Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Haideti sa vedem ce este GRAFENUL!

Creat de melanogaster36, 27 Iunie 2011, 22:19:47

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

melanogaster36

Grafen
De la Wikipedia, enciclopedia liberă


4 straturi de grafen (din compoziţia grafitului)
Grafenul ( [ pron. grafen ]; variantă: grafenă) este varianta bidimensională a grafitului; este format dintr-un aranjament planar (bidimensional) de atomi de carbon dispuși într-o rețea hexagonală. Grafenul este cel mai bun conductor de electricitate și căldură cunoscut[1]. A fost descoperit și izolat recent, în anul 2004, prin exfolierea grafitului de către un grup de cercetători britanici de la universitatea din Manchester condus de profesorul olandez Andre Geim, care pentru aceasta a fost distins cu Premiul Nobel pentru Fizică 2010, împreună cu colaboratorul său Konstantin Novoselov, ambii fiind de origine rusă[1].
Distanța dintre atomii de carbon ai grafenului este de 0,142 nm. Grafenul este elementul structural de bază al altor alotropi ai carbonului incluzând grafitul, nanotuburile de carbon și fulerenele.

melanogaster36

   Pe langa adoptarea sistemului de operare Windows 7, Nokia mai are un as in maneca. Iar de data aceasta nu vorbim despre un smartphone sau despre un sistem de operare, ci despre un material care ar putea revolutiona felul in care sunt concepute si fabricate telefoanele mobile. Faceti cunostinta cu grafenul, cel mai usor material existent, super flexibil, bun conductor si de 300 de ori mai rezistent decat otelul. Caracteristicile grafenului ar putea permite ca un concept precum Nokia Morph, prezentat in 2008, sa devina realitate.
   Nokia Morph Concept (long)
    Nokia s-a alaturat astfel unei echipe de cercetare a grafenului, formata din cei patru oamenii stiinta, castigatori ai premiului Nobel, care au descoperit grafenul si alte institutii universitare si de cercetare.

Quicksilver

Intr-adevar, o descoperire remarcabila. Ma intreb, oare din ce departament al armatei provine?  :martiansmile: (si cat de vechi si prafuit o fi?)
You are here on Earth at this time because you chose to be ... So stop whining about it!

melanogaster36


Científicos descubren una manera simple de crear grafeno en grandes cantidades

Este material podría sustituir al silicio en los ordenadores y revolucionar la informática en el futuro.

Científicos de la Universidad de Illinois (EE.UU.) dicen haber descubierto un método sencillo y barato para producir grandes cantidades de grafeno, una famoso material compuesto por nanoestructuras de carbono que algunos creen que podría sustituir al silicio en la fabricación de semiconductores y revolucionar la informática. La nueva técnica, que consiste en quemar magnesio metálico puro en hielo seco, aparece publicada en la revista Journal of Materials Chemistry.

El grafeno ha sido objeto de una intensa investigación científica en los últimos años. Se trata de un material bidimensional, consistente en una sola capa de átomos de carbono dispuestos en una retícula hexagonal. Es el material más fuerte jamás registrado y tiene otras notables cualidades, como la alta movilidad de sus electrones, una propiedad que eleva su potencial uso en los veloces nanodispositivos del futuro. Además es una sustancia resistente, elástica, dotada de la mayor conductividad eléctrica y térmica que existe y su cristal tiene el grosor de un átomo. Es prácticamente transparente y tan denso que ni siquiera el helio puede atravesarlo.

El nuevo método de los investigadores convierte el dióxido de carbono directamente en capas de grafeno (de menos de 10 átomos de espesor) quemando magnesio metálico puro en hielo seco.

«Está científicamente comprobado que la combustión de magnesio metálico en dióxido de carbono produce carbono, pero la formación de este carbono con capas de grafeno como producto principal no ha sido identificada ni probada como tal hasta nuestra investigación», asegura Narayan Hosmane, profesor de química y bioquímica responsable del grupo de investigación.

«El proceso sintético se puede utilizar para producir potencialmentegrafeno en grandes cantidades», añade. «Hasta ahora, el grafeno se ha sintetizado mediante diversos métodos que utilizan productos químicos peligrosos y técnicas tediosas. Este nuevo método es simple, ecológico y rentable».

Fuente: ABC.es

Creado el primer circuito integrado de grafeno

Los investigadores rusos Andre Geim y Konstantin Novoselov fueron los galardonados con el Premio Nobel de Física 2010 por sus revolucionarios descubrimientos sobre el material bidimensionalgrafeno, aplicables a la física cuántica.

El grafeno es una estructura laminar plana, de un átomo de grosor, compuesta por átomos de carbono densamente empaquetados en una red cristalina en forma de panal de abeja. Este nuevo material se caracteriza por poseer una alta conductividad térmica y eléctrica y por combinar una alta elasticidad y ligereza con una dureza extrema.

