Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Cazul Banat 29--31 martie 1968

Creat de andreimra, 06 Septembrie 2012, 12:07:23

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

prodcomb

Citat din: andreimra din  10 Septembrie 2012, 16:46:32
  prodcomb citeste articolul ai sa vezi ca nu prea vb aici de baloane  :-) legat de  ASFAN ma abtin .

stima

Observaţiile confirmă că este vorba de un "stratosferic"; nu am mai spus balon pentru a nu se înţelege forma sferică. Stratosfericele nu au formă sferică.
Este interesant că observaţiile cu instrumente optice mai puternice dau "rateuri" datorită opticii lor (chinezeşti?).

Subscriu pentru ASFAN, pentru că au dat multe "rateuri strălucitoare".
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

andreimra

 
Stiu la ce te referi prodcomb uite am sa incer sa iti dau cateva detalii pro si contra ;

baloanele stratosferice tetraedice au cele mai mari sanse de a scoate din cataloagele OZN cazul Banat , au dimensiuni relativ mari ( cca 100 000 m3 ) si se pot inalta pana la 40 km altitudine . Ramane sa fie pusa in balanta pro si contra identificari cu un astfel de balon .

PRO ;
pe relatare OZN ului se intelege bombarea spre exterior a laturilor triubghiului fapt ce se poate explica prin umflarea balonului datorita diferentei de presiune dintre interior- exterior echilibrata prin rezistenta la intindere a anvelopei .
Dimensiunile aparente pe timpul noptii sunt mai mari decat cele pe zi datorita pierderii de altitudine prin racirea gazului interior ( hidrogen ) .
Plafonul de ascensiune si dimensiunile relativ mari .
In zori si la apus capata aspect de stea mai mare si mai stralucitoare ca Venus .

CONTRA ;

Stationari indelungate in straturile atmosferice cu curenti puternici ( la altitudini de peste 30 km ) . In perioada septembrie - aprilie sunt curenti permanenti de la est la vest cu viteze de 400 km/ h .
Variatiile de viteza si viteza de deplasare in interiorul unor curenti puternice si pe directie constanta .
Deplasari in zig-zag revenire pe pozitia anterioara dupa trasee lungi si complicate .
schimbari de silueta .
Aspect de stea pe timp de noapte presupune existenta unei surse proprii de lumina .
 
Lista argumentelor contra poate continua dar le consider suficiente pe cele expuse pt a respinge identificarea Ozn ului cu balon stratosferic tetraedric  .
Un ultim argument si cel mai solid il constitue observatia prin lupa teodolitului ( dispozitiv optic care mareste imaginea de cel putin 25-30 de ori ) care ar fi putut identifica fara dificultate amvelopa balonului .

Tu ce crezi ?  :-D

prodcomb

Din păcate doar putem presupune la ce altitudine plutea.
La acele altitudini sunt straturi de calm relativ, cu turbulenţe care determină evoluţiile observate.
Aspectul pe timp de noapte este datorat reflexiei luminii cerului nocturn.
Este regretabil că cei care au observat obiectul prin luneta teodolitului sau alte instrumente optice nu au realizat ce au observat: distanţa între a observa şi a descoperi este cuprinsă între zero şi infinit; în cazul acesta infinit!
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

zamotrak

Citat din: prodcomb din  12 Septembrie 2012, 08:19:05
Din păcate doar putem presupune la ce altitudine plutea.
La acele altitudini sunt straturi de calm relativ, cu turbulenţe care determină evoluţiile observate.
Aspectul pe timp de noapte este datorat reflexiei luminii cerului nocturn.
Este regretabil că cei care au observat obiectul prin luneta teodolitului sau alte instrumente optice nu au realizat ce au observat: distanţa între a observa şi a descoperi este cuprinsă între zero şi infinit; în cazul acesta infinit!

Am cautat,fara succes pe net,eventuale imagini/filmari cu baloane care ar putea arata/semana cu obiectele observate de martori(forma tronconica).
Presupun ca dvs.,stimate coleg,aveti.
Ar fii posibil sa le postati?

prodcomb

Dovezile fotografice pentru acest caz există, le putem vedea?
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

andreimra

#35
 Din ce am inteles din document  s au efectuat un set de 4 fotografii dar dat fiind tehnologia de atunci nu mai exista o fotografie care sa fie transpusa in format digital si urcata pe net , tot ce sa putut face a fost sa se reproduca in text desenele trimise de unii  martori catre ozn ologul Ion Hobana si pf Dan Mihailescu .

