Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior

Creat de calator astral, 21 Noiembrie 2011, 22:20:07

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mm

CitatMa risc oricum sa afirm ca, daca un grup de forumisti de-aici ar beneficia fie si doar de echivalentul sponsorizarii initiale a BRD catre ARCA din 2009 (300.000 euro), ar fi rezultat "ceva" care macar ar fi zburat de colo-colo.
Fara nici o indoiala! Risc si eu sa spun ca te pot ajuta cu proiectele pentru orice parte mecanica (si tehnologia de executie). Se poate face si cu mijloace modeste (nu chiar "pe genunchi"), chiar daca unii nu cred ca ar fi posibil. Pe mine m-ar fi interesat sa obtin o tehnica de invizibilitate pentru acest avion. In sponsorizarea aia cred ca ar fi "incăput" si asa ceva.   :-)
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

Xanadron

Citat din: alx din  24 Noiembrie 2011, 18:04:13
Sa stii ca de mult ma bate gandul sa fac si eu cum oi putea si sa trimit un balonas catre straturile superioare ale atmosferei.Asa ca daca te hotarasti sa te bagi,eu zic ca pana in vara anului viitor am putea sa definitivam o astfel de jucarie...eu ma pot ocupa de partea de "avionica",respectiv dispozitive de control si inregistrare...sigur,imi doresc sa ma implic si in constructia balonului si tot ce mai e de facut acolo.
Ce zici? te bagi?   Si sigur,oferta e deschisa tuturor celor care pot contribui...ramane sa vedem ce se poate face.
Citat din: mm din  26 Noiembrie 2011, 18:26:46
  Fara nici o indoiala! Risc si eu sa spun ca te pot ajuta cu proiectele pentru orice parte mecanica (si tehnologia de executie). Se poate face si cu mijloace modeste (nu chiar "pe genunchi"), chiar daca unii nu cred ca ar fi posibil. Pe mine m-ar fi interesat sa obtin o tehnica de invizibilitate pentru acest avion. In sponsorizarea aia cred ca ar fi "incăput" si asa ceva.   :-)
...Dovezi reconfortante ca entuziasmul creativ nu-i chiar in coma-n Romania, :-D in ciuda vremurilor astora tulburi.
Chiar daca un asemenea proiect mi se pare greu realizabil (desi nu chiar imposibil) acum si-aici, macar din ambitia de-a contrapune o concurentza reala celor de la ARCA (si nu doar de-a carcoti "teoretic") cred c-ar merita efortul unei asemenea actiuni.
Care ar implica obstacole majore mai ales pe linia finantzarii (zice optimistul din mine, fiindca pesimistu' prevede si multe alte hopuri). :wink:

Nu trebuie uitat ca echipa lui Burt Rutan ("Scaled Composites" -  http://www.scaled.com/projects/ ) a investit de "x" ori mai mult decit premiul Ansari X-Prize de 10 milioane $ primit in 2004 dupa inaltarea la 112 km altitudine a lui SpaceShipOne (21 milioane a dat doar Paul Allen):
http://www.scaled.com/projects/tierone/spaceshipone_flies_again_within_14_days_-_wins_10m_x_prize

Ca sa nu mai vb. de vasta experientza a companiei (private, ce-i drept, dar cu numeroase comenzi de la DoD sau NASA) care a reusit, printre altele, primul zbor periterestru fara escala in 1998.
In fine, sint nenumarate aspecte de "puricat" pe tema unui asemenea proiect (real, nu fantasmagoric ca machetele statice ale ARCA - n.b. - vezi asemanarea suspecta a cabinei "supersonicului lor oxigenat" cu cea a avionului-purtator White Knight), dar poate om avea timp sa le luam pe rind - ca tot a trecut Elenin fara sa ne cada-n freza... :lol:
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

calator astral

Citat din: alx din  26 Noiembrie 2011, 12:59:26
calatorule,

ceea ce am subliniat eu in postul tau cred ca se cheama

SECRET DE SERVICIU! Chiar esti sigur ca aveai voie sa dai astfel de date?  :?


Citat din: Arhanghelul din  26 Noiembrie 2011, 14:23:25
ceea ce am subliniat eu in postul tau cred ca se cheama SECRET DE SERVICIU! Chiar esti sigur ca aveai voie sa dai astfel de date?  :?


La ditamai hardughia n-avea cum sa treaca neobservat ... asa ca nu vad ce mare secret sa fie ... sunt sigur ca miscartile portavioanelor sunt monitorizate in permanenta ... nici un razboi semnificativ nu sa dus fara ele in ultimi 30-40 de ani ...

