Sectiune pentru limba româna > Astronomie

Ce forma are universul?

(1/3) > >>

jean:
Un articol despre care ar fi forma universului a aparut pe scientia.ro
http://www.scientia.ro/univers/47-astronomie/2007-care-este-forma-universului.html
Concluzie, citat din articol:

--- Quote ---Încã o datã, teoria actualã, bazatã pe mãsurãtorile efectuate asupra radiaþiei cosmice de fond de cãtre sonda spaþialã WMAP aratã cã Universul este plat.
--- End quote ---
Si comentariul meu la acest articol

--- Quote ---De, eu stiu? Nu prea cred. Plat inseamna doua dimensiuni. Deci traim intr-un univers bidimensional? Parca in jurul nostru sunt trei dimensiuni, sau nu percepem noi corect. Sau poate acest tip de univers ,,plat", are tot trei dimensiuni dar a treia dimensiune este mult mai mica, aproape inexistenta fata de celelalte doua?...Pai atunci cum a aratat Big Bangul intr-un asemenea univers?...Greu de imaginat o explozie numai in doua dimensiuni.
Eu zic ca nu este bine sa ne grabim cu concluziile cand se spune ca noi cunoastem doar aprox. 5% din acest univers.
--- End quote ---
Pai daca universul este plat si universurile sunt paralele, inseamna ca universul este o carte. Universurile paralele fiind filele cartii. :lol:
Voi ce credeti despre aceasta teorie?...Binenteles, nu cea cu cartea, cea din articol.
Sa aveti o zi buna.

AndreiASM:
Tot timpul mi-am imaginat Universul ca fiind ca o sfera; o sfera nu are margine, limita perceptibila, cu toate ca are o suprafata finita; la fel imi imaginez Universul ca fiind "suprafata" 3-dimensionala a unei sfere multidimensionale. De asemenea, prin "plat" probabil ei se refera la "neted", deoarece contravine bunului simt sa spui ca Universul nostru mare, 3D e de fapt 2D.

tractorbeam:
Dom'le, daca zice WMAP-ul apoi asa tre' sa fie!
Adica tre sa fie mai mult lat si lung decat inalt?  :?
Chiar daca e plat inaltimea sa se cifreaza la multe milioane de ani lumina fata de sa zicem multe miliarde de ani lumina (latimea si lungimea).  :wink:

dorel6:
Plat nu are cum sa fie.
Poate un univers care seamana cu o sfera turtita.

Exact cum zice si jean universul este ca o carte,pana la urma o foaie este lata si lunga,dar in inaltime foarte mica.

Xanadron:
In umila mea opinie, pina n-avem macar o idee clara daca Universul e finit sau infinit discutiile despre forma lui sint o mare pierdere de timp. :-P

In plus, datele (si mai ales imaginile) prezentate pina si de NAZA :-D se bat cap in cap cit cuprinde - chiar pe situl dedicat rezultatelor misiunii sondei Wilkinson.
Ca sa nu mai vorbim de aproximarile de traducere de pe situl "Scientia" - in orice caz, in imaginea asta vi se pare c-ar fi vorba de un Univers "plat"?! :roll:


Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version