Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Timpul-concepte, fapte, enigme .

Creat de fiulploii, 10 Februarie 2012, 23:33:37

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

fiulploii

#15
Citat din: tractorbeam din  14 Martie 2012, 14:07:30
Aici gresesti deoarece pentru notiunea de camp de forte (oricare ar fi acesta) ai nevoie de spatiu, de timp te poti dispensa in anumite acceptiuni deoarece foarte multe lucrari din fizica folosesc campul care se propaga instantaneu.
De camp temporal ai auzit ? E foarte dificil sa eliminam spatiul din conceptele noastre adanc inradacinate - nu inseamna ca mie imi reuseste totdeauna  :lol:  si mai putin dificil este sa eliminam timpul din conceptele noastre si asta din cauza ca aparent , noi percepem ca distincte 3 dimensiuni spatiale si una temporala.
Cat despre campul care se propaga instantaneu , fii amabil si citeste ceva mai sus , despre universul holografic - sunt curios sa aflu parerea ta.

Citat din: tractorbeam din  14 Martie 2012, 14:07:30

Insuficient argumentat, as zice ca numai in anumite conditii, vezi si cazurile de singularitate si atingerea orizontului singularitatii - de ex gaura neagra.
Aici eu nu argumentez nimic , pur si simplu trec in revista concepte , fapte si enigme ( inca) despre timp , culese de-a lungul timpului ( sic!!) si de-a latul spatiului  :wink: si imi permit sa mai emit din cand in cand pareri profane . Si astept pareri si din partea altora de pe forum , dom' profesor  :wink:
Normal ca numai in anumite conditii , asa cum si legile fizicii cuantice sunt valabile numai in anumite conditii , nu?
Ca doara n-o sa aplicam principiul de incertitudine a lui H. la mersul tramvaielor prin Bucuresti  :lol:

Vorba ta ,  @tractorbeam  Trebuie sa ajung sa-mi consult arhiva ca sa dau date exacte, insa pana atunci pot sa aduc in discutie cazul a doi gemeni care erau cuplati doar temporal in realitate iar spatial nu puteau percepe si intelege cum se misca restul lumii prin spatiu cand pentru ei era foarte clara si normala miscarea prin timp. 
Deci, ma astept la ceva contributii pe tema subiectului , evident dupa rasfoirea arhivei , sigur vor fi chestii interesante .
Parerea mea..

Lateru Editu . :lol:
    @Siberia  nu neaga nimeni ca spatiul si timpul sunt absolut necesare in aceasta lume materiala .
Insa omul , curios din fire si avand in el samanta celesta ce il impinge sa treaca mereu dincolo de barierele vremelnice ,iscodeste intunecatele cute ale Spatiului dand la o parte ceatza densa a Timpului .
Na, ca am reusit o exprimare ..poetica  :lol:
Citat
   
telepatia este doar gandul din timpul accelerat   sau campul excitat in timp ce materia este doar gandul impietrit in timp lent sau camp gravitational  . Deoarece gravitatia si excitatia reprezinta un spectru larg se pare ca nu exista separatie intre minte si realitate, viata si moarte.
  - una din inventiile Tesla este numita Generatorul de referinta cu timp zero

tractorbeam

#16
Citat din: fiulploii din  14 Martie 2012, 20:43:26
...De camp temporal ai auzit ? ....

