Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Tablitele de smarald ale lui Thoth

Creat de Flight33, 11 Aprilie 2006, 11:52:14

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Grifon

După o scurtă "desprăfuire" (dar și revizuire) ale celor ce le știam despre curentele religo-filosofice din antichitatea târzie, pot indica (cu marjã acceptabilă de eroare) traseul "tabulei".

După impunerea creștinismului ca religie exclusivă/exclusivistă, au inceput persecuțiile impotriva școlilor de gândire platonicene/neoplatonicene. Cei mai luminanți exponenți au inceput migrația spre Orient (cei de la Edessa in 489 d.Chr., iar cei din Atena (peripateticii) in 529). Unica destinație posibilă a fost imperiul persan, unde impăratul sassanid Shapur I deschisese Academia de la Gondishapur.

Acest centru a devenit repede cel mai mare focar de cultură/științe, grupând tot ce fugea din Europa sau venea din Asia (inclusiv doctrina "apollinică" - Tabula). Academia a rezistat și după cucerirea musulmană, insă ultimativ a apărut o nouă migrație a "creierelor" - către noul centru : "Casa Intelepciunii" din Bagdad.

Aici trebuie să-mi recunosc o greșeală din postările anterioare. Nu califul Harun-al-Rașid a fondat "Casa Intelepciunii", el doar a dus-o la apogeu. Fondatorul a fost un precursor, ce a patronat tot efortul recuperării "zestrei" de la Gondishapur.
Numele său : Al-Mamun. Și așa remarcăm un punct foarte interesant in traseul urmărit - căci același Al-Mamun a comandat, in premieră, "spargerea" Marii Piramide (nu se știe, exact, in urmă cărei recomandări).

Și uite-asa, ce-a pornit de la templul lui Hermes (Grecia) a ajuns - sau s-a intors - in lăcașul presupus a fi al lui Toth (după echivalență, același "zeu").

Godak

@Grifon
CitatDupă o scurtă "desprăfuire" (dar și revizuire) ale celor ce le știam despre curentele religo-filosofice din antichitatea târzie, pot indica (cu marjã acceptabilă de eroare) traseul "tabulei".

Coane @Grifoane, parafrazandu-l pe Gheorghe Hagi, te invit sa fim mai bine destepti decat sa fim prosti. Ca stimabilii colegi au umplut 4 pagini de postari pe seama unui hoax care il iau de-a buna, este una. E chiar stilul lor. Ca dumneata afirmi ce afirmi in citat doar pentru a ajunge la concluziile la care ajungi, este alta. Tu stii ceva, dar profunzimea cunoasterii hermetice a dumitale este zero (sau vrei sa lasi impresia asta).

Una e Tabula Smaragdina cea reala, alta sunt aceste Table ale lui Thoth, plagiat ordinar de sec. XX dupa scrierile lui Lovecraft- se pare ca nu prea l-ati citit pe aici :) Nu o zic (doar) eu, o zice Janos Colavito. Si nu doar o zice, ci si o probeaza convingator.

http://www.jasoncolavito.com/blog/the-emerald-tablets-of-thoth-a-lovecraftian-plagiarism

Nu insist pe scenariul obisnuit de prezentare a unei persoane. Calavito e o somitate internationala exact in domeniul pe care unii il bazaie pe aici.



 

Grifon

Monsieur @Godak, dumneata pari a suferi de paradoxala afecțiune a pripei cronice !
De zăboveai citind postările mele anterioare (#39, #40), ai fi remarcat că distincția in cauză am făcut-o și eu (explicând că mă refer la altceva decât s-a disecat pe aici cu ani in urmă).

"Tabula" e un manifest "hermetic", indubitabil, fie că are legătură directă sau indirectă cu Hermes. E o expresie a unei școli de gândire străvechi, ptr.care "mândriile" fizicii contemporane ("relativitatea" sau glumele cuantice) erau premise obișnuite. M-am străduit a arăta doar o buclă din traseul ei prin spațiu și timp - fără a ști, de ex., de unde anume ajunsese ea, in premieră, la cei ce-au inceput lanțul trasmiterii.

