Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Gradinarit "de subzistentza" 2012

Creat de Xanadron, 05 Iulie 2011, 22:05:48

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

saver

Citat din: Xanadron din  15 Iulie 2011, 14:07:42
Am calculat deci de unul singur necesarul de lumina al plantelor de pe, sa zicem, 100 mp de solar in conditii de eventuala "iarna atomica sau... vulcanica neguroasa" si trebuie, intr-adevar, cam 100 de becuri "eficiente" a 11 W, care dau fiecare un flux luminos echivalent unui bec normal de 60 W (peste 1 kW putere instalata necesara asadar).

Iarna atomica e un mit!
Din 1945 pana in 1998 au bubuit .... 2053 de bombe atomice, multe dintre ele fiind cele mai puternice construite de om vreodata (vezi Tarul rusilor). Deci am putea spune cam trait 50 de ani de razboi atomic. 2053/50 inseamna 41 de bombe atomice pe an !!!!
Intr-adevar parca e ceva cu clima, dar nu am vazut nicio iarna atomica.

Referitor la gradinarit, nu va faceti iluzii, daca nu ati dat la sapa niciodata in viata. Ca sa aveti cat de cat succes, trebuie sa fii avut macar bunicii de la tara si sa fii petrecut acolo niste ani, cultivand pamantul.
Momentan toata lumea e panicata, ca nu stiu ce o sa faca in urma razboiului.
Sa stiti ca va fi in continuare nevoie de doctori, tamplari, mestesugari, etc...
Probabil ca nu va mai fi nevoie de contabili, avocati, notari, agentii de turism, programatori samd...

Pe vremuri a mai fost asa. Cand ajungeai in lagar te intrebau ce esti?
Spuneai contabil, mergeai la dusuri. Spuneai tamplar, mergeai la baraci.

Asa si acum. Cei care nu ati facut agricultura nu va fortati in directia asta, ca agricultura e mult mai complexa decat pare.
Dar puteti alege ceva, ce vi se potriveste profilului. Unul stie agricultura, dar altul stie sa construiasca sera.
Pe scurt vreau sa spun ca aceia care au profesii dispensabile (notar, contabil, programator) sa puna mana sa invete o meserie.
Un simplu curs de mecanica sau tamplarie, te poate salva.

Va recomand sa urmariti cu atentie acest interviu:

'America will collapse'

Tayka

#46
Citat din: saver din  18 Iulie 2011, 23:34:36
...Pe scurt vreau sa spun ca aceia care au profesii dispensabile (notar, contabil, programator) sa puna mana sa invete o meserie.
Un simplu curs de mecanica sau tamplarie, te poate salva.
Ai uitat profesiile dispensabile babane,în care se câştigă grozav licit dar şi mai mai grozav ilicit:politicieni 90%,senatori 99%,fotomodele,cerşetori,marii intermediari(vezi cei dela electrica,gaze,drumuri,imobile) pieţarii,valutarii,peştii,hoţii,cămătarii,corupătorii,şi în general toţi şmecherii,bandiţii,tâlharii,(ţiganii 99%) Acei ,,profesionişti'' fără de care România ar fi acum printre cele mai puternice regate din Europa-Aşa cum a fost cândva.
...Spuneai de asemeni mai sus,că un simplu curs de mecanică sau tâmplărie te poate salva...Păi nu prea,poate doar pe timpul comunismului,acum în afara ,,beşaytu-lui'' e necesar să mai şi cunoşti câte ceva meserie,ori meseriaşi nu mai prea găseşti aproape deloc căci toţi au cam întins-o spre zări mai ospitaliere,aici au mai rămas cei care nu reuşesc acolo..vezi medici care te omoară,profesori cu note de 2,3 !!,instalatori care îţi inundă casa,şoferi care îţi rup gardul,sau gâtul pe zebră..Şi dacă îi cauţi la acte,toţi sânt ,,absolvenţi''ai unui simplu curs ...Desigur aceştia de-a lungul vremilor au stigmatizat breasla adevăraţilor meseriaşi,dar pe adevăraţii meseriaşi vă rog aşa dar domnilor,nu-i mai băgaţi în aceiaşi oală,şi nu-i mai priviţi de sus,căci în general fără ei sânteţi fii ploii. :roll: :-P 8-) :cry: :evil:
Uitaţi-vă peste tot dela avioane la nave spaţiale,submarine,tv-hd,limuzine,calculatoare,oraşe,trenuri,maşini,toate sânt făcute şi întreţinute în funcţie de EI;meseriaşii.Voi domnilor cu multe şcoli;ce aţi realizat?:o conducere dementă,o super mafie,legi care vă apără când îi furaţi şi corupeţi.Şi poate că nu au făcut tocmai rău cei care trimiteau la duşuri sau la muncă.Mai e şi o vorbă;,,Cine nu munceşte nici să nu mănânce''şi care dacă s-ar aplica (prin absurd) întocmai,apăi atunci mulţi dintre noi am cam murii de foame..Aşa că vă rog domnilor;fiţi atenţi cu meseriaşii,nu le aruncaţi mereu în faţă replica că nu sânt înşcolaţi ca voi,pentru că oricum sânt mai cinstiţi ca voi-domnilor.şi dacă o da bunul Dumnezeu,şi s-or deştepta vreodată să se şi poată auto-conduce,va fi vai de capul vostru;căci nu vă vor mai ţine în spinare şi va trebuii să învăţaţi şi voi o ..meserie.   :? :x :-D :-D
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

