Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Saint-Germain

Creat de Flight33, 11 Aprilie 2006, 18:00:42

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Flight33

La trecerea sa prin Paris, între 1758 şi 1760, lumea a făcut cunoştinţă cu surprinzătorul conte de Saint-Germain. In saloanele fastuoase ale capitalei Franţei ca şi la curţile Europei, circulau zvonuri nebuneşti despre acest misterios personaj: ar fi avut peste 3000 de ani, l-ar fi cunoscut pe lisus Christos, ar fi fabricat diamante şi s-ar fi făcut invizibil!
El a fost menţionat pentru prima oară în 1745. Atunci, a fost arestat la Londra, unde trăia de doi ani. Asupra sa s-au găsit scrisori favorabile Stuarţilor. Omul părea să aibă în jur de 50 ani. Anglia tocmai reprimase revolta iacobină şi se temea de străini, în special de francezi. Contele de Saint-Germain fusese urmărit timp de mai multe săptămâni la rezidenţa sa. El a recunoscut două lucruri: trăia sub un nume fals şi nu dorea în nici un fel de-a face cu femeile. Personalitatea lui Saint-Germain a intrigat îndeajuns pentru ca Horace Walpole, membru al Parlamentului şi prieten al lui Diderot şi a altor enciclopedişti, să-l citeze în corespondenţa sa, descriindu-l ca un ,,om singuratic." Saint-Germain a părăsit Londra în 1746, plecând într-o direcţie necunoscută. Urma sa s-a pierdut timp de 12 ani. După unii, s-ar fi retras în Germania unde s-a consacrat cercetătorilor chimice şi alchimice. Alţii cred că el ar fi călătorit în India şi în Tibet, dar nu au adus nici o probă a acestor periple. Mai târziu, s-a constatat totuşi că Saint-Germain avea o profundă cunoaştere a Orientului. Prietenul regelui El a sosit la Paris la începutul anului 1758 şi, imediat, a adresat o reclamaţie lui Marigny, director al Construcţiilor regelui, prin care cerea să-i fie pusă la dispoziţie o casă regală unde să-şi poată instala un laborator şi o manufactură, promiţându-i în schimb lui Ludovic al Xl-lea ,,cea mai bogată şi cea mai rară descoperire care a fost făcută." Deschis către nou, Marigny i-a atribuit castelul de la Chambord, în mare parte pustiu. Saint-Germain şi-a instalat însă asistenţii, muncitorii şi laboratorul în apropiere. Este văzut apoi destul de des la Paris şi la Chambord, fiind imediat invitat în cele mai faimoase saloane. Aici, s-a prezentat marchizei de Pompadour care, sedusă, l-a introdus la rege. Suveranul l-a apreciat numaidecât pe strălucitul personaj care, destul de repede, a devenit unul dintre apropiaţii săi. Saint-Germain este acum descris ca un bărbat de 40-50 de ani, deşi trecuseră deja 10 ani de la sejurul său londonez!
Legendă şi anecdote
Există două anecdote autentice care stau la baza zvonurilor privind cunoştinţele sale alchimice şi nemurirea sa. Prima: Saint-Germain posedă o foarte frumoasă colecţie de pietre preţioase. Intr-o zi, a pretins în faţa regelui că ştia să rectifice imperfecţiunile diamantelor. Atunci, Ludovic al XV-lea i-a încredinţat un diamant pătat. Câteva zile mai târziu, Saint-Germain i l-a adus perfect pur. A folosit oare un procedeu chimic sau pur şi simplu a tăiat o altă piatră identică? Mister. Cea de-a doua anecdotă: în timpul unui dineu cu bătrâna contesă de Cergy, aceasta a recunoscut în el un bărbat văzut în urmă cu 50 de ani la Veneţia. Probabil amuzat, Saint-Germain nu a dezminţit spusele doamnei iar povestea a făcut rapid turul Parisului.
Discreditarea
