Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Cazul Banat 29--31 martie 1968

Creat de andreimra, 06 Septembrie 2012, 12:07:23

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

andreimra

 Salutare Ufologi !

Facand curat zilele trecute prin biblioteca am dat de un articol interesant despre o anume aparitie ciudata pe cerul Banatului in 68 , interesant este ca numarul martorilor si durata observatiei est incredibila ...(!)  Fiti atenti ..

29 martie 1968 ( sinteza declaratiilor ) :

* Statia meteorologica Muntele Semenic - orele 16 :00 :

  Insistenta cu care un grup de schiori privea cerul atrage atentia meteorologului Stefan Balasa ,, Nebulozitatea se micsorase lasand cerul liber .. indreptandu mi si eu privirea in directia respectiva am observat un obiect stralucitor care sta pe loc in directia est fata de punctul de observatie la cca 75-80 grade deasupra orizontului .
Privit prin binoclu ( 6x30 ) obiectul se dovedeste a fi un con cu partea dinspre Soare puternic luminata . L am urmarit pana seara dupa apusul Soarelui ( ora locala 18:40 ) cand incet incet stralucirea sa micsorat si obiectul a disparut treptat fara a se deplasa din acel punct'

* Muntii Semenic- orele 17:30--18:00

Tanarul Matei Mircea ( elev in ultimul an la Liceul nr 1 din Lugoj ) se afla pe partia de schi impreuna cu colegii Virgil Strein , Stefan Lazar si tehnicianul Mircea Balotescu . Straniu vizitator dp cerul senin nu scapa atentia celor patru prieteni : un trunchi de con argintiu stralucind puternic sub razele Soarelui . O bositi si cuprinsi de curiozitate amana coborarea . O jumatate de ora mai tarziu ciudatul obiect parasi punctul in care actionase deplasandu se extrem de lent spre Varful Tarcu . Pe parcurs imaginea se extompa treptat topindu se in lumina palida a apusului .

* Tismana Gorj - orele 18:50 stadionul din localitate

Domnii Nicu Tomoniu , M Ungureanu , Boris Lemac ( asistent medical ) si Vasile Mihalcea ( Tehnician ) asistau la o partida de football .... ... ,, L a o minge inalta am vazut la zenit un obiect extrem de stralucitor de culoare albastru verzui ce parea nemiscat .. Intre timp obiectul a inceput foarte lent sa si schimbe culoarea evenind din ce in ce mai rosu pana a disparut complet catre orele 19:30 .
In final martorii ajung la concluzia : forma conica , deplasare foarte lenta spre este-sud-est bruiaj radio puternic pe UL atenuat pe UM si absent pe US - a perturbat receptia la un aparat de radio portabil .

* Targu Jiu orele 19 :00

Jucanduse in balconul apartamentului doi scolari Ileana si Mihai Oprita au asistat la o lectie de geometrie insolita : un triunghi alb usor rotunjit la colturi se desena pe tabla cerului . La insistentele copiilor au asistat la spectacol surorile Antoanette si Elena Roventa ( invatatoare ) . Copiii nu mintisera , un triunghi isoscel cu baza in jos stralucea intens pe cer la cca 60--65 grade deasupra orizontului spre sud - vest .
Dupa un timp se puse in miscare coborand in zig zag pana atinse marimea unui mar de dimensiuni medii : trecu din alb in rosu apoi portocaliu si albastru dupa care se indeparta spre sud - sud - vest pierzandu se in noapte .

* Ciudanovita orele - 22:00

Inginerul Gheorghe Tanase observa un corp luminos , catre est-sud-est la cca 30 de grade deasupra orizontului . A stationat pana a doua zi catre orele 16:00 si dupa parerea domnului Tanase a fost remarcat de un grup rastrans de persoane .


Asta a fost sinteza pentru ziua de 29 martie am sa revin cu sinteza zilei din 30 martie .

In cazul in care a mai fost discutat cazul am rugamintea sa imi spune ti , sunt nou aici si nu ma pricep .

andreimra


30 martie 1968 ( sinteza declaratiilor )

* Oravita orele - 2:30

OZN ul este vazut de un grup de colegi ai domnului Teofil Iorga , pana in zori ramanand luminos ca un glob mat cu un bec de 40 de lumini ( scrisoarea domnului Teofil Iorga catre autor ) .

* Oravita orele - 6:10

Spre nord-est profilat pe cerul senin stationa la cca 35-40 de grade deasupra orizontului un obiect alb galbui spunea  T Iorga observandul in drumul sau catre santierul unde lucra .
La locul de munca a reluat observatiiile : ora 8:00 Ozn u este fotografiat la 8:15 este privit prin teodolit si se face o incercare nereusita de fotografiere prin luneta aparatului topografic . Forma observata este un trunchi de con puternic luminat pe partea expusa Soarelui , stationar .
In jurul orei 9:00 obiectul incepe sa ia altitudine indreptanduse catre sud . A fost urmarit de catre 120 de persoane aflate in santier .

