Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

TREZIREA DIN NEGURA DOGMEI

Creat de Tayka, 31 Decembrie 2010, 12:45:56

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mr

Scuze pentru mesaje succesive si putin offtopic!

In privinta interpretarii simbolurilor m-am gandit ca e bine sa va prezint o carte care are o abordare directa si respecta, in primul rand, perspectiva initiala aprofundand sensurile. Fiind o lucrare de nivel mediu-avansat, abordarea lui Guenon apeleaza in mod necesar la "efortul" propriu sustinut al fiecarui cititor pentru a capata calificarea suficienta "decodarii" cat mai corecte a simbolurilor sacre. De fapt, personal nu cred ca se poate altfel.  



http://www.humanitas.ro/humanitas/simboluri-ale-stiintei-sacre-0

"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

queequeg

Da, mr ! E interesant ca il amintesti acu' pe Guenon (daca bine tin minte, acum vreo saptamana propuneai o carte de-a lui Vasile Lovinescu, discipol de-al lui Guenon). Nu trebuie sa fii o persoana profund religioasa (chiar deloc) ca sa intelegi adevarurile din cartile sale... Si postarea ta e la locul potrivit, zic eu, pentru ca fara cunoasterea adevaratei religii nu vom scapa de dogma...

mr

#62
Citat din: queequeg din  14 Ianuarie 2011, 00:38:25
Nu trebuie sa fii o persoana profund religioasa (chiar deloc) ca sa intelegi adevarurile din cartile sale...

Tare mi-as dori sa fie asa cum zici tu ca cei multi sa inteleaga efectiv, aplicabil cartile lui Guenon si altele asemenea. De obicei, oamenii profund religiosi (daca e sa pastram sensul contemporan al cuvantului "religie") isi inchid perspectiva singuri cazand foarte usor in ceea ce numim dogma.
Din pacate, in practica am observat ca sunt putini cei care sunt dispusi sa cerceteze din proprie vointa si sa aplice ce gasesc. Multi dintre cei care ar avea "potential", chiar daca inteleg despre ce este vorba la nivel teoretic, nu fac nimic pentru a da valoare in practica. Deci tot spre zero se duc...

Am realizat si cata munca cu sinele trebuie pentru ca totul sa devina efectiv, practic. E usor pentru cei carora le pleaca din "adanc" dorinta sa cerceteze, sa experimenteze, sa-si asume rezultatele si sa se bucure de ele cand acestea apar. Pentru ei, aceasta "munca" devine scopul principal al vietii - asa cum trebuie sa fie - o "joaca" serioasa. Pentru cine face doar un act de vointa pur rationala (motivatie fiindu-i doar ca asa trebuie sa faca, sau asa-i trendul, sau sa cada bine in "ochii" cuiva) e un efort "titanic", cu f multe "obstacole" si fara rezultate consistente. Cel mai probabil poate cadea in capcana magiei in goana nebuna dupa "rezultate". De "vina", intotdeauna, sunt atitudinea cu care se porneste la drum si "background"-ul fiecaruia.
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

queequeg

Pai, nu ziceam ca cei multi il vor intelege! Nici ca cei prinsi/convinsi de dogma il vor intelege! Doar ca il poti intelege chiar si fara sa fii profund religios (raportandu-ne la Guenon). Consider ca dupa atingerea unui anumit grad de intelepciune (intelept devii, nu te nasti) filosofia lui Guenon te poate ilumina (in sensul "laic" al cuvantului), adica sa te faca sa intelegi radacinile si esenta religiei. Nu poti sa-l intelegi daca-l citesti fiindca e la moda sau de-aia ca e trecut in programa universitara, evident.
Oricum, a fugi dupa rezultate, cum spui, sau macar a te astepta la ele, inseamna total opusul ideilor lui Guenon. Civilizatie traditionala versus civilizatie moderna, remember?

mr

Am recitit de mai multe ori ce ai scris si cred ca, fie faci o confuzie pe relatia religie - Guenon, fie in logica ta atribui religiei un inteles net superior fata de alti termeni ce definesc evolutia spirituala si vorbesti din aceasta perspectiva (atunci cand afirmi ca "nu trebuie sa fii o persoana profund religioasa -chiar deloc - ca sa intelegi adevarurile din cartile sale..." sau  "...adica sa te faca sa intelegi radacinile si esenta religiei").

