Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Extraterestrii au pierdut ceva la Aiud ?

Creat de assiris, 28 Aprilie 2006, 17:33:57

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

horia2008

Citat din: StarDust din  03 August 2014, 22:03:50
Abia astept sa vad si eu patentul inventiei, cu piesa noastra problematica...  :roll:
Cred ca o sa astepti tu mult si bine...
Pe cele opt pagini ale topicului ai avut cateva interventii, desigur, alaturi de ceilalti colegi, cu ipoteze puse in dezbatere
Acelesi intrebari am vrut sa le pun si eu, dar modul cum isi prezinta ipoteza explicatia pe post de adevar in stil dharanis superior ma face sa cred intr-adevar crede ce spune si are dovezi dar nu se grabeste  :roll: (ceea ce nu cred) ori a lansat-o asa la oha mai degraba



Ganditorul

#121
Cred ca ducem discutia, cu buna stiinta, in derizoriu.

Aluminiu in industria postavului ( a lanei - ca sa vb romaneste) e putin probabila. Chinul postavarului era sa albeasca lana nu sa-i traga niste dungi cu oxid de aluminiu.
Pe urma are si inventica unele legi de functionare.
Abordarea piesei de la Aiud ca utilitate casnica o scoate din contextul social al vremii. Aluminiu este rezultatul unei cercetari de frontiera de prin 1800 -1900 (cel putin la nivelul de puritate dat de analize) [În 1807 Sir Humphry Davy a concluzionat că reducerea compușilor chimici stabili ar trebui să se facă electrolitic cu ajutorul unei noi celule voltaice, reușind obținerea sodiului, potasiului, bariului, stronțiului și al calciului în formă metalică. Pentru această demonstrație remarcabilă a puterii electrochimice, Davy a obținut un premiu de 50.000 de franci din partea lui Napoleon [/b]}.

- E putin probabil ca intr-o societate care pana in anii 50 a fost predominant patrialhala sa ai rezultatul unei tehnologii de varf (aluminiu) introdus intr-o tehnologie casnica care sa o ajute pe Tanti Mitza sa spele mai bine rufele la rau, intr-un oras obscur din Romania. E ilogic sa folosesti un material extrem de scump (la acea vreme) la o operatie casnica banala (Aluminiul a fost ales drept material pentru vârful Monumentului Washington în 1884, când o uncie (30 g) de aluminiu costa cât salariul zilnic al unui colaborator la acel proiect; aluminiul era la fel de valoros ca și argintul. - . http://ro.wikipedia.org/wiki/Aluminiu

Mai este apoi felul in care a fost gasita piesa - intr-o masa compacta de nisip intarit in jurul unor oase de mamut. Calculati probabilitatea ca Tanti Mitza sa-si fi pierdut "piesa" in albia raului Mures exact in preajma oaselor de mamut si pe urma mai vorbim. Mie mi se pare o ipoteza interesanta dar departe de ceea ce se numeste cercetare stiintifica - oricum, azi, mediatic, poti "demonstra" ca piramidele au fost facute de Papa de la Roma in anul 1200 - asa ca de ce ar parea hilar sa spui mediatic ca piesa de la Aiud e contemporana cu tanti Mitza.

- Ce nu am luat in calcul in discutiile noastre de pana acum ? Nu e neaparat ca piesa rspectiva sa fi fost "pierduta" in locul in care a fost gasita. Mult mai probabil este calocul ei original sa fie mult mai sus pe albia raului iar cursul apei sa o fi adus de-a lungul timpului si sa o sedimenteze in locul in care am gasit-o. Furtuni, inundatii, calamitati naturale fac ca nisipul din albia si de pe fundul raurilor sa migreze zeci-sute de km. De aceea cred ca "perechea" piesei de la Aiud trebuie cautata pe "Mures in sus" (sau pe afluentii acestuia).