Pentru tine fiulploii un mic explicativ:
De unde vine oare timpul? Pai rasare soarele si apoi apune, intre timp rasare luna si apoi apune si ea si uite asa trece ziua si noaptea. Numai ca ziua a trecut ca urmare a miscarii Pamantului in jurul propriei axe. De fapt asta este timpul: miscarea planetei PAMANT in raport cu o stea numita de noi SOARE si care, din punctul nostru de vedere si numai al nostru, produce efectul ciclic de zi-noapte.
TIMPUL nu se poate DILATA! SPATIUL este singurul care se poate dilata. Aici este vorba de perceptia, gresita zic eu a omului preluata si de fizicieni (ca si ei este uameni), privind caracterul tangibil al timpului cand de fapt este vorba de folosirea, cu "succes" pana in ziua de azi, a unui concept abstract drept unul concret.
AICI ESTE EROAREA! Daca ne detasam de ideea de existenta a timpului si acceptam ca este vorba doar de o fateta a miscarii, atunci descoperim SPATIUL dilatabil si in raport cu pseudo-dimensiunea pana acum numita TIMP si care dimensiune NU EXISTA!
De unde si tot felul de artificii matematice pentru a introduce cu de-a sila o dimensiune in plus intr-un sistem de legi fizice care pot bine-merci sa traiasca si fara. Trebuie doar sa ne dezbaram de acest narav, e drept foarte greu de eliminat, e ca si cum dupa ce o viata ai halit paine cu unt, paine cu branza si paine cu te mai miri ce, deodata vine cineva, in speta brazilianul Nilo Gallindo, si iti spune: De maine nu mai mananci paine ca nici nu iti face bine si de fapt painea nici nu exista, era ceva abstract ce te-au invatat parintii fara ca tu sa si asimilezi logic si ai folosit pana acum conceptul fara sa te intrebi daca este valid, adica ai folosit principiul "CREDE SI NU CERCETA!".
In tot ceea ce facem cred ca acest principiu trebuie inlocuit cu "CREDE DAR CERCETEAZA"!

SLEAH19

   Te naști , trăiești, îmbătrânești și în final mori. Aici pe pământ , distanța dintre naștere și moarte se raportează  la mișcarea pământului în jurul axei sale. Dacă pe o stație spațială aflată în afara sistemului nostru solar, se naște experimental un copil și el trece prin toate fazele acolo pe stație , de la sticla de lapte , la sticla de vin și apoi la perfuzie în final moare fără să fi vizitat vreodată pămantul, perioadei dintre nașterea și moartea  acestui subiect nu i se poate aplica pseudo-dimensiunea numită timp de care ,,beneficiem,, noi pe pămant, ce dimensiune putem aplica perioadei dintre cele două evenimente naștere- moarte?

  Privim bolta cerească noaptea și știm inclusiv de la Eminescu că ea este o proiecție a unor corpuri cerești luminoase care sub acțiunea unui sistem de legi fizice , s-au născut au trăit și s-au stins de mult , lumina lor ajungând abia acum să fie expusă privirii noastre. La fel , perioada dintre nașterea și dispariția corpurilor cerești  cărui sistem ar putea fi raportată?

  Problema e interesantă și destul de ,,adâncă,, în ce mă privește așa că mulțumesc anticipat pentru vreun răspuns!
O lume normală este aceea în care diavolul este în iad, nu mai există religii iar Iisus este la Guvernare!

Cercetează totul şi reţine doar ce e de trebuinţă !

Siberia

#18
Fiule poetic al Ploii :)
   Ca sa-ti raspund in mod elegant, citez din clasici: "Ignorantul traieste intr-o lume marginita de timp si spatiu" , si curiozitatea a omorat pisica lui Schrödinger :-D
   Discutam despre niste lucruri care erau cunoscute se pare de pe vremea piramidelor (sau a lui Tutankhamon) - stiinta nu face decat sa le redescopere acum sau sa le explice (la fel cum s-a intamplat cu redescoperirea curentului electric cu un secol si ceva in urma).

   Paranteza apropos de telepatie: tot pe vremuri (ale grecilor cu cetati si batalii) se vorbea despre "telegrafia sangelui". Se explica intr-o lucrare numita "Steganologia" faptul ca soldatii raniti al caror sange s-a amestecat pe campul de batalie (cazuti unul peste celalalt, sangele unuia scurgandu-se in rana celuilalt) au devenit "telepati" - putand receptiona pe distante de 50 km semnale (sentimente, dureri, ganduri) intre ei. De aici si pana la traditia "fratilor de sange" n-a mai fost decat un pas. Mai tarziu, au fost si altii care au cercetat acest fenomen si au ajuns la concluzia ca aceasi "telegrafie sanguina" apare si-n cazul donarilor de organe sau doar de sange. Are spatiul vreun rol in aceasta "telegrafie/telepatie" ?

