Ştiri:

Forumul RUFOn este din nou funcțional după ce a primit un upgrade important de software și rulează acum pe un server nou.

Main Menu

Proiect

Creat de Shiro Phoenix, 14 Iunie 2010, 18:14:23

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

jean

Uite aici o stire care arata ca altii chiar fac cate ceva in acest sens.

In perioada 15-16 Octombrie 2011 in cadrul unui proiect sponsorizat de revista Stiinta si Tehnica se va incerca lansarea unui balon de mare altitudine din zona Buzaului.
Balonul va zbura la o altitudine de 35-40 km altitudine iar deplasarea maxima fata de punctul de lansare este estimata a fi de 70-80 km. Date mai precise vizavi de dinamica zborului vor fi puse la dispozitie in apropierea datei de lansare cand vor exista si prognoze meteo mai apropiate de realitate pentru perioada respectiva.

Balonul va purta o sarcina utila compusa din urmatoarele:

1.) camera foto HD cu inregistrare locala
2) camera video HD cu inregistrare locala
3.) sistem APRS in banda de 2 metri (frecventa 144.39 Mhz)- transmisie pozitie GPS (coordonate, altitudine), viteza si directie deplasare.
optional este posibil ca sarcina utila sa contina si un sistem experimental de televiziune cu transmisie in timp real in banda de 2.4 Ghz.

Timpul estimat de urcare este de 2 ore iar recuperarea se va realiza cu parasuta. Din nou, date mai precise vizavi de dinamica zborului (precum si a orei/locului de lansare) vor fi furnizate cu 48 de ore inainte de eveniment; aceasta, deoarece doar atunci vom putea face o estimare reala a parametrilor meteo posibili si a traiectoriei balonului.
http://www.radioamator.eu/index.php?PHPSESSID=167cfe3a909375e10f0dd7dbc8e6ee0e&topic=4431.msg24694#msg24694
Adevarul este dincolo de noi

Nox

#31
Salut jean. Bravo lor..că pot! (sâc!) Dar să nu uităm că de trei ani Revista Știință și Tehnică a fost doar o apariție... virtuală, aceasta fiind relansată pe 31 martie anul curent de către Fundația Dinu Patriciu și Adevărul Holding! Acum bănuiesc că dispun de oarece resurse financiare și își permit astfel de proiecte (nimic rău de altfel). Concluzia mea rapidă, și tristă, este că orice proiect este sortit eșecului dacă nu dispune de resurse financiare și umane (care depind în tot de resursele financiare). Să nu uităm că acest proiect pe lângă dimensiunea științifică (!?) are și una de marketing.
Nu tot ce zboară şi este necunoscut este extraterestru.
All warfare is based on deception. -- Sun Tzu, 600 BC

All types of knowledge, ultimately mean self knowledge. -- Bruce Lee

Ganditorul

Acum, avand in vedere timpul scurt ramas pana la lansare, pun si eu o intrebare
Are cineva idee cum se poate face, are cineva aparatura necesara  pt a capta imaginile transmise in timp real ?
Ar fi interesant, extrem de interesant...

jean

Daca nu ai observat stirea a aparut pe un forum de radioamatori. Ei sunt pasionati de undele radio, emisie - receptie de unde radio cu aparatura electronica construita de ei sau cumparata, profesionala. Daca a aparut pe forumul lor, sigur sunt implicati si cativa dintre ei. In acest caz nu se pune problema semnalelor transmie de aparatura de pe balon.
La pagina 2 de pe acel forum, userul MIG-29 spune urmatoarele: ,,Nu este un radioclub care efectueaza experimentele dar exista radioamatori care sunt implicati in proiect si care vor particip activ la lansare si tracking." Deci, exista aparatura necesara. Ei o au, altfel nu avea rost experimentul.  :wink:
Adevarul este dincolo de noi

