Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Zânele-mit sau realitate?

Creat de alx, 15 Iulie 2011, 14:45:21

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Shaman

Interesant subiectul, atasez si eu cateva texte detaliate.

padme

#16
Povestea pe care o stiu eu nu are legatura cu zanele ci cu ielele -
Bunica mea imi povestea cand eram mai mica, cum ca tatal ei, strabunicul meu pe care l-am cunoscut, vroia sa iasa o data din casa. Si cand a auzit o muzica foarte frumoasa afara. Asta l-a facut sa se opreasca si sa se uite spre cer?? (nu mai imi amintesc clar dar cred ca prin fereastra) si a vazut o nunta de iele. Si ma sfatuia sa fiu atenta cand ies din casa ca nu cumva sa vad ielele ca o sa mi se intample ceva rau, parca zicea ca pot orbi?! Nu era nici o gluma, era foarte serioasa, inainte oamenii chiar credeau si aveau o oarecare relatie cu aceste.... entitati, in ciuda faptului ca erau credinciosi. Se vede ca aceste credinte... precrestine au ramas si nu au putut fi asimilate de crestinism. Jonathan Black in Istoria secreta a lumii, spune ca atunci cand omul a fost corupt de material, a pierdut legatura cu lumile spirituale si automat comunicarea cu aceste creaturi: zane, elfi, djini, etc.....

calator astral

Deci nu e relevant filmuletu englezilor unde vezi cum vrajitoarele omoara gaini la miez de noapte pentru a intra in contact cu ZANELE...Pentru cei ce vor sa se trezeasca,un mesaj pe aceasta tema publicat acum citeva ore de Oreste Teodorescu,simpaticul,curajosul (si modestul) meu prieten facebook,care stie cam cine se ascunde in spatele acestor entitati feminine. Atragatoare,ce-i drept,dar nu e aur tot ceea ce luceste. Nu e suficient sa te proclami Lucrator al Luminii,cind esti robul Intunericului. Il apreciez pentru lupta lui (cu Dracu).

http://cronicasupranaturalului.ro/

alx

#18
Citat din: Rayden din  16 Iulie 2011, 17:58:17
pai man, sper sa ai timp de povestiri..sa-nteleg ca ai avut timp de colindat prin zonele cu pricina?
poate o punem de-o expeditie ceva :)
nu am colindat,eu locuiesc in zona aia :-D

Citat din: Shaman din  16 Iulie 2011, 20:51:06
Interesant subiectul, atasez si eu cateva texte detaliate.
intr-adevar,un material interesant...o sa-i acord atentia cuvenita peste cateva zile...acum doar am aruncat o privire peste el...

Citat din: calator astral din  17 Iulie 2011, 01:11:12
Deci nu e relevant filmuletu englezilor unde vezi cum vrajitoarele omoara gaini la miez de noapte pentru a intra in contact cu ZANELE...
Exact.NU E RELEVANT! Si stii de ce? Pt ca vrajitoarele Tv sunt doar de reclama...din informatiile mele,ADEVARATELE vrajitoare nu merg in fata parlamentului sa taie gaini,si nici nu intra in contact cu zanele,dintr-un motiv simplu:Zanele sunt fiinte carora le place sa rada de oameni,sa le faca farse,si in cazuri extrem de rare sunt dispuse sa faca rau cu adevarat...ori magia practicata de vrajitoare nu are si nu poate avea legatura cu zanele,care nu au nevoie de intermediari...

Citat din: calator astral din  17 Iulie 2011, 01:11:12
Pentru cei ce vor sa se trezeasca,un mesaj pe aceasta tema publicat acum citeva ore de Oreste Teodorescu,simpaticul,curajosul (si modestul) meu prieten facebook,care stie cam cine se ascunde in spatele acestor entitati feminine. Atragatoare,ce-i drept,dar nu e aur tot ceea ce luceste. Nu e suficient sa te proclami Lucrator al Luminii,cind esti robul Intunericului.