A...și, ca să te edific precis, cunoașterea mea "hermetică" nu e 0.
E 0,1.

Godak

Nu prea inteleg unde este pripa. Semnalam doar ca esti profund off-topic: aici se vorbea de altceva iar distinsii "ceilalti" nu au sesizat bazaconia initiala.
Da, tu ai operat distinctia; in ce mod confuziv ai prezentat-o se vede cu ochiul liber:

@abyss
CitatPe de altă parte, de ce a circulat de una singura poate cea mai importanta tableta?

Bine era sa faci istoria la ceea ce se refera topicul. Nu invoca o legatura intre cele 2, ca nu exista. Decat poate pentru @abyss.

Pentru opinia cu 0- 0,1, desi si alte postari ontopic sunt lamuritoare, sa o mentionam pe ultima:

@Grifon
CitatE o expresie a unei școli de gândire străvechi, ptr.care "mândriile" fizicii contemporane ("relativitatea" sau glumele cuantice) erau premise obișnuite.

Oricum, polemica asta este sterila. Parerea mea era ca intai trebuia facuta o istorie si o demonstartie a hoax-ului "Tablelor", si apoi deschis un topic nou, cu "Tabula". O alta mancare de peste. Ca poanta acum, macar da si tu continutul Tabulei originale. Sa stie lumea despre ce se comenteaza pe aici.

Grifon

Gospodin @Godak, pare-mi-se că ești nițeluș cam cârcotaș.
Spre destindere, îți pot preciza că dl.@abyss chiar a și inițiat  un subiect nou, la finalul lunii aprilie a.c (pe care l-a intitulat chiar "Tabla de Smarald" (remarcă, rogu-te, evidențierea singularului). Când i-am amintit insă că există deja un topic similar, a fost de acord să-și radieze inițiativa, ptr.a nu aglomera secțiunea cu subiecte având denumiri asemănătoare - abia atunci s-ar fi alimentat confuzii.
Când am reactivat eu subiectul, am făcut distincția (pe scurt), suficient ptr.cei ce postează in prezent pe forum (cei in necunoștință de cauză nemaifiind de mult membri).

Postarea sa pe care o indici ("una din table...") vine in continuarea unei ideii scrise de mine chiar inainte, prin care am sugerat că, la origini, puteau fi mai multe (altele, firește, nu plàsmuirile lui Doreal)..

In altă ordine de idei, merită păstrate in atenție și vechile comentarii - chiar dacă ele au fost tributare unei erori. Căci aici nu e neapărat vorba de hoax - Doreal ăla, și cu cine va mai fi fost el asociat, au incercat impunerea unui alt manifest, ce merită și el analizat (chiar dacă nu cu aceeași seriozitate ca originalul).

Decât să cercetezi "nodul din papură", mai bine ai fi postat chiar domnia-ta textul de referință, aducând astfel o completare utilă subiectului.

Rayden

Citat din: Grifon din  12 Octombrie 2016, 19:14:23
...
Decât să cercetezi "nodul din papură", mai bine ai fi postat chiar domnia-ta textul de referință, aducând astfel o completare utilă subiectului.

da' de ce sa faca asta, cand e mai interesant pentru domnia sa in jocul ce il ..joaca, sa bage batul printre gard si sa-ntarate cainii?!

Godak

Don @Grifon, problema nu este chiar atat de simpla. Acea Tabula Smaragdina este una, insa exista mai multe variante. Desi in mare continutul e acelasi, "editiile", daca pot sa le zic asa, poarta o anumita amprenta personala a celor care le-au distribuit. Poate la fel de interesanta ca si originalul in sine. E o buna sursa de plecare pentru o istorie a unei idei. De ex, exista si o alta Tabula, p gravura alchimica care reinterpreteaza tema initiala.

