Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Intoarcerea la Principiu

Creat de mr, 08 Februarie 2011, 18:25:30

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

universis

#45
Citat din: fiulploii din  17 Octombrie 2011, 03:46:48
No, sa ma dau si eu cu parerea ,  ca e in trend  :lol:
Intoarcerea la principiu zic eu , este  o teoretizare necesara si/sau anevoioasa pentru unii pentru simplul fapt ca noi insine suntem principiul ..vivant adeca traitoriu , umblatoriu si noi ne cautam pe noi si vrem sa ne intoarcem la/catre noi .

Mai util mi s-ar parea un topic referitor la Intoarcerea acasa , acasa fiind conceptul exprimat de o persoana aflata in apropierea mortii . - dar e doar o parere .. matinala .

Cred ca nici Intoarcerea Acasa nu ar fi subiectul potrivit acestui topic, ne mai gandim noi, mai reflectam, meditam... :roll:
Poate intoarcerea la o alta gandire, mentalitate, stil de viata cat si intoarcerea la noi insine... :-D
"Atunci cand va apropriati, lasati un spatiu intre voi.. lasati vanturile celeste sa danseze printre voi.Iubiti-va, dar nu transformati iubirea intr-un lant:transformati-o mai degraba intr-o mare, ale carei valuri se sparg de tarmurile sufletelor voastre"

fiulploii

Citat din: universis din  17 Octombrie 2011, 23:43:38
Cred ca nici Intoarcerea Acasa nu ar fi subiectul potrivit acestui topic, ne mai gandim noi, mai reflectam, meditam... :roll:
Poate intoarcerea la o alta gandire, mentalitate, stil de viata cat si intoarcerea la noi insine... :-D

Reflectam ..parerea altora .
Meditam...pareri ce par ale noastre .
Ne mai gandim... pana avem cu ce .
Si apoi ne miram ce timp putin ne-a mai ramas .  :lol: 

Cred ca am exprimat un protocol de Intoarcere la Principiu , bineinteles cu ajutorul @universis

mr

Am sa fiu foarte direct...

Plecand de la ideea ca acest forum este unul dedicat ideilor de frontiera, ma astept ca si cei care le dezbat sa se dezbrace de haina prafuita a "oficialului" si sa-si lase imaginatia libera. Constat ca e greu de facut acest lucru. Dar nu imposibil! :)

Citind postarile de pe acest topic si cele de pe alte topicuri care cereau o anumita doza de abstractizare, de  deviere din "meandrele concretului", am observat, la modul general, cateva tendinte mai pronuntate:
- o parte din colegi se simt brusc inferiori, se autonumesc prosti, apoi cu o atitudine de cobra asteapta momentul  si cuvintele declansatoare pentru a porni atacul ridiculizator. Nu se lasa pana nu-si varsa tot veninul in corpul  victimei/victimelor (initiatorii topicului sau sustinatorii anumitor idei) apoi, satisfacuti, continua linistiti  discutiile pe alte topicuri pe subiecte care le convin.   
- o alta parte se simt coplesiti de "maretia" subiectelor, posteaza timorati, parca cu prea mult respect.
- o alta parte posteaza pe langa subiect.
- o mica parte reuseste sa se integreze in subiectul topicului si sa-l dezvolte prin pareri proprii.

Judecati-le voi! :evil:


Intoarcerea la Principiu, in faza in care suntem acum, reprezinta in primul rand la intoarcerea in interiorul nostru   in sensul in care intelegem ca de felul cum gandim depinde absolut tot ce se intampla in jurul nostru. Daca nu  devenim responsabili real-time de orice gand pe care-l avem si-l lasam sa se manifeste, nu trebuie sa fim mirati ca  totul devine haos si fara logica. Ramanem sub vremuri!

Trebuie sa intelegem ca nimeni nu este vinovat de ceea ce ni se intampla. Absolut nimeni! Noi suntem singurii  vinovati pentru ca, multi dintre noi, nu fac nimic cu ei insisi in sensul asta. Majoritatea se lasa dusi mereu de parerile  altora, putini la numar, sunt amortiti psihic, condusi, manipulati pana la nivel de comportament, iar in schimb  devin patrunsi adanc de un ego colosal care-i face sa sa se simta EU, cu care sa loveasca in stanga si-n dreapta  facandu-si loc (din ce in ce mai mult, cautand putere). Personal nu cred ca exista constienta in aceste actiuni. Privirea, intoarcerea in Sinele interior inseamna, in primul rand, constientizarea si managementul tuturor  gandurilor pe care le avem (fara exceptie), eliminarea sabloanelor de comportament si folosirea mai eficienta a energiei finite pe care o avem de investit in dinamica acestei vieti.

Caracterul construit pe un fundament al experientei directe, practice, simtita din plin de individ, genereaza o  ancorare in realitate, lasand mereu o portita deschisa intelegerii nevazutului. Practica ne pune in mod direct in  legatura cu Creatia. O simtim cu simturile fizice, dar mai ales cu cele nonfizice. Ne lovim de ea, observam cum este  cu adevarat si ne reconfiguram mereu parerile despre noi, despre mediul in care traim si despre Dumnezeu. Invatam sa  avem rabdare, invatam sa lasam universul sa lucreze pentru noi si sa ni se dezvaluie, invatam sa vedem ca dincolo de  etichetele noastre exista lucruri si mai profunde si mai vaste, pe care le putem atinge numai capatand atitudinea  necesara: smerenie practica. Si asta nu inseamna cap plecat.
Ca sa definim trebuie sa ajungem sa cunoastem. Ca sa ajungem sa cunoastem lucruri superioare (in mod cat se poate de  evident superioare) trebuie sa avem atitudinea necesara pentru a ne imbunatati receptia.
Suntem unici iar ceea ce percepem si invatam este unic. Reprezinta dovada unica valabila doar celui ce a obtinut-o.  Cum poate sa o imparataseasca cuiva care nu intelege acest proces simplu de asimilare a cunoasterii?
Sunt grupuri care ajung la aceleasi rezultate desi fiecare membru vine pe o cale diferita. Se recunosc cu usurinta  intre ei. In exterior sunt cunoscuti ca oameni de exceptie, blanzi, calzi si inteligenti. V-ati intrebat vreodata de  ce ajung sa se constituie in fratii sau se ascund de cei care ii ataca din toate partile? Oare chiar au ceva cu  restul?
[Tot ce am scris mai sus se bazeaza pe o sinceritate maxima si pe libertate de actiune maxima.]

