Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Spaţiul - timpul si limitele raţiunii umane

Creat de jean, 24 Iulie 2011, 22:56:06

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

jean

Un articol interesat despre neputinta fiintei umane de a  intelege concepte precum spatiul si timpul a aparut pe Scientia .ro.  Cateva citate din articol sunt postate mai jos:
-deşi progresul ştiinţei umane este virtualmente infinit, există limite naturale ale fiinţei umane, limite ce,
blochează definitiv accesul la anumite aspecte ale lumii, privită ca tot ce există.
-noi, oamenii, avem limite congenitale de nedepăşit, care ţin de ceea ce suntem, iar simpla noastră natură reprezintă o barieră definitivă în faţa înţelegerii ultime a lumii în care trăim.
-deşi operăm în mod curent cu conceptele de spatiu si timp, acestea ne sunt de neînţeles în profunzime. Iar înţelegerea deplină a acestora este imposibilă, oricât de avansată va fi cunoaşterea umană, limite naturale împiedicându-ne să ajungem vreodată, în actualul stadiu de evoluţie al nostru, ca fiinţe umane sa le intelegem.
-Putem specula că, probabil raţiunea umană a evoluat spre a înţelege microuniversul în care trăim.  Concepte ca infinitul, lipsa timpului ori absenţa absolută nefiind necesare pentru vieţuire. Suntem deci înzestraţi cu cel mai minunat aparat cognitiv pentru o lume obligatoriu temporală şi obligatoriu spaţială. Nimic atemporal şi care nu ocupă spaţiu nu poate fi procesat de mintea umană şi nu poate fi înţeles. Şi iată că  aceste limite, astăzi, când încercăm să judecăm despre limitele temporale şi spaţiale ale universului nostru, blochează accesul la concepte care par imperios necesare înţelegerii misterelor lumii.
Articolul complet poate fi citit aici: http://www.scientia.ro/blogul-scientiaro/2167-limitele-definitive-ale-ratiunii-umane-spatiul-si-timpul.html

Interesant este ca apar voci care incearca sa explice ca, anumite concepte pe care le avem despre timp si spatiu pot fi interpretate gresit de noi oamenii datorita limitarilor care le avem ca fiinte fizice si ca entitati apartinatoare sistemului. Ceva care apartine unui sistem este foarte greu sa-si inagineze sistemul in ansamblul sau. Spre exemplu, este ca si cum o molecula din corpul nostru ar incerca sa-si imagineze cum aratam pe exterior si ar incerca sa inteleaga modul nostru de gandire. Acest fapt fiind imposibil. Este bine ca am inceput sa ne dam seama cum stau lucrurile cu functionare minti unane si ca apar tot mai multi oameni care sustin acest fapt deoarece anumite concepte chiar daca sunt gresite, sunt transmise generatiilor tinere, in scoli, ca fiind adevaruri absolute. Asa cum este inceputul formari universului, Big Bangul, expansiunea universului, notiunea de timp, gauri negre, etc. Anumiti oameni de stiinta care s-au dedicat acestor ipoteze nu pot renunta asa usor la ele, s-ar discredita, si incearca sa le impuna pe ideea ca, cine stie mai bine ca ei sa-i poata contrazice? Adevarul este ca si ei sunt oameni si au si ei aceleasi limitari ca toti ceilalti, pot gresi. Au fost destule cazuri in istorie de oameni de stiinta care au gresit. Important este sa recunoastem  si ca in aceste cazuri vorbim de ipoteze nu de ceva real, absolut.
Articole ca cel de mai sus demonstreaza ca suntem pe drumul bun. Nu vreau sa fiu neaaparat ,, gica contra'', nu sunt impotriva oamenilor de stiinta, dar trebuie facuta o distinctie clara intre teorie si real, altfel ne virusam cu virusi ai mintii. Si ce e mai rau ca virusam si generetiile tinere chiar din scoala cu invataturi gresite.
Adevarul este dincolo de noi

fiulploii

Recomand cartile Timpul de acad. Solomon Marcus
                          Paradoxul de acad. Solomon Marcus


dab270277



Exact din acesta cauza jean am spus ca omul ca treaca de aceste bariere are nevoie de o noua structura fizica si emotionala. Sa spunem sa devina altceva (total diferit de ce este acum). Dar este doar o parere si este doar a mea.
"The history of our race, and each individual`s experience, are sown thick with evidence that a truth is not hard to kill and that a lie told is immortal." Mark Twain

mm

M-a preocupat mereu notiunea de timp.
Actualmente sunt convins ca notiunile (pur abstracte) de spatiu si timp din stiinta oficiala sunt niste umbre ale unor manifestari/fenomene ce nu le intelegem.