http://cronicasupranaturalului.ro/
Trebuie sa admit ca si mie imi place de Oreste,chiar si pentru simplul fapt ca face emisiuni interesante,si non-conventionale.Insa,din pacate,asta nu e suficient...am observat(si il rog pe Oreste sa nu se supere pe mine pentru ceea ce voi spune in continuare,pt ca e doar o parere personala,subiectiva),deci ziceam ca am observat ca si el bate uneori campii cu destul succes,sau,cu alte cuvinte,ca o ia pe aratura.Si da,emisiunile lui se vand bine,ceea ce il obliga sa le faca "spicy",fiind un om de televiziune,inainte de orice altceva.Si,din pacate,asta se intampla si la televiziuni mai mari,si cu mai multa traditie...pot aminti aici "faimosul" documentar "Destination Truth" despre Padurea Baciu,cel cu vrajitoarele,propus de Calator astral,filmuletul despre Padurea Baciu facut de daniel roxin,filmarile facute de popa protv-ului tot la Baciu,zecile/sutele filme cu si despre fantome facute si difuzate de britanici,  pe Discovery Channel,pe Sci-fi Channel,pe Sy-Fy Channel,si lista ar  putea continua la infinit... :evil:

Citat din: calator astral din  17 Iulie 2011, 01:11:12
Il apreciez pentru lupta lui (cu Dracu).
Esti 100% sigur ca el chiar se lupta cu cine zici tu? :evil:   sau,ca sa fiu mai specific,rogu-te defineste-l pe Dracu,chiar daca vei fi off-topic...iti dau eu voie,dar numai acum si numai atat. :-D



Ca sa revin si eu la oile mele,vad ca nimeni nu e interesat de cum si cu ce ai putea prinde o zana,asa ca o sa tin informatia asta pentru mine... :lol:
Sper sa revin mai tarziu,acum trebuie sa plec...
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Rayden

@alx, pai daca locuiesti p-acolo, inseamna ca ma poti ajuta sa clarific vreo 3 povestioare interesante pe care le-am aflat...cand am timp ti le trimit..

ia zi, cum le prinzi?:D

arckadii

Ok, dar daca le prinzi, ce faci cu ele ca sa zic asa?:) Oare ar fi dispuse sa iti impartaseasca unele cunostinte/informatii in schimbul libertatii lor sau ar prefera sa taca/dispara/procedeze precum o soparla care renunta la coada ca sa poata scapa?:)

Ark

alx

Citat din: Rayden din  17 Iulie 2011, 16:14:11
@alx, pai daca locuiesti p-acolo, inseamna ca ma poti ajuta sa clarific vreo 3 povestioare interesante pe care le-am aflat...cand am timp ti le trimit..
eu locuiesc acolo unde am auzit legendele/povestle alea...nu stiu daca locuiesc acolo unde ai vrea tu sa locuiesc...insa daca te pot ajuta,o fac cu placere.


Citat din: Rayden din  17 Iulie 2011, 16:14:11
ia zi, cum le prinzi?:D
Citat din: arckadii din  17 Iulie 2011, 16:17:01
Ok, dar daca le prinzi, ce faci cu ele ca sa zic asa?:) Oare ar fi dispuse sa iti impartaseasca unele cunostinte/informatii in schimbul libertatii lor sau ar prefera sa taca/dispara/procedeze precum o soparla care renunta la coada ca sa poata scapa?:)

Ark

uite o povestioara care ar trebui sa raspunda la cateva intrebari...



                                                            O poveste...

