Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Timpul-concepte, fapte, enigme .

Creat de fiulploii, 10 Februarie 2012, 23:33:37

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Xanadron

#75
Ceva mai multe... cuvinte (da' tot in germana :-D) despre proiectul Kornos :evil: - pardon, Kronos - inceput in 1922 (si nu doar clipuri derutante) se pot citi aici:

Das Kronos Projekt

...Hai sa citez/traduc totusi citeva paragrafe, ca sa nu-mi bulesc Karma de tot: :lol:

1. In cadrul Kaiser-Wilhelm Institut fuer Physic din Berlin-Dahlem a demarat in 1924 (partea teoretica fiind lamurita incepind cu 1922) exerimentul MILITAR numit Kronos Projekt. Scopul: manipularea "indoirii spatiului" sub influentza vectorilor spatiu/timp LENTI, in anumite conditii de oscilatii lente, sub actiunea unor cimpuri torsionale (n.b. - mi-am batut se pare gura de pomana :-D p-aici despre alt proiect derivat evident din asta-n anii 40 de nazisti - v. Die Glocke dirijat de "disparutul" (sanchi) general-inginer Hans Kammler, "aliajul metalic lichid rotativ" ...deloc lent insa Xerum-525 supus unor curenti enormi, anchetele polonezului Igor Witkowski cu dovezi solide aduse-n sensul veridicitatii "clopotului" re-fabricat dupa aia tot de nemtii paper-clipati in SUA-n anii '60 - v. Kecksburg-incident etc. etc).

2. Din lipsa banilor (era inflatia aia enorma p-atunci la nemti) s-a decis mai intai experimentarea "la scara redusa", dar dupa succesul asteia s-a decis forarea unui tunel scurt de metrou cu conexiune-n statia Steglitz - p-acolo se pare c-ar circula si-acu' vagonul de metrou radical modificat, cu o viteza (pentru cei 8 ocupanti voluntari) de 10,7 mm pe zi. :-o

3. Das Heerensforschungsamt des Reichswehr a dat ordin subdiviziei Reichsforschungsstelle-7 (alt cuvint haios, nu? :lol: ) sa caute voluntari umani - rezolvat rapid, ca doar erau tot nemti si aia d-atunci, nu? Scopul - strict militar, clar. Capitanu' Oskar von Niedermayer (1885-1948 - si asta a sifonat ceva sigur inainte sa moara-  de la el au ramas si putinele fotografii existente) a asigurat finantarea proiectului (caruia-i trebuiau, pe linga vagon, curent, baterii cu radiu etc, si cantitati f. mari de cupru, argint, aur si mai ales Hg=mercur, ca SI "clopotului" nazist de fapt - hmmm, sa mai repet ca si p-asta cu mercuru' aparent inexplicabil "interzis" de UE-n '94 am tot pisat-o p-aici :?)

4. F. interesant e ca se banuieste ca nemtii au incercat sa colaboreze pe aceeasi tema si cu Armata Rosie :evil: (Niedermeyer fiind din 1925 si sefu' aeroportului din Lipetzk, unde se antrenau si sovieticii), dar ordinul de f. sus a venit negativ, dupa primele tatonari.

5. Mijlocul lunii aprilie 1926 e totusi data cea mai sigura a inceperii efective a experimentului - martorii sigilarii tunelului sustinind (imediat dupa terminarea WW-II) luminiscentza progresiv crescinda a buloanelor de etansare - semn al inceperii "dilatarii temporale", dupa unii mai destepti ca JE. :-D

...Ei, ajunge atit? Si daca nu, tot aici ma opresc - definitiv de data asta (deja mi-a parcat un Mercedes negru la poarta...  :evil::lol: )
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

fiulploii

Citat din: Urban din  18 Februarie 2014, 14:54:32
Poate nu avem nici o problema de Constiinta... poate este alterata sau "bruiata".
Povestile cu vrajitorii, magicienii, druizii si alti hocusi-pocusi din vechime s-ar putea sa nu fie chiar atat de false pe cat par.
Sa nu uitam ca in vremurile alea Terra nu era imprejmuita de cohorte de sateliti, atmosfera terestra nu era imbacsita de miliarde de unde (radio, telefoane, televizoare, avioane, HAARP, etc) iar Constiinta intelegea mai bine "cine e" si "cu ce se mananca".
Si asta nu e o problema de rezolvat? E vremea pentru un update.

