Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

A aparut cartea Nucleul - Enigma Spionajului Romanesc

Creat de Ronin, 27 Octombrie 2011, 22:46:26

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Ganditorul

#15
S-a vb mai sus de "alegeri adevarate".
Alegerea liderului este in primul rand o problema sociala. Intr-un fel se alege liderul intr-o societate cu o minima divizare a muncii, respectiv o minima sfera de interese (antichitate) si alta e alegerea liderului intr-o societate in care divizarea muncii este infinit mai mare, cum mai mare si diversificata este si sfera de interese ce trebuie satisfacuta de lider.
In aceste conditii nu cred ca varianta idilica a alegerilor antice mai este valabila. Nu cred ca liderul trebuie sa aiba numai calitati de "cinste si onoare".
Sunt prea multi cei care si-au jertfit viata lor si a familiei pe acest altar al "cinstei si onoarei" pt ca apoi sa fie uitati de societatea pt care s-au sacrificat - daca vrei putem porni de la Mihai Viteazu si Brancoveanu, trecem pe la Vladimirescu si Cuza, si putem sfarsi cu Maresalul Antonescu si Ceausescu.
Asa ca eu cred ca liderul si relatia lui cu societatea trebuie sa fie una bazata pe eficienta de scurta durata -  4 ani in cazul democratiei actuale. Eficienta inseamna in primul rand perioada de timp in care poti conduce destinele unei societati fara sa fi iinfluientat de presiunile altor societati adiacente . Cinstea, corectitudinea ... sunt calitati necesare dar nu suficiente.
Puterea de sinteza, puterea de previziune si organizare, puterea de ati gasi aliati interni si externi care sa mearga pe acelasi drum ca al tau, puterea de a initia, genera si sustine situatii care sa-ti fie favorabile, dar mai ales modul in care sti sa-ti alaturi masele in proiectele tale, dincolo de influientele si presiunile externe, sunt calitati necesare liderului de azi.

Revenind la "ce ne doare mai tare" adica la ziua de azi - noi nu stim sa mai facem o prognoza pe termen mediu si lung, nu mai stim sa facem oproiectie a societatii pe termen mediu si lung (si mergem - dorind sa scapam de planificarea socialista -pe un  drum al amatorismului sii organizarii din mers a societatii ). Ori asta nu poate duce nicaieri - suntem intr-o lunga deriva din care, poate, putem exclude acesti ultimi 2 ani cand parca s-a mai legat cate ceva.
In aceste conditii ce  poti cere unui "nucleu" de informatii ... sa faca ceea ce nu doreste o tara intreaga ? Sa gaseasca solutii miraculoase pt cei care nu vor sa-si planifice viata mai departe de "ziua de maine"? Sa faca ordine intr-un grup social al carui "stalpi de sustinere" sunt maneaua, misoginismul, berea si lenea ? Sa gaseasca repere de sprijin moral intr-o societate care nu mai citeste decat ziarul si se "informeaza" din TV ? Sa gaseasca solutii pentru ca fiecare sa-si gaseasca respectul de sine si sa nu mai treaca indiferent pe langa multitudinea de mici fapte antisociale care ne sufoca  ? Sa invete pe fiecare roman ca forta sta in unitate sii organizare si nu in dezbinare cotidiana ?
Pt ca orice s-ar spune "planificare" inseamna "colaborare" - si daca reusiti sa-mi araatati 2 entitati profesionale care colaboreaza constructiv intre ele si in interiorul lor, in Romania ... atunci imi retrag cuvintele cu scuzele necesare.
Dar eu asa vad - am invatat in acesti 20 de ani sa ne mancam atat de tare intre noi ca nu mai avem nevoie de dusmani externi pentru a ne naruii in colaps.
E de ajuns un mic stimul extern ( de obicei stimul media...) si devoram cu placere orice semen sau conational - indiferent de meritele lui profesionale sau morale.