romulus

Citatnu sânt înşcolaţi ca voi,pentru că oricum sânt mai cinstiţi ca voi-domnilor.şi dacă o da bunul Dumnezeu,şi s-or deştepta vreodată să se şi poată auto-conduce,
Cu regret trebuie sa-ti reaminstesc monser Tayka de faptul ca epoca muncitorilor /meseriasilor cinstiti, care se autoconduceau, erau "proprietarii si beneficiarii" ......tocmai a sucombat !
Acei mucitori/ meseriasi si-au dat singuri cu tesla , ca sa zic asa , iar mortu' de la groapa nu se mai intoarce ....
Am zis !
"Zisa cel nebun intru inima sa :Nu este Dumnezeu"
Psalmul 52 al lui David

Siberia

#48
Despre sistemul aeroponic de gradinarit :

Aeroponic system for urban agriculture
Aeroponic Systems uses NASA aeroponics to grow food

si despre Aerogarden
AeroGarden 3 Growing Lettuce
Technology of the AeroGarden 3

Ideal pentru zone urbane sau cu spatiu restrans.
"The end is the beginning of all things, Suppressed and hidden, Awaiting to be released through the rhythm Of pain and pleasure." - Jiddu Krishnamurti

saver

O sa fac o exceptie ca sa raspund aici caci e posibil sa parasesc acest forum definitiv. Dar raspund pentru ca agricultura este legata de meseria mea si pot spune, zic eu, foarte multe despre aceasta.

@ Tayka
Intai sa raspund, vreau sa spun moderatorului din start, ca e offtopic, deci probabil inca un avertisment dar risc.
Sa stii ca nu se poate fara cei care stiu sa conduca. De fapt, cei mai buni manageri fac scoala in directia asta. Meseriasii sunt meseriasi, dar doar atat. Scoala si inteligenta pot obtine rezultate cum ar fi podurile, centralele, autostrazile, chirurgia, samd.
Am avut placerea sa stau langa oameni bogati si puternici. E un pleonasm, dar ideea e ca acesti oameni erau si foarte inteligenti.
Intr-o discutie mi s-a spus clar, ca pana la un anumit nivel accezi pe baza cunostintelor dobandite in scoala/experienta.
Dupa acel nivel, ca sa poti urca trebuie sa te pricepi la politica. Trebuie sa fii un bun lider ca sa poti intra in executivul unei companii mari, intr-o pozitie inalta din stat, etc. Liderii au ceva al lor, ceva ce alti oameni nu au.

Cat despre meseriasi, sunt foarte multe de zis. Am avut in subordine meseriasi si unii cu experienta erau de multe ori mai slabi ca unii fara experienta, dar care aveau alta atitudine si pricepeau mai repede ce e de facut.
Submarinul, hdtv-ul, BMW-ul samd sunt facute de meseriasi, dar cineva a venit cu banii. Intotdeauna le-am repetat oamenilor mei, ca patronul este alfa si omega. Daca cineva are alta parere, sa isi vanda casa sau sa o puna gaj la banca, sa riste o afacere si abia apoi sa isi dea cu parerea.
Cei care au priceput asta, au ajuns la salarii foarte bune, iar cei cu mandrie prosteasca... au ramas cu mandria.

-----------------------------------------------------------

@ Siberia

Sub nicio forma zona urbana. Pentru ce urmeaza sa vina orasele sunt primele vizate si nu e bine deloc.
Repet agricultura nu se face asa. Trebuie s-o experimentezi la inceput ca sa intelegi ce si cum. Si se face in grup organizat. Nu poti functiona ca un sistem inchis. Faci doar tu pentru tine si mananci si supravietuiesti. EXCLUS ASA CEVA!
Daca vrei sa faci de unul singur mai bine inveti o singura cultura, produci si faci schimb ca sa obtii ce iti mai trebuie. Dar sa le faci pe toate... NICIODATA!

