Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Planete si Sori : ce putem sti despre ele?

Creat de iniventor, 25 Mai 2011, 14:49:01

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

iniventor

Este adevarat ca mijloacele sunt putine pentru asa ceva dar ar frumos sa putem sti din documentare , fotografii , poate si cu un telescop cine are asa ceva, cat mai multe lucruri .Propun acest topic deoarece este o necunoscuta de fapt pentru multa lume .

jean

Citat din: iniventor din  25 Mai 2011, 14:49:01
Planete si Sori : ce putem sti despre ele?
Stim foarte multe, dar mai sunt extrem de multe de aflat. Poate nu vom afla nici o data totul. De fapt eu asa cred, suntem particica din acest univers, nu putem cuprinde integul.
Adevarul este dincolo de noi

arckadii

Pãmântul (numit și Terra sau ,,Planeta albastrã") este în sistemul solar a treia planetã ca distanțã fațã de Soare și a cincea ca mãrime. Când desemneazã planeta (și nu solul), cuvântul se scrie cu majusculã. Terra face parte dintre planetele interioare ale sistemului solar (planetele aflate în interiorul centurii de asteroizi). Este cea mai mare planetã teluricã din sistemul solar, și singura din Univers cunoscutã ca adãpostind viațã (controverse legate de existența vieții extraterestre continuã sã existe).
Terra s-a format acum aproximativ 4,57 miliarde (4,57×109) de ani, iar singurul ei satelit natural Luna, numitã și Selena dupã zeița lunii Selene, a început sã o orbiteze puțin timp dupã aceea, cu circa 4,533 miliarde (4,533×109) de ani în urmã1. Pentru comparație, vârsta calculatã a Universului este de circa 13,7 miliarde de ani. Suprafața Pãmântului este acoperitã în proporție de 70,8% de apã, restul de 29,2% fiind solid și "uscat". Zona acoperitã de apã este împãrțitã în oceane, iar uscatul se subîmparte în continente.
De la formarea sa Pãmântul a trecut prin numeroase procese geologice și biologice majore, astfel încât toate urmele condițiilor sale inițiale au fost șterse. Suprafața exterioarã a planetei Terra este împãrțitã în mai multe plãci tectonice, care de-a lungul timpului se deplaseazã unele fațã de celelalte. Miezul planetei este activ (fierbinte și lichid), fiind format din mantaua topitã și miezul metalic, generator al câmpului magnetic. Condițiile atmosferice și de la suprafațã, care au permis apariția vieții pe Terra, au fost la rândul lor influențate în mod decisiv de cãtre diversele forme de viațã. Acestea se aflã într-o balanțã ecologicã fragilã, în permanentã schimbare.
Între Terra și restul Universului existã o permanentã interacțiune. Astfel, Luna este cauza mareelor. În afarã de asta, ea a infuențat continuu viteza mișcãrii de rotație a Terrei. Toate corpurile din jurul globului terestru sunt atrase spre Terra, forța de atracție numindu-se gravitație, iar accelerația cu care aceste corpuri cad în câmpul gravitațional se numește accelerație gravitaționalã (notatã cu "g" = 9,81 m/s2). Se crede cã motivul apariției oceanelor a fost o "ploaie" de comete din perioada timpurie a Pãmântului. Impacturile ulterioare cu asteroizi au modificat și ele mediul înconjurãtor într-o manierã decisivã. Schimbãrile de orbitã ale planetei pot fi considerate rãspunzãtoare pentru glaciațiunile produse de-a lungul istoriei, care au acoperit suprafața terestrã cu un strat de gheațã. Terra nu are alți sateliți naturali în afarã de Lunã. Corpul ceresc Cruithne a fost calificat în mod greșit drept satelit al lui Terra, fiind în realitate un asteroid. Cruithne a fost descoperit în 1986; el urmeazã o orbitã elipticã in jurul Soarelui, asemãnãtoare cu orbita Terrei, și care nu se apropie prea mult de ea. De pe Pãmânt orbita lui se vede în formã de potcoavã.


http://ro.wikipedia.org/wiki/P%C4%83m%C3%A2nt

Ark

jean

Am citit un articol interesant pe Stiinta si Tehnica despre formarea unei planete atipice. Citind acest articol am avut inca o data confirmarea ca, inca suntem niste copii in intelegerea universului. TW Hidrae are o masă de numai 0,55 mase solare. Planeta are o vârstă de numai 8 milioane de ani dar ar fi trebuit sa se formeze in aprox. 2 miliarde de ani. Deoarece se află la distanță mare față de astrul central (de două ori mai mare decât distanța dintre Pluton și Soare), viteza de deplasare pe orbită este relativ mică și din acest motiv ea a acumulat foarte lent materialul din discul protoplanetar si ar fi trebuit sa se formeze intr-un timp mult mai indelungat. Deci, există o problemă. Nu este singura.
CitatDatele transmise de către telescopul spațial Hubble au ajutat la identificarea unei planete care se formează la o distanță de circa 12 miliarde de kilometri de propria stea. Această concluzie vine în contradicție cu teoriile actuale privitoare la formarea sistemelor planetare. În toate scenariile de formare a planetelor, este foarte dificil să apară planete cu asemenea masă, la o distanță atât de mare de o stea care are masă atât de mică. Pentru a complica și mai mult lucrurile, observațiile realizate cu ajutorul radiotelescopului de la Atacama au arătat că particulele solide din discul protoplanetar nu sunt mai mari decât grăunții de nisip, la distanțe mai mari de 8,9 miliarde de km de steaua TW Hidrae. John Debes explica: "În mod normal ai nevoie de particule solide mai mari decât niște pietricele, înainte de a se forma o planetă. Dacă acolo este o planetă, și nu găsim particule mai mari decât grăunții de nisip, atunci avem o nouă provocare pentru modelele tradiționale de formare a planetelor."
http://stiintasitehnica.com/stiri/o-planeta-care-pune-probleme/index.html
  In acest caz avem nevoie de teorii noi. Există o teorie alternativă, care ar putea explica cele constatate. Această teorie sugerează că porțiuni din discul protoplanetar devin gravitațional instabile și colapsează. Conform acestei teorii, planetele se pot forma foarte rapid, în numai câteva mii de ani.
Incurcate sunt caile cosmosului si noi trebuie sa gasim explicatii la tot ce pare anormal pentru noi. Adevarul e ca suntem niste paricule materiale, fire de nisip in acest univers.
Adevarul este dincolo de noi

fiulploii

Citat din: jean din  16 Iunie 2013, 22:57:23
Adevarul e ca suntem niste paricule materiale, fire de nisip in acest univers.
Da, dar avem constiinta de sine si capacitatea de a explora, concepe modele si indrazneala de a provoca pe Stapanul Universului Local. :lol:
  Parerea mea..

darksid3

Suntem lumea cuantica, subparticulele care apar si dispar in interval de nanosecunde, din postura Universului, dar suntem si offtopic.
11.11