P.S. - Randurile din interventia de mai sus nu au fost o critica... pur si simplu au fost niste ganduri puse pe hartie pentru a fi citite si dezbatute. Daca nu am reusit sa ma fac inteles in acest fel, imi cer scuze.

romulus

CitatE de ajuns un mic stimul extern ( de obicei stimul media...) si devoram cu placere orice semen sau conational - indiferent de meritele lui profesionale sau morale.
Nu esti departe de adevar . Hai sa ne intrebam insa : DE CE ?
De ce se intampla asa?
Este posibil ca un oarece raspuns sa-l vedem/gasim chiar in cartea despre care discutam : Nucleul .
In orice caz, daca cineva doreste sa stie, raspuns la intrebarea de mai sus va gasi in multimple locuri, daca va urmari  unele scrieri ale fostilor (ori actualilor, cine stie? ) ofiteri/cadre/agenti  (alegeti) de informatii .
Daca doriti parerea mea in directia asta suna cam asa: inca de dinainte de 1989 s-au pus bazele unei " constructii europene - si poate planetare"; in acea "constructie" Romania are un loc si rol  bine stabilite si definite, iar tot ceea ce s-a intamplat de atunci incoace, nu a facut decat sa urmeze strict, acel plan . Ca pe percurs s-au mai adus corectii si "ajustari" este neimportant, locul si rolul nostru au ramas aceleasi . Eu nu vreau sa-l numesc ori sa definesc acel rol. Fiecare dintre voi/noi avem ochi , urechi, creier... Judecati si singuri !
Am zis !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

mm

CitatIn aceste conditii nu cred ca varianta idilica a alegerilor antice mai este valabila. Nu cred ca liderul trebuie sa aiba numai calitati de "cinste si onoare".
Punctul tau de vedere este eronat. Practica ne arata ca se merge pe solutiile antice si azi, in aspecte tehnice din cele mai importante, care insa au fost permanent imbunatatite.
  Ca sa dau niste exemple:
- Casele cu colturi, supraterane desi pot fi circulare, sferice, hexagonale, etc. si de preferat subterane, din nenumarate considerente tehnice (izolare termica naturala, efecte benefice asupra vietii in structuri fagure, etc.). Se pastreaza solutia antica, nemodificata desi actualizata/imbunatatita in privinta materialelor moderne, a tehnologiilor mai rapide, etc.
- Se foloseste focul din vreascuri si azi desi pompele de caldura sunt puse la punct si oferite pe piata. (Ce-i drept una e 15.000 e.)
- Oamenii epocii de piatra nu s-au schimbat (nici) pana azi deci nici relatiile dintre ei si prin urmare structurile lor de organizare naturale sunt perfect valabile si azi.
- Pot sa mai adaug ciorba de perisoare si sarmalele si carnatii afumati dar mi-e teama ca ies binisor din topic.

  In ce priveste "liderul tehnic" (tehnocrat ii zice acuma), hai sa ne uitam la sefii de state sau de guverne: de regula ei au alta meserie decat cea tehnica, unii chiar nu par sa fi trecut prin vreo scoala. Si totusi se descurca! De ce? Pentru ca urcand pe scara ierarhica ai tot mai putin nevoie de pregatire (tehnica) de specialitate dar tot mai mult ai nevoie de sentimente umane, de corectitudine, de spirit si acestea se cuprind bine in "cinste". (Cuvantul cinste e mai complicat decat credem noi.) Si pe urma, ca sef ai la dispozitie toti specialistii tehnici pe care ii pui sa rezolve aspectele tehnice. Ceausescu era cizmar dar a infiintat zeci de institute de cercetare si a construit obiective care te lasa si azi cu gura cascata. Pai nu el le-a construit, ci specialistii.
  Prin urmare, eu ca si inginer, nu am nevoie de un director atotstiutor (desi n-ar fi rau sa fie asa insa nu e posibil mereu) ci de unul cinstit care sa reactioneze cinstit atunci cand ii prezint o problema la care ma pricep (ca de-aia sunt platit) si sa ia decizia in sensul rezolvarii ei, nu ca sa le scalde, amane, sa le "confuzeze", etc. Excludem varianta ca daca cineva e cinstit apoi poate fi tampit.   

CitatAsa ca eu cred ca liderul si relatia lui cu societatea trebuie sa fie una bazata pe eficienta de scurta durata -  4 ani in cazul democratiei actuale.
Ai dreptate. Numa ca daca dupa un an liderul o ia razna nimic nu te impiedica sa-l schimbi, conf. regulamentului (aplicat si astazi in cantoanele elvetiene unde alegatorii se aduna anual in piata si voteaza!). Fie vorba intre noi, in zonele alpine locuite din Elvetia inca mai gasim bastinasi vorbitori ai unei limbi care seamna f.f. mult cu a noastra!