In plus, daca in acest moment nu ai un pamant undeva, o casa la tara, care sa fie intretinuta de cineva, uita aspectul asta.
Evenimentele se vor derula rapid si nu poti sa te duci pe un pamant undeva si sa faci pionierat. Sa te apuci de agricultura.
In agricultura nu ai rezultate peste noapte si nici garantii. E nevoie de niste ani lucrati in domeniu ca sa poti spune ca stii ceva.
Mai usor inveti sa faci tamplarie sau sa sudezi decat sa intelegi cum se altoiesc pomii fructiferi, spre exemplu. Plus ca asta se invata practic, nu pe un forum sau youtube. :)

Cand citesc chestiile alea cu refugieri la tara ma pufneste rasul. Unul de la oras abia daca face diferenta intre zarzare si corcoduse, dar sa se si apuce de gradinarit??  :-D
E ca si cum m-as gandi eu sa operez pe cineva de apendicita in transee.

Deci parerea mea e sa nu va pierdeti timpul cu agricultura, decat daca aveti pamant si pe cineva care se pricepe. Voi fiind eventual simpli ucenici. Altfel e sinucidere curata.

Am vazut si chestia cu petrolul. Petrolul nu e singura sursa de energie. Am studiat nitel subiectul micro-hidrocentrale si ma bate gandul sa fac una ca as avea unde. O MH are nevoie doar de un parau si ar putea tine 7-8 case cu curent electric, lejer!!!
Asta as vrea sa imi fac eu:
http://teluric.webnode.com/news/microhidrocentral%C4%83%20pe%20baz%C4%83%20de%20v%C3%A2rtej/



Daca ar exista si tractoare electrice, ar fi ideal.

Siberia

Citat din: saver din  22 Iulie 2011, 00:12:58
Sub nicio forma zona urbana. Pentru ce urmeaza sa vina orasele sunt primele vizate si nu e bine deloc.

Evenimentele se vor derula rapid si nu poti sa te duci pe un pamant undeva si sa faci pionierat.

Care evenimente ? Si-n ce ordine se vor desfasura ? :D
"The end is the beginning of all things, Suppressed and hidden, Awaiting to be released through the rhythm Of pain and pleasure." - Jiddu Krishnamurti

saver

Citat din: Siberia din  22 Iulie 2011, 00:59:13
Care evenimente ? Si-n ce ordine se vor desfasura ? :D

Cu tot respectul dar nu iti pot raspunde. Am mai dat asa un raspuns cu link in alta parte si mi-au dat avertisment:
http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,3604.0.html

Raspund ceva si apoi imi muta mesajul si ma baneaza ca postez pe nu stiu unde.
Insa nu te las in ceata ca nu e frumos si o sa iti trimit pe prin mesaj ceva. Cauta la My messages.

Tayka

#52
D-le conducător Saver .Am tot încercat să-ţi înserez vreun paragraf dar crede-mă că n-am prea găsit ceva mai deosebit,mai interesant,mai atractiv.peste tot se simte doar iz-ul de şef care ,,coboară'' la subordonatul meseriaş ca să-l mai ia un pic de urechi explicându-i vechea teorie că şeful e cel mai mare..Măcar pe Romulus îl înţeleg că n-a avut de unde fura,, meseria vieţii'',fiind mai tinerel,şi înregimentat până după urechi,dar e un tip plăcut,sincer,şi dacă avea şansa de a trăii în alte vremuri poate era şi un bun conducător de oameni.Tu însă m-ai convins că eşti un tip dominator şi conduci doar folosind legea şi biciul.Nimic deosebit; aşa v-am învăţat,aşa vă avem.Numai că ori ce învăţ are şi un.. dezvăţ.Eu toată viaţa am învăţat şi experimentat,şi după un timp mulţi oameni s-au luat după mine ,,furându-mi meseria'',pe care le-am împărtăşit-o cu drag,scriptic le eram şi eu conducător,dar în viaţă doar coleg de breaslă,purtam doar o singură şi aceiaşi brăţară de aur.La meseriaşi nu există grade ci doar experienţă,şi nu se lasă conduşi decât vremelnic de non-valori..Chestia cu micro- hidrocentrala pe care ai de gând să o şi pui cândva în operă,este încă o dovadă care m-a convins că într-adevăr poţi fi un f bun politician,conducător,şef,etc.etc,dar nici decum..meseriaş,şi cu atât mai puţin..energetician.sorry-căci după ce o vei termina,vor venii cei dela Electrica şi-ţi vor pune ..contor, apele fiind proprietatea statului.Dacă însă ai fi reuşit să cobori la nivelul meseriaşilor,şi să apleci urechea, ai fi aflat că se poate face câte ceva pe proprietatea ta,ceva dela care să poţi folosii legal energia atunci când va începe apocalipsa.Căci meseriaşii au apărut primii pe pământ,şi vor dispare ultimii.Pe lângă ei s-au aciuit şi resturile,spirite efemere ignorante,şi care vor ajunge probabil aşa cum bine zişeşi; la ,,duşuri''. :-o
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