- a doua problema care nu am dezbatut-o este utilitatea piesei in contextul in care a fost gasita (alaturi de oase de mamut). Aluminiul are o calitate - Rezistă la acțiunea chimică a acidului azotic diluat sau concentrat, iar acest lucru se reflectă în fabricarea canistrelor transportoare de acid azotic din aluminiu.
Si atunci o ipoteza atractiva ar fi ca piesa de la Aiud ar fi parte componenta a unui dispozitiv de salvare/cercetare  (a mamutului  :evil:) dintr-o apa  acida - rezultata din urma unei eruptii vulcanice. Actiunea de salvare/cercetare a dat gres - din moment ce avem oasele de mamut alaturi de piesa de la Aiud. Conform ipotezei piesa a ramas "prinsa" in compostul rezultat din distrugerea materialului organic in acid, inconjurata fiind apoi de straturi de nisip ce au consolidat "conserva timpului".
  - E o explicatie care justifica folosirea Al in locul unor metale mult mai nobile (titanul) . Este posibil ca, componentele "imposibile" rezultate din analiza, pe langa Al, sa rezulte din acest fenomen, care a impregnat piesa de aluminiu cu metalele dizolvate de acidul din jur, metale incluse in oxidul de suprafata ce a penetrat destul de adanc in piesa..
- Dar de aici rezulta 2 directii de cautare  - Unde trece Muresul pe langa o zona vulcanica ? / care afluenti ai Muresului trec printr-o zona vulcanica ?. Am credinta ca peste catva timp se va gasi si "perechea" piesei de la Aiud (...si restul oaselor preistorice).

Eu zic ca ipoteza asta e mult mai interesanta (aruncand "piesa din Aiud" cu multe zeci de mii de ani in urma - intr-u context (r)UFO-nistic ) si cu siguranta mult mai probabila decat "masina de spalat postavul a lui Tanti Mitza"  (facuta cu piese din aluminiu, mai scumpe ca argintul) . Parerea mea.

StarDust

Nici vorba de ducerea discutiei in derizoriu. Orice discutie poate fi la un moment dat productiva... Eu ma refeream la aspectele pur tehnice legate de schitele puse de prodcomb, si de caracteristicile obiectului de la Aiud. Si eu ma gandisem la varianta ca aluminiul nu se preteaza sub nici o forma la batut tesaturi tocmai din cauza urmelor ce le-ar fi lasat pe ele. Nu degeaba se foloseau ciocane din lemn...

Deci, asteptam in continuare "patentul"... sau poate ca a fost deja prezentat in postarile anterioare???  :roll:
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

jean

Nu vreau sa fiu carcotas dar, adevarul e ca nu stim exact ce a reprezentat acel obiect, nici vechimea sa nu poate fi estimata corect. Ca a apartinut unui aparat de zbor iar nu se stie exact, doar se presupune pe baza formei obiectului. Asa cred altii, eu nu, pana la o dovada clara care sigur nu va apare.
Cineva spunea: dupa stratul de oxid trebuie sa fie foarte veche. Asa sa fie oare?........Am pus mai jos doua poze cu o piesa de aluminiu oxidata, asa arata in mai putin de doi ani. A lucrat in conditii de umezeala si ceva saratura. Este de la un aparat din cele care repar eu. Vin des cu asemenea piese de aluminiu oxidate pentru ca functioneaza pe la pescarii, frigidere, sau unde se vand mezeluri. Ce se vede alb pe ea, este oxid de aluminiu. Desi nu are o compzitie exacta ca piesa de la Aiud, predominat in compozitie este aluminiul. Si cea de la Aiud a stat in conditii de umezeala, malul unui rau. Cat priveste adancimea la care a fost gasita, iarasi nu este concludent. Poate a forat cineva un put acolo si a fost scapata prin acea gaura.
Cineva a zis: daca poate sa vina cineva cu o piesa identica putem elucida miserul obiectului de la Aiud. Pai la cate aparate si piese componente am construit numai in Europa credeti ca va gasi cineva o piesa asemanatoare?......Greu de crezut.
Adevarul este dincolo de noi

Ganditorul

#124
Citat din: jean din  02 August 2012, 23:00:58


Muncitorii care lucrau la extrasul nisipului dintr-o cariera aflata nu departe de raul Mures, au gasit la baza malului excavat trei corpuri ,,ambalate" parca in invelisul intarit format din nisipul puternic presat pe acestea si gros de aproape 10 metri.