Un caracter construit didactic, doar prin execitiul memorarii si al raportarii permanente la parerile "expertilor",  nu va intelege niciodata pe cei construiti dupa principiile de mai sus. De ce? Pentru ca in primul rand atitudinea  lor este una entropica, se autosustin intre ei si exclud pe oricine indrazneste sa nu se supuna. Cand se simt in  nesiguranta, incoltiti, cu legaturile frante, intervine EGO-ul. Preia conducerea ....si e jale in urma.
Astfel, multi dintre noi ajung sa gandeasca in limitele unei iluzii, a unui crez ca stie, cu care biciuie pe cei  care nu fac la fel si ignora "oficialul".
Isi blocheaza singuri, la nivel interior, prin negare sau ignorare, orice deschidere catre spirit. Si apoi se  intreaba singuri: Ce vor astia care trambiteaza intoarcerea la interior?
Nu zic ca nu sunt necesare descoperirile semenilor, dar este foarte important cum ne raportam la ele. Insa cred ca  ele trebuiesc privite ca indicii pentru propriile descoperiri.

Dupa cum vedeti, evenimentele pe care le traim se deruleaza cu mare viteza si este foarte posibil ca toate stirile  acestea negative legate de finante si social din ultima vreme, aparent fara legatura intre ele, sa declanseze cea  mai mare criza a omenirii acesteia. In acel moment toate se vor rasturna, nu vom mai fi siguri de multe lucruri  elementare (alimente, confort, stabilitate) si totul poate degenera. V-ati imaginat vreodata, incercand sa va  proiectati intr-o asemenea situatie, care va fi reactia voastra, in detaliu, la acel scenariu? 

Dar ar trebui sa va ganditi repede pentru ca nu prea mai e timp!

Tayka, nu cred ca mai sunt vremuri in care sa se manifeste pustnicia sau sa se scrie carti. Dupa cum observi, evolutia se face din ce in ce mai direct si cam pe oriunde ne prinde. Ori ne trezim, ori suportam consecintele! :wink:

socrate, ai citit ceva despre "chinezariile" astea: despre taoism, Lao Tzu, Confucius? Normal ca sunt in contradictie cu o parte din internet, asa cum suntem fiecare dintre noi. Nu as mai fi om, altfel!   :rainbow:
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

mm

 Marturisesc cu smerenie ca nu am inteles la care principiu se refera acest topic deoarece pot fi mai multe variante cu acest titlu. Motiv pentru care nu am comentat decat aspecte legate de principiile masculin si feminin, care principii nu sunt definite deloc in conceptia europeana. Probabil se merge pe ce se vede cu ochiul liber.

In schimb, "chinezariile" sunt mult mai precise, profunde, extrem de stiintifice -as indrazni sa spun- in definirea acestor doua principii. Pentru ca sunt un pic familiarizat cu "Cartea Schimbarilor" aparuta in limba romana, voi incerca sa dau niste amanunte pe scurt (am mai comentat treburile astea dar poate nu pe acest forum).

Cartea Schimbarilor (CS) este o carte de divinatie (dintr-o neprecizabil de veche stiinta; posibil anii 2.800 i.e.n.) poate de aceea a ajuns pana in zilele noastre. Se poate ghici orice cu ajutorul ei. In acelasi timp este si un fel de Biblie pentru chinezi si sursa asa-numitei lor filozofii. Partea centrala a acestei filozofii (pe care eu o consider o fizica avansata) o constituie cele opt trigrame, alcatuite fiecare din trei linii suprapuse. Liniile sunt insa numai de doua feluri, una lunga simbolizand elementul/principiul Yang si alta intrerupta simbolizand elementul/principiul Yin.
Pe baza acestor trigrame am facut un studiu pentru uz personal in urma caruia am trasat niste diagrame sinusoidale interesante care mi-au confirmat (daca nu am gresit pe undeva) ca cele opt trigrame sunt cele opt faze din transformarea ce se intampla la un oscilator oarecare (mecanic cu arc, circuit electric LC, etc.).

Intelegerea notiunilor din CS este foarte dificila pentru noi europenii (eu sustin ca am inteles cate ceva datorita asocierii lor cu fizica). CS e construita pe conceptia schimbarii continue a universului, schimbare permisa de cele doua elemente opuse, yin si yang, ce se resping si se atrag fara incetare. Textul din "Explicatiile Anexe" referitor la Marea Limita este interpretat ca o succinta lectie de cosmogonie:
"Marea Limita (tai ji) este marea nebuloasa (hun dun) de la inceput de lume, atunci cand elementele yin si yang se aflau inca amestecate dar se aflau pe punctul de a se separa. Marea Limita este o culme a unei anume stari de lucruri".  Filozoful (invatatul) Zhou Dunyi care a conceput Diagrama Marii Limite spune:
"Marea Limita se pune in miscare si naste (elementul) yang. Miscarea (dusa) la extrem se opreste , oprirea naste elementul yin. Oprirea (ajunsa) la extrem se misca din nou. Miscarea si oprirea isi sunt reciproc radacini. Separarea in yin si yang insemana) instituirea celor doua forme". El mai distinge si o stare inainte de Marea Limita, o stare "fara limita".