* Ciudanovita orele - 6:30

Pana la ora 7:00 salariatii inteprinderi unde lucra inginerul Gheorghe Tanase au urmarit evolutia OZN ului ,, Fiind vb de un fenomen cu totul nou am solicitat serviciului topografic sa repereze acest obiect cu ajutorul teodolitului fapt ce a permis reproducerea lui grafica ..
In scrisoarea dm Gh Tanase figurau 3 siluete diststincte :
             1 . Trapez isoscel cu baza mica in jos ( inaltimea egala cu baza mare , baza                  mica jumatate din baza mare ) .
             2 . Acelasi trapez isoscel dar cu bazele reduse la jumatate din valorile primei siluete - forma mai putin persistenta .
             3 . Triunghi isoscel cu varful in sus - forma foarte putin stabila .
Sa pus in vedere ca obiectul oscila odata la cca 2 secunde cu amplitudinea de 3 grade si 10 secunde ( valoare deternimata cu ajutorul teodolitului )
Luminozitatea era ca Lueafarul ziua iar pozitia lui era variabila in spatiu cat si ca forma geometrica .
Din observatiile facute cu ochul liber obiectul aparea ca un corp geometric , in forma de trunchi de con cu varful in jos , putin inclinat de marinea 1/2 Luna noua la linia de orizont . Deplasarea in zona sudica a avut loc in cca 5 ore deplasanduse in zig-zag .

* Statia meteo Muntele Semenic orele 7:50

,, Am observat ca obiectul vazut cu 16 ore inainte se afla acum deasupra punctului de observatie deviat putin spre sud , deasemenea foarte stralucitor pe partea dinspre Soare .... la ora 9:00 am constatat ca se misca aproape fara sa se observe catre sud-vest .
La ora 10:00 am anuntat colegii de serviciu de la statiile meteo vecine : Caransebes , Varfu Tarcu si Muntele Curtu care dupa 10 minute au confirmat ca au vazut obiectul ... A continuat deplasarea lenta spre sud vest pana la ora 12:00 cand nu sa mai vazut .

SCRISOARA METEOROLOGULUI STEFAN BALASA .

   * Resita orele 10:00

Cineva atrage atentia ca un punct luminos se gaseste deasupra orizontului format pe dealul Golului . OZN ul a fost observat printr un binpclu si descris ca un trapez isoscel cu baza mica in jos puternic luminat pe partea dinspre Soare , pe partea opusa prezentand culorile curcubeului .
SCRISOARE TRIMISA DE UN GRUP DE TEHNICIENI DE LA OTELARIA SIEMENS MARTIN DIN LOCALITATE .

* Statia meteo Varful Tarcu orele 10:00

Corpul cu pricina parea la prima vedere un balon obisnuit de sondaj aerologic . Forma era a unui con cu unghiurile mult rotunjite avand aspectul unui ou , cuoarea alb - mat cu partea dinspre soare foarte stralucitoare .
Datorita reflectiei puternice micarilor haotice si variatiei foarte mici pe verticala si miscarii contra vantului ( lucruri care nu sunt caracteristice unui balon de sondaj ) ne am trezit urmarindul cu atentie . Miscarile au fost lente alternand cu miscari repezi si chiar cu orpiri .
  SCRISOAREA METEOROLOGULUI VASILE COTOI .

* Berzeasca orele 11 :00

OZN ul de forma unui balon meteo ( piriforma ) de culoarea aluminiului stralucitor a stationat cca 1 ora la 3 km de Dunare .

DL ILIE IENCIU

  * Statia meteo  Berzeasca orele 13 :00

La ora 13:00 am fost anuntat de statia Caransebes ca obiectul este observat de statia Berzeasca situata pe malul Dunarii si care neavand binoclu a spus ca seamana cu o parasuta .
scrisoara DL STEFAN BALASA .

* Marila orele ( nespecificate )

Observatiile au prezentat 2 etape :
1. Ozn ul dinspre sud-vest deplasandu se rectiliniu  catre sud : aspect piriform culoare alba
2 . La catva timp dupa aceasta obiectul a aparut in alt loc si in alta directie cea ce a creat senzatia ca ar fi fost 2 astfel de obiecte . ( poate din cauza raiectoriei sale in zig-zag ) .
Scrisoarea DL ION MADESCU

*  Statia meteo Muntele Semenic orele 16:00

In aceiasi zi apare din nou in acelasi punct in care il vazuzem in data de 29 .martie . Din nou l am urmarit impreuna cu prietenul meu Vasile Cotoi de la statia Varful Tarcu pana dupa apusul Soarelui cand eu nu l am mai vazut .
Scrisoarea DL BALASA

* Oravita orele 16:30

Acest obiect a fost fotografiat sub un unghi de 80 - 85 de grade cu un aparat SMENA . Ozn ul fiind urmarit in continuare pana la aparitia stelelor .