Am incercat un studiu despre timp soldat cu unele concluzii (poate interesante), disponibil la adresa:
http://img829.imageshack.us/img829/9676/time3pdfversion.pdf

Experimente de transfer in timp, pe care le recomand celor interesati, la adresa:
http://cercetareromaneasca.forumgratuit.ro/t7-timpul-timpul

Unele tipuri de OZN folosesc transferul in timp ca mijloc de deplasare, fapt recunoscut cat se poate de oficial de cercetatorii din linkul precedent.
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

tractorbeam

Am sa-mi bag si eu coada pe aici, popularizand lucrarea unui fizician si matematician brazilian Nillo Gallindo care abordeaza intr-o maniera deoasebita conceptul de spatiu si timp, nu va speriati este f putina matematica si este pe intelesul tuturor.

Schimbarea Termenilor din formulele matematice pentru calculul Miscarii eliminand conceptele de Viteza (v) si Timp (t) ©Nillo Gallindo – Brazil - pagini 1/1
nillo.gallindo@bol.com.br

Unii fizicieni cred ca timpul este numai spatiu si nimic altceva. Acestia insa nu pot spune asta din cauza ca ei predau fizica oficiala in care timpul este Dumnezeu in calculul miscarii. 
Marea problema aste sa spui: ,,Timpul nu exista" si sa arati acest lucru in termeni matematici.
Iata jnsa ca acest lucru nu este atat de dificil daca ei gandesc ca mine. Deci rationez.


Sa ne imaginam: sunt un om din Epoca de Piatra. Vad rasarutul soarelui si apusul lui.  Asta se petrece cu mult timp inaintea Babilonului cand am construit o masinarie care sa numere rotatiile Pamantului de la un rasarit la altul. Aceste unitati care nu sunt decat copii ale rotatiei Pamantului le-am plasat  intr-un cerc. Apoi am divizat perioada de la un rasarit la altul in 24 de unitati si sa zicem ca le-am denumit ,,ore". Apoi ficare ora am divizat-o in 60 de fractii numite ,,minute" etc.
O performanta notabila pentru mine – omul din Epoca de Piatra. Acum sa gandim ca mine.


Unitatile  ore, minute si seconde ale masinarie mele de masurat timpul din Epoca de Piatra (ceasul meu) sunt doar unitati ALE SPATIULUI, unitati ale ROTATIEI  PAMANTULUI. Masinaria mea copiaza, reproduce si imita miscarea Pamantului in spatiu, nimic altceva.  Atunci de ce matematica si fizica de dupa epoca mea a dat un pseudonim (timp), o porecla (timp), un nume fals (timp) pentru SPATIUL inregistrat de ceasul meu?  De  ce invatarea matematicii si fizicii reprezinta doua lucruri diferite si doua cuvinte diferite? Acum stim: exista un singur spatiu si nimic altceva.


Cunosc raspunsurile. Timpul nu exista, nu este real, este fictiv, este un lucru abstract. Numai ca  matematica are nevoie de timp (numai ca termen matematic) pentru a calcula miscarea.
Asa ca hai sa eliminam  termenul "timp" din matematica si vom elimina d.p.d.v. matematic marea
problema a corectarii conceptiei gresite despre spatiu-timp.


Cum  sa schimbam termenii din formulele matematice pentru a calcula  moiscarea fara a utiliza conceptele de viteza si timp? (N.T. – stiut fiind ca v = d/t sau daca vreti /\d / /\ t)

Este usor pentru mine, priviti.
Formula clasica este d = v * t (distanta este egala viteza inmultita cu timpul)
Pentru a afla distanta inmultim  viteza cu timpul. Dar trebuie sa elimin conceptele de viteza si timp in  formulele noului concept. Ce pot sa fac?
Pentru a elimina conceptul de timp in formula multiplic Miscarea Comparata a orice (MC) cu
Miscarea Pamantului (MP). Astfel ca formula clasica: d = v *  t devine D = MC * MP
Ce este MC sau Miscarea Comparata ? Este miscarea a orice in univers. Poate fi miscarea unui automobil, miscarea unui melc sau miscarea luminii. Toate lucrurile au o miscare, toate pot fi comparate cu Miscarea Pamantului (MP). In timp ce miscarea Pamantului este de 30 km/s,  miscarea luminii este de 300.000 km/s.
In acest nou concept  "Miscarea Comparata" a luminii este de 300.000 kms si  NU 300.000 km PE secunda.


