Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

OZN - Emil Barnea [Padurea Hoia-Baciu, jud. Cluj] [18 august 1968]

Creat de jackie28t, 11 Aprilie 2006, 19:15:49

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Ganditorul

Nu. mai bine ne strangem si facem o deplasare in zona si acolo vedem ce si cum. A sta acum sa explici ceeace vezi,  ce simti sau abia zaresti pe aparate rudimentare de masura e pierdere de timp. E pierdere de timp si impolitete sa stau acum sa "shuntez" ceea ce niste specialisti au vazut si cercetat in zona (cum e dl Adrian Patrut) - pt ca Padurea Baciu e celebra prin ceea ce au descoperit niste oameni consacrati. Iar o deplasare acolo costa...

prodcomb

Caut sa citesc ce a gasit cercetatorul mentionat si voi posta.
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Ganditorul

Cat despre emisiunea mentionata
https://www.youtube.com/watch?v=L2N5v2NDR9w&feature=youtu.be&t=2m55s
Am revazut-o cu placere si m-am amuzat copios. niste titani ai teoriei conspiratiei si cercetarilor psi aburesc cu spor cu mesajul clar : mai duceti-va fratilor pe acasa ca nu-i nimic pe acolo ...pt ca ne incurcam de voi p"acolo cand venim sa cercetam serios.  :rainbow:

prodcomb

Citat din: prodcomb din  21 Martie 2018, 15:08:57
Caut sa citesc ce a gasit cercetatorul mentionat si voi posta.

Nu-mi mai pierd timp cu "cercetatorul". Este parapsiholog.
Parapsihologia este o pseudostiinta.
Deci poate sa bata campii cat vrea, ca nu este interesant.
Cercetatori stiintifici nu sunt?
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Ganditorul

Adrian Patrut ... parapsiholog, specialist intr-o "pseudostiinta" ???  :evil: :evil:

pai daca asa iti culegi datele stimate coleg atunci ...spor la treaba in cautarea "specialistilor"

alx

Citat din: prodcomb din  21 Martie 2018, 10:24:40
:)
Mulțumesc de invitație, dar nu asta este soluția. Nu putem bântui prin toate locurile bântuite; sunt suficiente dovezile științifice (care nu au fost până acum).
Mda...cam atât a ținut vitejia...pentru că eu te-am invitat INTR-UN SINGUR LOC!  Și a fost o invitație...personalizată! Doar pentru tine, nu pentru încă n oameni, din motive lesne de înțeles.




Citat din: prodcomb din  21 Martie 2018, 16:28:38
Nu-mi mai pierd timp cu "cercetatorul". Este parapsiholog.
Parapsihologia este o pseudostiinta.
Deci poate sa bata campii cat vrea, ca nu este interesant.
Cercetatori stiintifici nu sunt?

Aici trebuie să fiu de acord cu @prodcomb   Am multe argumente care pledează în favoarea ideii că Pătruț a exploatat la maximum, și într-o manieră care lasă de dorit, Pădurea Baciu. Înseși cartea pe care a publicat-o este plină de fotografii care nu au legătură cu fenomene...paranormale, ci cu unele foarte...prozaice: erori din developare, reflexii în obiectiv, fotografii făcute cu blitz-ul, fotografii neclare...fotografii cu diferite filtre, aparent aparținând lui Sift, și prezentate în carte într-un mod incorect...   Ca să nu mai vorbim de faptul că NICIODATĂ, NICĂIERI, Adrian Pătruț nu îl menționează pe Oneț Nicolae, pădurarul care a avut în grijă Pădurea Baciu între anii 1977 și 1996, ceea ce e mai mult decât ciudat! Acest om, să-i fie țărâna ușoară, a dat un singur înterviu filmat în viața lui: mie, după ce am avut ore întregi de discuții cu el, cu mai multe ocazii. Mi-a spus că o singură dată cineva de la protv l-a căutat să-l filmeze, și când i-a spus ăluia că el nu a vazut/ auzit nimic ciudat, niciodată, în Pădurea Baciu...nu a mai vrut să îl filmeze. Deci și părerea mea este că Pătruț nu e chiar așa mare specialist, ci a profitat maxim la un moment dat...ba mai mult, la un moment dat se pare că voia bani europeni să facă un studiu prin pădure...cctd.
Cam asta e...cu toate acestea, repet: mulți se duc la Pădurea Baciu în papuci și se întorc în șlapi!
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Ganditorul