@Xanadron,
  imbraca-te casual , ia-ti rucsacul si hai la o plimbare  8-)

fiulploii

Octav Onicescu,
        " Spatiul, ca si punctele, sunt niste abstractii care nici nu se dilata, nici nu se contracta."
       . "Masa e proportionala cu potentialul elastic ν*r . . . Asa-zisa lege a lui Hubble apare ca o simpla teorema mecanica."
        " S-a incetatenit prezentarea fenomenului Hubble drept o dilatare a universului spatial care este o abstractie. "
        Onicescu a fost foarte preocupat de notiunea de spatiu folosita in mecanica.  " Singura definitie pe care o putem da Spatiului este urmatoarea: spatiul constituie sistemul locurilor pe care le ocupa corpurile materiale in necontenita lor miscare."
         Prin urmare, spatiul nu e doar ceva imuabil legat de lungime ci este, dupa parerea sa, un sistem.
       " Timpul nu este doar un parametru care ne mijloceste calculul vitezelor, al acceleratiilor ci un factor direct in orice proces, in expresia caruia el trebuie sa intervina tocmai pentru a-i da sens, cel al vietii sistemului . "

Ion Popescu - fizician :
        "Avand ca model lucrarea clasica a lui Euclid, Newton foloseste in expunerea Principiilor sale metoda deductiva, desi modul in care a ajuns la rezultatele sale a fost in primul rand cel inductiv.
         Pentru a expune teoria sa dupa o astfel de metoda deductiva, el ( Newton ) postuleaza, ab initio, in axiome si definitii toate absoluturile sale (spatiul absolut independent de existenta si miscarea corpurilor, repausul absolut, miscarea absoluta, etc.) necesare justificarii intrinseci aposteriori a artificiului sau matematic . . . Schema de prezentare a teoriei gravitatiei utilizata de Newton, a fost preluata ad literam de epigonii sai; prin simpla repetare axiomele si definitiile newtoniene, au capatat cu timpul, semnificatia unor adevaruri directe, intuitive, semnificatie pe care Newton insusi nu le-o acorda.
       Mai mult, Newton pune explicit in garda impotriva tentatiei de a acorda o semnificatie fizica artificiului sau matematic scriind textual in Definitia VIII din cartea  L: « De asemenea, folosesc in mod indiferent si amestecat numirile de atractie, impuls sau impingere spre un centru oarecare, considerand aceste forte nu in sensul fizic, ci  numai matematic. » Mult prea limpede spus pentru a mai adauga ceva''
http://www.physics.pub.ro/Cat_Fizica_1/CV/Popescu_M_Ion/I_M_Popescu_home.htm
A complectat expresia fortei de atractie universale cu un termen suplimentar, proportional  cu inversul puterii a treia a distantei.

       S-ar parea ca fizica actuala si toate explicatiile asupra lumii sunt pe o cale ..iluzorie  :-D

Se zice ca si Sf. Augustin a afirmat ca timpul nu exista.

  Idem se trateaza si Spatiul si Masa. Totul este iluzoriu si fac parte din Sistem sau mai bine zis, asa cum sustin unii , timpul si spatiul sunt proprietati ale viului/vietii. Iar aici cred ca sa refera la spatiul tridimensional si timpul asociat lui din oaza asta de ''liniste'' pe care se bat toti , terestrii sau mai putin terestrii .  :lol:

