Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Cometele un " pericol " pentru viata de pe Terra ?

Creat de Arhanghelul, 30 Ianuarie 2013, 11:39:11

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Arhanghelul

Titlu pare putin fortat ... dar pericolul tot exista ...

"De-a lungul timpului, oamenii au fost uimiti si speriati de comete, stele cu coada, asa cum apareau ele pe cer neanuntat si neprevazut. Acum stim ca o cometa este o bucata de "gheata murdara" ramasa in urma formarii sistemului solar in urma cu 4,6 miliarde ani. Acestea contin informatii despre formarea sistemului solar. Le putem determina orbita, insa numai la o parte din acestea.
Pana acum au fost descoperite circa 3060 de comete, in jur de 12 comete fiind descoperite anual. La cometele cu perioada scurta este mult mai usor de prezis orbita deoarece le ia circa 200 de ani sa orbiteze Soarele. Aceste obiecte sunt deseori numite si Obiectele Centurii Kuiper sau obiecte trans-Neptuniene. Mai putin previzibile sunt cometele de perioada lunga, multe din acestea provenind dintr-o regiune indepartata numita Norul Oort, aflat la o distanta aproximativa de 100.000 AU de Soare.
O cometa are un nucleu solid mic, cu o marime de cativa km. Nucleul contine "chestii inghetate" si gaze inghetate amestecate cu bucati de roca si praf. Pe masura ce se apropie de Soare incepe sa se incalzeasca. Cometa devine din ce in ce mai stralucitoare fiind astfel vizibila de pe Pamant. Datorita caldurii provenite de la Soare, gheata se transforma in gaze foarte stralucitoare. Acest material gazos formeaza o coada ce se poate intinde pe o suprafata de mii sau chiar milioane de kilometri."

http://www.astronomia.go.ro/Pages/cometele.html
___________________________________________________________________________________________________

Acum dupa aceasta expunere generala sa trecem la 2013 ... acesta a fost si intentia deschideri acestul nou topic ...

Si mult mai bine ca mine ... va poate "vorbi" colegul internaut Adrian ...

CITAT:
"Comete în 2013

December 28, 2012 by sonkab

Anul 2013 vine cu două comete strălucitoare. Prima poate fi văzută în lunile ianuarie, februarie și martie, iar a doua la sfârșitul anului.



Calculele ne arată că amândouă vor putea fi văzute cu ochiul liber, cea de a doua având șanse să devină extrem de strălucitoare.



Martie 2013
Prima cometă care ne va încânta privirile a fost descoperită pe 6 iunie 2011 cu ajutorul telescopului Pan-STARRS din Hawaii. A primit numele de C/2011 L4 (Pan-STARRS) și la momentul descoperirii nu era decât o pată de lumină care se deplasa printre stele, aflată la peste un miliard de km de Terra.
În fiecare zi cometa este mai aproape de noi și Soare, strălucirea ei crescând mereu, în ultimele zile ale lui decembrie aflându-se la 375 de milioane de km de Terra și la 247 de milioane de Soare. Se vede printr-un telescop mic din afara orașului însă perioada cea mai bună pentru observații încă nu a venit.
Strălucirea cometei crește pe măsură ce se apropie de Soare, în luna februarie 2013 fiind viziblă prin binoclu, dar într-o parte de cer ce nu poate fi văzută din țara noastră.
Va începe să se vadă cu ochiul liber și va apărea pe cerul nostru la sfârșitul lui februarie, având o strălucire destul de mare până la sfârșitul lui martie. Cât timp va fi vizibilă cu ochiul liber va străbate constelațiile Piscis Austrinus, Aquarius, Cetus, Pisces, Andromeda și Cassiopeia.
Cometa va fi foarte prietenoasă cu cei interesați să o vadă, aflându-se pe cer seara, fiind vizibilă imediat după apusul Soarelui.
De la noi se va vedea pentru prima oară într-una din serile de 6-7 martie, înspre vest, undeva în jurul orei 18:20, când încă nu s-a înserat complet. În acele seri cometa va apune imediat după Soare, dar situația se îmbunătățește.
Începând cu 10 martie în aceeași direcție vom putea privi cometa pe un cer mai întunecat, după 15 martie fiind vizibilă și noaptea.
După aceste zile cometa se va îndepărta de Soare și va putea fi văzută noaptea. Va și scădea în strălucire, esimându-se că undeva pe la începutul lui aprilie nu va mai putea fi văzută cu ochiul liber ci prin binoclu sau telescop/lunetă. O veți găsi atunci printre stelele din Andromeda și Cassiopeia.
Există și posibilitatea ca acest obiect să nu evolueze după modelele cometare existente. Dacă se va fragmenta strălucirea cometei va scădea și s-ar putea să nu se mai vadă cu ochiul liber. Urmăriți evoluția reală în strălucire a cometei față calcule pe site-ul aerith.net.