... via Siria ... http://www.ziuaveche.ro/top-secret/armata-2/provocare-moscaleasca-rusia-trimite-nave-de-razboi-in-siria-pentru-a-bloca-o-interventie-militara-61542.html

Pregatiti ciaunul pentru mamaliga ...

http://www.ziuaveche.ro/international/externe/daca-cipru-va-fi-atacat-grecia-pregatita-de-razboi-cu-turcia-51597.html
http://www.ziuaveche.ro/international/externe/turcia-a-acuzat-israelul-ca-i-a-furat-dronele-50204.html


Nu-ti fie teama draga alex...ti-am spus ca am o personalitate "border-line", dar am precizat ca "nu sar calul" niciodata!

Sint un cercetator autodidact al fenomenului ozn, asta inseamna CURAJ si ACTIUNE. Daca nu ai curaj cum vrei sa descoperi secrete ascunse?! Cine afirma deci pe rufon ca stai "intins in pat si-ti vin toate raspunsurile" ca sanchi "te conectezi cu memoria akasha" sau cu "Constiinta Universala" si "instantaneu stii tot" minte cu nerusinare...

ps> uite, sa vezi ca nu mi-e teama, un cadou pentru tine alex si pentru toti colegii nostri forumisti, o poza facuta acum,luni la doispe jumate, deci pe loc, linga USS BUSH, cel mai mare si cel mai temut portavion din lume.


Arhanghelul

#33
Acesta stire ...poate face parte si din topicul cu legaturi catre stiri interesante ...
Dar in "second time" o afisez"  :evil: ...ptr. scumpul nostru coleg plimbaret ... si 111 cel fabricat de la cabina la "coada" ...

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/siria-a-cumparat-36-de-avioane-de-lupta-rusesti-159981.html

Sa nu uitam ca Rumania poate produce in fabriciile din tara  acest "super-soim' ... totul depinde de licenta de motor ...

http://ivchenko-progress.com/welcome.do?id=39

Motor folosit si de alti ....la pasaretele ieftine ...http://www.airforce-technology.com/projects/hongdusupersonictrai/
___________________________________________________________________________________
Sau putem foarte bine sa luam licenta de la copia vestica (?) ... Alenia Aermacchi M346

M 346 Master

Démonstration Aermacchi M-346 Le Bourget 2011


Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Xanadron

#34
Hai sa revenim totusi la... arcele noastre. :rocket: Maxima "cind o zbura porcu"" sint convins acum ca poate fi cu maxime succesuri :-D inlocuita cu "cind o zbura ARCA". Nu mai intru in argumentatii savante - simpla vizionare a clipului astuia e lamuritoare (de remarcat precizia extrema a masuratorilor - in centimetri!!!). :-o

http://www.youtube.com/watch?v=Xo9uu6wImWA&feature=player_embedded#!

Sau a astuia (unde se monteaza ceva peturi de Borsec :lol: pe post de hublouri - n.b.: pe exterior, contrar regulii nr. 1 a cabinelor presurizate).
ARCA: Drumul spre Supersonic - Episodul 107

Ori a astuia:
Road To Supersonic Episode 76
In care inocentii Doreli (meseriasi onesti ca instalatori de sanitare, ce-i drept) lucreaza "astronautic" cu cleste papagal si racorduri de chiuveta. :-o

Nu mai comentez "testarea in zbor" :roll: (mai clar: in pravalire parasutata in mare :-D) a asa-zisei cabine; in ritmul asta, himera IAR-111 o sa zboare in rate - azi o roata, maine un profundor etc.
Ce ma oftica cel mai mult e terfelirea (re)numelui siglei IAR de niste escroci tupeisti.

Culmea-i insa ca mass-media (inclusiv posturi TV "renumite") le face reclama spalatorilor astora de bani, :x in timp ce gogoritza ARCA "produce" in continuare fuse, carucioare si burlane, dezleaga un balon si baga fara rost perhidrol intr-o butelie de voiaj.
In rest, simulari peste simulari, plimbari prin lume si trancaneala "fara numar", ca sa mai curga sponsorizarile (a nu se uita - de ordinul milioanelor de euro pina acum)... :|

Clar, traim un vis urit de-o vreme-n Romania - si ARCA e doar una din fatzetele cosmarului. :fullmoon:
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Arhanghelul

#35
Citat din: Xanadron din  24 Ianuarie 2012, 12:54:31

Sau a astuia (unde se monteaza ceva peturi de Borsec :lol: pe post de hublouri - n.b.: pe exterior, contrar regulii nr. 1 a cabinelor presurizate).
ARCA: Drumul spre Supersonic - Episodul 107


Foarte bine observat ... pana si un elev de scoala generala ... ce-ar fi citi cartile lui Jules Verne ... stie cum se "monteaza" un hublou in submarin ,batiscaf sau "proiectil" lunar ...