  Pe scurt ca altfel devine plictisitor  :evil:
             - Cauzalitatea fenomenelor fizice, pe care Kozârev a cautat-o permanent si a facut referire la ea, ba chiar a gasit si viteza ei de desfasurare (C2=350Km/s) este, in mod evident, legata de fenomenul τ.
                    In mod normal, un fenomen se poate dezvolta daca este intretinut; nu are nevoie de timp si spatiu. In acest caz, o oscilatie fizica, chimica sau biologica intretinuta de o forma oarecare, cauzala, va avea o frecventa de oscilatie mai mare sau mai mica dupa cum este si aportul cauzal, mai rarefiat sau mai dens. In legatura cu acest aspect Kozarev a facut legatura intre cresterea sau descompunerea unor cristale concomitent cu absorbirea sau iradierea de tau. De asemenea a facut referiri la viteza reactiilor de polimerizare dependente de densitatea timpului.
                  " In spatiu, densitatea timpului nu este uniforma, ci depinde de locul unde se desfasoara procesele. Este de asteptat ca unele procese sa slabeasca densitatea timpului si sa-l absoarba, altele insa - dimpotriva - sa maresca densitatea lui si prin urmare vor iradia timp.
             Termenii iradiere si absorbire sunt justificati de caracterul actiunii asupra substantei – detector. Astfel, actiunea densitatii sporite a timpului scade dupa legea inverselor patratelor distantelor, se ecraneaza prin substanta dura cu grosimi de ordinul centimetrilor si se reflecta in oglinda (anumita) dupa legile obisnuite ale opticii.
            Densitatea in scadere a timpului langa procesul respectiv este produsa de atragerea intr-acolo a timpului din ambianta inconjuratoare. Actiunea acestui fenomen asupra unui detector se poate ecrana dar nu se reflecta in oglinda. Experienta a aratat ca procesele care produc cresterea entropiei, iradiaza timp. "

   
         Renuntarea la timp face necesara revenirea la realitatea numararii oscilatiilor deci lumina are acelasi numar de oscilatii fata de toate sistemele de referinta ceea ce e diferit de legea care zice ca viteza maxima a luminii in vid este o bariera.

   - va urma ? -  :lol:

fiulploii

Citat din: fiulploii din  25 Mai 2014, 13:59:37
   Renuntarea la timp face necesara revenirea la realitatea numararii oscilatiilor deci lumina are acelasi numar de oscilatii fata de toate sistemele de referinta ceea ce e diferit de legea care zice ca viteza maxima a luminii in vid este o bariera.

   - va urma ? -  :lol:

Se pare ca urmează si e destul de interesant
http://m.bbc.co.uk/news/uk-scotland-glasgow-west-30944584

mm

  In mod normal ar fi trebuit o urmare dar a vrea si a putea in nod paradoxal sunt doua verbe opuse. In privinta sursei indicate (anglosaxona), nu am incredere de nici un fel caci acestia ne servesc informatii tehnice cu pipeta.
  Cercetarile efectuate de altii decat cei incolonati, in special din ultima vreme, pun in evidenta mereu neajunsurile legate de notiunile de baza (fundamentale zise), precum spatiul, timpul, forta, energia, etc., definite cu ceva secole in urma in cadrul mecanicii simple, care notiuni impiedica la propriu progresele stiintifice de azi. E nevoie de analizarea acestor fundamentale si de explicitarea lor dar nu se finanteaza asa ceva (pentru ca nu se doreste sa se afle "noutati").

  Spatiul este un "efect" , o iluzie creata de interactiuni , putem preciza la interactiuni presiunea, potentialul. In lucrarea unui cercetator "amator", sing. Gh. Adrian, o fizica in viziunea sa proprie (foarte interesanta si valoroasa dupa mine), in mod indubitabil reiese (si a fost criticat pentru aceasta) ca dimensiunea capacitatii electrice este lungimea (unitatea de masura metrul). Suna bizar insa capacitatea electrica este o presiune intre sarcini, e un potential (cum zice Bearden), ca tot vorbeam ca cineva sufla in balonase, lucru ce poate fi legat cumva de distanta.
Timpul este si el, cred eu la ora actuala, un efect iluzoriu, dat de miscare. Mai exact, creat de miscare. In felul acesta inlocuim notiunea de timp cu cea de miscare. Si ce este miscarea daca nu mai avem ceasul ca etalon? Inca nu pot raspunde la aceasta intrebare dar daca as medita o vreme la ea ....  :lol:
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