Tayka

#34
Citat din: jean din  12 Octombrie 2011, 21:11:38
Daca nu ai observat stirea a aparut pe un forum de radioamatori. Ei sunt pasionati de undele radio, emisie - receptie de unde radio cu aparatura electronica construita de ei sau cumparata, profesionala.
Jean-după cum te exprimi bag seama că nu ai călcat vreodată pe la vreun radio-club, :-D Eu am activat cândva la YO2KCB,şi pot săţi spun că băieţii dela radio nu sânt pasionaţi de ,,undele radio''ci de semnale radio undele fiind doar o denumire profesională a unei benzi de freqvenţe.În balonul respectiv este probabil un emiţător în banda de 2,4 Ghz.pe care băieţii veseli din Romania se iau la întrecere şi vor să-l localizeze.Mai e posibil ca balonul să conţină un releu prin care băieţii să-şi comunice date tot sub forma de concurs.Acel Florin Mingireanu la care faci referire nu e ,,meseriaş''(că nu are indicativ) ci el doar anunţă băieţilor ,,marea surpriză tehnică din Romania''Atunci când alţii comunică deja de multă vreme folosind luna ca releu,sau cu un singur Watt în largul Pacificului.. :-D :rocket: :ufo: :martiansmile:
Tot ceea ce este fundamental diferit deranjeaza ordinea stabilita (Jean Piere Petite).

jean

Mai Tayka din pacate iar ai gresit. Nu am fost radioamator dar am construit diverse aparate de emisie receptie. Ma pricep si la unde radio. Ce am spus in fraza citata de tine, s-a vrut sa fie ceva pe intelesul tuturor. Aici nu este un forum de electronica.
O zi buna.
Adevarul este dincolo de noi

jean

Echipamentul şi caracteristicile balonului

Balonul are un volum suficient de mare încât să permită ridicarea de la sol, în bune condiţii, a unei nacele de circa 1,7 kg, în care echipa revistei va depozita echipamente tehnice: un aparat foto, o cameră video HD, o cameră video analog, un sistem de telemetrie şi un GPS GSM. Diametrul balonului la sol, în momentul lansării, va fi de aproximativ 2 metri, rata de ascensiune a aerostatului va fi de 5-6 m/s, iar când va ajunge la altitudinea prognozată, de peste 40.000 de metri în stratosferă, balonul îşi va spori diametrul la aproximativ 15 metri. În acel moment, materialul din care este confecţionat va ceda, iar balonul se va sparge. Nacela şi echipamentele de la bord vor reveni pe sol – într-o primă fază cu o repeziciune mare, de circa 500 km/h, apoi viteza va fi diminuată până la 2 m/s, graţie unei paraşute speciale.
Nacela este construită din materiale foarte uşoare (poliester, cadru din tije de lemn, benzi de silicon), cu flotabilitate mare, şi se va închide ermetic, pentru ca echipamentele să poată funcţiona şi la minus 50, minus 60 de grade Celsius – temperaturi obişnuite în stratosferă. Urmărirea traiectoriei balonului se va face prin sistemul GPS GSM, dar şi prin cel de telemetrie din nacelă, care va transmite în direct coordonatele balonului (latitudine, longitudine, altitudine) şi va fi dotat cu o cameră video analog. Graţie acestei camere, pe 15 octombrie, începând cu ora nouă dimineaţa, echipa Ştiinţă&Tehnică va încerca să transmită live, pe site-ul revistei – www.stiintasitehnica.com –, desfăşurarea întregului experiment, de la ascensiune, la atingerea altitudinii maxime (momentul de burst, cum este cunoscut în limbajul de specialitate, atunci când aerostatul explodează) şi la revenirea pe Pământ. De asemenea, camera video HD din nacelă va înregistra întregul zbor, imaginile urmând a fi folosite ulterior pentru realizarea unui documentar.
Experimentul va fi transmis live pe www.stiintasitehnica.com
Cine sunt initiatorii acestui proiect si cum va fi recuperat puteti afla din articolul original.
http://www.stiintasitehnica.com/stratospherium-2011-experiment-unic-in-romania_785.html
Adevarul este dincolo de noi

fiulploii

#37
Luind in considerare parerile exprimate pe topicul Utopii supersonice : IAR  111 Excelsior   si recitind topicul prezent , propun mutarea aici a discutiilor referitoare la noul proiect al forumului , sa lansam un vector in spatiu , cu o investitie cat mai redusa si cu beneficii cat mai mari .
  Parerea mea e ca banii nu reprezinta o problema , ei pot veni foarte usor din sponsorizari private .
1- o  lista deschisa cu cine vrea sa participe
2- o lista deschisa cu eventuala contributie la proiect : idei , proiectare asistata , calcule , etc. etc.
3- stabilirea unui centru de coordonare a informatiilor la care sa aiba acces toti membrii participanti interesati

