Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

OZN Romania, 1996, zig-zag

Creat de Guest, 27 August 2012, 22:32:27

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

prodcomb

In coltul din dreapta sus este Soarele ?
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

prodcomb

Citat din: prodcomb din  25 Octombrie 2018, 18:35:23
In coltul din dreapta sus este Soarele ?

Posibil sa nu fie Soarele; cometele au cozile indreptate in sens opus fata de Soare.
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

prodcomb

Sunt si alte imagini ale bataliei in care apare si Soarele in coltul din stanga sus sau in care apare numai cometa singura.
Le-ai vazut?
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Grifon

Citat din: Guest din  25 Octombrie 2018, 21:39:55
Ramane de aflat daca datele din manualele de istorie au fost corectate, dupa trecerea la calendarul Gregorian; pentru asta trebuie sa ma ajute cineva care detine cunoastere istorica.

De principiu, corecții de ajustare a datelor nu se fac în lucrări / manuale decât (majoritar) ptr. sec.XIX. Unele tratate (chiar și variante de manuale) mai operează, secvențial, ajustările - dar ìn acest caz se indică ambele variante de cronologie.
Altfel spus, dacă ptr.o perioadă precum cea discutată (sec.XVI) apare o singură dată, aceasta e de "stil vechi".

Cât despre ce menționează Ureche...e bine să păstrăm rezerve. Mentalul colectiv medieval (de care nici cronicarul nu se putea disocia) era plin de superstiții și fantezii rocambolești - mai cu seamă la momente de cumpănă. Ceea ce e descris ca având " chip ca de om" putea fi orice - de la fenomen astronomic până la un nor mai straniu, care a aprins imaginația (și așa destul de exaltată) a contemporanilor.
Dacă "Letopisețul" ar fi fost o lucrare de tip inițiatic (precum manuscrisele rosicruciene, de pildă) aș fi zis că metafora acoperă un anume tâlc. Așa însă, fiind doar o cronică evenimențială, n-are rost.

Știu că adepții paleoastronauticii adună cu spor astfel de referiri ptr.a-și "întări" tezele, dar cred că păcătuiesc prin exces de zel. Dacă ne-am potrivi cronicilor medievale, nu era an în Europa să nu fie pe undeva "semne", " ploi cu șerpi", "monștri marini /telurici", etc.(vezi atașament)

Dar, în sfârșit...nu țin să stric cheful nimănui. Doar puțină prudență la premise, totuși - mai ales că mi-a scăpat, recunosc, care-s coincidențele cu discul solar de la Sarmisegetuza...

Grifon

#19
Te-ar putea interesa, pe linia ciudățeniilor medievale, lucrarea lui Ken Kurihara "Minuni celeste în Germania din epoca Reformei" - așa numitele wunderzeichen.
Nu-i chiar cea mai elevată lucrare în domeniu, dar poate da unele lămuriri. Vei găsi în ea numeroase relatări care "bat" cu mult pe a lui Ureche, și foarte multe sunt plasate în intervalul 1550-1600 (inclusiv eclipse, comete, s.a.m.d).
Chiar dacă d-ta vei trage, probabil, alte concluzii decât mine, recomand oricum lucrarea, ca demers cognitiv.
https://books.google.ro/books?id=rXpECgAAQBAJ&pg=PT21&lpg=PT21&dq=1595+strange+phenomenon+sky&source=bl&ots=nRPPwcWXIH&sig=XhUf5ESvQcksXU0wW_Sf-bHoWEg&hl=ro&sa=X&ved=2ahUKEwiB2MKA3qTeAhVGsqQKHXv6DaYQ6AEwFHoECAAQAQ#v=onepage&q=1595%20strange%20phenomenon%20sky&f=false