După ce Saint-Germain şi-a atras simpatia regelui francez, s-a aliat cu puternicul duce de Choiseul, primul ministru al lui Ludovic al XV-lea, care a lansat o campanie pentru a-l discredita. Ducele a plătit pe un anume Gauve pentru a-l imita pe contele de Saint-Germain şi s-a dat drept acesta. Gauve a străbătut saloanele Parisului sub identitatea lui Saint-Germain şi a povestit cele mai incredibile poveşti: cum că ar fi băut cu Alexandru cel Mare, că l-ar fi cunoscut bine pe Iisus şi că i-ar fi prevestit un sfârşit tragic, că l-ar fi întâlnit pe Carol cel Mare şi că ar fi asistat la concilul de la Nisa. Dar escrocheria este dezvăluită rapid şi Gauve a recunoscut totul, numai că poveştile s-au răspândit cu viteza luminii. Contrar a ceea ce se aştepta ducele de Choiseul, adevăratul Saint-Germain nu a fost ridiculizat, ci a crescut, fiind înconjurat de o aură misterioasă. Ministrul a trebuit să aştepte anul 1760 pentru a se putea debarasa de Saint-Germain, acuzându-l de spionaj. Căzut în dizgraţie, contele s-a refugiat în Ţările de Jos. In următorii ani, a fost semnalat în Anglia, în Italia, în Rusia, în Saxa, în Prusia: pretutindeni, el a încercat de a monta laboratoare pentru a urma cercetări privind... pigmenţii şi culorile.
Mort sau nemuritor?
In 1766, el s-a pus sub protecţia regelui Prusiei, Frederic II dar l-a părăsit în anul următor. Soseşte în sfârşit la Gottrop, la Marea Baltică unde este găzduit de prinţul de Hessa. In 1784, contele de Saint-Germain moare la vârsta de 93 de ani, după ce i-a făcut confidenţe suveranului german. Fizic, părea să aibă abia 60 de ani. După ce s-a răspândit vestea morţii sale, mulţi oameni au refuzat să o creadă. Mărturiile abundă: unii evocă prezenţa lui la un congres masonic în 1785, este văzut la Veneţia în 1788, el ar fi prevenit-o pe Maria Antoanetta despre iminenţa unei revoluţii în anul următor, ar fi asistat la congresul de la Viena din 1815, un englez l-ar fi întâlnit la Paris sub Ludovic-Phillip, alţii l-ar fi văzut în 1905 în drum spre Tibet, apoi în 1926 la Roma. Totuşi, aceste mărturii sunt puţin credibile.
Cine a fost Saint-Germain?
In ciuda a celor 12 pseudonime utilizate de-a lungul pelegrinărilor sale, originea contelui de Saint-Germain pare astăzi aproape cunoscută: el a fost copilul natural al reginei Spaniei, Maria-Anna de Neubourg, văduva lui Charles II şi al unui nobil, contele de Melgar. Ceea ce explică parcursul vieţii sale,educaţia şi cultura pe care le poseda. Dincolo de cunoştinţele sale în chimie, el era recunoscut în epocă de către contemporanii săi ca un bărbat care ştia multe, un muzician abil şi un pictor de calitate. Longevitatea şi durabilitatea tineretii sale se pot explica printr-o natură calmă şi prin eforturile sale de a-şi întreţine fizicul. Conform tuturor mărturiilor despre el, Saint-Germain a respectat în toată viaţa sa reguli alimentare stricte. Deşi asista la dineuri fastuoase şi îmbelşugate, mânca totuşi puţin şi nu bea niciodată, fiind adeptul dieteticii moderne. In istorie, el a rămas ca modelul nemuririi, un vis dintotdeauna al omului.


Arckadii

Iata cum arata contele Saint Germain. Opera apartien unui pictor necunoscut.
Povesti de acest gen au tot existat. Voi ce credeti. Este posibil in primul rand ca cineva sa traiasca 3000 de ani? Oare si personajele Biblice gen Matusalem se incadreaza in acest tipar de oameni extraordinar de longevivi?

Credeti ca mai exista astfel de oameni?


Ark