Cel mai simplu hublou  cu forma muchiei tesita sa formeze un trunchi de con ... ce se monteaza la interior la cabinele presurizate sau la exterior la submarin sau batiscaf ... prin aceasta forma presiunile exercitate fac ca acesta sa aibe o entaseitate si mai buna ... asta spus la modul simplist ... la mintea copilului ...  :mrgreen:
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

tractorbeam

#36
Citat din: Arhanghelul din  24 Ianuarie 2012, 03:26:51
...Sa nu uitam ca Rumania poate produce in fabriciile din tara  acest "super-soim' ... totul depinde de licenta de motor ...

Cred ca te inseli grav , Romanica la ora actuala cu industria pe orizontala facuta pilaf nu poate sa produca mai nimic, eventual vreo ratzushca de cauciuc umpluta cu heliu.
Chiar daca ar primi o licenta de motor tot nu ar fi in stare sa produca celula si sistemele adiacente.
Stiu foarte bine care este nivelul de pregatire al  maistrilor militari de aviatie si mai stiu ca suntem cat se poate de departe de productia de serie a unei celule de supersonic.
Nu am fost in stare pe vremea lui nea Nicu sa facem decat un avion de atac la sol si la ala cu grave probleme la celula (noroc cu fratii Iugoslavi care ne-au scos din kakao), avion de inspiratie sovietica oricum.

Cred ca toata apararea europeana ar trebui sa se doteze uniform cu Eurofighter dar o alternativa pentru ridicarea nivelului stiintific ar fi si achizitia de SAAB-uri daca pachetul este financiar atractiv, totusi SAAB este sub Eurofighter Typhoon ca si sisteme. Evident noi fiind in prima linie in caz de conflict, nu are rost sa platim bani grei pe avioane scumpe care sa fie distruse la sol de rusnaci.
Mai bine cateva bunkere montane bine chitite si o flota de SAAB care sa poata opera de pe orice teren. Macar sa putem tine piept vreo 48 de ore pana vine cavaleria USAF. 

Cat priveste Su-37 si variantele, singurul progres real este instalarea motorului cu thrust-vectoring ceea ce ii sporeste maniabilitatea, manevra Cobra o faceau si cu Su-27 fara thrust-vector.
Degeaba faci manevra Cobra cu Sukhoi-ul  daca americanu'  te buleste cu o racheta AMRAAM sau un PHOENIX cu raza lunga cu cateva minute inainte ca tu rusnaku' sa faci aquisition-lock  si sa apesi pe butonul de lansare.

Pe simulari exista cateva scheme de evitare si de dogging missile ca sa scapi de racheta americana dar... aia trag si in mod "salvo" si atunci ai pus-o!

Xanadron

#37
Inclin sa subscriu la opinia pesimist-realista a colegului tractorbeam - evident ca luind in calcul situatia strict actuala, deloc favorabila oricaror demersuri creative in primul rind din cauza adevarului maximei "Va rugam sa ne scuzati, Nu producem cit furati". :-D
Fiindca finantzarea ramine problema number one in orice demers de genul asta - creierashe romanesti eficiente inca fiind disponibile (fie si doar cele de peste granitze, motivabile sa revina aici, temporar sau definitiv, doar cu destui... bani). :|
Bani care stim prea bine prin ce conturi "offshore" (sau buncare & Black Projects) sint ingropati.
SAAB-ul e in orice caz o optiune mult mai convenabila ca F-16, Rafale sau Eurofighter (ca raport pret/dotari-performante, dar si conditii de creditare).

Problematica achizitiei si/sau constructiei supersonicelor privita prin prisma strict militar-strategica e oricum mai complexa decit la prima vedere, fiind implicate interese mari din 1001 directii - inclusiv cea a Sfintului Comision. :-P
Care-i prezenta si la case mai mari - un singur exemplu: revolutionarul "Mudfighter" ARES dezvoltat de genialul Burt Rutan in anii '80 n-a fost primit cu aplauzele meritate de responsabilii U.S. Army, motivul real fiind ala ca era prea... ieftin. :lol:

Turbofan Killer Bee: Rutan ARES "Mudfighter" for U.S. Army Close Air Support
Excelent pentru atac la sol si sprijin al infanteriei, originalul canard turbofan ARES din materiale compozite (cu priza de aer pe stinga si tunul pe dreapta, extrem de manevrabil si capabil de 800 km/h) ar fi costat de... 50 de ori mai putin decit un jet-fighter "serios", putind deschide implicit perspective reale strategiei "swarm-fight"-ului dus cu "killer-bees" (lupta aeriana "in roiuri"). ARES avea nu doar un performant tun de 25 mm Gatling, ci si posibilitatea acrosarii a 4 rachete AMRAM AIM-120s ori AIM-9 Sidewinders. Mai multe detalii, prin zona asta:

http://www.combatreform.org/killerbees2.htm

In fine, in prezent se pare ca teoria extinderii rolului dronelor e in voga si ne putem astepta la aparitia unor escadrile de drone supersonice, pina la nivel de bombardiere grele. :roll:   

P.S. (ca sa fiu macar o tzira si ontopic): Sint convins ca IAR-111 poate indeplini si rolul de bombardier, utilizabil indeosebi pentru vizualizarea prin platinare intensa a blondelor inamice :-D (cu jeturi de perhidrol, evident)... :lol:                       
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Arhanghelul

#38
Citat din: tractorbeam din  24 Ianuarie 2012, 17:35:04
Cred ca te inseli grav , Romanica la ora actuala cu industria pe orizontala facuta pilaf nu poate sa produca mai nimic, eventual vreo ratzushca de cauciuc umpluta cu heliu.
Chiar daca ar primi o licenta de motor tot nu ar fi in stare sa produca celula si sistemele adiacente.
Stiu foarte bine care este nivelul de pregatire al  maistrilor militari de aviatie si mai stiu ca suntem cat se poate de departe de productia de serie a unei celule de supersonic.
Nu am fost in stare pe vremea lui nea Nicu sa facem decat un avion de atac la sol si la ala cu grave probleme la celula (noroc cu fratii Iugoslavi care ne-au scos din kakao), avion de inspiratie sovietica oricum.

De acord cu tine 90% ... nu face confuzie intre poiectant/inginer si maistru /tehnician ...
Romania a construit din totdeauna sub licenta anumite componente ... in special "motorizarea" si avionica ...
http://www.aviatori.ro/articole_details.php?id=5

Industria "aerului" a ajuns la stadiul actual datorita ...
Citat din: Xanadron din  25 Ianuarie 2012, 14:24:57"Va rugam sa ne scuzati, Nu producem cit furati". :-D
http://www.certitudinea.ro/articole/de-la-lume-adunate/view/radu-berceanu-implicat-in-actiuni-de-spionaj-militar-in-favoarea-israelului

On-topic... Asa ca IAR 111 are niste stramosi mai reusiti decat el ...

http://ro.wikipedia.org/wiki/IAR_95
http://en.wikipedia.org/wiki/Novi_Avion

La 20 de ani de la Lovilutie am fi fost la alt stadiu cu jetul romanesc ... prin colaborari ,achizitii de licente si join- venture   ... poate la stadiul asta    http://en.wikipedia.org/wiki/CAC/PAC_JF-17_Thunder daca nu superior ...

Other source:

http://anonymusgerula.wordpress.com/2010/04/14/dosarul-de-spionaj-al-lui-berceanu-redeschis-la-bruxelles/





Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Arhanghelul

#39
Citat din: tractorbeam din  24 Ianuarie 2012, 17:35:04

Cred ca toata apararea europeana ar trebui sa se doteze uniform cu Eurofighter dar o alternativa pentru ridicarea nivelului stiintific ar fi si achizitia de SAAB-uri daca pachetul este financiar atractiv, totusi SAAB este sub Eurofighter Typhoon ca si sisteme. Evident noi fiind in prima linie in caz de conflict, nu are rost sa platim bani grei pe avioane scumpe care sa fie distruse la sol de rusnaci.
Mai bine cateva bunkere montane bine chitite si o flota de SAAB care sa poata opera de pe orice teren. Macar sa putem tine piept vreo 48 de ore pana vine cavaleria USAF.