* Anina orele 17:00

La apusul Soarelui luminozitatea nu sa schimbat ( dupa parerea mea avea lumina proprie incandescenta ) . Dupa apus a devenit stralucitor si a capatat aspect de stea .
Scrisoarea DL MIHAI BACHICI .
Martori au urmarit evolutia 2 ore si jumatate din care 2 ore a stationat . Dispare catre est dupa Muntii Semenic .
Pe durata evolutiei obiectului martorii au remarcat linistea nefireasca ce se lasase peste natura iar pasarile de curte se pregateau de culcare in plina zi dupa afirmatia domnului Bachici .

* Muntii Semenicului orele 17:30

Am asteptat aparitia obiectului , declara domnul Mircea Matei .
Evolutia Ozn ului nu se deosebeste cu nimic de cea anterioara din 29 martie , forma de con cu baza mica in jos inclinare de 45 grade fata de sol si nu lasa jet . sursa de lumina proprie ( soarele era la asfintit dar obiectul era de culoare argintie stralucitoare ) .

* Caransebes comunicat extras de la statia meteo :
Ozn ul a fost vizibil spre sud-sud-est fata de statie la 70- 75 grade deasupra orizontului . Forma de trunchi de con , foarte stralucitor a stationat cca o ora . Sa deplasat spre est-nord-est pe traseul statiei meteo Muntele Semenic - Varful Tarcu cu viteza mica .
In noaptea de 30/31 martie a fost urmarit si fotografiat de statia meteo Varful Tarcu . A fost prezent toata noaptea stralucind mai puternic decat stelele .

Acesta a fost rezumatul zilei de 30 martie 1968 , am sa revin cu ziua de 31 martie .

andreimra

 31 martie 1968 - sinteza declaratiilor

* Statia meteo Muntele Semenic

Pe la orele 6:00 ajunsese din nou deasupra Semenicului dar incepea dezvoltarea nebulozitatii insatotita de aer cetos care ma impiedicat sa il mai observ . scrisoarea Dl Balasa

* Statia meteo Varful Tarcu

Dimineata a avut aceleasi faze de schimbare a luminozitatii iar miscarea era acum aproape paralela cu prima dar de sens contrar .
Scrisoarea Dl Balasa .

Dupa ridicarea cetei obiectul nu sa mai aratat pe cer .

Cam asta a fost dragi colegi intamplarea din Banat ce parere aveti ? , am ra revin cu analiza materialului facuta de autori  Pf Aurel Carasel si Pf Dan Mihailescu .


Arhanghelul

Deocamdata ... completare ... incerc ... sa gasesc (in curand ... )ceva pe la sarbi ... despre acest caz ...

Bine ai venit ... andreimra ...


http://ro.scribd.com/doc/100604855/CPSF-418

Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

prodcomb

Mi-aduc aminte!
Pe vremea aceea erau la modă sacii din plastic goliţi de îngrăşămintele chimice şi umflaţi cu gaz metan; după aceea erau ridicaţi în atmosferă şi ancoraţi la punct fix. În asfinţitul de Soare căpătau nişte culori superbe.
Observaţi cu un 6x30 se vedeau exact ca în descrierile de mai sus.
Dar, cu o lunetă cu un grosisment peste 25x, se identificau foarte bine; mai ales că de multe ori firele de ancorare străluceau în lumina Soarelui, funcţie de rotirea "drăciei"!
Vremuri apuse! ;)
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Xanadron

N-as subscrie la ipoteza sacilor de plastic umpluti cu metan si ancorati cu sfori - desi metanul (densitate relativa de 0,554 in raport cu aerul) e intr-adevar mai usor.

Zic de asta data deci "parerea mea" ceva mai decis decit in alte ocazii :-D fiindca, asa cum mai scriam p-aici apropo de  raspunsul la intrebarea "cine pastele navei-mama zboara pe cerul patriei?", :-) :ufo: taman in 1968 am fost martor "la prima mina" a observatiilor masive de OZN-uri - nu doar de la Cluj (si Timisoara (dintr-o postare a lui Tayka tin minte asta), dar si-al aceluiasi grup de obiecte "parcate" ore intregi la foarte mare altitudine, undeva intre Ploiesti si Bucuresti chiar in vara "invaziei sovetice" in Cehoslovacia (aveam aproape 12 ani p-atunci si le-am observat impreuna cu multi alti martori ziua-n amiaza mare, chiar si printr-un binoclu).

