Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Roman doar aparent SF (fragmente) - critici, laude, bascalie etc

Creat de Xanadron, 12 Ianuarie 2013, 19:10:48

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

socrate

CitatSerios acum: desi sint strins cu usa doar de nea' Cronos
...deci..."cronos" te deranjeaza si nu mentalitatea "genului" din care face parte...,posibil...asadar....ca un "sfant" altul decat cronos sa fie mai breaz decat totzi sfintii si sa impuna o altfel de ordine patriarhala,alta decat "ordinea" impusa de maleficul spirit patriarhal in intregul lui:-D

PS....parese...dupa cele scrise in "sfanta" cartulie patriarhala, ca Iona ajunsese si iesise nevatamat din burta balenei....iar Iov....era "marele prost supus"  care NU cuteza al blastama(impotrivi) pe "marele" impertinet/monstru, cronos...care sfideaza (se impotriveste) Regulamentului  Vietii  .....stabilit..de cine..si in ce scop?!

Xanadron

Vedeti de ce-i bine sa postez fragmente?
Ca sa scap de corvoada corecturii :-D  (Iona si nu Iov a fost, evident, cel gazduit de cetaceul biblic). Multumesc deci pt corectura, colega socrate!

In rest, ramine cum am stabilit. :lol:
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

zana@M

Hei ,Xanadron ,ce faci coane,cand ne inviti la lansarea cartii???fiulploii te-a atentionat  iar ,intr-o postare. :?
Mai pus pe ganduri cand ai scris ''@xanadron : ". (aici urmeaza ceva zeiesc, dar și nașpa rău, da' rău de tot) "....
Citind si re/recitind fragmentele incepui sa visez(pe bune) mici Gri ,dar nu erau cum ii descri tu in ultimul frgament ((cam bejuliu de fapt și el) ) ,ci in forma de triunghi cu ochii sclipind ca Soarele(la Soare te puteai uita ,dar la ei ,ba) :-D.Ce cautau ei pe Pamand??Nici mai mult nici mai putin decat ....AUR ,da AUR numai asa isi puteau inmulti neamul pe planeta LOR.Si unde crezi ca-l gasi ,Xanadron???La mine ,ziceau ei ca am tone de aur in corpul meu ,Aur plin de dragoste si de aceea le-as fii continuat specia .De ttot rasul ,dar e adevaratul vis ce l-am avut.....
Sper  ,eu ,fiulploii& comp  tacerea ta este fructuasa in lansarea cartii cat mai curand.
Succes si, sa auzim de bine! :star: :star: :star: :star: :star: :star: :star: :star: :star: :star:
,,TU ESTI CAUZA IAR LUMEA ESTE EFECTUL ,SCHIMBA-TI IDEILE DESPRE LUME -SI LUMEA SE VA SCHIMBA,,

Grifon

Descoperind aici și alte fragmente din "fostul viitor roman" al domniei tale,  voi incerca o serie de observații, d-le @Xanadron (cu obligatoria mențiune că nu sunt  vreun critic literar, ba chiar am și o nelămurită animozitate față de această breaslă).

Chestiuni de fond - părți bune

Pentru originalitate, notă maximă. D-ta reușești (nu știu dacă premeditat sau nu), să camuflezi nu doar "sacrul in profan", ci și "profanul in sacru"!  Rar am intâlnit un asemenea melanj intre profunzimi abisale și o aparentă superficialitate de umor cotidian...

Privitor la esență, ce pot spune, in afară că atrage orice cititor inteligent ? Doar că va necesita un uriaș efort menținerea aceluiași standard până la clipa deznodământului.

Despre coerența și armonia liniei epice, nu mă pot pronunța - ar trebui să am viziunea intregii lucrări. Cred insă cà nu vei "incurca ițele"...dar asta depinde de câte planuri vei crea.

Acțiunea o notez cu 8, căci latura filosofico- metafizică frânează, parțial, dinamismul (deh, greu să le ai pe toate intr-o singură lucrare...).

Chestiuni de fond - aspecte perfectibile

Aglomerarea multor noțiuni / concepte generează un anume eclectism, iar asta pune in dificultate chiar și cititorii mai avizați. Poate era mai bine de jonglat cu noțiuni mai puține, dar mai ușor digerabile și operabile pentru dumnealor, lectorii.

Antrenul cam suferă, câteodată, căci desele inserții introspectiv-meditative ale personajului reduc dinamismul (de care am mai vorbit). De regulă, latura acțională o dau, totuși, factorii exteriori...

Mă opresc aici, deocamdată, in speranța că nu am deranjat cu aceste considerații. De vei dori dumneata, voi reveni și cu alte aprecieri (de formă sau...hm...despre angoasantul factor "vandabilitate"). Dacă nu, oricum iți doresc inspirație, si mai cu seamă perseveranță. SF-ul autohton are mare nevoie de lucrări inedite.

Xanadron

Deloc deranjante consideratiile unui coleg ager ca dumneavoastra -  pardon, ca dumneata... na ca tot suna aiurea, deci ca tine, @Grifon. Eu vad oricum acum si mai putine... bilutze albe insirabile pe firul narativ :lol: - doar 6, hai 7 cel mult.
Subliniez "acum"-ul fiindca p-atunci, ca rookie tomnatic, nu prea rezistam tentatiei de-a incerca sa spun intr-adevar prea multe - chiar daca nu marunte. Nu neaparat ca densitate  a "adevarurilor" per pagina scrisa, ci mai ales ca sugerare a lor... chiar deranjanta, fiind cam albinos cusuta-n diverse introspectii ale personajelor.

Chestie care nu tre'sa-ti explic tocmai tie ca nu place nici macar cititorilor cu IQ sub 100, care se simt [pina si ei] mult mai gadilatzi la Ego descoperind (sau avind impresia ca descopera doar ei si nu altii mai prostalai :wink:) hinturi, ponturi, axiome, spiluri, schepsisuri etc - dar unele revelate doar tangent actiunilor/deciziilor eroilor, iar in cazul includerii lor (recomandabil rar) in dialoguri, sub nicio forma "declarativ-educativ", ca altfel huiduielile-s garantate.

Concluzia "trezirii" mele continue (iluzii doar, taica, imi pot zice unii si nu-i contrazic): la 60,6 ani poate c-o sa scriu un roman bunicel, la 66,6 :evil: - unul bun, la 70 - unul foarte bun, si-abia pe la 77 unul perfect. Clar c-o sa ramin insa dator cu mai-mult-ca perfectul de la 80, ba poate si cu 77-perfectu'.  :-D
Ca deh, asa patesti in Matrics cind vrei sa fugi de el - ti-o trage taman cind crezi ca stii cum sa-l fentezi. :takeme:
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Grifon

Maestre @Xanadron, d-ta fiind "senectus", imi poți spune cum poftești. Eu, am mai zis, practic politețea intermediarã (nici prea scorțos, nici colocvial) - asta mă și ajută, să nu derapez in familiarisme ce pot degenera ușor in altceva...

Cât despre demersul (eventual) publicistic..e limpede că orice scriitor debutant e la cheremul editurilor (era să scriu "la mâna"...dar mai degraba scriam "la gheara" lor). Dacă au ajuns să măsoare lucrări la nr. de semne, de parcă ar fi vorba de kg. de fasole...ce să mai zicem...

Oricum, cândva, în măsura in care domnia ta vei dispune de timp, aș aprecia dacă mi-ai intoarce "serviciul", opinând și d-ta despre anumite scrieri de ale mele - càci incerc a-mi face curaj inainte de a fi "făcut terci" de amabilii editori...