Indepartandu-se cu grija stratul de nisip pietrificat din jurul pieselor, specialistii clujeni au gasit doua fragmente din scheletul unui mastodont tanar: o bucata din osul unui picior si o bucata de masea, cat si un obiect cu totul necunoscut.

Pe suprafata sa inferioara cat si lateral, obiectul prezenta urme ale unor lovituri repetate, dintre care unele au fost puternice.
Un aspect cu totul neobisnuit era existenta unui strat anormal de oxid de aluminiu pe intrega suprafata a obiectului. Este stiut faptul ca acest metal se oxideaza foarte greu in profunzime.


a) -Conform buletinelor de analiza contine:
- aluminiu in proportie de 92.74%, 80.5% sau79,17%
- cupru 6.2%, 6% sau 4,62%
Toti electricienii stiu ca, cablurile de aluminiu si cupru nu se leaga nicio data impreuna, datorita reactiei electrochimice ce apare intre aceste metale, coroziune.

b) -adancimea de 10 m, este posibil ca obiectul sa se fi aflat pe suprafata solului sau mult mai apropiat de suprafata la un moment dat, undeva lnga apa. Malul s-a prabusit si asa obiectul a ajuns pe fundul apei. In timp cursul apei s-a schimbat si asa obiectul a ajuns la 10 m adancime. Deci, acesta nu poate fi un criteriu pentru vechimea obiectului:

d) –a fost gasit impreuna cu oase de mamut tanar. Nu stim cu exactitate cat de impreuna au fost oasele si obiectul si nu putem verifica. Poate chestia cu oasele este o farsa pentru a putea explica vechimea  descoperiri.  Nu poti sa nu te intrebi ce ar cauta obiectul in apropierea oaselor? Doar daca a fost folosit pt. spargerea lor si lasat impreuna cu ele. Pai daca este asa, atunci unde sunt restul oaselor de mamut? Ca nu se pomeneste nimic de ele:

- Am subliniat cateva fraze din textele puse de Jean cu ceva timp in urma.
Ce face atat de special, de UFO-logic, paleontologic aceasta piesa de aluminiu de la Aiud ? Exact modul in care au fost gasite - sau mai precis modul in care au fost "ambalate" in nisip cele 3 piese - 2 oase preistorice si o bucata de aluminiu.
- Piese de aluminiu probabil ca gasim multe pe intreg cuprinsul tarii - dar una care sa fie - cel putin aparent - "ambalata" in aceleasi conditii ca oasele de mamut cu siguranta nu vom gasi. De aici reiese unicitatea ei.
- Ipotezele mai pamantene ( talpa de avion din ww2, unealat de "albit" postavul ) au de rezolvat o "cooincidenta = cum se face ca au fost in acelasi loc (si in acelasi timp  :?) cu oasele de mamut. Nu putem rupe cele 3 piese una de alta fara riscul de a transfoma piesa de al de la Aiud in ceva banal.
- E greu de inghitit aceasta coincidenta dubla - piesa e contemporana ... dar a cazut exact peste resturi preistorice
                                                                     - piesa este contemporana dar a fost supusa aceluiasi proces de "ambalare" in nisip ca si cele 2 oase preistorice.
De aici rezulta unicitatea piesei de la Aiud, de aici avem aceasta discutie a interventiei unei entitati civilizate intr-o perioada preistorica - in vremuri despre care stim ca omenirea abia inventa arcul cu sageti, cu varf ...de piatra.

