Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Sa fi trecut oare umanitatea de “Marele Filtru”, ca alte civilizatii ET?

Creat de Xanadron, 03 Ianuarie 2013, 14:37:29

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Xanadron

In linkul asta e tratata ideea unui "filtru galactic" imaginar, pe care putine civilizatii par sa-l treaca si sa-si continue dezvoltarea dincolo de granitele planetei proprii, odata ce-au reusit sa evite auto-distrugerea dupa desoperirea armelor de distrugere in masa.
Idee cu atit mai discutata acum, dupa apocalipsa asta recenta cam... neserioasa, :lol: cind incepe sa se discute din nou despre celebra "zona alba" relatata de diversi remote-vieweri care au incercat sa sondeze anul 2013 – "invizibil" cica dupa luna martie a.c. :roll:

http://io9.com/5970501/the-great-filter-theory-suggests-humans-have-already-conquered-the-threat-of-extinction

Paradoxul aparent e relativ simplu de inteles:
(1) The Drake Equation sugereaza ca numarul de stele si/sau planete pe care viatza inteligenta se poate dezvolta este enorm, dar...
(2) The Fermi Paradox sustine ca lipsa contactelor/semnalelor de la alte civilizatii semnifica oprirea evolutiei lor la un anumit punct si implicit...
(3) Alte forme inteligente de viatza n-au putut trece de un anume "filtru" evolutiv al auto-distrugerii potentiale, care dupa unii paleo-arheologi ne-ar fi miruit in freza si pe noi, pamintenii, cindva (v. Mohendjo-Daro, Sodoma & Gomora etc).

Parerea mea? Hai s-o expun pe scurt intr-o pauza de scris non-forumistic, pe care-o folosesc insa la mentinerea formei (patrate a capului, :-D or spune unii).  Paradoxul Fermi, spre deosebire de Ecuatia Drake, imi pare deci un tembelism patent care generalizeaza cumva o presupunere valabila poate, dar in procente nesemnificative la scara Universului.

Fiindca ramin convins ca sintem si-acum "vizitati" (si nu numai) de civilizatii "de prima clasa" capabile sa distrugă planete intregi dintr-un singur foc – si care chiar au facut cindva trebusoara asta (necesara poate, din motive dincolo de intelegerea noastra). Ba mai mult de-atit, poate ca si stra-stramosii nostri ("martieni" :martiansmile: eventual) ar fi putut trece prin faza asta – nu mai repet ipotezele referitoare la presupusa ex-planeta Tiamat, transformata in celebra centura de asteroizi.

In orice caz, mai presupun ca absolut oricare grup de fiintze ginditoare ce ajung sa construiasca primul lor telescop sint imediat "loviti" de ideea ca unica lor sansa de supravietuire pe termen lung e sa invete lectia parasirii la nevoie a planetei natale sau chiar a sistemului lor planetar.

Nici noi, pamintenii ce ne invirtim intre sfera solara :star: si cataroiul celest selenar, :moon: n-am putea gindi altfel – si-i clar ca nici Creatorii Secunzi :-) ai "menajeriei" noastre au nu doar idei, ci chiar actioneaza in sensul protejarii "recoltei" lor simultan cu biosfera aferenta – v. meteoritul tungusk etc.

Motiv pentru care inclin sa cred ca auto-distrugerea umanitatii poate fi o problema, dar nicidecum una principala in raport cu amenintarile cosmice reale ce stau la un coltz si-s in definitiv inevitabile la un moment dat la scara Timpului Cosmic
Ne-am nascut deci cu umbra mortii inscrisa nu doar in codul genetic individual, ci si la nivel de specie. 8-)
Parerea mea...

...Voi insa ce ziceti, ei?
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

mr

Pai oricum, cel putin in lumea asta duala, orice posibilitate pozitiva are si o potentiala negativa.
Mecanica planetei Pamant, integrata in celelalte mecanici superioare - ale sistemului solar samd - asigura mediul propice si ritmul vietii biologice. Toate miscarile planetei sunt calculate pentru acest lucru.
Daca cineva a fost capabil sa gandeasca si sa construiasca acest echilibru, la o asemnea scara, personal nu pot concepe ca tot ce-i legat de planeta asta tine de hazard.
La fel de bine nu ma pot baza pe limitarile gandirii omenesti generale, care-i mult subunitara (deocamdata) ordinii dupa care se desfasoara coltul asta de univers, cel putin.