Daca spun ca o masina se deplaseaza spun: "MC a unei masini " este 80 kmora si NU 80 km PE ora.
Cuvantul PE nu isi mai gaseste locul in formulele noului concept FARA timp.


Celelalte formule v = d/t... t=d/v... se schimba in MC=D/MP... MP=D/MC

Ce este MP sau Miscarea Pamantului? Este rotatia Pamantului (miscarea) in SPATIU inregistrata,
copiata, imitata, reprodusa de ceasurile care arata unitati de tip ora, minut si seconda.
TINE MINTE: In acest concept nou trebuie sa intelegem: unitatile denumite ore, minute si secunde inregistrate de ceas sunt numai unitati ale SPATIULUI, nu sunt unitati ale TIMPULUI. Asta este tot.


Am incercat, la viteza sa traduc, cat mai fidel, ceea ce vrea sa zica Gallindo in textul de mai sus.
Daca cineva in urma lecturii a mai inteles si altceva sau cosidera traducerea mea gresita rog sa faca cuvenitele observatii.
Lucrarea in original pe www.wbabin.net.

mm

#5
 Este interesant ce spune Nillo. Totusi, elementul de noutate pe care il aduce este doar ca formuleaza altfel ceea ce se face in prezent. Timpul la care ne raportam este dat de anul astronomic sau de timpul diurn, cu subdiviziuni pana la secunda, spatiul fiind dat de dimensiunea Pamantului deci ne raportam la Pamant si miscarile sale. In acest fel nu am progresat in nici un fel pe drumul cunoasterii, respectiv al descifrarii intelesului timpului si spatiului.

Se pare ca trebuie sa renuntam la raportarea rigida a gandirii noastre (creatoare) la notiunile "fundamentale" de timp si spatiu existente (si intretinute oficial) iar un exemplu practic ar putea fi plecarea de la niste experimente practice de fizica -altele decat cele predate la scoala- ca baza de analiza si "descifrare" a spatiului si timpului. Ma refer aici la experientele (reusite) de "transfer in timp", la experientele care arata ca se poate modifica "curgerea timpului" intr-o incinta cu ajutorul undelor EM (scalare).
Se poate porni o cercetare inteligenta si de la energie, respectiv de la experimentele energetice de tip "free energy" (de care e plin internetu'), dar si de la unele cercetari de exceptie cum ar fi cercetarea matematica realizata de romanul Onicescu care a avut ca singur punct de plecare in crearea Mecanicii Invariantive un singur "operator impuls-energie". Si a obtinut totusi, fara a simti nevoia de ... "curbare a spatiului si timpului" (un nonsens total), aceleasi rezultate cu Einstein, ba chiar a gasit, in plus, la rezultate, si o forta de respingere intre corpuri pe langa cea de atractie gravitationala.

Consider de asemenea ca nu se poate avansa in stiinta fara recunoasterea eterului ca si realitate fizica. Dau ca exemplu cazul notiunii de vid (=nimicul) introdusa de fizicieni si de care ei nu mai pot scapa desi tot ei afirma ca un cm3 de vid contine mai multa energie decat cea produsa de totalul hidrocentralelor si centralelor electrice de toate felurile de pe Pamant pe timp de nustiu cati ani!...   
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

StarDust

mm, din punctul meu de vedere termenul "eter" = "materie neagra". E vorba de ceea ce se pare ca este liantul care tine impreuna stelele galaxiilor, nebuloaselor, si tuturor aglomerarilor masive de materie din univers. Aglomerari ce s-a constatat ca s-ar dezagrega fara aportul masei acestui "liant" necunoscut dar omniprezent. Aceasta "materie neagra" nu se poate observa direct intrucat nu emite nici un fel de energie, se pot observa doar efectele ei asupra aglomerarilor masive, vizibile de materie obisnuita.
În credinta au murit toti acestia, fara sa fi capatat lucrurile fagaduite, ci  doar le-au vazut si le-au urat de bine de departe, marturisind ca sunt straini si calatori pe pamînt.  Evrei 11:13-16

tractorbeam

Este dificil de spus daca timpul exista si se contracta sau alti termeni din diversele ecuatii care implica timp se contracta si de fapt pare numai ca timpul este supus contractiei.
Se pare ca avem nevoie de o noua teorie cosmogonica si de ipoteze si teorii care sa fie validate de experiment.