Tocmai ce spuneam ca religia, in scopul ei initial (daca mi-ai urmarit postarile de pe alte topicuri), reprezinta substanta diluata, cunostintele "artei regale", calea corecta si adevarata a lumii fizice iar esenta este formata din suma cunostintelor si revelatiilor necesare depasirii spatiului fizic, eliberarea de spatiu si timp si trecerea in nivelul intermediar (astral) superior sau mai departe in cauzal - deci pe un nivel spiritual superior religiei.
De aceea mai toate religiile au integrate factiuni care se ocupa de esenta prin asceza, initieri in "taine" ce conduc la transcedenta (crestinism->isihasm, islam->sufism, confucianism->taoism, hinduism->brahmanism etc).
Astazi religia a regresat pana la identificarea cu dogma si de aceea am spus ca religia poate stagna sau cobora evolutia spirituala a unui individ.
Paradigma civilizatiei traditionale se axa exclusiv pe dezvoltarea individuala (indiferent de "calificarea" celui in cauza). Cel mai slab nu era ignorat si dat la o parte ci ajutat corespunzator nivelului sau de intelegere. Cred ca au trait civilizatii intregi in aceasta paradigma si au ajuns la limite superioare de neinteles pentru noi astazi si apoi au decazut conform "rotii" ciclurilor manifestarii. Asta e diferenta principala fata de perspectiva civilizatiei moderne. Cel mai probabil suntem la sfarsitul unui ciclu in care decaderea constiintei umane, luata pe ansamblu, este maxima...

In ceea ce priveste intelepciunea eu cred ca sunt valabile ambele variante. Intradevar devii intelept dar sunt si cazuri in care se nasc spirite intelepte si le ia putin timp de "acomodare" in lumea fizica apoi trec la treaba. Repet, mai avem pana intelegem logica creatiei lumii fizice macar in prima faza ...si apoi restul.

Citat din: queequeg din  14 Ianuarie 2011, 20:25:53
Nu poti sa-l intelegi daca-l citesti fiindca e la moda sau de-aia ca e trecut in programa universitara, evident.
Oricum, a fugi dupa rezultate, cum spui, sau macar a te astepta la ele, inseamna total opusul ideilor lui Guenon.

Din pacate, este o realitate astazi.Si totul datorita influientei nefastea unui ego "neimblanzit".


P.S. Am scris aceste randuri ca sa ma "pozitionez" pe intelesul termenilor cu care discutam (conform si "filozofiei" lui Guenon).
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

queequeg

Ai dreptate; nu am fost clar in ce am zis; mesajul meu era, in mare masura, un raspuns la un mesaj pe care nu-l mai gasesc in acest thread; ce intelegeam eu din acel mesaj (poate gresesc!) era ca cel care l-a scris nu facea o diferenta mare intre "tehnici" de evolutie spirituala si "calea" evolutiei spirituale. Intr-adevar ambele "metode" pot duce la aberatii, dar nu inseamna ca-s acelasi lucru. O sa incerc sa explic ce vreau sa zic cand o sa am un pic mai mult timp.
Cand vorbeam de intelepciune, ma refeream la bagajul de cunostinte pe care le poate dobandi un om cu inteligenta obisnuita. Adica despre o calitate dobandita prin experienta. Ceea ce primesti "extra" de la aparitia pe lume e altceva, spun eu... pot sa-i zic geniu, inzestrare...

mr

#66
Cred ca pentru a incerca o atitudine cat mai obiectiva fata de sursele religiilor si traditiilor atat de mult invocate astazi ar trebui sa tinem cont de cat mai multe indicii si detalii aflate "in teren" si nu sa sustinem orbeste un anumit curent de opinie din partea unor asa zisi "oficiali", care fie au o intentie egoista fie o perspectiva ingusta si limitata.