Daca s-a trecut acel mare filtru (sub orice forma ar fi el) nu cred ca putem sti deocamdata. Cel putin marea masa de oameni nu are  gandirea unitara necesara si practica pentru intelegerea unor adevaruri de nivel imediat superior, si care sa genereze macar o masa critica. Poate, la nivelele de decizie ale lumii noastre sa se fi intamplat vreo inversare a raportului de forte si sa ne fi apropiat, daca nu chiar si trecut acel "mare filtru".

Zic asta pentru ca, pana anul trecut, au fost prea vizibile intentiile distructive ale decidentilor: dorinta prabusirii sistemului economic global, dorinta de a isca un mega razboi in zona Golfului, controlul cat mai strict si paranoic asupra populatiei etc. 
Sau poate aceste evenimente negative pentru populatie in prima faza, inlocuite ulterior cu alte sisteme, sa constituie un pas necesar "marii treceri"? Ma cam indoiesc, fie doar observand grija "deosebita" pe care o poarta decidentii pentru fiecare om in parte...din categoria "Usurel, rupeti-ai gatul...!".

Se simte o stagnare/ezitare in derularea acestor evenimente ...ori, poate, 2013 sa fie anul punerii lor in practica? Vom vedea...

P.S. Azi noapte am avut iarasi un vis cu OZN-uri. Acelasi fundal bleumarin deosebit, niste nave paralelipipedice cu patru lumini sub ele (care "stiam" ca se pot camufla) urmarite de multe elicoptere negre, ce se indreptau spre o nava sferica uriasa pe care o intrezaream in departare. La un moment dat nava sferica s-a ridicat mult pentru a iesi din atmosfera (aceasta scena m-a fascinat, peisajul era ...colosal) dar a fost lovita de ceva si a inceput sa coboare. Visul s-a terminat asteptand ca nava sferica sa se prabuseasca...
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

fiulploii

Antropologii spun ca motivul pentru care Homo sapiens nu a disparut ci a evoluat in Homo sapiens sapiens   este din cauza ca a fost inghetat   la un anumit moment din dezvoltarea sa. Adica , spre deosebire de , exemplu, Neandethalieni care au fost o ramura sau un drum inchis , incapabil cica de adaptare in urma evolutiei conditiilor mediului inconjurator si implicit incapabil sa evolueze social , omul actual a fost oprit din drumul spre maturizarea functiilor sale fizice, somatice, psihice si chiar si mentale.
   Ca si cum ar fi ramas cu potente f. multe si diverse de a face orice , functie de imprejurari. Poate de aici enigma celor 80-90% nefolositi   pare-se din creier care , in  mod ciudat dupa mine, se suprapun peste cele 80-90% procente lipsa din masa universului  :-D
   Este o coincidenta doar? Parerea mea e ca cele doua aspecte sunt cumva in rezonanta insa nu stiu cum si de ce.
   Acum , avem ca punct de plecare in discutia de aici presupusele calatorii temporale ale unor oameni - limitati prin insusi faptul ca fac parte din contemporaneitate. Presupunand ca acele relatari sunt adevarate si ca exista o bariera  de perceptie pe drumul temporal in 2013 , asta nu implica neaparat un salt calitativ sau cantitativ catastrofic sau nu , al umanitatii. Cel putin , din punctul meu de vedere.
   Parerea mea este ca acest fapt implica doar o limitare in perceptia proprie a calatorului respectiv  . Teorii - aparent SF la o privire critica a stiintei oficiale din universitati insa nu si a stiintei din cercetare- zic multe si diverse asupra aceleeasi probleme in privinta calatoriilor in timp. Daca ne uitam la ceea ce a transpirat inclusiv pe acest forum privitor la experientele germane, rusesti-sovietice si americane iar dupa unele zvonuri colportate pe la margini de galaxie , cica si iezuito-vaticaneze ca sa nu mai luam in calcul si pe cele chinezesti , total ocultate se pare ca si calatoria in timp este la fel de diversa ca si calatoria in spatiu . De aici o multitudine de teorii diverse. Calatoria la Polul sud difera de calatoria in NY , calatoria noaptea difera de acelasi loc ziua , iar calatoria in Mohenjo-Daro in perioada lui de glorie difera de calatoria in aceeasi locatie azi.
    Reperele in calatoria temporala nu sunt inca standardizate , as zice eu fara sa gresesc prea mult. Ca si dovada aduc in dicutie aparitia internetului. Dezvoltat la inceput ca o aplicatie militara iar apoi dandu-i-se drumul spre masele consumiste pentru profit si control .
    Ca agenda mondiala este in intarziere fatza de cum arata planul , in 2000 sa zicem , este un lucru normal . Se lucreaza cu mase mari de oameni, incontrolabili intre anumite limite deci perturbatori . Si apoi, nici managementul superior nu are o conducere unitara . Si nu exista un sef coordonator de care sa asculte toti. Lumea nu e un tot unitar , nu a fost niciodata inca de la inceputuri .
   Pe linia asta, parerea mea e ca la inceputuri a fost o alianta de conjunctura pentru a se putea ajunge aici , pe pamant sau in acest Sistem solar capabil de a sustine viata pe baza de carbon.
   Iarasi , parerea mea SF .. deocamdata . Si supusa imbunatatirilor ca doara nu am ajuns la capatul drumului  :lol:

adrian75

Nu stiu daca umanitatea a trecut de acest filtru (poate ca in acesti ani suntem in plin examen), insa cred ca raspunsul exact il vom afla in cativa ani odata cu demararea noilor proiecte spatiale (unele fiind private). In mod clar, o civilizatie care trece de acest filtru se indreapta catre stele, isi cauta semenii intru ratiune. Ca o paranteza, ma surprinde incetineala dezvoltarii proiectelor spatiale dupa saltul din anii 60. Se pare ca in urmatorii ani vom demara in forta. In ceea ce priveste autodistrugerea,desi nu este complet exclusa, tind si eu sa cred ca este prea putin probabila.

abyss

Daca omenirea a intampinat "filtre" pentru mine e clar ca nu le-a trecut.
Suntem tot aici. In acelasi loc de pornire, in "origine".
Peste patru mii de secole ne putem pune cu adevarat aceasta intrebare si raspunsul va fi mai mult decat evident.

Urban

Citat din: abyss din  04 Ianuarie 2013, 01:14:51
Daca omenirea a intampinat "filtre" pentru mine e clar ca nu le-a trecut.
Suntem tot aici. In acelasi loc de pornire, in "origine".
Peste patru mii de secole ne putem pune cu adevarat aceasta intrebare si raspunsul va fi mai mult decat evident.

Sau si mai plastic spus, daca exista intradevar niste "filtre" probabil ca ele ar trebui curatate, s-or fi murdarit in zeci de mii de ani.

darksid3

Consider ca sunt doar niste Legi Cosmice ce nu pot fi incalcate. Nu precum Legile Omului, unde esti pedepsit daca le incalci, ci niste Legi ce nu e chip a fi incalcate. O data cu modificarea perceptiei, cu intregile ramificatii spirituale, Legile se dizolva facand loc unor alte emotii, trairi, niveluri, etc.
...si totusi, toate astea pot sa fie inca la un nivel cuantic, daca s-ar merge pe ideea lui Platon, de Demiurg...sau pe ideea gnosticismului, cum ca Demiurgul viseaza doar acest Univers, urmand ca a atunci cand se trezeste, totul sa dispara si sa releveze Adevarul, dincolo de orice forma de materie atomica sau intunecata.
11.11