Se intampla candva in perioada 1930-1940,vara,cand cel care mi-a povestit intamplarea era copil.Locatia...undeva pe un munte,nu conteaza care munte...
   "Eroul" nostru era,cum se spune,cioban la oi.Desi acum expresia "esti cioban" are o semnificatie negativa,va pot asigura ca acei oameni simpli stiau cum sa traiasca in armonie cu natura,si aveau o viata de invidiat,cu toate greutatile ei.
     Si acum,intamplarea in sine:  ciobanii au observat ca le dispare mancare din stana.Mancare,adica mamaliga,branza,ceea ce se gaseste la o stana de oi.Dupa "ancheta" de rigoare,si-au dat seama ca hotul nu era,cum sa zic,om,si au presupus ca o zana este hoata...asa ca s-au pus pe pandit.Si au reusit sa vada hoata.
   Acum se punea problema prinderii ei...cum si cu ce...Solutia a venit de la cel mai batran cioban,care auzise el ca o zana poate fi prinsa NUMAI CU CUREAUA DIN PANTALONUL UNUI BARBAT!  Asa ca batranul s-a ascuns in coliba,aproape de masa pe care au asezat mamaliga proaspata,si cu cureaua pregatita,iar atunci cand zana s-a apropiat de masa sa ia mamaliga,i-a pus dintr-o miscare cureaua in jurul mijlocului,moment la care zana se pare ca si-a cam pierdut puterile.A inceput sa-l roage pe cioban sa-i dea drumul,si a inceput sa-i promita cate in luna si in stele.Ciobanul i-a promis ca-i da drumul,daca si numai daca nu mai vine la furat,si in plus daca ii spune  un leac pentru o boala a oilor,boala la care ei nu aveau ce sa-i faca,si le mureau oile pe capete.Zana i-a promis ca nu mai fura de la ei,si ca ii spune leacul insa numai dupa ce o elibereaza.Asa ca ciobanul i-a dat drumul,iar zana s-a indepartat de el,moment in care a inceput sa strige la ea sa-si tina promisiunea...ea a inceput sa rada,si sa strige : "cuțit,cuțit".Adica nici macar ea nu stia leac la boala aia,si singura solutie era ca oaia sa fie taiata.
   Cert e faptul ca de atunci nu le-a mai disparut mancarea,insa,uneori,ciobanii mai auzeau noaptea cate un cantec foarte frumos,parca nepamantesc...


PS   din pacate,eroul din povestirea de mai sus nu mai este printre noi,Dumnezeu Să-L odihnească in pace!
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Nox

alx, am și eu o curiozitate. De fapt vreau să lămuresc un aspect. În folclorul nostru nu se specifică în mod expres, dar cred că este vorba de real-size fairies (adică zâne în mărime naturală), spre deosebire de cele din vestul Europei (vezi UK, adică de genul celor din Peter-Pan). Altceva, m-ar fi interesat niște detalii descriptive (cum era îmbrăcată, btw era îmbrăcată?), culoarea ochilor, părului, constituție... și mă opresc aici că poate citesc și minori pe aici...
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

abyss

Aş dori să ne spui dacă şti @alx, când se ţinea sfatul zânelor din zona ta, căci asta ai afirmat. Şi încă două întrebări... Au un nume zânele acelea? Câte sunt la număr?

Mulţumesc anticipat.

Xanadron

#24
Scurta precizare: in unele zone (Bistrita-Nasaud de ex.), s-a transmis superstitia ca o zina poate fi "capturata" doar cu o curea purtata de un barbat in ziua cununiei lui.  :roll:

Evident ca aburelile :-D astea adorabile-n inocentza lor mitica (si psihanalizabile pe 1001 laturi) nu prea rimeaza cu constitutia ...eterica a numitelor fapturi transreale. Care inclin sa cred ca pot exista intr-un plan existential paralel astuia in care ne ducem crucea incarnarilor, ba chiar pot strapunge uneori o interfatza fulguranta cu "simplii muritori" in anume conditii psihice (semi-onirice cumva), dar cam atit.

Fiindca Lilith tot cu Semiyaza :evil: - si nu cu ciobanii - cred ca prefera sa danseze...
Si pun pariu ca nici mamaliga nu-i place. :lol:
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

alx

Citat din: Nox din  18 Iulie 2011, 00:57:56
alx, am și eu o curiozitate. De fapt vreau să lămuresc un aspect. În folclorul nostru nu se specifică în mod expres, dar cred că este vorba de real-size fairies (adică zâne în mărime naturală), spre deosebire de cele din vestul Europei (vezi UK, adică de genul celor din Peter-Pan). Altceva, m-ar fi interesat niște detalii descriptive (cum era îmbrăcată, btw era îmbrăcată?), culoarea ochilor, părului, constituție... și mă opresc aici că poate citesc și minori pe aici...

exact,e vorba de zane in marime naturala,cel putin din ceea ce am aflat eu...
    cat despre imbracaminte,se pare ca acea zana purta ceva alb pe ea...desi de prin alte surse se pare ca uneori zanele se arata muritorilor "norocosi" in toata splendoarea lor...naked!

nu as putea sa-ti spun cum avea culoarea ochilor,a parului sau altceva,pt ca cel care mi-a povestit era copil pe atunci,si nu a fost de fata...singurul care a vazut zana de aproape a fost cel care a prins-o...insa e posibil ca in viitor curiozitatea sa-ti fie satisfacuta...cine stie?  :?