tractorbeam

Citat din: fiulploii din  25 Mai 2014, 13:59:37
.... Renuntarea la timp face necesara revenirea la realitatea numararii oscilatiilor deci lumina are acelasi numar de oscilatii fata de toate sistemele de referinta ceea ce e diferit de legea care zice ca viteza maxima a luminii in vid este o bariera. ... - va urma ? -  :lol:

Evident ca va urma, incepem sa ne trezim si sa vedem realitatea fizica din spatele conceptelor - uneori gresite dat fiind ca la vremea cand aceste concepte au fost ridicate la rang de certitudini atat se putea sti - important e sa nu ramanem in eroare, sa ne corectam.
Un mic exemplu referitor la viteza luminii si a propietatilor fotonului.   http://gsjournal.net/Science-Journals/Essays/View/5836
Am observat ca sunt multi autori care precum soriceii rod de zor si din toate directiile sacul teoriei relativitatii, sa vedem cand ajunge sacul golit de continut sa se dezumfle de tot.  :-D

mm

  Chiar daca voi continua sa nu am incredere in scrisele anglo-saxone, linkul pe care l-ai dat, @tractorbeam, cu sublinkul lui,
http://gsjournal.net/Science-Journals/Research%20Papers-Gravity/Download/5836
este absolut minunat. Afirm acest lucru datorita impactului asupra mea - revelatia ca fotonul are masa, binemersi tot timpul aceeasi, in felul acesta stergandu-mi(-se) din memorie dualitatea unda-corpuscul, cea mai tampita idee de fizica.
  O formulare ce sintetizeaza aproape jumate din cele 14 pagini ale teoriei McMahon (scotian si nu engl) este ca: observatorii diferiti nu pot sa detecteze intreaga masa a particulei (foton sa zicem) ci fiecare masoara / detecteaza o catime din ea, in functie de viteza particulei fata de fiecare observator. [Cel putin asa am inteles eu.] In loc de invatatura relativista, ca masa particulei variaza cu viteza ei.
  Nu, nu variaza masa particulei, masa ei ramane constanta, ci detectarea acelei mase fata de observatori (fiecare aflat la viteze diferite de deplasare fata de particula) variaza. Cam asta am inteles eu si-i o chestie esentiala pentru teoria respectiva cat si pentru mine.

  In privinta elicei aparente ce apare la miscarea rectilinie, dreapta, a unei particule (relativiste), asa cum sustine McMahon, aici unii ar putea riposta insa eu recomand un autor roman, Abel Cavasi, un incapatanat matematician care a conceput o fizica elicoidala in care tocmai acest lucru il sustine - ca o linie dreapta contine si o elice (spirala). O sa mai studiez.

  Multumesc pentru link, @ tractorbeam!
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

fiulploii

Ce mi se pare curios la acest matematician - o sugestie buna pt el ar fi sa facă echipa cu un fizician teoretician fiindcă din ce am citit pana acum pe blogul lui e cam derutat de unele aspecte  :roll: - ziceam ca e curios ca revoluția propusă de el e doar in domeniul spațială nu si temporal .

Zic si eu de dimineața ...

tractorbeam

Citat din: mm din  28 Ianuarie 2015, 17:08:23
  ... Afirm acest lucru datorita impactului asupra mea - revelatia ca fotonul are masa, binemersi tot timpul aceeasi, in felul acesta stergandu-mi(-se) din memorie dualitatea unda-corpuscul, cea mai tampita idee de fizica. ...
...  Nu, nu variaza masa particulei, masa ei ramane constanta, ci detectarea acelei mase fata de observatori (fiecare aflat la viteze diferite de deplasare fata de particula) variaza. Cam asta am inteles eu si-i o chestie esentiala pentru teoria respectiva cat si pentru mine.