Si cu alta ocazie pomeneam ca "[...] stirea cu presupusul scut de protectie tetraedral al cometei Elenin  m-a tulburat un pic mai mult decit credeam, din simplul motiv ca mi-a readus in memorie observarea din august 1968 (nu mai tin minte ziua, dar era imediat dupa invadarea Cehoslovaciei de URSS) a unui "scut" cu structura absolut similara, pe cerul Bucurestiului.
De fapt "stationat" intre Bucuresti si Ploiesti se pare, la mare inaltime - un fenomen similar s-a raportat in luna si anul ala si-n Cluj daca tin bine minte, desi informatiile sint sarace sau inexistente acum pe net.

In orice caz, desi aveam doar 12 ani neimpliniti p-atunci, prima observatie OZN "pe bune"  din viatza clar ca m-a marcat cumva. Detalii: "obiectul" (piramida aparent triunghiulara translucida - dar putea fi si conica - ce-si schimba culoarea aprox. din 20 in 20 de minute si prin care se intrevedeau doua OZN-uri aparent discoidale) a stat pe cer citeva ore bune ziua in amiaza mare si-a fost vazuta de f. multi vecini de pilda, inclusiv cu ajutorul unui binoclu.
Mai nimeni n-a fost insa interesat/impresionat de fenomen (de unde si lipsa pozelor) - poate si fiindca dimensiunea aparenta a ansamblului de obiecte era destul de mica (circa 1/3 din diametrul unei Luni pline :moon:)  si luminozitatea de contrast cu cerul senin nu chiar grozava.
La modul real, cred ca avea insa latura de 1,5-2 km (si-o altitudine de multe jdemii de metri)."

Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

prodcomb

#6
Nu era suficient un binoclu pentru identificarea obiectului observat; eu am depasit "momentul" facand observatia si cu luneta mea astronomica. Am fost si eu atunci in "zona", eram intr-a X-a si ma pasiona astronomia.
Ce ma uimeste in relatarile postate, este inexistenta unei aprecieri asupra dimensiunilor unghiulare ale obiectului; binoclul 6x30 are reticul gradat in miimi.
Observatiile mele au fost facute in grup, toti observatorii privind si prin binoclul meu 7x50 si prin luneta mea astronomica 50x50. Doar observatia prin luneta era edificatoare asupra provenientei obiectului.
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

andreimra


Salutare salutare ,

Asa cum am promis am revenit cu analiza materialului :

1* Traseele -

Pornind de la observatiile personale simultane din punctele diferite , de la perioadele de stationare si descriererile deplasarilor a fost posibila marcarea pe harta a unor puncte posibile ale traseelor parcurse de OZN ; evident , este vb de proiectiile in planul hartii ale traiectoriilor probabile dezvoltate in spatiu-timp . Zona survolata poate fi incadrata intr un dreptunghi de 60 km /100km iar traseul posibil se dezvolta pe 500-600 km . evolutia obiectului poate fi potrivit ca o suma de variabile simultane , pentru fiecare secventa/segment de stationare-deplasare ; sa ne oprim la 3 dintre ele ; timpii miscarii ( h=intervalul miscarii , t=durata ) viteza estimata / calculata = v , direnctia de deplasare in functie de observatie ( directia = d , distanta parcursa = D ) .

* 29 martie - 30 martie
h ( 16:00- 18:00 ) , t=0 , d=est ( ST Meteo Semenic ) + h ( 18:00 - 18:30 - 18:40 ) deplasare lenta rectilinie , d = est-nord-est, v =? +h ( 18:40 - 18 :50 ) traverseaza muntii si este reperat din Tismana , t=10 min , d= vine dinpre sud-est de Tismana , D=45-50 km , v=270-300 km/ ora + h( 18:50-19:00 ) , stationar la zenitul Tismanei + h ( 19:00-19:30) , miscare variabila ( rectilinie lenta , stationar coborare in zig zag ) , d =sud-sud-est ( fata de Tg Jiu ) dispare deplasanduse + h ( 19:30-22:30) , perioada care lipseste din relatari + h ( 22:00-9:00) , stationar d=est-sud-est ( de Ciudanovita ) + h ( 9:00 - 12:00 ) , deplasare zig zag pe fondul careia are loc o micro miscare haotica  v = variabila v= medie = 10 - 20  km/ora d=sud ( de Oravita si Ciudanovita ) , d = sud vest , h = ( 12;30 - 16:00 ) , infosrmatii insuficiente + h  16:00 -18:00 , stationar d=est ( de Statia meteo Semenic ) + deplasare ferma rectilinie , t= 10 min , D=25 km , v = 150 km /ora , d=est-nord-est ( de statia meteo Semenic ) + devine stationar la zenitul St meteo Vff Tarcu pana in zorii zilei de 31 martie .