In centrul Vienei se afla Stephandom, o catedrala impunatoare si interesanta.
http://www.stephansdom.at/index.htm


In timpul vizitarii pe interior am dat peste un indiciu care sfideaza "logica oficiala" prin care se face separatie clara intre crestinism si alte secte sau curente eretice. De exemplu, oficial, biserica se dezice de masonerie desi multi preoti sunt masoni. Aceasta atitudine duplicitara "tradeaza" in  mod evident altceva, si anume originea comuna ...pana la identificare.
Priviti imaginile de mai jos (fotografii facute pe latura stanga a domului, fata de intrarea principala):




Expresivitatea "truditorului" spune totul iar uneltele din maini ii arata "apartenenta". In aceste conditii ma gandesc cat la suta din romanele lui Dan Brown sunt fictiune si daca nu cumva se incadreaza si el, alaturi de filme si seriale, in categoria "disclosure" voalat.
"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

darksid3

Astfel de observatii personale sunt de apreciat. Nu, nu pot exista raspunsuri pertinente (a umbla cu cioara vopsita cum se face pe parte oficiala) pentru ca "flagrantul" este mult prea evident.
11.11

padme

#68
Catre ce anume priveste...personajul respectiv? Am aflat ca nimic din aceste... simboluri, priviri, etc. nu este intamplator, uneori chiar dispunerea picturilor pe pereti! O asemenea surpriza am avut si eu privind pictura murala a unui palat din Mantova. Dar cum la vremea respectiva nu am scris cele observate le-am uitat, acum ar trebui sa vad din nou peretele si sa caut din nou semnificatul. Noi parca am mai avut aceasta discutie vizavi de ... simboluri si pot sa spun ca doar cine cunoaste sau este un pic mai curios poate descoperi in spatele lor mult mai mult decat ce este prezentat ochiului!

Citat din: mr din  21 Februarie 2011, 08:37:00

In aceste conditii ma gandesc cat la suta din romanele lui Dan Brown sunt fictiune si daca nu cumva se incadreaza si el, alaturi de filme si seriale, in categoria "disclosure" voalat.


Partea din romanele lui DB care nu este fictiune ,  sunt lucruri stiute, despre care s-a scris cu multi ani inainte (vezi Codul... subiect despre care a fost scrisa o carte tip documentar prin anii '60 "Sfantul sange si sfantul graal" - si legat de al carei subiect daca nu ma insel DB a fost si dat in judecata pt plagiat), dar datorita circulatiei informatiei din zilele noastre, sa zicem ca ajung la noi mai repede, se discuta mai mult si mai pe larg iar la public mai repede prinde o carte de fictiune decat de alt tip...

abyss

Citat din: padme din  21 Februarie 2011, 15:01:41
Catre ce anume priveste...personajul respectiv?

El priveste "afara" pentru a intelege ceea ce vede... si facand aceasta, devine punct de sprijin al Cosmosului.

mr

Buna intrebare, Padme! Nu m-am gandit atunci sa sa ma uit in directia spre care priveste personajul. Poate si datorita faptului ca erau cateva grupuri destul de galagioase care asteptau sa intre in catacombele catedralei, care mi-au distras atentia si a faptului ca mijlocul si partea dreapta ale bisericii nu erau vizitabile si mai putin luminate. Merita urmarit acest lucru pe viitor...poate vreun coleg are drum pe acolo mai repede.... :)
Oricum scena e plina de expresivitate care in mod sigur nu este intamplatoare. Chipul pare blajin, chiar daca trudit si privirea tinteste ceva anume.
E mai greu de inteles treaba cu privitul in  "afara" ...desi are o noima.