saver

@Tayka
Multe vorbe dar fara fapte. Pe tine te stiu de la discutia despre magneti unde iti dadeai cu parerea si habar nu aveai de fizica. Unul se chinuia sa inteleaga ceva acolo si tu cantai o poezie fara niciun fel de cunostinte de fizica. Mai il induceai in eroare si pe cel care macar incerca.
Si aici te mai dai meserias. Si inca o chestie, eu nu sunt meserias, dar as putea spune ca sunt agricultor. Iar din ce imi aduc aminte asa, agricultorii erau inaintea meseriasilor.

Asa ca sunt satul de meseriasii care au senzatia ca le stiu pe toate.
REPET, atata timp cat unul vine cu banii, la ala te inchini. Consideri ca esti mai bun de atat???
Pune casa gaj, fa tu afacerea, angajeaza oameni si demonstreaza ca poti. NU TE TINE NIMENI!!! DE CE NU FACI TU ASTA???
Noi romanii facem de toate. Reparam si elicea avionului in mers. Dar nu facem nimic bine, de buni meseriasi ce suntem.
Iar cand e vorba sa iti risti propria piele pentru ceva, toti fac stanga imprejur.

Asa e peste tot in lumea asta. Eu nu vreau sa schimb lumea. Nu ma intereseaza filozofia si poezia.

Ca sa poti sa fii ascultat, trebuie sa pui pe masa ori banii, ori ce ai realizat pana acum. Daca spui, uite ma, eu am construit unul din picioarele podului de la Cernavoda, atunci hai ma sa il ascultam ca stie ce spune.
Dar tu "stii" si fizica, si agricultura, si legislatie, si meserie.

Cat despre MH sunt deja 4 construite in Romania si una din urmatoarele o sa fie a mea. Sunt oameni care si-au bagat banii in asa ceva si bravo lor. AU REALIZAT CEVA! Electrica n-are nicio treaba Apele Romane, iar astfel de lucrari sunt promovate de UE cu subventii, pentru ca e energie electrica ecologica. Daca s-ar lua dupa spusele tale, mai bine nu faci nimic, ca oricum nu e bine. Ei, uite ca unii chiar fac ceva si nu se opresc sa asculte toate prostiile.
Intotdeauna voi prefera sa ascult un om care a realizat ceva in viata, sau macar se chinuie sa realizeze (gen baiatul care se chinuia cu magnetii), decat sa aplec urechea la cei care critica si n-au realizat nimic.

Imi pare rau dar nu te pot lua in serios si nici nu o sa continui discutia ca asta chiar e offtopic.

Tayka

#54
Citat din: saver din  22 Iulie 2011, 18:57:28

...eu nu sunt meserias, dar as putea spune ca sunt agricultor. Iar din ce imi aduc aminte asa, agricultorii erau inaintea meseriasilor. ..

Păi ca să fi agricultor trebuie mai întâi de toate să fii un bun.. meseriaş,şi un f. bun gospodar,să şti să dai cu sapa nu să te plimbi cu..mapa şi să iei doar smântâna şi arenda,căci de-la o vreme slugile angajate la negru se vor trezii şi îţi vor da foc la conac,şi atunci vei da telefon tot la nişte meseriaşi să ţi-l stingă.
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

saver

@ Tayka
Sunt opiniile tale dar nu raspund la provocarea ta.

Urban

Citat din: saver din  22 Iulie 2011, 18:57:28
Asa e peste tot in lumea asta...Eu nu vreau sa schimb lumea.
Nu ma intereseaza filozofia si poezia...

Esti poet... chiar daca nu iti dai seama.
Septel

Xanadron

#57
Daca tot am adus vorba de teme pur agricole dezbatute pe topicul "Codex Alimentarius", uite citeva linkuri utile despre permacultura:

http://www.holmgren.com.au/

The One Straw Revolution by Masanobu Fukuoka
http://files.uniteddiversity.com/Per...Revolution.pdf

Si-o sursa a filmului "Farmaggedon": :-o

http://farmageddonmovie.com/whats-at-stake/resources/

Plus un filmusor despre "forest-gardening":

Martin Crawford's Forest Garden Part 1
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/