   Tot pe vremuri, unii si altii se intrebau daca inainte de Primum Mobile ar fi putut sa existe timp si spatiu si au ajuns la concluzia ca NU.
   Acum am si eu niste intrebari:
Daca elimini lumina, lumea holografica mai poate exista ?
Daca elimini lumina, spatiul si timpul mai exista ?
Daca Big-Bang-ul este punctul de pornire al primei miscari, a luminii care creaza lumea holografica, iluzorie, materiala, putem crede ca simbolul unui Bec Aprins care reprezinta aparitia unei Idei/Intentii ar putea fi folosit si ca simbolul Big-Bang-ului ?

"The end is the beginning of all things, Suppressed and hidden, Awaiting to be released through the rhythm Of pain and pleasure." - Jiddu Krishnamurti

Ganditorul

Tractorbeam
CitatDe fapt asta este timpul: miscarea planetei PAMANT in raport cu o stea numita de noi SOARE si care, din punctul nostru de vedere si numai al nostru, produce efectul ciclic de zi-noapte.

Nu cred ca "asta e timpul". Poti fi pierdut undeva in nemarginirea spatiului universal - fara gravitatie, fara miscare, fara spatiu ...si totusi timpul curge independent de perceptia ta. Cred ca pana la urma timpul e singura marime stabila si independenta de orice - restul sunt marimi relative.

dab270277

Timpul este una dintre cele mai ciudate propietati ale universului si cu toate astea notiunea de timp poate sa fie alterata de catre creier.
Putem sa alteram perceptia de timp? Binenteles. Creierul nostru o face in timpul viselor care desii dureaza 1/2 secunde, avem impresia
ca dureaza ore.
Poate ca in afara timpul, a spatiului si a materiei nu exista creatie.
"The history of our race, and each individual`s experience, are sown thick with evidence that a truth is not hard to kill and that a lie told is immortal." Mark Twain

fiulploii

#21
''- Stapane, e Luna lucind prin copaci .
zicea servitorul razand cu dispret
dar printul raspunse intorcandu-se :
- Taci ,
iar Luna sclipea ca un colt de mistret .''
        - Mistretul cu colti de argint -  :wink:

@tractorbeam 
   Multumesc pentru explicativul personalizat si simplificat atat de mult .

Dincolo de toate teoriile exista fenomenologia practica , rezultatele empirice care duc la nevoia unor explicatii rationale .
Nu trec acum in revista cazurile de plecare din punctul A si ajungere in punctul B intr-un timp mai scurt decat normal - caz care mi s-a intamplat de cateva ori .
Propun oricui vrea un mic experiment :
    - stai intr-un loc cat mai izolat - de zgomote, lumina, cu temperatura constanta . O cabana izolata sau retrasa este un loc bun.
    - fa intuneric, eventual acopera si ochii cu o esarfa neagra .
    - in faza intai , lasa auzul sa primeasca eventualele semnale .In faza doi, suprima si auzul .
    - treci cu stoicism peste faza de mancarimi diverse si sacaitoare si care necesita actiune imediata din partea ta  :lol: ideea e sa stai cat mai nemiscat si relaxat .
    - stai cat poti de mult astfel
Sunt curios ce senzatii, impresii va apar voua . La mine, primul lucru care a disparut  a fost spatiul - sau iluzia lui  :evil:
Experimentul se numeste privarea de simturi - printre alte denumiri .