Sa-ti mai spun draga mm ce soc nervos am avut eu dupa ce am citi lucrarea asta? Cand mi-am dat seama ca multe concepte din fizica pe care am invatat-o de nevoie (ca sa iau nota de trecere) sau am lecturat-o de placere se dovedesc azi inexacte? Asta arata ca din invatat nu trebuie sa te opersti niciodata si ca foarte putine concepte le putem declara batute in cuie pe perete pentru totdeauna.

In final, peste vreo 30-50 de ani, cei ce vor trai atunci, vor invata o cu totul alta fizica. O fizica in care fotonul are masa. Eu pe Einstein il aseman cu un arheolog care a facut prima spartura in peretele unde in camera respectiva exista comoara faraonului si prin acea spartura micutza a indreptat fasciculul ingust al lanternei sale. A luminat o statuie in intregime din aur si a fost minunat impresionat de ce a descoperit. Insa lumea a ramas cu gura cascata numai dupa ce tot peretele a fost daramat si intregul tezaur s-a revelat publicului in lumina reflectoarelor.

fiulploii

  Din cate cunosc eu, in fizica se considera ca masa fotonului este zero.
  Aceasta neglijare nu da erori in zona noastra de univers si este un principiu binecunoscut acela in care se neglijeaza unul sau mai multi parametri ce nu influenteaza experimentele sau aplicatiile practice.


mm

#85
CitatDin cate cunosc eu, in fizica se considera ca masa fotonului este zero.
Corect! Precizare: masa fotonului in miscare (cu viteza "c"). Dar se specifica in aceeasi fizica oficiala si faptul ca in stare de repaus fotonul are masa de repaus nenula. Teoria lui McMahon (imi place numele asta de esenta lemnoasa valoroasa  :-D ) respecta aceste borne ale teoriei oficiale. Insa vine cu binevenite adaugiri, precizari, foarte placute si mie deoarece indeparteaza confuziile "atasate" ca de obicei la conceptele fizicii.

  Am in biblioteca vreo cateva cartulii de fizica (aceasta a fost materia scolara la care m-am descurcat cel mai bine) scrise de fizicieni de f. buna calitate (datorita netului am acces inclusiv la Feynman si Newton). Emanuel Vasiliu, unul din acestia, a reusit sa aduca fizica aproape de intelesul publicului larg (interesat). Cu toate acestea, am citit atent cap-coada "Lumina - unda sau corpuscul?" si nu am gasit nici un raspuns pana la urma la intrebarea din titlul cartii. Absolut normal deoarece inclusiv autorul si fizicienii in speta aveau in cap aceleasi confuzii ca si noi ceilalti, "tehnici" nefizicieni.

  Intentionam ca dupa traducerea si pritocirea lucrarilor lui McMahon sa sintetizez si pentru ceilalti rufonisti cateva idei importante. Imboldit de intrebarea @fiul(ui)ploii incep de-acum, cu ce am pregatit azi. Lumina care s-a facut brusc in mintea mea (ca si la tine, @tractorbeam) a fost provocata de afirmatia lui McMahon ca fotonul are masa , aceeasi, tot timpul, indiferent ca sta sau se deplaseaza cu orice viteza, si e chiar masa de repaus din fizica clasica. Deci am primit (brusc un) raspuns (logic) la intrebarea lui Vasiliu, pusa in titlul cartii sale: - fotonul este corpuscul
  Era foarte deranjant si nefiresc ca o particula sa fie cand corpuscul, cand unda, asa cum aratau experimentele. Confuzia, perplexitatea (amplificate si de TR) erau provocate de o mica inexactitate de exprimare (unde-i satya?) care desi spunea cuvintele observator si observare nu facea vreo precizare in privinta posibilitatii ca observarea sa fie eronata. In cercetare se intampla insa f. multe "ciudatenii" din cauza unor scapari, mici inexactitati.
  Deci, McMahon sustine ca observatiile (practic niste masuratori) nu pot sa puna in evidentza intreaga masa a particulelor (aici, fotonul) aflate in miscare. Destul de curajos! Presupun ca se intampla asa din cauza felului cum interactioneaza partile acestei lumi intre ele. Cred ca din aceasta afirmatie (daca se va dovedi) se vor putea extrage niste consecintze importante asupra lumii noastre (electrice). De data aceasta relativitatea isi va gasi in sfarsit un sens (din nonsensul ce era), aceala de inexactitate. Deci masuratorile pot sa fie inexacte si, din ce stiu, in tehnica este cvasipermanenta problema masuratorilor. Tocmai spuneam ieri ca eu cred numai in adevarul masurat.  :lol: Asa este! Dar "am uitat sa spun" si cate probleme sunt cu masuratorile de calitate, precizia e cuiul lui Pepelea, erorile de masurare sunt permanente, nestiintza, eroarea umana, erorile de interpretare a datelor, influentele mediului, etc.

