Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Enceladus - satelit natural al planetei Saturn

Creat de jean, 25 Martie 2012, 19:11:51

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

jean

Am deschis acest subiect din cauza ca se discuta pe forum prin diferite locuri pe acest subiect si cred ca ar fi bine daca ar fi un loc unde sa fie toate discutiile pe aceasta tema.
O sa incep cu stirea pezentata de zana#@M la sectiunea stiri. Articolul scris de ea poate fi citit aici: http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,2436.msg71743.html#msg71743
Si comentariul meu la acest articol:
Aceasta luna a lui Saturn de aproximativ 504 Km diametru este un corp destul de interesant. Cred ca trebuie facuta o mica precizare, oceanul de apa care se presupune ca ar exista pe Enceladus, se afla sub un strat foarte gros de gheata, nu la suprafata. Apa ajungand al suprafata prin anumite crapaturi imense. Nu se cunoaste exact care este forta  care impinge apa spre suprafata dar se crede ca este vorba de campul gravitational al planetei Saturn care incalzeste miezul satelitului si tine apa de sub gheata in stare lichida. Ajungand la suprafata aceasta ingheata instantaneu trnsformandu-se in cristale de gheata care cad pe suprafata satelitului si aceste jeturi de cristale modeleaza mereu peisajul. Nu cum scrie in textul din articolul de pe realitatea.
CitatVăi mari şi bazine uriaşe se umpleau rapid cu zăpadă cosmică proaspătă
Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/descoperire-fascinanta-un-ocean-nou-sub-soare_926337.html#ixzz1q8ranNLl
Citatul este total gresit. Zapada nu vine din cosmos. In alt articol se spune urmatoarele:
CitatCând sonda a trecut prin jeturile de pe Enceladus, în 2008 şi 2009, detectorul a fost lovit de particule de gheaţă, cu o viteză de până la 17km pe secundă, care s-au evaporat instantaneu. Detectorul a separat constituenţii care alcătuiau norii de vapori, permiţându-le cercetătorilor să le studieze.
Potrivit cercetătorilor, particulele bogate în săruri au o compoziţie asemănătoare unui "ocean" care indică faptul că mare parte, dacă nu chiar toată gheaţa emanată vine din evaporarea apei lichide sărate, şi nu de pe suprafaţa îngheţată a satelitului.
Cercetătorii cred că există un strat de apă între miezul satelitului şi mantaua sa, la aproximativ 80km sub suprafaţă. Diferenţa de presiune de la suprafaţa lui Enceladus face ca apa lichidă să ţâşnească sub formă de jeturi.

Citeste mai mult pe REALITATEA.NET: http://www.realitatea.net/enceladus-satelitul-lui-saturn-are-oceane-cu-apa-sarata_847099.html#ixzz1q8tHMvvN
Nu s-au evaporat instantaneu cum scrie in text, este gresit. Corect este au inghetat instantaneu.
Eu cred ca exista un ciclu al apei pe Enceladus. Adica, gheata care la un moment dat este la suprafata in timp indelungat prin depuneri repetate va ajunge iar in contact cu apa si se va transforma iar in apa si ciclu se repeta. Aceasta ducand la schimbarea continua a suprafetei satelitului. O poza interesanta cu jeturile de cristale de gheata poate fi vazuta mai jos.
Adevarul este dincolo de noi