* Cazuri de determinare a altitudinii de evolutie :

Cazul 1  - 30 martie ora 10 :00 : se creaza prima situatie favorabila pt determinarea ltitudinii de evolutie a OZN ului  ; personalul tehnico administrativ al otelariei Siemens- Martin Resita observa obiectul , simultan cu martorii din Oravita ( Teofil Iorga spre nord-est sub unghi de panta de 35-40 grade ) siiudanovita ( Gh Tanase spre est-sud-est la cca 30 de grade deasupra orizontului marimea aparenta estimata 1/2 din Luna Noua la linia orizontului ) . Din intersectia pe harta a directiilor sa determinat punctul deasupra caruia se gasea Ozn ul ; din distantele masurate de la punctul de observare la punctul de intersectie si valorile unghiulirol de panta sub care a fost observat obiectul au fost calculate trei valori apropiate pentru altitudine care poate fi estimata intre 13 si 15 km deci ora H = 14+_ 1

Cazul 2 - 30 martie 18:10 : Ozn ul este stationar la zenitul St. meteo Vf Tarcu si este reperat din St meteo Caransebes ( spre sud sud est , 70 - 80 grade deasupra orizontului ) si statia meteo Semenic ( la 70-80 grade deasupra orizontului ) se obtine altitudinea H=80km .
In calcule nu sa tinut cont de curbura Pamantului si nici de diferentele de nivel dintre puntele de observare , eoarece eventualele corectii au valori neglijabile in raport cu altitudinile rezultate din calcule .

* Dimensiunea posibila a OZN ului :
 
Cazul 1 : are la baza primul caz de determinare a altitudinii si aprecierea dimensiunii aparente la 1/2 din luna noua la orizont ( 4mm , masurata pe rigla la o distanta de 0.7 m de ochi ) a rezultat lungimea de 108 m (!) .

Cazul 2 : cand se gasea la zenitul St meteo Vf Tarcu la o altitudine probabila de 80 km meteorologul Vasile Cotoi a executat 4 fotografii alea Ozn ului . Cunoscand in plus datele constructive ale aparatuluifotografic si dimensiunea maxima a obiectivului de pe clisee ( 0.08 mm - valoarea medie demasurare ) a rezultata lungimea maxima posibila de 160 m .

* Vizibilitatea :

Se pune problema determinarii distantei maxime observator- OZN de la care acesta l ar putea distinge cu ochiul liber . Raspunsul ar limpezi situatiile de disparitie prin indepartare sau alte motive . Desigur vizibilitatea depinde de o serie de factori cum ar fi calitatea vederii , claritatea atmosferei ( in functie de umiditate , particule in suspensie etc ) , pozitia obiectului in raport cu Soarele , dimensiunile obiectului etc. Admitand ca prima ipoteza claritatea pesfecta a atmosferei , atunci pt dimensiunea maxima -medie de 134 metri si puterea de separatie a ochiului uman normal ( arcul de cca 3 secunde ) rezulta distanta limita de observare de 150 km ; considerand si factorii de diminuare a vizibilitatii putem opta pt 80 - 100 km , in aceste conditii fiind explicabila disparitiei Ozn ului pt observatori dp Semenic si Vf Tarcu distantele de observare a Ozn ului depasind 100 km .

* Forma - variatii de silueta

Siluetele triunghi si trapez ne conduc la volumele de con si trunchi de con , care se exclud reciproc si atunci se poate pune intrebarea daca obiectul are geometrie variabila sau o forma speciala constanta , schimbarea siluetei realizandu se prin rotirea volumului in jurul axelor . Acceptand ipoteza formei constante sa realizat o macheta a Ozn ului care privita in pozitii diferite prezinta cele trei siluete schitate de dl inginer Gh Tanase . Poate fi descrisa ca provenind dintr un trunchi de con drept presat lateral pana ce baza mica ajunge aproape liniara , iar baza mare o elipsa mult turtita , cu generatoarele pornite din capul axei mari ale acesteia catre varful volumului devenite muchii usor rotunjite ; pe  una din fete este aplicata o carlinga pornind de la baza formata din jurul surafetei laterale a unui con cu varful prelungit pana aproape de varful machetei . Rotind macheta in jurul axei longitudinale pot fi distinse si cele trei siluete descrise de dl Gh Tanase .

* Estimarea volumului , suprafetei si greutaii OZN ului ( pam pam :)) )

Aceste caracteristici ale obiectului au putut fi calculate pe baza masuratorilor efectuate pe macheta , aceasta fiind realizata la scara 1;1000 , sa obtinut o suprafata totala de 39 000 m2 si un volum de 314 000 m3 . Greutatea a fost calculata in ipoteze ca obiectul a fost confectionat din folie de polyetilena ( 0.025 kg/m2 ) sau pt o greutate medie plina de gol plin de 100 kg / m3 au rezultat valorile de 850 kg , respectiv 31. 000 tone ( !!!! ) .