Apoi mai e si elementul subiectiv - care aici ajuta cercetarii.
Cele 3 piese au iesit cumva in evidenta in cele cateva zeci de mcde nisip extras din albia raului. Au iesit in evidenta cu cevacare i-a facut pe muncitori (elementul subiectiv) sa le puna la un loc si sa cheme specialistii. E putin probabil ca escavand sute de mc de nisip sa gasesti DOAR 3 obiecte ingropate si pentru acelea sa chemi, sa deranjezi in perioada comunista, pe specialistii de la Cluj - din pozitia de muncitor cu sapa la nisip.
- Uitam contextul social al descoperirii - azi chemam televiziunile si pentru un copac taiat in care se vede "imaginea domnului". Atunci (1973) daca deranjai prea mult  - nu era tocmai comod pentru poztia si asa ingrata de muncitor cu sapa (si aici ma refer la sedintele de partid in care "idiotii" erau infierati proletar pentru ca au deranjat pe "tovarasii de la Cluj" pentru niste prostii gasite in nisip - cei care ati trait perioada stiti la ce ma refer ).

Contextul in care au fost gasite cele 3 piese duc la ipoteza ca s-a reclamat gasirea unor oase umane - respectiv a unei crime (ma indoiesc ca muncitorii au recunoscut sub stratul de nisip oasele de mamut ). De aceea cine are relatii poate accesa raportul initial, preliminar al descoperirii - "la cluj au fost gasite niste oase si o bucata de fier etc etc" abia apoi cred ca au aparut specialistii in oase preistorice si au dat un verdict mai clar, mai putin politienesc (militienesc) (probabil ca tot in acest raport isi are radacina ipoteza cu resturile unui avion WW2 si ale pilotului ). Nu avem pana acum marturia descoperitorilor initiali = a muncitorilor cu sapa (avem doar marturia si demonstratiile stiintifice ale celor care si-au insusit descoperirea (epocala) - si alea incomplete si interpretabile).

- Deci vreau sa spun ca avem date insuficiente si suntem intr-o discutie in care combatem "specialistii de la Cluj"(care pun cele 3 piese in acelasi site si in acelasi timp istoric)  fara sa stim datele initiale cu exactitate. Undeva acolo, in rapoartele initiale - daca le descoperim prin arhivele militiei/securitatii din acea perioada - vom gasi elementele esentiale care fac legatura intrecele 3 piese, piese care au fost tratate, studiate, cercetate de specialisti fara sa existe vre-o intentie de a elimina una din ele din ecuatie ( ganditi-va cat de "patriotic si politic" era sa vb de oase de mamut si de piesa de aluminiu fara sa-ti compromiti numele si profesia in perioada comunista - cand partidul le stia pe toate.)
-  Deci specialistii au avut la acel moment argumente "beton" cu care au convins capsomanii din cenzura politica ca cele 3 piese sunt din aceiasi perioada de timp . Si de aici eforturile de datare a piesei din Aiud, discutiile pe marginea existentei ei ...si nu aruncarea la gunoi.
Parerea mea .


P.S. daca era facatura (fals pus la cale de ....partid ) cu siguranta ca unul dintre "epocalii descoperitori" ar fi fost "savanta de renume mondial" - mare amatoare de comori, descoperiri ciudate, vraji si alte subiecte iesite din tipar.  Deci consider ca piesa de la Aiud e un "subiect fierbinte", real,  care la vremea aceea nu a atras la "autori" si clica de partid, ci doar pe cei implicati direct in cercetare. Cam atat despre partea subiectiva a subiectului. Tot parerea mea.


PSS - Daca e vb de Aiud e posibil ca muncitorii sa fi fost detinuti  - si de aici "inflamarea" subiectului si chemarea specialistilor de la Cluj.

