si pe prima pagina pe HackADay, unde si participa la consursul organizat de acestia. Ar conta enorm un vot din partea voastra. Puteti vota dand un "Skull" (echivalentul unui Like), aici: http://hackaday.io/project/1662--Global-radiation-monitoring-network

O noua unitate a intra recent in functiune in Praga. Datele se pot vedea aici:
http://www.uradmonitor.com

Si exista si o comparatie cu datele inregistrate in ROmania, inainte de a trimite unitatea spre destinatia actuala. Le puteti vedea aici:
http://www.uradmonitor.com/new-unit-in-prague-czech-republic/


radhoo

I​mediat dupa Cehia, iata ca a intrat in functiune prima unitate uRADMonitor din Marea Britanie. Reteaua isi mareste acoperirea.


radhoo


A fost un drum lung sa ajung pana aici cu acest proiect, un drum pavat cu obstacole dar si cu solutii si inovatie. Si e un drum lung si de aici incolo.
Primul uRADMonitor a fost un prototip elementar, realizat pe o placa de test cu fire flotante in toate directiile. La o revizie a ajuns sa primeasca un design si o placa PCB cum se cuvine. Urmatoarele modele/url] au fost complet diferite, mai compacte folosind tuburile SBM-20 si SI-29BG, cu multe imbunatatiri: s-au schimbat multe aspecte legate de circuit, ca urmare a experimentelor facute in ultimii doi ani cu invertoare mai compacte, tuburi Geiger si circuite de contorizare si discriminare a pulsurilor.
[url=http://www.uradmonitor.com/building-the-uradmonitor/]

Dupa ultimele 5 unitati trimise in diferite colturi ale lumii, un nou set se pregateste de drum. Si cat timp astept sa finalizez discutiile cu o fabrica pt carcase / pcb, acest set a fost realizat manual. Iata cateva poze cu pasii parcursi cu aceasta constructie. Totul incepe cu o placa cu cupru frumos lustruita:

Dupa corodare, daca totul merge bine, raman niste trasee curate:

Urmeaza gaurile pentru cele cateva componente non-smd:

Modulul de retea (Ethernet) se monteaza ca si "addon", asa ca tai placa pentru ai face loc:

Urmeaza cositorirea componentelor. Majoritatea sunt smd 805 , un exercitiu epuizant pentru mana si ochi. Atentie si o mana ferma sunt esentiale:


Si iata cum dupa cateva ore inca o placa e gata. Tubul e adaugat la urma pentru ca e fragil.

Si mai sunt multe de facut: carcasa de aluminiu care trebuie prelucrata: gaurita, taiata, pilita, vopsita.
Apoi softul care trebuie scris in microcontroller si toate testele de calibrare ale contorului Geiger. Toate acestea vor manca inca o zi.

Dar pentru azi e suficient:


Xanadron

 @radhoo: meriti Likes fara numar :lol: pentru tentativa ta (reusita deja incipient precum vad, dar care merita extinsa) de impinzire a Terrei cu detectoare de radiatii gamma.

Fara sa fiu vreun expert in domeniul Free Energy, :star: ma gindeam acu' ca un tip solid pregatit teoretic, dar si cu spirit practic ca tine (mai rar combinatia asta) ar merita sa se implice mai mult pe latura FE, mai importanta zic io decit aflarea (post-factum de obicei) a faptului ca sintem deja iradiati en-gros din Fu(c)kushima sau alte varii surse.

Zic asta vazind pe site-ul recomandat de tine ca ai SI un proiect de optimizare a Tesla-Coil-urilor, care inlocuieste zgomotosul si uneori ineficientul "spark-gap".
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

radhoo

Multumesc Xanadron,

am pornit acest proiect ca sa fie in slujba comunitatii, si ma bucura vorbe bune ca si cele care le-ai scris. Iata noutatile:

O noua statie a intrat in functiune in Arizona, US: http://www.uradmonitor.com/first-unit-in-arizona-usa/

Statia inregistreaza niste variatii ciclice destul de interesante, cum se poate vedea in graficele atasate. E cam devreme pentru concluzii, dar poate cineva are o idee care ar putea fi cauzele. Nu exclud nici probleme tehnice, dar ce ar putea cauza asa un efect?

radhoo

Pentru cei intereasati de electronica si pe un traseu oarecum comun cu uRADMOnitor va propun un montaj :

Iata un circuit simplu, as zice ca e cel mai simplu posibil pentru scopul propus: un invertor de putere mica / consum mic pentru contoare Geiger, care poate fi alimentat de la 2 baterii AA in serie.

Are la baza un oscilator cu feedback, un transformator pe un miez de ferita bobinat manual (650spire in secundar, sarma foarte subtire!), si o serie de diode zener si un transistor care blocheaza oscilatia pentru partea de regularizare.