mm

Citatmm, din punctul meu de vedere termenul "eter" = "materie neagra".
Destul de corect exprimat! Din pacate notiunea de "materie neagra" este o alta presupunere de ultima ora a fizicii oficiale, care materie neagra este ... ceva pe-acolo ... nu se stie ce si cum. Pentru mine e clar ca presupusa si nedovedita "materie neagra" este o alta denumire data nestiintei sau "gaurilor negre ale cunoasterii" din Fizica oficiala.
  Parerea mea este ca vidul a fost mult mai bine precizat de teozofi in urma cu 100 de ani iar cercetarile lor stiintifice (facute cu mijloace neortodoxe precum clarviziunea/micropsi) pot fi citite pe internet de catre oricine. Pot recomanda primele doua capitole din Chimia Oculta, traduse de mine in romana, la adresa:
http://cercetareromaneasca.forumgratuit.ro/t11-eterul-eterul
La o trecere rapida in revista a acestor prime doua capitole se pot gasi explicatiile necesare intelegerii faptului ca "vidul" este compus din cateva trepte de organizare a materiei (unele dintre ele bajbaite in cercetarile fizicii oficiale), trepte din ce in ce mai fine in paralel cu micimea lor, pana la forma de ANU, care are forma unui tor alcatuit din fire rasucite, f. complicate, existand numai doua ANU -unul pe stanga si altul pe dreapta- si care "pompeaza" energie. Amanunte in textele respective.
CitatAceasta "materie neagra" nu se poate observa direct intrucat nu emite nici un fel de energie
Descrierea aceasta se suprapune pana la identitate cu definitia lui TAO, data cu mai multe mii de ani in urma. Nevazutul, Neauzitul, Imperceptibilul, odihnind in sine si fara stricaciuni, Muma a tot ce e sub ceruri, etc., sunt precizarile de la Lao Tza incoace.
  Totusi, pana la Tao mai avem cele patru eteruri materiale de parcurs. E de presupus ca exista un ocean de energie, practic inepuizabil, imperceptibil, din care isi trag seva cele patru eteruri subatomice si cele trei eteruri recunoscute de noi: gaz, lichid si solid. Prin urmare, "vidul" din fizica oficiala "contine" nu numai cele patru eteruri (descrise si chiar desenate in Chimia Oculta) ci si inca ceva in plus, l-as numi Constiinta.
CitatEste dificil de spus daca timpul exista si se contracta sau alti termeni din diversele ecuatii care implica timp se contracta si de fapt pare numai ca timpul este supus contractiei.
Se pare ca avem nevoie de o noua teorie cosmogonica si de ipoteze si teorii care sa fie validate de experiment.
Prin experiment s-a dovedit deja ca se poate modifica "curgerea timpului" pentru un proces aflat in apropierea dispozitivului de modificat timpul. Acest dispozitiv poate fi un emitator de unde EM de o anumita forma sau ... doar niste alcool imbibat pe o bucata de vata si care prin evaporare produce "modificarea timpului". Ce-i drept, se poate considera ca nu "curgerea timpului" a fost modificata ci frecventa de oscilatie a procesului (sau a persoanei supuse experimentului). Aceasta varianta e (poate) mai putin probabila, desi e constatabila in prima instanta, pentru ca subiectul supus experientei poate chiar sa ... dispara. Aici insa trebuie sa intram din nou in complicata problema a relativitatii si acesta-i alt subiect.
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

fiulploii

@mm ,

Multumesc pentru linkurile postate, interesante si atractive .