CitatPuterea de sinteza, puterea de previziune si organizare, puterea de ati gasi aliati interni si externi care sa mearga pe acelasi drum ca al tau, puterea de a initia, genera si sustine situatii care sa-ti fie favorabile, dar mai ales modul in care sti sa-ti alaturi masele in proiectele tale, dincolo de influientele si presiunile externe, sunt calitati necesare liderului de azi.
Nu-i adevarat. Asta e o presupunere, gresita de la un capat la altul. Nu este locul aici caci as putea dezvolta in detaliu o argumentatie. Pe scurt, un om cinstit (care nu e tampit) va promova din subordinea lui tot oameni cinstiti, tot asa precum un "hot necinstit" va promova, selectiona, in functii, tot niste hoti necinstiti, banditi sau porci. Aceasta observatie o poate face oricine in propria lui existenta.
  Problema esentiala aici, Ganditorule, nu e "puterea de nustiuce a liderului" ci etica, morala, cinstea. "Puterile alea" sunt secundare si nu trebuie niciodata ca secundarul sa elimine principalul, esenta!

  Aici discutam principii si poate ar fi trebuit sa facem discutia pe alt topic, deja existent - intoarcerea la principiu - dar iese la iveala ca serviciile secrete nu au nici un fel de justificare a existentei lor decat intr-o societate nedreapta. O societate nedreapta poate rezulta numai si numai daca alegerile (selectia reprezentantului) sunt nenaturale, "neadevarate" , falsificate, furate, imposibile, etc. Adica numai cand lipseste democratia si democratia= alegeri de jos in sus (in definitia data de mine aici), in vazul tuturor alegatorilor, prezenti toti in acelasi loc, la aceeasi ora, numarand fiecare voturile (nu sa le numere calculatorul!). Adica, totul pe fatza! Nu numai serviciile "secrete" sunt in plus ci si judecatoria (cunoastem cu totii judecata batranilor, ce era odata la noi), politia, armata si statul insusi ("institutii care ne strang de gat). Lucrurile s-ar schimba cu totul daca alegatorii ar hotara sa aiba un stat, imparat, sef, pe care sa-l poata da jos in "doi timpi si trei miscari".
  Alegerea reprezentantului ar trebui sa fie o activitate fireasca a fiintei umane, anuala, lunara si saptamanala, data fiind importanta ei exceptionala pentru societate. Pe noi oamenii de rand un singur lucru ne impiedica sa evoluam natural: conducerea existenta, "venita de sus" (dar nealeasa propriuzis de societate).

  Chestia cu "Nucleul" e o poezie. Daca totusi s-ar organiza un nucleu el ar trebui sa arate ca ... masoneria.
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

Xanadron

#18
Hmmm... cele mai multe din (f. interesantele de altfel) postari de-aici ar fi mai "la obiect" alipite celebrului topic "Liga Ultimilor Romani".
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3357.0.html

Care ar putea include, evident, si ipoteza revenirii la sanatoasele cutume electorale ale... primilor romani. :wink:

Strict ontopic, inclin (ca si colegul mm) sa nu cred in existentza vreunui "Nucleu" neoficial al spionajului mioritic, la fel cum nu pot subscrie, din aceleasi 1001 motive de ordin logic (finantzarea lui ar fi primul), la basmul numit "Departamentul Zero" - egal daca al fostei DSS ori al actualelor SRI, STS, SPP ori altor (prea) multor servicii secrete contemporane. 8-)

Servicii care nu doar la noi au ajuns sa se calce pe bombeuri :-D intr-o frenezie a spionitei acute
http://www.msnbc.msn.com/id/38304293/ns/us_news-security/t/report-firms-agencies-involved-war-terror/

...papind trilioane indeosebi sub falsul stindard al "luptei cu teroristii". O marota umflata peste limitele suportabilului mai ales dupa tragica farsa din 11.09.2001, servind extinderii caracatitei controlului tip "Big Brother" si la care n-are rost sa mai revin, dupa atitea comentarii din zona asta.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Ganditorul

#19
Pentru mm

1.Desi esti atat de categoric pe problema eu nu am vb nicaieri de "liderul tehnic" ... dar asa se intampla cand citesti prima si ultima fraza dintr-un text si mai apoi cateva litere pe diagonala. Dar ai dreptate cand spui ca "cinstit" e suficient - exact pe asta se merge acum - "pupincuristi" cinstiti, care-si informeaza sefii fara sa fie in stare sa ia nici o decizie fara "informarea la centru" - pt ca "cinstea" lor nu e sustinuta de nimic altceva, nici macar de ceva tare in pantaloni.

