Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Solutii la Codex Alimentarius

Creat de ryn, 17 Ianuarie 2013, 15:12:01

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

alx

Citat din: padme din  18 Ianuarie 2013, 18:28:59
Acum unul dintre voi, nu dau nume (tu alex), ati putea sa spuneti ce si cum e cu filtrul asta si mai ales, de care e, cum arata, etc. Unii poate sunt timizi sa intrebe.
Imi pare rau,dar nu stiu modelul...un prieten al meu il are.Daca reusesc sa vorbesc cu el sfarsitul asta de saptamana,il intreb de model...in orice caz stiu ca era destul de scump...
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

alx

Citat din: uforever din  18 Ianuarie 2013, 19:07:59
"ne-a cantat" melodia: "suntem de la tara si ne place asa"(adica "sa dat nitel mare", justificat ce-i drept :D )
Asta e viata la...Cuca Măcăii ;D ce pot sa fac? Tre sa fie si niscaiva avantaje sa nu ai B pe nr masinii... :D
Oricum,ca tot ziceam eu ca fac paine,poza de mai jos e din prima șarjă de astazi,in greutate de 2700gr... ;D

Citat din: uforever din  18 Ianuarie 2013, 19:07:59
Pai si restul de muritori "ce face bre"? Cum facem cu "fii betonului"?  ;D
Fii betonului...fii fii fii...ata ete! Am zis mai sus...buletin de oras,fite si alte alea...aci la tara de unde? Aici esti obligat sa mananci gaini din ograda proprie,tre sa-i dai de mancare la porc ca altfel canci sunculite etc etc etc... ;)
Glumesc,bineinteles...a nu se intelege ca aici marea majoritate nu stau pe magazine...ca stau...ideea e ca daca vrei,mai ai o sansa...
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

uforever

#17
CitatTre sa fie si niscaiva avantaje sa nu ai B pe nr masinii

Pai nu toti "fiii betonului" au numar de B, sunt unii cu IF, adica acelasi drac, dar mai cu motz... :wink: Oricum, in continuare ii admir pe cei, care au curajul de a se retrage din "mocirla" asta sinistra numita oras. Eu la tara am invatat sa fiu politicos, adica sa dau un simplu "buna-ziua" pe ulita. :-D

Citatideea e ca daca vrei,mai ai o sansa...

In nici un caz nu-mi lipseste vointa sau curajul de a face acest pas, imi lipseste posibilitatea(inca), oricum sunt "setat" pe treaba asta.  Tayka imi povestea, acum un an si ceva,  cum e sa traiesti in felul asta si am ajuns la concluzia ca este singura posibilitate de a nu "ma stinge" putin cate putin, in fiecare zi.
Ca idee, chiar ma intereseaza, cum faci cand apar probleme de sanatate? Este orasul "salvarea problemei" sau nu? Observ cum majoritatea oamenilor ce traiesc departe de oras, tot in acest B ajung, nu mi se pare ca cineva si-a rezolvat probleme pe aici, ba din contra, au facut cale intoarsa. Ca sa vezi, Base sa operat la o clinica din Vienna, nu la "Sf. Asteapta" cu numar de B...Am i right or am i right?

P.S. Frumos "cozonacul", la 2700g nu se poate numi painica :wink:

padme

Lumea la tara e mai sanatoasa, sau ma rog, era!

Faptul ca Base si altii se doftoricesc prin alte parti si isi trimit copiii la alte scoli ar trebui sa spuna multe: ca-i doare fix la pix de sistemul sanitar si de invatamant si ca nu au nici un interes sa le puna la punct! Punct! (nu intentionez sa deschid o discutie pe teme politice la care de altfel nici nu ma pricep, eventual postarea poate ajunge la cos)

uforever

CitatLumea la tara e mai sanatoasa, sau ma rog, era!