Daca tot am postat din greseala de doua ori ... sa mai adaug ceva "virtual"...

http://resboiu.wordpress.com/tag/iar-xt/

Hai ...ca prinde forma clasica de "cornet" ...
https://picasaweb.google.com/114503320666283130750/IAR111T1AndT2Airframe#slideshow/5685132661933497394
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

Arhanghelul

#40
Se pare ca si eu mai gresesc ... deh ... inseamna ca sunt ... om...  :-D

http://www.lovendal.net/wp52/ar-putea-un-balon-sa-zboare-in-spatiul-extraterestru-am-putea-ajunge-cu-balonul-pana-la-stele-da/

Deci nu trebuia sa-i tot pistonez  :evil: ...sa renunte ... la lansarea pendulului ... cu balonul ...  :mrgreen:

Acum noi romanii ... eram pionerii de la marginea universului ...  :fullmoon:

Acum ramanem ... niste diletanti supersonici  :rocket: si ... viitori hypersonici ...  :ufo:

http://www.220.ro/emisiuni-tv/Racheta-Alba/Z4m0IbI0KW/

On - topic ... hot news ....

https://www.arcaspace.com/

https://www.arcaspace.com/ro/executor_ro.htm
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

kefren

   Cei de la ARCA avaseaza in munca lor,incep realizarea motorului si anunta ca primesc donatii in atingerea acestui scop,..................cine se ofera??? : :roll: :-D :lol:


   http://www.realitatea.net/google-lunar-x-prize-arca-a-inceput-constructia-motorului-avionului-supersonic-iar-111_908980.html

alx

Pai ma ofer eu,si cred ca as putea sa donez motorul.Adica le ofer pe tava un bax de coca-cola,si astept sa se ofere cineva sa doneze si combustibilul,respectiv 6 mentosane...le explic si cum trebuie sa puna mentosanele in coca-cola,si cum sa construiasca ajutaje pentru a dirija jetul produs in directia dorita de ei...
Si asa am mai rezolvat o problema...acu sa vedem cine le ofera avionica? adica niste sfoara si cateva bucati de sindrila... :-D
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Xanadron

#43
Citat din: kefren din  31 Ianuarie 2012, 21:36:19
   Cei de la ARCA avaseaza in munca lor,incep realizarea motorului si anunta ca primesc donatii in atingerea acestui scop,..................cine se ofera??? : :roll: :-D :lol:

http://www.realitatea.net/google-lunar-x-prize-arca-a-inceput-constructia-motorului-avionului-supersonic-iar-111_908980.html

:-D Ce ma intriga e ca ARCAsii cer acum donatii in dolari $$$ - poate ca au informatii certe despre desfiintarea euro?! :roll:

Serios acum, cei 200.000 USD ceruti de impostorii ARCA ar reprezenta max. 0,1% (UNU LA MIE) din costurile minime necesare dezvoltarii unui motor cu reactie modest.
Nu mai are rost sa revin asupra strategiei lor de escroci marunti, strecurind pseudotermeni "savanti" in toate apelurile lor caragialesti (ex.: fibre de quartz si carbon, rasini fenolice, epoxidice etc - de parca astea nu s-ar topi in minutul urmator "aprinderii" asa-zisului motor).
Ghiveciul anti-tehnic eructat pe cimpia netului e jalnic, dar e unica lor speranta pt. aburirea unor naivi entuziasti.

O sursa interesanta pt cei pasionati de domeniul aero si costurile implicate: 

http://www.defense-aerospace.com/dae/articles/communiques/FighterCostFinalJuly06.pdf

...de unde aflam ca un F-22A costa de pilda mai mult decit greutatea lui in aur! :-o
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

calator astral

Noua ne trebuie avioane noi, ultramoderne, de calitate, pina si tari relativ sarace ca India se echipeaza cu modele occidentale, vorba nu-stiu-cui "sa numai aud de rusii aia!". Sa-si tina vechiturile, sicrie zburatoare. http://www.ziarelive.ro/stiri/succes-urias-al-frantei.-india-cumpara-126-de-avioane-rafale.html
Citat din: Arhanghelul din  24 Ianuarie 2012, 03:26:51
Acesta stire ...poate face parte si din topicul cu legaturi catre stiri interesante ...
Dar in "second time" o afisez"  :evil: ...ptr. scumpul nostru coleg plimbaret ... si 111 cel fabricat de la cabina la "coada" ...

http://www.capital.ro/detalii-articole/stiri/siria-a-cumparat-36-de-avioane-de-lupta-rusesti-159981.html

Sa nu uitam ca Rumania poate produce in fabriciile din tara  acest "super-soim' ... totul depinde de licenta de motor ...

http://ivchenko-progress.com/welcome.do?id=39

Motor folosit si de alti ....la pasaretele ieftine ...http://www.airforce-technology.com/projects/hongdusupersonictrai/
___________________________________________________________________________________
Sau putem foarte bine sa luam licenta de la copia vestica (?) ... Alenia Aermacchi M346

M 346 Master

Démonstration Aermacchi M-346 Le Bourget 2011