"Mintea intuitiva este un dar sfant si mintea rationala este servitorul fidel. Noi am creat o societate care onoreraza pe servitor si care a uitat darul." Albert Einstein

abyss

#71
Nu aº zice cã e greu. E o fereastrã, el se apleca sã priveascã afarã cu un scop, de aceea are ºi instrumentele în mâna. În acelaºi timp, pe spatele lui asemeni lui Atlas sprijinã o construcþie armonicã. Nu mai întru în detalii pentru a nu profana ºi mai mult însemnãtatea reprezentãrii.

Oricum, bravo mr, eu am fost acolo o datã ºi n-am remarcat-o. Era frig ºi eram plin de nervi, veneam dintr-o vacanþã petrecutã în Sardinia, trecând brusc de la 30 de grade la doar 11... :)

melanogaster36

#72
   Iata un documentar interesant despre "saraca" biserica ortodoxa Romana.

Partea I
http://www.220.ro/emb/4XumDwuyyr

Partea a II-a
http://www.220.ro/emb/30KhhAZSzh

LINK: http://www.220.ro/documentare/Biserica-Ortodoxa-Romana-Fabrica-De-Bani/4XumDwuyyr/


Xanadron

#73
Hai sa mai "blasfemiez" :-D si eu un pic:

http://www.gandul.info/magazin/biserica-face-pactul-cu-internetul-drumul-banilor-din-pomelnice-online-1-euro-acatistul-de-o-zi-24-de-euro-abonamentul-la-pomenire-pe-o-luna-8321565

Extras: "Salut, te informãm cã am primit pomelnicul". Aºa sunã mesajul pe care administratorii portalului crestinortodox.roþi-l trimit dupã ce a fost confirmatã plata online a serviciului bisericesc.
Un euro :evil: te scuteºte de un drum la bisericã.

Mãnãstirea la care doreºti sã fii pomenit va primi solicitarea ta într-un e-mail, iar pãrintele stareþ de acolo va scoate la imprimantã mesajul ºi îl va citi în bisericã, ne asigurã preoþii de la trei dintre cele patru lãcaºe de cult care apar pe site.
Ziarul "Gândul" vã prezintã povestea din spatele pomelnicelor ºi a rugãciunilor online, unde mesaje precum "Sunt Maria ºi am 10 ani. Mã rog lui Dumnezeu ºi Fecioarei Maria sã nu îmi mai fie fricã de vampiri ºi diferiþi monºtri" pot ajunge, cu uºurinþã, în bisericã.

24 de euro pentru o lunã de ajutor divin

Situl CreºtinOrtodox oferã ajutor sfânt pentru toate categoriile de public, asigurând chiar pomenirea ºi iertarea pãcatelor pentru cei de pe lumea cealaltã. Direct din fotoliu, în ultima noapte dinaintea examenului, un student poate trimite de pe iPhone un "pomelnic pentru reuºita la examene ºi alte momente importante din viaþã". În funcþie de solicitare, credincioºilor le sunt calculate pe loc contravaloarea serviciilor promise : 1 euro pentru un acatist citit o zi în bisericã, 1,84 euro pentru douã zile sau 2,80 euro pentru trei zile.

Pentru un pomelnic cu o valabilitate de o sãptãmânã, de pe cardul unui solicitant vor fi extraºi automat 6,16 euro, iar pentru o lunã de ajutor divin, cei "pãcãtoºi" vor scoate din buzunar 24 de euro. Pentru izbãvirea de pãcate a celor vii ºi a celor trecuþi în nefiinþã, "vama" e plãtitã direct de pe cardurile Visa, MasterCard, Discover, American Express sau prin sistemul de platã online PayPal.