Noiembrie 2013

Cometa care va face spectacol în noiembrie a fost descoperită pe 21 septembrie 2012 în Rusia, cu un telescop de 40 cm în diametru, și se numește acum C/2012 S1 (ISON). Avem de-a face cu o cometă care se va apropia foarte mult de Soare, fapt îmbucurător pentru că strălucirea ei va fi mare.



După mai multe luni de observații, astronomii au descoperit că obiectul are o traiectorie asemănătoare cu a altei comete, C/1680 Vi (Kirch), astru care a fost vizibil cu ochiul liber în timpul zilei, primind titulatura de ,,Marea cometă din 1680".
În primele opt luni ale anului cometa va putea fi observată numai prin telescoape de minim 20 cm în diametru, apărând ca o mică pată difuză pe imaginile luate cu ajutorul camerelor digitale (din România a fost observată de la Observatorul din Galați). Din luna august se poate incerca și vizual, strălucirea cometei crescând continuu.
Din septembrie poate fi văzută prin instrumente mici, iar din octombrie prin binocluri. Cometa va deveni viziiblă cu ochiul liber de la mijlocul lui noiembrie, până în ianuarie 2014.
Astrul se va afla aparent aproape de Soare cât timp va avea strălucire maximă, în perioada 20 nov-10 dec fiind destul de greu de găsit. Însă dacă predicțiile vor fi bune, atunci vom putea vedea cometa cu ochiul liber în timpul zilei.
În octombrie cometa se va vedea înainte de răsăritul Soarelui și va rămâne în acea zonă de cer și în lunile următoare.
Pentru obiectul va trece destul de aproape de Soare, 1,1 milioane km pe 28 nov 2013, este posibil să se rupă în bucăți și să nu mai fie la fel de strălucitoare ca în calcule. Rămâne de văzut dacă această variantă pesimistă va sta în picioare, un lucru fiind îmbucurător. Marea cometă din 1860, care s-a aflat și mai aproape de Soare, a supraviețuit."

SURSA:
http://sonkab.wordpress.com/2012/12/28/comete-in-2013/

http://sonkab.wordpress.com/despre-2/

Resurse:
http://www.astro-urseanu.ro/comete.html
http://www.astronomia.go.ro/Pages/cometele.html
http://www.astronomy.ro/forum/Evenimente-astronomice-f20.html
http://www.astronomy.ro/forum/Comete-Asteroizi-Meteoriti-si-Meteori-f50.html

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,2436.240.html
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Xanadron

#1
Titlul nu mi se pare totusi fortzat, fiindca exista ipoteze nu doar ca Terra s-ar fi ciocnit cu citeva comete chiar in existentza ei miliardara, :-D ci si ca o trecere foarte apropiata a unei comete a lasat urme vizibile in stratgrafii geologice acum "numai" citeva mii de ani.
Mai exact, "coada" unei comete ar fi intersectat orbita Pamintului - sau invers, ca tot aia e.

http://www.barry.warmkessel.com/4related.html

P.S. Atasata, o imagine a unei picturi medievale figurind trecerea cometei Halley din 1456 (f. apropiata se pare si nu singulara, fiindca-s figurate DOUA comete pe cer, plus picaturi de ploaie rosie). :-o
Si-n 1883 am fost de fapt f.f. aproape sa ne-o luam in freza de la o comeata. :rocket:
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Arhanghelul

#2
Citat din: Xanadron din  30 Ianuarie 2013, 11:51:53
P.S. Atasata, o imagine a unei picturi medievale figurind trecerea cometei Halley din 1456 (f. apropiata se pare si nu singulara, fiindca-s figurate DOUA comete pe cer, plus picaturi de ploaie rosie). :-o
Si-n 1883 am fost de fapt f.f. aproape sa ne-o luam in freza de la o comeata. :rocket:

Ai zis ploaie rosie?

