Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

S-a creeat puntea de legatura intre microcosmos si universul vizibil

Creat de melanogaster36, 19 Decembrie 2010, 11:13:39

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

melanogaster36

Crearea primei punþi de legãturã între universul cuantic (microcosmos) ºi cel vizibil, o reuºitã a fizicienilor americani, a fost desemnatã descoperirea ºtiinþificã a anului 2010 de cãtre revista Science, scrie realitatea.net. Cercetãtorii americani au demonstrat pentru prima oarã cã efectele mecanicii cuantice se pot aplica ºi în cazul unor obiecte vizibile, afirmã editorii revistei Science.

Spre deosebire de universul vizibil, universul cuantic, ce conþine atomi ºi particule, este guvernat de reguli imprevizibile. Astfel, potrivit legilor formulate de Newton, în universul vizibil, un mãr va cãdea întotdeauna pe sol din arborele care l-a produs
.

Fizicienii Andrew Cleland ºi John Martinis de la Universitatea California au relevat în premierã faptul cã universul vizibil se poate afla ºi el sub influenþa mecanicii cuantice, deschizând astfel calea cãtre punerea la punct a unor aplicaþii revoluþionare.

Savanþii americani au reuºit sã obþinã un efect cuantic care s-a manifestat într-o bucatã de metal, suficient de mare pentru a putea fi vãzutã cu ochiul liber, alcãtuitã dintr-un strat de nitrat de aluminiu aplicat între douã straturi de aluminiu pur.

În timpul acestui experiment, cercetãtorii americani au reuºit, cu ajutorul unui microcircuit electric supraconductor, ce nu oferã nicio rezistenþã la temperaturi foarte joase, sã creeze o "instalaþie" care are capacitatea de a oscila ºi de a nu oscila în acelaºi timp, acest fenomen fiind "o stare suprapusã" a universului cuantic în universul vizibil.

Aceastã "primã maºinã cuanticã" cu o lungime de 30 de microni (un micron este a mia parte dintr-un milimetru) este formatã din materiale semiconductoare ce permit obþinerea unor stãri suprapuse - comune în universul cuantic - fãrã recurge la temperaturi extrem de joase, imposibil de obþinut în practicã.

Aceste stãri suprapuse sunt în aparenþã stãri contradictorii care se produc în mod simultan. În universul cuantic axa de rotaþie a unei molecule poate fi orientatã în douã direcþii diferite în acelaºi timp.