Ar trebui sa pun niste diagrame aici...


Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

socrate

Spiritele Materne/Feministe,o sa doreasca,dupa cum au si dorit de altfel,intoarcerea la principiu feminin,Orinduirea Sociala Materna,spiritele paterne/masculine,o sa doreasca,perpetuarea orinduirii sociale patriarhale/principiul masculin .
Acum....problema este...intoarcerea in interiorul nostru?, matern (gindire si simtire materna) sau patern,ce fel de relatii sociale interumane dorim sa avem si sa traim,este problema!!!,in rest...filosofii goale despre lucruri fara substanta.
Bunaora...taoism, Lao Tzu, Confucius,etc..au creat o ideologie sociala,compromisa,adica nici Dreptate Sociala,nici crunta Nedreptate Sociala,altfel spus, o "orinduire matriarhala decazuta",elocvent in acest sens,este "comunismul chinezesc",a fost si romanesc si etc...evident..."sursa ideologica" este comuna,principiu masculin,reprezentat fie prin,taoism etc.,fie prin crestinism etc..
O INTORECERE LA PRINCIPIU NEUTRU ,este singura "intoarcere" benefica din punct de vedere Rational-Logic,adicaa...din atitudinea neutra/impartiala,analizate cele doua PRINCIPII,Fem.Masc. si implicatiile acestor "doua" in Viata Sociala a omenirii.

PS.Pina la urma...traim din realitatea SOCIALA zilnica/cotidiana,nu din "realitatea" SOCIALA,virtual/teoretica de pe acest forum...sau  oriundeee.. aiurea... teoriiii...despre DREPTATE si NEDREPTATE SOCIALA,avind ca si cauze, "dreptaea este relativa","legea"...celui mai tare, face legeeaa...,legea nu trebuie sa rescpecte DREPTATEA, deoarecee...este legeaa...patriarhatului..taoist,musulman,mozaic ,cretin/ crestin....etc....etc....
si fiind..., aduceree aminte... de Socrate Filosoful,acesta era preocupat mai mult de, Dreptatea din Cetate,decit de filosofii si principii,care se departeaza de REALITATE,o gindire socratica,mi se pare mult mai utila/functionala,pt."vremurile noastre".

socrate

@universis, în "principiu"...în ceea ce te priveste...adevarul glasuiesti,
Citatm-a cam luat o durere de cativa neuroni la cele citite de tine...
  Te complici cam mult, fi mai simplu ...parerea mea 
.
,la "cele cetite de tine",m-a cam luat o durere...,dar sigur...nu din aceleasi,motive si nu,de factura pe care ai avut-o tu...ce bine ca sti..scrie...si poti sa citestiii...mare fericire pe capu acestei tagme de creati.

Tayka

#51
MR-după umila mea părere eşti un coleg foarte inteligent,fin,şi titrat.Ca ori şi ce om însă ai şi niscai ,,betejuguri''pe care desigur tu nu le observi pentru că eşti convins că nu le ai,dar care din păcate sânt şi te trag în jos din zborul tău..Iată câteva;1-Vorbeşti mereu de-la catedră,ceiace inhibă pe unii.Exemple în citatul tău;

Citat din: mr din  18 Octombrie 2011, 16:23:45
Am sa fiu foarte direct...
Tayka,... Dupa cum observi, evolutia se face din ce in ce mai direct si cam pe oriunde ne prinde. Ori ne trezim, ori suportam consecintele! :wink:
socrate, ai citit ceva despre "chinezariile" astea: ...
De unde se deduce ideia că acel Tayka săracu, :? nu prea observă şi el această evoluţie rapidă,şi de aceia eu(mr) care o observ şi sânt iată deja treaz îl avertizez;ori te trezeşti ori suporţi consecinţele... :-o ..Răspunsul meu ar putea fii (deşi nu voi răspunde aşa vreodată);-De unde eşti aşa convins că;nu observ şi eu această evoluţie rapidă ci doar tu?...sau dece crezi că nu sânt şi eu deja treaz ca şi tine.?...Desigur foloseşti pluralul pentru îndulcirea şi disiparea durităţii mesajului...Adevărul e că mai aveam (s-au poate mai avem încă)un coleg numit Xanadon care avea şi el obiceiul lumesc de a vorbii dela catedră dar vorbea atât de fain că te lăsa cu gura căscată.. :wink: 2-Faptul că îţi place şi eşti convins că e bine să porţi din când în când şi,,haina preotească ''este un lucru bun pentru tine,şi de înţeles.Problema e că uiţi câte odată să o mai scoţi în deosebi atunci când pentru a ne putea înţelege cred că mai bine ar trebuii să îmbrăcăm cu toţii  uniformele viitorului lipsite de grade, şcoli,şi dogme.3-
Citat din: mr din  18 Octombrie 2011, 16:23:45
-... o parte din colegi se simt brusc inferiori, se autonumesc prosti, apoi cu o atitudine de cobra asteapta momentul  si cuvintele declansatoare pentru a porni atacul ridiculizator. Nu se lasa pana nu-si varsa tot veninul in corpul  victimei/victimelor (initiatorii topicului sau sustinatorii anumitor idei) apoi, satisfacuti, continua linistiti  discutiile pe alte topicuri pe subiecte care le convin.   
- o alta parte se simt coplesiti de "maretia" subiectelor, posteaza timorati, parca cu prea mult respect.
- o alta parte posteaza pe langa subiect.
Este foarte corect ce spui aici despre unii şi alţii dar ar fi total şi ai face un lucru bun dacă  i-ai şi numii..pentru că iată altfel buna ta credinţă neînţeleasă fiind de toţi poate devenii un măr al discordiei..
În final eu după capul meu cred că dacă unii dintre noi mai ,,îmbrăcaţi '' ar mai da jos din haine (dar mai ales din grandomanie şi grade) atunci când intră pe forum, iar alţii mai ,,desbrăcaţi,,ar reuşii să îmbrace măcar costumul bunei cuviinţe,atunci eu sânt convins că va revenii şi înţelegerea dar mai ales şi interesul.pentru ştiinţele de frontieră în general şi fenomenul OZN în special   :ufo: :rocket: :ufo: :rocket: :ufo: :rocket: :ufo: :rocket: :ufo: :rocket:
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

mm

 Imi continui postarea precedenta; daca tot m-am laudat, postez doua schite in versiune proprie:





  In prima schita sinusoidele sunt dispuse pe cerc dar cercul poate fi sectionat si diagrama poate fi dispusa pe un sistem de coordonate plan, obisnuit. Tot aici apar simbolurile celor opt trigrame, denumirea lor chinezeasca si initiala romaneasca, tradusa, dupa cum urmeaza:
C= Cer (cien)
L= Lac (dui)
F= Foc (li)
T= Tunet (gen)
P= Pamant (kun)
M= Munte  (căn)
A= Apa (kan)
V= Vant (sün)

In a doua schita e diagrama Marii Limite; nu se va lua in considerare spirala.

  Simbolul grafic al cerului, din trei linii lungi, este pur Yang, adica principiul (in exces) masculin (printre altele).
  Simbolul pamant este de asemenea pur Yin, in exces, fiind alcatuit (numai) din linii "scurte" si este principiul (in exces) feminin.

  Orice fenomen sau lucru din lumea aceasta poate avea aspect yang sau yin (dar nu simultan), putandu-si schimba aspectul in timpul evolutiei sale. Caracteristica aceasta, yin sau yang (f sau m) a unui fenomen intreg pare sa fie o rezultanta generala, o suma "algebrica" a aspectelor (yin si yang) ale partilor sale componente (ale intregului fenomen, organism, sistem considerat).
  Am mai spus ca aspectul yang este (pare sa fie) un flux dinspre lumea nemanifesta catre noi, un suflu viu daca doriti iar aspectul yin este (pare a fi) un flux "invers" dinspre lumea noastra spre "dincolo". Aceste consideratii nu le spun de la mine ci ele sunt dovedite de experientele lui Kozyrev. [Amanuntele le puteti gasi in traducerile de la adresa: http://cercetareromaneasca.forumgratuit.ro/f5-articole ]

  Lao Zi traduce diagrama [Marii Limite] in numere:

Tao il naste pe Unu,
Unu il naste pe Doi,
Doi il naste pe Trei,
Trei naste zece mii de lucruri,
Zece mii de lucruri il duc in spinare pe yin,
Si il imbratiseaza pe yang,
Iar amestecul de suflu vital qi le ofera armonie.

Tao este starea primordiala, Unu este Marea Limita, Doi insemna elementele yin si yang, Trei sunt trigramele care se pot multiplica in hexagrame, in masura sa reprezinte orice lucru sau fenomen din viata (hexagramele sunt folosite in divinatie, ghicire). Yang reprezinta cerul si locul sau firesc este deasupra. In seismologia chineza se considera ca situatia inversa, cand yang se afla dedesubt, naste cutremurele.

Dupa cum se vede deja, o stiinta tehnica prin excelenta le-a fost transmisa generatiilor de chinezi prin simboluri (al caror inteles profund s-a pierdut odata cu restul stiintei respective, ale carei "manuale" de baza au pierit in niste incendii ordonate si a ramas doar acesta carte de divinatie) iar poemul lui Lao Ze de mai sus este o expresie extrem de concentrata a schemei devenirii entitatilor materiale din lumea noastra din imaterialul Tao, devenire de structura piramidala a ceea ce unii numesc eter (eterul cu cele 7 nivele ale sale, despre care cred ca am mai vorbit).

Recunosc si eu ca dificultatea de a intelege "limbajul" simbolic al conceptiei chineze despre lume ne poate indeparta pe noi europenii de aceste lucrari extrem de bine confirmate de practica vietii (dar inca neintelese in esenta lor). Aceasta dificultate nu poate insa sa ne faca a eluda aceasta stiinta, filozofie, cosmogonie pentru ca devenim prea superficiali. Textul subliniat prin culoare este citat din Cartea Schimbarilor de Maria si Constantin Lupeanu.
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

fiulploii

#53
Citat din: mr din  16 Octombrie 2011, 13:16:50
...........
In general doresc o abordare calitativa, personala si efectiva a subiectului, facand apel la exeperienta de viata a  fiecaruia si la modul in care vede fenomenul existential, in general.
........
Vorbeam, asa cum am scris si mai sus, despre principiul, ideea, gandul care a creeat Matrita, Tiparul lumii fizice  si tot ce rezulta  din intoarcerea la el.