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,4236.msg75156.html#msg75156

Presupun ca a fost o "ploaie" meteorica ... care ...DA ...  se poate vedea si ziua daca particulele sunt destul de mari (acum cat sa aibe diametru si compozitia nu stiu ... sa v-a spun ca sunt prea "prost" in acest domeniu ... pardon mai putin pregatit ... deh ... doar sunt neuronul blond) ... nu vorbesc de praful si particulele ce constituie dara(coada) cometei ... vorbesc de fragmente mici si maricele(probabil cu diametrul de ordinul centimetrilor) expulzate din corpul cometei de gazele si materialele in dilatare ... datorita incarcari cu sarcina electrica(teoria soarelui electric a lui Xanadron) , "excitatia"(non xxx)  termica din partea soarelui ...  :evil: si atractia "distructiva" a campurilor gravitationale(ale planetelor, soarelui,etc.) pe langa care trece si/sau le "parcurge" ... :martiansmile:





VS.



http://www.historylecture.org/starsfell.html
http://stirileprotv.ro/stiri/stiinta/primul-fenomen-astronomic-al-anului-2013-ploaia-de-stele-care-va-avea-loc-peste-cateva-zile.html
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Arhanghelul

#3
Reminder ...

Observă cometa C/2011 L4 PANSTARRS


"In luna martie 2013 o cometă strălucitoare se va vedea seara, după apusul Soarelui.
Cometa se va vedea cu ochiul liber, cel puțin în primele zece zile după data de 10 martie (când se va afla la depărtarea cea mai mică de Soare - periheliu). Nu uitați să o priviți și prin binoclu, pentru a vedea mai multe detalii.



Poziția cometei față de orizont la mijlocul lunii martie. Aspectul real cometei nu se va asemăna cu cel din imaginile de mai sus.
Pentru a vedea cometa aveți nevoie de un orizont vestic liber. Orice loc din care puteți vedea Soarele la apus este bun, chiar dacă este situat undeva în oraș. Totuși, dacă puteți observa cometa din afara orașului este bine să profitați.
Cel mai ușor va fi să căutați cometa cât se vede cu ochiul liber, fiind ușor de văzut, dacă te uiți unde trebuie și când trebuie. ,,Unde trebuie" înseamnă înspre vest, înspre locul de apus al Soarelui. ,,Când trebuie" înseamnă de la 30 de minute după ce apune Soarele până se face seară. Folosiți datele de mai jos pentru orientare.

Momentele de răsărit și apus ale Soarelui și cometei, pentru București (pentru ale localități momentele nu diferă foarte mult) :

Data                          Soarele apune la ora:              Cometa apune la ora:
10 martie                                            18:15                                       19:15
15 martie                                            18:21                                       19:55
20 martie                                            18:28                                       20:22
25 martie                                            18:34                                       20:45
30 martie                                            18:40                                       21:14


După cum se vede în tabelul de mai sus, între 10 și 15 martie cometa apune la aproximativ o oră după Soare, așa că va trebui să fiți în locul de observații când apune Soarele. Așteptați 30 de minute și căutați cometa în direcția apusului.
În ultimele zece zile ale lui martie cometa va rămâne pe cer, în aproximativ aceeași direcție, chiar și două ore, fiind mai ușor de observat. Însă strălucirea ei va scădea și este posibil să nu se mai vadă cu ochiul liber după 25 martie (cel puțin din orașe).
Cea mai bună perioadă de observații este după 10 martie, când cometa este mai strălucitoare (dar mai aproape de Soare).
Strălucirea cometei
Cometa a fost observată din emisfera sudică, pe 28 februarie fiind vizibilă cu ochiul liber din oraș (magnitudinea 3). Are două cozi, cea mai lungă având 2° lungime, la acea dată.
Se estimează că la momentul când va fi la cea mai mică depărtare de Soare (1o martie) cometa va avea magnitudinea 2 (adică va fi mai strălucitoare decât pe 28 februarie).
Strălucirea va scădea după această dată, dar cometa va fi observabilă pe cerul de seară și va rămâne observabilă cu ochiul liber cel puțin până pe 25 martie.
După această dată vom putea vedea cometa prin binocluri sau lunete/telescoape.
Date despre cometă
Se numește C/2011 L4 PANSTARRS. Cometa a fost descoperită pe 6 iunie 2011 din Hawaii, de către programul Pan-STARRS.
Cometa va fi la depărtaree minimă de Soare (45.110.041 km) pe 10 martie 2013, ora 6 (ora României). Depărtarea minimă de Pământ va fi de 166.060.735 km, pe 10 martie, ora 6."