  Voi incerca sa atasez fig. 2. cu curba elipsei ce modeleaza formulele de transformare ale lui Lorenz (ce stau la baza relativitatii). Aceasta curba (si inversul ei) cred ca le-am mai prezentat aici pe forum (in versiunea mea), atunci cand am mai rontzait si eu din TR. Atasez in citat comentariul autorului la fig. 2.
CitatDin fig. 2. vedem ca la fiecare punct de pe graficul albastru [e vorba de punctele de pe curba albastra pentru care a considerat valoarea vitezelor lor relative si a calculat cele doua ordonate, una rosie si alta verde] [este] o arie rosie sub fiecare punct si o arie verde deasupra fiecarui punct, egala cu Mc2. La o viteza relativa de zero, toata masa de repaus a particulei poate fi observata. Ca urmare toata aceasta masa de repaus e disponibila pentru conversia de energie. De aceea nu exista nici o zona verde deasupra punctului [de pe grafic] la care viteza e zero m/s. La capatul celalalt al graficului, la o viteza a particulei de lumina de 299792458 m/s, vedem ca toata masa de repaus a particulei apare sub forma de energie. Ca urmare, nu exista nici o masa de repaus observabila care sa [poata sa ] fie convertita in energie (Nu exista zona rosie sub punctul v= 299792458 m/s) Această ecuație arată că pe masura ce o particulă se apropie de viteza luminii masa sa de repaus incepe sa apara ca energie pentru noi observatorii stationari, astfel incat chiar daca particula are masa de repaus noi nu putem detecta aceasta masa la viteza luminii. Astfel, toate formele de energie ale spectrului electromagnetic, inclusiv lumina, au masa doar n-o putem detecta. 

  Ideea principala este ca sub curba e energia, ca valoare egala cu ordonata punctului de pe curba, si deasupra curbei se evidentiaza (pana la dreptunghi) diferenta de ordonate ca masa ramasa inca observabila. Formula energiei si a masei dau aceleasi valori numerice; probabil va trebui sa adaug aici un calcul de exemplificare (facut si de mine cu ani in urma desi nu intelegeam ce calculam). Teoria McMahon pare in regula, un semn bun e ca formulele nu sunt ininteligibile, autorul explica ceea ce altii doar au prezentat pana acum cam imprastiat.

  Mai adaug ceva: TR desi este o teorie f. atacata de f. multi specialisti, si nu numai, a inglobat cumva niste evidentze experimentale insa a confuzat totul. De aceea, desi gresita, TR probabil va mai fi folosita sau se va vedea ca are si unele parti valide. Dar TR a innebunit mintile fizicienilor -si nu numai ale lor- in ultima suta de ani tocmai din pricina erorilor ei multiple (pe unele le-am numit cred si aici pe forumul acesta).
.
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

fiulploii

Dacă tot ne axăm pe lumina si al ei Foton
http://m.phys.org/news/2015-01-mobius-experimentally-polarization.html

O idee mai veche de prin secolul trecut zicea ceva de aranjamente spațiile 3D care au efecte in spații multidimensionale . S-ar părea ca încet ne apropiem de realitatea ipotezei respective.