Daca    3D spatiu - lungime
                          - latime
                          - inaltime

daca    3D  timp  - varsta sau data
                         - varianta sau eroziune
                         - densitate sau viteza

atunci , s-ar putea face o legatura cu

            3D observator  - fizic
                                  - energetic
                                  - cauzal sau divin

Nota. Observatorul nu e musai sa fie uman .
         Pt. notiunile de '' energetic'' si '' cauzal sau divin'' nu am gasit alt concept adecvat .  :-D

Concluzia de aici , zic eu , daca pentru inceput avem nevoie de masini ale timpului - vezi cercetarile expuse de @mm in linkurile de mai sus - cred ca adevarata masina a timpului este in Om , in capacitatile mentale si spirituale ''adormite'' si care pot fi sustinute de vehicolul fizic numit '' corp'' .

tractorbeam

Citat din: mm din  30 Iulie 2011, 11:23:31
....Ce-i drept, se poate considera ca nu "curgerea timpului" a fost modificata ci frecventa de oscilatie a procesului (sau a persoanei supuse experimentului)...
FELICITARI ! BRAVO ! OMUL A INTELES DIN PRIMA !
Mi-e greu sa mai citez la ora asta dar ideea e ca in natura si fizica majoritatea proceselor sunt de tip vortex discutand de la microcosmos  catre macro. Astfel ca avem diverse "vartejuri" cu diverse frecvente de oscilatie - asta e demonstrat matematic - o sa revin cu citatul din autorul respectiv.


mm

@fiulploii,
  Este foarte corecta afirmatia ta, precum ca Omul e o masina a timpului. Acest lucru a fost si demonstrat prin experimente conduse de fizicieni. Ma refer la la grupurile de copii nerabdatori din prejma unui accelerator de particule, care prin activitatea lor psihica au modificat rezultatele reactiilor din accelerator.
  Ca sa nu mai vorbim de acel chinez inzestrat cu o activitate psihica iesita din comun si care a facut sa dispara si sa reapara (fara atingere) o statie de radio, de mai multe ori, in diferite conditii de ecranare, impuse de grupul de fizicieni (de marca) ce monitorizau experimentele.

@tractorbeam,
  Am inteles din prima deoarece in studiul meu (pe care l-am semnalat) am fost nevoit sa ajung logic la aceasta concluzie. Se pare ca modificarea frecventei proprii a subiectului supus "transferului in timp" are mai putin de a face cu timpul si mai degraba cu energia. [Se stie ca energia unei particule, de exemplu, creste f. mult odata cu frecventa sa ceea ce de multe ori uitam caci ne gandim la energia cinetica a unui vehicul care depinde de viteza sa.]
  In privinta vartejurilor, apar tot mai multi sustinatori ai acestei realitati (la noi inginerul Dan Preda), realitate pe baza careia Maxwell si-a elaborat (uimitoarele) ecuatii cu mai bine de 100 de ani in urma. Referirea ta la vartejuri mi-a atras atentia in special datorita unui sait cu notiuni din filozofia hindu, din care reproduc:
Gunele sunt vortexuri spiralate. Cele trei gune sunt trei "Moduri Universale ale Naturii". Tot ce este creat isi ia calitatea din antrenarea acestor trei esente arhetipale. In Sanatana Dharma, orice din natura isi ia calitatea din rezonanta sa cu aceste gune, cele trei armonice universale de forta. Orice camp de energie din natura rezoneaza cu -si este sustinut de- acordarea sa cu aceste trei principii arhetipale de miscare.

  Aici e vorba de Trinitate si citatul urmator poate e mai lamuritor:
Gunele sunt "constituentii fundamentali ai naturii". In decursul mileniilor yoghinii avansati au observat in cercetarile lor microclarvazatoare [clarviziune in micropsi] spectrul EM si bazele vibrationale ale creatiei. Ei au atestat/confirmat existenta a trei forte universale pe care ei le-au asemuit cu o funie cu trei toroane; un miez neschimbator - sattva guna; un camp radiant centrifugal - rajas guna; si un camp centripetal - tamas guna. Toate vibratiile erau spiralari ale acestor trei forte [gune]. Siddhii (vizionari) au confirmat ca la fiecare nivel de vibratie al spectrului EM, se gaseau aceste doua campuri opuse onduland in jurul puterii (de influenta a) miezului.
  Cred ca cele doua campuri, centrifug si centripet, sunt si spiralate in sens invers, pe stanga si pe dreapta. Acest citat se apropie de ideea de vartej (dublu), de o anume frecventa, de care ai vorbit.
  Confirmarea sidhilor privitor la dubla circulatie din cadrul unei unde (EM) se suprapune peste afirmatia/concluzia col. Bearden care a cercetat zeci de ani in domeniul "free energy".  Adica o unda trebuie sa aiba in acelasi timp si o "contraunda".
  Cele trei gune le reintalnim pe antetul farmaciilor sub forma celor doi serpi incolaciti pe piciorul unei cupe sau chiar la fiinta umana, pe traseul energetic al sirei spinarii la care in punctele in care se intersecteaza cele doua spirale se afla si cele sapte centre energetice (chackrele reprezentate ca flori de lotus).