Ce nu inteleg prodcomb este lipsa argumentelor contra pe care se pare ca nu le dai aici ( cu toate ca eu ti am dat destule ) , dar totusi esti extrem de sceptic legat de unul din cel mai documentat si complex caz de pe teritoriul nostru . Inca astept sa ma lamuresti dc este rosu si nu galben ? ..  :wink:

Am atasat cateva imagini cu un balon stratrosferic tetraedic ( totusi nu se vad bulele pe colturi luminate si nu vad cum ar putea un astfel de balon sa nu fie reperat prin instrumente optice ( amvelopa ) ;

ADYRAPHAEL

#36
Şi eu am văzut un obiect similar din păcate nu ştiu data exactă dar a fost după 15 iunie 1969 ştiu că începuse vacanţa de vară şi era în luna iunie. Obiectul l-am observat începând cu ora 8 a.m. după ce am ieşit din casă şi am privit pe cer. Eram la nişte rude lângă Câmpulung Muscel în satul Măţău,comuna Mioarele în zona Pantilimoneşti la intrarea în sat(la circa 5 km de Câmpulung pe şosea dar în linie dreptă erau vreo 3 km cel mult pentru că drumul şerpuieşte şi urcă pe dealul Măţău care are 1017 m în vârf iar în zona de observaţie circa 700m). Nu eram singur ci cu familia Vişoiu formată din 4 persone care au fost martori şi au observat fenomenul înaintea mea pentru că se trezeau devreme pentru a avea grijă de animale. La ora 8a.m. eram situat aproape sub obiect care părea imens dar nu aveam nici un indiciu să apreciez mărimea şi altitudinea la care se găsea. privit de sub el avea o formă triunghiulară iar după ce s-a deplasat foarte lent spre Est avea o forma de piramidă dar nu foarte regulată adică nu avea muchii ascuţite(posibil şi trunchi de piramidă pt. că nu am văzut nici un vârf). Nu avea aspect metalic ci mai degrabă părea acoperit cu o folie dintr-un material plastic şi era netransparentă sau semitransparentă şi reflecta lumina soarelui dar prin material nu se vedea ce este în interiorul lui. Obiectul nu părea să se învăte în jurul unei axe dar în partea inferioară am observat o mică sferă ce părea făcută din metal şi care se învărtea în jurul obiectului pe o treiectorie circulară ca un satelit.Sfera era vizibilă doar atunci cînd ajungea în poziţia în care era luminată de soare. Sfera de mici dimensiuni faţă de mărimea obiectului se mişca destul de repede cred că parcurgea o rotaţie completă în mai puţin de 1 minut.
Obiectul mare a fost văzut de toată familia pe parcursul întregii zile după ce s-a îndepărtat lent spre Est spre vârful dealului Măţău(1017m) . Eu l-am observa până după ora 18 p.m. Normal că după ce s-a îndepărtat nu i-am mai dat mare atenţie. Nu am observat avioane în zonă pentru a face o comparaţie privind marimea sau altitudinea la care se afla. Nu aveam binoclu sau aparat de fotografiat în acel timp dar aveam numai 11 ani . Un membru al familiei mai în vârstă a făcut afiramaţia că ar putea fi un balon sau un zmeu de mari dimensiuni dar cei mai tineri l-aiu contrazis şi nu au fost de acord cu această părere. De dimineaţă cerul era senin şi nu se simţea prezenţa vântului la sol şi vremea fost la fel toată ziua. La altuduninea la care se găsea obiectul posibil să fi fost curenţi de aer mai puternici dar obiectul părea să stea nemişcat dacă îl priveai un timp mai scurt. Aparent îm cursul întregii zile s-a deplasat mai puţin de 5km(în circa 12 ore). Posibil ca obiectul să fi fost şi în timpul nopţii pe cer dar în mod aproape sigur obiectul a apărut deasupra localităţii în cursul nopţii). Nu pot să ştiu cănd şi unde a dispărut. Ce a fost acel obiect şi ce a făcut pe timpul nopţii şi al zilei nu se poate dacât formula ipoteze mai mult sau mai puţin  s.f.
După ora 8a.m. în partea de SW dasupra unui deal au apărut penrtru scurt timp cred că mai puţin de 1 minut două obiecte de formă discoidală asemănătoare a două farfurii suprapuse părând făcute dintr-un metal strălucitor. Se deplasau spre West(Câmpulung Muscel) cu mare viteză pe deasupra unui deal şi au dispărut foarte repede din vedere. Primul obiect observat avea partea din faţă mai întunecată apoape neagră şi am vazut-o doar pe muchie iar al doilea s-a răsucit cu partea superioară către zona de unde priveam şi am văzut forma de farfurie a obiectului. Comprând mărimea obiectului cu copacii de pe deal am estimat mărimea obiectelor la circa10 m diametru cel mult. Nu ştiu de unde şi când a apărut obiectul cel mare şi nici când a dispărut eu l-am mai zărit la orizontul estic până după ora 18p.m. şi părea că se află la o altitudine mai mare faţă de prima oră la care l-am observat. Posibil să fie un balon stratosferic de foarte mari dimensiuni dar observarea si a celor două obiecte care arătau exact ca UFO clasice nu m-a făcut să susţin această ipoteză. Obiectul mare a fost văzut de toată populaţia comunei Mioarele satul Măţău şi din satele învecinate şi cred şi din oraşul Câmpulung Muscel aproape toata ziua de iunie în anul 1969. Posibil să fi fost şi fotografiat dar nu am cunoştiinţă de acesta. Aparate de filmat nu cred că avea cineva din comună dar posibil să fi avut cei din Cămpulung. Obiectul mare a fost prezent pe cer toată ziua şi se putea cere şi la Piteşti(la 50km de Câmpulung) o echipă de filmare. În Câmpulung erau mai mulţi fotografi profeşionişti care aveau aparate performante pentru acel timp şi la ARO fabrica de autoturisme era un cabinet foto-film unde aveau specialişti şi aparate foto-film care lucrau şi color.
Posibil ca fenomenul de mare importanţă să fi fost nebăgat în seamă, nu ştiu să se fi vorbit de el în presa timpului, ziare locale apăreau numai la Piteşti în acele timpuri.
https://www.google.ro/maps/@45.250045,25.070463,3a,75y,99.98h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1sxWgk0Yhq-vUd0OIc2yUnWg!2e0
În dreapta este casa din curtea căreia am observat fenomenul.
https://www.google.ro/maps/@45.242831,25.07926,3a,75y,234.85h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1sKaNBQ52DIVT5aWQL_ZL0Eg!2e0
În plan îndepărtat este dealul Măţău(1017m), se văd mai multe antene GSM şi TV. dar în 1969 era numai o singură antenă a releului TV. După ora 19 obiectul aproape nu se mai vedea deasupra dealului.
https://www.google.ro/maps/place/M%C4%83%C8%9B%C4%83u+117484/@45.250008,25.070726,3a,75y,209.18h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1sYvJRT6lHx56eWcX-9pOpiw!2e0!4m2!3m1!1s0x40b2d7e57054a2d5:0x312d84234f9c91b5
Deasupra dealului din faţă am văzut cele două obiecte lenticulare. Eu mă găseam în curtea casei care se vede în imagine.
https://www.google.ro/maps/@45.249932,25.071264,3a,75y,256.79h,90t/data=!3m4!1e1!3m2!1slyIsOHBn2ITuV3tkvXMA1w!2e0
Vedere spre Câmpulung Muscel a DJ737 iar în stânga jos curtea(cu nucul mare) din care am observat fenomenele descrise;în stânga sus o parte a dealului deasupra căruia am văzut cele două obiecte lenticulare. Obiectul cel mare se afla mult deasupra zonei şi se deplasa apoape 
insesizabil spre vârful dealului adică în direcţia DJ737(acum este denumit aşa în 1969 nu ştiu) în direcţia centrului comunei adică opus Câmpulungului.

