Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Utopii supersonice : IAR 111 Excelsior

Creat de calator astral, 21 Noiembrie 2011, 22:20:07

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

calator astral

              :star:
Am cazut din intimplare pe o stire neobservata, prea putin mediatizata, am verificat pe rufon si nici aici nu s-a vorbit de asta...:

>    "Supersonicul românesc IAR-111 Excelsior a fost testat cu succes deasupra Mării Negre."

Doamne cit de frumos mai e...!

"Avionul supersonic IAR-111 este un aparat destinat lansării rachetei spaţiale Haas II pentru competiţia de astronautică Google Lunar X Prize.
Programul ARCA pentru Competiţia Google Lunar X Prize este finanţat cu surse exclusiv private având programat primul zbor în toamna anului 2012.
ARCA a decis să nu comunice deocamdată valoarea programului.
Printre programele dezvoltate la ARCA se numără şi racheta Demonstrator 2B, echipată cu primul motor din lume realizat din materiale compozite, reutilizabil, care a fost lansată cu succes, de pe ţărmul Mării Negre;
sistemul Stabilo care a executat două zboruri până în prezent, misiunea 1, lansată la o altitudine de 14.700 m, în stratosferă; şi Misiunea 2 lansată la o altitudine de 12.000 de metri, deasupra Mării Negre.
Totodată, ARCA a lansat prima rachetă spaţială românească, Helen 2, tot din largul Mării Negre, realizând astfel primul zbor din cadrul competiţiei Google Lunar X Prize, care vizează trimiterea unui robot pe suprafaţa Lunii de catre o organizaţie privată.
Racheta suborbitală Helen este demonstrator tehnologic pentru competiţia Google Lunar X Prize.
Zborul de test pentru Helen a fost amânat de două ori, în 2009 (Misiunea 3) şi 2010 (Misiunea 4), din cauza dificultăţilor întâmpinate în lansarea balonului purtător. Pentru a testa avionica rachetei Helen, ARCA a lansat a Sânpetru, la începutul anului 2010, Misiunea 5.
Lansarea cu succes a primei rachete spaţiale româneşti, Helen 2, în cadrul Misiunii 4 B, a avut loc la 1 octombrie, 2010, din largul Mării Negre, racheta a atins altitudinea de 40 de kilometri."

Sa moara toti dusmanii nostri de necaz!
                  -calator-
                   :rocket:




alx

#1
Stirea asta e un mare fass...stii de ce?
pt ca ei au testat :"Cabina avionului supersonic IAR-111 Excelsior a fost testată de Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA), în zbor, luni, deasupra Mării Negre, în cadrul Misiunii 6, evenimentul realizându-se cu succes, au declarat pentru Mediafax reprezentanţii ARCA."
stirea aici : http://www.gandul.info/magazin/supersonicul-romanesc-iar-111-excelsior-testat-deasupra-marii-negre-simulare-cu-aparatul-de-zbor-video-8811280
   si daca nimeni nu a bagat-o in seama,e pentru ca nu merita bagata...pur si simplu au agatat cabina de o parasuta si i-au dat drumul...daca asta se poate chema test de avion...eu sunt popa!
   Ideea e ca Arca nu au facut nimic in ultimii ani....de fapt au facut:au tocat fonduri fara numar,fara numar,si au prezentat filmulete de simulare facute pe calculator...si au fost batuti de niste tineri,care au investit cateva sute de dolari,si au urcat un balon la vreo 32 km in aer,ba au mai si facut poze... :lol:    http://www.descopera.ro/dnews/4062674-imagini-din-spatiu-capturate-din-balon

PS   calator astral,de acum inainte te rog insistent sa precizezi sursa (din motive de copyright) si sa nu mai trunchiezi citate! 
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Xanadron

#2
Acum aproape un an, era sa transform cu colegul Kbal stirea asta in... topic: :-D

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,550.msg54551.html#msg54551

Imi pastrez in orice caz pozitia (sceptica) de-atunci - similara cu cea a lui alx -, fiind si-acum de parere ca sponsorizarea BRD ramine un simplu act de marketing.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

alx

#3
asta e o stire mai calda,si mai interesanta,desi nici ea nu e chiar noua...