Si aici nu pot sa nu remarc ca exista doua tehnici de a te pierde in multime in sensul de a nu fi detectat :
   - ori iti restrangi campul-prezenta cat mai mic, preferabil la un punct
   - ori iti expandezi campul-prezenta astfel incat sa inglobezi toata zona, preferabil toata lumea

Deci, a ne raporta doar la miscarea Pamantului ..... sau la alta miscare .... eu zic ca nu ne duce la esenta .

@Siberia
Citat din: Siberia din  15 Martie 2012, 17:32:12
  Daca elimini lumina, lumea holografica mai poate exista ?
Daca elimini lumina, spatiul si timpul mai exista ?
Daca Big-Bang-ul este punctul de pornire al primei miscari, a luminii care creaza lumea holografica, iluzorie, materiala, putem crede ca simbolul unui Bec Aprins care reprezinta aparitia unei Idei/Intentii ar putea fi folosit si ca simbolul Big-Bang-ului ?
Si Dumnezeu a zis sa fie Lumina .
Ei bine , ca sa poata zice asta , El trebuia sa se bazeze ca asa va fi . Asta inseamna ca cablurile erau deja trase si intrerupatorul pus  :-D
Si acum vin si intreb : Cine a tras cablurile ca sa poata fi lumina ?  :lol: :lol:
Cele de mai sus pot fi considerate un raspuns la intrebarile puse ?  :wink:

Evident, parerea mea..


Ganditorul

#22
Esenta intrebarii puse de Siberia cred ca era " daca elimini timpul mai poate exista lumea materiala ? "  Buna intrebare, a naibii ded buna intrebare... Eu cred ca nu mai poate exista lumea materiala... dar cine poate demonstra asta ?

fiulploii

La un anumit nivel se asociaza timpul cu miscarea .
Daca ne indreptam spre temperatura de zero absolut  miscarea devine tot mai inceata , iar la zero absolut , miscarea inceteaza cu totul .
http://en.wikipedia.org/wiki/Absolute_zero

O moneda are doua fetze . Si totusi , din cand in cand poate sa stea si pe cant .  :-D

Tayka

#24
Citat din: tractorbeam din  15 Martie 2012, 16:01:15
De unde vine oare timpul? Pai rasare soarele si apoi apune, intre timp rasare luna si apoi apune si ea si uite asa trece ziua si noaptea.
Dacă Luna s-ar zice că de fapt nu e lună..dece nu ar fi şi Soarele altceva decât ceace credem noi că ar fi....Iar dacă cumva EL (soarele) ar conţine pe lângă ,,instalaţiile'' producătoare de lumină şi pe cea  producătoare a timpului de peTerra,atunci este posibil ca navele observate că ,,intervin'' acum în Soare să umble tocmai la reglajul TIMPULUI împlinind astfel profeţia Mayasilor sau,,Venirea Vremurilor''. :x  :planet:
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

fiulploii

Despre Tao
TAO TE KING prezintă TAO ca fiind Principiul ultim care există dinaintea apariţiei cerului şi a pământului şi care cuprinde tot ceea ce există. TAO este inefabil şi indescriptibil. El este originea (mama) tuturor lucrurilor, cel care dă naştere, fără însă a acţiona. Forţa sa, TE, este singurul element pe care manifestarea fizică îl mai păstrează de la TAO; această forţă este cea care îi susţine existenţa.
  -citat din cartea prezentata in atasament -
Consider ca numele actual al lui Tao poate fi Matrix .
Tao este descris ca fiind perfect , ca un spatiu vast in  care nimic nu lipseste si nimic nu este in exces.

O concluzie ar fi ca noi suntem o perturbare in Matrix  :evil:
Oare asa sa fie? Exista Matricea sau nu ? Exista dovezi in acest sens?

mr

Citat din: fiulploii din  20 Martie 2012, 12:48:27
Consider ca numele actual al lui Tao poate fi Matrix .
Tao este descris ca fiind perfect , ca un spatiu vast in  care nimic nu lipseste si nimic nu este in exces.