Nox

Citat din: fiulploii din  03 Ianuarie 2013, 17:00:10
   Ca si cum ar fi ramas cu potente f. multe si diverse de a face orice , functie de imprejurari. Poate de aici enigma celor 80-90% nefolositi   pare-se din creier care , in  mod ciudat dupa mine, se suprapun peste cele 80-90% procente lipsa din masa universului  :-D

Nu vă mai construiţi deducţiile pe lucruri deja demonstrate a fi incorecte. Asta cu 80%-90% nefolosiți din creier e un mit care a fost demontat de multă vreme (găsiţi restul referinţelor în partea de jos a paginii).
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

fiulploii

Citat din: Nox din  04 Ianuarie 2013, 01:39:34
Nu vă mai construiţi deducţiile pe lucruri deja demonstrate a fi incorecte. Asta cu 80%-90% nefolosiți din creier e un mit care a fost demontat de multă vreme (găsiţi restul referinţelor în partea de jos a paginii).
Asa a fost demonstrat si ca aparatele mai grele decat aerul nu pot zbura  :-D , fara suparare. Si apoi , in referinta pe care ai dat-o se zice la un moment dat ca selectia naturala   ar fi eliminat acel procent nefolosit . Pai atunci de ce selectia naturala - presupusa a fi reala  :-D nu a eliminat si ceea ce se numeste apendicele vermiform
  Si nu isi imagineaza nimeni creierul ca o cladire cu 10 etaje in care sunt aprinse luminile doar la primele 2 etaje iar restul zac in intuneric  :-o 
  Gresesc?

Nox

S-ar putea să ai dreptate totuşi şi doar la unii să fie folosiţi numai 10%.

P.S. În 23 de minute nu ai avut cum să te documentezi temeinic (cititul în zig-zag nu se pune), darămite să mai şi înţelegi, deci mai citeşte.

L.E. Am mai postat acum vreo 6 ani despre asta.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

fiulploii

Citat din: Nox din  04 Ianuarie 2013, 02:14:30
S-ar putea să ai dreptate totuşi şi doar la unii să fie folosiţi numai 10%.

P.S. În 23 de minute nu ai avut cum să te documentezi temeinic (cititul în zig-zag nu se pune), darămite să mai şi înţelegi, deci mai citeşte.
Plin de umor si subtilitate postarea ta , colega @Nox    :lol:
Daca tot esti atent la amanunte - felicitari pt asta - oare de ce nu te-ai gandit ca nu acum dezbat problema asta cu procentele pentru prima oara ?  :roll:
  Si apoi, un veritabil creier critic si analitic ar trebui sa ia in considerare nu numai faptele care ii sustin ipoteza expusa si sustinuta.
Cineva a zis ca daca o teorie are cel putin un punct-fapt in care este contrazisa atunci acea teorie nu e buna , trebuie imbunatatita sau stearsa , nu?
  Asa la repezeala, ti-am dat numai un punct care contrazice teoria si sustinerea selectiei naturale omnipotente .
  Crezi ca merita sa iti aduc fapte punctuale care contrazic fiecare din referintele din josul paginii? Mai trebuie sa re-inventam roata?
  Eu zic ca e suficient sa descoperim inadvertente si sa vedem cum putem imbunatati o teorie sau alta .
  Chiar daca suntem amatori , pe forum.
Parerea mea...

L.E. la L.E.-ul de mai sus: ceea ce dovedeste ca si tu ai mai discutat si te-ai interesat despre asta si mai ales dovedeste ca stiinta a mai evoluat in astia sase ani.

Aliosa

Citat din: Nox din  04 Ianuarie 2013, 01:39:34
Nu vă mai construiţi deducţiile pe lucruri deja demonstrate a fi incorecte. Asta cu 80%-90% nefolosiți din creier e un mit care a fost demontat de multă vreme (găsiţi restul referinţelor în partea de jos a paginii).
Merg toate cele 100 de becuri, niciodata mai mult de 20 simultan , sa nu se arda , ca dupa, tre' implantate altele (tehnologie noua cica) .