2. Serviciile secrete...alea de care vb domnia ta, intr-adevar nu trebuie sa existe. Ele nu au nimic a face cu "democratia si alegerea liderului" ... sau, nu ar trebui sa aibe nimic de-a face cu asta.
Numai ca la noi - conform tezei din 89 cu securistii/teroristi - a fost desfiintate functiile de culegere de informatii externe si contraatac la cei care culeg informatii din sfera de interes a Romaniei, contraatac si anihilare a celor care aduc atingere intereselor romanesti -  si s-a trecut exact pe ceea ce spui domnia ta - servicii secrete in slujba entitatii politice - respectiv PARTIDU' - respectiv slujirea FRIPTURISTILOR.
In rest ai dreptate in tot ceea ce spui (chiar si in retetele de bucate cu perisoare si carnaciori) .
Pana la urma "securistii-n mina sa ne dea lumina" e un slogan care ne poate aduce iesirea din criza... Mai ales daca e completat cu sloganul " Cretini din toata colturile tarii veniti la carma natiunii".

3. Revin dupa ce citesc cartea - ca acum e strict necesar... ca sa nu fiu acuzat ca sunt prea"cinstit". Dar o intrebare trebuie pusa - "Domnule mm... sigur nu sunteti "eminenta cenusie" care a transformat Romania in ceea ce e azi ? - ca prea se aseamana ideile dvs (pana la identificare) cu situatia dezastruoasa de pe teren.

mm

@Ganditorul,
  Ori nu ai inteles ce am spus ori nu esti de acord. In orice varianta, nu era cazul sa treci la atacul la persoana din ultima postare (atacul e necinstit prin definitie). Eu mi-am exprimat parerea mea si am sustinut-o cinstit. Aici se opreste dialogul nostru; exact cum ai spus - "... daca reusiti sa-mi araatati 2 entitati profesionale care colaboreaza constructiv intre ele si in interiorul lor, in Romania ... atunci imi retrag cuvintele cu scuzele necesare."
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

Ganditorul


Ronin

http://ordinulnegru.blogspot.com/
În timp ce toti oamenii accepta realitatea obiectelor, care sunt perceptibile simturilor lor, Socrate are o atitudine dispretuitoare fata de oamenii, care cred ca pentru a deveni reale lucrurile trebuie sa fie palpabile.

acme

Citat din: Ronin din  04 Noiembrie 2011, 12:53:05
Cartea poate fi procurata si de aici: http://www.lucman.ro/carte/nucleul-enigma-spionajului-romanesc--i81046
Destul de multe vizite la acest subiect...

Eu nu m-am lamurit din pacate, cartea este beletristica sau nu? Ca o vad incadrata la "Colectia Istorie-Document"
We're born alone, we live alone, we die alone.

andrei

  Mihail Moruzov a creat intradevar un puternic serviciu de informatii denumit SSI in 1924.Pentru acest serviciu au lucrat multi oameni de valoare ai acestei tari,intre care si Mircea Eliade.Nucleul a existat si ar fi de dorit sa existe si astazi si sa isi faca treaba la fel ca pe vremea lui Moruzov.
Dacă citești doar cărți pe care toată lumea le citește nu vei putea gândi decât cum toată lumea gândește.

romulus

CitatEu nu m-am lamurit din pacate, cartea este beletristica sau nu?
In principiu, 100% fictiune si  cum ar sta bine unei asemenea intreprinderi, cred ca autorul o fi scris  el pe undeva si celebra fraza: "......orice asemanare cu evenimente si persoane reale, este pur intamplatoare. [/i]"!
CitatPentru acest serviciu au lucrat multi oameni de valoare ai acestei tari
Asa Andrei , au lucrat . Si ce-i cu asta ?
Le este, ori le-a fost cumva in vreun fel recunoscatoare TARA  numita Romania ori reprezentantii ei vremelnici?
Parerea mea este ca dimpotriva: cand  rusii au pus laba pe tara (cu complicitate vesticilor si in intelegere cu ei)  si si-au numit marionetele comuniste la conducerea tarii acei "oameni de valoare" de care vorbesti au fost vanati peste tot, alungati  si/ori bagati in puscarii. Venirea la putere a lui Ceausescu, eu o vad ca pe o eliberare de sub opresiunea ciumei imperialiste/comuniste rusesti. Unii zic faptul ca Ceausescu a fost un comunist analfabet . O fi fost, insa a fost unul de-al nostru si nu unul impus de inamic in fruntea tarii.  Si asta s-a cunoscut in toate actiunile lui; el a vrut sa se CONSTRUIASCA, oamenii invatau carte, gratis de la gradinita la facultate, aveau unde munci  ! Inamicii ar fi facut contrariul : ar fi tinut tara in obscurantism, si-ar fi dorit ca sclavii sa fie analfabeti si fara serviciu , sa cerceseasca de la stapan o bucata de paine (exact ceea ce se intampla acum cine nu are bani de mers la scoala ramane la vaci, cine nu are serviciu, e vai de mama lui!) !!
Scenariul s-a repetat la indigo in 1989: ce era romanesc si ce era patriot era vanat, discreditat, tinut cu nasul in rahat, bagat la puscarie ! Numai ca, inamicul (actualii prieteni si licurici) ne-a gasit un pic mai pregatiti decat eram la venirea rusilor in 1944. Niste oameni destepti , patrioti, avusesera grija sa existe un (inceput de) "plan B" pentru cei din informatii&contrainformatii. Este posibil sa fi functionat acel plan, nu stiu, insa dupa cum se deruleaza evenimentele, daca ar fi existat ceva de genul oamenilor din "Nucleul" viata lor trebuie sa fi fost un adevarat infern .
Si asta pentru ca - din nou - sunt (ori ar fi ) nevoiti sa faca bine cu forta natiei romane . Dar stim si noi si ei vorba acea " Nicio fapta buna nu ramane nepedepsita ". Asa ca, sigur, isi vor lua masuri sa nu  se stie niciodata cine sunt/au fost, si  nici ce i-a manat in lupta !
Am zis !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

