Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Zânele-mit sau realitate?

Creat de alx, 15 Iulie 2011, 14:45:21

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

alx

Deschid acest topic nou dintr-un motiv care vă va fi relevat ceva mai tarziu...deocamdata,pun cateva intrebari:
1 Ce sunt zânele?
2 De unde veneau ele?
3 Care este motivul pt. care se aflau aici si uneori comunicau cu oamenii?
Mai sunt si alte intrebari,dar deocamdata le las pentru mai tarziu...
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

mistic

wow subiectu asta e pe buna? chiar nush daca poate cineva sa spuna ce sunt zanezle, deoarece singurele surse sunt basmele, deci nush cata acuratete poate avea un raspuns la o astfel de intrebare

alx

Subiectul chiar e pe bune,si exista si alte surse,in afara de basme...
Sigur,daca voi constata ca acest subiect nu prezinta interes,voi ruga un moderator sa il stearga...
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Quicksilver

Cateva link-uri ajutatoare:

http://www.sacred-texts.com/neu/celt/tfm/index.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Fairy | http://ro.wikipedia.org/wiki/Z%C3%A2n%C4%83
http://www.fairiesworld.com/index_fairy_info.php

Imi cer scuze, dar materialul cel mai stufos e in engleza. Voi reveni cu traduceri, insa acum sunt pe fuga.

P.S. Bine ai revenit, Alx! :rainbow:
You are here on Earth at this time because you chose to be ... So stop whining about it!

Rayden

apai, incep eu cu o parere :mrgreen:
de mic copil, m-au atras basmele - asta pe langa fenomenul OZN & ET/EBE, etc - si am "devorat" tot ce se putea citi despre acestea..am discutat cu oameni in varsta, care transmiteau din mosi stramosi diverse basme, epopei, povestiri, etc..si parerea mea e urmatoarea:
zanele, vin din acelasi loc cu spiridusii, elfii, etc, o lume paralela cu a noastra, sau un univers paralel..cred ca traiesc muult mai mult decat noi, poate chiar sunt nemuritori..
mai cred ca, sunt evoluati tehnologic, si tehnologia lor, pare magie pentru noi, si pot trece dupa bunul lor plac in lumea noastra, interactioneaza dupa anumite reguli/legi cu lumea noastra.
mai cred ca, unii initiati, oameni, puteau discuta cu aceste fiinte, le cereau sfaturi, pareri, etc..
fiintele astea, sunt diferite de ET/EBE..pentru ca nu vin aici in nave din spatiu extraterestru, sunt de aici dar..nu sunt de aici. lumea lor e la o "rotire de condensator variabil - ca la radio" de-a noastra.. :-D

deocamdata, ma opresc aici..mai am de zis, dar mai astept si alte pareri :star:

calator astral

Interesant punct de vedere rayden.
Postez si eu un scurt reportaj al televiziunii britanice,intitulat "Vrajitoarele din Romania", care,printre alte ritualuri,prezinta si modul de adresare adecvat acestor entitati,mai precis magie alba (mai degraba neagra spun eu),cu sacrificii rituale de animale (pasari) noaptea,invocari ale ielelor/zinelor sau...serpii, intotdeauna la marginea unui lac,mlastini,iaz....exact unde a constatat xanadron ca se lafaie reptilienii.

Romanian Witches - Romania

alx

Citat din: Rayden din  15 Iulie 2011, 21:25:31
am discutat cu oameni in varsta, care transmiteau din mosi stramosi diverse basme, epopei, povestiri, etc..
acu mai vii de acasa...asta e ceea ce ma intereseaza pe mine...altfel,si eu stiu sa scriu 1-2 cuvinte in goagal...no offence!  :-D
   am constatat din proprie experienta ca "povestirile" astea sunt surse foarte bune de documentare...

Citat din: calator astral din  15 Iulie 2011, 23:58:46
Postez si eu un scurt reportaj al televiziunii britanice,intitulat "Vrajitoarele din Romania", care,printre alte ritualuri,prezinta si modul de adresare adecvat acestor entitati,mai precis magie alba (mai degraba neagra spun eu),cu sacrificii rituale de animale (pasari) noaptea,invocari ale ielelor/zinelor sau...serpii, intotdeauna la marginea unui lac,mlastini,iaz....exact unde a constatat xanadron ca se lafaie reptilienii.

imi cer scuze anticipat de la tine,dar nu esti un pic pe langa subiect?
  in cazul de fata nu ma intereseaza vrajitoarele sau ielele,magia de nici un fel...eu am pus intrebari precise,referitoare la ZÂNE! ATAT! si in cazul de fata nu ma intereseaza nici un reportaj,al niciunei televiziuni COMERCIALE,pentru simplul motiv ca adevarul este denaturat pt a vinde materialul!