Corect pct de vedere. Numai ca "Padurea Baciu" a devenit un punct de atractie ce merita promovat iar Adrian Patrut probabil face parte dintre cei care vor sa scoata 10 carti dintr-o singura cercetare pe teren si da totul cu picatura. E totusi cercetator stiintific pe chimie si e cam greu de crezut ca nu face corelarile dintre fizica moleculara/radio-chimie si anomaliile aparute pe teren (daca acestea exista, si prb exista - pt ca eu cred ca nu si-ar fi permis sa devina ridicol daca nu ar avea si "un as pe maneca" care sa-i sustina afirmatiile de "padure ciudata"). Cred ca mai degraba e vb de carte - de la care astepti mult si primesti "prima foaie de ceapa" (cum e la moda acum ... sa cumperi o carte pentru titlu si prezentare si sa constati ca in afara de titlu si prezentare cam totul e vrajeala).
Discutia asta ma face sa-mi doresc sa mai ajung odata acolo - pt ca data trecuta, ajuns intamplator si fara sa constientizez ca sunt in Padurea Baciu, n-am observat nimic iesit din comun, nimic cu care sa nu ma fi intalnit si in alte locuri, ca fenomen.

P.S. Apropo de padurari - am prins si eu un padurar care stia multe si pe care-l consideram oarecum prieten. In 2 ani de zile cat m-am intalnit in fiecare vara cu el o singura data, intr-o singura seara, a vb mai mult decat trebuie . A doua zi ... nici macar nu a vrut sa recunoasca ca stie ceva despre "subiecte sensibile" - si nu era vb de hotii de lemne ci tot de locuri si intamplari ciudate. Dar el a fost "a doua sursa" care mi-a confirmat cate ceva din ceea ce stiam de la un satean , din alta localitate etc etc. Asa ca, discretia padurarilor e reala, si trebuie luata in calcul.

prodcomb

Citat din: alx din  21 Martie 2018, 21:46:27
Mda...cam atât a ținut vitejia...pentru că eu te-am invitat INTR-UN SINGUR LOC!  Și a fost o invitație...personalizată! Doar pentru tine, nu pentru încă n oameni, din motive lesne de înțeles.

Să lăsăm deoparte vorbele mari.
Fraza de mai jos credeam că te-a lămurit. Ea îți spune că vara produc și sunt ocupat.
(Vara bântui pe la moșii; bântui și pe la pădurea mea, dar acolo sunt alte probleme: hoții).

Nu mulți știu că pădurea este un organism viu. Deci este imposibil ca în cel mult câteva ore să nu găsești o urmă de activitate.
Cei care nu au găsit nimic nu sunt pregătiți și au ce să mai caute acolo.

Pregătirea constă în cunoaștere (științifică a naturii).

distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

Grifon

Cred că, înainte de a tranșa opinii, e bine să definim, cât mai exact, ce anume înseamnă subiectivism.
Termenul, ca mulți alții folosiți abuziv, a început să adune mai mult sensuri conotative decât denotative, sfârșind - cum era de așteptat - prin a deveni ceva negativ (asociat cu auto-amăgirea, aprecierea eronată a realității ,etc).
La primordii, cuvântul definea experiențe proprii, personale, plasate exclusiv în conștiința individuală a cuiva (spre deosebire, așadar, de obiectiv]).
Si ce e rău ìn asta ? Un ins, oricare, poate avea, oricãnd, o sumedenie de asemenea experiențe. De ce n-ar fi reale ? Simplul fapt că nu le mai împărtășesc și alții nu înseamnă că sunt false. Nici pe departe.
De pildă, visele. Există ? Firește ! Sunt reale ? Hm...doar ptr.protagonist, care nu minte povestindu-le, ba chiar, dacă e mai nădușit / cutremurat, nu mai are nimeni îndoieli.

Așa și cu anumite experiențe, precum, poate, "pădurea". Problema nu-i că n-ar fi reale, ci că, din păcate, nu ies din îngustimea subiectivsmului. Abia când minimum 2 (doi) inși au aceeasi percepție, putem vorbi de germenul unui fenomen. Până atunci, chiar dacă, repet, reale, astfel de experiențe nu ne pot ajuta să ajungem la concluzii.

Și în niciun caz să dăm...verdicte.