andrei

  Corect tot ce spui Romulus.
1. Cartea .. dupa mine este sa spunem..romantata.
2. Probabil ca in timp,tara recunoaste meritele unor asfel de oameni.Ma refer la Romania ca entitate si nu la reprezentantii ei de moment,care in marea majoritate sunt doar maimutoi de umplutura.. sa dea bine la numar.Exista o memorie de lunga durata a unui popor,care judeca faptele cuiva din prisma unor evenimente ulterioare.Vezi cazul lui Ceausescu,care atunci cand traia,era urat de toata suflarea romaneasca,la scurt timp dupa revolutie devenise indiferent majoritatii,mai apoi a inceput sa fie regretat si pun pariu ca in scurt timp va devenii erou national,mai ales ca situatia actuala, oarecum maronie,ne face sa cadem in melancolia vremurilor apuse.Probabil ca nici Moruzov la vremea lui nu era nici iubit,nici considerat vre-un mare patriot.Si Colbert a fost urat de francezi la vremea lui.Asa suntem construiti.Vedem meritele unui om prea tarziu sau deloc.Despre oamenii care activeaza in serviciile secrete,nu stiu ce sa spun.Probabil ca nu se asteapta la nu stiu ce cununi de lauri din partea politicienilor sau conducatorilor de moment.Acestia vin si se duc.Pentru oamenii din servicii,munca este aceeasi chiar daca la conducere este X sau Y.
3.Dupa '89 si eu cred ca oamenii din servicii(ma refer la profesionisti si nu la politrucii regimului comunist) au fost haituiti,vanati,deconspirati.De..gloata pestrita care a acaparat puterea,avea dusmani sau ,,prieteni"care aveau dusmani in serviciile romane.Si ca sa inchei,refuz sa cred ca nu mai exista oameni carora sa le pese de tarisoara asta si de amaratii astia de romani.
   
   
Dacă citești doar cărți pe care toată lumea le citește nu vei putea gândi decât cum toată lumea gândește.

horia2008

Andrei, doar de curios, fara sa judec sau sa ofensez, cati ani din vremea lui Ceausescu ai trait?



romulus

CitatPentru astfel de idei alte agenţii aplicau cândva ştreangul,iar acum.. cianura sau glonţul.Cred că cunoşti mai bine ca mine condiţia ... :wink:
Stiu Tayka , AI PERFECTA DREPTATE ! Insa pentru asta trebuie sa existe  in ambele sensuri ONOARE! De sus pana jos.
Din acest punct de vedere i-am admirat (desi nu i-am inteles in totalitate ) si ii admir si azi  pe japonezi. Alta cultura, alta atitudine .
La noi insa, nu se pune ! Cand statul - prin reprezentantii lui vremelnici (sunt nevoit sa o spun iarasi) te scuipa si te baga pana peste cap in rahat, nu stiu cui i-ar da mana sa-i iubeasca pe acei vremelnici conducatori si sa moara pentru ei si statul lor.....!
Am zis !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

andrei

[quote author=horia
Andrei, doar de curios, fara sa judec sau sa ofensez, cati ani din vremea lui Ceausescu ai trait?

  Multi.Cei mai rai de atunci si cei mai rai de acum. :-D

Dacă citești doar cărți pe care toată lumea le citește nu vei putea gândi decât cum toată lumea gândește.