PS  o sa expun mai tarziu,daca va fi cazul,motivele pentru care am pus intrebarile astea,si cele care vor urma...
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

calator astral

Pai de ce " mai tirziu",expune-le acuma. Iar in reportaj vezi vrajitoarele care sacrifica gaini invocind "cele doispe ZANE", da sau nu? deci e legat direct de zane. Iti spun eu ce ti s-a intimplat,dar mai intii astept marturia ta.

alx

#8
Citat din: calator astral din  16 Iulie 2011, 01:01:30
Iti spun eu ce ti s-a intimplat,dar mai intii astept marturia ta.
mama omida,vezi ca ti s-a stricat proorocitoarea...ca de obicei,arunci cu piatra in apa,poate poate s-or gasi aia 10 sa ti-o scoata...


Citat din: calator astral din  16 Iulie 2011, 01:01:30
Pai de ce " mai tirziu",expune-le acuma. Iar in reportaj vezi vrajitoarele care sacrifica gaini invocind "cele doispe ZANE", da sau nu? deci e legat direct de zane.
reportajul tau nu are NICI O LEGATURA  cu intrebarile mele...asta in primul rand.Iar in al doilea rand,mie nu mi s-a intamplat nimic...sunt bine mersi,multam fain de intrebare...motivele despre care e vorba in propozitiunea aia nu sunt legate DIRECT  de mine,asa ca...nu te mai stresa...degeaba!
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Xanadron

#9
Deloc rau ca tu vrei doar opinii originale la tema, alx (welcome back, btw), dar cred ca, de la teoriile lui Jacques Vallee si-ai lui UT :-) (Ultra Terrestrials) incoace, nimic "nou-noutz" nu poate fi adus la lumina rampei, inclusiv pe tema zinelor.

Sau a vampirilor :evil: (topic deschis de JE aproape simultan - mai stii ca n-am primit ambii vreo "comanda astrala" in sensul asta? :-D)
Apropo de astral: s-au scris 1001 carti despre domeniul asta nebulos si tot nu stim inca daca astralul (zona de unde vin si zinele poate - care SI ELE s-ar preumbla prin continuumul spatiu/timp cum vrea muschiuletzu' lor) tine de subtila noosfera terestra sau de un multivers cumva separat. :roll:
Care ar putea cuprinde si Raiul, si Iadul - in oricare din interpretarile lor mai mult sau mai putin dogmatice.

Ca sa dam deci macar de-un capat de fir conducator, cred c-ar trebui mai intai lamurit cit anume adevar cuprind povestile vedice despre "Raiul Subteran" BILA SVARGA  (cu cele sapte subdiviziuni Atala, Vitala, Sutala, Talatala, Mahatala, Rastala, Patala).

P.S. O cartzulie din 1994 interesanta ca prezentare de ipoteze (desi sponsorizata se pare de scientologi) si descarcabila ca PDF - ce atinge, printre muuulte altele, si tema asta a fiintzelor... hai sa le zicem "transreale":

http://fzba.chat.ru/LKin/Vol3.pdf

Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Rayden

@alx, banuiam eu ca asta te intereseaza...
am luat acu cativa ani, zona buzaului la picior, si am stat de vorba cu batrani...tot acu cativa ani m-am plimbat si prin zona dobrogei..
basmele pe care le-am aflat, nu prea semanau cu cele citite de mine prin cartile copilariei..
..asa am aflat de orase sau taramuri sub anumiti muntii, sau un fel de stargate - porti catre lumea zanelor..
pacat ca nu am avut timp sa iau la picior zonele alea..ca sa nu mai zic ca..unii oameni mai ziceau si de obiecte ciudate gasite prin zonele alea..
mereu imi ziceam, de la vara la vara ca voi ajunge sa explorez insa..nu am apucat :(

si...care sunt motivele pentru acest topic interesant? :)

alx

Citat din: Rayden din  16 Iulie 2011, 13:25:46
si...care sunt motivele pentru acest topic interesant? :)