jean

Nu ma asteapta nimeni la colt? :-o Pot sa intru in discutie? O sa pun in evidenta cateva citate de la colegul nostru Ganditorul.
Citatmodul in care au fost "ambalate" in nisip cele 3 piese - 2 oase preistorice si o bucata de aluminiu.
Nu le-a ambalat nimeni in nisip. Nisipul are proprietatea de a se pietrifica in jurul anumitor obiecte si in anumite conditii de umiditate si presiune datorita greutati. Cand eram copil si ma jucam in nisip gaseam diferite obiecte metalice (cuie) cu nisip pietrificat in jurul lor. Imi aduc aminte foarte bine acest aspect. Cat priveste cele doua oase am ceva indoieli in privinat lor.
CitatDeci vreau sa spun ca avem date insuficiente si suntem intr-o discutie in care combatem "specialistii de la Cluj"(care pun cele 3 piese in acelasi site si in acelasi timp istoric)  fara sa stim datele initiale cu exactitate.
Corect, nu avem suficiente date pentru a sti cu exactitate ce reprezinta. Specialistii?.....Ar fi interesant de aflat metodele lor de datare si cum si-au dat sama de la ce animal provin oasele. O poza cu oasele era binevenita, mai sunt si alti specialisti care pot sa-si dea cu parerea.
Citatdaca era facatura (fals pus la cale de ....partid )
Nu cred, erau pre prosti pt. asa ceva. Este un obiect real si mai mult ca sigur gasit acolo despre care nu avem informatii inainte sa fie gasit.
Adevarul este dincolo de noi

jean

Staniul = Cositor
STÁNIU (‹ it., lat.) s. n. Element chimic (Sn; nr. at. 50, m. at. 118,71, p. t. 231,9ºC, p. f. 2.362ºC, gr. sp. 7,28); metal alb-argintiu, maleabil și ductil. Se obține din casiterită prin reducere cu cărbune. Se prezintă în modificațiile alotropice α, β și γ. În combinații funcționează bi- și tetravalent. Se folosește mult în aliaje și la acoperirea altor metale, pentru a le proteja împotriva coroziunii. Este cunoscut din Antic. Sin. cositor.  http://dexonline.ro/definitie/staniu

Ca electonist, pot sa confirm ca, aluminiul nu prea se lipeste cu staniu. Am incercat sa lipesc table, fire de Aluminiu si nu prea merge, doar in anumite conditii de care nu-mi amintesc acum. Dar combinat cu celelalte elemente din compozitie , cine stie.
Adevarul este dincolo de noi

prodcomb

Câţiva termeni tehnici din engleză: fulling, mill, hammer, stock.
Deci maşina făcea împâslire. (De unde şi urmele de mamut lânos la faţa locului!)
Pălăriile se fac din pâslă, încălţămintea călduroasă la fel, etc.
Problemă: în patentele de invenţie nu se dau dimensiuni (cote) ale pieselor
şi nici materialul din care sunt confecţionate (doar prin haşuri sau alte semne
care indică tipul: metal, lemn, etc.).
Aluminiul nu mai era o delicatesă la confluenta secolelor XIX cu XX; şi cred că
mergea bine la pâslă, pe care nu trebuia să o înălbească.
În germană ar fi Waschmaschine, Hammerwalke, Walkmuhle.
Câteva maşini mai noi.

distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

horia2008

Citat din: prodcomb din  07 August 2014, 10:43:40
(De unde şi urmele de mamut lânos la faţa locului!)
..................
Aluminiul nu mai era o delicatesă la confluenta secolelor XIX cu XX

Amice, esti confuz rau... :roll:

Pai e de pe vremea mamutului lanos, sau de la confluenta secolelor XIX cu XX?

ori mai aveti mamuti lanosi in batatura??  :-o :-o




StarDust

#129
Citat din: prodcomb din  07 August 2014, 10:43:40
...
Problemă: în patentele de invenţie nu se dau dimensiuni (cote) ale pieselor
şi nici materialul din care sunt confecţionate (doar prin haşuri sau alte semne
care indică tipul: metal, lemn, etc.).
...

Din punctul meu de vedere, chiar avem o problema... Se pare ca nu exista nici un "patent".
Si mai exista un detaliu care mie imi confirma ca piesa de la Aiud nu e ceea ce afirmi, dar te las sa il descoperi. Uita-te bine la pozele obiectului. Nu e nici o graba...

Am intrebat ceva:
Citat din: StarDust din  03 August 2014, 22:03:50
Despre dimensiuni si masa ce parere ai? Un ciocan de regula e o piesa grea, facuta special sa loveasca cu o oarecare forta.
...

Ce parere ai?