* Lumina- cromatism

Fenomenele de luminozitate - cromatism observate de martori solicita raspunsuri la intrebari privind sursele de lumina diurna/nocturna si cauzele variatiei cromatice . In cursul zilei obiectul este fie stralucitor in Soare fie argintiu intens ; afirmatiile de acest gen nu ridica semne de intrebare , obiectele metalice , din mase plastice si in general suprafetele polisate prezentand aceste caracteristici .
Odata cu largimea gamei cromatice  ( albastru - verzui , alb , portocaliu , rosu ) fenomenul devine mai interesant lumina fiind de imprumut ( reflectata ) s au proprie ( emisa ) . Culorile calde ( rosu , portocaliu ) pot proveni din lumina apusului , nuantele albastre pot proveni din transparenta obiectului ( imprumuta culorile cerului ) .
Mai important imi pare in cercarea de determinare a sursei de lumina in timpul noptii ; ca surse externe ar putea fi stelele , Luna , Soarele , luminile de la sol , luminile aeronavelor in trecele sau altor corpuri naturale s au artificiare aprinse in atmosfera etc .
Pe timpul noptii Ozn ul este mai stralucitor decat orice stea ( deci cad stelele ) , dl Iorga il vede ca un bec de 40 lumini ( deci mai stralucitor ca Luna ) , Nu au fost reperate reflectoare s au obiecte , fenomene luminoase in apropierea lui .
Am lasat la final Soarele ca sursa externa cea mai probabila data fiind puternica stralucire a obiectului ; se pune intrebarea la ce altitudine ar trebuii sa fie obiectul pt a putea fi luminat de Soare la 2:30 noaptea ( !!! ) . Din calcule a rezultat o altitudine de 1580 km (!)
In acesst caz Ozn ul ar fi stationat in Cosmos o stea mica putin stralucitoare si care nu ar fi atras atentia martorilor (!) .
O singura concluzie logica ; altitudinea de stationare a fost mult mai mica deci se gasea in conul de umbra al Pamantului , deci avea sursa proprie de lumina ...

  C am asta a fost analiza materialului prieteni , am sa mai scriu si cateva concluzii legate de caz .  Astept si de la voi ceva concluzii

   

andreimra


Buna seara colegi UFOlogi am revenit pe forum pt a incerca sa postez cateva concluzii despre cazul Banat mai sus prezentat .

NOTA ** se pare ca postul cu analiza materialului pus dimineata pe forum nu a fost postat de un moderator (!!) rog daca se poate sa fie postat inaitea concluziilor pt a putea tine o linie a subiectului cat mai corecta .

Vom incercA pe baza materialului prezentat sa eliminam elementele posibile de identificare a OZN ului elemente care nu rezista contraargumentelor :

1 * elementele hipnotice/iluzii optice/alte fenomene PSI --- contraargument numarul mare de martori (!)
2 * meteorit/comata/alte obiecte cosmice aprinse in atmosfera --- contraargument perioada indelungata de stationare alrternate cu deplasari lente , haotice etc .
3 * racheta , avion , elicopter alte aparate de zbor cu motor --- contraargument ( punctul 2 este suficient )
4 * stea , Luna , Soarele --- contraargument  dimensiunile si luminozitatea din divesele perioade de observare nu corespund elementelor mentionate .
5 * balon de voiaj , dirijabil , balon de sondaj meteo , stratosferic , tetraedic -- contraargumente , baloanele de voiaj si dirijabilele evolueaza la altitudini relativ mici sunt usor de identificat si nu pot avea perioade mari de stationare fara ancoraj , baloanele meteo au dimensiuni mici nu sunt stabile si dispar repede din vedere , baloanele stratosferice tetraedice au cele mai mari sanse de a scoate din cataloagele OZN cazul Banat , au dimensiuni relativ mari ( cca 100 000 m3 ) si se pot inalta pana la 40 km altitudine . Ramane sa fie pusa in balanta pro si contra identificari cu un astfel de balon .

PRO ;
pe relatare OZN ului se intelege bombarea spre exterior a laturilor triubghiului fapt ce se poate explica prin umflarea balonului datorita diferentei de presiune dintre interior- exterior echilibrata prin rezistenta la intindere a anvelopei .
Dimensiunile aparente pe timpul noptii sunt mai mari decat cele pe zi datorita pierderii de altitudine prin racirea gazului interior ( hidrogen ) .
Plafonul de ascensiune si dimensiunile relativ mari .
In zori si la apus capata aspect de stea mai mare si mai stralucitoare ca Venus .

CONTRA ;

Stationari indelungate in straturile atmosferice cu curenti puternici ( la altitudini de peste 30 km ) . In perioada septembrie - aprilie sunt curenti permanenti de la est la vest cu viteze de 400 km/ h .
Variatiile de viteza si viteza de deplasare in interiorul unor curenti puternice si pe directie constanta .
Deplasari in zig-zag revenire pe pozitia anterioara dupa trasee lungi si complicate .
schimbari de silueta .
Aspect de stea pe timp de noapte presupune existenta unei surse proprii de lumina .
 