Despre principiul enuntat mai sus am cateva directii de ..cautare personala .
   In primul rand sunt convins ca fiecare om are o esenta divina .Pana aici sunt sigur de ceea ce afirm . De aici incolo insa am intrebari . Voi folosi in expunere persoana intai singular pentru usurinta scrierii .
   Deci, daca eu sunt o fiinta spirituala , parte din Principiul creator al matricei , al tiparului lumii fizice normal ar fi sa posed aceleasi caracteristici ca si intregul din care fac parte , fie ele chiar si intr-o masura mai mica . Caracteristicile Principiului le deduc , le intuiesc . Si atunci intreb , la ce e necesara existenta mea fizica Principiului ? Unii zic ca prin durerile lumii fizice invat sa ma inalt spiritual si aceasta inaltare in mod sigur nu ma pune pe acelasi nivel cu Principiul fiindca eu sunt mic , tu fa-ma mare    :-D deci, as mai avea de invatat . Daca toti suntem fiinte spirituale de ce nu suntem egali ? Ce fel de Principiu e ala care are nevoie sa evolueze cu ajutorul senzorilor   plantati in tiparul lumii materiale ? Principiul care a facut matrita lumii materiale se indoieste de sine insusi sau se joaca ? Lumea materiala cuprinde tot Universul nostru observabil , intins pe o distanta de circa 15 miliarde de ani-lumina .
  Principiul de care vorbim nu a putut crea matrita si nu poate mentine tiparul lumii materiale fara sa aiba o componenta materiala iar aceasta e posibil sa fie observabila sub forma unei frecvente remanente a Universului si nu cred ca e vorba de ceea ce fizicienii numesc frecventa remanenta a Big-Bang-ului ci de altceva mai ''primitiv'' in sensul de primordial . Aceasta frecventa se poate asemana cu ceea ce unii numesc Raul Vietii sau al creatiei datorita Informatiei continute. Oamenii nu sunt singurii senzori . Tot ce ne inconjoara este o cale de transmitere de semnale catre ..ceva .   
     Si culegerea asta de informatii e foarte complexa , pentru ca timpul mediu de viata al diversilor senzori difera : oamenii au o anumita cantitate de timp , rocile au alta cantitate de timp , efemeridele- insecte au alt timp , ele traiesc doar 24 de ore dupa timpul nostru . Deci , senzatii diverse culese de catre centru .In ce scop? Al evolutiei banuiesc desi s-ar putea sa existe un alt ..Plan .Ori, asta inseamna ca Principiul nostru este doar unul local chiar daca este supremum pe o raza de cel putin 15 miliarde ani-lumina.
   Alta intrebare : de ce trebuie sa evoluez ? Acumuland, asimiland , aplicand , creand, transmitand Informatie ...mai departe ..cui foloseste ? Toti avem acces in timp real la cunostiintele , la acumularile , la trairile celorlalti insa nu constient . Si atunci , nu este o risipa ca din 7 miliarde de oameni 6 miliarde jumate sa-si dea cu piatra peste deget ca sa constate ca e adevarat ca te doare sau sa bage degetul in foc ca sa creada ca intr-adevar iar doare ?
  Si asta nu e totul . Eu , ca om , nu pot accede spiritual spre dezvoltare fara sa controlez materia , fie si la nivel minuscul . Adica trebuie sa controlez intr-o anumita masura cerintele materiale ale trupului , regim de viata , trebuie sa controlez intr-o anumita masura cerintele societatii din care fac parte pentru a-mi putea asigura painea si acoperisul .
  Pentru ca toata gandirea despre existenta nu face doi bani daca nu am o minima siguranta materiala , fie ea si iluzorie . E absolut necesar sa am si timp pentru asa ceva , altfel s-ar putea sa fiu doar o baterie   ale carei resurse sunt folosite de altii pentru a accede in ..alte zone de univers .
  - Alte intrebari mai ai ?
  - Da, insa pentru alta data .Parerea mea..   

Nicipreaprea

Con-Centrarea atenţiei asupra ei însăşi (Lovinescu)

,,Sufletul care a scos capul în afara cerului mănâncă fiinţa. Cel care este în interior mănâncă opinia".
Faptul este de considerat, chiar în sensul literal al cuvântului, căci această deschidere a Cerului la culmea lui este Brahmarandhra de care vorbesc toate tradiţiile. Or, în sens literal, trebuie să te deplasezi în centrul de gravitate al conştiinţei tale, deasupra capului tău; este cel mai bun mod de a pacifica pasiunile şi de a primi influxul de Sus.
,,Mişcarea alternativă este imaginea mişcării circulare".
Trebuie precizat că este imaginea în lumea sensibilă, formală. Prin ce element mişcarea circulară care e indefinită se reflectă în lumea noastră? Prin repetiţie, prin monotonie chiar, să îndrăznim să o spunem.
,,Atenţia întoarsă către ceea ce poate fi prezent fără atenţie, este amestecată; este un amestec de atenţie şi de impresie".
Amestecul nu este atât de mare pentru că sensaţiile sunt modalităţi de tanmâtras care, la rândul lor sunt coextensive elementelor corporale. Cum elementele nu sunt în ele însele de natură sensibilă, pot fuziona foarte bine cu atenţia, facultate şi ea, în măsura în care se aplică lumii exterioare, căci în ea însăşi atenţia este Dumnezeu însuşi.
,,Atenţia absolut pură, atenţia care nu e decât atenţia, este atenţia întoarsă spre Dumnezeu, pentru că El nu e prezent decât în măsura în care există atenţia".
Aceasta mai ales din punct de vedere metodic. În realitate, atenţia nu actualizează pe Dumnezeu în noi decât într-un mod indirect; prin propria sa concentrare asupra ei însăşi ea face să cadă solzii multiplicităţii care îl acoperă şi îl ascund.
,,Atenţia care nu e altceva decât atenţie este rugăciune".
Ea e ceea ce Paracelsus numeşte ,,Gemut". Este o rugăciune în sensul cel mai înalt al cuvântului, acela de incantaţie, dhikr, tocmai pentru că încetează de a mai fi rugăciune devenind Contemplaţie care e Identitate. Atenţia în lumea noastră este o mişcare alternativă, pentru că oscilează între subiect şi obiect, şi invers, în timp ce în Universal, Atenţia e circulară, având în ea însăşi propriul ei scop.
,,Ceea ce sesizează realitatea este atenţia, astfel că cu cât gândirea este mai atentă, cu atât obiectul este mai plin de fiinţă".
Scopul final al Cunoaşterii este descoperirea esenţei unui lucru.
Această esenţă este descoperită prin atenţie căci esenţa acesteia este identică cu esenţa acelui lucru.
Când s-a atins limita atenţiei, să se fixeze privirea sufletului pe această limită cu dorinţa a ceea ce este dincolo. Această limită este o circumferinţă care e imaginea inversată a centrului; dar cum atinge atenţia centrul? Prin rază? Nu. Prin spirele concentrice care se apropie cu un pas infinitesimal de punctul central. Este exact mişcarea circulară a luminii de care vorbesc toţi contemplativii. Să te concentrezi pe limita atenţiei, înseamnă să te integrezi în mişcarea vibratorie circulară care duce la Eliberare.
,,Ceea ce este prezent în spirit când atenţia slăbeşte, este inferior".
Ceea ce e prezent în om în aceste momente, este vagul sufletului, torpoarea inteligenţei şi o aviditate difuză a tuturor simţurilor, este cel mai bun mijloc de a se dizolva în Prakriti şi de a-i furniza alimentul de care are nevoie.
Să goleşti dorinţa de orice conţinut nu este suficient, căci atunci aceasta are tendinţa de a se aplatiza şi de a se muta pe asperităţile inferioare ale fiinţei noastre. Trebuie vidată dorinţa de orice ţel exterior, şi animată după aceea prin Suflul care o transformă în vârtej ascendent. Este evident că dacă gura e instrumentul hranei terestre, orificiul craniului Brahmarandhra este orificiul prin care se introduce hrana cerească. Ea coboară printr-o mişcare circulară până la, şi în creier, şi de acolo în tot organismul printr-o mişcare alternativă (cele două mişcări alternative simbolizate de Ida şi Pingala), care rezumă milioanele de mişcări alternative ale întregii noastre fiinţe fizice şi psihice. Schimb de bune procedee între mişcarea circulară şi mişcarea alternativă.