Astia zic eu ca ar fi primii pasi . Astept cu interes dezvoltarea subiectului .

Xanadron

#38
Mda, si eu astept dezvoltarea subiectului - asteptare care n-ar trebui sa fie insa doar una pasiva. :wink:
In istoria RUFOn s-au mai incercat de fapt "demaraje" pe tema asta (de la o ipotetica participare a unui proiect/echipe la concursul ala de sarituri in apa cu ceva aripioare atasate :-D si pina la diverse lansari de baloane... care s-au dovedit a fi intr-un final de sapun). :-P

http://www.rufon.org/forum/index.php/topic,1016.0.html

Dupa umila mea parere, iarna asta ar putea fi folosita pentru "gestatia" unor planuri cit de cit realiste macar in stadiul de idei - spre deosebire de supersonicele Mach-3+ din plastic :lol: ale ARCAsilor, cu decolari "hidro" imposibile sau motoare tot din plastic, :roll: care ar consuma toate rezervele de apa oxigenata ale falselor blonde mioritice etc. :mrgreen:

Cred deci c-ar fi nevoie de mult mai mult decit un viitor topic separat in care sa halucinam... constructiv totusi, in spiritul tranzitiei dificile de la idei/planuri la marketing/PR, finantzare si in final productie.

Deocamdata intrevad/prevad interesul citorva colegi (alx, fiulploii, mm, Nox, StarDust, Jean, Rayden poate) - fiecare cu talent/pregatire pe felii tehnice bine stabilite, chiar daca nu legate musai de aviatie. O lista a eventualilor doritori cred ca merita oricum incropita de-acum.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

abyss

Sper sa apara in curand o sectiune noua dedicata expeditiilor, cercetarilor si proiectelor RUFON>

Xanadron

#40
Citat din: Kbal din  02 Iulie 2008, 11:37:51
hmmmm .... what about a real ozn ?:D la asa ceva as participa cu tot ce imi sta in putinta :)

La modul ideal, asta :ufo: ar fi de fapt directia de urmat, dac-ar fi sa raminem 100% fideli spiritului RUFOn. 8-)
Realist vorbind, eu as merge insa pe ideea unei DRONE :rocket: recuperabile purtatoare de racheta miiica (aici ramine de vazut cu ce tip de combustibil) - si nu pe cea a unui balon stratosferic.

(Xana)DRONA :-D evident ca fara pilot si cu propulsie mixta - motor termic + electric - plus captatoare fotovoltaice flexibile pe aripi, eficiente mai ales de la un anume plafon de zbor in sus (plafon de 15-16.000 m, initial atins c-un propulsor gen turbofan sau chiar doua-patru motoare "clasice" Rotax supraalimentate - unii chiar au reusit asta).
Un gen de hibrid aero asadar, cu regim de zbor deloc supersonic (subsonic zic eu - 7-800 km/h ar fi OK), dar preferabil baloanelor statice pentru lansarea la o Vstart acceptabila a rachetutzei.