jean

Interesanta observatie, pacate a trecut mult timp de atunci. Am gasit prin cartile citite de mine cazuri asemanatoare in care obiecte mai mici erau mascate in interiorul unui balon mai mare, se vedeau putin sau intrau si ieseau, insoteau acel obiect.
Adevarul este dincolo de noi

sunnyboy

Pentru mine e interesanta perioada observatiei in primul rand - daca nu gresesc prin '68-'69 a fost si pozarea ozeneurilor de la Hoia-Baciu, nu? Tot cam atunci cred ca au aparut primele carti despre fenomenul OZN traduse in romaneste. Nu cred ca e doar o coincidenta.

ADYRAPHAEL

 Cele două obiecte văzute de mine în iunie 1969 erau aproape identice ca formă şi dimensiuni cu cele fotografiate de Ion Barnea în pădurea  Hoia-Baciu din apropiere de Cluj în 1968.
Obiectul cel mare rămâne un mister şi ar putea fi un balon stratosferic al unei ţări străine probabil URSS. Totuşi rămân multe elemente neexplicate cum ar fi faptul că a apărut în timpul nopţii şi deplasarea foarte lentă pe cer şi nu în ultimul rând mica sferă metalică care se rotea în jurul zonei inferioare a obiectului(baza triunghiulară)la mică distanţă în timp ce obiectul de formă piramidală părea nemişcat. Probabil că obiectul a dispărut în cursul nopţii următoare la fel cum a apărut.
A fost văzut cu siguranţă de oricine care locuia în acea zonă şi se uita pe cer dar nu ştiu dacă a fost fotografiat sau filmat acest lucru fiind foarte uşor de făcut întrucât obiectul a fost vizibil toată ziua deplasându-se foarte lent pe cer de la West la Est.