Lista argumentelor contra poate continua dar le consider suficiente pe cele expuse pt a respinge identificarea Ozn ului cu balon stratosferic tetraedric  .
Un ultim argument si cel mai solid il constitue observatia prin lupa teodolitului ( dispozitiv optic care mareste imaginea de cel putin 25-30 de ori ) care ar fi putut identifica fara dificultate amvelopa balonului .

Ca tot amintea un coleg despre un caz similar in Jugoslavia in 68 in acelasi timp se intampla si  la ei  un caz asemanator iar pe parcursul intregului an triunghiurile zburatoare sunt prezente pe cerul Europei de est .
Nu cred ca in acela an Romania a fost invadata de baloane stratosferice tetraedice frantuzesti ( singura tara la acea vreme producatoare ) cu comportament anormal .

Dupa parerea mea Cazul Banat poate fi inscris in catalogul Oziectelor Zburatoare Neidentificate . Voi ce spuneti ? Astept pareri .

Salve .

sunnyboy

#9
Nu pot sa zic mare lucru, refeitor la intrebarea "ce ziceti?" Sa nu uitam ca 1968 a fost si anul pozelor din padurea Baciu, (demonstrate ca fiind un fals, potrivit unei analize pertinente - zic eu - prezentate chiar pe acest forum), adica o perioada in care lumea a cam vazut ozeneuri... in conditiile in care eu cred ca in Romania, in acea perioada, au aparut primele informatii despre existenta in alte parti a unor obiecte zburatoare greu de identificat. Consider ca trebuie luat in considerare si acest aspect - anume ca in acea perioada am inceput sa ne uitam pe cer dupa OZN-uri!
Din cate stiu eu - poate ma insel - in 1968 a aparut in romaneste una din primele carti despre acest fenomen (cel putin prima de care am auzit eu) Frank Edwards "Farfuriile zburatoare o chestiune serioasa".

andreimra

#10
 Da asa e Sunny multi in perioada aia incepusera sa priveasca cerul in speranta unui fenomen iesit din comun , dar stii eu cred ca aici nu este cazul pt ca numarul de martori este relativ mare plus gradul lor multi fiind oameni cu carte ingineri , tehnicieni , meteorologi etc .. apoi mai este si aria mare in care a fost reperat .  Acuma na cine stie poate a fost vre un experiment aviatic al lui IVAN ca tot aveau ei remorci de prototipuri din WW2  :-D . Multe nebunii se petreceau pe la Kapustin Yar de erau si ei in floarea varstei ( anul de infiintare 1946) :) ) .
:rocket:

Arhanghelul

#11
Am incropit cativa vectori de observatie cu puncte de observatie si ora (intervalul orar) la care sa facut observatia... totul cu aproximatie ...

*sageata galbena ...29.03.1968;
*sageata rosie ...........30.03.2012;
*sageat albastra ......31.03.2012.

Dubioas ... este ca niste meteorologi ... dau atat de putine date (imprecise si chiar neprofesional ) ... nu tu conditi meteo(vant, nebulozitate ,etc.) lipsa de dotari pentru observati ... foarte romaneste ... :mrgreen:

P.S. Observand ca fenomenul s-a petrecut dincoace(la nord) de Dunare ... nu voi mai cauta marturi la sarbi (iugoslavi pe la 1968) ... si asa mah omoara "slavona" lor (sarba) ...
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

andreimra


Se descurcau si ei cu ce puteau Arhanghel ( mai bine ca acum ) . Legat de harta care ai pus o aici dupa cum vezi se plimbau Cand pe la Noi cand pe la Sarbi .... probabil de asta sau raportat cazuri asemanatoare si acolo in acelasi timp .  :rocket:

kandaon

#13
Citat din: Arhanghelul din  08 Septembrie 2012, 10:47:36
Am incropit cativa vectori de observatie cu puncte de observatie si ora (intervalul orar) la care sa facut observatia... totul cu aproximatie ...

*sageata galbena ...29.03.1968;
*sageata rosie ...........30.03.2012;
*sageat albastra ......31.03.2012.

Dubioas ... este ca niste meteorologi ... dau atat de putine date (imprecise si chiar neprofesional ) ... nu tu conditi meteo(vant, nebulozitate ,etc.) lipsa de dotari pentru observati ... foarte romaneste ... :mrgreen:

P.S. Observand ca fenomenul s-a petrecut dincoace(la nord) de Dunare ... nu voi mai cauta marturi la sarbi (iugoslavi pe la 1968) ... si asa mah omoara "slavona" lor (sarba) ...