O concluzie ar fi ca noi suntem o perturbare in Matrix  :evil:
Oare asa sa fie? Exista Matricea sau nu ? Exista dovezi in acest sens?
La modul cel mai practic, cred ca Matrix-ul, lumea fizica si reala asa cum o percepem, are un scop clar. Si acest scop nu este de a exista, pur si simplu inert, ci de a servi ca si mediu de manifestare altui scop, cumva superior.

Acel scop superior cred ca este reprezentat de acea perturbare in Matrix, de suma tuturor experientelor, pozitive si negative, generate de spiritele care populeaza acest mediu, de intriga care favorizeaza aparitia acestor experiente.
Simpla noastra existenta ca fiinte umane poate fi prima dovada a existentei matricei si a "perturbarii". Studiul sinelui, cu toata "nebunia" aferenta,  poate genera si alte dovezi....
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

tractorbeam

Citat din: fiulploii din  15 Martie 2012, 20:07:09
....Daca ne indreptam spre temperatura de zero absolut  miscarea devine tot mai inceata , iar la zero absolut , miscarea inceteaza cu totul...

Asa ar trebui sa fie numai ca in absenta unui vid total din care sa lipseasca ingredientele supei gluonice nu se poate atinge aceasta valoare limita fie si cu o milionime de milionime de grad. Nu numai miscarea inceteaza ci si vibratiile la nivel atomic, si atunci oare ce se intampla cu electronii? cad ei spre nucleu sau coboara spre o orbita mai joasa energetic? Oare electronul se invarte in jurul nucleului la0 absolut? Sau poate ca de fapt electronul este tinut intr-un lob in echilibru ca un zmeu de copilul care trage sfoara?  Atunci cand atingem 0 absolut electronul ar trebui  sa ramana in nemiscare fata de nucleu in echilibru la o anumita distanta deoarece este atat respins cat si atras de forta nucleara.  Nu e ciudat ?

zana@M

Si in folclorul ramanesc exista o multitudine de legende si mitologii.
Cum au ajuns aceste legende si mitologii universale ale creatiunii lumii in folclorul nostru romanesc? Ce fir tainic duce sau aduce in memoria omeneasca stirile unor fapte din vremile primare?Oricum cred ca nu gresea Lucian Blaga afirmand ca "la sat s-a nascut vesnicia", filosofia lui fiind a unui erudit filosof care stia  documentat ceea ce spunea!
Legenda zeului mitic ,Eros in care geniul nostru national Eminescu aminteste de acel  "nebunatec Eros" zeul iubirii!

"Misterele noptii".

''Într-un cuib de turturele
Ca si fluturii de-usor
Salta Eros nebuneste,
Îl desmiarda, l-încalzeste
Cu un vis de tainic dor;''

Se spune ca Eros a iestit din "chaos", ca primul zeu al mitologiilor, fiind zeul iubirii! Dar inainte de a se naste el, era un chaos  de ape peste tot, din care a aparut prima data pamantul, pe care vechii greci l-au numit Gaia. Nu la mult timp, fara a se sti cum si de unde, din chaos sau chiar din Gaia a aparut Eros ca zeu al iubirii. Dar el a aparut cu mult timp inaintea celorlalti zei, caci prin Eros zeul iubirii au sa se faca toate cele ce s-au facut ulterior. Eros a indemnat-o pe Gaia sa-l creeze pe Uranus, iar din  aceasta unire dintre Gaia(Pamantuli) si Uranus(Universul-Cerurile) s-a nascut prima rasa de oameni, numiti Titani! Apoi Gaia a mai nascut si alti monstrii cum au fost Ciclopii cei cu un ochi mare in frunte, apoi pe Hecatonci(cu zece capete si o suta de maini), pe care insa Uranus i-a sfartecat, mancat  sau azvarliti inapoi in burta lui Gaia, Tartar, de unde nu au mai iesit niciodata la lumina zilei. Bineinteles ca acestia au creat multe tulburari interne, fapt pentru care Gaia hotaraste sa se razbune pe Uranus. Pentru aceasta ii cere  fiului ei cel mai tanar titanului Cronos, caruia ii da o secera mare ca sa-l rapuna. Din sangele lui Uranus s-au nascut Furiile, iar zeul se retrage in singuratate. Cronos devine liderul titanilor uriasi. Uriasii sau Titanii erau oamneni  inalti, giganti, dar erau si placuti spune legenda, binevoitori! Cronos se casatoreste cu sora lui Rhea, aceasta naste cinci copii: Hestia, Demeter, Hera, Hades, si Poseidon. Dar Cronos la randul lui, isi devora fii din gelozie ca ii va lua locul  de zeitate suprema. Rhea tocmai fiind insarcinata iar, de teama ca Cronos va inghiti si pe noul nascut, se retrage  pe insula Creta, unde il naste si ii da noului nascut numele de Zeus, care avea sa locuiasca in Olimp!