Xanadron

Dincolo de (unele) critici justificate, cartea lui Pătruț din 1995 rămîne, totuși, unica lucrare serioasă dedicată controversatelor fenomene din pădurea Hoia-Baciu - fie și doar citită-n cheie non-speculativă, pur cronologic-informativă. Avînd-o încă prăfuită undeva-n București, redeschiderea discuției voastre mă face s-o re-puric :lol: - cu mintea de-acu, mai critică decît atunci, dar și - paradoxal - ceva mai deschisă.
Oricum, fie și doar relația personală din tinerețe a profului univ. clujean (nu doar *paranormalist* deci :mrgreen:) cu răposatul A. Sift e un atu deloc neglijabil (btw, chinuit om ex-biologul clujean, cu karma răsucită mai dihai ca arborii din zonă).   

Pe tema subiectivismului (bine punctată de colegul @Grifon, deși uber-simplificat) ne-am putea ciondăni la infinit. La fel apropo de clasificarea științelor în pseudo-, para- sau metaștiințe. Pe f. scurt, unele false etichete ar putea fi rapid clarificate observînd de ex. evoluția unor vechi *pseudo-științe* spre mainstream - v. alchimie --^^fizică cuantică (care doar ajutată de bio-foto-chimie începe, timid, să lămurească mecanisme esențial-existențiale gen fotosinteza.)

Ca să nu mai zic că eu cel puțin clasific drept mega-hiper-pseudoștiință :lol: aiurelile răposatului... om de știință, nu? S. Hawking - și nu vb. doar de aberațiile ultime tip fear-porn ale înlocuitorului său, ci chiar de speculațiile calpe, prin nimic fundamentate ale teoriilor lui inițiale black-hole-uite (sau hăulite?). :-D :fullmoon:

Am mai scris însă p-aici destule pe tema *fizicii/chimiei ascunse turmei* (v. Die Glocke etc.), așa că nu mai revin... deși UNELE fenomene observate chiar în celebra pădure - cu efecte vizibile asupra regnului vegetal și uneori f. rapide - ar merita studiate taman prin prisma/cheia ultimelor decriptări din domeniul atît de atractiv mai ales pentru... nazi-cercetătorii noi sau vechi, de la P. Hartek ori Walter & Ida Noddack încoa.

Mă miră deci că A. Pătruț-chimistul nu bagă cărbuni pe latura asta, emițând doar ipoteze vagi pe linia *formelor-gând* ale teosofilor prin Formula As (v. redutabilul ex-popalău anglican Leadbeater, re-adus în atenție recent de @fiulploii c-o cărțulie google f. instructivă pe topicul *biblioteca* - sincronicitate, nu glumă. :wink:)
De fapt ipotezele lui nu-s toate vagi, unele mergînd - speculativ, normal - p-o linie riscată/riscantă care poate da în penibil cu atît mai abitir cu cît intră-n amănunte la fel de non-demonstrabile (ex.: n-ar fi vb de intersectarea cu vreun univers paralel, ci sigur cu o fațetă nevăzută a lumii noastre, ai cărei elementali / bioplasme / etc. vizibili la Hoia-Baciu uneori sînt la fel de sigur produse ale conștiinței umane colective.
...De ce n-ar fi însă de pildă *ajutătorii-îndrumătorii noștri invizibili* din pomenita lucrare a lui Leadbeater?! Sau 1001 alte manifestări posibile?

P.S.- o întrebare deocamdată, adresată vouă, stimabililor @alx & @Gânditorul, dar și oricui a mai fost p-acolo efectiv - eu, din păcate, nu... încă:
E pe bune senzația de *epuizare* simțită (de unii) în zonă? (și explicată de Pătruț & alții prin presupusa extragere de *energie vitală* din vizitatori de către ...Zonă? - na că-ncep să vb ca frații Strugațki în Picnic la marginea drumului. :lol:

L.E. Controversa despre descărcarea (sau nu) a bateriilor diverselor aparate în aceeași zonă (ori sub-zone) nu cred că merită dezvoltată, alte chestii fiind mai important de lămurit - cît de cît, evident.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

alx

Citat din: Xanadron din  22 Martie 2018, 15:10:08
P.S.- o întrebare deocamdată, adresată vouă, stimabililor @alx & @Gânditorul, dar și oricui a mai fost p-acolo efectiv - eu, din păcate, nu... încă:
E pe bune senzația de *epuizare* simțită (de unii) în zonă? (și explicată de Pătruț & alții prin presupusa extragere de *energie vitală* din vizitatori de către ...Zonă? - na că-ncep să vb ca frații Strugațki în Picnic la marginea drumului. :D

L.E. Controversa despre descărcarea (sau nu) a bateriilor diverselor aparate în aceeași zonă (ori sub-zone) nu cred că merită dezvoltată, alte chestii fiind mai important de lămurit - cît de cît, evident.
O să vorbesc doar în nume propriu, și voi spune că eu nu m-am simțit NICIODATĂ obosit, vlăguit, epuizat sau alte asemenea... Nu am observat așa ceva nici la cei cu care am mai fost pe acolo...așa că eu zic ca nu e adevărată...dar repet: relația mea cu această pădure s-ar putea să nu fie tocmai...convențională! Așa că sunt subiectiv la modul extrem...