http://frithjofschuon.blogspot.com/2011/03/con-centrarea-atentiei-asupra-ei-insasi.html

:rainbow:
________________________________________
"Know your enemy and they probably will not be your enemy."

mm

  Multumesc, Nicipreaprea! Datorita link-ului de mai sus am aflat in sfarsit despre ce principiu discutam aici. Pentru aceasta am ales din acelasi link urmatorul pasaj:
CitatCând lama fulgurantă a concentraţiunii intuitive se inserează între tendinţele structurante, intemporalul ţâşneşte instantaneu. E aceeaşi operaţiune cu proiectarea in excelsis, a unui ax vertical, care e o proiectare în intemporal. Prezentul căruia i s-au tăiat legăturile cu trecutul şi cu viitorul desfiinţează manifestarea, reducând-o la Principiul ei.
Dupa Frithjof, Principiul este Forma. Probabil e acelasi lucru si cu Matricea sau Arhetipul
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

Nicipreaprea

Citat din: mm din  24 Octombrie 2011, 17:08:45
  Multumesc, Nicipreaprea! Datorita link-ului de mai sus am aflat in sfarsit despre ce principiu discutam aici. Pentru aceasta am ales din acelasi link urmatorul pasaj:  Dupa Frithjof, Principiul este Forma. Probabil e acelasi lucru si cu Matricea sau Arhetipul.

Of of, ai si sarit la Schuon... cum ar spune Shapeshifter (autorul blogului)... nu Forma e principiul, ci vointa de a fi scheletul formei  :mrgreen:

"Când lama fulgurantă a concentraţiunii intuitive se inserează între tendinţele structurante, intemporalul ţâşneşte instantaneu. E aceeaşi operaţiune cu proiectarea in excelsis, a unui ax vertical, care e o proiectare în intemporal. Prezentul căruia i s-au tăiat legăturile cu trecutul şi cu viitorul desfiinţează manifestarea, reducând-o la Principiul ei."

altfel...

Cand concentrarea focalizeaza spatiul dintre cuantele energo-informationale, atemporalul se reveleaza iar atentia este eliberata de povara formei. Axul manifestarii este recunoscut ca centru real si auto-suficient sie insusi. Desigur ca, in prezentul atemporal manifestarea supusa timpului mental isi pierde sustinerea inconstienta, si, dezidentificarea de trecutul-prezentul-viitorul mental nu poate avea alt rezultat decat revelarea Realului, adica a "ceea ce este" dintotdeauna.  :rainbow:



________________________________________
"Know your enemy and they probably will not be your enemy."

mr

#57
Citat din: mr din  18 Octombrie 2011, 16:23:45
Am sa fiu foarte direct...
Deasemenni, am sa fiu foarte direct...

Citat din: Tayka din  21 Octombrie 2011, 22:56:58
Ca ori si ce om însa ai si niscai ,,betejuguri''pe care desigur tu nu le observi pentru ca esti convins ca nu le  ai,dar care din pacate sânt si te trag în jos din zborul tau..Iata câteva;1-Vorbesti mereu de-la catedra,ceiace  inhiba pe unii.

"Betesuguri" am. Nu stiu daca chiar cele la care te referi, dar incerc sa le elimin atunci cand le observ. Insa nu betesugurile mele sunt problema acestui topic.
Prin adresarea mea nu cred ca am jignit sau ofensat pe cineva la nivel de sine superior. La nivel de ego, da. Sunt  convins! Si nu din "vorbitul meu de la catedra", pentru ca, dupa cum se observa, sunt si destule persoane care nu se  simt inhibate ...si nu le suspectez de lipsa de simturi elementare. Din contra!
Atunci, din ce cauza oare?

Pentru a ajunge la ceea ce frumos numesti "uniformele viitorului lipsite de grade, scoli,si dogme" mai intai trebuie  sa invatam sa ne stapanim ego-ul, fiecare in parte. Ori pana atunci, se pare ca este inca loc mult de inhibitii...  pentru ca putini sunt cei care fac la nivel practic ceva in sensul asta. Mult prea multi raman doar ofuscati pentru  ca unul sau unii indraznesc conduca anumite discutii in zone in care ratiunea nu prea are ce cauta decat intr-un  raport de supunere in fata ideilor spiritului. Acolo nu e prea mult loc de definitii, catalogari sau clasificari ci  doar de manifestare directa a lui "a fi".