Interesant materialul adus in discutie de colegul "andreimra", si acum si legat si de ce spunea colegul Xanadron (si topicul cu "cine zboara pe cerul Patriei") si de harta postata de colegul Arhanghelul.

Din ce am citit, si exista sigur si pe net daca nu toata stenograma, macar parti din discutiile dintre Ceausescu si Tito, Ceausescu (si Bodnaras) ii spuneau lui Tito ca in cazul in care vom fi atacati si luptele merg rau pentru noi, sa ne retragem in Iugoslavia.

Tito raspundea ca ei asigura "spatele" si ca vom avea frontiera dinspre ei asigurata, dar ca nu poate fi de acord ca armata noastra, in caz de retragere, sa intre inarmata in Iugoslavia, pentru ca rusii i-ar fi luat la rand si pe ei, considerand ca ne ajuta pe fata.

Uitandu-ma la harta postata, si la ce s-a spus despre unde s-au observat acele aparitii, vedem ca aceasetea s-au semnalat in special in Banat, (mai ales muntii dinspre frontiera cu sarbii), cu extensii spre Bucuresti (capitala tarii) sau Ploiesti (centrul petro-chimic) si Cluj (centrul Ardealului, de unde se putea controla si frontiera spre Ungaria si cea de nord dinspre Maramures spre URSS).
E interesant de stiut daca a fost ceva si in Moldova sau Dobrogea.

Oricum, daca ar fi sa dau frau liber imaginatiei, si sa speculez la greu, as putea spune ca acele OZN-uri ar fi fost ale noastre, baza lor fiind in muntii din zona Banat-Caras-Severin, in apropierea frontierei cu Serbia, singura dinspre care nu puteau veni inamici.

Ele ar fi avut baza principala de redislocare acolo pentru ca era cel mai protejat loc in cazul unor  posibile atacuri ale aviatiei sau rachetelor sovietice, si era locul unde trupele terestre de invazie ar fi ajuns cel mai tarziu.
Asadar avand baza acolo puteau sprijini trupele noastre terestre, fiind mai greu de ajuns si de lovit de inamic.

Cum spunea colegul Xanadron legat de ce a vazut el la acea data in zona Bucuresti-Ploiesti, unele e posibil sa fi avut ca sarcina protectia din aer a capitalei si a rafinariilor din zona Ploiesti.

Altele ar fi fost dislocate in zona Ardealului, si au fost vazute la Cluj. Si locul ala era bine ales, pentru ca trupele terestre inamice (sovietice) ar fi trebuit sa treaca prima data Carpatii pentru a ajunge in podisul transilvan (ceea ce nu era usor, odata pentru ca aveam trupe de vanatori de munte foarte bune si odata pentru ca terenul insusi nu permite manevre masive cu tancuri, blindate etc.). Iar ungurii singuri nu prea erau in stare de mare lucru, cu atat mai putin sa treaca rapid de linia Apusenilor.

Mai exista varianta sa fi fost ale altora, adica ale americanilor sa zicem, ceea ce ma indoiesc insa  (desi nu este total exclus este insa foarte greu de crezut din mai multe motive).

O alta varianta ar fi cea extraterestra, ceea ce ar fi un pic ciudat ca si moment al aparitiei si ca frecventa.

Varianta secundara cumva (si cea mai SF  :-D :mrgreen: :fullmoon:), aici, ar fi ca sunt ale rom^nilor dintr-un univers paralel, unde Coanda al lor a construit avionul cu reactie in Romania in 1910 si apoi aerodina in 1932, tot in Romania "paralela", astfel in cat in 1968 al lor aveau deja "farfurii zburatoare" facute dupa principiile de propulsie ale lui Tesla al lor si construite de Coanda la uzinele IAR ale lor.

Ei au intrat aici prin portalul cautat de domnul Rudan, dupa ce au fost contactati de agentii lor inflitrati aici, sau cine stie de cine de la noi. :-D

Ori desigur, puteau fi un fenomen terestru neidentificat pana in prezent, sa nu para ca am o imaginatie mult prea bogata  :-D

andreimra

 Salut Kandaon , tare aia cu stenograma daca o gasesti pune si tu link ul cu stenograma chiar sunt curios ce scrie acolo  :-D cat despre caz eu sunt de parere ca a fost un experiment super secret din URSS , nu cred sa fi fost ceva de natura extraterestra si cu atat mai mult de natura naturala .  Dupa cum se stie prin Polonia exista o baza secreta care se ocupa cu un super proiect denumit The Bell ( inceput ca project Rise , Wunderwaffe de catre Nemti pre;uat de Rusi si in acelasi timp si de Americani ) , deci poate fi si o testare a draciei  , si unde se poate face o testare decat in zona in care gradul de opresie conunista era ridicat si lipsa interesului fata de necunoscut era relativ mic ( tarile din Est )

Eu raman la ideia ca a fost un experiment .