Are consum mic, eficienta mare si un output stabil:


Detaliile complete le-am postat pe blog:  http://www.pocketmagic.net/2014/07/3v-to-400v-regulated-inverter-for-geiger-counters/ . Am insistat si pe partea realizarii bobinelor transformatorului, pentru ca multa lume pare sa se impiedice de asta.

Circuitul in format Eagle si PCB-ul ca si PDF sunt disponibile aici: http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2014/07/geiger_high_voltage_3V_400V_supply.zip

In montajul meu de test , am folosit diode zener: 3x120V + 2x16V si am masurat 384V la iesire. O valoare foarte buna pentru tuburile Geiger rusesti. Spor la mesterit!

Enz

Citat din: Xanadron din  17 Iulie 2014, 12:16:21
Fara sa fiu vreun expert in domeniul Free Energy, :star: ma gindeam acu' ca un tip solid pregatit teoretic, dar si cu spirit practic ca tine (mai rar combinatia asta) ar merita sa se implice mai mult pe latura FE, mai importanta zic io decit aflarea (post-factum de obicei) a faptului ca sintem deja iradiati en-gros din Fu(c)kushima sau alte varii surse.

radhoo

O noua unitate a intrat in functiune azi , din Noua Zeelanda!


Datele in timp real se pot vedea aici: http://www.uradmonitor.com

radhoo

O noua unitate a intrat in functiune in Japonia. Primele masuratori au fost neasteptate:



Valorile masurate aici: http://www.uradmonitor.com/first-unit-in-japan-measures-low-background-radioactivity/

radhoo

Cei mai multi dintre voi probabil cunosc deja reteaua de monitoare de radiatii uRADMonitor, prezentata in acest lung thread. Unitatile de monitorizare sunt autonome, de putere mica, de dimensiuni compacte si greutate redusa, si folosesc o conexiune directa la internet, deci nu au nevoie sa fie conectate la un calculator.

Dar poate cea mai interesanta caracteristica in aceste detectoare e ca folosesc acelasi tip de tuburi Geiger, si unitatile sunt testate cu o referinta comuna. Deci numerele care rezulta din masuratori si sunt vizibile pe harta globala, pot fi comparate cu orice alte inregistrari din retea. Valorile in CPM capata astfel o semnificatie clara.


Reteaua e in continua expansiune si iata ca o noua unitate a intrat in functiune in SUA, Massachusetts.
Iata inregistrarile initiale (de test) si cele curente din noua locatie de pe continentul american:



Interesul si suportul vostru pentru acest proiect e bine venit. Aceasta retea se vrea a fi primul sistem civil distribuit, de monitorizare a fondului de radiatii. E un efort in desfasurare, in folosul nostru, al tuturor.

Puteti ajuta raspandind vorba (aceasta e pagina de facebook),  sau votand (apasati icoana "skull") pe hackaday.io pentru uRADMonitor.

radhoo

Trecerea de la  placi si carcase realizate in regim propriu la o linie de productie industriala e un pas destul de mare pentru un proiect in faza incipienta, asa cum e acesta. Si totusi, cu suficienta determinare, obstacolele tind sa se minimizeze. Si uite ca am facut si pasul acesta, si mai multe unitati uRADMonitor sunt in productie in China. Si asta pentru a deschide calea catre prima retea civila de supraveghere a fondului natural de radiatii, proiect care pune datele la dispozitia celor interesati in orice moment, fara restrictii, pentru a putea observa fluctuatiile nivelului de radiatii oriunde pe glob.

Una din caracteristicile esentiale e ca unitatile care formeaza reteaua, folosesc acelasi tip de detector, si sunt verificate catre o referinta comuna. Astfel numerele rezultate din masuratori, vizibile pe harta, se pot compara intre ele. Astfel valorile in CPM capata o semnificatie clara,.


Mai multe informatii sunt disponibile aici: http://www.uradmonitor.com/the-uradmonitor-aluminium-enclosure/

Nu uitati sa votati proiectul uRADMonitor  pentru competitia Hackaday.io si sa vizitati si pagina de facebook.

radhoo

O noua varianta, modelul A2 tocmai ce a vazut lumina zilei. Va fi disponibil in paralel cu modelul anterior, A, dar in numar redus. Inlocuieste sensorul de temperatura folosit initial, DS18B20 (ca senzor intern), cu senzorul BMP180, pentru a putea monitoriza mai bine si fluctuatii in factorii de mediu.

Astfel pe langa nivelul de radiatii, aceste statii vor putea masura temperatura si presiunea barometrica. Vremea poate influenta nivelul radiatiilor de fond, iar in cazul incidentelor nucleare e responsabila de raspandirea prafului radioactiv prin vant si ploaie. Datele suplimentare pot fi deci foarte utile.
Mai multe poze aici. Va invit sa urmariti si pagina de facebook a proiectului.

radhoo


radhoo

Primul set de PCB-uri realizat profesional in China:

radhoo

O poza spune mai multe decat 1000 de cuvinte. asa sa fie? :)