Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma

Creat de radhoo, 08 Iulie 2013, 18:42:28

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

radhoo

Privind numerele inregistrate pana acum, am observat ca desi exista o diferenta neglijabila intre nivelul mediu al celor doua aparate (probabil din cauza unor diferente intre cele doua tuburi SBM-20 folosite), ambele aparate inregistreaza acelasi trend (graficele urca/coboara in acelasi ritm). Asa ca am creat un nou tip de grafic, care reprezinta simultan datele despre radiatie asa cum au fost inregistrate de cele doua detectoare (#2 in rosu, #3 in albastru):

Se pare ca si cele mai mici schimbari in campul de radiatie din locatia mea sunt inregistrate in acelasi mod de cele doua aparate, vesti grozave avand in vedere cat sunt de mici valorile implicate (nivelul radiatiei de fond):


In curand voi rula un mic experiment, pe care o sa-l anunt si o sa va invit sa-l urmariti in timp real. Voi incerca sa plasez o sursa radioactiva la distanta egala de cele doua aparate, pentru a urmari datele culese. Graficele care acum sunt integrate la intervale relativ mari (cel de sus e la 30de minute), le voi modifica pentru integrare la minut pentru a face vizionarea cat mai usoara.

radhoo

Pe langa SBM-20U, planuiesc sa folosesc si SI-29BG, un tub Geiger surprinzator de sensibil considerand dimensiunile sale reduse:

Mai multe imagini aici: http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#131122

radhoo

am finalizat o varianta a modelului A, pentru tuburi SI-29BG, pe care o voi distribui pe langa cea cu SBM-20U. Urmeaza modelul B , dar asta pe anul viitor!
Pana atunci va urez La multi ani!  :101 

Iata cateva poze:







Mai multe poze / detalii, pentru cei interesati, in jurnalul constructiei, aici: http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/

radhoo

Doua statii sunt functionale in prezent:

una in Timisoara, Romania , datele in timp real pot fi vazute aici.


si o a doua statie, aproximativ 300km mai la nord, in Carei, Romania, datele sunt disponibile aici (aceasta din urma e o statie uRADMonitor Model A cu un tub SI29BG ).

radhoo

Am reusit sa fac progrese pe partea de server:
Folosind datele de la cele cateva statii uRADMonitor deja operationale, am reprezentat datele pe o harta Google maps:

E doar o versiune de inceput, dar m-am gandit sa v-o arat si voua asa cum e ea acum. In lunile ce vor urma, voi finaliza acest portal pt monitorizarea nivelului de radiatie, si pagina va trece prin schimbari majore.
Datele vor putea fi accesate de acum pe http://uradmonitor.com/

radhoo

Deocamdata nu am nici o statie in bucuresti. 12000007 e in Carei, Satu Mare, si o eroare in localizarea statiei pe baza IP-ului (in reteua RDS), o arata ca fiind in Bucuresti.
Voi corecta problema in curand.

Prima statie pe continentul american a intrat in functiune azi, in Chicago, Ilinois. Datele pot fi vazute pe http://www.uradmonitor.com

radhoo

Cum tocmai ma pregateam sa trimit inca doua unitati, #11000003 si #11000004, in Danemarca, respectiv SUA, am realizat inca un test ca sa ma asigur ca cele doua unitati sunt calibrate corespunzator. Planul a fost sa verific masuratorile (integrate pe o durata lunga) pentru doua scenarii: (1) expunere la o sursa radioactiva de test si (2) expunere la fondul natural de radiatii. Pentru ambele, am folosit si doua dosimetre comerciale calibrate, ca si referinta. Unul a fost Terra-P MKS-05 si al doilea Radex 1706.
Rezultatele obtinute au fost excelente, atat ca si consistenta a valorilor inregistrate de cele doua unitati uRADMonitor (aparatele au inregistrat valori similare, cu o medie aproximativ egala), dar si
la compararea cu valorile afisate de Terra-P sau Radex 1706, pentru ambele scenarii!

Valorile mari din prima parte a graficului corespund expunerii la radiatia emisa de cristalul natural de Torit, folosit ca si sursa, exact cum se poate vedea in pozele de pe blog. Ambele unitati uRADMonitor au inregistrat valori consistente, 0.40uSV/h pentru expunerea la Torit, respectiv 0.12uSV/h pentru radiatia de fond (scadere vizibila in partea dreapta a graficului, unde sursa radioactiva a fost inlaturata conform scenariului de test numarul 2).

Detaliile complete ale experimentului si mai multe poze se pot vedea aici: http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140113 (in engleza!)

radhoo

Buna seara, dragi colegi, iata noutatile:
Inca doua statii au intrat in functiune, in Danemarca , respectiv Germania:


Am realizat un nou PCB, in care am trecut de la un microcontroller DIP (modelele precedente), la unul SMD. In acest fel ma pregatesc pentru designul modelului B, care va avea si LCD, pentru a putea fi folosit nu doar ca monitor fix, dar si ca si dosimetru portabil.
.
Detalii aici (in engleza).

Si in cele din urma, iata ca mi-am gasit timp si sa imbunatesc portalul unde sunt centralizate datele. Deocamdata doar schimbari mici, dar de efect.