tractorbeam

#87
Citat din: mm din  30 Ianuarie 2015, 00:57:15

...Ideea principala este ca sub curba e energia, ca valoare egala cu ordonata punctului de pe curba, si deasupra curbei se evidentiaza (pana la dreptunghi) diferenta de ordonate ca masa ramasa inca observabila. Formula energiei si a masei dau aceleasi valori numerice; probabil va trebui sa adaug aici un calcul de exemplificare (facut si de mine cu ani in urma desi nu intelegeam ce calculam). Teoria McMahon pare in regula, un semn bun e ca formulele nu sunt ininteligibile, autorul explica ceea ce altii doar au prezentat pana acum cam imprastiat...

Bravo ! Ecce homo!

UIte dom'le asta vreau de la stiinta: o sinteza clara dupa ce citim 100 de foi de formule - o concluzie clara ca lumina zilei.

PS. Imi amintesc, cu nostalgie de teoria erorilor, cum se clasifica, cum se produc si ce putem face sa le eliminam/sa le facem neglijabile pe unele din ele iar cu cele pe care nu le putem elimina (vorba lu' savanta : este lucruri care se poate si este lucruri care nu se poate  :lol: :lol:), sa invatam sa traim cu ele.

mm

#88
CitatCe mi se pare curios la acest matematician - o sugestie buna pt el ar fi sa facă echipa cu un fizician teoretician fiindcă din ce am citit pana acum pe blogul lui e cam derutat de unele aspecte   - ziceam ca e curios ca revoluția propusă de el e doar in domeniul spațială nu si temporal .
In privinta cercetatorului (autodidact) respectiv, daca mai citesti si postarile sale de pe alte forumuri, te vei alege si cu mai multe semne de intrebare. Eu l-am recomandat ca si specialist in matematica (si este) si, evident, pentru (eventualele) realizari ale sale din domeniul cel mai bine stapanit de el. In rest, este si el om ca mine, ca tine, ca s.a., adica cu defecte si calitati. Nu pe acestea le discutam. Abel intretine un forum www.cercetare.forumgratuit.ro, de buna calitate, pe care se pot citi multe lucruri interesante.

  @tractorbeam, te rog nu sari peste sha, eu am marcat ca mi-ai "servit" o informatie, eu o analizez si in paralel o prezint. Asta nu inseamna ca aprioric cred in aceasta informatie (ca poate fi o intoxicare tehnica), doar suntem in plin razboi informatic, ci o studiez, primo - pt. ca are niste ipoteze atractive, secundo - pare sa nu se ralieze parerilor oficiale. In al treilea rand, studiul face mai bine la creier decat "increderea pe cuvant". In speta, da, e asa cum zici: vrem de la stiinta sa ne serveasca concluzii clare ca lumina zilei si nu gogosi clare ca lumina zilei. Ce am mai aflat/tradus intre timp de la McMahon? - voi incerca o scurta prezentare.

  Autorul spune ca energia maxima a unei particule se compune din doi termeni. Nu voi umple de formule pagina dar formula 5 este importanta si o reproduc aici.

Emax= T1 = T2  (Ec. 5.)

T1= Moc2/rad   - energia einsteniana a particulei de viteza mica [continuta in masa de repaus, conf. E= mc2];
T2= Moc(f/R)/rad   -  energia suplimentara a particulei, peste cea einsteiniana, pe care o observam/ percepem sub forma de fecventa.
 
  Mo - masa de repaus a particulei; c - viteza luminii; f - frecventa; R - constanta Rydberg;
[rad= (1- v2/c2)0,5 - radicalul binecunoscut din formulele lui Lorenz (care este un cosinus)]. [Comentariile mele, intercalate in citatele autorului sunt puse intre paranteze drepte.]