Agentia Spatiala Romana (ROSA) a participat pe 15 Octombrie a.c. la realizarea unui experiment de zbor cu balon de mare altitudine. Initiatorul si sustinatorul acestui proiect a fost revista Stiinta si Tehnica.

Din partea ROSA, cercetatorul stiintific Florin Mingireanu a asigurat coordonarea tehnica, proiectarea si constructia sistemelor de zbor precum si integrarea acestora pentru zbor.

Din partea Stiinta si Tehnica, Catalin Beldea a fost responsabilul cu incarcatura foto/video de pe nacela precum si initiatorul proiectului.
De asemenea zborul a beneficiat de sprijinul clubului de radioamatori YO3KSR  echipa clubului fiind condusa de dl. Adrian [/i]Florescu - expertul echipei de tracking radio.

In cadrul experimentului balonul si incarcatura stiintifica a acestuia a atins altitudinea maxima de 35.304 metri. Lansarea a avut loc din punctul¨44°49.88' N 28°01.98' E iar aterizarea a avut loc in Insula Mare a Brailei la vest de localitatea Agaua in punctul de coordonate: 44°49.88' N 28°01.98' E

Pe parcursul zborului a fost transmisa in timp real pozitia precum si alti doi parametric:


-          Temperature din nacela

-          Tensiunea de alimentarea a sistemului de tracking radio

Obiectivul principal al acestui zbor a fost realizarea de fotografii de inalta rezolutie si filmare HD precum si recuperarea nacelei. Acestea s-au realizat integral, in timpul zborului sistemele de la bord realizand peste 500 de fotografii si 3 ore de filmare HD.

Sarcina utila a constat din:


1.)    Sistem tracking radio 144.800 Mhz

2.)    Camera video HD- inregistrare la bord

3.)    Aparat foto 12 Mp- inregistrare la bord

4.)    Sistem televiziune timp real


mai multe detalii si informatii aici:  http://www.rosa.ro/index.php/ro/comunicare/noutati/524-experiment-zbor-cu-balonul-la-mare-altitudine.html
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

calator astral

#4
Alx>e buna stirea si putin mai noua,asa e,dar e vorba de un simplu balon!
Revin pe raspunsul tau precedent, uite ce: te rog frumos verifica stirea aia pe care ma acuzi ca am schimbat-o, uita-te la ea exact asa cum a fost publicata de "Gandul".

Revino te rog ulterior aici si spune-mi ce vezi tu scris acolo, ce titlu are:

1) -"Cabina supersonicului IAR 111 testata deasupra Marii Negre." ( varianta ta).

2) -"Supersonicul IAR 111 testat deasupra Marii Negre." (varianta mea).
__________
"si restu e tacere..."

calator astral

#5
Oricum nu e deloc rau ca ai nostri se misca si ei si mai au idei si proiecte...macar sa faca mare branza cu Proiectu asta...

Arhanghelul

#6
Citat din: calator astral din  21 Noiembrie 2011, 23:19:35
Oricum nu e deloc rau ca ai nostri se misca si ei si mai au idei si proiecte...macar sa faca mare branza cu Proiectu asta...
A.R.C.A. este un tocator de fonduri ... inutila(alieneaza visarea creatoare romaneasca nonproductiva)... de la racheta "pendul" propulsata de apa oxigenata ... pentru care au deplasat si-o nava militara corveta 281 (ce nu este ieftin sa fie urnita din "garaj") ...

Mai bine vedeai IAR XT (adevaratul IAR 101) ...

http://resboiu.wordpress.com/2011/11/02/ar-putea-fi-iar-xt-viitorul-avion-de-antrenament-al-poloniei/
http://rumaniamilitary.wordpress.com/2011/07/03/aripi-romanesti-iar-xt/
https://rumaniamilitary.wordpress.com/tag/iar-xt/

Si daca tot visam ..Romania la saracia ei are nevoie de niste "jucari" la portofelul ei ...

http://en.wikipedia.org/wiki/Alenia_Aermacchi_M-346_Master
http://en.wikipedia.org/wiki/Yakovlev_Yak-130

Toate jucariile alea micute sa  vina sub comanda sefului de escadrila ce vine pe     http://en.wikipedia.org/wiki/Sukhoi_Su-34 ...