Ahora, IBM ha sido la responsable de fabricar el primer circuito integrado con transistores de este material que pueden funcionar a una frecuencia de 10 giga hertzios (10 mil millones de ciclos por segundo) y hasta 125 ºC de temperatura. Básicamente, este nuevo circuito, un mezclador de radiofrecuencia de banda ancha, consiste en un transistor de grafeno y un par de bobinas compactas en su interior integradas en una fina oblea de carburo de silicio (SiC).

T.C. Chen, vice presidente de Ciencia y Tecnología de investigación de IBM:

a unos días de conmemorar los 100 años de IBM, nuestros científicos han logrado un hito en nanotecnología (...) esta investigación supone un gran paso adelante sobre el rendimiento de los componentes de comunicación para que permitan a las personas interactuar con más eficiencia.

Elisa Martín Garijo, directora de Tecnología e Innovación de IBM en España:

Es un hito importante. Supone el primer paso para demostrar que ya podemos fabricar circuitos integrados de grafeno. Y de la misma manera en que se fabrican los de silicio, porque el mismo proceso sirve para ambos materiales. El próximo paso será fabricar el chip de grafeno.

Los investigadores comentan en una edición de la revista Science que el grafeno tiene el potencial para hacer transistores que sean capaces de funcionar a velocidades del orden de los Terahertz y que podrían en un futuro, no muy lejano, reemplazar al silicio como base para los microprocesadores utilizados en ordenadores. Algo necesario, ya que los circuitos convencionales de silicio se espera que empiecen a llegar a sus límites a finales de esta década.

El grafeno es un material capaz de convertirse en monitor (porque es transparente) y procesador (diez veces más rápido que el de silicio) a la vez, que se enrolla y se pliega, que es tan irrompible como el diamante y que tiene un sólo átomo de grosor.

Fuente: xatak
 

Traducere selectiva:
Oamenii de stiinta au descoperit o maniera de a creea grafen in cantitati industriale la un pret economic:
  Acest material este substitutul siliciului in electronica viitorului.
  Oameni de stiinta de la universitatea din Ilinois pretind ca au reusit sa produca in mod simplu, ieftin si la scara larga  acest material minune prin arderea magneziului metalic pur in atmosfera de gheata seaca , realizare publicata in revista "Journal of materials chemistry".
  Acest proces poate fi utilizat pentru a produce grafen in cantitati industriale prin metode economice si ecologice, convertind  practic bioxidul de carbon in grafen cu o grosime de 10 atomi.UIMITOR!!!

melanogaster36

#4
Tehnologia este într-o continuă dezvoltare, iar astăzi majoritatea dispozitivelor şi gadget-urilor sunt caracterizate de viteză mare alături de o performanţă ridicată. Dar pentru a depăşi valorile atinse în ziua de astăzi avem nevoie de materiale revoluţionare, iar unul dintre acesta este grafenul.

Acesta este varianta bidimensională a grafitului şi este format dintr-un aranjament planar de atomi de carbon dispuşi într-o reţea hexagonală. Până în acest moment, grafenul este cel mai bun conducător de electricitate şi căldură cunoscut de om.

Cercetătorii de la Universitatea din Manchester au descoperit că telefoanele mobile, computerele şi gadget-urile ar putea lucra mult mai rapid dacă ar fi realizate din grafen.
             INLOCUIREA SILICIULUI CU GRAFEN!
     În urma studiului, britanicii au relevat faptul că electronii traversează grafenul cu o viteză mult mai mare decât reuşesc să o facă în siliciu, baza cipurilor folosite în computerele din ziua de astăzi. Descoperirea cercetătorilor din Manchester sugerează faptul că o nouă generaţie de computere şi telefoane mobile, ce vor fi mult mai rapide decât cele de astăzi, va apărea dacă inginerii vor utiliza grafenul în locul siliciului.

"Electronii care trec prin grafen au o mobilitate imensă. Ei se pot mişca extrem de rapid. Este un rezultat impresionant în fizică ce poate avea implicaţii în diferite aplicaţii", a declarat profesorul Kostya Novoselov, cel care anul trecut împărţea premiul Nobel pentru fizică cu colegul său Andre Geim pentru cercetările ce au dus la descoperirea asupra acestei substanţe-minune.

Iată alte posibile aplicaţii ale grafenului:
Future Applications of Graphene
Future Applications of Graphene (Samsung Version)

Sursa: http://www.independent.co.uk/news/science/graphene-discovery-may-lead-to-faster-computers-2319914.html

   

marinica2222

era de asteptat sa iasa la iveala alta tehnologie / material (nu stiu daca a fost tinuta la naftalina pana acum); dar din moment ce s-a atins limita siliciului si s-a stors ce s-a putut din acesta....