Nu am vrut sa fac o aroganta cand ti-am spus ca esti zero in materie de hermetism. Exista o explicatie: Tabula a fost ca un fir rosu in hermetism si alchimie. S-o amesteci langa o facatura ordinara de sec. XX ca Tablele lui Toth (poti baga aici si celebrul Kybalion, ca sa impuscam 2 iepuri dintr-o data) este profund contrar oricaror precepte ale filosofiei hermetice. Caci in primul rand de un sistem de cunoastere si de o filosofie conexa este vorba. 

Despre variatiile Tabulei, ai aici  un link (in engleza, introductiv):

http://www.sofiatopia.org/equiaeon/emerald.htm.

@Ryden - Nu intentionez sa deviez o discutie interesanta pentru a ma certa cu tine. Esti invitat sa postezi ontopic. Iti recomand in schimb sa iti diversifici ideatia - asta cu batu-n gard o tot rulezi in nestire vis-a-vis de unul si altul - si eventual sa iti modifici sursele de informare - Interviul cu Tesla din penultima ta postare e beletristica si in plus e anacronic. A fost debunked de mult.   

abyss

    Eh... domnul @Godac pare ca fiind un personaj scrupulos, aparent incisiv si ofensiv... un ingredient necesar pana la urma in orice demers amatoristic (sau nu) am alege sa parcugem.
   Totusi recunosc că are dreptate in anumite privințe. Topicurile sunt destul de dezordonat construite. Nici eu nu am timp pe cat mi as dori să cercetez in scris pe forum anumite piste in mod sistematic asa cum ar trebui. De fapt timpul meu personal liber a ajuns la  cateva zeci de minute pe zi.  In aceasta lumina invit Excelenta Sa Cenusie sa ne onoreze cu prezenta si pe viitor cu aceleasi păreri personale si constructive.  :-)

Grifon

Citat din: Godak din  12 Octombrie 2016, 21:06:20
Don @Grifon, problema nu este chiar atat de simpla. Acea Tabula Smaragdina este una, insa exista mai multe variante. Desi in mare continutul e acelasi, "editiile", daca pot sa le zic asa, poarta o anumita amprenta personala a celor care le-au distribuit. Poate la fel de interesanta ca si originalul in sine. E o buna sursa de plecare pentru o istorie a unei idei. De ex, exista si o alta Tabula, p gravura alchimica care reinterpreteaza tema initiala.
[...]

Cunoșteam variațiile de traducere - dar e foarte bine că d-ta le-ai amintit (si mai ales postat). Merită comentate, intr-adevăr, micile diferențe, ele ilustrând - iar ai dreptate - maniera/doza in care au fost asimilate preceptele "hermetice" de ilustrele personalități ce s-au "hrănit" din ele (mai ales că unii traducători au avut și alte funcții/valențe decât, oficial, se admite).

Citat din: Godak din  12 Octombrie 2016, 21:06:20
Nu am vrut să fac o aroganță când ți-am spus că ești zero in materie de hermetism [...]
.
Uffff, mă speriasem...dar acum, "ogoindu-mă", mi-ai luat o piatră de pe inimă !
[

Godak

Doar aparent offtopic...

Nu e ok sa fac asta, dar cred ca damage-ul e inferior beneficiului. Doua link-uri recente, ca sa vedem exact pe cine alimenteaza Rufon involuntar:

http://www.dzr.org.ro/hermes-trismegistus-si-cele-sapte-legi-ale-universului/
http://www.dzr.org.ro/glanda-pineala-al-treilea-ochi-18-informatii-importante-de-cunoscut/

Ultimul, parca o ardea cineva pe aici recent, foarte rcent, cu Ochiul lui Horus din creier...

PS. NU sunt Dragos Birjaru undercover.




Grifon

Hm, da...se remarcă o (prea) rapidă...coincidență.
Nu știu insă dacă ar trebui să fiu neapărat deranjat. La urma urmei, elementele prezentate de mine (și de alți useri) nu reprezintă o cunoaștere monopolistă. Cei realmente preocupați de anumite domenii ajung si singuri, mai devreme sau mai târziu, la unele link-uri, de unde nu e chiar ràu să se inspire. Doar și noi, cândva, am găsit idei/noțiuni la alții, extinzându-ne astfel cunoașterea.