In fine, nu-i timp acum de multe detalii, dar sper sa aprofundam curind spinoasele probleme p-un topic separat. 8-)
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

Xanadron

#41
P.S.(cu scuze pt dubla postare, dar altfel imi zboara ideile... supersonic): :-D

Oarece rachete cu combustibil solid (care au avantajul masei proprii reduse, chiar daca impulsul lor e limitat ca timp) cred ca pot fi si ele atasate avionului purtator "hibrid" si activate in faza finala de pre-lansare a rachetei (sub)orbitale - clasicul exemplu Me-163 Komet mi se pare o sursa de inspiratie inca actuala, chiar daca avea un motor-racheta cu hidrazina/metanol destul de nefiabil.
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/

mm

#42
  Ca sa fie un inceput, e suficient sa defineasca cineva tema de proiect. Care ar trebui sa contina, probabil, greutatea aparatului, altitudinea pe care trebuie sa o atinga, viteza orbitala, forta tractoare a motorului (motoarelor), etc.
  Drona, mie imi pare interesant. Mai mica greutatea - mai putine materiale= costuri mai mici. In ideea ca in genere costurile sunt proportionale cu greutatea materialelor. O exceptie, in cazul de fata, ar fi daca cineva ar putea imprumuta un balon meteorologic (mai sunt si relatii de prietenie) si atunci se evita constructiile de motoare (reactive), suprafete portante si comenzi (actionate de motorase), etc.
  Daca se defineste tema de proiect, chiar si in forma perfectibila, se pot incepe calculele.
Cand te afli la frontierele cunoasterii trebuie sa privesti dincolo de gard.

alx

Mai am o propunere:partea de detalii,respectiv realizarea efectiva plus alte informatii importante sa NU fie publice...nu de alta,dar nu mi-as dori sa vad ca ne preiau cei de la ARCA ideile gata rumegate... :evil: :evil: :evil:
"O piatră nu cade din cer.Sau,daca se intamplă să cada,atunci nu mai e piatră,ci aerolit."

Xanadron

#44
@ mm & alx: Subscriu la ambele voastre opinii/propuneri.

Nici macar "definirea temei" nu-i simpla insa - evident, daca vb. de un proiect serios si nu de fantasmagorii gen ARCA (culmea-i insa ca [doar] astea par sa poata atrage sponsorizari deloc minore in tzara tzepelor). :-P

In principiu, un calcul sumar ma face sa cred ca un proiect implicind atingerea celei de-a doua viteze cosmice (min. 11,2 m/s - parasirea orbitei peritereste) ar implica cheltuieli duble comparativ cu unul al carui target ar fi atingerea primei viteze cosmice (min. 7,9 m/s - plasarea unui obiect pe orbita). Si proiectul "modest" ar necesita insa citeva milioane bune (de euro, fireste).
Chiar daca unele tehnologii (GPS, giroscoape, servomotoare, instrumente navigatie, emitatoare/receptoare, relee etc) au devenit relativ mai accesibile ca pretz in ultima vreme.

Cit despre ideea DRONEI, clar ca s-ar evita astfel in primul rind expunerea pilotului (sau ...echipajului) unor riscuri deloc minore, dar s-ar economisi si costuri deloc neglijabile (un costum presurizat de astronaut stiti cit costa? 12 milioane $  :-o - iar unul de jet-fighter nu cu mult mai putin - n.b., fara sistemele de masura/feedback compozitie gaze/generare presiune). Evident ca ARCA sustine in continuare ca la anu' trimite un astronaut roman pe orbita. :-D Cu "supersonicul" lor din fibra de sticla (nici macar de carbon, hmm... fiindca nu vad vreo autoclava in clipurile lor de prosteala) si fara pic de titan macar in structura. :roll:

Deocamdata atit am de zis (in spiritul "secretizarii" pomenite ;)). Ramin insa convins ca fie si doar construirea unei machete RC(functionale !) a ansamblului vehicul purtator+racheta (la scara 1:5 sa zicem) tot ar fi un succes.

P.S. La rachete nu ma bag (ca n-am facut decit d-alea din carton cerat cu parasuta decupata din baticurile de matase ale maica-mii, cu motorase-cartush de 5-10 Nm impuls, cu clorat de potasiu, carbune, sulf si zahar, :lol: prin anii '70) da-s convins ca printre colegi se gaseste cel putin un "rocket-man" profesionist. :rocket:
Trăim pe-o planetă nebună - opriţi-o să mă cobor !!!
http://povestoteca.wordpress.com/