Cât despre descărcarea bateriilor...ei bine, de câte ori am fost acolo am avut device-uri electronice cu mine/noi...niciodată acestea nu s-au descărcat mai repede decât ar trebui...
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

alx

Citat din: prodcomb din  22 Martie 2018, 09:42:18
Să lăsăm deoparte vorbele mari.
Fraza de mai jos credeam că te-a lămurit. Ea îți spune că vara produc și sunt ocupat.
(Vara bântui pe la moșii; bântui și pe la pădurea mea, dar acolo sunt alte probleme: hoții).
Eu zic că singurul cu vorbe mari de aici ești domnia ta...
   Și eu sunt ocupat...și eu am probleme. Totuși, să vii să faci diferite afirmații despre această pădure fără să fi fost acolo, iar când ești invitat să o vizitezi s-o dai cotită...nu e chiar cel mai elegant mod de a-ți susține ideile. În plus, nu e obligatoriu să mergi acolo vara...se poate și toamna, în septembrie de exemplu...noi am fost acolo și în decembrie...sigur, nu am dormit la cort, dar am stat toată noaptea în pădure. Așa că oferta mea rămâne deschisă...
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

prodcomb

Eu am cerut certitudini despre pădurea în cauză.
Nu ai știut să spui măcar ce specii de copaci cresc acolo; același lucru și la ceilalți care au făcut afirmații fanteziste.
Vorbele mari pe care le așteptam eu erau: despre fauna și flora pădurii.
Oferta mea rămîne valabilă în continuare, pentru că ai fost acolo.

Am fost și voi merge în multe păduri, atîta timp cât am rude care lucrează în sectorul silvic.
distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit

alx

Citat din: prodcomb din  22 Martie 2018, 22:26:23
Eu am cerut certitudini despre pădurea în cauză.
Nu ai știut să spui măcar ce specii de copaci cresc acolo; același lucru și la ceilalți care au făcut afirmații fanteziste.
Vorbele mari pe care le așteptam eu erau: despre fauna și flora pădurii.
Oferta mea rămîne valabilă în continuare, pentru că ai fost acolo.

Am fost și voi merge în multe păduri, atîta timp cât am rude care lucrează în sectorul silvic.
Mda...asta e!
  În primul rând te rog să-mi arăți unde ai cerut să-ți spun ce specii de copaci cresc acolo, și dacă tot suntem la acest capitol, care este relevanța în contextul dat.
În al doilea rând, te anunț că nu mă voi mai deranja să-ți acord atenție...mi-am trecut peste prejudecăți, și am întins o mână către tine...degeaba! Am mai zis-o, au zis-o și alții: este foarte ușor să fii detectiv din spatele tastaturii...când e de făcut ceva cu adevărat real, ei bine, în acel moment se vede caracterul omului...bă că e ocupat, ba că e sub demnitatea lui, ba că nu merită, ba că nu poate...sincer, chiar nu merită! Să îți mai răspund! Vrei să afli mai multe...fly to Baciu...             I now...life sucks!
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

prodcomb

Citat din: alx din  23 Martie 2018, 00:29:48
Mda...asta e!
  În primul rând te rog să-mi arăți unde ai cerut să-ți spun ce specii de copaci cresc acolo, și dacă tot suntem la acest capitol, care este relevanța în contextul dat.
În al doilea rând, te anunț că nu mă voi mai deranja să-ți acord atenție...mi-am trecut peste prejudecăți, și am întins o mână către tine...degeaba! Am mai zis-o, au zis-o și alții: este foarte ușor să fii detectiv din spatele tastaturii...când e de făcut ceva cu adevărat real, ei bine, în acel moment se vede caracterul omului...bă că e ocupat, ba că e sub demnitatea lui, ba că nu merită, ba că nu poate...sincer, chiar nu merită! Să îți mai răspund! Vrei să afli mai multe...fly to Baciu...             I now...life sucks!

Ia o pauză și lasă-mă să-mi revin în aerul ăsta poluat de București; am hălăduit 2 săptămâni în împrejurimile Călimăneștiului.
Pentru destindere îți recomand lectura de mai jos. :)

distanța dintre a observa și a descoperi este cuprinsă între zero și infinit