Ce incerc sa spun, dar nu prea-mi iese :martiansmile:, este ca: singura solutie de a scapa intr-adevar de acest C.A., este sa ne cumparam(cumva) una bucata pamant departe de oras. Orasul in 2013, ne imbolnaveste atat fizic cat si psihic, nu stiu cati oameni realizeaza transformarile negative de personalitate, suferite in "inima betonului". E adevarat, unii inca stam intr-o "cutie de conserve" in centru orasului, e normal sa cautam solutii, dar problema nu va fi pe deplin rezolvata niciodata. Poate ca in trecut, oamenii cautau la oras arta, cultura, extravaganza...etc. toate aceste lucruri nu mai exista, exista doar meltenism si prost gust, nu vad nici un motiv pentru care cineva ar tine cu dintii sa locuiasca "la betoane".

ryn

Pentru cei care stau in orasele mari asta e o problema, cel putin in regat daca te apuci sa cultivi o bucata de pamant, te lasa sa plantezi, sa uzi si sa sapi toata vara, iar cand s-a recoltezi, vecinul binevoitor o va face in locul tau ca sa nu te ostenesti prea tare. Iar tie iti ramane ce iti mai ramane. Daca ai cumparat un teren si vrei sa cultivi pe el, musai trebe sa iti faci acolo si o canisa de amstafi sau de tigrii ca sa te alegi cu un kil de rosii. Cea mai buna solutie e sa il dai in grija cuiva cu care sa faci productia bara-bara sau sa faci un gard electrificat plus crescatoria de caini. In zona Dobrogei, inca din '99 viile erau pazite cu arma de vanatoare si o comisie sateasca upgradata cu bate si topoare iti facea perchezitie pe singurul drum de acces. In apropiere de bucuresti, zona Magurele, cei care stateau la margine de sat, cu vedere pe camp, aveau in dotare arme cu aer comprimat cu care se distrau la tras la tinta in porumbei cu doua picioare. As putea continua dar nu are sens - concluzia - la noi se fura ca in codru, singura solutie am expus-o mai sus. Si aici mai intervine ceva, inainte de a te apuca sa cultivi trebuie sa pui compost catva ani ca sa fi sigur ca AI SCOS ingrasamintele chimice din sol, sau sa pui sfecla un an si sa lasi locul cu compost pe el inca un an. In zona Frumusani am vazut o proprietate inconjurata cu zid de caramida de 2 metri, iar omul isi facuse casa cu chirpici. Solutia pentru ce care stau la beton este simpla, ghiveciul si jardiniera.

ichtus

Experienta mea: plecat din B cu familia, stabilit in nordul bucovinei, construit casa, si acum cautat de lucru. Servicii de orice fel aproape inexsistente, o mica afacere nu merita.
Probleme medicale: o carie via B - pericol de contaminare cu tot ce vrei ( aparatura nesterilizata), urticarie pe fond alergic, via B - nu exsista alergolog, nici macar la Iasi pentru ca era sambata, infectie urinara via B, tot asa. Toate astea in 3 ani.
Construit casa 150.000 eu. cu teren cu tot si vandut cu 66.000 eu., pentru ca acolo cei care au peste 100.000 isi construiesc  singuri cum vor.
In rest aer curat cat cuprinde, gospodarie in toata regula dar.......atata liniste de parca eram la cimitir.
Nu spun ca nu sunt enspe avantaje dar pentru noi care suntem fii betoanelor de cind ne-am nascut, a fost un calvar. Trebuie sa fii facut sa rezisti. Sfatul meu pentru toti este ca atunci cind se decid sa faca pasul asta sa se gindesca foooooarte bine. Rudele ne-au spus sa nu ne apucam de casa, sa asteptam cateva luni sa vedem daca ne adaptam, dar noi caposi.......
Noi poate ca am fi gasit si servicii mai bune cu timpul, poate de voie de nevoie ne adaptam, dar  stiam ca pentru orice mica prob. de sanatate , via B. Cand esti tinar mai merge. Dar toti inbatranim.
Pentru cei care au conturi grase pot sa stea unde vor, dar pentru noi ceilalti.....
Si daca mai ai si copii treaba se complica.
Bafta tuturor