Citat din: prodcomb din  07 August 2014, 10:43:40
...
Deci maşina făcea împâslire. (De unde şi urmele de mamut lânos la faţa locului!)
...
Aluminiul nu mai era o delicatesă la confluenta secolelor XIX cu XX...

Deci, sa inteleg ca la confluenta secolelor XIX cu XX existau inca mamuti??? Si asta in zona noastra?

Pana la urma am si eu o ipoteza, era o "mini fulling machine", deci o versiune in miniatura folosita la batut ciorapii oamenilor de Neanderthal ce veneau seara acasa de la vanatoare...
Ca doar si noi avem acum computere in miniatura...

P.S.
Horia, ne-am suprapus cu postarile  :lol:
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

horia2008

Citat din: StarDust din  07 August 2014, 11:04:21
Pana la urma am si eu o ipoteza, era o "mini fulling machine", deci o versiune in miniatura folosita la batut ciorapii oamenilor de Neanderthal ce veneau seara acasa de la vanatoare...
Ca doar si noi avem acum computere in miniatura...
Ar mai fi o ipoteza... :-D
Io cred ca erau traficanti de aliaje / metale de-astea ciudate (high tech aero-space  :roll:), pe care le disimulau ca piese in masinarii de gen, de altfel comune pe vremea aia  :mrgreen:


fiulploii

 :lol: :lol: :lol: devine tot mai amuzant acest ..aluminiu

prodcomb

Urme de mamut lânos au declarat că au găsit psudo-arheologii care au mistificat "decoperirea".
Bună ideea şi cu ciorapii de pâslă.
Schiţele arată ce fel de ciocan era şi principiul fizic folosit.
Maşinile prezentate de mine pot fi interpretate ca replici ale unora mai mari; unele au
ciocane cu dublu efect.
Sunt mai multe urme de uzură ale piesei care confirmă ceeace am presupus că este.
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

kandaon

#133
Din cate am inteles eu s-au descoperit niste oase de mamut sau ce o fi fost, nu vad ce legatura ar avea cu lana, pasla sau postavul.

Cat despre imaginile cu schite diverse, sincer, nu prea seamana niciuna cu piesa de aluminiu in discutie.
Adica pe baza lor poti sa tragi orice concluzie vrei, de la "da, probabil e ceva de genul ala, doar de la o masinarie diferita de care nu stim noi acum, n-avem poze cu ea" pana la "nu seamana mai deloc, nu poti sa spui ca are vreo legatura cu industria postavului din moment ce nu ai nimic identic, la fel de bine poate fi parte dintr-un tren de aterizare a ceva, piciorul unui robot sau pedala a nu stiu ce".

In plus si eu ma indoiesc ca s-ar fi folosit piese din aliaje speciale de aluminiu pentru a bate apa in piua sau a bate postavul sau mai stiu eu ce, iar din ce spun oamenii care s-au ocupat de studierea piesei (specialisti in metalurgie), stratul de oxid de pe ea ar fi putut sa apara doar dupa un anumit numar de ani (foarte multi, de la zeci de mii la sute de mii chiar).

Xanadron

#134
Inclin sa cred ca stimabilul prodcomb ar putea avea dreptate - in cazul asta, evident, fiindca-n alte ocazii a cam sarit calu' cu debunkareala. :lol:

Pe linga argumentele conexe designului piesei (functia creeaza forma) pe mine ma convinge... non-omogenitatea aliajului respectiv reiesita clar din analize.
Fie si doar factorul asta exclude, zic eu, originea presupus extraterestra a obectului. :-) Greu de imaginat deci un "extradimensional" calatorind cu viteze superluminice si amestecind c-un linguroi aliaje.
Favorizez deci si eu (fara sa fiu infailibil, evident) ipoteza unei piese fabricate pe la-nceputurile metalurgiei aluminiului (sfirsit sec. XIX - inceput sec. XX).

P.S. si adincimea de 10 m la care-a fost gasita piesa poate fi explicata - v. eroziunea brusca a meandrelor albiilor raurilor (n.b....pe malurile carora erau amplasate asemenea sisteme de spalare), cu ocazia unor viituri etc.

Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/