Citat din: @biss din  18 Iulie 2011, 01:17:32
Aş dori să ne spui dacă şti @alx, când se ţinea sfatul zânelor din zona ta, căci asta ai afirmat. Şi încă două întrebări... Au un nume zânele acelea? Câte sunt la număr?

Mulţumesc anticipat.

din pacate,nu stiu cand se tinea sfatul...stiu doar unde se spune ca se tinea sfatul...si nici nu as putea sa-ti spun acum cate or fi fost la numar...de fapt,cred ca nimeni nu stie asta...


Citat din: Xanadron din  18 Iulie 2011, 01:21:30
Scurta precizare: in unele zone (Bistrita-Nasaud de ex.), s-a transmis superstitia ca o zina poate fi "capturata" doar cu o curea purtata de un barbat in ziua cununiei lui.  :roll:


nu stiu cat de adevarate sau false sunt aburelile astea,insa pot spune ca cel care mi-a povestit aceasta intamplare avea TOATA increderea mea,si nu era genul de om care sa inventeze...

Citat din: Xanadron din  18 Iulie 2011, 01:21:30
Scurta precizare: in unele zone (Bistrita-Nasaud de ex.), s-a transmis superstitia ca o zina poate fi "capturata" doar cu o curea purtata de un barbat in ziua cununiei lui.  :roll:

Evident ca aburelile :-D astea adorabile-n inocentza lor mitica (si psihanalizabile pe 1001 laturi) nu prea rimeaza cu constitutia ...eterica a numitelor fapturi transreale. Care inclin sa cred ca pot exista intr-un plan existential paralel astuia in care ne ducem crucea incarnarilor, ba chiar pot strapunge uneori o interfatza fulguranta cu "simplii muritori" in anume conditii psihice (semi-onirice cumva), dar cam atit.

Fiindca Lilith tot cu Semiyaza :evil: - si nu cu ciobanii - cred ca prefera sa danseze...
Si pun pariu ca nici mamaliga nu-i place. :lol:

din pacate,sunt inca multe lucruri pe care nu le stiu...insa sunt anumite lucruri pe care le stiu...si unul dintre acestea,desi incredibil la prima vedere,este ca uneori zanele procreau impreuna cu muritorii de rand...de aici si nevoia dea fura alimente,pt ca pruncul nu era chiar asa,cum sa zic...ancorat in alte dimensiuni... :-D
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

calator astral

#26
Citat din: Xanadron din  26 Februarie 1974, 10:02:09constitutia ...eterica / fapturi transreale/ plan existential paralel / interfatza fulguranta cu "simplii muritori" in anume conditii psihice (semi-onirice cumva)/

Fiindca lui Lilith tot cu Semiyaza :evil: - si nu cu ciobanii - cred ca-i place sa danseze...

Xanadron,pariez ca nu mamaliga e tinta entitatii,se pare ca printre alte calitati,ciobanii nostri carpatini dezvolta unele atribute in contact cu mioarele... :wink:
aha.....in sfirsit cineva care spune lucrurilor pe nume.
lilith. SUCCUBUS. mioritic sau international.
Revine acest nume. Constant.

Lilith Trailer.mpg

Cind am scris primul aici numele ei am avut parte numai de sarcasme si ironii, de altfel si cind i-am pus in fata textele antice evreiesti referitoare la LILITH lui T.O.Moldovan aceeasi ipostaza de "descoperit" se facea ca nu vazuse paragrafele alea. Ne intoarcem la topicul Lilith si la Kabbala & co sa recitim prin prisma zanelor mioritice aventurile tentatoarei.
("Zana rea? ...Era buuuna!")
Pt cine descopera subiectu LILITH :

Story Of Lilith - Succubus

Xanadron

#27
Hmmm... intram in zona "paleoabductiilor folclorice" atunci, alx.
Orice-i posibil, nu zic ba, inclusiv acuplarile... zinofile - similare rapirilor cu deznodamint secsual-hibridizant facute de ET deloc asexuati si fara conexiuni cu PLF-urile armatei americane sau ale serviciilor din trei litere (Micutii Gri :-( :moon:  - ori spiridusii poate? - despre care Whitley Strieber sustinea ca i-a vazut tinuti in sertare si "animati" la comanda).