... stiu ca a-ti rade de asa avionutze dar cu rachete ghidate de radare terestre matura si un F22 ("aparent" invizibil radar)... cine stie ce-au facut iugoslavi ... cunoaste ... suntem o tara "saraca " acum  ... asa ca nu trebuie decat sa ne aparam un timp (saptamani) .daca dureaza mai mult nu facem fatza ..
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

alx

#7
Citat din: calator astral din  21 Noiembrie 2011, 23:13:33
Alx>e buna stirea si putin mai noua,asa e,dar e vorba de un simplu balon!
Revin pe raspunsul tau precedent, uite ce: te rog frumos verifica stirea aia pe care ma acuzi ca am schimbat-o, uita-te la ea exact asa cum a fost publicata de "Gandul".

Revino te rog ulterior aici si spune-mi ce vezi tu scris acolo, ce titlu are:

1) -"Cabina supersonicului IAR 111 testata deasupra Marii Negre." ( varianta ta).

2) -"Supersonicul IAR 111 testat deasupra Marii Negre." (varianta mea).


__________
"si restu e tacere..."

Aici e articolul din Gandul    http://www.gandul.info/magazin/supersonicul-romanesc-iar-111-excelsior-testat-deasupra-marii-negre-simulare-cu-aparatul-de-zbor-video-8811280

Si daca titlul e cum l-ai pus tu,stirea e despre testul cabinei.Asta pentru ca doar cabina exista in momentul de fata in realitate,restul avionului e pe youtube... :lol:



Cat despre stirea cu balonul...pai ROSA au facut cu sute de euro ce nu a facut ARCA cu milioane de euro,adica au trimis un aparat la limita atmosferei,au facut diferite teste plus imagini,iar mie personal treaba asta mi se pare etraordinara...orice ai zice tu.
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

calator astral

#8
Citat din: alx din  22 Noiembrie 2011, 08:53:53
               
                    (...) titlul e cum l-ai pus tu (...)


   bun, alex. Iti multumesc.

Recunosc ca nu am dezvoltat aspectul tehnic al testului, am redat doar in mare citeva informatii despre Proiect si ARCA.
Precizez ca nu am actiuni la ARCA, am postat de pe mobil si nu pot selectiona integralitatea textului,am ales doua trei informatii semnificative.
O zi buna alex.

ps> oricum pe de alta parte m-am saturat sa aud ca nu facem mai nimic nici in acest domeniu, ca in atitea altele, parca sintem lesinati...
Dar nici epavele alea rusesti propuse de "arhanghelul" nu pot fi o solutie viabila, cel putin pe termen mediu si lung.

daca titlul conteaza asa mult,ti-am pus unul care sa fie in concordanta cu tema si cu realizarile       alx

Nox

#9
Nu mai scrieţi tâmpenii! A.R.C.A., în ceea ce priveşte subiectul de faţă şi anume IAR 111/Google Lunar X Prize, beneficiază de fonduri exclusiv private (Google). Iar pentru proiectul acesta, dacă ţinem cont de destinaţia finală, suprafaţa Lunii, nu cred că îţi ajung câteva sute de dolari. Tinerii aceia de care pomeneşti tu alx, ştii la fel de bine ca mine că au fost sponsorizaţi la greu că altfel nu ridicau nicio pungă de plastic în aer.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

alx

Citat din: Nox din  22 Noiembrie 2011, 20:46:15
Nu mai scrieţi tâmpenii! A.R.C.A., în ceea ce priveşte subiectul de faţă şi anume IAR 111/Google Lunar X Prize, beneficiază de fonduri exclusiv private (Google). Iar pentru proiectul acesta, dacă ţinem cont de destinaţia finală, suprafaţa Lunii, nu cred că îţi ajung câteva sute de dolari. Tinerii aceia de care pomeneşti tu alx, ştii la fel de bine ca mine că au fost sponsorizaţi la greu că altfel nu ridicau nicio pungă de plastic în aer.
absolut corecta remarca ta vizavi de finantari...stiam si eu asta.Insa problema se pune altfel:ce realizari CONCRETE au "savantii" astia?   Lansari esuate de rachete,concepte care deja s-au dovedit nefezabile,o MULTIME  de filme/simulari pe calculator ale unor avioane/rachete si,in sfarsit,o CABINA GOALA,care ar trebui sa fie a unui avion suborbital.Pai sa ma scuzi,da eu vad aici o uriasa masina de spalat bani,indiferent de unde or proveni banii astia.Cu alte cuvinte,visam sa castigam X-prize,dar pana acum avem o cochilie...si aia goala.
  In schimb,"savantii" de la arca se plimba bine mersi in toata lumea,pe unde au chef ei,adica...si ne mai miram ca au numai simulari de 2 lei de prezentat?
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Xanadron