...Fara comentarii. :|
Daca n-ar fi de plins, ar fi chiar de ris (confirmind umoristica "lista completa a taxelor bisericesti"):  :lol:

Sobor live – 450 lei
Sobor playback – 300 lei

Botez copil nou nãscut – 500 lei
Botez copil bãtrîior – 700 lei

Stropit copil cu pistolul cu apã – 2 lei
Topping mir – 4 lei

Slujbã prin corespondenþã/telefon/Skype – 300/350/500 lei

Sfinþire coteþ – 5 lei
Spovedanie long/medium/short – 50/40/30 lei

Rezervare loc Rai – 15.000 lei
Rezervare loc Rai fãrã scaun – 14.000 lei
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Siberia

Citat din: Xanadron din  14 Iunie 2011, 10:33:57
Hai sa mai "blasfemiez" :-D si eu un pic:

http://www.gandul.info/magazin/biserica-face-pactul-cu-internetul-drumul-banilor-din-pomelnice-online-1-euro-acatistul-de-o-zi-24-de-euro-abonamentul-la-pomenire-pe-o-luna-8321565

Extras: "Salut, te informãm cã am primit pomelnicul". Aºa sunã mesajul pe care administratorii portalului crestinortodox.roþi-l trimit dupã ce a fost confirmatã plata online a serviciului bisericesc.
Un euro :evil: te scuteºte de un drum la bisericã.

Mãnãstirea la care doreºti sã fii pomenit va primi solicitarea ta într-un e-mail, iar pãrintele stareþ de acolo va scoate la imprimantã mesajul ºi îl va citi în bisericã, ne asigurã preoþii de la trei dintre cele patru lãcaºe de cult care apar pe site.
Ziarul "Gândul" vã prezintã povestea din spatele pomelnicelor ºi a rugãciunilor online, unde mesaje precum "Sunt Maria ºi am 10 ani. Mã rog lui Dumnezeu ºi Fecioarei Maria sã nu îmi mai fie fricã de vampiri ºi diferiþi monºtri" pot ajunge, cu uºurinþã, în bisericã.

24 de euro pentru o lunã de ajutor divin

Situl CreºtinOrtodox oferã ajutor sfânt pentru toate categoriile de public, asigurând chiar pomenirea ºi iertarea pãcatelor pentru cei de pe lumea cealaltã. Direct din fotoliu, în ultima noapte dinaintea examenului, un student poate trimite de pe iPhone un "pomelnic pentru reuºita la examene ºi alte momente importante din viaþã". În funcþie de solicitare, credincioºilor le sunt calculate pe loc contravaloarea serviciilor promise : 1 euro pentru un acatist citit o zi în bisericã, 1,84 euro pentru douã zile sau 2,80 euro pentru trei zile.

Pentru un pomelnic cu o valabilitate de o sãptãmânã, de pe cardul unui solicitant vor fi extraºi automat 6,16 euro, iar pentru o lunã de ajutor divin, cei "pãcãtoºi" vor scoate din buzunar 24 de euro. Pentru izbãvirea de pãcate a celor vii ºi a celor trecuþi în nefiinþã, "vama" e plãtitã direct de pe cardurile Visa, MasterCard, Discover, American Express sau prin sistemul de platã online PayPal.

...Fara comentarii. :|
Daca n-ar fi de plins, ar fi chiar de ris (confirmind umoristica "lista completa a taxelor bisericesti"):  :lol:

Sobor live – 450 lei
Sobor playback – 300 lei

Botez copil nou nãscut – 500 lei
Botez copil bãtrîior – 700 lei

Stropit copil cu pistolul cu apã – 2 lei
Topping mir – 4 lei

Slujbã prin corespondenþã/telefon/Skype – 300/350/500 lei

Sfinþire coteþ – 5 lei
Spovedanie long/medium/short – 50/40/30 lei

Rezervare loc Rai – 15.000 lei
Rezervare loc Rai fãrã scaun – 14.000 lei


:D :)) Sunt pe jos de ras :))
Ideea asta i-am zis-o unui preot acu vre-un an jumate si mi-a zis ca nu se poate asa ceva... ca ce-o sa zica lumea dupa aia ...s i uite ca SE POATE ! :))
Daca ma asculta la timpul potrivit, era un deschizator de drumuri cu o tolba plina  :) Acum o  sa-si muste unghiile date cu mir de ciuda :D
"The end is the beginning of all things, Suppressed and hidden, Awaiting to be released through the rhythm Of pain and pleasure." - Jiddu Krishnamurti