sunnyboy

@ichtus: de ce Bucovina? in Ardeal poate gasesti mai aproape civilizatia (vezi printul Charles) iar materialele de constructii costa la fel peste tot... se fierb prune cu succes si sunt manastiri si pe aici :P
@ryn: eu am socrii intr-un sat din Salaj; au ceva pamant in afara satului "pi-un dial"; nu apuca sa-l culeaga in nici un an ca li se fura toata recolta de catre nationalitatile inlocuitoare bronzate, deci nu numai in regat e asa... in alta ordine de idei, poti sa scoti tu ingrasamintele din sol cu diverse culturi si straturi de compost daca vecinul de parcela/sat/comuna/agricultura da cu kimikale pe porodici, ca se imprastie otrava si la tine... :)
Mi-e greu sa cred ca se va putea face deocamdata o agricultura ecologica la noi, chiar daca cineva incearca pana intregul areal in care se face cultura respectiva nu va fi "ecologizat". Majoritatea oamenilor simpli de la tara, care deja au fost la lucru in agricultura de plastic din Spania, Italia sau aiurea, nu mai au o cultura "stramoseasca" a unei agriculturi ecologice, dau cu chimicale, considera ramele din pamant ca si daunatori etc... daca le spui ca semintele din comert sunt modificate genetic se uita la tine ca la extraterestri... se gandesc numai la bani, alcool si la profitul la hectar!

padme

#23
Citat din: ryn din  19 Ianuarie 2013, 15:39:18
Pentru cei care stau in orasele mari asta e o problema, cel putin in regat daca te apuci sa cultivi o bucata de pamant, te lasa sa plantezi, sa uzi si sa sapi toata vara, iar cand s-a recoltezi, vecinul binevoitor o va face in locul tau ca sa nu te ostenesti prea tare.

Ha, ha, ha! Taica-miu intr-un an, crezand ca nu-l vede nimeni, a adunat gunoiul pe razor si a ascuns dedesubt o vanata pentru samanta. Cand s-a intors, peste cateva ore, exact vanata aia n-a mai gasit-o.

Am un var care se apucase sa cultive capsuni la sera. La vremea culesului,  s-a trezit intr-o dimineata ca-i lipseau doua randuri cu stoloni cu tot.

Cand o sa vad in ro case cu peluza ... atunci cred ca o sa fie inceputul sfarsitului ...Din pacate. Eu la astia pe aici le zic ca romanii sunt asa si pe dincolo, nimic din ce vad ei la tv :))))

Acum cativa ani buni, vedeam la tv un reportaj (sau ceva de genu') cu un nenea neamt care facea agricultura biologica si-si daduse in judecata vecinii de tarla, pt ca dadeau cu chimicale pe culturi si albinele aduceau chimicalele si pe plantele lui .. ca sa vezi.

zamotrak

#24
Ofer doritorilor de remedii/solutii naturiste ,GRATIS ciupeca de chefir de lapte.
Trimiteti adresa dvs pe adresa mea de email:

zamotrak777@yahoo.com

Cateva din beneficiile lui le gasiti pe net.
Va rog sa considerati faptul ca nu fac reclama nimanui si nu comercializez nimic.
Eu consum chefirul facut cu lapte din comert (din pacate nu dispun de sursa,tip vaca/capra etc)
Sa fie cu folos celor ce au nevoie !

classic

#25
Citat din: SLEAH19 din  17 Ianuarie 2013, 19:01:35
Concentraţia de nitraţi şi nitriţi din apă depinde de o seamă de factori printre care seceta prelungită sau sezoanele extrem de ploioase care pot mării raportul din pânza freatică. O sursă, fântână/foraj/izvor/cişmea,  care era sigură acum 3-4 luni, la o nouă analiză poate depăşi limitele admise.

