Sectiune pentru limba româna > Astronomie

Au fost sau nu astronautii americani pe Luna?

(1/24) > >>

Xanadron:
Spre deosebire de alti sceptici... extremi, eu chiar inclinam sa cred ca membrii misiunilor Apollo au fost pe Luna.

Incep insa de-o vreme sa nu mai fiu atit de sigur  ca membrii cunoscutelor misiuni Apollo chiar au fost pe Luna. Asta nu inseamna, evident, ca unii paminteni n-ar fi ajuns p-acolo, dar in cadrul unor cu totul alte misiuni spatiale.
Ar interesant de aflat (sau macar de dedus) si care-ar fi fost rostul cheltuirii a +30 de miliarde $ in van de catre oficialitatile SUA. Sau care-a fost motivul intreruperii abrupte a misiunilor Apollo. Ori taierea recenta de catre Obama a fondurilor destinate altor misiuni cu echipaj uman (anulate de fapt sine die indiferent de destinatie, din vara lui 2011) :roll: - hmm, doar CME-urile solare prezise sa fie de vina?!

In asteptarea altor opinii, deschid topicul c-o "simpla" poza a Roverului lunar (Apollo 17) dupa ce a fost (cica) reparat de Eugene Cernan la o aripa, cu niste banda adeziva.
Problema... evidenta dupa mine (si nu numai): Roverul pare "plantat" :D cu macaraua pe Luna, din moment ce urmele pneurilor pe praful lunar - care-i dupa unii doar nisipul din desertul Nevada :-D - lipsesc cu desavirsire...


padme:
Mda, chiar pare aterizat de sus roverul. Dar eu nu stiu in ce circumstante a fost adus/reparat! Poate ca a fost adus pe sus, desi nici urme de picioare nu prea sunt pe langa el. Poate ca nu a plecat de pe loc in momentul in care s-a facut fotografia. Nu se vad urme de nisip pe pneuri...Ca sa nu mai zic ca atat costumul cat si bietul rover sunt cam jerpelite pt o misiune de tipul asta!  Zic si yo!

Rayden:
urme de pasi sunt pe langa..roverul ala..
personal, cred ca nu au ajuns pe luna in cadrul programelor Apollo.
si oricum, pozele alea sunt..in fine..cred ca eu le-as fi facut mai bine  :-D

Xanadron:
Da, urme de pasi sint, dar NU si de cauciucuri.

Roverul lunar (mai ales in faza cu aripa reparata, deci dupa ce a rulat macar citiva metri) n-a fost vreodata "luat pe sus" de cei doi astronauti care abia puteau sa-si care echipamentul propriu  - in ciuda gravitatiei presupusa de NAZA a fi de 1/6 din cea terestra - chestie dovedita deja a fi falsa. :-P

("The Lunar Roving Vehicle had a weight of 463 lbs (210 kg)")...

Hai sa trecem insa la un alt capitol:...Poate sa-mi explice cineva de ce nu exista nici cea mai mica deplasare a "prafului lunar" de catre jetul rachetelor motoarelor (care ar fi trebuit sa produca un mic crater) - sau de ce "talpicile" trenului de aselenizare al modulului lunar nu-s deloc afundate in acelasi praf? :roll:
Sau macar.... pline cu acelasi praf, imposibil a nu fi fost ridicat la aselenizarea... reactiva?
In care bocancii mult mai usorilor astronauti vedeti si voi ca lasa urme destul de adinci... ;)

Faptul ca stelele nu-s NICIODATA vizibile pe "cerul lunar" din imaginile NASA e o alta daravela.... la care o sa revin insa oricum.

adrian75:
Xanadron,sa zicem ca plec de la premiza ca americanii nu au fost niciodata pe Luna si ca toate aceste fotografii au fost facute intrun hangar special amenajat in acest scop.....totusi,imi vine in minte o intrebare; daca totul a fost doar o inscenare,chiar atat de amatori sa fi fost...pare prea putin verosimil. Ma uit la ultima fotografie pusa de tine,cea cu trenul de aterizare si ma gandesc...cum naiba nu le-a trecut prin cap sa arunce niste praf pe talpa trenului de aterizare? Cum de nu au creat o idee de crater sub modulul de aterizare-foarte usor de realizat si referitor la fotografia cu roverul...de ce naiba s-au chinuit sa-l aseze cu o macara cand putea sa ajunga in pozitia aceea mergand pe rotile lui-in felul acesta lasand si niste frumoase urme. Prea proasta este regia,mult prea proasta...ceva nu-i in regula cu misiunile Apollo. Personal eu cred ca americanii au ajuns pe Luna,dar dintrun motiv care imi scapa nu au putut sa faca publice fotografiile luate,cel mai probabil,in mare graba au regizat niste poze pt opinia publica,totusi,chiar si asa prea mult amatorism...repet...ceva imi scapa in toata treaba asta cu misiunile Apollo. Cat despre stele...daca te uiti atent,intre piciorul modulului si acel banner gri infipt in solul lunar ( in dreapta),deasupra orizontului se vad niste puncte stralucitoare...ar putea fi stele....ce zici?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version