As prefera totusi sa aflu si detalii despre ceva cazuri ACTUALE de hibridizare om/zina (sau cioban/Valva Padurii :-D) - studiate nu doar etnografic, ci si cu analize ADN.
Nu de alta, dar asa ar primi si zinele o pensie alimentara si n-ar mai trebui sa mangleasca mamaligi... :lol:

Serios acum, alx: si eu am auzit diverse povestiri ale unor batrinei sfatosi pe tema asta fascinanta de-a dreptul. Pe care n-o neg c-ar fi fost chiar reala intr-o anume perioada istorica (fascinanta din cauze explicabile, legate probabil de nostalgia pierderii legaturii omului asa-zis modern cu "Twilight World"-ul).
Continui totusi sa cred ca asta-i deja o conexiune interzisa in etapa actuala.

Etapa in care, de pilda, "zmeii luminosi" care convietuiau cumva cu taranii de prin Valea Jiului (pina prin 1930 parca) nu-si mai permit sa apara la fel de relaxati prin peisaj. Si-n care "sforarii Matrixului" :evil: inclin sa cred ca au o groaza de probleme cu dirijarea tsunami-ului asta de spirite reincarnate inspre o destinatie doar de ei stiuta (dar numai pina de curind 8-)).
Fiindca taman tentativa de stopare a evolutiei stiintzei asteia a tot mai multor indivizi (forumisti RUFON mai ales, zic eu ;)) implica poate o tinere in friu si-a zinelor.

Zine care (parerea mea doar, evident), ca si vampirii, djinii, spiridusii, elfii, pricolicii etc sint doar personaje dintr-o sala de spectacole... educative inchisa temporar (in subteran poate? :roll:)
Constructie imaginara care ar merita in mod sigur un topic separat - dac-o mai fi timp si de asta.

P.S. @calator astral - iar ma inciti sa scriu prea mult (discutabil daca si prea bine insa :-D).
Pun stop acum insa - o noapte/dimineatza perfecta tuturor deocamdata...
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

calator astral

Alx> reciteste firul dialogului,observa ca inainte sa spui povestioara asta ti-am descris ( indirect prin postarea mea cu vrajitoarele si sacrificiile animale la miez de noapte) toata scena cu toate ingredientele,desi ziceai ca habar n-am, ca sint in afara subiectului,etc.
Deci e vorba de Legamintul ritualic si sacrificial facut de cioban si tentatoare-zana intr-o noapte. Nimeni & nimic numai poate schimba acest acord. Liberul Arbitru a fost respectat. E normal sa auda ulterior "zana" rizind & cintind de fericire ("ridem-glumim-haia-platim").
Ma rog pentru Sufletul lui. Ce va indura e demn de Midnight-Express & Evil Dead puterea un milion. Martirul micutei din Exorcistul e o love-story in comparatie.
:evil:

kandaon

Pentru mai multe povesti si legende cu ielele sau Fata Padurii (din zona Maramuresului, folositi functia de cautare)

http://www.cultura-traditionala.ro//?act=pagina_principala/

Parerea mea e ca fiintele "de dincolo" (lumi/universuri paralele, sau ce or fi) or exista, dar in ultima vreme sunt mult mai retrase in a se arata, si oamenii deasemenea si-au pierdut din capacitatile de perceptie din vechime (nu prea indepartata vechimea asta).

Cumva oamenii de azi sunt "orientati" mai mult spre stele (vezi fenomenul OZN) si se cam taie legaturile cu aceste "lumi paralele" de unde ar veni zanele si alte fapturi, si in care poate poti trece fara sa-ti dai seama (si fara a folosi cine stie ce super tehnologii, precum in cazul zborului spre stele, teoretic imposibil inca, pentru oameni).

Sigur, ar putea fi doar imaginatie ce spun eu