Un test pentru depistarea continutului de nitrati si nistriti din apa, ca de altfel bacterii, pesticide, ph poate fi gasit pe ebay, si costa in jur de 20 de euro. Cautati dupa "watersafe - all-in-one test kit". Apoi urmeaza intrebarea: stii si la ce te ajuta ca stii!?

HOW TO TEST DRINKING WATER QUALITY
We all live under the same sky, but we don't all have the same horizon.
(K. Adenauer)

roxaline

Avand in vedere ca stau in B si in cutiutele numite bloc, greu cu jardinierele si altele asemenea. Dar .. uite solutia mea ref CA, solutie + peripetiile :)

In primul rand o precizare - solutia mea a aparut ca o "reactie" instinctiva la aparitia copilului, abia apoi am aflat de CA si, ca urmare, am continuat si partial extins ce am facut pana atunci.

Ok, deci am pornit de la situatia prezenta la acea vreme: oras, bloc si betoane, piata de 2 lei cu multe importuri, culturile din jurul Bucurestiului mi-au creat dureri de cap si belele ( chiar am ajuns la urgenta dupa ce am consumat niste castraveti "de la tarani" ). Nu aveam ce pamant si cand sa cultiv, perspectiva de mutat la tara poate de acum incolo, inca ma documentez ref case naturale si altele asemenea ( am vazut in UK niste chestii super faine si mi-am schimbat complet viziunea ref modul de constructie - adica materiale etc).

Asa ca, am pornit pe logica: daca tot adoptam catei, pisici si alte patrupede ori inaripate, de ce nu as "adopta" un producator, cu termeni clari de " adoptie " : seminte traditionale, cultura nechimizata, eu nu fac mofturi ref cum arata produsele, cumpar minim 70% din recolta ( singura sau impreuna cu alte familii). Primul "adoptat" ( undeva intre Tulcea si Constanta ) a fost cuminte 2 ani; dupa aceea a vrut sa se extinda ca-i mergea bine ... asa ca a schimbat samanta si-a trecut pe natii diverse, a mai ciupit chimia pe ici pe colo ... si a sperat ca nu ma prind. Ghinion pentru el, m-am prins repede, cand inca nu se scuturase floarea de pe plante. I-am spus sa-si pastreze ce-a produs, mie nu-mi trebuie si mi-am vazut de viata. 

Am cautat alti producatori, apoi am discutat cu prieteni, ne-am asociat si ne-am "abonat"; un amic ne-a ajutat cu un contract, am incercat sa lamurim si sa ajutam ca producatorul sa-si poata face asigurare, i-am explicat pe limba lui cum e cu chimicalele si ce se intampla pe partea de sanatate, de ce semintele traditionale sunt mai bune ( a inteles ), mergem noi si luam produsele si asa mai vedem ce mai face omul pe-acasa ( fiecare familie merge pe rand si ia produse pentru toti), producatorul stie ca testam produsele cand si cand, avem pret fix tot anul si pe perioada inceputului de sezon este foarte avantajos. Prin toamna ajung sa platesc rosiile ( ca exemplu ) cu vreun leu si un pic mai scump decat ce este in piata. Am cumparat si am dus lazi frigo si tinem si produse congelate ( legume dar si fructe de padure!! - de exemplu am avut catina, afine pana acum 1 saptamana), platim "chiria" calculata in functie de consum de catre cineva care a lucrat la Enel; se aduna si plante medicinale, fructe de padure si tot ce mai este de jur imprejur pe-acolo. Acum va trebui sa ne pregatim de modificarea contractului cumva, inca suntem in cautare de idei, probabil ca vom face ceva de genul noi venim cu semintele, gaini etc si "taranul" le ingrijeste, presteaza un serviciu ... si asta DACA se schimba nu-sh ce in legislatie.