  Din cate stiu eu, T2 ar trebui sa fie energia cinetica a particulei. Din aceasta formula, McMahon face urmatoarea deductie:
CitatDe aici, vedem că energia ce depaseste energia particulei din ecuatia  Einstein este  observată [perceputa] ca o schimbare de frecvența. 
Deductia 5 a lui McMahon ne propune "spiralarea traiectoriei" particulelor, pe care o iau de ipoteza deocamdata:
CitatPentru a ilustra teoria lui McMahon folosim exemplul unor electroni care se misca intr-un conductor electric. Avand in vedere ca viteza acestor electroni poate fi considerata la sau aproape de viteza luminii [aici apare o nepotrivire: eu stiam ca electronii in conductor nu pot depasi viteza de 2cm/s] putem presupune ca acestia-electronii pot fi afectati de dilatarea timpului si contractia lungimii.
  Sa efectuam un experiment imaginar. Presupunem un arc spiral, intins la maxim, [pana devine un fir intins,] ce reprezinta calea pe care se plimba electronii [in linie drepta ziceam]. Acuma, din cauza contractiei lungimii, calea electronilor va fi afectata, in sensul ca va fi comprimata. Asta se va produce sub forma replierii [rebobinarii] arcului spiral. Ca urmare, calea sub forma de linie dreapta a electronilor incepe sa se respiraleze. Eu numesc acest lucru spiralare primara. Acesta este efectul pe care contractia lungimii il are asupra masei care se apropie de viteza luminii si este dilatata de contractia lungimii [cred ca vrea sa zica prin dilatare, cresterea in diametru a caii (spirale)].
Momentan nu sunt sigur daca spiralarea este reala, adica traiectoria particulei chiar devine spirala sau ca aceasta e doar un efect /iluzie/ pe care observatorul il constata. Foarte interesant imi pare ca autorul este familiarizat cu "spiralarea multipla" (desi nu e chiar o noutate in sine caci strunele instrumentelor muzicale cu coarde de multa vreme sunt construite astfel). Spiralarea dubla (si chiar tripla) dovedeste inventivitatea autorului.
CitatCand o particula, cum ar fi un electron, atinge viteza luminii, ea devine complect ,,bobinata" sau complect comprimata [arcul spiral complet comprimat, spira langa spira zicem noi] iar  contractia lungimii devine egala cu zero si ecuatia dilatarii timpului devine ,,nedefinita". Aceasta particula acum se misca pe un cerc cu viteza luminii in aceeasi directie (ca inainte).  Daca aceasta particula incearca sa se miste inca si mai repede, ea va suporta o bobinare secundara. Adica bobina se va bobina ea insasi devenind o spirala spiralata, pe o spirala de rang doi. [Surprinzator, aici e vorba de aceleasi spirale din Chimia Oculta, care sunt spiralate pana la spiral de ord. sapte] 
Retinem deocamdata ca viteza luminii poate fi depasita (in conceptia McMahon). In aceasta privinta imi voi permite o parere personala. Teoria TR are diverse hibe. Una dintre hibe este faptul ab initio se masoara prin intermediul luminii (sau undelor EM) chiar lumina. Toata teoria TR se bazeaza pe acest inconvenient, ni se propun experimente imaginare cu nave cosmice ce pleaca de pe Pamant si care mentin legatura cu observatorul de pe Pamant cu ajutorul impulsurilor luminoase (sau cu unde EM de un tip oarecare), emise de pe nave si receptioante continuu de observatorul "stationar", care ne vor induce in eroare in cel mai bun caz, daca masuram viteza navei apropiata de cea a luminii cu viteza luminii. O aiureala, din start. E ca si cand as masura un metru cu un metru, as masura o secunda cu o secunda, as masura ceva cu el insusi. E o gresala de gandire in primul rand, plus ca mai e si imaginara! Citatele cu spiralarea particulelor (poate si cu .... "impletirea luminii") se refera la fig. 3. pe care o reproduc.

Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

tractorbeam

Cam asa ziceam si eu. Probabil ca el face o confuzie in sensul ca daca electronii se misca efectiv cu o viteza mult mai mica decat c intr-un conductor (un mediu dens) el cred ca se refera la campul electric care se propaga cu viteza apropiata de c.