Citat din: fiulploii din  04 Ianuarie 2013, 02:03:08
Asa a fost demonstrat si ca aparatele mai grele decat aerul nu pot zbura  :-D , fara suparare. Si apoi , in referinta pe care ai dat-o se zice la un moment dat ca selectia naturala   ar fi eliminat acel procent nefolosit . Pai atunci de ce selectia naturala - presupusa a fi reala  :-D nu a eliminat si ceea ce se numeste apendicele vermiform
  Si nu isi imagineaza nimeni creierul ca o cladire cu 10 etaje in care sunt aprinse luminile doar la primele 2 etaje iar restul zac in intuneric  :-o 
  Gresesc?
Selectie naturala :P :) , selectand natural nu renunti la ceva ce initial ai selectat ca nu se mai numeste selectie ci haos natural sau mai natural vorbind , intamplare , care sa-mi fie cu iertare , cam mare coincidenta sa functioneze pe toate planurile si speciile , manipulare genetica suna mai bine .

Si sa-i raspund si colegului Xanadron, am trecut prin filtru colegului alx :D ala cilindric negru cu alb :D, nu stiu insa unde ne aflam in prezent :D

AndreiASM

Citat din: Nox din  04 Ianuarie 2013, 01:39:34
Nu vă mai construiţi deducţiile pe lucruri deja demonstrate a fi incorecte. Asta cu 80%-90% nefolosiți din creier e un mit care a fost demontat de multă vreme (găsiţi restul referinţelor în partea de jos a paginii).

Referirea a fost probabil interpretata gresit ca si folosire a creierului la nivel fizic, pe regiuni. Ceea ce ar fi trebuit inteles, parerea mea, este la nivel de sinapse (legaturi intre neuroni). Cu cat exista mai multe sinapse, cu atat un creier e mai "performant". Cred ca e evident faptul ca numarul real de sinapse e muuult mai mic decat cel permis fizic de catre creier (in computer-science exista analogul creierelor umane - adica retelele neuronale - care sunt practic simulari a neuronilor si a sinapselor. Cu cat faci o retea neronala cu mai multi neuroni si mai multe sinapse, cu atat poti sa obtii rezultate mai bune).

Numai bine.

tractorbeam

Nu cred ca am trecut de un filtru de acest fel, in caz ca el exista, asteptati sa puna mana ayatolahii pe cateva bombe nucleare si o sa vedeti voi dupa aia cunm stam cu filtrele, alea de particule adica. Suntem oricum o specie gregara si razboinica nu mai vorbesc de rase aici ca se interpreteaza, ce ziceti sa puna mana niste baieti din nu stiu ce trib pe niste capete de nukes sa vedem cum stam cu civilizatia atuncea.
My 2 CENTS THOUGHT : myth is BUSTED!   

kefren

   Pentru mine trecerea prin acest filtru imi e neclara,cine trece?.Pamantul cu tot ceea ce cuprinde el,Sistemul nostru solar,Universul acesta pe care il vedem si cunoastem sau fiecare din noi ca individ vom suferi o transformare?
   In principiu trecerea printr-un filtru,de orice natura ar fi acesta, inseamna curatare,spalare,transformare in ceva mai bine sau mai bun,o evolutie.Daca ar fi sa ma iau dupa acest lucru,umanitatea a trecut prin mai multe filtre,care fiecare a insemnat un pas inainte,descoperirea focului,inventia prafului de pusca,motoarele cu aburi,a avionului,cu siguranta sunt mult mai multe astfel de episoade care ne-au facut sa evoluam si sa ajungem la nivelul de astazi.
   Toate aceste descoperiri nu au fost percepute la vremea lor ca mari realizari,abia mai tarziu am realizat importanta lor,de aceea zic ca si acum e posibil sa apara ceva de care nu ne dam seama cat valoreaza,va trece timp sa intelegem.
   Chiar daca vom trece,sau trecem, printr-un asemenea filtru o vom face fara sa realizam acest lucru, efectele lui le vom percepe peste o anumita perioada de timp cand vom costientiza evolutia sau importanata transformarilor ce au avut loc.
      Parerea mea,bineinteles.