Hmm... de unde pina unde sa finanteze Google iluzoriile "programe" A.R.C.A.? Ca vor da (sau nu) ceva premii celor ajunsi cu roboteii lor pe Luna :moon: - asta-i o alta poveste.

Banca Romana de Dezvoltare (BRD), reprezentata de Claudiu Cercel (director adjunct din 2 Oct. 2009) le-a dat pe 26 octombrie in acelasi an 300.000 mii euro celor de la ARCA fara ca macar sa astepte testul rachetei "Helen" programat ulterior. Cum poate fi finantata o organizatie cind toate datele aratau ca nu foloseste cum trebuie fondurile si istoria lor era un lung sir de proiecte abandonate in faze incipiente? :roll:
Nea' Cercel asta a planificat mai mult ca sigur o sustragere de fonduri din BRD sub pretextul finantarii unor proiecte "indraznete" - tipu' fiind oricum pomenit prin presa inca din 2001 ca implicat in operatiuni de spalare de bani. :x
Sint voci care sustin ca totu-i incropit sub deviza mioritica "fifty-fifty" si cei de la ARCA stiu perfect "tabla impartirii". :-D

Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Arhanghelul

#12
Citat din: calator astral din  22 Noiembrie 2011, 09:23:06
Dar nici epavele alea rusesti propuse de "arhanghelul" nu pot fi o solutie viabila, cel putin pe termen mediu si lung.

daca titlul conteaza asa mult,ti-am pus unul care sa fie in concordanta cu tema si cu realizarile       alx

Epavele alea (transonice/supersonice) ... sunt printre primele in top la avione usoare de atac (LCA) si antrenament  ... in prezent ... si SU-34 asistat de radar terestru si detectoarele  barice si termice  ... iti da jos pana si un F-22 Raptor (nr. 1 in lumea super-pradatorilor zburatori) ...

Off topic : http://dudelol.com/sonic-radar-thats-how-it-used-to-be/
Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

fiulploii

Probabil se incadreaza tot la utopii sau la propaganda de partid cele ce urmeaza:
  - prin anii '987 circula zvonul ca noi , romanii facusem un prototip de avion suta la suta romanesc care putea actiona in 2 medii , aer si apa . Si ca prototipul fusese testat in Marea Neagra si trecuse testele . Insa, si acolo ca si la modelul de Dacia Lastun , una a fost prototipul si altul modelul de serie  - care nu a mai apucat sa fie in viata , venind agitatia de iarna .
  Stie sau a auzit cineva ceva mai mult ?  :-D ca ar fi interesant de stiut

Cautatorul

In loc sa inceapa cu motorul ei incep cu cabina....

Imi aduc aminte ca in copilarie vroiam sa fac un robot care sa faca ce fac si oamenii. Am inceput sa-i fac din carton si lemne capul, corpul si facusem si ceva picioare. Mi-am zis ca mare scofala n-o fi sa-l faca sa mearga si sa vorbeasca asa ca m-am si apucat de treaba cu exteriorul...   Normal, treaba s-a impotmolit cand am vrut sa-l fac sa se miste...

Asa si astia cu nava lor spatiala... Au inceput cu alesul culorii navei...


Asta apropo de articolul de la:
http://www.realitatea.net/arca-a-finalizat-structura-cabinei-primului-avion-supersonic-romanesc-iar-111-excelsior-foto_850394.html

unde vad ca au baut si sampanie pentru o cutie... careia ii spun cabina avion...