Se tot vorbeste ca ezoterismul nu are nici in clin nici in maneca cu fenomenul OZN sau cu manifestarile paranormale,   de frontiera.
Cum va explicati ca mai toate cartile fundamentale se bazeaza si pe descrierea unor astfel de fenomene paranormale?
Cum va explicati "obsesia" cosmologiei la civilizatiile vechi?
Cum va explicati existenta castelor sacerdotale in legatura permanenta cu zeitatile si starile superioare ale  fiintei legate intodeauna de ceea ce astazi numim, de dragul definitiei, minuni?
Cum va explicati devenirea veritabililor calugari, pustnici, lamasi etc din oameni obisnuiti in persoane calme,  calde, pline de intelepciune, eliberate de grijile rutinei zilnice si preocupate in permanenta de armonie,  simplitate si cunoastere? Cumva au luat Extasy?

Cum vreti voi sa explicati manifestarile care ies din sfera legilor fizice, gen zig zag al OZN-urilor, gen  materializare/dematerializare, gen traire onirica cu mesaj direct etc, printr-o dezvoltare exclusiv pe orizontala  bazata doar pe legile fizice si de o complexitate care despica firul in 14, dar care se indeparteaza pana la  separare de cauza primordiala sau care genereaza convingeri incomplete si eronate?

Cum va explicati fuga multora dintre noi, pana la negare, de dezvoltarea pe verticala, de intelegerea bazata pe  octave, pe nivele de vibratii a lumii create? Cumva are de-a face cu fuga de sine cauzata de infatuarea, de la fin  la grosolan, a ego-ului personal care pana la un punct se tine cu dintii sa nu fie pus la treaba si supus acelor  ganduri si stari superioare care ii suprima exprimarile marsave ? Stiti cumva cine ar trebui sa depisteze si sa ia  masuri impotriva manifestarilor joase ale ego-ului? Vreo institutie, ceva?

Munca cu sine, stapanirea ego-ului, eliminarea zgomotului generat de multele ganduri fara rost si energofage care ne  traverseaza mintea zi de zi, sunt primii pasi care trebuiesc facuti pentru a fi capabili sa ajungem sa percepem cate  ceva pe verticala. Ce ziceti, indrazniti sa va uitati in oglinda si sa vedeti singurul adversar din aceasta viata? Eu zic ca merita!

Citat din: Tayka din  21 Octombrie 2011, 22:56:58
De unde se deduce ideia ca acel Tayka saracu, :? nu prea observa si el aceasta evolutie rapida,si de aceia eu(mr)  care o observ si sânt iata deja treaz îl avertizez;ori te trezesti ori suporti consecintele... :-o ..Raspunsul meu ar  putea fii (desi nu voi raspunde asa vreodata);-De unde esti asa convins ca;nu observ si eu aceasta evolutie rapida  ci doar tu?...sau dece crezi ca nu sânt si eu deja treaz ca si tine.?...Desigur folosesti pluralul pentru îndulcirea  si disiparea duritatii mesajului...

Nu am sustinut pe de-a-ntregul ideea ca nu observi aceasta evolutie rapida. Unele postari ale tale reflecta aceasta  intelegere, insa altele arata o gandire elevata doar pe orizontala. Experienta ta de viata este vasta si ea ti-a  conturat un un set de principii solid cu ajutorul caruia emiti pareri cat se poate de pertinente. Insa cand e vorba  de a iesi in vertical, am observat "blocajele" care iti dau o viziune destul de limitata incat sa te tina prizonier  in zona "victimei" zeitatilor negative (care doar au interes sa ne macine sufletele) si sa nu vezi dincolo de ea.  Poti sa-mi spui ca nu-i asa?
Duritatea mesajului nu a fost centrata pe tine. Am folosit pluralul pentru ca ma includ si pe mine in acest plural.  Eu, fara ceilalti, in procesul trezirii ...sunt cantitate neglijabila. Ori ne trezim cat mai multi, pana la masa  critica, ori suportam consecintele gandirii noastre, cu totii. Suntem in aceeasi oala.

Citat din: Tayka din  21 Octombrie 2011, 22:56:58
2-Faptul că îţi place şi eşti convins că e bine să porţi din când în când şi,,haina preotească ''este un lucru bun pentru tine,şi de înţeles.Problema e că uiţi câte odată să o mai scoţi în deosebi atunci când pentru a ne putea înţelege cred că mai bine ar trebuii să îmbrăcăm cu toţii  uniformele viitorului lipsite de grade, şcoli,şi dogme.

Din lipsa de alt termen de comparatie pentru felul cu ma exprim, "haina preoteasca" ma leaga, in viziunea ta, de dogma. Cred ca-i un pic fortat.
Pentru a ne putea intelege, la nivel practic, avem nevoie de ceea ce am scris mai sus: stapanirea ego-ului. Pana atunci vor fi n pareri bazate pe "altceva"... si care nu duc la convergenta.

Citat din: Tayka din  21 Octombrie 2011, 22:56:58
3-Este foarte corect ce spui aici despre unii şi alţii dar ar fi total şi ai face un lucru bun dacă  i-ai şi numii..pentru că iată altfel buna ta credinţă neînţeleasă fiind de toţi poate devenii un măr al discordiei..
În final eu după capul meu cred că dacă unii dintre noi mai ,,îmbrăcaţi '' ar mai da jos din haine (dar mai ales din grandomanie şi grade) atunci când intră pe forum, iar alţii mai ,,desbrăcaţi,,ar reuşii să îmbrace măcar costumul bunei cuviinţe,atunci eu sânt convins că va revenii şi înţelegerea dar mai ales şi interesul.pentru ştiinţele de frontieră în general şi fenomenul OZN în special   :ufo: :rocket: :ufo: :rocket: :ufo: :rocket: :ufo: :rocket: :ufo: :rocket:

Este vorba de colega lylyt_ice, pe care o respect,  dar nu-i pot accepta "argumentele" care exprima doar ridicol si bagatelizare....fara altceva in schimb.