http://www.astro-urseanu.ro/cometa_martie-2013.html

http://www.astro-urseanu.ro/comete_2013.html


Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

panta_rh_ei

@Arhanghelul: Merci pentru informatie. Sper, chiar cred c-o pot vedea un numar mare de zile din intervalul respectiv pentru simplul motiv ca am o deschidere faina spre vest :-D. Ma rog doar sa nu fie cerul acoperit de nori in zilele respective.
LIBERTATEA este doar aspectul negativ al intregului fenomen - viatza omului - al carui aspect pozitiv este RESPONSABILITATEA. LIBERTATEA  este in pericol sa degenereze intr-un capriciu daca nu este vietzuita in termenii RESPONSABILITATZII.

Arhanghelul

#5
Din pacate n-avem parte de cometa ... sunt foarte putini norocosi in Romanica ...  care au putut sa observe ...



http://maximusphotography.wordpress.com/

--------------------------------------------------------------------------------------
"IS COMET PAN-STARRS FRAGMENTING? Veteran astrophotographer Peter Rosen has been monitoring Comet Pan-STARRS, and his latest images obtained on March 15th seem to show a fragment emerging from the nucleus."

http://spaceweather.com/archive.php?month=03&day=16&year=2013&view=view



-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------




http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=10451&postdays=0&postorder=asc&start=90

Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Arhanghelul

#6
"Cometa ISON ar putea deveni cel mai frumos obiect cosmic pe care il putem vedea în viața noastră."

http://sonkab.wordpress.com/2013/07/16/cometa-ison-hubble-style/

Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

fiulploii

Citat din: Arhanghelul din  31 Iulie 2013, 15:32:32
"Cometa ISON ar putea deveni cel mai frumos obiect cosmic pe care il putem vedea în viața noastră."



Unii zic ca ar putea fi ultimul lucru ''frumos'' pe care o sa il vedem in viata noastra.  :-D  si care ar putea insemna Sfarsitul copilariei  .

'Om trai si 'om vedea.

Arhanghelul

#8
O frumoasă coincidență
August 20, 2013 by sonkab


http://sonkab.wordpress.com/2013/08/20/o-frumoasa-coincidenta/#more-3781



Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Arhanghelul

Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

fiulploii


Arhanghelul

Citat:
"I-am facut si eu o poza pe 3 si 5 septembrie. Foarte putin stralucitoare si cam jos in crepuscul (mai jos de 12 grade nu pot sa ma duc, iar chiar in directia cometei am un paratranzet care imi adauga ceva difractie urata)."

http://timelessphotons.blogspot.de/2013/09/comet-ison-iv.html

Poate isi mai revine pana la iarna..."

Sursa:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=119090#119090
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

fiulploii


Arhanghelul

Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Xanadron

#14
...Iar incepe isteria cu comeata?! :-o

Citind de ex. ipoteze de genul asteia (de pe blogul lui Kerry Cassidy), ma doare memoria: :-D
http://projectcamelotportal.com/blog/1822-obama-s-mother-and-the-global-conspiracy

Lasand deci deoparte teoria ca Obamache-i de fapt clona a lui Tutankamon - si nu a lui Akhenaton (ex-consiliera imperiala Aseneth,ai cumva date mai clare? :lol: ) - merita remarcat pasajul asta:

"What the so-called comet ISON, clearly a craft, perhaps even a collection of crafts, incoming at this time is doing, what might appear to be a fly-by in November but what could easily become a drop off and pick up stop-over... is also unclear. "

...Pai io stiam ca ISON o sa treaca la minimum 60 milioane km de Terra - cum mama ma-sii sa execute si misiuni tip Eschaton ori sa ne umple de bube?! :-D (egal daca negre, rosii sau tricolore).
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/