exista cateva motive,din pacate eu nu am acum timpul necesar pt a scrie pe forum...sunt aproape tot timpul in miscare...
  insa,pe scurt,situatia sta cam asa:in zona unde locuiesc eu,exista multe legende si povesti despre zane si actiunile lor...daca ar fi sa-i credem pe unii,EXISTA SI DOVEZI PALPBILE ALE EXISTENTEI ZÂNELOR! Una dintre acestea ar fi POARTA ZANELOR,un loc pe munte unde sunt sapate in piatra trepte care urca spre un jilt/tron,loc unde se spune ca se adunau zanele la sfat!sau exista o poveste extrem de credibila(si verificabila,in masura in care martorii mai traiesc) despre un copilas de 2 ani,disparut de acasa,si gasit dupa 2 zile in varful unei stanci de unde a fost nevoie de scara pentru a fi coborat...partea cu adevarat interesanta a fost ca acel copilas plangea dupa jucariile "colorate si stralucitoare" cu care s-a jucat pe stanca.Alte istorisiri vin din partea ciobanilor de la oi...care se pare ca erau vizitati des de zane hoate,care le furau mancarea din coliba...
mai exista marturii ale oamenilor foarte batrani,care,toti,povestesc de intalniri cu zane intr-o zona de doar cativa km patrati...si aici e problema:in aceeasi zona,se pare ca au avut loc intalniri recente cu una dintre aceste zane...
    mai mult despre subiectul asta,cu alta ocazie,cand veti afla si cum si cu ce se poate prinde o zana! :-D

PS   poate acum intelegeti de ce nu voiam informati pe care le-as putea gasi si eu folosind pe goagal...ci doream informatii provenite din tara noastra,de la oamenii batrani...adica voiam sa cunosc legendele de pe la noi...
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Nox

#12
Interesant! Şi eu am fost fascinat de mic de basme și legende și citeam tot ce prindeam (Ispirescu, Grimm, etc.). Ca și o bază relativ teoretică putem pleca de la Ispirescu, Eliade, Eminescu și alți autori autohtoni, dar nu numai(!!). Acum să nu mă abat prea mult de la partea "practică" a subiectului... mă întreb dacă locul (arealul geografic) de manifestare al unor astfel de ființe supranaturale este cumva limitat în spațiu, și dacă da, de ce? Poate să fie vorba, aşa cum spunea Rayden, despre niște portaluri inter-dimensionale (rupturi în fabrica spațiu-timp) care există deja în anumite locuri și se activează DOAR în anumite momente (alinieri de planete, mișcări ale plăcilor tectonice, fazele lunii)? Asta ca să-ți răspund la întrebările nr. 1 şi nr. 2 (ce sunt şi de unde veneau/vin ele)?
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

arckadii

Din punctul meu de vedere avem de-a face cu ceva mai complex decat ce-am fost lasati sa cunoastem pana acum. Basmele au facut atata rau cat si bine in acelasi timp insa si aici ma refer la faptul ca in timp ce ne-au pus la curent cu existenta unor fiinte care exista in acelasi timp cu noi, care ne influenteaza si uneori ne ajuta (pe noi ca oameni) ne-au si facut sa credem ca totul este rodul imaginatiei. In folclor exista multe creaturi care sunt descrise si despre care exsita fel de fel de istorioare. Avem astfel, pe langa zane, Martolea, Joimarita, Baba-Dochia, Murgila Miezila si Zorila, Caii lui Santoader, Ielele, Halele, Balaurii, Varcolacii, Zburatorul, Capcaunii, Uriasii, Blajinii, Catelul-Pamantului, Sarpele-Casei, Ursitoarele, Sperietorile, Avestita, Strigoiul, Spiridusul, Stima-Banilor, Valva-Baii, Solomonarul, Paca, Dracul, Muma-Padurii, Fata-Padurii, Brehnele, Stima-Apei, Fetele-Marii, Sorbul, Caloianul, Cel-din-balta, Statu-Palma-Barba-Cot, Pajura si lista continua.
Despre fiecare exista povesti, intamplari relatate, mai mult sau mai putin romantate. Ideea este insa ca ceva a dus la toate aceste povesti si eu cred ca principala cauza a acestora este chiar existenta lor.

PS: Ma bucur sa te recitesc Alx:)

Ark

Rayden

pai man, sper sa ai timp de povestiri..sa-nteleg ca ai avut timp de colindat prin zonele cu pricina?
poate o punem de-o expeditie ceva :)

povestea cu baiatul am auzit-o si eu, partea cu scaunul cred ca face parte de pe un traseu initiatic - astept interventia unui amic :) pe topic...care vad ca se lasa asteptat :)

prin portile alea, poti trece cu usurinta, dupa unii abia iti dai seama ca ai pasit in alta parte..si aproape imediat incepi sa te simti bine, plin de energie, nu iti mai e foame...etc.
dupa altii, poarta e locul in care isi face simtita prezenta o ceata ciudata...in toate cazurile, timpul nu mai curge ca aici, si simturile incep sa ti se ascuta..oricum, pare marpha :)