In concluzie, acest "Annunak" se poate "ospăta" cât vrea de pe RUFOn, din partea mea. N-ar fi rău să mai aștepte insă cu "sincronicitățile", sau să dea și el, măcar sporadic, un link de referință (și eleganță) către acest forum.

Voi mai cugeta, oricum, la avertismentul dumitale, dle @Godak - dar să revenim la subiect.

Rayden

Citat din: Godak din  12 Octombrie 2016, 21:06:20
....
@Ryden - Nu intentionez sa deviez o discutie interesanta pentru a ma certa cu tine. Esti invitat sa postezi ontopic. Iti recomand in schimb sa iti diversifici ideatia - asta cu batu-n gard o tot rulezi in nestire vis-a-vis de unul si altul - si eventual sa iti modifici sursele de informare - Interviul cu Tesla din penultima ta postare e beletristica si in plus e anacronic. A fost debunked de mult.

apai, stimabile nou coleg, eu nu vreau sa ma cert cu nimeni, cu atat mai putin cu domnia ta. [and...it is Rayden!]
merci de recomandare...dar, sunt mai copilaros si imi place foarte tare expresia asta...asa ca, o s-o mai folosesc; nu chiar asa in nestire pe cat zici matale..
cat priveste afirmatia legat de interviul cu Tesla...astept sa postezi acolo unde e locul debunk-areala de care zici, ca pe cuvant eu nu te cred.

Citat din: Godak din  12 Octombrie 2016, 22:32:32
...
PS. NU sunt Dragos Birjaru undercover.

si...nici "licuriciu" nu esti, nu?

scuze de offtopic!  :roll:

Godak

@Rayden, te-am rugat sa te referi on-topic si sa nu mai contaminezi spațiul dedicat unui subiect cu altele. Gaseste-ti singur link-ul; iti garantez ca exista si este la indemana.
CitatŞi l-a întrebat: Care îţi este numele? Şi I-a răspuns: Legiune este numele meu, căci suntem mulţi.
(Marcu 5:9)

Pentru a nu face ca @Rayden off-topicuri doar ca sa ma aflu in treaba, semnalez o ciudata similititudine intre legenda gasirii Tabulei asa cum apare la Pseudo Apollonius (Balinas) si cele ce se afirma in Manifestul Rozacruce Fama Fraternitas. Tot o pestera, tot un personaj mitic (ma rog, corpul sau dupa moarte) asezat pe un tron, tot un obiect scris pe care acel personaj il tine in mana. Pestera din spatele Statuii lui Hermes este un simbol straveziu: anunta o legatura doctrinara mult mai veche si un posibil lant de transmisie.

A nu se confunda Roza Crucienii cu Rosicrucienii (masoni, AMORC, s.a.). Ultimii sunt doar caricatura primilor.

Insa, contrar a ceea ce crede @Grifon, Tabula nu a fost prezentata initial ca un manifest, ci mai degraba ca o sinteza a ceva, decriptabila pe mai multe straturi de semnificatie. Mult ulterior si mai ales dupa ce s-a raspandit in Occident, a jucat un rol pe undeva programatic (asimilabil unui manifest) in curentele hermetice si alchimice.

Inca ceva. Nu exista nicaieri (sau cel putin eu nu am gasit) o referinta care sa mentioneze existenta mai multor Tabule. De altfel, o multiplicare ar fi diminuat tocmai ideea centrala de sinteza, de condensare extrema a unei doctrine. 

Daca tot mi s-a cerut un link, ofer unul, insa spre altceva. Site-ul levity.com este tinut de Adam McLean, un nume de referinta in cercetarea alchimiei (vedeti pe acolo ce si cum; merita!).
Sursa catre cautarile lor vis-a-vis de TS: http://www.levity.com/alchemy/emerherm.html