  Ma intereseaza citatul de care vorbeai.
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

Arhanghelul

Prin credinta a fost mutat Enoh de pe pamânt, ca sa nu vada moartea. Si n-a mai fost gasit, pentru ca Dumnezeu îl mutase. Caci înainte de mutarea lui, primise marturia ca este placut lui Dumnezeu.   Evrei 11:05

tractorbeam

Citat din: mm din  31 Iulie 2011, 00:45:42
@tractorbeam,
...Ma intereseaza citatul de care vorbeai.
"A systematic study of covariant electrodynamics reveals the relation between matter and Minkowskian space-time, and the governing non-Euclidean geometry. This in turn results in the completion of Poincare's theory of relativity by showing that motion of a particle is a four-dimensional rotation of its body frame and the interaction field is a four-dimensional vorticity field. Therefore, one can see that there is only one theory of relativity, which is fully covariant."

Asta e citatul de care vorbeam - mai tre' sa gasesc si sursa, am f multe de citit si e un talmes-balmes la mine , tre' sa fac ordine. :|

mm

  Studiul ... ne reveleaza legatura dintre materie si spatiul minkowskian, zice textul.
Interesant este ca studiul nu dovedeste (pentru ca a dovedi = a experimenta si nicidecum = cu a studia teoretic). Exprimare corecta in text, atentie din partea cititorului, care trebuie sa stie ca un studiu teoretic nu dovedeste niciodata nimic (decat daca e adeverit apoi de experiente), iar in ceea ce ne priveste, la subiectul nostru, nu am aflat nimic nou deoarece stim cu totii ca nici o miscare -mecanica, de ex. ca-i mai simpla- nu se face in afara timpului.

  Dupa aia, spune textul ca "miscarea unei particule este o rotatie cvadridimensionala a (structurii) corpului său" ceea ce e o exprimare cel putin nebuloasa. Nebuloasa pentru ca: a) n-a vazut nimeni o rotatie cvadridimensionala la care una din dimensiuni sa fie timpul (fie vorba intre noi, e o aberatie si sa socotesti timpul ca unitate de spatiu), b) intentionat e intodus cuvantul "frame" desi el n-avea ce cauta acolo dar cumva se sugereaza are loc totusi o "rotatie" pe dimensiunea de timp cam in genul unei transformari structurale (poate demonstrata teoretic dar nedovedita).
  Pe de alta parte, e f. usor sa producem un vartej nu numai cvadri-dimensional ci si n-dimensional cu mijloace simple. Ca exemplu de vartej 7-dimensional sunt "firele" ce formeaza un ANU (vezi acelasi link, ce contine primele doua capitole din Chimia Oculta, respectiv: http://cercetareromaneasca.forumgratuit.ro/t11-eterul-eterul ). Am reusit cu usurinta sa confectionez/infasor din sarma un asemenea "toron", care are forma unui inel (singura problema fiind sa nimeresti capetele sarmelor ca sa le sudezi).

  Problema pe care nu o rezolva spatiul minkowskian si nici TR  este faptul ca nu poate fi descifrata de stiinta oficiala participarea timpului la (orice) miscare, timpul fiind doar o "umbra" la care ne raportam. Totul provine dintr-o hiba mai veche, inca de la Newton: lipsa cauzei din mecanica. Respectiv, trebuie sa fie o cauza care misca totul in lumea aceasta, daca ramanem la mecanica e vorba de cauza care misca planetele pe orbitele lor. Acea cauza -dupa parerea mea- nedescifrata, nespecificata de nici o stiinta oficiala exacta, imperceptibila noua sau care ne scapa, este ceea ce produce asupra noastra impresia de timp.
  O problema interesanta ar fi: Ce s-ar intampla cu un obiect oarecare daca "i s-ar opri timpul", ar continua sa "existe" sau ar "dispare" cu desavarsire?
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.