L-am pus pe nenea producatorul sa vorbeasca cu altii si sa le explice ce si cum si, daca sunt de acord, in anul in care respecta conditiile, luam si de la ei. Noi ne-am angajat ca mai gasim familii ( lista-i lunga  :roll: ).

Cu altii am vorbit sa faca "bebelarie" de plante, sa exista rasadurile din soiuri traditionale si noi ( un grup de mamici cam zurlii  :-D ) ne-am angajat sa le gasim clienti.

in afara de problemele cu lamuritul producatorilor sa treaca inapoi la traditional curat, probleme majore am avut cu amicii. A trebuit sa-i lamuresc ca piata / oferta arata cum arata pentru noi, consumatorii, am mers pe comoditate si am inceput sa cumparam din hipermarket. Pentru a face fata pierderii clientelei si preturilor importurilor, producatorii s-au adaptat ... adica au incercat sa produca la fel ca ceilalti ca sa fie acceptati. So .. noi avem de re-creat cererea pentru calitatea produselor pe care le dorim.

Momentan punem pe picioare oepratiunea "Adopta un producator" ( evident, nu o sa se numeasca asa  :rainbow:... dar asa ii spunem noi) si mai avem diverse idei, mai vedem si cum le punem in practica ( de exemplu vrem ca in 2-3 ani sa putem avea producator ce produce alt tip de grau, porumb traditional etc ) .

Toata investitia de timp si bani s-a vazut in timp si, oricat a fost sau este de greu o sa continui. In ultimii 9 ani copilul meu a luat de 4 ori antitermic, a facut varicela, o pneumonie vindecata in 36 de ore fara medicamente ( verificat de pediatra), o iarna grea este cea in care are "5 muci" ( citat de la fii-mea), ne vedem cu pediatra 1 data pe an pentru avizele necesare la scoala . Acum copilul este la adolescenta, diferentele de metabolism, profil hormonal etc fata de colegi sunt extrem de vizibile si la fiecare sedinta cu parintii sau vizita la scoala, uitandu-ma la ceilalti copii, ma felicit pentru ceea ce am facut si toate obstacolele si nervii aferenti devin nerelevante. 

Si cam asa cu CA pe la mine. E cam varza textul scris ... dar va dumiriti voi cumva. 
"Disbelief in magic can force a poor soul into believing in government and business." ― Tom Robbins

Ganditorul

Subscriu total la cele scrise de @Roxaline. Am facut exact la fel "adoptand" un producator caruia ii cumpar toate produsele cu conditia sa puna un anumit soi de rosii, vinete, ardei, gogosari, capsuni etc.
Am pornit, ca si colega noastra, la aparitia copilului acum vre-o 10 ani si am ajuns sa fim cateva familii care ne aprovizionam exclusiv de la producatorul (producatoarea...) "adoptata". Semintele sunt din soiuri romanesti traditionale - si rosiile, de ex, au gust, culuoare, parfum (nu sunt tipul acela de rosii verzi pe interior si fara gust). Nu pune decat ingrasamant natural - si asta ridica un pic pretul produselor - dar merita, chiar daca legumele apar ceva mai tarziu in piata, cand pretul "celor ingrasate cu ...pompa" scade vertiginos (fiind in domeniu, din cand in cand mai fac cate o analiza chimica a produselor si de fiecare data au iesit fara consum exagerat sau chiar de loc de "ingrasaminte chimice" )
Actiunea asta "adopta un producator" este o solutie la C.A. Parerea mea.

padme

Citat din: roxaline din  09 Iunie 2013, 10:06:56
Momentan punem pe picioare oepratiunea "Adopta un producator" ( evident, nu o sa se numeasca asa  :rainbow:... dar asa ii spunem noi)

Mi-a plăcut foarte mult ce ai scris şi vreau să te felicit. Ba chiar lăsaţi denumirea asta, se potriveşte foarte bine!:))

roxaline

"Disbelief in magic can force a poor soul into believing in government and business." ― Tom Robbins