Am afisat datele intr-o maniera mai potrivita pentru utilizatorul obisnuit, lasand in urma numerele fara sens. Astfel se afiseaza statusul online/offline al unei statii (daca a transmis sau nu date in ultimele 5 minute) , cele mai noi valori citite : radiatie + temperatura interna (fiecare statie are un senzor de temperatura intern), dar si graficul pe ultimele 24 de ore.
Detalii complete aici.

Ca si pana acum , datele se pot vedea pe http://www.uradmonitor.com . Pe acest portal este si un buton de Like / Share. Daca vreti, folositi-l pentru a face un pic de publicitate proiectului. Poate ca va fi de folos.

radhoo

Daca reteaua e globala , iata ca o noua unitate uRADMonitor a intrat in functiune in New York, USA:

Masuratorile in timp real se pot accesa pe portal: http://www.uradmonitor.com

Si iata si noile cutii de aluminiu care le voi folosi pentru modelul A de acum incolo (Modelul A, folosit exclusiv ca statie de monitorizare, fixa). Spre deosebire de cutiile negre pe care le-am postat pana acum, cele argintii au urechi pentru montare pe perete si sunt putin mai mici. Se poate pune o garnitura de cauciuc la capatul fara conectori, si daca se monteaza cu garnitura in sus, e rezolvata problema expunerii la ploaie. Modelul B e cel portabil, cu baterie si LCD, va folosi in continuare cutiile negre, pentru ca fiind mai mari, voi avea nevoie de spatiul aditional:

Placa modificata pentru noile carcase e gata. Sper sa am timp sa postez mai multe detalii in curand.

radhoo

Iata si varianta care suporta prindere pe perete:


Mai multe poze  aici.

De vanzare:
Pentru cei interesati sa-si instaleze un astfel de monitor automat, pentru a monitoriza continuu nivelul radiatiei de fond  (similar cu datele inregistrate prezentate aici http://www.uradmonitor.com ) ,  am in sfarsit cateva unitati care le pot scoate la vanzare.
Pretul e de 250EUR + transport. . Am doua unitati, mai multe vor fi probabil disponibile in curand. Cine doreste ma poate contacta pe PM. Scopul acestui anunt e de a permite extinderea retelei pentru o mai buna acoperire, orice profit e  destinat achizitionarii de noi piese si echipamente.


radhoo

Am finalizat mai multe unitati, toate verificate si calibrate de curand. Cine e interesat poate sa ma contacteze pe PM, cat mai am unitati disponibile.

radhoo

O noua statie uRADMonitor, 1200000A, a intrat in functiune azi in Arad.
Inainte de a trimite aparatul, a fost calibrat si verificat cu atentie prin teste in paralel cu o alta unitate uRADMonitor asemanatoare, atat expunere la o sursa radioactiva (un cristal natural de torit) cat si expunere la fondul natural:

Nivelul de fond in Timisoara a fost masurat de catre 1200000A, la valoarea aproximativa de 0.11uSv/h.

(Prima parte a graficului corespunde la expunerea la torit, parte a procesului de calibrare, dat nivelul de fond poate fi vazut in partea dreapta, unde materialul radioactiv a fost inlaturat).
Cand 1200000A a ajuns la destinatie , in Arad, Romania, si primele date au inceput sa curga, am fost surprins sa vad o crestere a nivelului masurat, la 0.14uSv/h:

Detalii complete si masuratori  aici .

Arad e la doar 50km catre Nord fata de Timisoara. Toate statiile si datele in timp real pot fi vazute aici:
http://www.uradmonitor.com. Ce parere aveti de aceste fluctuatii?

radhoo

A doua unitate pe teritoriu German a intrat in functiune azi in Augsburg. Am scris un raport pe blogul meu la adresa: http://www.pocketmagic.net/2013/07/global-radiation-monitoring-network/#140310

Statia masoara o medie de 0.15uSv/h, valoare mai mare decat celelalte rezultate intalnite in reteaua uRADMOnitor. Inainte de a o trimite, testele de calibrare rulate pe 11000008, in Timisoara, au dus la rezultate apropiate de valoarea 0.12uSv/h, mai mici decat cele inregistrate acum. De asemenea fondul natural de radiatie gama din Augsburg, pare sa fie mai ridicat decat cel masurat la 100km catre Sud-Est, in Schechen, Germania, de catre cealalta unitate uRADmonitor , 12000008:

Unitatea 11000008 din Augsburg estimeaza 0.15uSv/h pentru ultimele 24 de ore, in timp ce 12000008 din Schechen a inregistrat doar 0.13uSv/h. Datele in timp real se pot vedea  aici.

radhoo

Unitatea uRADMonitor din Arad, cu numarul de serie 1200000A indica in prezent 0.14uSv/h, aceeasi valoare o indica si Gamma Scout, diferenta intre cele doua: aparatul meu e construit in regim de amator, iar Gamma Scout un dosimetru profesional facut cu investitii serioase si cu un pret de vanzare mare. Se pare ca se poate..






radhoo

Un nou detector uRADMonitor a intrat in functiune azi in Washington, SUA. Unitatea #11000006.

Datele in timp real se pot vedea aici.