Ioan Miclău a scris : ,,Titanii (Urieşii-Horoieşii)

In aceasta carte vom afla minunatii de necrezut. Batrani din diferite zone si localitati povestesc ceea ce si ei au auzit de la bunicii lor, deci e vorba de izvoarele de circulatie orala a istoriei stravechi. Si interesant ca se dezvaluiesc stiri despre uriesi si titani .
In carte auzim  de "Legenda Dealului Magura", in care se spune ca era vorba de o fata de urias pe care o chema Magura. Aceasta avea obiceiul sa omoare oamenii mici, dar a murit si ea intr-o zi, iar corpul ei a fost atat de mare incat din el  a devenit un deal, ce si azi ii poarta numele de "Dealul Magura". Aceasta legenda a fost culeasa in anul 1980, de la Venter Augustin din satul Borod, informeaza autorul antologiei.
I n alta legenda  citim si "Cat de puternici erau uriasii", cum dupa multi ani uriasi se mai imputinara, cativa uriasi trecura pe langa un ogor unde un om mic si o fata arau cu plugu tras de boi. Atunci uriasii i-au luat in poala hainei pe toti, pe oameni, plug si boi, si i-a dus la uriasul cel batran. Dar unul din uriesi ia zis omului mic, ca tunci cand va da mana cu uriesul cel batran sa aiba in mana cioroslanul de la plug, si pe acesta sa-l prezinte. Uriasul cel batran trebui sa-si descopere ochii de sprancenele mari ca sa-l poate privi. Vazandu-l asa mic, a vrut sa stie cat e de tare acest neam de oameni mici si i-a intins mana, iar omul mic cioroslanul de la plug. De indata uriasul a "ciuntit cioroslanul", la deformat. Asa si-a dat seama omul nostru ce putere aveau uriasii. Auzita de la Lal Sabina, in 1980, satul Borod .
http://www.dacii.info/2011/03/05/titanii-uriesii-horoiesii-in-folclorul-romanesc/
,,TU ESTI CAUZA IAR LUMEA ESTE EFECTUL ,SCHIMBA-TI IDEILE DESPRE LUME -SI LUMEA SE VA SCHIMBA,,

zana@M

Citat din: Ganditorul din  15 Martie 2012, 18:03:56
Tractorbeam
Nu cred ca "asta e timpul". Poti fi pierdut undeva in nemarginirea spatiului universal - fara gravitatie, fara miscare, fara spatiu ...si totusi timpul curge independent de perceptia ta. Cred ca pana la urma timpul e singura marime stabila si independenta de orice - restul sunt marimi relative.
Completare la ce scrie Tractorbeam....
Timpul există în mod obiectiv, independent de noi, însă nu am ajuns să îl înţelegem, parerea mea! :-o

,,TU ESTI CAUZA IAR LUMEA ESTE EFECTUL ,SCHIMBA-TI IDEILE DESPRE LUME -SI LUMEA SE VA SCHIMBA,,