Cred ca ai niste convigeri personale prin care ti-ai fixat niste limite dincolo de care nu crezi ca mai exista si altceva sau se mai poate si altfel. De exemplu, consideri ca daca eu am indraznit sa vorbesc mai direct si "mai de la catedra" automat ma calific in categroria aroganti, grandomani sau tendinta si dorinta mea este exclusiv de a aduna faima si grade. Corect?

Interesul si intelegerea stiintelor de frontiera si a fenomenului OZN a ramas si va continua, numai ca ridicandu-ne doar pana la limitele superioare ale planului orizontal nu facem decat sa ne marim gradul de confuzie. Este necesar a se schimba modul de abordare. Parerea mea.   

P.S. Tayka, multumesc!
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

mm

Citatcum ar spune Shapeshifter (autorul blogului)... nu Forma e principiul, ci vointa de a fi scheletul formei
Precizarea este binevenita. Insa circula conceptia precum ca exista o forma, respectiv o forma geometrica, ceea ce presupune spatiul, apriorica timpului sau existenta in afara timpului, atemporala zici. Aceasta forma poate sa treaca printr-o serie de transformari iar trecerea de la o ipostaza la alta e perceputa de noi ca evolutie "in timp", cu alte cuvinte "manifestarea" este evolutia in timp a unei forme. Poate ca lucrurile stau tocmai pe dos si schimbarea formei, trecerea sa prin ipostazele/etapele respective ar putea crea iluzia de timp.

  In privinta principiului, se pare ca toate drumurile (filozofice) duc la ... Samkhya, cea mai veche dintre cele sase scoli ortodoxe de Filozofie Hindu, despre care se spune ca este "fundamentul filozofic al intregii culturi Orientale".
  Samkhya postuleaza doua realitati fundamentale, Spirit (Purusha) si Natura (prakriti). Primul principiu postulat de sistemul Samkhya, purusha, de regula inseamna sufletul universului, pricipiul animator al naturii, Spiritul universal. El este acela care sufla viata in materie; el e sursa constiintei. Purusha e postulat sa justifice aspectul subiectiv al naturii. Este Spiritul universal , etern, indestructibil, omniprezent (a tot patrunzator); el este Spirit pur, fara activitate si calitate, fara parti si forma, necauzal, necalificabil si neschimbat.
Am pescuit acest citat de pe infinitul internet pentru ca pare sa se inscrie perfect la topicul acesta. Felul in care se trece de la Purusha la materie si toate celelalte conceptii sunt descrise de aceasta filozofie. Din pacate, pe noi europenii ne intereseaza mai mult aspectele practice, utile, daca se poate imediate, ce nu pot fi gasite in cele filozofii.
  Asta insemna ca noi mergem in sens invers "intoarcerii la Principiu", viata noastra materiala fiind o indepartare de principiu. Intoarcerea la principiu insemnand renuntare, taierea legaturilor (personale) cu trecutul si cu viitorul ceea ce se si face la manastire sau la alte "discipline". Ma intreb "cu cine tineti" voi ceilalti care dezvoltati acest topic?
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

lylyt_ice

Mai mr...tu esti baiat simpatic, ai si talent oratoric. dar pe mine asa putin ma intereseaza ce accepti tu sau nu... :lol: mai omule te fortezi sa faci pe guru(?!?), OK...fa-ti treaba cu cine-ti tine, ceea ce incerci tu sa faci acum, au mai predicat si altii innaintea ta chiar si aici pe forum, nu mai zic...scoli dastea de "sculare fortata" sunt cu nemiluita. TREzirea nu se preda si nu se invata...asta simte fiecare om indiferent in ce situatie se afla..ce tot categorisesti tu pe fiecare cum este si cat de trezit este? Teoriile tale sunt valabile pentru tine, ale mele pentru mine si asa pentru fiecare om in parte. vad ca de la o vreme e o moda...toata lumea filozofeaza... :lol: TRAIASCA NETUL ca fara el toti filozofii astia care s-au "trezit" (pe dracu), nu mai stiu nici sa gangureasca. Ce mare lucru spui tu in afara de ce a spus IISUS? NIMIC!!! Ba din contra plimbi omul de la HANA la KAIAFA de se lipseste sa se mai trezeasca... :cry: Nu te mai lega de mine ca raia de om sanatos ca pe urma ma bag si eu in Guruielile tale si nu cred ca te mai infoiezi ca un a tot stiutor. Eu te-am lasat sa scrii sa sa faci ce doresti...am intrebat doar; la care principiu ii indemni pe oameni sa se intoarca si CUM??? Tot o tii langa ca "ala" cu trezitul...CUM bre?) zii mai pe sleau, ce tot scrii pagini intregi de filozofii dragute care plac oricui? Asta poate oricine cat are netul la dispozitie...Spui ca oameni trebuie sa renunte la tot.TU ai renuntat(?) ca romanii ar renunta cu placere(la datorii) dar cui sa le dea? Sau tu vrei sa scoli din vise numai unii oameni, iar amaratii si ai de nu pricep filozofiile tale, duca-se  :evil: ? Ai grija ca io cred ca cei trezizi sunt de fapt cei pe care tu ii numesti adormiti. Nu-mi raspunde ca nu am chef sa-mi stric buna dispozitie...mai avem si altele de facut decat sa stam calare pe tastatura si sa filozofam!!! Multumesc pentru intelegere!!!
Cei care; ziua dorm si noaptea se odihnesc, cand oare mai au curiozitatea sa vada cum este sa fii trezit la "realitate" ?